PARTNER SERWISU
brkkvqgv
23 24 25 26 27
Drizzt
PREMIUM
53
Wpisów: 218
Wysłane: 10 kwietnia 2022 09:46:30 przy kursie: 28,71 zł
Są jeszcze sprzedawcy, którzy smarta i prowizje biorą na siebie, ale to raczej kwestia czasu aż to zmienią, lub ich nie będzie ;)

Dla mnie sytuacja, w której spółka gnoi sprzedawców, zmusza do absurdalnych działań i jeszcze zgarnia sporą część ich zysku, jest potwierdzeniem niesamowitej siły marki i tym samym kandydatem pod dobrą inwestycję, oczywiście po odpowiedniej cenie ;)
Powyższe informacje są prywatnymi opiniami autora i nie stanowią rekomendacji inwestycyjnych w rozumieniu Rozporządzenia Ministra Finansów z dn. 19.10.2005. Autor nie ponosi odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte na ich podstawie.

Analityk Fundamentalny
PREMIUM
375
Wpisów: 996
Wysłane: 10 kwietnia 2022 14:11:14 przy kursie: 28,71 zł
Panowie chyba zapomnieliście, że rentowność procentowa Allegro leci w zasadzie na łęb na szyję co było wykazane w analizie. To jest jednak pewien dowód na to, że klient ostateczny nie płaci w całości kosztu transportu. To trochę dyskusja filozoficzna bo nigdy nie wiemy do końca co i gdzie zostało ulokowane i jaki wpływ na podwyższenie ostatecznej ceny sprzedaży dla klienta końcowego miało Allegro Smart a jaką rzeczywista podwyżka cen produktu, który trzeba kupić.

Podam przykład z życia wzięty dotyczący worków biodegradowalnych, które trudno jest kupić w detalu więc kupuję przez Allegro. Przez ostatnie lata płaciłem za ich paczkę (120 szt. bodajże) 41 zł i szukałem okazji/promocji, aby mieć przesyłkę w cenie. Zazwyczaj się udawało, czasami z łączeniem, aby wartość zamówienia była wyższa. Od momentu jak weszło Allegro Smart to cena worków nie uległa zmianie i miałem w cenie przesyłkę. Podczas ostatniego (marzec 2022) zamówienia cena wzrosła do 46 zł, coś około 15%. I teraz czy wzrost ceny jest efektem tego, że kupujący się zorientował, że traci na Allegro Smart (po półtora roku od wprowadzenia) czy po prostu nastapiła podwyżka ceny tych worków tam gdzie on kupuje?

Przykład oczywiście jednostkowy, ale przyjęcia założenia, że na końcu za wszystko płaci klient jest ryzykowne. Zazwyczaj tak nie jest, a przynajmniej nie w tym samym czasie - dużo zależy od elastyczności popytu, bezwładności pewnych zachowań i wielu innych czynników. Jasnym jest, ze nikt na stracie nie będzie sprzedawał, a przynajmniej nie długo. Ale rezygnacja z części marży procentowej, aby zwiększyć obrót i zachować tę samą wartość (albo nawet większą) marży w złotówkach jest normalną strategią. Coś takiego zresztą de facto robi Allegro obecnie. Zwróćcie uwagę, ze ich pierwsza marża (powiedzmy, ze to take rate) jest r/r wyższa ale nie tak wiele, natomiast operacyjna rentowność sporo słabsza. Właśnie dlatego, ze jednak biorą dość dużą część Allegro Smart na siebie. Dodatkowo sam arząd to posrednio potwierdza dając guidelines na kolejne lata ze spadającą rentownością operacyjną w ujęciu %. Oczywiście możemy móić, ze to inwestycja w rynek :), ale na koncu to właśnie dfowód, że Allegro część tych kosztów bierze na siebie. Nie bierze dobrowolnie tylko dlatego, aby być w stanie rosnąć. Gdyby nie wzięło na siebie to mogłoby się okazac, że pewna częśc kleintów by zrezygnowała z zakupów, bo po prostu zapłata `10 zł przy przesyłce 40 zł mijałaby się dla nich z celem.

