53 Dołączył: 2010-09-23 Wpisów: 84
Wysłane:
18 października 2022 11:31:43
przy kursie: 104,60 zł
Niedawno pojawił się raport miesięczny za wrzesień. Polecam lekturę --> Link13 października spółka dostała dofinansowanie w wysokości 4 mln PLN od swojej spółki-matki Synthex Technologies --> LinkDzisiaj w Rzeczpospolitej pojawił się artykuł mówiący o tym, że Noctiluca będzie beneficjentem nowych regulacji unijnych dotyczących efektywności energetycznej odbiorników TV. Kontrowersyjne unijne regulacje, które uderzą w rynek telewizorów, staną się napędem dla rodzimego start-upu - Noctiluca. Bruksela miesza na rynku wyświetlaczy. Wygra technologia OLED, a z nią rodzimy start-up Noctiluca Link RzeczpospolitaLink MSN Polska
Edytowany: 18 października 2022 11:37
|
|
Wysłane:
24 października 2022 21:59:30
przy kursie: 97,50 zł
Kolejne super info: Zawarcie Umowy NDA i rozpoczęcie negocjacji zaawansowanego etapu umowy MTA z Amerykańskim konglomeratem technologicznym będącym właścicielem wiodącego serwisu społecznościowego oraz czołowego producenta gogli VR/AR --> Link InfostrefaPuls Biznesu: Noctiluca negocjuje z potentatem z Doliny Krzemowej --> Link PB
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
24 października 2022 22:13:50
zachowanie kursu akcji po tym komunikacie baaaaaardzo słabe, więc rynek tego nie kupił przynajmniej na dzisiejszej sesji. myślę, że paradoksalnie szkody mógł narobić poranny artykuł z PB.. jego treść mogła wprowadzać w błąd ( niestety nie mam zrzutu ) teraz jest zaaktualizowany i brzmi zupełnie inaczej niż rano.. uwaga artykuł po aktualizacji ( chyba 95% aktualizacji  ) www.pb.pl/noctiluca-negocjuje-...
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
|
|
Wysłane:
24 października 2022 23:18:06
Problem jest taki, że niedługo będzie przeprowadzona emisja dla dużych inwestorów i zapewne zależy im żeby objąć nowe akcje jak najtaniej. Dlatego gaszą wszelkie próby wzrostów - nawet w tak sztuczny i kuriozalny sposób jak dzisiaj. Jak już będą mieli swoje nowe akcje, to wtedy przełożą wajchę na wzrosty, a tematów nie zabraknie, bo potencjał tej spółki wystarczyłby dla kilku innych. A po dzisiejszym komunikacie powinno być plus 20-30%.
Swoją drogą, mogą się przeliczyć bo bardzo dużo osób czeka na korektę i będzie kupować. Nawet gdyby udało im się zbić kurs, to im niżej będzie ustalona cena objęcia nowych akcji, tym większa będzie redukcja. Wszyscy wiedzą, że spółka jest mega, a tym światowym koncernom z którymi podpisują umowy, nie da się wciskać kitu. Za dobrze się na tym znają i z byle kim takich umów nie podpisują.
Edytowany: 24 października 2022 23:30
|
|
1 Dołączył: 2020-10-18 Wpisów: 15
Wysłane:
25 października 2022 00:11:02
To jakaś potwierdzona oficjalnie informacja odnośnie dodatkowej emisji akcji? Z tego co się orientuje spółka jedynie rozważała przeprowadzenie takiej emisji. Obecnie zwiekszyli linie kredytową u swojego głównego akcjonariusza z 500tys na 1mln (środki dotychczas nie ruszone) oraz zapewnili finansowanie na kolejne 3mln od tego samego podmiotu, więc wydaje się że potrzebne środki na chwilę obecną już są www.stockwatch.pl/komunikaty-s...Co do samej informacji odnośnie META/FB to być może kurs nie drgnął ponieważ podobnie jak w przypadku umowy z Apple jest to na razie NDA. A najwidoczniej w obecnej wycenie spółki takie wstępne umowy mogą już być nazwyczajniej wliczone
|
|
Wysłane:
25 października 2022 09:58:15
przy kursie: 99,40 zł
Odnośnie pytania o emisję, fragment z artykułu w Pulsie Biznesu, do którego linka podałem wyżej: Cytat:Firma spodziewa się, że 2023 będzie dla niej ekscytującym rokiem. Po pierwsze, coraz realniejszy wymiar przybiera komercjalizacja jej autorskiej technologii. Rozmawiamy z głównymi technologami największych światowych konglomeratów zajmujących się elektroniką, nie o byciu montownią ich sprzętu, tylko o dostarczeniu im know-how i technologii. Warto zwrócić uwagę, że budżet badawczy każdego podmiotów z tzw. Wielkiej Piątki z Nasdaq wynosi 25-30 mld USD i jest czterokrotnie większy niż nakłady Polski na badania i rozwój – stwierdza menedżer.
Drugim powodem optymistycznych prognoz jest obserwowanie szybkich postępów w działalności kontraktowej. By utrzymać możliwości rozwoju w obu kierunkach, spółka chce na przełomie roku zrealizować rundę inwestycyjną na ok. 1-1,5 mln EUR, kierowaną do inwestorów profesjonalnych.
Nie chcemy zebrać teraz więcej pieniędzy, ponieważ biorąc pod uwagę nasze osiągnięcia, różnica pomiędzy wyceną naszą – ok. 30 mln USD – a konkurentów – w ostatnich rundach 200 mln USD Cynora i 250 mln USD Kyuluksa – jest nieuzasadniona. Realizowane projekty mogą wnieść nas na wyższy poziom w rozwoju i wycenie, dlatego większą rundę przeprowadzimy dopiero za 1,5 roku-2 lata w trakcie przejścia na główny parkiet GPW – mówi Mateusz Nowak.
Edytowany: 25 października 2022 10:02
|
|
1 Dołączył: 2020-10-18 Wpisów: 15
Wysłane:
25 października 2022 16:12:49
Dzięki!
No to kurs tez byc moze nie drgnął z tego powodu, że rynek spodziewa się dodatkowej emisji po cenie poniżej obecnego kursu spólki, tak zeby zebrać oczekiwany kapitał.
|
|
2 Dołączył: 2021-01-16 Wpisów: 15
Wysłane:
25 października 2022 17:08:55
wydaje mi się ze emisja będzie szybciej niż myślimy po kursie 80zl
|
|
45 Dołączył: 2020-03-09 Wpisów: 142
Wysłane:
26 października 2022 11:33:52
przy kursie: 98,40 zł
mm1001 napisał(a):Problem jest taki, że niedługo będzie przeprowadzona emisja dla dużych inwestorów i zapewne zależy im żeby objąć nowe akcje jak najtaniej. Dlatego gaszą wszelkie próby wzrostów - nawet w tak sztuczny i kuriozalny sposób jak dzisiaj. Jak już będą mieli swoje nowe akcje, to wtedy przełożą wajchę na wzrosty, a tematów nie zabraknie, bo potencjał tej spółki wystarczyłby dla kilku innych. A po dzisiejszym komunikacie powinno być plus 20-30%.
Swoją drogą, mogą się przeliczyć bo bardzo dużo osób czeka na korektę i będzie kupować. Nawet gdyby udało im się zbić kurs, to im niżej będzie ustalona cena objęcia nowych akcji, tym większa będzie redukcja. Wszyscy wiedzą, że spółka jest mega, a tym światowym koncernom z którymi podpisują umowy, nie da się wciskać kitu. Za dobrze się na tym znają i z byle kim takich umów nie podpisują. Sorry, ale to brzmi jak "gruby zaniża przed odpałem" itd.
|
|
Wysłane:
26 października 2022 21:16:07
przy kursie: 98,40 zł
Polecam ciekawe podsumowanie, analizę i relację z ostatnich wydarzeń w których uczestniczyła spółka: LinkA na Linkedin dzisiaj pojawiło się zapowiadane niedawno Q@A (pytania i odpowiedzi) spółki Noctiluca dla inwestorów: Link
Edytowany: 26 października 2022 21:19
|
|
|
|
24 Dołączył: 2011-11-23 Wpisów: 480
Wysłane:
4 listopada 2022 19:37:00
przy kursie: 93,00 zł
Temat dodatkowego finansowania chyba ostatecznie załatwiony. Pożyczka akcji, mechanizm wykorzystany już przez kilka innych spółek, ale z gwarancją że akcje zostaną zaoferowane w transakcjach pakietowych, pozasesyjnych a nie poprzez nachalne upychanie towaru na rynku, co niestety nadszarpnęło zaufaniem rynku do innej spółki z NewConnect, a potem objęcie nowej emisji. Cena... Dziś każdy mógł kupić niewiele wyżej...
Pozdrawiam
|
|
PREMIUM
19 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
4 listopada 2022 20:04:20
yodyod@
Możesz mi wytłumaczyć na czym to polega proszę? Nie znam tego mechanizmu i dla mnie przyznam wygląda to jak jakaś szemrana zagrywka. Podmiot sprzedaje akcje a za to staje się właścicielem warrantów za które dostanie akcje w takiej ilości jaką sprzedał. Czy spółka otrzyma te pieniądze z zapłaty?
Nie rozumiem tego więc jak wiesz jak to ma zadziałać to chętnie się dowiem.
Dzięki!
|
|
24 Dołączył: 2011-11-23 Wpisów: 480
Wysłane:
4 listopada 2022 20:58:37
To bardzo proste. Spółka ma już swoich akcjonariuszy, którzy chcą żeby się rozwijała szybciej. Co robią, gdy nie wypada im po milion USD z kieszeni. Pożyczają akcje , otrzymuja środki, te ich akcje, w tym przypadku są "rozpylane" po zainteresowanych ulach, a oni sami obejmują za otrzymane środki nowa emisję. Spółka ma nowe środki, o to chodziło. A widać rozpylanie po ulach może udać się bardziej, gdy rozpylaniu nie przeszkadzają przepisy o emisji KNF.. Najważniejsze, rozpylanie będzie do uli poza sesja główna, czyli miodny pył nie zaleje całego sadu, ogrodu, gdzie nawet najbardziej sprytne rączki pszczółek nie dałyby rady zbierać i mnóstwo by się zmarnowało, patrz GENOMTEC, który taka akcja stracił masakrycznie na wizerunku, po rozpyleniu miodnego pyłu bez ostrzeżenia i w ilościach szkodliwych dla zdrowia,
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 listopada 2022 13:16:18
yodyod@
Dziękuję za wyjaśnienie. Podoba mi się pszczelarski przekaz.
Aby układanka mi się złożyła w całość jeszcze dopytam. Rozumiem, że Rubikon obejmie 80000 warrantów po 0,15 PLN a później zrealizuje te warranty i zamieni ja na akcje płacąc za nie po 84 PLN. Czy tak?
Moją wątpliwością jest to czy warranty i akcje mogą istnieć równocześnie bo wtedy oznaczałoby to, że jest tego razem 160000 a nie 80tyś. Wtedy to zmaniłoby radykalnie ten komunikat.
Dzięki!
|
|
Wysłane:
5 listopada 2022 21:52:42
Odpowiadając na pytanie - 80 tys. akcji zostanie pożyczonych od Synthexu celem sprzedania ich dużym inwestorom. Środki ze sprzedaży akcji, trafią do spółki na jej rozwój. Po zarejestrowaniu i dopuszczeniu nowych akcji, zostaną one zwrócone Synthexowi. W efekcie pojawi się 80 tys nowych akcji. Podaży nie będzie, bo zarówno akcje Synthexu jak i te zaoferowane do sprzedaży, najprawdopodobniej będą objęte lockupami.
