sdqkbrlt
Advertisement
PARTNER SERWISU
enxtujbw
524 525 526 527 528
imp-p
81
Wpisów: 353
Wysłane: 21 marca 2023 10:51:40 przy kursie: 116,46 zł
CSharpBeginner napisał(a):
Odpis jak odpis, ale myślę, że na ten moment -7.2% to trochę przesada. Długoterminowo nic się tutaj nie zmienia. Aczkolwiek nie pogniewałbym się jakimś skarjnym pesymizmem i powrotu do dołków.
Moderator:
Pamiętajmy, że wśród Czytelników są również mniej doświadczeni inwestorzy, podatni na sugestie ;)

Przesada chyba nie to mały wymiar kary. Ja się dzisiaj spodziewałem nawet widłowego. No sorry ale tutaj nawet nie chodzi o kwotę 44 mln zł. Tylko o to jak została przepalona ta kwota. To pokazuje że Cd dalej ma problem z produkcją gier zarządzaniem zespołem i ryzykiem a to są wartości mega większe. Ta sytuacja bardzo źle rzutuje na przyszłe projekty dlatego taki spadek chociaż ja sam uważam ze za mały
Edytowany: 21 marca 2023 10:52

daboo
34
Wpisów: 67
Wysłane: 21 marca 2023 10:59:39 przy kursie: 116,46 zł
Nie dramatyzujcie chłopaki. Niestety jak się prowadzi biznes wtopy się zdarzają. Mam w tym bogate doświadczenie:) Dlatego na tym co dobre musisz dużo zarobić żeby kompensować sobie straty na niewypałach. Próbować trzeba, bo na tym to polega.

Kurs i tak będzie w konsolidacji jeszcze przez długi czas, bo nie ma pod co rosnąć. W zasadzie CDP to jest chyba jedyna spółka, z tych które monitoruje, która nie chciała spadać. Teraz w zasadzie z dużym prawdopodobieństwem wiadomo, że będzie można taniej dokupić, bo jest marazm, projekty mogą się przesunąć, a i atmosfera na rynkach jest nienajlepsza. Jak widać nie ma się co spieszyć z zakupami. I tak według mnie tą konsolidację na poziomach 120+ utrzymuje tylko i wyłącznie dzięki skupowi akcji własnych. Gdyby nie to, kurs byłby znacznie niżej. Ostatnia faza rynku niedźwiedzia raczej nie wiąże się z komfortem dla posiadaczy akcji i mało co się opiera ogólnemu sentymentowi.

Z Wieśkiem to jest troche tak jak z benzyną na Orlenie. I tak kupisz, po tyle ile będzie. Więc CDP i tak zarobi grubo, tylko nie wiadomo za ile czasu. Kupią go wszyscy Ci, którzy grali w 3 i pewnie jeszcze kolejnych kilka roczników, które w międzyczasie wyrosły z pieluch. Z grania się nie wyrasta, a pokolenie pierwszych graczy dopiero koło 50, więc na razie nie odpadają. O dochody w z głównych produkcji bym się nie martwił.

asganis
68
Wpisów: 164
Wysłane: 21 marca 2023 11:09:19 przy kursie: 116,46 zł
CDP robi świetne gry, sam ogrywam teraz Wieśka 3 NG i jestem zaskoczony jak 8 letnia gra może tak dobrze wyglądać, pokusze się o stwierdzenie, że może konkurować z dzisiejszymi grami.
CP2077 po wszystkich patchach też jest grą genialną, swojego rodzaju obecnie benchmarkiem branży skoro nawet nvidia swoje wszystkie najnowsze wodotryski testuje na CP, a elon się chwali tym że taka gra odpala na jego tesli :) ale zanim obie te gry doszły do tego miejsca co są teraz to minęło sporo czasu, CP 2 lata po premierze był łatany a o dodatku narazie ani widu ani słychu.
Z grami "zapychaczami", które mają generować gotówkę na bieżące potrzeby między premierami hitów jak widać też mają problem.
CDP potrafi robić świetne gry ale to wszystko rodzi się w takich męczarniach, że głowa mała, a jest to pokłosiem tego że jako swoją specjalizację wybrali wg mnie najbardziej złożone i najtrudniejsze do tworzenia gry - RPG z otwartym światem.
Mój kredyt zaufania zmalał, ale czekam na premierę phantom liberty bo jak wiemy od nienawiści do miłości dzieli cienka linia.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 21 marca 2023 11:09:34 przy kursie: 116,46 zł
CDPROJEKT - spojrzenie na wykres