Sprzedający oczywiście się wkurzają, ponieważ na początku prawie nie partycypowali, a potem z miesiąca na miesiąc partycypują w tych kosztach coraz więcej. I tutaj zgoda, ze przy małych zamówieniach pewno będzie prowadzić to do podwyżek cen. Trudno aby przy zamówieniu 40 zł opłacić jeszcze koszt wysyłki np. aw okolicach choćby tylko 6-7 zł. I brutalnie też mówiąc faktem jest, ze trochę biznes idzie w tym kierunku, ze trudno będzie małym firmom nie mającym jasnej przewagi konkurencyjnej utrzymać się na takim rynku. Na pocieszenie mogę tylko dodać, że w gamingu prowizja to 30% (wiem, wiem , ze to co innego i tam każda sprzedana sztuka gry to już czysty wpływ cashu oprócz tych 30% i podatku).
Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja.
Twitter - @AnalitykF

mario1892
0
Wpisów: 2
Wysłane: 10 kwietnia 2022 21:26:45 przy kursie: 28,71 zł
Nie mam smarta. Kupując coś na allegro >100zł to zawsze dzwonię do sprzedawcy i dokonuję zakupu poza allegro. Zawsze dostaję darmową wysyłkę. Allegro ma ogromny zasięg i łatwo ściągnąć klienta. Duża część sprzedawców ma sklepy internetowe i potem tam kieruje klienta, gdzie ceny są niższe o prowizję allegro (ja tak robię). Przy zakupach 100-200zł bardziej opłaca się kupić na stronie i zapłacić za przesyłkę.

lukasci87
0
Wpisów: 4
Wysłane: 23 kwietnia 2022 18:09:10 przy kursie: 27,00 zł
Można prosić o analizę kursu? Pozdrawiam

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 26 kwietnia 2022 12:01:03 przy kursie: 24,615 zł
Na przyszłość proszę kierować prośby na tym wątku LINK
Nie śledzę wątków wszystkich spółek i prośby umieszczane na nich po prostu mogą mi umknąć.

ALLEGRO - spojrzenie na wykres

Najpierw spojrzenie na wykres w interwale tygodniowym. Sekwencja opadających szczytów i dołków jest wystarczająco klarowna. Co istotne - lokalne dołki, zgodnie z zasadą zmiany biegunów, skutecznie pełnią rolę oporu. Dopóki ta sekwencja nie zostanie naruszona, nie ma co myśleć o zmianie trendu.

kliknij, aby powiększyć

Wykres w interwale dziennym. Tutaj też widać, że ostatnie wzrosty miały charakter korekcyjny, gdyż zniosły 61,8% fali spadkowej. Teraz trwa walka w okolicy dolnych ekstremów. Patrząc na ucieczkę kapitału, nie liczyłbym zbytnio na udaną obronę. Nie widać też symptomów wytracania impetu przeceny w ujęciu dziennym. Jedynie na interwale tygodniowym rysują się zalążki pozytywnej dywergencji na oscylatorach, ale tygodniowa świeca nie nabrała jeszcze ostatecznego kształtu, stąd nie sugerowałbym się rozbieżnością.
Na razie trend spadkowy trwa w najlepsze a angażowanie się się po długiej lub krótkiej stronie rynku powinno być poprzedzone kalkulacją zysku do ryzyka.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 27 kwietnia 2022 11:08:27 przy kursie: 24,05 zł
Podczas IPO nie złożyłem zapisu, bo cenę 43 zł uznałem za bardzo wysoką.
Po debiucie kurs był nawet 98 zł.
Obecnie wycena nieco się urealniła 24 zł.

Myślę, że warto obserwować spółkę.Think
O kupnie powinna przesądzić analiza techniczna.
Należy pamiętać, że 2 fundusze mają krótkie pozycje ponad 0,5% na Allegro

rss.knf.gov.pl/RssOuterView/fa...

pytek21
12
Wpisów: 226
Wysłane: 27 kwietnia 2022 13:21:11 przy kursie: 24,05 zł
Cytat:
Należy pamiętać, że 2 fundusze mają krótkie pozycje ponad 0,5% na Allegro

rss.knf.gov.pl/RssOuterView/fa...

A to nie jest tak że one już sprzedały i teraz jedyne co mogą zrobić to odkupić podbijając cenę?
Zachowanie kursu jest dziwne, ludzie uciekając przed drożyzną będą w pierwszej kolejności ustawiać się do zakupów on-line, wiec powinno to być dobre dla allegro i podwyższyc ich zyski i rentownośc nie?

hukers
77
Wpisów: 329
Wysłane: 27 kwietnia 2022 13:47:55 przy kursie: 24,05 zł
No i właśnie dlatego warto o tym pamiętać. Ci widoczni i ci niewidoczni szortujący będą musieli kiedyś odkupić. Pytanie czy zaczną po 20 czy po 10 zł, to już każdy musi sobie odpowiedzieć sam ;)

pytek21
12
Wpisów: 226
Wysłane: 29 kwietnia 2022 14:17:33 przy kursie: 23,035 zł
Tak od ostatnich czasów jeden fund 26.04 uciekł z szortów (AQR Capital Management, LLC), został jeszcze Marshall Wace LLP (0.6%) ale on powiększył pozycję 05.04 czyli ma już 30% zysku (in minus na kursie od tego czasu).
Niemniej nadal leci w dół... dziwne.
Nie wierzę w amazony i ebaye, bo te platformy nie wydają się jakoąś szczególną u nas konkurencją. choc moze to kwestia przyzwyczajenia do platformy.

