PREMIUM
35 Dołączył: 2023-04-09 Wpisów: 283
Wysłane:
6 września 2023 22:18:00
Kakarotto napisał(a):Polskie 10latki nie zareagowały po obniżce stóp procentowych, choć pojawiły się zakupy tych co są notowane. Narracja, że obniżka stóp jest pod wybory ma luki logiczne. Ponieważ kredyty wyceniane są w oparciu o np. wibor 6M, a ten przecież spada już od 3 lipca. Czy się mylę? Ale efekt propagandowy masz już dziś, a spadek WIBOR jutro o 11.00. Potem można gadać, że złe banki nie chcą obniżyć raty (i za karę je opodatkować). szarlej81 napisał(a):Bo jeżeli to nie jest pod wybory to alternatywnym wytłumaczeniem jest to, że gospodarka może być w gorszej kondycji niż wskazują na to oficjalne dane. Jedno drugiego nie wyklucza.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2021-01-07 Wpisów: 10
Wysłane:
6 września 2023 22:33:39
szarlej81 napisał(a):A czy obniżka stóp nie przyspieszy spadku WIBOR? Bo jeżeli to nie jest pod wybory to alternatywnym wytłumaczeniem jest to, że gospodarka może być w gorszej kondycji niż wskazują na to oficjalne dane.
Swoją drogą trochę podejrzewałem, że mogą zaskoczyć wszystkich i obniżyć stopy o 50pb. Ale 75 pb - zaszaleli. Zobaczymy co Glapiński jutro opowie.
Spadek WIBOR nastąpi. „W wyniku zaskakującej decyzji RPP złoty traci po około 5 groszy do euro i dolara amerykańskiego, kolejno do 4,55 zł za euro i 4,24 zł za dolara. Indeks WIG-banki spada zaś o 6,6 proc. Wyraźnie umacniają się natomiast krótkie obligacje – rentowność skarbowej dwulatki spada z 5,31 do 5,07 proc.” obligacje.pl/pl/a/rpp-obnizyla...Tyle, że moim zdaniem jest tylko krótkoterminowy „strzał”, który jak wspominałem może znacznie wydłużyć walkę z inflacją. Po zsumowaniu z realizacją obietnic wyborczych czeka nas ponowny wzrost WIBORU albo jego rozjazd z realiami.
|
|
12 Dołączył: 2020-10-07 Wpisów: 62
Wysłane:
6 września 2023 23:19:17
Kakarotto, możesz rozwinąć temat odnośnie tych luk logicznych?
Do celu inflacyjnego NBP daleko, a my już obniżamy stopy i to nie stopniowo, tylko z grubej rury. Ciekawi mnie odczyt za wrzesień, oraz czy przy obecnych cenach ropy / USD, ceny ruszą bardziej na północ na stacjach, czy też nie.
Według mnie ta obniżka była zbyt mocna, do tego komentarz po posiedzeniu jest jednym słowem niezrozumiały. Chcą osiągnąć jedno, a robią coś przeciwnego.
Chciałbym usłyszeć jutro na konferencji sensowne wytłumaczenie tego ruchu, ale nie nastawiam się.
Edytowany: 6 września 2023 23:19
|
|
|
|
PREMIUM
22 Dołączył: 2022-04-29 Wpisów: 109
Wysłane:
7 września 2023 00:15:56
Trifolium napisał(a):Eh, żeby człowiek wiedział, to by longa na dolara wziął. Zaraz powinien być komentarz, czemu im tak śpieszno do obniżek. Wziąłem FUSD wczoraj, jak na forex wybiło 4,15. Dzisiaj, przed wyjazdem w delegację zlikwidowałem SL ustawionego wczoraj na 4,1850. Ostatnie tankowanie przed granicą z miemcami, paczę w internet, a tu taaaka niespodzianka od Glapy!!! Kompletnie nie rozumiem tej decyzji RPP, ale rozumiem ją tak: "Nie stać nas na stagflację, więc musimy coś zrobić na rzecz wzrostu PKB."
|
|
41 Dołączył: 2020-11-21 Wpisów: 197
Wysłane:
7 września 2023 08:37:06
Swoją drogą mogli też celowo osłabić złotego, pamiętam z materiałów NBP, czy też nawet Glapa wspominał o tym, że rentowność polskiego eksportu obecnie zaczyna się od dolara po 4zł.
Jakim wskaźnikiem jest WIBOR wszyscy wiemy, bardziej ciekawe jest jak zachowa się WIRON, czy będzie trzymał się 6% czy pójdzie w dół.
Edytowany: 7 września 2023 08:37
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
7 września 2023 08:50:47
Tylko, że na końcu komunikatu o obniżce stóp masz tekst:
"Rada podtrzymała ocenę, że szybszemu obniżaniu inflacji sprzyjałoby umocnienie złotego, które byłoby spójne z fundamentami polskiej gospodarki"
Pomijając oczywisty absurd podjętych działań w kontekście oczekiwanego celu coś im chyba komunikacja szwankuje.
|
|
10 Dołączył: 2017-10-10 Wpisów: 162
Wysłane:
7 września 2023 09:20:26
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
7 września 2023 13:11:25
frostpanda napisał(a):Kakarotto, możesz rozwinąć temat odnośnie tych luk logicznych? ...
Chodzi mi o to, że wibor spada już od 3 lipca wiec część ludzi powinna mieć już mniejsze raty. Więc narracja że obniżka była czysto wyborcza nie ma do końca sensu bo te spadki rat już się dzieją. Nie stoję przy tej myśli ściśle mocno ale scenariusz czysto wyborczy mnie nie przekonuje. Chyba, że chcieli bardzo ostro to zaakcentować? Generalnie dla mnie sytuacja nie jest zero-jedynkowa. Zobaczymy co powie "standaper". Zastanawia mnie też wpis w komunikacie RPP, że będą robić interwencje walutowe. Czy się przygotowali pod to? A może nawet znali reakcję i sobie zarobili? Różne złe (łatwe) rzeczy można mówić o RPP, ale nie podejrzewam ich o to że nie spodziewali się spadku wartości złotego.
Edytowany: 7 września 2023 13:12
|
|
Wysłane:
7 września 2023 13:51:39
Kakarotto napisał(a): Nie stoję przy tej myśli ściśle mocno ale scenariusz czysto wyborczy mnie nie przekonuje. Chyba, że chcieli bardzo ostro to zaakcentować?
Może chodziło po prostu o jakiś czynnik psychologiczny? "Patrzcie tak zwalczyliśmy inflację, że można było obniżyć drastycznie stopy" i przekonanie mniej rozgarniętych wyborców, że 10% inflacja to wcale nie jest duży wzrost cen? ;) Tylko, że troche to bez sensu, bo jeżeli wygrają wybory i im ta inflacja gdzieś koło nowego roku znowu wybije to zważywszy na to, że raczej stabilnej większości mieć nie będą, to będzie dla nich spory problem. No cóż. Po raz kolejny okazuje się, że logiczne analizowanie toku rozumowania pana Glapińskiego to nie jest taka prosta sprawa :D
Edytowany: 7 września 2023 13:51
|
|
Wysłane:
7 września 2023 15:18:52
Leci na żywo wystąpienie prezesa NBP. Na razie główna argumentacja to taka, że miesiąc do miesiąca inflacja jest nikła. Czyli nie bierze pod uwagę r/r.
|
|
|
|
Wysłane:
7 września 2023 15:38:12
Ale on głupoty wygaduje, a im więcej gada tym złotówka bardziej nurkuje, i ciągle ani słowa o planach odnośnie dalszych obniżek. Jedyny wniosek póki co, to za jego kadencji dodatnich realnych stóp procentowych nie będzie.
Edytowany: 7 września 2023 15:40
|
|
Wysłane:
7 września 2023 16:44:07
Czyli mamy info: następne ruchy stóp zależne od sytuacji. Jest szansa na 6-7% inflacji na koniec roku licząc r/r. Co do USD/PLN możemy mieć pułapkę na byczki.
|
|
Wysłane:
7 września 2023 17:06:31
8,6% we wrześniu 7,4% w październiku według jego projekcji i te 6,0% - 7,0% na koniec roku.
Poza jego niechęcią do dodatnich realnych stóp, wymsknęło mu się że w Polsce zawsze są wyższe stopy procentowe niż na zachodzie, więc to raczej będzie podłoga dla naszych stóp. Spodziewa się dwóch podwyżek w stanach jeszcze, więc jak podniosą w stanach do 6,0 to u nas raczej obniżki w tym roku nie będzie, jak nie podniosą to bym się spodziewał kolejnych obniżek.
I też mu się wymknęło, że PKB może być ujemne na koniec roku.
Obecny kurs złotego jest w porządku, i NBP nie będzie interweniować.
Edytowany: 7 września 2023 17:14
|
|
Wysłane:
7 września 2023 17:38:52
Chciałbym, ale mocno wątpię w te 7% na koniec roku. Nie przy takim osłabieniu złotego. Nie przy takiej komunikacji. Nie przy takiej obniżce stóp.
Ciekawe jak też będzie wyglądała inflacja na początku roku, gdy w życie wejdzie skokowa podwyżka pensji minimalnej oraz (prawdopodobnie) przestanie obowiązywać tarcza antyinflacyjna.
Ale co tam, ważne że ostatni przed wyborami odczyt inflacji za wrzesień będzie ok. :/
Edytowany: 7 września 2023 17:39
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
7 września 2023 20:47:56
Rozpaczliwe zagranie i jak zwykle żenująca komunikacja, nieprzewidywalność i tradycyjna panika. Trudno to robić gorzej ale do tego już się można było przyzwyczaić. Takie skoki na relacjach walutowych to idealne środowisko do prowadzenia biznesu. Pogratulować fantazji i rozmachu, mają go.....
|
|
PREMIUM
22 Dołączył: 2022-04-29 Wpisów: 109
Wysłane:
7 września 2023 22:11:14
Obejrzałem dzisiejszy komentarz Marka Rogalskiego, który nazwał ten ruch "genialnym posunięciem, bądź potwornym błędem". Sugeruje on, że RPP może mieć jakieś dane, z których może wynikać, że w gospodarce dzieje się na tyle źle, że inflacja (wzrost cen i wynagrodzeń) będzie wygasać w sposób naturalny (recesja). W tej chwili mamy do czynienia ze wzrostem wynagrodzeń, który nie ma pokrycia we wzroście produktywności, a jest jedynie odpowiedzią na inflację. Rynek pracy ma się na tyle dobrze, że wielu pracodawców musi się przelicytowywać stawkami wynagrodzeń, co może ich (lub nawet całe branże) wpędzić w kłopoty.
Jeśli tak ma być, to dla rynku akcji nie jest to dobra prognoza. Ale nawet jeśli tak nie będzie, to oświadczenie, że stopy procentowe w Polsce nie będą pozytywne, bo szkodziłoby to gospodarce - szkodzi walucie.
|
|
PREMIUM
35 Dołączył: 2023-04-09 Wpisów: 283
Wysłane:
7 września 2023 22:19:59
genek napisał(a):Obejrzałem dzisiejszy komentarz Marka Rogalskiego, który nazwał ten ruch "genialnym posunięciem, bądź potwornym błędem". Sugeruje on, że RPP może mieć jakieś dane, z których może wynikać, że w gospodarce dzieje się na tyle źle, że inflacja (wzrost cen i wynagrodzeń) będzie wygasać w sposób naturalny (recesja). To mogli o tym wspomnieć, żeby ludzie się zdążyli przygotować, a nie uskarżać się na opozycję.
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
7 września 2023 23:08:04
Te dane mają pewnie z tych samych źródeł, z których czerpali wiedzę wcześniej gdy Glapa trąbił co miesiąc, że nie będzie żadnej inflacji choć już nawet menele pod sklepami wiedzieli, że to bzdury. To po prostu zwykły atak paniki i tradycyjny pokaz tego, że tam nie ma żadnej strategii, konsekwencji czy myśli wiodącej a co się papla w sierpniu czy lipcu we wrześniu jest już gówno warte. No i wartość tej gadki i tej strategi przekłada się na wartość złotego.
|
|
Wysłane:
8 września 2023 01:14:56
genek napisał(a):Obejrzałem dzisiejszy komentarz Marka Rogalskiego, który nazwał ten ruch "..... Jeśli tak ma być, to dla rynku akcji nie jest to dobra prognoza. Ale nawet jeśli tak nie będzie, to oświadczenie, że stopy procentowe w Polsce nie będą pozytywne, bo szkodziłoby to gospodarce - szkodzi walucie. Też to wysłuchałem choć akurat komentarzy tego Pana nie za bardzo lubię. Pojawiła się masa komentarzy, a nikt nie podaje przeliczeń / obliczeń / projekcji. Samo puste biadolenie poparte "chłopskim rozumowaniem". Akcje na GPW spadają od początku sierpnia - trudno mi dać wiarę (pomijając banki), że to zasługa tylko oczekiwań cięć stóp. Nie podoba mi się to wszystko. Mam nadzieję że to obcięcie 75pb to zagrywka wyborcza, bo ewentualną alternatywą jest jakiś trup w szafie w gospodarcze. Może problemem będzie nas zachodni sąsiad - Niemcy? Mają tam problem ze swoją gospodarką.
Edytowany: 8 września 2023 01:26
|
|
Wysłane:
8 września 2023 06:32:57
Kakarotto napisał(a):
Akcje na GPW spadają od początku sierpnia - trudno mi dać wiarę (pomijając banki), że to zasługa tylko oczekiwań cięć stóp. Nie podoba mi się to wszystko. Mam nadzieję że to obcięcie 75pb to zagrywka wyborcza, bo ewentualną alternatywą jest jakiś trup w szafie w gospodarcze. Może problemem będzie nas zachodni sąsiad - Niemcy? Mają tam problem ze swoją gospodarką.
Banki plus Orlen, który zapewne też na tym straci (tak jak wcześniej ceny były sztucznie trzymane wyżej to teraz zapewne przed wyborami będą trzymane niżej) wystarczają aby się zaczerwieniło na tyle, aby cała reszta, która bezpośrednio przez obniżkę nie jest zagrożona też poszła w dół. Plus zagraniczny kapitał mógł się wystraszyć bo pierwsze (choć niekoniecznie słuszne) skojarzenia tej obniżki idą w kierunku Turcji i ręcznego sterowania polityką pieniężną przez Erdogana. Widziałem gdzieś w necie zagraniczne żarty, że Polska właśnie jako cel inflacyjny ustawiła sobie 10% inflacji. Niby pierdoła - ale w jakiś sposób pokazuje odbiór tej decyzji. Jako wytłumaczenie mamy trzy opcje do wyboru: - skrajna niekompetencja rady - decyzja polityczna przed wyborami - słuszna reakcja na faktyczne problemy gospodarcze Żadna z nich nie skłania do optymizmu.
Edytowany: 8 września 2023 06:33
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.