Skoro trend boczny graczom się znudził. spróbujmy oszacować ewentualne skutki obrania kierunku. Przypominam, że ostateczny kształt świecy poznamy po godzinie 17 i na tej podstawie można będzie określać skuteczność wybicia oraz faktyczny jego wpływ na przyszły kształt wykresu.
Wybicie dolnej bandy ruchu bocznego w tym przypadku poskutkuje spadkiem, równym jak minimum wysokości owego boczniaka. To pokrywa się z poziomem kolejnego wsparcia, wynikającego z układu lokalnych ekstremów, i wzmocnionego zniesieniem 61,8% Fibonacciego. Tam też kończy się strefa 3-cyfrowych notowań, więc występuje również wsparcie psychologiczne.

kliknij, aby powiększyć

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 21 marca 2023 11:18:38 przy kursie: 116,46 zł
asganis napisał(a):
CDP robi świetne gry, sam ogrywam teraz Wieśka 3 NG i jestem zaskoczony jak 8 letnia gra może tak dobrze wyglądać, pokusze się o stwierdzenie, że może konkurować z dzisiejszymi grami.

Przyznaje, Wiedzmin 3 NG, po zwiekszeniu zakresu cieni RT i szczegolowosci swiata w oddali, na PC miazdzy wiekszosc obecnie wydawanych gier.
Ta gra bedzie wygladala swietnie jeszcze przez 5 lat w miare, jak coraz wieksza liczba graczy bedzie dydponowac sprzetem, ktory pozwoli rozwinac skrzydla nextgenowym rozwiazaniam zastosowanym przez Redow.
Edytowany: 21 marca 2023 11:20

imp-p
81
Wysłane: 21 marca 2023 14:11:12 przy kursie: 116,46 zł
dzisiaj najbardziej mnie rozbawiał komunikat DM XTB.

"Można to interpretować jako ucięcie nierokującego projektu na wczesnym etapie. Projekt Sirius jest jedną z pięciu nowych gier spółki osadzonych w uniwersum Wiedźmina. Choć informacja spowodowała przecenę na akcjach spółki, w perspektywie długoterminowej oceniamy ją pozytywnie" - napisali analitycy DM XTB.

Jak stratę na projekcje oraz ewentualne jego zamknięcie można odbierać pozytywnie. Widać rynek inaczej myśli co widać po spadku o 9% na walorach.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 21 marca 2023 14:19:01 przy kursie: 116,46 zł
Zerknij sobie na fora na portalach growych pod artykulami informujacymi o tym odpisie. Generalnie nikt z graczy nie traktowal Siriusa powaznie i nikt na niego nie czekal.
Ekipa z Mollassef Flood przyda sie CD Projektowi przy produkcji normalnych gier.
Edytowany: 21 marca 2023 15:09

imp-p
81
Wysłane: 21 marca 2023 14:32:15 przy kursie: 116,46 zł
nie no proszę ciebie porażkę na całej linii obracasz w sukces. Błagam pójdę dzisiaj do kasyna przegram 44 mln zł i powiem ok nawet fajnie następny razie będę bardziej ostrożny. za 44 mln zł wiesz ile mógłbyś pozyskać dobrych programistów tutaj w Polsce. Lepiej zamiast stanów gdzie wszystko jest drogiej stawiać na budowę studiów np w Indiach gdzie są bardzo dobrzy programiści
Edytowany: 21 marca 2023 15:09

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 21 marca 2023 14:48:10 przy kursie: 116,46 zł
Kwota 44 mln zl oczywiscie jest bardzo duza i nie wiem, jak 20 pracownikow z Melasy moglo ja przepalic. Jednak Ty z kolei przeceniasz Siriusa - ja w swoich kalkulacjach i wycenach przyszlych zyskow w ogole nie bralem tej gry pod uwage. Ot taki Thronebreaker czy Monster slayer, produkt marketingowy wspierajacy glowne produkcje.
Informacja oczywiscie zla i do premiery Widma Wolnosci moga zrealizowac sie rozne niekorzystne scenariusze.
Edytowany: 21 marca 2023 15:08