dejw
22
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 121
Wysłane: 6 maja 2022 08:42:34 przy kursie: 21,235 zł
mario1892 napisał(a):
Nie mam smarta. Kupując coś na allegro >100zł to zawsze dzwonię do sprzedawcy i dokonuję zakupu poza allegro. Zawsze dostaję darmową wysyłkę. Allegro ma ogromny zasięg i łatwo ściągnąć klienta. Duża część sprzedawców ma sklepy internetowe i potem tam kieruje klienta, gdzie ceny są niższe o prowizję allegro (ja tak robię). Przy zakupach 100-200zł bardziej opłaca się kupić na stronie i zapłacić za przesyłkę.

A ja ze swoich doświadczeń się z tym nie zgodzę. Chyba nigdy nie widziałem (albo nie pamiętam), aby firmy poza Allegro miały niższe ceny. Z reguły to jest tak, że na własnych stronach jest polowanie na łosia, który zapłaci więcej, a na allegro musi być taniej bo inaczej się nie sprzeda. Są zapewne wyjątki, zdarza się tez dawanie kuponów promocyjnych do własnego sklepu po zakupie na Alledrogo.

A w innej, omawianej kwestii - dawno dawno temu sam handlowałem trochę na Allegro. Jedno co z tego pamiętam, to trwający nieustanny wyścig pt. 'kto sprzeda taniej" (i wątpię aby coś się w tej kwestii zmieniło). Jeśli są jeszcze jakieś produkty, gdzie marże są wysokie to zapewne tacy sprzedawcy mogą wziąć smarta na siebie. W większości przypadków - a już zwłaszcza przy mniejszych zamówieniach - nie będzie to możliwe/opłacalne, więc musi doprowadzić do wzrostu cen. Przy czym warto zauważyć, że ten wzrost - dla pokrycia kosztów wysyłki - nie musi być duży.

juniorAccount
PREMIUM
41
Wpisów: 172
Wysłane: 6 maja 2022 10:04:21 przy kursie: 21,95 zł
Trochę czasu na Allegro spędziłem. Zarówno jako sprzedający różne rzeczy, jak i kolekcjoner, również obecnie aktywnie korzystający z serwisu. Dodam swoje kilka groszy, słodkich i słonych.

Allegro zamieniło się w marketplace, to już zupełnie inny serwis niż te 10 czy 5 lat temu. Osoby z kontem firmowym mogą wystawiać przedmioty na Allegro, reszta trafia na Allegro Lokalnie.

Od strony kupującego:

- niestety coraz gorszy wybór, oferta mocno (jak ja to nazywam) drop-shippingowa, jakość często dyskusyjna, ograniczam się do chemii i czasem artykułów spożywczych. Elektronika już od dekady jest porównywalnie atrakcyjna lub o wiele tańsza na innych platformach, plusem jest tutaj usługa Pay (piszę o niej niżej).

- ostatnio, wszystko co wiąże się w moim hobby (stare syntezatory / muzyka), przeniosło się na olx. Na Allegro obecnie obserwuję 4 przedmioty, na olx 21.

- potwierdzam, że warto się kontaktować ze sprzedawcą, Allegro pobiera od nich w większości przypadków prowizje w przedziale 4-10%

- sprzedawcy po wystawieniu negatywnej opinii kontaktują się czasem i oferują zwrot niewielkiej kwoty za jej wycofanie (przećwiczone kilka razy)

- Allegro oferuje całkiem przyzwoity limit gotówkowy w usłudze allegro pay we współpracy z Aion bankiem, co ułatwia zakupy ale jednocześnie wyklucza (obecnie) możliwość korzystania z tego limitu w ramach Allegro Lokalnie - czyli wyklucza zakupy hobbystyczne w większości przypadków. Po roku aktywnego korzystania, dorobiłem się limitu w wysokości 4000 pln

- program ochrony kupującego i aktywna pomoc pracowników serwisu w sporach ze sprzedawcami.

Od strony sprzedającego, od dawna nie wystawiam nic na Allegro - bo nie mam tam konta firmowego, więc co jakiś czas, publikowane przeze mnie oferty trafiają na serwis Allegro Lokalnie. Wymienię tylko to, co uważam za plusy:

- integracja płatności z kontem Allegro, ułatwiająca dokonywanie wypłat

- mniejsza niż u konkurencji ilość oszustów i cwaniaków próbujących wyłudzić dane osobowe

- jeśli chcę się czegoś szybko pozbyć i nie zapłacić prowizji, wybieram serwis konkurencji (ale być może akurat to kwestia faktycznie mojego "konika").

P.S. Ze Smarta uciekłem po dwóch dniach. Program ogranicza sposoby dostawy i odbioru zamówionych produktów, to nie jest usługa dla mnie.
Edytowany: 6 maja 2022 10:08

randomdziad
27
Wpisów: 108
Wysłane: 14 czerwca 2022 23:06:12 przy kursie: 19,686 zł
Straszna cisza na tym watku a na spolce sie 'dzieje' i kurs co chwile wyznacza kolejne minima. Ciekawy jestem czy sa jeszcze tutaj osoby ktore uwazaja ze racjonalny jest dalszy spadek kapitalizacji allegro ?
Jak widac po info z dzisiaj insiderzy dalej po 21pln sa gotowi oddawac akcje.

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 14 czerwca 2022 23:50:34 przy kursie: 19,686 zł
Piękny hegemon e-commerce w PL. Ależ pięknie go wyrzucili w rynek do tfi. Od lat powtarzam, że TFI powinny dyktować ceny IPO w odniesieniu do tego co na rynku a nie do obietnic sprzedajacego. Tutaj stracili już ponad 50%!!!

68 mln kosztów finansowych w IKw kiedy stopy rosły, ale jeszcze nie były brutalne. Do tego covid szalał w IKw i handel w necie trwał.

Osobiście poczekalbym na wyniki za IIIKw kiedy finanse będą już chodzić na nowych stopach.

Tutaj inny świat niż w Eurocash, ale i tu i tam wnip>Wk.

Tam przy rosnących kosztach i to nie tylko tych finansowych to strach się bać.
Edytowany: 14 czerwca 2022 23:53

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 8 lipca 2022 11:44:37 przy kursie: 26,875 zł
Czy na Allegro sprzedawca sam może anulować transakcje jeśli nie chce wywiązać się z umowy? Czy w takim przypadku ponosi z tego tytuły jakieś konsekwencje?

bożyczko
14
Wpisów: 104
Wysłane: 8 lipca 2022 14:21:22 przy kursie: 26,875 zł
Może, ale musi się liczyć z negatywną oceną transakcji ze strony kupującego, co dla sprzedającego stanowi wg. mnie dotkliwą karę, która zniechęca do tego typu praktyk.

Wyrażane przeze mnie opinie nie stanowią rekomendacji inwestycyjnej w rozumieniu przepisów prawa. Nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za decyzje inwestycyjne podjęte przez czytelników.
Edytowany: 8 lipca 2022 14:32

micmak
103
Wpisów: 1 520
Wysłane: 20 lipca 2022 11:18:52 przy kursie: 27,49 zł
Ostatnio Allegro miało kilka ładnych podejść. W tym sesja 6 lipca na ogromnym wolumenie. Co jeszcze z tego może być Think
ujeżdżam byki ===>>

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 22 lipca 2022 17:46:16 przy kursie: 26,88 zł
ALLEGRO - spojrzenie na wykres

Wykres w interwale dziennym. Długoterminowej tendencji spadkowej nikt nie odwoływał, natomiast w średnim terminie mamy potwierdzoną zmianę sentymentu. Zaczęło się od formacji odwrócenia, ukształtowanej na skokowo rosnącym wolumenie. Mieliśmy też podręcznikowy ruch powrotny do linii szyi. Zasięg wybicia, mierzony wysokością formacji, wyczerpuje się nieznacznie poniżej 200-okresowej średniej.
Rozbudowie odreagowania sprzyjają wskaźniki po jasnej stronie mocy oraz zawracająca w górę wykresu 50-okresowa średnia. Oprócz tego udało się coś, czego nie potrafili w przeszłości, mianowicie wybicie oporu wynikającego z lokalnego dołka w interwale tygodniowym. Zwracałem na to uwagę w poprzednich analizach technicznych - wszelkiego rodzaju korekty wzrostowe nie były w stanie pokonać oporów, działających w myśl zasady zmiany biegunów w interwale tygodniowym. Te poziomy widać na osi wartości, odpowiadają czerwonym poziomym liniom. Naruszenie tej reguły świadczy, że podaż już nie ma dominującego wpływu na kształt wykresu cenowego i inicjatywę stopniowo przejmują kupujący.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

del-21092022
12
Wpisów: 199
Wysłane: 1 września 2022 06:46:09 przy kursie: 24,80 zł
Czy to już czas zajmować pozycję ling na alledrogo? :)Jak to widzicie z punktu AT, oraz fundamentów

daboo
34
Wpisów: 67
Wysłane: 29 września 2022 15:15:29 przy kursie: 21,985 zł
Chcesz kupować allegro?:D

