Z mojej perspektywy w kontekście obecnej wyceny fundamenty są bardzo solidne.
1) Rewelacyjna sytuacja finansowa spółki.
2) Dwa bardzo mocne IP
- Witcher - pewniak sprzedażowy. Zakładam 4 produkcje w ciągu 8-9 lat. Najbliższa w okresie 24-30 miesięcy.
- Cyberpunk - IP przywrócone do życia, w ciągu max kilku miesięcy arcyważne Phantom Liberty, którego odbiór zakładam, że będzie miał krytycznie istotne znaczenie dla sprzedaży całego IP.
3) Współpraca z najważniejszymi graczami w branży
NVIDIA - lider implementacji AI w swoich produktach. CP 2077 jest jednym z benchmarków gdzie NVIDIA prezentuje swoje rozwiązania.
EPIC GAMES - UE5 który także dynamicznie się rozwija. Dostęp spółki na najnowszych rozwiązań.
4) Przyzwoite wyniki w okresach niepremierowych.
W otoczeniu dostrzegam także sporo szans:
- Podstawa to dynamiczna poprawa wyników finansowych w kolejnych okresach.
- Witcher nawet dla 18-latków jest klasykiem, więc sama premiera nowej sagi to potencjał sprzedażowy razy x w stosunku do poprzedniej (czytaj gra sprzedawana za 200 zł, a nie 20 zł).
- Rozwój kultury cyberpunk, który będzie miał wpływ na popularność tego IP. Świat na naszych oczach staje się cyberpunk.
Wczoraj FDA wydało zgodę na przeprowadzenie próby na ludziach wszczepienia implantów mózgowych (SZOK !!!!).
www.washingtonpost.com/busines...- Dynamiczny rozwój AI to szansa na przyspieszenie i obniżenie kosztów produkcji gier. Paweł Sasko niedawno w jednym z wywiadów twierdził, że deweloperzy zaczynają uderzać w ścianę kosztową.
- Trzecie IP Redów.
- skup akcji
Zagrożenia lub słabe strony to dla mnie:
- niedopracowane produkcje
- wzrost kosztów produkcji
- opóźnienia produkcji
- niska stopa dywidendy
- spółka notowana w zaścianku światowego rynku kapitałowego
- negatywny sentyment dużych inwestorów
- niechęć głównych udziałowców do sprzedaży spółki
- mam ogromny dylemat z oceną Zarządu (od zera zbudowali spółkę, która jest obecnie wizytówką naszego
kraju, natomiast czasem mam wrażenie, że ich to trochę przerosło).
W moich analizach w średnim/długim horyzoncie inwestycyjnym przy obecnej wycenie dostrzegam atrakcyjny stosunek zysk/ryzyko.
Takie jest moje aktualne postrzeganie spółki, oczywiście może się zmienić.
Rynek prawdę powie:).
W poniedziałek rano w Tajpej startują targi Computex 2023.
Rozpoczną się od przemówienia CEO NVIDIA Jensena Huanga. Zobaczymy jaką widzi przyszłość.