PARTNER SERWISU
twcuvrjh
778 779 780 781 782
baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 28 lutego 2023 21:09:00 przy kursie: 647,00 zł
Bergman napisał(a):
andy_dufresne napisał(a):
Bergman napisał(a):
kapitalizacja zakłada, że czego spółka się nie podejmie to dowiezie z sukcesem więc nawet nie trzeba tłumaczyć ani się zastanawiać czy dowiozą. Moim zdaniem są to oczekiwania zupełnie nieprawdopodobne.

Polemizujesz z tezami, o których tu nie słyszałem.

Obecne C/ZO to okolice 56. Patrząc na trend kursu i wolumen to tutaj za chwilę może być 60, a może i 65 trochę później. Tak czy inaczej ten wskaźnik rośnie i akcjonariat zdaje się nie zatrzymywać, a jest to jakiś wskaźnik oczekiwań. To jest wycena sukcesu co najmniej dwóch gier albo zupełnie nadzwyczajnej sprzedaży jednej. Ja tutaj nie widzę pesymizmu ani zwątpienia. Przeważa przekonanie spółki doskonałej i co do istoty w działalności zasadniczo bezbłędnej.

W produkcji jest co najmniej 7 gier. Pamiętasz może jakie współczynniki były w CDR przy produkcji W3 czy nawet CP ?
W tej chwili trudno ocenić jak duże to będą gry ani jaki odniosą sukces. Dopiero po gameplayach będzie coś wiadomo. Jednak inwestorzy widzieli co może osiągnąć spółka na przykładzie TWOM czy FO i co się działo po premierach gier.
Naiwnością byłoby zakładanie takiej sytuacji jak po TWOM czy nawet FP wzrost kursu o150%.
Jednak na każdej spółce inwestorzy próbują ustawić się w korzystnej sytuacji. Po premierze będzie być może za późno aby zgromadzić określoną ilość akcji po odpowiedniej cenie.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Bergman
87
Wpisów: 202
Wysłane: 28 lutego 2023 21:58:46 przy kursie: 647,00 zł
baks napisał(a):
Według Ciebie kapitalizacja jest za wysoka o minimum 40%.

Ty to masz jednak poważne problemy ze zrozumieniem tego co czytasz, zauważyłem. Nie, ja napisałem, że argument użytkownika Frey na zasadzie "poczekajmy z pochopną oceną ich prac nad AAA bo oni nadal się rozwijają" jest bezzasadny w sytuacji, gdy kapitalizacja nie czekała na ten rozwój. Ta argumentacja jest niespójna logicznie bo nie ma zastosowania przy tej wycenie. Taki argument ma sens w spółce z C/ZO 15-20 ogłaszającej zamiar prac w wyższym segmencie, a nie w spółce w dalszym ciągu bez dat premier i C/ZO 56.

Frey napisał(a):
Ale trzeba być serio odklejonym od rzeczywistości, żeby zarzucać bitom brak rozwoju...

Ja nie napisałem, że 11bit się nie rozwijają. Ja napisałem, że zgodnie z tym co zapowiedzieli oni cały czas tkwią w segmencie gier AA i na dzień dzisiejszy nie ma sygnału by byli w stanie to przebić w górę. A cała reszta wokół AAA to dorabianie ideologii. Ty od lat czytasz, że "spółka za droga", a ja od lat czytam dlaczego "obecnie to się nie da i trzeba czekać".

niewiernytomasz
PREMIUM
8
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 38
Wysłane: 28 lutego 2023 22:16:20 przy kursie: 647,00 zł
@bergman - no i ok. Dlatego jako inwestor długoterminowy na 11 bit nie przejmę się korektą. Bo gdybym sie mial przejmowac to juz dawno by mnie tu nie było. Jako inwestor krótkoterminowy brałbym pod uwagę te wskaźniki o których piszesz. Ja jednak czekam na premiery i to będzie "sprawdzam" dla zarządu, do którego ja, jak i inni inwestorzy (patrząc na kurs) mamy zaufanie że wiedza co robią .

Z tegorocznego listu Buffeta: „Kluczowe jest zrozumienie, że akcje często handluje się po naprawdę głupich cenach, zarówno wysokich, jak i niskich. Efektywne rynki istnieją tylko w podręcznikach. Ceny akcji i obligacji pozostających w obrocie bywają zaskakujące, a ich zachowanie da się zrozumieć zazwyczaj dopiero po fakcie"

Czekamy... jak wiemy w przypadku 11 bit trzeba czekać długo, ale historia pokazała, że wg mnie warto.

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 28 lutego 2023 22:31:33 przy kursie: 647,00 zł
@Bergman - w ocenie 11 bit pomijasz bardzo istotny fakt. Otóż spółka ta zaraz po premierze FP, skoncentrowała się nie tyle na produkcji kolejnych gier, ile na rozwoju zespołów do produkcji tych gier. Nie jednej gry i nie jednego zespołu - a trzech. To musiało się przełożyć na spowolnienie prac nad poszczególnymi grami - po to aby potem przyspieszyć i....spróbować wskoczyć wyżej.
Spółka nie pakowała wszystkich sił i środków w produkcję AAA, choć mogła. Wybrała inną drogę. I od premiery FP komunikowała wyraźnie, że taką wybiera. Nie obiecywała tytułu AAA. Każdy potencjalny inwestor mógł sobie na spokojnie ocenić czy to słuszna droga czy nie i dostosować do tego swoje decyzje inwestycyjne. W tej sytuacji utyskiwanie, że właśnie taką drogą 11Bit poszła - jest bez sensu. Ja świadomie czekałem i nie mam o to do spółki żadnych pretensji. Moim zdaniem takie podejście zwiększa szansę na sukces przejście do produkcji gier AAA. Czy taki sukces to podejście gwarantuje? Oczywiście, że nie. Niemniej jednak jesteśmy coraz bliżej momentu, w którym się o tym przekonamy.
Jeśli się uda - spółka za jakiś (dłuższy) czas może być zdolna do produkcji dwóch (bo w trzy to niezbyt wierzę) dużych gier (nie koniecznie samych AAA) niemal na raz. To byłoby przyspieszenie.

Zakończę więc słowami Boba Dylana:

The line it is drawn
The curse it is cast
The slow one now
Will later be fast
salute

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 1 marca 2023 12:38:52 przy kursie: 647,00 zł
Kolejny kamień milowy w rozwoju spółki osiągnięty - 250 osób na pokładzie :)

scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v...

baks
152
Wysłane: 1 marca 2023 14:18:53 przy kursie: 647,00 zł
Niedługo się nie zmieszczą - siedziba była przewidziana na 25-300 ludzi .... d'oh!

Potrzebne będą "dostawki" Angel
lub wynajem zakup jakiejś nieruchomości ...d'oh!

Spodziewałem się, że może do tego dojść zresztą znaliśmy plany zatrudnienia.
Miejsca na rok czasu jeszcze jest ale później znów będzie się robić ciasno na Brzeskiej tak samo jak było na modlińskiej.
Z tego co widziałem to stały biurko przy biurku.
Chyba, że część będzie na stałe na zdalnej jednak nie wszystkie prace można wykonywać efektywnie zdalnie.

koladzio
44
Wpisów: 117
Wysłane: 1 marca 2023 16:45:40 przy kursie: 647,00 zł
@baks nie wiemy ile z tych 250 osób każdego dnia jest w biurze...Wystarczy model hybrydowy i pewnie spokojnie może być przekroczona pojemność biura. Ja sobie życzę żeby spółka tylko takie problemy miała jak zbyt małe biuro :D:D:D

topfacet
178
Wysłane: 1 marca 2023 16:56:27 przy kursie: 647,00 zł
Dla osób spoza Warszawy możliwa jest praca w pełni zdalna, osoby z Warszawy pracują w trybie hybrydowym - spółka już o tym wcześniej informowała.

A biuro kupowane było z myślą o 300. osobach pracujących stacjonarnie.
Edytowany: 1 marca 2023 16:56

topfacet
178
Wysłane: 2 marca 2023 12:11:17 przy kursie: 644,00 zł
Ukazał się dziś nowy odcinek podcastu rock i borys - jest tam segment poświęcony grze The Thaumaturge oraz informacja, że będą ją ogrywać (na pokazie zamkniętym dla prasy) na GDC.

KapitanM
12
Wpisów: 36
Wysłane: 2 marca 2023 18:21:26 przy kursie: 644,00 zł
Ja dziś w końcu (tak, wiem - jestem zdolny inaczej :) ) obejrzałem gameplay thaumaturge i odetchnąłem z ulgą, bo wygląda bardzo fajnie, przynajmniej dla starego fana tego typu RPG, którym jestem od czasów Baldur's Gate.

sledzik007
54
Wpisów: 442
Wysłane: 3 marca 2023 12:26:18 przy kursie: 655,00 zł
Zadał bym inne pytanie. Skoro zespół ma 60 osób a nie poświecili czasu na wybujaną grafikę to na co go poświęcili? Można się domyślać że rozgrywke

andy_dufresne
130
Wpisów: 998
Wysłane: 3 marca 2023 14:43:03 przy kursie: 655,00 zł
Podrzucam dwie znalezione w sieci wypowiedzi przedstawicieli FT i 11B o Traumaturgu:

Cytat:
“The Thaumaturge revolves around the idea of demons both on physical, and metaphorical layers. After all, it’s a game infused with 11 bit studios’ philosophy of meaningful entertainment. Its theme is evoked in different areas of the game with gameplay mechanics or narrative aspects being only a part of those,” states Fool’s Theory Design Director, Karolina Kuzia-Rokosz. While the old saying goes “everyone has their own demons”, playing The Thaumaturge will make gamers realize that not everything has to always mean what it seems."

Cytat:
“Fool’s Theory has proven to be a great studio to materialize our desire to add a meaningful RPG to our portfolio,” praises Marek Ziemak, Chief Production Officer at 11 bit studios. “And with a hefty team of around 60 people and an appropriately scaled budget, The Thaumaturge is our biggest publishing project to date, which resembles the scope of the first Frostpunk. And one especially close to our hearts thanks to being set in a place many of us were born and raised, which we’re tied with, and which we believe hasn’t yet seen a proper representation in any game. Summing that up, we’re more than thrilled to shed light on what we’ve shaped in the more than four years since the initial idea emerged”.

Link: noisypixel.net/story-driven-rp...

Jestem na Twitterze

baks
152
Wysłane: 3 marca 2023 16:36:32 przy kursie: 655,00 zł
sledzik007 napisał(a):
Zadał bym inne pytanie. Skoro zespół ma 60 osób a nie poświecili czasu na wybujaną grafikę to na co go poświęcili? Można się domyślać że rozgrywke

Nie do końca jest powiedziane, że wszyscy pracują na tą grą. Być może chodziło o to, że TF ma 60 osób.
Jeśli potwiedziło by się, ż tyle pracuje nad grą to można by oczekiwać, że gra faktycznie może mieć większą rozgrywkę niż podstawa FP.
Pytanie czy a raczej jak duża rozbudowa gry jest planowana.

sledzik007
54
Wysłane: 3 marca 2023 21:57:16 przy kursie: 655,00 zł
W tekście Andiego jest porównywany do FP

baks
152
Wysłane: 3 marca 2023 23:24:22 przy kursie: 655,00 zł
Czytałem......salute
Tylko, że FP był tworzony przez mniejszy zespół. Nawet pod koniec nie było 60 osób a do premiery jeszcze trochę czasu.
Cytaty czy wypowiedzi nie zawsze są precyzyjne. Dlatego podsumowałe, że jeśli faktycznie nad grą pracuje taka ekipa to gra może być większa.
Często w wypowiedziach mówi się o wielkości całego zespołu.
Pod tym linkiem jest informacja o wielkości firmy w przedziale 11-50 sprzed roku.

pl.linkedin.com/company/foolst...