Rufusinski
119
Wpisów: 512
Wysłane: 21 marca 2023 14:50:22 przy kursie: 116,46 zł
Indie i dobrzy programisci? A to zabawne :D
Edytowany: 21 marca 2023 15:07

imp-p
81
Wysłane: 21 marca 2023 14:53:17 przy kursie: 116,46 zł
Proszę lepszy pierwszy artykuł o programistach z Indii

link
Edytowany: 21 marca 2023 15:08

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 21 marca 2023 15:12:25 przy kursie: 116,46 zł
Wiesz chociaż, że linkujesz do tzw materiału promocyjnego?

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 21 marca 2023 15:15:16 przy kursie: 116,46 zł
Dałeś link do artykuły z 2020 roku, który brzmi jak sponsorowany przez HR. Brawo.
Teraz trochę praktyki, czyli jak studio Ubisoft w Indiach próbowało zrobić remake Prince of Persia: Sands of Time.
Pierwsze materiały hindusi zachwalali, a gracze wylali wiadro pomyj, bo takie gówno pokazano.
Hindusi mieli poprawić, ale widocznie byli tak zdolni, że ostatecznie wybrano zewnętrzne studio, które może coś z tego projektu uratuje.
www.geekweb.pl/rozrywka/gry-wi...
Ktokolwiek ze znajomych współpracuje z hindusami w IT, to ma niezbyt pozytywne opinie. Tak są tani i to wszystko.

imp-p
81
Wysłane: 21 marca 2023 16:46:54 przy kursie: 116,46 zł
nie znam się na rynku programistów tak wspomniałem o Indiach ale czy lepiej wyjdą w USA w rok utopi 44 mln zł + zakup studia to chyba mało nie jest co

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 21 marca 2023 21:23:37 przy kursie: 116,46 zł
tgolik napisał(a):
Zerknij sobie na fora na portalach growych pod artykulami informujacymi o tym odpisie. Generalnie nikt z graczy nie traktowal Siriusa powaznie i nikt na niego nie czekal.
Ekipa z Mollassef Flood przyda sie CD Projektowi przy produkcji normalnych gier.

Nie wiem od kiedy to gracze decydują o cenie akcji spółki na długo przed pokazaniem gry i przed ewentualnymi preorderami ... ? Trudno aby dyskutowano o grze o której prawie nic nie wiadomo.
O ile ja pamiętam to gdzieś jesienią czy przed koń cem roku niektórzy uważali, że kurs powinien rosnąć pod przychody z Siriusa. Miała yo być gra która wesprze spółkę przed ukończeniem gier AAA.
Strata takiej kasy to mały dramacik. Projekt wypadł raczej i dziura pozostanie.
Analitycy widocznie mieli dużą pozycję na spółce i jakoś muszą wytłumaczyć stratę szefom.
Zysków na pozycji tak szybko nie będzie. Marzyciele o ATH chyba muszą na dłużej zakopać marzenia. Blamaż spółki znów podkopuje zaufanie do branży. A już zaczynał być całkiem spoko a tu masz ci babo "sukces" w mieleniu kasy. Jak widać takie sukcesy wszędzie się panoszą w rządzie, bankach i spółkach "państwowych" ... Nie dziwi, że mamy co mamy.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 21 marca 2023 21:25

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 21 marca 2023 21:57:22 przy kursie: 116,46 zł
Wg mojej wiedzy to gracze decydują o wszystkim w naszej branży. Tylko oni kupują gry więc całkowity brak zainteresowania z ich strony przekreśla projekt. CDR przeprowadził pewnie badania fokusowe, które pokazały brak potencjału w tym co zrobił do tej pory Molasses Flood.
Już przy Gwincie i Monster Slayer pokazali, że lepiej nie marnować zasobów ludzkich na niskomarżowe projekty.
Edytowany: 21 marca 2023 22:00

the special one
35
Wpisów: 104
Wysłane: 21 marca 2023 22:02:06 przy kursie: 116,46 zł
baks napisał(a):
Analitycy widocznie mieli dużą pozycję na spółce i jakoś muszą wytłumaczyć stratę szefom.