Ta spółka to typowy gniot bez jakichkolwiek perspektyw na duże zyski. Powiem więcej, wszelkie spółki z sektora ecommerce należy omijać szerokim łukiem. To że rosną obroty tej branży nic nie znaczy. Zobacz sobie wyniki czy to Oponeo czy też np Answeara. Obroty w setkach milionów kwartalnie, a jak jest w ogóle zysk to rzędu 3 mln zł. Kto normalny, za kasę nie z giełdy prowadziłby firmę o takiej rentowności? I tam nie ma większych perspektyw. Są badania pokazujące że w tej branży 8% firm ma bardzo dobre finanse, kolejnych naście ma się dobrze. Reszta ma się źle lub tragicznie. I ja to znam od tamtej strony, bo zajmuję się tym od 2010 roku. Obserwuję od 2-3 lat zamykanie się sklepów, które kiedyś coś znaczyły w tej branży. W to miejsce wchodzą dużo więksi gracze, którym nawet nie zależy na zyskach. Walczą o udziały w rynku, które na koniec i tak nie dadzą im sensownych zysków. W tej branży tak po prostu jest. Liczenie na to, że ich kursy wystrzelą to mrzonka. Tutaj sukcesem jest przetrwanie. Przykładem jest samo Zalando, które przez politykę darmowych zwrotów nie może nawet wyjść na 0. Standardy w tej branży są po prostu poronione.

Jeśli chodzi o allegro to została wpuszczona na giełdę po to żeby fundusz mógł wyjść i grubo zarobić. Perspektywy rozwoju w Polsce są mocno ograniczone. Ekspansja na rynkach zewnętrznych wątpliwa. % przesyłek zagranicznych u sprzedawców jest praktycznie marginesem nie wartym wspomnienia, mimo że allegro dopłaca również do przesyłek zagranicznych. Nie wiem co allegro musiałoby zrobić żeby to zmienić, bo jest to już kolejna próba wyjścia zagranicę. Wcześniej mielismy dedykowane portale w krajach ościennych. Delikatnie mówiąc sukcesu nie odniosły. Głównie przez to, że nie miały silnej bazy sprzedawców. Tym razem allegro stawia na sprzedawców krajowych i sprzedaż zagranicę z Polski. Na razie jest bardzo słabo, trwa to już jakiś czas i nic istotnego się nie wydarzyło.

Dojechali cały rynek ecommerce SMARTem. Na początku się sprawdzał, ale też poziomy kosztów przesyłek były inne. Obecnie darmowa wysyłka od 40 zł jest nieporozumieniem. Inpost zapowiada, że będzie chciał znacznych podwyżek opłat od allegro. Allegro o tym wiedziało, dlatego postawiło na swoje paczkomaty. Tutaj również sukcesu nie ma. Ilość przesyłek która idzie do ich własnych paczkomatów jest mizerna. To jest może 5% tego co idzie do Inpostu.

Większość prowizji mieści się w przedziale 9-12%. Znakomita większość sprzedawców unika opłat za wyróżnienia i wiążącego się z tym +75% prowizji dla opłaty wyróżnionej. Sporo na ten temat wiem, bo akurat mój sklep prowadzi sporą sprzedaż na tym portalu i znam go od dawna, od fundamentu. A spora oznacza top20 w kategorii i sprzedawcę VIP, który daje dodatkowe bonusy na promowanie. Znam wszelkie durnoty, które zostały tu wprowadzone.

Teraz główna nadzieja allegro to fullfilment. Czyli własny magazyn i giga opłaty dla tych, którzy chcą z tego korzystać. Kusić ma realizacja do godz. 20.00 i dostawa następnego dnia. Problem w tym, że absolutnie najmniejsza przesyłka u nich to 3,5 zł od sztuki dla paczki o objętości 0,35l. (cena dla sprzedawcy). Do tego opłaty za magazynowanie po przekroczeniu 30 dni w takim koszcie jakbyś trzymał sztaby w skarbcu NBP. Kto ma niby z tego korzystać? A żeby UOKIK się nie czepiał faworyzowania takich ofert (bo już allegro miało przygodę z faworyzowaniem ofert własnych) to teraz wysyłka tego samego dnia dostała tak wysoki priorytet, że spycha po trafności oferty, które tego nie mają.