Pewnie teraz jest więcej i rośnie szybko ale to pokazuje, że cała załoga to ok 60.
Jednak nawet 50 osób pracujących przy grze to więcej niż przy FP.Angel

Nie można wykluczyć, że za rok może być blisko 100 osób.
W końcu za rok będzie rozkręcała się dość szybko produkcja Witchera a w tym czasie będzie finalizacja gry lub produkcja jakiś patch i dodatków.
Edytowany: 3 marca 2023 23:27

juniorAccount
PREMIUM
41
Wpisów: 172
Wysłane: 4 marca 2023 23:00:07 przy kursie: 655,00 zł
A ja mam mieszane uczucia co do tego projektu, szczególnie po jego ujawnieniu. Może dlatego, że pamiętam jeszcze niesławne Hellgate: London.

Wolałbym też, aby komunikacja firmy ze światem zewnętrznym bardziej skupiała się na tym, czym firma się zajmuje a nie chwaleniem się, że na Tłusty Czwartek przygotowali sobie bogaty wybór pączków :)

sledzik007
54
Wysłane: 5 marca 2023 00:27:53 przy kursie: 655,00 zł
baks napisał(a):
Czytałem......salute
Tylko, że FP był tworzony przez mniejszy zespół. Nawet pod koniec nie było 60 osób a do premiery jeszcze trochę czasu.
Cytaty czy wypowiedzi nie zawsze są precyzyjne. Dlatego podsumowałe, że jeśli faktycznie nad grą pracuje taka ekipa to gra może być większa.
Często w wypowiedziach mówi się o wielkości całego zespołu.
Pod tym linkiem jest informacja o wielkości firmy w przedziale 11-50 sprzed roku.

pl.linkedin.com/company/foolst...

Pewnie teraz jest więcej i rośnie szybko ale to pokazuje, że cała załoga to ok 60.
Jednak nawet 50 osób pracujących przy grze to więcej niż przy FP.Angel

Nie można wykluczyć, że za rok może być blisko 100 osób.
W końcu za rok będzie rozkręcała się dość szybko produkcja Witchera a w tym czasie będzie finalizacja gry lub produkcja jakiś patch i dodatków.

Baks ja jednak sądze że zobaczymy w tym roku, a co do pracowników to biorę z przymróżeniem oka bo w zależności jak to jest liczone ( czy tylko stałych pracowników czy tych zatrudnianych na b2b ,zlecenie lub inny krótki kontrakt).

koladzio
44
Wpisów: 117
Wysłane: 7 marca 2023 14:33:03 przy kursie: 644,00 zł
Na discordzie pojawiło się info o zaproszeniu na testy frostpunk2
Cytat:
Czy chcielibyście wesprzeć nas w tworzeniu gry? Poszukujemy ochotników, którzy zagrają i podzielą się opinią na temat Frostpunk 2. Testy odbędą się w dniach 1-2 kwietnia w naszym biurze w Warszawie. Uczestnikom zapewniamy napoje i pizzę oraz wynagrodzenie (183 zł dla studentów, 220 zł dla pozostałych).
Jeżeli chcecie wziąć udział, to koniecznie wypełnijcie ankietę wstępną. Pamiętajcie, że podczas testów wymagana jest obecność na miejscu w naszym warszawskim biurze!
Ankieta wstępna: https://forms.gle/Z2DNuefD8GnR8QBq6

baks
152
Wysłane: 7 marca 2023 15:34:11 przy kursie: 644,00 zł
Ciekawe info choć chyba mocno oczekiwane. Świadczy to, że q1 2024 bardzo realne.

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 7 marca 2023 16:18:58 przy kursie: 644,00 zł
W przypadku Frostpunka, premiera miała miejsce niecałe 5 miesięcy od ogłoszenia naboru do testów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

778 779 780 781 782

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,291 sek.

ohkmtibb
tjpgybed
dsfvodmq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
junrtnlk
ddcxpbkj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat