Vox napisał(a):wysokienapiecie.pl/82286-co-z-...Cytat:Czym jest praca?
Rzeczywiście, Czytelnikom należy się wyjaśnienie. Podtrzymujemy więc wszystko co napisaliśmy. Odbyła się poświęcona podatkowi telekonferencja ze spółkami górniczymi (JSW, Bogdanką, PGG, PG Silesia, Tauron Wydobycie), w ślad za tym poszła korespondencja. Temu faktowi nikt nie zaprzeczył.
Czyli jesli wierzyc wysokie napiecie, min. klimatu kłamało.
zachowanie kursu zdaje sie to potwierdzac
Jeśli wierzyć Wysokienapiecie.pl - spółka też kłamie - JSW w komunikacie jasno wyraziło się, że nie brało udziału w żadnych konsultacjach z tym tematem związanych.
energia.rp.pl/energetyka-zawod... Więc mamy 2 vs 1+ ( z jednej strony ministerstwo + spółka akcyjna, z drugiej strony portal internetowy powołujący się na "swoje źródła" i "przecieki"). Doprawdy, sam nie wiem komu uwierzyć.
Wypada się zastanowić, kto ma w takim razie realny interes w rozsiewaniu / ukrywaniu niesprawdzonych / nieprawdziwych informacji cenotwóryczych?
Czy ministerstwo ( rząd / partia rządząca) zarobi coś na ukrywaniu prac nad podatkiem? Wątpię - jeśli rząd chce wyciągnąć kasę ze spółki, ma wiele sposobów legalnych i znacznie prostszych ( poczynając np. od spłaty PFR i dywidendy która to opcja jest zdecydowanie bardziej dla ministerstwa opłacalna niż podatek, przez zmuszenie spółki do inwestycji / zakupu obligacji itp. sposobów jest wiele jak się ma ludzi w zarządzie).
Czy JSW ma w tym interes? Według mnie tylko jeśli planuje skup akcji własnych i chce zbić drastycznie kurs ( w porozumieniu z ministerstwem, ale z drugiej strony mogli to zrobić we wrześniu kiedy kurs był znacznie niżej niż obecnie). Jeśli mają zamiar skupować akcje własne, to wypadało by jakąś uchwałę chyba wcześniej podjąć?
Czy portal wysokienapiecie.pl ma w tym interes? No cóż, klikalność jest niezła takiego newsa ( JSW jest jedną z najpopularniejszych spółek wśród drobnych akcjonariuszy zdaje się na GPW aktualnie). Czy są jakieś inne powody? Nie mnie osądzać, zdaje się jednak, że przy takim zamieszaniu jest tu potencjał do zarobku nie tylko dla portalu wysokienapiecie.pl
Niestety smród pozostaje.
Jak na razie kurs dobił do SMA50 na dziennym. Zobaczymy czy wytrzyma (godz. 13:02).