53 Dołączył: 2010-09-23 Wpisów: 84
Wysłane:
25 listopada 2022 15:00:49
przy kursie: 99,00 zł
Wydaje mi się, że skoro spółka 8 miesięcy po debiucie który przypadł na okres bessy i działań wojennych za naszą wschodnią granicą, kiedy 90% IPO jest odwoływanych lub przekładanych, w funduszach trwają ciągłe umorzenia, przeprowadza emisję po cenie trzykrotnie wyższej od ceny poprzedniej, to jest to sukces. Porównaj do Bioceltixu - właśnie zamknęli emisję po 31 PLN - cenie która towarzyszyła debiutowi spółki na NC przed rokiem.
Z akcji pożyczonych od Synthexu będą zdjęte lockupy (celem zaoferowania ich inwestorom), ale nowe akcje z warrantów, po ich zarejestrowaniu i zwrocie Synthexowi, będą ponownie nim objęte. Inwestorzy obejmujący akcje będą podpisywać lock-upy.
Szkoda, bo wyczuwam tu dziwną niechęć do ambitnej polskiej spółki (wywodzącej się z Wydziału Chemii Organicznej UMK w Toruniu), która ma realną szansę promować polską myśl techniczną na całym świecie. Ja pisząc pozytywnie o spółce dobrze się z tym czuję, bo wiem jak solidne mają fundamenty i jaki wiąże się z tym potencjał. Ich mapa drogowa z długą listą relacji biznesowych z największymi światowymi koncernami nie jest przypadkowa.
Edytowany: 25 listopada 2022 15:09
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
25 listopada 2022 15:20:32
Raczej wyczuwasz niechęć do treści PR-owych, które to nigdy nie były mile widziane na SW.
Punktem odniesienia nie może być cena z poprzedniej emisji, tylko średnia z n-okresu lub bieżące cena waloru. W tym konkretnym przypadku premia jest naprawdę niewielka, nie czepiałbym się, gdyby nie te niezrozumiałe ruchy. Nie rozumiem mianowicie inżynierii finansowej z pożyczaniem akcji, nieodpłatnym objęciem warrantów i nieco wydłużonym terminem zamiany warrantów na akcje. Dodatkowo każda emisja bez PP to lekki policzek wymierzony w drobnych akcjonariuszy
|
|
Wysłane:
25 listopada 2022 15:42:37
Nie jestem pracownikiem spółki. Jestem ich akcjonariuszem, który poświęcił sporo czasu na analizę tego co robią, czym się zajmują i jaki mają potencjał. W związku z tym, jak mam pisać o spółce - negatywnie? Gdybym miał złe zdanie, to nie byłbym ich akcjonariuszem.
Z informacji, które jako akcjonariusz, uzyskałem od spółki wynika, że ponieważ emisja jest skierowana do dużych inwestorów - TFI, fundusze VC itp, część z nich bardzo niechętnie obejmuje akcje które nie są zarejestrowane i dopuszczone do obrotu (a w tym przypadku proces ten może zająć ładnych kilka miesięcy). Dlaczego niechętnie obejmują takie akcje? Choćby dlatego, że przez ten czas nie mają ani środków ani akcji, co od strony księgowej negatywnie wpływa na wycenę ich portfela. Opisany w "Porozumieniu Inwestycyjnym" mechanizm pozwala ominąć te ograniczenia.
Edytowany: 25 listopada 2022 15:43
|
|
|
|
8 Dołączył: 2013-02-07 Wpisów: 84
Wysłane:
26 listopada 2022 06:04:04
krewa napisał(a):Raczej wyczuwasz niechęć do treści PR-owych, które to nigdy nie były mile widziane na SW. W dodatku, gdy kolega mm1001 dokładnie te same treści wrzuca na forum SII. Te same obrazki, ta sama informacja. Z jednej strony dobrze - łatwo się dowiaduję, co się dzieje w spółce (disclaimer: nie jestem akcjonariuszem i nie zamierzam; ale zawsze to rozszerzanie horyzontów). Z drugiej natomiast: mega PRowo właśnie, wręcz na paid shill zakrawa (choć być może zbyt paranoicznie podchodzę).
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 listopada 2022 21:00:14
mm1001 napisał(a): Dlaczego niechętnie obejmują takie akcje? Choćby dlatego, że przez ten czas nie mają ani środków ani akcji, co od strony księgowej negatywnie wpływa na wycenę ich portfela.
Nie mogę się zgodzić - warranty to instrumenty kapitałowe, z określonym momentem ujęcia w księgach. Bez wpływu na wycenę.
|
|
Wysłane:
27 listopada 2022 10:37:34
Słuchajcie, na wątkach spółek giełdowych zwykle pojawiają się ich zwolennicy i przeciwnicy. Ja jako zaangażowany inwestor (śledzący na bieżąco informacje ze spółki i jej otoczenia rynkowego, biorący udział w walnych zgromadzeniach i kontaktujący się ze spółką) należę zdecydowanie do tych pierwszych i wydaje mi się, że dzięki nakładowi czasu i pracy który na to poświęcam, jestem lepiej zorientowany w sytuacji spółki niż zdecydowana większość typowych użytkowników tego forum. Tą wiedzą staram się dzielić. Przykładowo w swoim wpisie z 4 lipca (przy kursie 41 PLN) zrobiłem obszerną relację z przebiegu walnego zgromadzenia spółki. Podejrzewam, że byłem jedyną osobą z tu obecnych, która w tym walnym uczestniczyła. Jeśli był ktoś jeszcze, to proszę niech o tym napisze, ale nawet jeśli był, to informacjami nie podzielił się z innymi na forum - tylko zachował je dla siebie. Na tym walnym pojawiło się dużo istotnych informacji. Założę się, że w istotnym stopniu przyczyniły się one do zmiany postrzegania spółki przez rynek i wzrostu kursu w krótkim czasie do 120-125 PLN. Tamten wpis również spotkał się z krytyką i został okrojony. Kto wyciągnął odpowiednie wnioski i zainwestował, nie miał powodu do narzekania. To o czym wtedy pisałem zrealizowało się. Wtedy była mowa o potencjalnych relacjach spółki z kilkoma dużymi światowymi graczami (i przewidywania te zostały potwierdzone oficjalnymi komunikatami), a w najnowszym raporcie miesięcznym i kwartalnym spółka oficjalnie wymienia już 16 takich firm. Czy wyjdzie im ze wszystkimi? Oczywiście że nie. Ale nie muszę chyba nikogo przekonywać, że wdrożenie własnej technologii choćby tylko u kilku z tych światowych potentatów, będzie czymś unikalnym w skali naszego kraju i w istotny sposób wpłynie na wycenę spółki. Żaden z dużych inwestorów spółki - włącznie z dwoma funduszami które zainwestowały w spółkę na etapie seed (Polski Instytut Badań i Rozwoju i ASI ValueTech Seed), nie sprzedały do tej pory nawet jednej akcji, bo wiedzą, że jest na to zdecydowanie za wcześnie. Dzięki temu, że NCL korzysta z zasobów i doświadczenia swojej spółki matki - Synthex Technologies, działa bardzo, bardzo efektywnie. Czy patrząc na poniższy slajd (zaprezentowany na ostatniej konferencji GPW Innovation Day), ktoś zarzuci spółce, że przepala kasę, nie ma potencjału, albo że nie będzie dobrym kandydatem do przejęcia nawet po znacznie wyższej cenie? Żałuję, że spółka jest na New Connect, bo przez to jest przez niektórych postrzegana w perspektywie wielu słabych spółek z tego parkietu - na co zdecydowanie nie zasługuje. Życzę jej żeby przeniosła się na główny parkiet (co jest planowane po zakończeniu z sukcesem kilku istotnych wdrożeń z dużymi klientami) a potem została przejęta przez któregoś z wielkich graczy - podobnie do jej zagranicznej konkurencji. Cieszę się, że inna spółka również wywodząca się z Synthex'u i tworzona także przez osoby z NCL - Fresh Inset (było o niej choćby kilka artykułów w Forbs) nie planuje w ogóle debiutu na naszej giełdzie, tylko ma być sprzedana któremuś z wielkich graczy lub najgorszym wypadku debiutować za granicą. Czy to wszystko o czym napisałem powyżej, spełnia kryterium "prymitywnego naganiania" bez argumentów na poparcie swoich tez, albo czy przekazałem jakąkolwiek nieprawdziwą informację? Zawsze staram się przekazywać informacje istotne dla akcjonariuszy i inne osoby również do tego zachęcam. Wolałbym, żeby więcej osób pisało w tym wątku. To nie jest jedyna deeptechowa spółka z mojego portfela inwestycyjnego. Uważam, że warto wspierać nasze Polskie start-upy, które w swojej dziedzinie mogą skutecznie konkurować ze spółkami z zagranicy, które mają dostęp do nieporównywalnie większych funduszy przy często porównywalnych osiągnięciach. Jeśli dzięki tym argumentom przekonam innych, że warto zainwestować w spółkę, to ja jako jej akcjonariusz, również na tym skorzystam. Pozdrawiam wszystkich.
Edytowany: 27 listopada 2022 11:20
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 listopada 2022 11:34:26
Cytat:Czy to wszystko o czym napisałem powyżej, spełnia kryterium "prymitywnego naganiania" bez argumentów na poparcie swoich tez Niestety, tak. Zwłaszcza, że unikasz udzielania odpowiedzi na niewygodne pytania. Dyskusja tutaj nie polega na bezkrytycznym powielaniu wszystkiego, co spółka opublikuje. Sprawa ze zdjęciem lock-upu w dalszym ciągu nie jest dla mnie jasna. Owszem, fundusze mają powody, by unikać obejmowania nowych emisji, gdyż istnieje ryzyko, że te akcje nie zostaną z jakiegoś powodu wprowadzone do obrotu - ale nie kupuję opowieści o wpływie na wycenę, bo takowy nie istnieje. Zazwyczaj w podobnych sytuacjach jeden z akcjonariuszy sprzedaje część swojego pakietu nowemu inwestorowi a sam obejmuje akcje z NE. Nie rozumiem również dlaczego wpływ środków od nowego inwestora jest przewidziany w stosunkowo odległym terminie.
|
|
Wysłane:
27 listopada 2022 12:50:53
Cytat: Dyskusja tutaj nie polega na bezkrytycznym powielaniu wszystkiego, co spółka opublikuje. Nie widziałem nigdzie oficjalnej relacji z przebiegu walnego zgromadzenia i niektórych innych spraw o których w tym wątku pisałem. Wydaje mi się, że to wartość dodana którą wnoszę, z której niektórzy użytkownicy forum skorzystali, lub skorzystają, ale mam wrażenie, że moderator najchętniej widziałby ten wątek świecący pustkami. Cytat: ... nie kupuję opowieści o wpływie na wycenę, bo takowy nie istnieje. Zazwyczaj w podobnych sytuacjach jeden z akcjonariuszy sprzedaje część swojego pakietu nowemu inwestorowi a sam obejmuje akcje z NE. Spółce zależy przecież na tym, żeby podpisać umowy z nowymi akcjonariuszami i w krótkim czasie otrzymać płatność za akcje. Jeśli taki fundusz opłaciłby nowe akcje teraz, a mógł je otrzymać i zaksięgować dopiero za kilka miesięcy (po zarejestrowaniu w KRS i dopuszczeniu do obrotu) to przez te kilka miesięcy miałby pomniejszoną wycenę swoich aktywów o kwotę którą wydał na zakup akcji. To jest emisja kierowana do dużych inwestorów. Z tego co słyszałem, statuty niektórych TFI nawet zabraniają posiadania niezarejestrowanych i nienotowanych akcji. Czy spółce zależy na tym, żeby TFI mogły wziąć udział w emisji - na pewno tak, szczególnie gdy na rynku panuje bessa i o nowych inwestorów trzeba się starać. Domyślam się, że gdyby jak sugerujesz Synthex sprzedał swoje akcje nowemu inwestorowi i sam bezpośrednio objął nowe akcje z warrantów, to musiałby zapłacić bardzo wysoki podatek od zysków kapitałowych bo był pierwszym inwestorem w spółce i obejmował akcje NCL zdecydowanie taniej niż po 84 PLN. Po co ma to robić, skoro nie chce i nie zamierza pozbywać się akcji NCL na tym etapie rozwoju spółki? Stan posiadania Synthex'u przed i po zakończeniu transakcji, pozostanie taki sam. Żaden z innych dużych akcjonariuszy również nie sprzedawał i nie sprzedaje swoich akcji. Tak jak napisałem wcześniej - zaproponowany mechanizm rozwiązuje te problemy. Ale ja jestem tylko akcjonariuszem - nie ekspertem. Potrzebujesz bardziej szczegółowych odpowiedzi - możesz skontaktować się z Rubicon Partners, którzy przeprowadzali dla spółki wszystkie emisje i od samego początku z nimi współpracują.
Edytowany: 27 listopada 2022 13:02
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 listopada 2022 13:16:43
Cytat:Jeśli taki fundusz opłaciłby nowe akcje teraz, a mógł je otrzymać i zaksięgować dopiero za kilka miesięcy (po zarejestrowaniu w KRS i dopuszczeniu do obrotu) to przez te kilka miesięcy miałby pomniejszoną wycenę swoich aktywów o kwotę którą wydał na zakup akcji. Nie, nie miałby pomniejszonej wyceny - zaksięgowałby warranty. Cytat:Stan posiadania Synthex'u przed i po zakończeniu transakcji, pozostanie taki sam W zaproponowanym przeze mnie wariancie również. Cytat:...to musiałby zapłacić bardzo wysoki podatek od zysków kapitałowych bo był pierwszym inwestorem w spółce i obejmował akcje NCL zdecydowanie taniej niż po 84 PLN. Zamykając transakcję w tym samym roku rozliczeniowym nie miałby podstawy do opodatkowania (edit: sprzedaż pakietu + objęcie NE)
Edytowany: 27 listopada 2022 13:36
|
|
4 Dołączył: 2011-01-21 Wpisów: 3
Wysłane:
27 listopada 2022 20:55:00
Niestety autor o nicku "krewa" sie myli w paru aspektach: 1. Jak zaksiegowanie warrantow objetych za 0 PLN wplynie na wartosc aktywow TFI i ASI (kosntrukcji prawnej funduszy VC)? Odpowiedz - zarowno aktywa jak i pasywa zwieksza sie o 0 PLN. To po co te warranty? A no mianowicie one uprawniaja do objecia akcji po 84PLN. I tetaz jak fundusz (TFI, ASI itd.) objemie akcje i nastepnie je oplaci to po stronie aktywow zmniejsza sie gotowka o 84PLN (per akcja) j zwiekszaja sie naleznosci od Spolki o 84PLN. Tak dlugo jak akcje nie sa zarejestrowane to nie jest to w aktywach ujete jako inwestycje/akcje tylko jako naleznosc - dopoki nie ma rejestracji to nie ma zadnego instrumentu finansowego podlegajacego wycenie. Nastepnie, jak akcje sie zarejestruja, ale nie sa dopuszczone to nalezy dokonywac ich wyceny - nie mozna ich w aktywach wycenic po kursie rynkowym, bo sa nienotowane, nie maja takiej plynnosci jak akcje notowane. Procez zarejestrowania i dopuszczenia to conajmniej 3 miesiace, a zazwyczaj 6 miesiecy. Czemu wiec TFI biora udzial w emisji spolek na parkiecie glownym? Bo tam jest prospekt i procedura przed KNF - od oplacenia akcji do ich notowania mija 1-2 tygodnie. Takiej procedury nie ma na NC. Na NC jest nie prospekt, a Dokument Informacyjny i procedura jest przed GPW i KNF. 2. Tak, zaproponowana procedura, w ktorej Synthex sprzedaje notowane akcje, a potem obejmuje akcje nowej emisji powoduje, ze stan posiadania (w sztukach) akcji przez Synthex jest taki sam. Niestety mamy wtedy doczynienia z podatkiem od zyskow kapitalowych i Synthex objalby akcji za 19% mniej, bo tyle by zaplacil CIT. Nie jest prawda w zadnym wypadku, ze jezeli sprzedalbym akcje i je objal w tym samym roku to nie mialby podstaw do opodatkowania. Wg jakich przepisow? Wg jakich zasad? Skad w ogole taki pomysl? Bardzo prosze nie wprowadzac w blad takimi wpisami. Pozwole sobie wkleic wpisy z innego forum, gdzie tlumaczylem zaistnialy mechanizm - mam nadzieje, ze to pozwoli wytlumaczyc zawilosci tej sprytnie przemyslanej transakcji. Szczegolnie, ze zgodnie z ostatnim komunikatem Spolki transakcja zakonczyla sie w 3 tygodnie - biznes.pap.pl/pl/news/search/i...(16-2022)-informacja-o-przydziale-wszystkich-80-000-warrantow-serii-e-zamiennych-na-akcje-serii-e . Kazdej spolce zycze takiej sprawnosci dzialania. WPIS #1W Porozumieniu uzgodniono, że Rubicon "sprzeda pożyczone akcje nowym inwestorom w transakcjach pakietowych lub pozasesyjnych" - to emisja kierowana do inwestorow profesjonalnych, wszystko bedzie poza rynkiem. Dodatkowo i Synthex Technologies i fundusze pokazaly ile maja akcji - tyle samo ile przed IPO czyli NIKT nie wyszedl ani 1 akcja od debiutu, nikt nie sypal w rynek. Ponadto "W okresie realizacji postanowień Porozumienia Synthex, PIBIR i ValueTech zobowiązują się nie sprzedawać żadnych posiadanych przez siebie akcji Spółki" oraz "wszystkie Strony Porozumienia potwierdziły utrzymanie w mocy podpisanych przez nie przed wprowadzeniem akcji Emitenta do obrotu umów lock-up" - caly akcjonariat zalozycielski nie dosc, ze nie sprzedal nic to nadal nie sprzedaje. Pytanie czemu nie jest to normalma emisja tylko pozyczenie akcji, ich sprzedaz i dopiero objecie nowej emisji za uzyskana tak kaske? To bardzo proste. Jezeli emisja bylaby do ulicy to tak by pewnie bylo, ale emisja jest kierowana do inwestorow profesjonalnych. Zadne TFI nie chce miec niedopuszczonych akcji (u wielu to statut nawet zabrania posiadania niezarejestrowanych i nienotowanych akckj). Wiekszosc innych niz TFI funduszy tak samo nie chce miec nienotowanych akcji. Kupia wiec oni akcje dopuszczone, a za uzyskany ze sprzedazy hajs Rubicon obejmie nowe akcje, poczeka az sie zarejestruja, az bedzie ich wprowadzenie do obrotu (conajmnisj kilka miesiecy). Dodatkowo "Rubicon zobowiązuje się wraz z podmiotami wskazanymi do podpisania umów lock-up ograniczających rozporządzanie akcjami serii E" to juz zupelnie super, bo te nowe akcje nie dosc, ze minie kilka miesiecy zanim beda wprowadzonw to beda dodatkowo objete lockup. Jako, ze jestem na rynku troche dluzej njz kilka lat to pamietam jak analogiczna operacje Rubicon zrobil z Mirbud ( www.parkiet.com/budownictwo/ar...) - transakcja majstersztyk, czapki z głów za wymyslenie i ogarniecie konstrukcji. WPIS #2Noctiluca jest notowana na NewConnect, na ktorym nie ma IPO (nie ma prospektu emisyjnego). Jak spolka sie przeniesie na glowny rynek GPW to w ramach debiutu na glownym rynku moze zrobic emisje w oparciu o prospekt i wtedy tak wyemitowane (w ramach SPO, analogicznego do IPO) i objete akcje bardzo szybko beda notowane, kwestia ok 1-2 tygodni. I w takich wlasnie IPO i SPO na glownym rynku TFI biora udzial. Na NewConnect nie ma IPO i SPO jest tylko debiut i dopuszczenie do notowania jakis serii akcji, ktore trzeba wczesniej wyemitowac, potem zarejestrowac, potem dopuscic (w wiekszosci przypadkow na bazie Dokumentu Informacyjnego), co trwa zazwyczaj ok.pol roku. Dodatkowo OFE z zalozenia nie inwestuja na NewConnect (chyba maja nawet zakaz). Z TFI bioracych udzial w emisjach na NewConnect, czekajacych te pol roku na wprowadzenie akcji to byly glownie Aviva i Rockbridge, ktore dzisiaj maja odplywy i brak wolnych srodkow. Generalnie mamy besse i caly rynek ma odplywy. Nie oszukujmy sie, emisji tej nie wezma zadne TFI typu PKO czy Millenium (w senie zadne FIO/otwarte fundusze), bo (a) spolka jest jeszcze na NewConnect, (b) TFI maja straszne odplywy kapitalu i raczej sprzedaja niz kupuja, (c) to relatywnie mala emisja. Efektywnie wiec, inwestorem beda tu prywatne fundusze (jezeli zarzadzane przez TFI to fundusze zamkniete/FIZ) oraz inne prywatne ASI, bo one zarzadzaja prywatnym hajsem jakis HNWI, wiec nie maja takich problemow plynnosciowych i one moga zgodzic sie na lock-up'y o ktorych mowa w Porozumieniu. To tez sugeruje, ze nie sa inwestorami krotkoterminowymi oraz nastawionymi na szybki handel. Tacy na bank tez sie znajda, ale ich ask price bylby nie 84 pln/akcja tylko 50pln/akcja, aby szybko wywalic w rynek i zrobic szybki zwrot (zwalajac oczywisxie kurs, ale co ich to interesuje jak kupili polowe taniej niz bierzacy kurs). Tego ryzyka nie ma, bo nie wierze ze Spolka nie znajdzie chetnych inwestorow i bedzie musiala siegnac po takich co dadza pol ceny. Dodatkowo w Porozumieniu opublikowano cene (duza pewnosc co do sukcesu emisji bije z tego Porozumienia, bo na twardo podana cena, a nie przedzial i info, ze dopiero bedzie ustalona w oparciu o book building) i nie ma przy niej potencjalu do szybkiego zarobku
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 listopada 2022 22:06:56
Cytat:Nie jest prawda w zadnym wypadku, ze jezeli sprzedalbym akcje i je objal w tym samym roku to nie mialby podstaw do opodatkowania Tak, masz rację, zapomniałem o FIFO. Mój błąd. Cytat:Jak zaksiegowanie warrantow objetych za 0 PLN wplynie na wartosc aktywow TFI i ASI (kosntrukcji prawnej funduszy VC)? Odpowiedz - zarowno aktywa jak i pasywa zwieksza sie o 0 PLN.
Warranty można traktować jako opcję na akcje po stałej lub możliwej do określenia cenie i to jest podstawą księgowania. Informacja zaczerpnięta u księgowego. Cytat: ...zawilosci tej sprytnie przemyslanej transakcji. I tutaj się zgodzę. Ba, nawet w wielkim skrócie i uproszczeniu opiszę, bazując na rejestrze beneficjentów - Chabowski doradził emitentowi, by pożyczyć akcje od Chabowskiego a następnie sprzedać je Chabowskiemu i jeszcze jednej osobie z 15% dyskontem, za uzyskane środki objąć NE i zwrócić akcje Chabowskiemu.
Edytowany: 27 listopada 2022 22:24
|
|
Wysłane:
28 listopada 2022 10:09:31
przy kursie: 97,60 zł
Oczywiscie, ze warranty mozna zaksiegowac, nawet tak napisalem i zadalem pytanie jak zaksiegowanie warrantow za 0PLN wplywnie na wycene aktywow profesjonalnych funduszy (TFI/ASI)? Warrant jest opcja objecia nienotowanej, objetej lockupem, akcji spolki. Zaden profesjonalny inwestor nie wyceni nienotowanego, objetego lockupem instrumentu (w tym wypadku akcji) z dyskontem mniejszym niz 15% do rynku (+dodatkowe dyskonto za plynnosc). Stad tez zaden profesjonalny inwestor nie przeszacuje w tym wypadku wartosci warrantu z 0PLN, bo tez zaden powazny audytor i compliance by tego nie zaakceptowal. Mozemy oczywiscie w tym watku wchodzic w zasady ksiegowania aktywow w funduszach nie wiem jednak czy warto.
Niestety opis kolejnosci zdarzen nie jest poprawny. Postaram sie wyjasnic najprosciej jak sie da, aby zaprzestac wprowadzaniu w blad:
1. Synthex pozycza akcje Noctiluca do Rubicon
2. Rubicon sprzedaje je profesjonalnym inwestorom za 84 PLN - jezeli ktokolwiek mysli, ze profesjonalny inwestor zaplaci wiecej niz ogloszona publicznie i podpisana w Porozumieniu miedzy 3 akcjonarouszami reprezentujacymu ponad polowe akcjonariatu cena 84 PLN to szanuje ta opinie, ale jej ocene pozostawiam innym.
3. Uzyskane ze sprzedazy akcji po 84PLN/akcja srodki Rubicon przeznacza na objecie nowej emisji po 84PLN/akcja - czyli po tyle za ile sprzedal notowane akcje. Obejmuje dokladnie tyle akcji w sztukach ile sprzeda w ramach kroku numer 2 - jest to opisane w Porozumieniu i jezeli ktos uwaza, ze profesjonalni inwestorzy kupujacy akcje i bedace strona Porozumienia podmioty, w tym dwa fundusze nie oczekuja odpowiednich zobowiazan to j.w.
4. Po zarejestrowaniu akcji nowej emisji, objeciu jej lockupem i wprowadzenius jej do obrotu Rubicon oddaje Synthex poczyczke, tj.zwraca akcje w dokladnie takiej ilosci jaka pozyczyl, jaka nastepnie sprzedal profesjonalnym inwestorom i w jakiej objal nowa emisje.
Takze korygujac bledny wpis: w wielkim skrocie i uproszczeniu, bazujac na rejestrze beneficjentow - najwiekszy akcjonariusz emitenta (Synthex) bedacy spolka portfelowa funduszu Rubicon pozyczyl akcje swojej spolki portfelowej (Noctiluca) swojemu inwestorowi (Rubicon), aby ten inwestor sprzedal je i za uzyskane srodki objal nowa, nienotowana, zlockupowana emisje, nastepnie ja zarejestrosal i dopuscil, a potem oddal swojej spolce portfelowej (Synthex) akcje jej spolki portfelowej (Noctiluca).
Nie ma tutaj, w zadnym z elementow ciagu sytuacji, ze podmiot powiazany sprzedaje podmiotowi powiazanemu - co z reszta nie byloby niczym zlym, bo po tej samej cenie obejmuje kolejne akcje (w tej samej ilosci), wiec nie wiem gdzie problem.
W funduszu Rubicon, zgodnie z rejestrem, jednym z dwoch rzeczywistych beneficjentow jest wspomniany Chabowski (udzialowiec i czlonek zarzadu), ktory tez Chabowski jest formalnie pokazany jako beneficjent Synthex, tylko dlatego, ze Synthex jest spolka portfelowa funduszu Rubicon - co jest opisane dokladnie w rejestrze. Jezeli ktos rozumie jak dziala rejestr beneficjentow i kogo sie w nim formalnie pokazuje jezeli spolka nie ma w strukturze udzialowej osoby fizycznej z udzialem >25% to nie powinno to w zaden sposob dziwic.
Rozumiem, ze zawilosc transakcji moze powodowac jej niezrozumienie, a to w naturalny sposob moze powodowac tworzenie teorii spiskowych, dopatrywanie sie przekretow i oskarzanie o chec oszukania (chociaz rodzi sie pytanie "czemu ktos tak ma?"). Nie widze jednak podstaw do takiego podejscia. Potwierdzeniem na te slowa jest fakt, ze transakcja zostala uplasowana w 3 tygodnie od ogloszenia czyli sa profesjonalni inwestorzy chetni na zakup akcji (krok 2 powyzej), a jeden nawet zdecydowal sie na udzial w nowej emisji wraz z Rubicon (krok 3 powyzej), a nie inwestycje poprzez odkup notowanych akcji i poczekanie az Rubicon obejmie nowe akcje i je zarejestruje oraz wprowadzi do obrotu. Mozemy oczywiscie watpic w to czy wszyscy profesjonalni inwestorzy, ktorzy kupuja akcje od Rubicon (krok 2) powyzsza konstrukcje rozumieja, akceptuja, czy ja sprawdzili i czy sie odpowiednio zabezpieczyli. Ale to by juz bylo grube szycie.
Zainteresowanie inwestorow, sprawnosc i skutecznosc dzialania w plasowaniu emisji, komunikacja spolki i pokazywanie swoich dzialan operacyjnych (np.zestawienia w raportach miesiecznych) sa czyms co mega przemawia na korzysc Noctiluca (szczegolnie, ze nie mowimy o fabryce dlugopisow, tylko trudnym do zrozumienia biznesie techmologicznym). Nie jest dla mnie zrozumiale, skad na tym watku, juz ktorys raz wprowadzanie w blad. Skad taka niechec do Spolki, ktora jest debiutem roku - nie dosc, ze jako jedyna zadebiutowala na zielono, to jako jedyna urosla w tak znaczacy sposob i to nie chwilowo, bo jej, wazona obrotami, zarowno srednia 3 jak i 6 miesieczna kursu jest zblizona lub 10-15% nizsza niz obecny kurs - takze to nie jest jednorazowy, przypadkowy poziom, a realna wycena rynku.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 listopada 2022 10:48:34
Cytat:Rubicon sprzedaje je profesjonalnym inwestorom za 84 PLN Rubicon sprzedaje je Rubiconowi i jeszcze jednemu inwestorowi: 80.000 warrantów serii E miało zostać objęte przez Rubicon Partners Ventures Alternatywna Spółka Inwestycyjna Spółką z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Warszawie oraz podmioty wskazane przez Rubicon.Emisja warrantów subskrypcyjnych nastąpiła w wyniku ich objęcia przez dwóch inwestorów, w tym Rubicon Partners Ventures Alternatywna Spółka Inwestycyjna Spółką z ograniczoną odpowiedzialnością Cytat:warranty mozna zaksiegowac, nawet tak napisalem i zadalem pytanie jak zaksiegowanie warrantow za 0PLN wplywnie na wycene aktywow profesjonalnych funduszy (TFI/ASI)? Odpisałem - MSSF pozwala na księgowanie warrantów po stałej lub możliwej do określenia cenie, nie po cenie emisyjnej. Cytat:Niestety opis kolejnosci zdarzen nie jest poprawny. Kolejność jest identyczna. Żeby była jasność - w żadnym wypadku nie miałem zastrzeżeń do dyskonta, z jakim będą obejmowane akcje NE, jest na przyzwoitym poziomie. Miałem zastrzeżenia jedynie do sposobu prezentacji ceny objęcia (odniesienie do poprzedniej emisji, co jest absolutnie nieuprawnione). Nie ma nic złego w obejmowaniu akcji przez podmioty powiązane - zastrzeżenie miałem do sposobu prezentacji. Spółka potrzebuje środków, są chętni na dofinansowanie - ok. Darujmy jednak sobie niepotrzebny PR-owego blichtr w stylu "Zainteresowanie inwestorow, sprawnosc i skutecznosc dzialania w plasowaniu emisji"Gdybym był akcjonariuszem spółki, przeszkadzałoby mi lekkie rozwodnienie, brak możliwości objęcia akcji NE i potencjalny nawis podażowy
|
|
Wysłane:
28 listopada 2022 13:40:00
Rubicon nie sprzedaje akcji Rubiconowi. Co to w ogole za pomysl? Skad taki wniosek? Rubicon sprzedaje akcje innym inwestorom, a za uzyskany kapital obejmuje akcje nowej emisji. Aby objac akcje nowej emisji to musi objac warranty, co juz uczynil (w stosunku 60k : 20k z innym inwestorem). Takze teraz: 1.Czekamy na komunikat Spolki, ze zgodnie z Porozumieniem Synthex pozyczyl do Rubicon akcje - musza zakomunikowac z MAR.
2.Nastepnie Rubicon bedzie je (te pozyczone akcje) sprzedawal wybranym inwestorom profesjonalnym
3.Nastepnie z uzyskanego hajsu uplaci akcje nowej emisji z objetych juz warrantow. Warrant tylko uprawnia do objecia akcji, ktora trzeba oplacic.
4.Nastepnie odda akcje Synthex, co Synthex tez z MAR zakomunikuje.
Gdzie tu jest sprzedaz na linii Rubicon-Rubicon? W ktorym momencie? To jest wprowadzanie w blad i to koryguje.
Ja natomiast osobiscie jestem akcjonarouszem Noctiluca i mi rozwodnienie na poziomie ok. 5%, w emisji po cenie tylko 15% nizszej od obecnego poziomu (a rownej 6miesiecznej sredniej) oraz objetej lockupem (czytaj: nie bedzie od razu wywalki jakby to bylo w wypadku emisji publicznej bez lockup - znacznid zmniejszony nawis podazowy) nie przeszkadza.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
28 listopada 2022 14:10:38
Cytat:Rubicon nie sprzedaje akcji Rubiconowi. Co to w ogole za pomysl? Skad taki wniosek? Rubicon sprzedaje akcje innym inwestorom Z komunikatu spółki Cytat:Emisja warrantów subskrypcyjnych nastąpiła w wyniku ich objęcia przez dwóch inwestorów, w tym Rubicon Partners Ventures Alternatywna Spółka Inwestycyjna Spółką z ograniczoną odpowiedzialnością
|
|
Wysłane:
28 listopada 2022 15:54:16
Przecież ten cały mechanizm został dokładnie opisany w Porozumieniu Inwestycyjnym z 4 listopada --> Link ... i właśnie jest realizowany. Konstrukcja na pierwszy rzut oka, może wydawać się skomplikowana, ale tu nie ma tajemnic. Cytuję: Cytat:Dla realizacji powyższego celu Rubicon: (a) pożyczy łącznie w kilku transzach do 80.000 (słownie: osiemdziesięciu tysięcy) akcji Emitenta od Synthex (spośród 568.472 posiadanych obecnie przez Synthex), które zostaną zwolnione z lock-up wyłącznie w celu realizacji postanowień niniejszego Porozumienia, (b) sprzeda pożyczone akcje nowym inwestorom w transakcjach pakietowych lub pozasesyjnych, (c) uzyskany ze sprzedaży pożyczonych akcji kapitał przeznaczy na objęcie, wraz ze wskazanymi przez siebie inwestorami profesjonalnymi, do 80.000 (słownie: osiemdziesięciu tysięcy) warrantów serii E i w konsekwencji objęcie do 80.000 (słownie: osiemdziesięciu tysięcy) akcji serii E Spółki, (d) zwróci Synthex pożyczone akcje Spółki. Myślę, że już wystarczająco dużo czasu poświęciliśmy technikaliom tego procesu. Tak jak wcześniej napisałem - jestem akcjonariuszem różnych spółek (w tym startupów) również tych wymienionych w tym wątku - Noctiluki, Bioceltix'u i od niedawna (od kiedy stała się spółką akcyjną) również QNA. To są młode obiecujące, ambitne polskie spółki (Noctiluca i QNA z branży fotoniki) i za powodzenie wszystkich tych projektów powinniśmy trzymać kciuki.
Edytowany: 28 listopada 2022 16:06
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
11 stycznia 2023 11:32:22
przy kursie: 121,80 zł
Pierwszych rezultatów JDP Emitent spodziewa się w trzecim kwartale 2023.www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
Wysłane:
11 stycznia 2023 11:46:03
Zawarcie Umowy Joint Development Project z tajwańskim producentem oświetlenia i paneli OLED
Dzisiejszy komunikat pokazuje, że w przypadku NCL, komercjalizacja ich rozwiązań, będzie następowała znacznie szybciej, niż spodziewają się tego osoby porównujące spółkę do XTPL>
|
|
26 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
11 stycznia 2023 12:10:57
Akurat pytałem o tę spółkę! Skubani, cały czas jadą ostro i nie mają chęci się zatrzymać! Będę im kibicował. Jest tu szansa na coś wielkiego, choć sama spółka jeszcze malutka. Jednak współpracują już z potęgami i to jest mega dobry prognostyk!
|
|
PREMIUM
Wysłane:
11 stycznia 2023 12:50:32
Od strony technicznej wygląda to całkiem zgrabnie - potwierdzone wolumenem wybicie z 3-miesięcznej konsolidacji. Opór pozostaje jedynie w strefie górnych cieni szczytowych świec - z racji sporego wolumenu tam właśnie znajdują się naturalne i dość świeże pokłady podaży. Jeżeli kurs wybije ten opór, to zasięg można będzie mierzyć na dobrą sprawę jedynie zewnętrznymi zniesieniami Fibo. Po wybiciu kwietniowego szczytu zwyżka sięgnęła zniesienia 261,8%.  kliknij, aby powiększyć
|
|