Trifolium napisał(a):
Lepsze linki niż produkty twojej wyobraźni. Może podasz jakiś dowód na to, że Onet faktycznie spiskuje na rzecz niemieckich producentów broni?
Akurat liczba nieścisłości wokół Grota przypomina nieco sytuację wokół Caracali. Informacje o wadach tych karabinów ujawnił Onet. Czy miały one wady? Tak, zwłaszcza pierwsze wersje. Z drugiej strony są używane na froncie i Ukraińcy je sobie chwalą. Nie jest to karabin idealny, ale nie jest to też taka tragedia jak wynikała z artykułów.
Tak jak pisałem wcześniej - jeżeli chodzi o zamówienia zbrojeniowe lobbing idzie na prawdę na ostro i praktycznie wszystkie chwyty są dozwolone. Z jednej strony mamy histerię i każda wypowiedź, nawet o realnych wadach określonego sprzętu przez niektóre grupy nazywana jest zdradą narodową. Co jest pojęciem głupim - bo jeżeli państwowe firmy, czy politycy robią coś źle to w interesie państwa jest ujawnienie i nagłośnienie sprawy. Z drugiej strony nie ma co się łudzić, że dziennikarze są całkowicie wolni od nacisków i manipulacji lobby koncernów zbrojeniowych. Nie zapominajmy też o związkach zawodowych w polskiej zbrojeniówce, które sporo mieszają. I nie musi to od razu oznaczać działania w złej wierze czy też spisku. Dziennikarz to też człowiek, pracuje z materiałami jakie ma i również może dać się ulec zmanipulować.
Opcję o tym, że Onet świadomie działa w interesie Niemiec - raczej odrzucam, zwłaszcza , że Niemcy nie mieli żadnego interesu w uwalaniu Grota a z drugiej strony ten sam Onet zamieszczał artykuły będące peanem pochwalnym dla Krabów - które są przecież bezpośrednią konkurencją dla PZH2000 - które Onet w wielu artykułach opisał jako gorsze od naszych Krabów. Ale czy pan Wyrwał opisywał stan faktyczny - tu jest spore pole do polemiki. I niekoniecznie musiał działać w złej wierze. W jednym przypadku czytałem (choć nie jest to udokumentowane) że część krytycznych dla polskiej zbrojeniówki materiałów mógł dostać właśnie od związków zawodowych, które chcą jak najwięcej ugrać dla siebie - a wiadomo, że dla nich im gorzej w przestrzeni medialnej tym lepiej. Z drugiej strony politycy i zarząd firm będą zawsze twierdzić, że wszystko jest absolutnie super. Często też wbrew stanowi faktycznemu.
W przypadku artykułów na Onecie na pewno nie pomogła też polityka informacyjna tak państwa jak i polskich koncernów, w których opisywane były nieprawidłowości. Zamiast merytorycznie odpowiadać na zarzuty i zadawane przez dziennikarzy pytania albo unikali odpowiedzi i chowali głowę w piasek, albo rzucali oskarżenia o działaniu na szkodę państwa etc. Co nie dodaje im niestety wiarygodności.
Reasumując mamy w tym przypadku mgłę informacyjną, przez którą ciężko się przebić i oddzielić ziarno od plew.
yanek z hor napisał(a):W 2021 roku do armii trafiło 8 Krabów. 80 to łączna ilość tych haubic jaką dysponowało w 2021 wojsko Polskie.
Czyli armia to cos innego niz wojsko Polskie ???
co to jest za wklejka ???
to jest jakaś indolencja umysłowa
czyli mam rozumiec ze 72 Kraby trafiy nie wiem jako eksponat do muzeum wojska Polskiego ???
Jasiu dostał w środę 8 gruszek. Gdy policzył okazało się, że ma 80 gruszek. Ile gruszek miał Jasiu wczsześniej?
Wybacz złośliwość, ale jeżeli nie rozumiesz pierwszego zdania to nie wiem jak wytłumaczyć Ci to prościej.
Pisałeś o 80 krabach w 2021. Napisałeś to tak jakby to w tym roku była tak dostawa/zamówienie. Sprecyzowałem ile akurat w tym roku otrzymała Polska armia. W 2021 w grudniu trafiło do niej 8 Krabów. To była część tego zamówienia na 96 krabów. Okrojonego zresztą przez rząd PIS z planowanych w 2014 120 sztuk do 96 właśnie (zamiast 5 dywizjonów postanowiono wystawić 4)
Cytat:
To jest odowiedx na to ze napisałem że w 2021 Polska miała 80 krabów - co było juz potężna siła na tle innych krajów UE - bo szarlej sobie wymyslił ze produkcja ruszyła po inwazji na Ukraine
Bardzo bym prosił abyś nie kłamał i nie wpychał mi słów, których nigdzie nie napisałem.