Co za wyrafinowane poczucie humoru

Rif
Rif
166
Wpisów: 1 141
Wysłane: 21 marca 2023 22:16:22 przy kursie: 116,46 zł
tgolik napisał(a):

Już przy Gwincie i Monster Slayer pokazali, że lepiej nie marnować zasobów ludzkich na niskomarżowe projekty.

Te zasoby ludzkie to ładną kase przepaliły, a zarząd trochę późno zorientował się o co biega. A wspominać do tego Gwinta i Monster Slayer też nie wypada, bo to były dziwaczne próby gonienia króliczka, który dawno siedział w cudzej norze. Wstyd dla zarządu. Podobnie CP77 miało być lepszym GTA z taaakim multiplayerem. Powinni trzymać się swojego poletka, na którym czują się najlepiej, czyli klasyczne komputerowe RPG. Czy potrafią? Zachowują się jak spasione koty i zastanawiam sie czy ktoś w zarządzie ma w ogóle motywację do działania.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 22 marca 2023 14:15:14 przy kursie: 112,78 zł
tgolik napisał(a):
Wg mojej wiedzy to gracze decydują o wszystkim w naszej branży. Tylko oni kupują gry więc całkowity brak zainteresowania z ich strony przekreśla projekt. CDR przeprowadził pewnie badania fokusowe, które pokazały brak potencjału w tym co zrobił do tej pory Molasses Flood.

Ciekawa wypowiedź
szczególnie w temacie decyzji o zakupie takiego aktywa które nie robi nic sensownego - za to fantastycznie przepala kasę ... ?
Jak sobie policzysz wygenerowane koszty to można rwać resztki włosów z głowy ... d'oh!

Ponad 10mln USD !!!!
To daje ponad 500 tyś USD na osobę.
Ile oni zarabiają i gdzie pracują, że wygenerowali takie koszty przez jakiś rok czasu - bo chyba tyle gdzieś od zakupu.
Co oni pracują w apartamentach prezydenckich czy może siedzą na złotych fotelach ?
Nawet licząc zarobki po 10tyś USD netto + podatki drugie tyle to jest dopiero 5 mln USD.
Gdzie reszta - chyba nie da się tego wytłumaczyć. Co wynajem jednego miejsca pracy to 20 tyś USD na miesiąc a co z pracą zdalną. Kto szacował koszty kto wreszcie kupił tą wydmuszkę.
Wreszcie po co kupli ludzi którzy nic nie potrafią ?
Można by długo jeszcze kopać tą nietrafioną inwestycję. To chyba jeden z bardziej jaskrawych przypadków jak CDP traci kasę. d'oh!
Miał być Champion ..... ale na razie były "mokre" sny o potędze ... salute
Mam nadzieję, że ktoś się w końcu obudzi i zaczną od nowa budować swój mit - ale sukcesami.
A skasowanie kolejnej straty bynajmniej nie świadczy o sukcesach.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 22 marca 2023 14:26:26 przy kursie: 112,78 zł
baks napisał(a):

Można by długo jeszcze kopać tą nietrafioną inwestycję. To chyba jeden z bardziej jaskrawych przypadków jak CDP traci kasę. d'oh!
Miał być Champion ..... ale na razie były "mokre" sny o potędze ... salute
Mam nadzieję, że ktoś się w końcu obudzi i zaczną od nowa budować swój mit - ale sukcesami.
A skasowanie kolejnej straty bynajmniej nie świadczy o sukcesach.

Poczekajmy do raportu, może czatu wynikowego. Liczę, że zarząd coś nam wyjaśni.

P.S.
Być może podobny los powinien spotkać grę o niemożliwym do zapamiętania tytule, której zwiastun wrzucił ostatnio ulubieniec inwestujących w gaming?
Edytowany: 22 marca 2023 14:28

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

524 525 526 527 528

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,363 sek.

mnuxypeb
niucbwgy
tebxpvni
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dnmmnaqv
xopmqcic
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat