PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
9 stycznia 2023 21:52:32
przy kursie: 5,79 zł
Cytat:Po 3 latach izolacji Chiny otwierają granice zrywając z polityką zero-covid obserwatorlogistyczny.pl/2023/...Ciekawe czy to rezygnacja z polityki zero covid. Toya jako że ma gotowe centrum logistyczne mogłaby na tym ładnie zarobić. Ciekawe jak sytuacja się rozwinie.
|
|
38 Dołączył: 2020-12-17 Wpisów: 357
Wysłane:
10 stycznia 2023 21:06:49
przy kursie: 5,87 zł
TOA przysłała mi list polecony że umieścili mnie w swoim rejestrze akcjonariuszy. Spore zdziwienie. Mam kilkanaście spółek, miewałem wiele innych i nikt nie odstawiał takiej biurokracji, że musiałem latać na pocztę. Szok.
|
|
26 Dołączył: 2019-02-20 Wpisów: 316
Wysłane:
10 stycznia 2023 22:19:42
veve napisał(a):TOA przysłała mi list polecony że umieścili mnie w swoim rejestrze akcjonariuszy. Spore zdziwienie. Mam kilkanaście spółek, miewałem wiele innych i nikt nie odstawiał takiej biurokracji, że musiałem latać na pocztę. Szok. Może przekroczyłeś "próg" A tak na poważnie to mnie ciekawiło przejście przez 5,5pln. Na tym poziomie 1-4 lipca poszło najwięcej pakietów akcji w ostatnim trendzie spadkowym. Obstawiam, że dzisiejsza sesja potwierdziła przebicie tego progu. Zastanawiałem się jedynie dzisiaj czy nie dobierać akcji do zakupionych po 50% promocji pakietach. Stawiam, że jeszcze z 20% mogą podciągnąć w górę. Spółka ma perspektywy. Była już poważnie do rozważenia jak w chinolandii zaczęły się niby te jęki i stęki na srovid. Ciekawi mnie temat tegorocznej dywidendy, jeśli w tamtym roku odpuścili i do tego są mocno zatowarowani, a będzie ruch w interesie to perspektywy obiecujące :) Trzymam kciuki. Ps. Ciekawe ile masz tych akcji, bo mi nie przysłali listu, a trochę tego nakupiłem na dołkach. W sumie od listu wolałbym ich kombinerki
|
|
|
|
38 Dołączył: 2020-12-17 Wpisów: 357
Wysłane:
10 stycznia 2023 23:14:50
190 sztuk mam. Czyli jedyny próg jaki przekroczyłem to próg poczty.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 stycznia 2023 16:02:15
przy kursie: 5,84 zł
TOYA - spojrzenie na wykres Wykres w interwale dziennym. Walor średnio płynny, więc ograniczę się do podstawowych technik. Mamy tutaj formację odwrócenia - oRGR. Skok wolumenu w dniu wybicia linii szyi pozwala uznać ją za wiarygodną. Zasięg wybicia to 6,70 zł, natomiast nic nie stoi na przeszkodzie, by kurs powędrował wyżej, w okolicy strefy cenowej zaznaczonej na czerwono (w przeszłości miała ona wpływ na kształt wykresu). Warunek - notowania nie mogą powrócić poniżej linii szyi.  kliknij, aby powiększyćPowyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy. Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.
Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.
Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.
|
|
3 Dołączył: 2020-12-08 Wpisów: 25
Wysłane:
16 marca 2023 09:05:11
przy kursie: 5,73 zł
Będzie dywidenda za 2022?
Edytowany: 16 marca 2023 09:06
|
|
0 Dołączył: 2017-08-22 Wpisów: 2
Wysłane:
24 marca 2023 16:06:39
Obserwuję spółkę od dłuższego czasu i o ile zyski raportowane przez spółkę wyglądają świetnie, to niepokoją mnie przepływy operacyjne, a raczej ich brak. Na przykład w ostatnich dwóch latach spółka zaraportowała 150 mln zł zysku. Jednak tylko 50 mln przepływów operacyjnych. Wygląda to okropnie, a wynika ze wzrostu zapasów, które dynamicznie, systematycznie rosną. Jak sądzicie - czy jest się czym martwić? Nie mogę się zdecydować czy to naturalny wynik rosnących przychodów czy może stanowi manipulację w celu zawyżenia i wygładzenia zysku netto.
|
|
33 Dołączył: 2010-03-28 Wpisów: 237
Wysłane:
24 marca 2023 17:54:35
To o czym piszesz również trapiło mnie. Nieco uspokoił Q4, którym uwolniono 80m zapasów i przepływy operacyjne były bardzo dobre. Spłacono również duża część zadłużenia finansowego. Co by nie było za słodko marzą % mocno spada, gonią obrotami
|
|
0 Dołączył: 2014-08-29 Wpisów: 70
Wysłane:
24 marca 2023 20:02:59
Pieniądze pakowane w zapasy i spadające marże to typowe zjawisko ostatnich kwartałów w branży. Nie ma w tym nic dziwnego. Wszyscy budowali stocki magazynowe ponad stan z obawy przed przerwaniem łańcucha dostaw choćby z Chin. Poza tym w czasach inflacji to w sumie niezła inwestycja (pod warunkiem że jest się w stanie upłynnić towar). Gorsza marża zysku to również efekt inflacji. Producent nie jest w stanie podnosić cen wyrobów tak szybko jak rosły ceny surowców, pensji i innych kosztów. Niestety. Taki był 2022r. Ciekawe co w 2023?
|
|
|
|
W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy. Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.
Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 maja 2023 09:57:21
przy kursie: 6,03 zł
Dla mnie wygląda to tak jakby w 4q22 sprzedawali ile mogą i zapchali rynek. Z tego powodu 1q23 mógł być słabszy sprzedażowo. Postawili na szybką spłatę kredytów aby obniżyć koszty finansowe.
Ciekawe jak sytuacja się rozwinie jeżeli chodzi o Chiny. Nie ukrywam, że patrząc na zainwestowane środki i obecny poziom sprzedaży liczę na dynamiczny rozwój tego rynku. Pytanie tylko o czas. Centrum logistyczne działa, więc wyszli z bloków startowych.
|
|
PREMIUM
375 Dołączył: 2011-12-27 Wpisów: 995
Wysłane:
16 maja 2023 13:56:54
To może być jakies wytłumaczenie, a zapasy widac jak wyglądały i w sumie nadal wyglądają. Zobaczymy jak będzie. Z pewnością Chiny to nadzieja, tylko, ze i sama budowa juz trochę trwała no i w końcu czas sięgnąc po frutky jak była inwestycja. Zobaczymy jak im pójdzie Analityk fundamentalny z zawodu, ale przede wszystkim z pasji. Miłośnik GPW - #giełdamojapasja. Twitter - @AnalitykF
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 maja 2023 14:27:35
Zapasy zmalały o ca 80 mln zł 3q versus 4q22 r. Właśnie dlatego przyszło mi do głowy, że starali się sprzedać, ile się da. Może doszli do wniosku, że lepiej obniżyć zadłużenie i koszty finansowe, bo nad nimi nie mają kontroli i to realny wypływ gotówki ze spółki.
Zadłużenie finansowe spadło o ponad 50% w 2022 r., więc myślę, że będą spore oszczędności na kosztach finansowych w 2023 rok. Dwa kwartały takich spłat jak w 1q23 i temat kredytów mógłby być na zero.
Edytowany: 16 maja 2023 14:28
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 sierpnia 2023 23:49:05
przy kursie: 5,91 zł
Wyniki za 2q23 r. pozytywne. Jeszcze jeden taki kwartał i zobowiązania finansowe praktycznie prawie zostaną spłacone. Marża na sprzedaży całkiem całkiem.
Jeżeli spółka będzie generować EBIDTA na poziomie około 100 mln zł rocznie i zyski na poziomie 70-80 mln zł, to będzie bardzo dobrze.
Można powoli zacząć się zastanawiać, czy spółka wróci do polityki dywidendowej.
Jedyne co mnie martwi to brak wzrostu sprzedaży rdr w Azji. Jeżeli tam pojawią się wzrosty, będzie bardzo dobrze.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 września 2023 17:37:29
przy kursie: 6,43 zł
Zgodzę się wyjątkowo z tą wyceną: Cytat:Toya: Wartość akcji Toya oszacowaliśmy na podstawie wyceny metodą DCF na 9,05 zł oraz porównawczą na 11,37 zł. Pierwszej z metod przypisaliśmy 90% wagi, drugiej – 10%. Cenę docelową w horyzoncie 9-miesięcznym wyznaczyliśmy na 10,1 zł, co daje 62% potencjał wzrostu kursu akcji. Ciekawa informacja o centrum logistycznym w Chinach (nowe). Cytat:Yato Tools (Jiaxing) Co., Ltd. została założona w 2019 roku jako spółka zależna z siedzibą w Baibu Town, z kapitałem zakładowym w wysokości 12,5 mln USD. Przy jej siedzibie w lipcu 2022 r. uruchomione zostało nowoczesne centrum logistyczno-dystrybucyjne, z magazynem o powierzchni blisko 30 tys. m2,, wyposażonym w nowoczesną automatykę – system shuttle. infostrefa.com/infostrefa/pl/w...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 września 2023 15:52:03
przy kursie: 6,86 zł
Spłata kredytu przez terminem zwiastuje dobre wyniki za 3q23 r. Dywidenda za 2022 r. jest coraz bliżej. Cytat:Decyzja o spłacie kredytu stwierdzonego umową o kredyt nieodnawialny www.stockwatch.pl/komunikaty-s...
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
10 listopada 2023 14:33:31
przy kursie: 7,75 zł
Wynik za 3q23 r. bardzo dobre, co widać po dzisiejszej reakcji rynku. Dynamika sprzedaży słaba rdr, ale w kryzysie nie powinna specjalnie dziwić. Rentowność rośnie, kredyty spłacone, stan gotówki rośnie. W związku z brakiem dywidendy zakładam, że stopa dywidendy za 2023 r. może być ciekawa. Teraz intensywna praca nad wzrostem sprzedaży. W analizie za 1H23 r. jest jedna drobna nieścisłość. Cytat:Dwa tygodnie temu spółka poinformowała o spłacie kredytu w BNP Paribas. Jego wykorzystanie na koniec czerwca bieżącego roku było nieznaczne (1,8 mln zł), ale zamknięcie linii na 25 mln zł, pokazuje, ze zarząd czuje się raczej pewnie w kontekście sytuacji finansowej i płynnościowej. Chodziło o inny kredyt i zaangażowanie kredytowe było znaczne.
|
|
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.