Jeśli chodzi o konstrukcję, to jednym z prawdopodobnych powodów takiej a nie innej jest to, że TFI niechętnie obejmują akcje które nie są zarejestrowane w KRS i nie są dopuszczone do obrotu. W przypadku tego typu transakcji, proces ten może zająć trochę czasu (nawet kilka miesięcy) i w tym okresie TFI nie ma ani środków na koncie, ani akcji - co negatywnie odbija się na wycenie ich portfela. Czasem nawet statut zabrania posiadania niezarejestrowanych i nienotowanych akcji. Sposobem na to jest zaoferowanie im pożyczonych (od Synthexu) zarejestrowanych i dopuszczonych do obrotu akcji. Środki z ich sprzedaży szybciej trafiają do spółki, a po zarejestrowaniu i dopuszczeniu do obrotu nowych akcji (z warrantów), będą zwrócone temu kto je pożyczył.
Podsumowując - skończyło się wychodzenie z papieru ze strachu przed "emisją" po nieokreślonej cenie. Główny czynnik podaży odpadł. Ci którzy liczyli na tanie dobieranie, będą musieli teraz kupować znacznie drożej. Spółka ma cały wachlarz rozpoczętych kooperacji z wielkimi graczami, więc będzie mogła chwalić się postępami i kolejnymi, nowymi relacjami. Za chwilę zaczynają pracę w nowym, znacznie większym i lepiej wyposażonym laboratorium, z większą ilością sprzętu i pracowników, co niedługo powinno przynieść bardzo wymierne korzyści. Po objęciu akcji wszystkim będzie zależało na wzrostach, więc trudno znaleźć czynnik który mógłby te wzrosty zatrzymać :-)
Edytowany: 5 listopada 2022 21:57
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 listopada 2022 12:10:49
mm1001@ Cytat:Jeśli chodzi o konstrukcję, to jednym z prawdopodobnych powodów takiej a nie innej jest to, że TFI niechętnie obejmują akcje które nie są zarejestrowane w KRS i nie są dopuszczone do obrotu. Dzięki za wyjaśnienie kwestii warrantów  . Jednak co do powyższego mam inne zdanie. Nie sądzę aby była to sprzedaż do funduszu w rozumieniu dużych funduszy typu TFI. Rubikon jest funduszem inwestycyjnym a jednak on nie objął 80.000 akcji w cenie 84 PLN. Sądzę, że raczej znaleźli osoby prywatne. Umówmy się, że 6,7 mln zł to są drobne kwoty. Jeśli ja dobrze rozumiem sytuację to pozytyw z tej operacji jest taki, że ktoś jednak zapłaci 84 zł za akcję. Jeśli nie ma w tym drugiego dna to powinno to stabilizować kurs w tych okolicach na dłużej. Jeśli chodzi o czynnik wywołujący podaż to mogę sobie wyobrazić scenariusz, w którym spółka nie będzie w stanie zamknąć faz testowych z 'wielkimi' i środki na działalność operacyjną zaczną się kurczyć ze względy na słabą stroną przychodową. Wtedy kurs będzie się osuwał pod własnym ciężarem. Dla mnie to teraz największe zagrożenia. Te 6,7 mln starczy na pewien czas. Nie liczyłem tego ale na moje oko na jakieś 8-9 miesięcy. Później albo ruszą przychody z któregoś z projektów albo będzie trzeba poprosić rynek o zastrzyk. Aby nie było wątpliwości. Jestem zaangażowany w spółkę więc nie mam powodów jej źle życzyć ;).
Edytowany: 6 listopada 2022 12:12
|
|
1 Dołączył: 2011-07-21 Wpisów: 2
Wysłane:
6 listopada 2022 13:12:09
Przypominam, że niecały miesiąc temu Spółka poinformowała o otrzymaniu od Syntex finansowania w kwocie 4 mln. teraz otrzyma 6,7 mln ze sprzedaży 80.000 akcji - jak podano w komunikacie - inwestorom profesjonalnym. A za ok. 1,5 roku - 2 lata zapowiedziana jest większa emisja akcji przy przejściu na rynek główny GPW.
|
|
Wysłane:
12 listopada 2022 16:45:17
przy kursie: 98,90 zł
Kilka dni temu spółka zaprezentowała najnowszy raport kwartalny --> LinkWarto go przeczytać w całości. Ja chciałbym zwrócić uwagę na tabelkę na str. 30 z wymienionymi 16 wielkimi korporacjami z USA, Japonii, Korei, Tajwanu, Chin, Szwajcarii, Francji i Niemiec z którymi Noctiluca jest na różnych etapach współpracy. Ta tabelka z raportu na raport, jest coraz obszerniejsza. Czy ktoś jest w stanie wskazać mi spółkę z naszego Parkietu, która na tym etapie swojego rozwoju, ma szansę na zrobienie większego zamieszania na światowych rynkach nowoczesnych technologii?  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćW nawiązaniu do pytania o przychody. W raporcie zostały dokładnie omówione ich trzy źródła: 1) Synteza kontraktowa emiterów własnych oraz emiterów znanych rynkowo (aktualnie ponad 200 związków w ofercie) 2) Sprzedaż emiterów własnych poprzedzona wspólnymi projektami wdrożeniowymi. 3) Sprzedaż/licencjonowanie własnego IP  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 12 listopada 2022 16:48
|
|
Wysłane:
25 listopada 2022 13:01:53
przy kursie: 99,00 zł
Spółka wczoraj podała komunikat o przydzieleniu nowych akcji : Link - InfostrefaMyślę, że informacja o zakończeniu procesu przydziału akcji jest bardzo pozytywna. Spółka przeprowadziła z sukcesem emisję akcji po cenie trzykrotnie wyższej od ceny poprzedniej emisji, w bardzo niesprzyjających okolicznościach rynkowych. To pokazuje wiarę w jej potencjał. Nowe akcje mają być objęte lock-upami. Noctiluca w wyniku tej emisji i niedawnego dofinansowania ze strony spółki Synthex Technologies, będzie miała zapewniony kapitał na długi czas. Dodatkowo chcą mocno postawić na syntezę kontraktową, co powinno istotnie zmniejszyć zapotrzebowanie na dodatkowy kapitał. Tak jak pisałem, od stycznia zaczynają pracę w znacznie większym i lepiej wyposażonym laboratorium, z docelowo podwojoną załogą. Kolejna - większa emisja planowana jest dopiero przy przenosinach na GPW i w założeniach spółki ma to nastąpić dopiero po zrealizowaniu ważnych projektów z mapy drogowej, co ma przełożyć się na zdecydowanie wyższą wycenę spółki. Wtedy będą chcieli zaprosić do udziału w niej dużych graczy z naszego i zagranicznego rynku. Po zakończeniu spraw związanych z emisją, czekamy na kolejne dobre informacje i wzrosty kursu :-) Moderator:Zdecydowanie za dużo PR
Edytowany: 25 listopada 2022 13:58
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 listopada 2022 14:33:25
przy kursie: 99,00 zł
Cytat:Spółka przeprowadziła z sukcesem emisję akcji po cenie trzykrotnie wyższej od ceny poprzedniej emisji, w bardzo niesprzyjających okolicznościach rynkowych. A może tak - spółka przeprowadziła emisję po cenie 15% niższej od średniej 50-okresowej. Środki z emisji wpłynęły już do spółki? Cytat:Nowe akcje mają być objęte lock-upami. A te pożyczone 80K akcji? Też są objęte lock-upem czy zwolnione?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.