Efekt jest taki, że sprzedawcy, którzy tego nie mają bardzo dostają po obrotach. Zyskują Ci, którzy ustawią sobie wysyłkę do 13 czy 14. Są też tacy, którzy mogą nie jeść i nie spać i zamówienia złożone do 18.30 swoim autem zawiozą na logistykę. Jaki jest efekt dla fullfilmentu? Że nie ma wielkiej różnicy jakościowej względem zwykłej oferty bezpośrednio od sprzedawcy. Natomiast sprzedawca obsłuży Ci to znacznie taniej. Allegro ślepo naśladuje amazona i efekty tego są negatywne. Dla wszystkich. Bo są różnice, w klientach i w zasięgu biznesu. O ile klient na zachodzie lubi katalog produktów, do czego dąży również allegro, o tyle polski klient nie może się w tym odnaleźć i testy przełączenia się na katalog robią wycinkę obrotów na danej grupie produktów na poziomie 30%. Wiem, bo obserwuję pilnie i np w poprzednim tygodniu na interesującej mniej grupie produktów było to robione. Co więcej Amazon swój fullfilment ma jako dodatek do własnej dużej sprzedaży. Allegro sprzedaży własnej na istotnym poziomie nie ma. Na dodatek ich własna obsługa ma tak negatywną opinię u klientów, że równać się może z nimi tylko Poczta Polska. Ludzie po prostu unikają ofert realizowanych bezpośrednio przez allegro. Do tego sieć centrów logistycznych amazona pozwala mu szybko przemieszczać przesyłki pomiędzy centrami, przy ograniczonych kosztach. Allegro działa natomiast tylko w Polsce, gdzie wysylasz z każdej dziury w tym kraju paczkę inpostem i w 90% jest ona w wybranym paczkomacie na drugi dzień. Efekty tej tępoty umysłowej (bo inaczej tego nie idzie nazwać, allegro nie reaguje na nic, a sprzedawców traktuje się tu jak szkodników) widać po obecnych wynikach. Mielenie, mielenie, mielenie, wzrost przychodów o 70% i ...strata.

Co więcej allegro może zaproponować? Wzrost opłat? Może wyróżnienie +150% prowizji albo kolejne znaczki hit kit srit za 3 zł dziennie + kolejne 60% prowizji, które kompletnie nie podbijają wyników?

A podstawowy idiotyzm całego tego katalogu polega na tym, że allegro zrobiło sobie w produkcie porównywarkę cen. Tj. wchodzisz w ofertę promowaną której cena to powiedzmy 40,00 zł. Następnie masz przy przycisku zakupu informację, że "najtaniej od" i jeśli tam nie znajdziesz oferty o 10-15% taniej to będzie cud. Oczywiście jest to oferta nie promowana, gdzie prowizja wynosi połowę. Więc nie dość, że produkt jest dużo tańszy, to jeszcze sprzedawany na znacznie niższej prowizji. Efekt jest taki, że allegro zamiast zarobić 100% prowizji od tej drogiej, wyróżnionej oferty, którą klient już otworzył, to kupi tam gdzie prowizja wyniesie 40% w porównaniu do oferty wyróżnionej. Allegro natomiast dopłaci do wysyłki tak samo. Jak przy czymś takim mogą być wyniki? Allegro okrada w ten sposób sprzedawców i okrada siebie. A dlaczego strata pojawiła się właśnie w tym momencie? Bo do końca sierpnia był obowiązek powiązania 100% ofert z katalogiem produktów. Więc proces ten następował stopniowo.

To wszystko to jest efekt kuli śnieżnej. Allegro coraz bardziej dociska sprzedawców "prokonsumenckimi" rowiązaniami, a sprzedawcy coraz bardziej oszczędzają na opłatach. Promowanie ma ograniczony sens i robi się to dla specyficznych produktów. Produktów na których nie da się mieć wysokich marż, nie ma sensu promować. Podpinasz się pod takiego co promuje, dajesz najniższą cenę. On ponosi opłaty, a Ty zgarniasz jemu klientów bo masz taniej. Ot cała filizofia. Ale geniusze od ecommerce z allegro nie mogą tego zakumać. A dla mnie to jet po prostu działanie na szkodę firmy.

Wskaźniki C/Z dla allegro w odniesieniu do reszty rynku wskazują, że jest ona i tak grubo przewartościowana. A nie spada niżej chyba tylko ze względu na wysoką wartość księgową. Natomiast ja jestem zdania, że co komu po wartości księgowej, skoro nie przynosi ona zysków. Myślę, że wynika ona przede wszystkim z tego, że aktywa są zdecydowanie przeszacowane. Przykład interesów jakie robi allegro? Kupiło giedyś gadu gadu za 350 mln zł. Sprzedało za 1,5 mln zł. Także to się może stać kiedy następuje urealnienie. Nie mówię, że allegro jest warte 0,5% obecnej wartości, ale nie jest warte obecnej ceny.

Model, który jest obecnie się wyczerpał i wymaga poważnych zmian, bo nie jest w stanie przynosić sensownych dochodów. Teraz tylko pytanie czy rośnie próg SMARTa czy rosną opłaty? A może część idiotycznych rozwiązań należałoby pożegnać, bo jak ich nie było to było dobrze? Osobiście już po mału rozglądam się za spółkami do kupienia, ale tego smrodu bym nie tknął.

Nie miałem i nie mam akcji Allegro S.A. i nie zamierzam w najbliższym czasie kupować.

daboo
34
Wpisów: 67
Wysłane: 29 września 2022 15:52:38 przy kursie: 21,985 zł
dejw napisał(a):
mario1892 napisał(a):

A ja ze swoich doświadczeń się z tym nie zgodzę. Chyba nigdy nie widziałem (albo nie pamiętam), aby firmy poza Allegro miały niższe ceny. Z reguły to jest tak, że na własnych stronach jest polowanie na łosia, który zapłaci więcej, a na allegro musi być taniej bo inaczej się nie sprzeda. Są zapewne wyjątki, zdarza się tez dawanie kuponów promocyjnych do własnego sklepu po zakupie na Alledrogo.

A w innej, omawianej kwestii - dawno dawno temu sam handlowałem trochę na Allegro. Jedno co z tego pamiętam, to trwający nieustanny wyścig pt. 'kto sprzeda taniej" (i wątpię aby coś się w tej kwestii zmieniło). Jeśli są jeszcze jakieś produkty, gdzie marże są wysokie to zapewne tacy sprzedawcy mogą wziąć smarta na siebie. W większości przypadków - a już zwłaszcza przy mniejszych zamówieniach - nie będzie to możliwe/opłacalne, więc musi doprowadzić do wzrostu cen. Przy czym warto zauważyć, że ten wzrost - dla pokrycia kosztów wysyłki - nie musi być duży.

Pojaśnię Wam trochę Panowie, bo niewiele wiecie o tym jak wygląda kwestia sprzedawania w internecie.

1. Smart jest korzystny dla sprzedawcy, bo bez niego nie da się sprzedawać. Twoja oferta nie uzyska trafności, a Twój target to Ci którzy nie mają smarta. Nie chce mi się sprawdzać ile jest zakupów bez smarta, ale jest to może 40%. Jeśli ograniczasz się do tych, którzy go nie mają, sprzedajesz mało, masz niską trafność i nie sprzedasz 40%. Sprzedasz 5%. Oferta bez smarta nie znaczy nic. Do przesyłki za 40 zł sprzedawca dopłaca grosze, jest to 0,99 zł. I to jest w prowizjach, tak samo jak koszty opakowania i wszelkie inne koszty. Ja osobiście nawet osobno tego nie liczę. Liczę sumaryczynie opłaty dla całego portfela zakupów. I takie możliwości daje Trade Watch. Liczenie dla każdej paczuszki każdego jednego złotego jest dla narybku, który myśli że zarobi dużą kasę, a się nie narobi.

2.Sprzedaż poza allegro to również koszty. Koszt pozyskania ruchu z reklam Google i FB jest porównywalny do kosztów allegro z wysokimi kosztami promowania i prowizji. Dla przykładu u mnie jest to ok. 17% w stosunku do przychodu i koszty w sklepie są nieznacznie wyższe. Podchodzą pod 20%. Realnie jeśli nie posiadasz istotnej przewagi konkurencyjnej, produktów własnych itd, najwyżsego rabatu u danego producenta to 30% prowizji to jest baaardzo dużo. Więc wyciśnięcie 10% na pokrycie kosztów jest trudne, a jednocześnie jest to tak mało, że w dłuższym horyzoncie jest to nieopłacalne. Z doświadczenia wiem, że marża po uwzględnieniu kosztów sprzedaży (prowizje, kliki za reklamy) powinna się kręcić w okolicy 17-20% żebyś nie zaczął umierać. Dlatego sklepy poza allegro nie mogą dawać darmowej wysyłki od 40 zł, bo nikt nie jest w stanie na tym zarobić. Allegro korzysta na tym, że ma dużo "darmowego ruchu", tj wejśc organicznych i tego, że algorytm Google faworyzuje duże strony i również za darmochę dostarcza im mnóstwo ruchu.

