mihumor napisał(a):Nie spodziewałbym się, że Orlen wyda oficjalny komunikat, w którym stwierdzi, że w październiku znakomicie zarabiał na paliwach w detalu ( i w hurcie) utrzymując marżę wyższą niż zazwyczaj czyli na dojeniu frajerów przez monopol. W sumie co mnie to obchodzi czy Orlen zarabia na stacjach czy dostarcząjąc paliwo do tych stacji - dla mnie jest po prostu drogo a samo kształtowanie się ceny w detalu wydawało się być bardzo dziwne i podejrzane.
Podobnie zapewne spółki energetyczne SP nie napiszą oficjalnych komunikatów jak przez ostatnie pół roku ściągały bardzo grube pieniądze z firm co przekłada się w dużej mierze na wzrost inflacji i podwyżki cen wszystkiego. Jak pisałem, cena na rachunku za prąd w sierpniu - 2,55 za kW, we wrześniu 1,38 - to tak w realu, dziwnie trochę i kosmicznie drogo. Jak żyć? Inflacja Putina, zyski spółek. Więcej jeszcze trzeba tych bilbordów na mieście. Zawsze na takich zjawiskach ktoś gdzieś po drodze dobrze zarobi. Czekam co ciekawego powie jeszcze Morawiecki i kiedy w końcu zakończy się ten proceder bo na razie dużo gadki było a my płacić musimy te dodatkowe marże i także ceny z nich często wynikające w drugiej czy trzeciej pochodnej.
A co do atomówki, nie mają modelu finansowania. Amerykanie nie chcą wejść mocno w tą spółkę i nam to w połowie wybudować co się komuś tam marzyło. Trzeba będzie zacząć po ziemi chodzić i zacząć to może od podstawowych rzeczy a nie od mrzonek czy życzeniowego myślenia. 5-10 lat opóźnienia będzie trudno nadrobić w kwartał.
Segment detaliczny miał EBITDA na poziomie ca 700 mln zł w 2q2022. Ile spółka powinna Twoim zdaniem zarabiać na sprzedaży paliw, aby było tanio? Stacje paliw w Polsce miały wynik niższy za 1h22 o 127 mln zł rdr.
Poza tym PLN w 3q22 się dalej osłabiał, więc wpływ na cenę paliwa był negatywny. Na marginesie w 2q22 sprzedaż Orlenu w 50% była realizowana zagranicą a EBITDA całej spółki wyniosła 5,8 mld zł.
Cytat:Segment rafinerii wypracował w drugim kwartale br. EBITDA LIFO na poziomie 1,8 mld zł. Na wynik wpłynęło przede wszystkim otoczenie makroekonomiczne i oderwanie się światowych notowań ropy od notowań produktów paliwowych. Było to spowodowane globalnym wzrostem popytu na paliwa oraz ograniczoną z powodu wojny podażą w Europie i na całym świecie. Przerób ropy w płockiej rafinerii wzrósł (r/r) o 30%, z 3,3 mln do 4,3 mln ton. Natomiast wykorzystanie jej mocy produkcyjnych wzrosło w tym czasie z 81% do 107%. Było to związane głównie z rosnącą konsumpcją paliw w Polsce. W ciągu pierwszego półrocza w Polsce konsumpcja oleju napędowego zwiększyła się o 8%, a benzyny aż o 14,5% (wzrost odpowiednio o 720 tys. ton i 320 tys. ton).
Cytat:Segment detaliczny w minionym kwartale odnotował spadek wyniku EBITDA o (-) 16% (r/r) do poziomu 695 mln zł.
www.orlen.pl/pl/o-firmie/media...Co do spółek energetycznych. Zyski spółek energetycznych to nie jest wyłącznie Polska specyfika. Windfall tax jest tego najlepszym przykładem.
Co do atomu nie bardzo rozumiem, co chcesz nadrabiać w kwartał. Model finansowania na dziś nie jest znany, a rozmowy trwają. Oczekiwania stron są znane, a gdzie zakończą się negocjacje nie wiem.