3. Historie o telefonie do sprzedawcy i umawianie się poza allegro włóżcie między bajki. Być może ktoś tak robi, ale to margines. Większość to masówka i indywidualne umawianie się z klientem dla zakupu o za 100 zł żeby zaoszczędzić 5 zł na wysyłce i prowizji to nieporozumienie. Tutaj gra dla sprzedawców toczy się o przychodu rzędu dziesiątek tysięcy dziennie. Ci którzy maja mniej może i faktycznie są skłonni takie rzeczy robić, ale co do tego że jest to super okazja dla klienta mam wątpliwości. Większość szuka jak najtaniej, wybiera jak najszybszą wysyłkę, wybiera, płaci i za darmoszkę w Smart przesyłka leci. Do tego są tacy magicy, którzy zamawiają za 40 zł, 3 z 4 zwracają i zostawiają sobie przedmiot za 2,90 zł. I nie, wcale nie jest to wyjątek. Tego jest na prawdę sporo i miesięcznie dochodzi do 1% wszystkich paczek. Allegro płaci za wysyłkę, a zwrot dla klienta jest za darmo. Więc również dorzuca się allegro i inpost.

4. Dojeżdżanie sprzedawców nie świadczy o allegro i nie działa na jego korzyść. Allegro potrafi serwować sprzedawcom ankiety czy poleciłbyś sprzedawanie na allegro rodzinie i znajomym. Nie, nie poleciłbym. Bez 1 mln zł nawet nie masz z czym startować. Realnie potrzebujesz kilka mln i jeśli nie masz doświadczenia i wiedzy zginiesz. Jeśli nie masz pomysłu na przewagi konkurencyjne również nie masz szans. I nie, najniższa cena i wysyłka tego samego dnia, nie stanowi Twojej przewagi. To już inni, więksi i lepsi od Ciebie mają. Do tego robią to od lat a ich oferta już jest mocno pozycjonowana. Dużego sprzedawcę hoduje się dekadę. Allegro tego nie rozumie i potrafiło w przeszłości robić takie rzeczy, że zmienia trafność promując nowe konta, a sprzedawców którzy sprzedają na pojedynczych aukcjach spycha na sam koniec. Bo tak. Wystawia ich tym samym manipulując algorytmem na upadłość. Pamiętam to jak dziś. Po ok 2 tygodniach ustąpiło i wróciło do tego co było. Ale sprzedawca, które znam, który ma w tym interesie z 10 baniek, prawie padł z dnia na dzień.

Allegro ponosi potężne koszty w związku ze swoimi nowymi świetnymi pomysłami i nie zważało do tej pory na nic. Aż pojawiła się strata i jest wielkie O_o.
Od lat to wytykam. Allegro to jedyna firma, w której opiekun klienta VIP nie może nic. Co więcej, potrafi nawet na maila nie odpisać. Współpracuję z masą firm i nigdy z czymś takim się nie spotkałem. Z takim chamskim traktowaniem tych, którzy tworzą dla nich wartość. Tego z niczym innym nie da się porównać. Sukces ostatnich lat wynika właśnie z mielenia w smarcie. Opłacone to jest kosztem sprzedawców, inposta, akcjonariuszy allegro. A klient? Oczywiście, że zadowolony. Kupuje za 40 zł co jest dzisiaj jakąś komiczną kwotą, a wysyłkę ma za darmo, na drugi dzień rano o 9. Takie cuda tylko na allegro. A że już nikt na tym nie zarabia, to nie jest problem klienta:) No dobra, wybrani sprzedawcy jeszcze na tym zarabiają, ale coraz mniej, coraz trudniej i ciekawe przez ile jeszcze czasu. Do tego jeśli odciąć smarta w takiej formie jak jest obecnie to mamy falę bankructw:)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ALLEGRO
  • Rynek czeka na ważne dane z amerykańskiego rynku pracy, w grze Allegro, Bumech i Bloober
    Rynek czeka na ważne dane z amerykańskiego rynku pracy, w grze Allegro, Bumech i Bloober

Giełda w Warszawie rozpoczęła piątkową sesję od wzrostów. Rano w centrum uwagi znalazły się m.in. spółki Allegro, Asseco Poland, Bumech, Bloober Team i Spyrosoft. To jednak tylko przygrywka do prawdziwych giełdowych emocji jakie czekają na inwestorów po południu. O losach dzisiejszej sesji rozstrzygną dane z amerykańskiego rynku pracy.

• Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

23 24 25 26 27

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 2,277 sek.

zhpzclwf
ummdlnkb
ggmsjqta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tccozirm
bluwmemt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat