PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
23 września 2023 18:42:28
Szarlej, Ty uważasz Polaków za idiotów, którymi można sterować. Patrz twój poniższy cytat. PiS robi to a mądra opozycja nie wchodzi w tę grę. To są pobożne życzenia. Ten film był współfinansowany przez Trzaskowskiego i A. Struzika z PSL i głównie przez organizacje zagraniczne. Obiektywnie nie ma szans w tej sytuacji, aby opozycja z tego powodu krytykowała film, który współfinansowała. Musieliby skrytykować dzieło, którego są współautorami i to przed wyborami. Absurd. Tzw. wyraz artystyczny opisałem już wcześniej. Niszczy wizerunek Polski jako państwa mającego nieetyczne służby. Cytat: A to już Twoja własna interpretacja. Pozwól, że pozostanę przy mojej własnej. Mianowicie takiej, że oni doskonale wiedzieli, że wykupu paliwa na jakąś niebezpieczną dla naszego systemu skalę nie będzie - a to była tylko taka eufemistycznie mówiąc "gadanina" mająca usprawiedliwić przed "ciemnym ludem" dziwne rzeczy, które działy się z cenami paliwa na jesieni ubiegłego roku.
|
|
PREMIUM
35 Dołączył: 2023-04-09 Wpisów: 283
Wysłane:
23 września 2023 19:27:10
1ketjoW napisał(a):Reakcja PiS jest reakcją na antypolskość tego filmu. Wątpię, żeby sprzedawcom wiz zależało na obronie polskości. Co najwyżej na obronie koryta.
|
|
PREMIUM
22 Dołączył: 2022-04-29 Wpisów: 109
Wysłane:
23 września 2023 19:47:07
yanek z hor napisał(a):genek napisał(a):[ Wszyscy widzieliśmy, jak oddelegowany z Polski do Ukrainy, krystalicznie czysty Sławomir N. został haniebnie oczerniony i aresztowany. Takie numery już nie przejdą. W skali makro. nawet wkomponowałeś jakis watek humorystyczny. Nowak był krystaliczny gdy był niemowlakiem a póxniej wpadł w złe towarzystwo - najpierw PO póxniej Ukraina. Budowal najdroższe autostrady w Europie gdzie Polscy podwykonawcy nie mieli płacone, pobierał comiesieczny haracz od prezesów firm aby mogli trwac na stanowiskach, na Ukrainie musiał, zwyczajnie musiał brac łapówki bo był tam taki zwyczaj. ... .... a był taki krystaliczny jak był niemowlakiem, ale ten świat... Czytałem gdzieś, że kariera Sławka została załamana przez zaniżony ukraiński taryfikator wziątek. Jemu przysługiwały co najwyżej stawki ministerialne, a żądał prezydenckich.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 września 2023 20:19:10
Trifolium napisał(a):1ketjoW napisał(a):Reakcja PiS jest reakcją na antypolskość tego filmu. Wątpię, żeby sprzedawcom wiz zależało na obronie polskości. Co najwyżej na obronie koryta. Nie widzę związku między filmem a sprzedawaniem wiz. Zresztą ten wątek sprzedaży wiz skoro proceder trwał dość długo był trzymany na wybory. Dlatego czekam na rozwój sytuacji w tym wypadku. Tego procederu w tej skali i za te pieniądze jakie krążą za kupno wizy plus ilość sprzedanych wiz nie odkryłby nikt. Za duże pieniądze. Chyba, że ktoś lubi stawiać swoje życie i swojej rodziny na szali. Zabójstwo Jolanty Brzeskiej w związku z reprywatyzacją kamienic w Warszawie to potwierdza. To proste mnożenie. 1.000 EUR x 300.000 = 300.000.000 Euro. Za mniejsze pieniądze ludzie byli zabijani. Wolę poczekać na rozwój sytuacji.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 września 2023 22:30:52
1ketjoW napisał(a): Nie widzę związku między filmem a sprzedawaniem wiz.
Chodzi mi o to, że pis się nie podjął działań z powodu ataku na polskość, bo dla nich polskość to puste hasło, czego przykładem jest afera wizowa. 1ketjoW napisał(a): Zresztą ten wątek sprzedaży wiz skoro proceder trwał dość długo był trzymany na wybory. Dlatego czekam na rozwój sytuacji w tym wypadku. Tego procederu w tej skali i za te pieniądze jakie krążą za kupno wizy plus ilość sprzedanych wiz nie odkryłby nikt. Za duże pieniądze. Chyba, że ktoś lubi stawiać swoje życie i swojej rodziny na szali. Zabójstwo Jolanty Brzeskiej w związku z reprywatyzacją kamienic w Warszawie to potwierdza. To proste mnożenie.
1.000 EUR x 300.000 = 300.000.000 Euro.
Za mniejsze pieniądze ludzie byli zabijani. Wolę poczekać na rozwój sytuacji.
Nie takie afery wychodziły. Zwłaszcza jak komuś wysoko postawionemu zależy, żeby wyszły.
Edytowany: 23 września 2023 22:36
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 września 2023 22:42:29
W Polsce takie afery nie wychodziły. Nie za takie pieniądze. Chyba że o czym nie wiem i podasz przykłady zaangażowania państwa w tej wielkości afery. Cytat: Chodzi mi o to, że pis się nie podjął działań z powodu ataku na polskość, bo dla nich polskość to puste hasło, czego przykładem jest afera wizowa.
Teraz pozostaje tylko podać argumenty na poparcie powyższej tezy. Afera wizowa nie jest niczego dowodem na etapie kampanii wyborczej. To tylko element walki politycznej. Ile środków i na jaką skalę trzeba zaangażować aby rozkręcić taki proceder. Do tego twierdzisz że wszyscy milczeli przez ile 2-4 lata i nagle przed wyborami ktoś jednak pękł. To oczywiście możliwe ale tak jak pisałem poczekam na rozwój sytuacji.
Edytowany: 23 września 2023 22:50
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 września 2023 22:54:37
Amber Gold, afera paliwowa, afera reprywatyzacyjna. Zresztą nawet jakby ich nie było, to zawsze kiedyś jest "pierwszy raz". 1ketjoW napisał(a): Teraz pozostaje tylko podać argumenty na poparcie powyższej tezy.
Jak sprowadzenie do kraju tysięcy ludzi nie wiadomo skąd nie jest wystarczającym argumentem, to nie wiem, co nim może być. Edit: odnośnie pozbywania się niewygodnych ludzi, to zdaje się, że Wawryk nadal jest w szpitalu po próbie samo(?)bójczej.
Edytowany: 23 września 2023 22:57
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 września 2023 23:13:04
Afera wizowa?? Cytat:Podkreślił, że 99,5 procent wiz do Polski wydanych okresie 2022-2023 to wizy dla obywateli Białorusi. "Dla przykładu w tym okresie wydano 15 wiz obywatelom Nigerii, 10 Indii, 6 Pakistanu, 1 Syrii" - przekazał Żaryn. I dodał: "Tekst oparty na rozmowie z +pośrednikiem+, który jak wynika z rozmowy miał się angażować w załatwianie wiz niezgodnie z przepisami. Żenada" www.bankier.pl/wiadomosc/Afera...Wszystkie te afery jakie podałeś są mniejsze razem od afery wizowej. Poza tym jesteś pewny że za AmberGold i reprywatyzacyjną odpowiada PiS. Reszta później.
Edytowany: 23 września 2023 23:25
|
|
161 Dołączył: 2012-03-18 Wpisów: 380
Wysłane:
23 września 2023 23:15:30
Jedni na wizach, następni NCBiR na środkach unijnych (student 50 baniek, słup z Białegostoku 100 baniek, te akurat wykryte, ale chyba smiało można zakładać, że były inne), kolejni giełda (Sasinowe spadki), Lasy Państwowe kolejna ekipa, powstało kilkadziesiąt fundacji. W tym wielkim chlewie każda ekipka ma swoje prywatne koryto.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 września 2023 23:27:02
Bginvest,
To nie te wielkości. Ja podałem 300 mln Euro. Ty operujesz jakimiś drobniakami w porównaniu do tej kwoty.
Edytowany: 23 września 2023 23:27
|
|
|
|
161 Dołączył: 2012-03-18 Wpisów: 380
Wysłane:
23 września 2023 23:34:12
Na pewno ta cała afera z wizami nie ma rozmiaru 300 mln euro, obstawiam, że jest 100 x mniejsza. Pis to są ekipki, nikt sobie w drogę nie wchodzi, każdy kradnie na swoim podwórku.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 września 2023 23:39:42
bginvest napisał(a):Na pewno ta cała afera z wizami nie ma rozmiaru 300 mln euro, obstawiam, że jest 100 x mniejsza. Pis to są ekipki, nikt sobie w drogę nie wchodzi, każdy kradnie na swoim podwórku. I uważasz, że ukipki działają tylko w PiS. To poparzmy na GPW i na wyniki Agory. Jakie miała wyniki finansowe do 2015 r. i jakie miała wyniki po 2015 r. Ile doiła z państwa przed 2015 r.?
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
23 września 2023 23:52:00
1ketjoW napisał(a):Szarlej,
Ty uważasz Polaków za idiotów, którymi można sterować.
Obserwując jak wiele osób miało wyrobioną opinię na temat tego filmu (dotyczy zarówno "fanów" jak i 'przeciwników") zanim w ogóle ktokolwiek z nich miał okazję nawet go oglądnąć - ciężko mi o inne wnioski. :) Cytat: PiS robi to a mądra opozycja nie wchodzi w tę grę. To są pobożne życzenia. Ten film był współfinansowany przez Trzaskowskiego i A. Struzika z PSL i głównie przez organizacje zagraniczne. Obiektywnie nie ma szans w tej sytuacji, aby opozycja z tego powodu krytykowała film, który współfinansowała. Musieliby skrytykować dzieło, którego są współautorami i to przed wyborami. Absurd.
Wg planu PIS opozycja nie miała tego filmu krytykować. Ona miała go bronić. Tymczasem oni po prostu ignorują temat. Stąd coraz bardziej nerwowe reakcje PIS i coraz bardziej agresywne ataki na film. Cytat: Tzw. wyraz artystyczny opisałem już wcześniej. Niszczy wizerunek Polski jako państwa mającego nieetyczne służby.
A, że film niszczy wizerunek wiesz bo go oglądałeś, czy też wiesz bo politycy Ci tak powiedzieli? Cytat: Teraz pozostaje tylko podać argumenty na poparcie powyższej tezy
Elementem rzekomej obrony polskości jest akcja obrony polskiego munduru. Średnio wiarygodna rzecz, zważywszy, że robi to to samo środowisko, które siedziało cicho gdy oficerowie wojska polskiego w mundurach trzymali parasol nad Misiewiczem lub gdy minister obrony szkalował jednych z najbardziej kompetentnych generałów w armii bo mu się pod własnym tyłkiem ciepło zrobiło. Cytat: 1.000 EUR x 300.000 = 300.000.000 Euro.
Za mniejsze pieniądze ludzie byli zabijani. Wolę poczekać na rozwój sytuacji.
Opozycja nauczyła się wreszcie zwalczać PIS ich własną bronią i sprytnie manipuluje faktami. 300 000 (choć bardziej 250 000) to liczba migrantów z państw muzułmańskich którzy otrzymali zezwolenia na pracę w okresie ostatnich kilku lat Do Polski przyjechała ostatecznie część z nich. O ile dobrze pamiętam Ministerstwo Spraw Wewnętrznych mówiło, że w 2022 wjechało do nas oficjalnymi kanałmi 30 000 osób z państw muzułmańskich. Opozycja łącząc to z aferą wizową i mówi, że nawet 300 000 osób mogło wjechać nielegalnie za kasę. Ale bądźmy poważni to oznaczałoby, że każde zezwolenie na wjazd wydane w ciągu ostatnich lat było lewe. Nierealne. Skala afery z pewnością jest znacznie mniejsza niż sugeruje to opozycja chociaż zapewne nie aż tak mała jak przedstawia to rządowa prokuratura. Sądzę, że z tych obliczeń u góry należało by skreślić ze dwa zera na końcu. Tak czy siak coś jest na rzeczy bo Niemcy coraz bardziej irytują się liczbą nielegalnych migrantów przekraczających ich granicę z Polską, istnieje nawet ryzyko przywrócenia kontroli na granicy (chociaż pewnie dopiero po wyborach aby nie być oskarżonym o próbę wpływu na nie) Tylko, że tutaj też jest raczej mowa o tysiącach a nie dziesiątkach tysięcy osób.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 września 2023 23:54:45
Co do afery paliwowej. Proponuję samodzielną analizę danych dotyczącą zużycia paliw ciekłych do 2015 r. i po 2015 r. Szczególnie polecam dane dotyczące importu paliw ciekłych do Polski. Dla ułatwienia w 2015 r. import paliw płynnych do Polski wyniósł 6.760 tys. m3, a w 2016 r. 9.081 tys. m3. W 2017 r. import wyniósł 11.475 tys. m3 a w 2018 r. 10.686 tys. m3. Cytat:Łączna oficjalna krajowa konsumpcja 6 gatunków paliw ciekłych przekroczyła 29 mln m3 i była wyższa o 3,1 mln m3 od konsumpcji z roku 2015. Oficjalny wzrost rynku wyniósł 12%, w tym import wzrósł o 34%, Strona 20 raportu. popihn.pl/wp-content/uploads/2...Mi to wygląda na uszczelnienie obrotu paliwami. Chyba, że zakładamy, że liczba samochodów w pierwszym roku rządów PiS mocno wzrosła. Cytat: W latach 2008-2015 wpływy z podatku VAT wzrosły zaledwie o 27,8%. W latach 2016-2022 wpływy z VAT wzrosły ze 123,1 mld zł do 230,5 mld zł.
www.podatki.gov.pl/skad-miliar...Uszczelnienie VAT-u.
Edytowany: 23 września 2023 23:55
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 00:18:23
Szarlej, dzięki za szczerość. Rozumiem, że wykluczasz istnienie recenzji i miarodajnych opinii. Poza tym z wyjątków nie można tworzyć wybiórczej reguły. Twoje wnioski dla mnie są takie, ponieważ część Polaków jest alkoholikami to znaczy, że wszyscy Polacy to alkoholicy. Świetnie, że znasz plan PiS-u na tę sprawę tj. filmu. Masz chłopie fantazję. Wiem bo przeczytałem kilka recenzji na jego temat. Nie muszę brać narkotyków aby wiedzieć, że są szkodliwe dla zdrowia. Cytat: Elementem rzekomej obrony polskości jest akcja obrony polskiego munduru. Średnio wiarygodna rzecz, zważywszy, że robi to to samo środowisko, które siedziało cicho gdy oficerowie wojska polskiego w mundurach trzymali parasol nad Misiewiczem lub gdy minister obrony szkalował jednych z najbardziej kompetentnych generałów w armii bo mu się pod własnym tyłkiem ciepło zrobiło.
Kardynalna różnica w ocenie sytuacji. Służba w ochronie granic państwa zgodnie z wydanymi rozkazami i oczernienie ludzi, którzy te rozkazy wykonują w porównaniu do przykładów jakie podałeś ma się nijak. Ty piszesz o jakiś marginalnych przykładach na których budujesz tezy które mają być prawdziwe. Porównaj to więc z wypowiedziami władz popierającymi armię i SG. Dokonaj wyliczenia proporcji i zastanów się co porównujesz. Kłamstwem wyborów się nie wygra. Podstawą jest wiarygodność. Opozycja tylko betonuje swój elektorat, a jest więcej niż pewne, że jakieś oficjalne dane nie podlegające dyskusji zostaną w tej sprawie opublikowane. Jeżeli z 300.000 zrobi się 30.000 to będzie to bardzo niepoważnie wyglądać. Czekam z niecierpliwością na niemieckie dane dotyczące wiz wydanych przez Polskę imigrantom i ilu jest ich obecnych w Niemczech. Niemcy owszem irytują się bo spora część Ukraińców do nich pojechała. Zdaje się, że sumarycznie około 1 mln osób. Sami Niemcy twierdzą, że większość uchodźców z Polski przedostała się do Niemiec z Białorusi. Cytat:Wieder mehr Flüchtlinge auf der Belarus-Route mediendienst-integration.de/ar...Słupki w linku pokazują jakie to są ilości. W 2022 r. to było ca. 5.870 osób, a w 2023 r. to 14.808 osób. Normalnie wielki problem.
Edytowany: 24 września 2023 00:25
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 00:46:51
1ketjoW napisał(a): Poza tym jesteś pewny że za AmberGold i reprywatyzacyjną odpowiada PiS.
Nic takiego nie pisałem. Co do kwot: Amber Gold 800mln, paliwowa (ta z 2002, bo zdaje się, że było ich kilka) - 1 mld, reprywatyzacyjna - dokładnie nie wiadomo, ale mówi się o miliardach.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 01:08:35
Trifolium napisał(a):1ketjoW napisał(a): Poza tym jesteś pewny że za AmberGold i reprywatyzacyjną odpowiada PiS.
Nic takiego nie pisałem. Co do kwot: Amber Gold 800mln, paliwowa (ta z 2002, bo zdaje się, że było ich kilka) - 1 mld, reprywatyzacyjna - dokładnie nie wiadomo, ale mówi się o miliardach. Piszesz to o PiS w kontekście polskości, a później podajesz przykłady afer jakie nie dotyczą PiS-u. Zgadzam się, że afera AmberGold czy reprywatyzacyjna nie mogłaby się wydarzyć, bez "poparcia". To przykłady patologicznie działającego państwa. Cytat: Chodzi mi o to, że pis się nie podjął działań z powodu ataku na polskość, bo dla nich polskość to puste hasło, czego przykładem jest afera wizowa.
W sprawie "afery wizowej" możesz przeczytać moje wpisy. Szczególnie polecam dane z Niemiec dotyczące liczby uchodźców z Białorusi. Możesz też przeczytać o liczbie Ukraińców w Niemczech jeżeli znasz niemiecki lub skorzystać z google translatora. Wiele wskazuje na to, że afera wizowa to balon, który pęknie przed wyborami. Przynajmniej niemieckie dane na to wskazują. Cytat: Flüchtlinge aus der Ukraine
mediendienst-integration.de/mi...Kwestia zamknięcia granic nie dotyczy wyłącznie Polski ale i Czech Cytat:Die Union fordert Kontrollen an der Grenze zu Polen und zur Tschechischen Republik. Die Situation sei „völlig außer Kontrolle geraten“, sagt CDU-Innenpolitiker Throm . Cytat: Die Zahl der illegalen Einreisen über Polen und die Tschechische Republik nach Deutschland sind in der ersten Jahreshälfte gegenüber dem Vorjahreszeitraum deutlich angestiegen. Über die deutsch-polnische Grenze sind zwischen Januar und Juli insgesamt 14.303 Personen illegal eingereist, das entspricht einer Steigerung von 144 Prozent gegenüber den gleichen Monaten im Jahr 2022
www.faz.net/aktuell/politik/in...Tłumaczenie: Liczba nielegalnych wjazdów do Niemiec przez Polskę i Czechy w pierwszej połowie roku znacznie wzrosła w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego. W sumie w okresie od stycznia do lipca przez granicę niemiecko-polską nielegalnie przedostały się do kraju 14 303 osoby, co stanowi wzrost o 144 procent w porównaniu z tymi samymi miesiącami 2022 r. Zakładam, że niemieckie źródła podają prawdę w przeciwieństwie do sprytnej opozycji, która umiejętnie manipuluje faktami, jak twierdzi szarlej.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 01:38:41
Szarlej, szukałem w necie jakiegoś opisu scen w filmie, a nie ogólnej interpretacji tej czy innej strony. To znalazłem: Cytat: Nie można jednak powiedzieć, aby film był źle zrobiony, bo nie, zrobiony był sprawnie, tylko nachalnie. Tzn. charaktery były tu bardzo wyraziste, od razu wiadomo, kto dobry, kto zły, dobrzy są przybysze, złe polskie służby i część polskich mieszkańców, tych prostych, tzn. chłopów, bo aktywiści i psycholożka są dobrzy, oni w ogóle działają jak anioły, nie dbając o siebie wcale, okazując służbom - przy każdym kontakcie - wyższość moralną. Film zresztą na wyższości moralnej przybyszy i aktywistów się zasadza. To jest ta różnica z nami prostakami. Muzułmanin może modlić się w lesie, rozkłada dywanik w kierunku Mekki, klęka, kłania się Allahowi, i to jest jego kultura, religia, korzenie, zaś polscy funkcjonariusze potrafią uderzyć bezbronną dziewczynę, w pokoju, w którym na ścianie widnieje krzyż i polskie godło. No takie to są różnice kulturowe Cytat:Straż Graniczna w tym filmie to nie o to chodzi, że jest brutalna, ale po prostu odrażająca i prymitywna. W samochodzie na pace młody strażnik jedzie z migrantami, zawracani są bowiem na BY, odbiera telefon i na pytanie, gdzie jest, odpowiada, „jak to gdzie ciapanych wiozę, jebie od nich tak, że wytrzymać nie można.” Wywózki w ogóle funkcjonariuszy dość bawią, Arabowie to dla nich właśnie ciapaci, albo turyści. Sam proces wywożenia ma jednak swoją grozę, z tego powodu, że samochody SG w tym filmie to jakieś stare Stary, do których ludzi ładuje się na pakę i wiezie, zawsze nocą w ponure klimaty. Wrócę do wątku odrażającej SG, bo to w filmie jest naprawdę zarysowane mocno. Szkolenie funkcjonariuszy przeprowadzane przez jakiegoś trepa, który z obleśnym uśmiechem na ustach mówi, że „załatwił funkcjonariuszom panią psycholog, więc jakby kto miał problemy, może się z nią umawiać na godziny hahahaha”. Tutaj też mowa o tych trupach migrantów, że nawet jakby były, to ma ich nie być. Inna scena, w sklepie. Funkcjonariusze po pracy rozochoceni, jeden pyta drugiego co chce kupić, na pytanie odpowiada kolega pytanego „gumki, tylko się wstydzi”. I tu scena z psycholog Julką i kobietą w ciąży, żoną jednego ze strażników, Julka karci funkcjonariuszy, że powinni panią przepuścić i wywiązuje się gadka, w której owa żona funkcjonariusza oczywiście w końcu poczuła swoją niższość, bo przecież jej mąż wywozi ludzi za druty. Nie wspomnę już sceny z termosem, specjalnie przez pogranicznika rozbitego i podanego migrantowi, by ten zakrztusił się szkłem. Jest też oczywiście przerzucanie ciała za druty, na stronę białoruską, hop siup, na trzy rzucamy, ale najpierw oczywiście znak krzyża. wpolityce.pl/polityka/663732-w...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 września 2023 09:02:22
Mieszasz dwie różne sprawy. Twierdziłeś, że w Polsce afery tej wielkości nie wychodzą, więc podałem ci parę przykładów, że jednak parę wyszło. Nie prosiłeś o afery tej konkretnej władzy. Afera wizowa zaś jest przykładem na to, że politycy partii rządzącej na widok pieniędzy szybko zapominają o ideałach.
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
24 września 2023 09:06:54
1ketjoW napisał(a):Szarlej,
dzięki za szczerość. Rozumiem, że wykluczasz istnienie recenzji i miarodajnych opinii.
Wykluczam możliwość, że recenzję i miarodajną opinię jest w stanie napisać osoba, która nie widziała filmu. Premiera była w piątek. "Miarodajne opinie" politycy wygłaszają na jego temat już od ponad miesiąca. Cytat: Wiem bo przeczytałem kilka recenzji na jego temat. Nie muszę brać narkotyków aby wiedzieć, że są szkodliwe dla zdrowia.
Też czytałem kilka recenzji. I odnoszę wrażenie, że ich autorzy odebrali ten film zupełnie inaczej niż autorzy Twoich recenzji. Co nie dziwi, bo wiadomo, że odbiór tego filmu będzie skrajnie różny. Dlatego z moją opinią wstrzymam się do momentu jego oglądnięcia. Cytat: Kardynalna różnica w ocenie sytuacji. Służba w ochronie granic państwa zgodnie z wydanymi rozkazami i oczernienie ludzi, którzy te rozkazy wykonują w porównaniu do przykładów jakie podałeś ma się nijak. Ty piszesz o jakiś marginalnych przykładach na których budujesz tezy które mają być prawdziwe. Porównaj to więc z wypowiedziami władz popierającymi armię i SG. Dokonaj wyliczenia proporcji i zastanów się co porównujesz.
Oczernianie to mówienie nieprawdy. Na granicy dochodziło do nieprawidłowości. Sama Holland twierdzi, że nie ma tam ani jednego przypadku "brutalności" którego nie udałoby się jej potwierdzić w minimum dwóch niezależnych od siebie źródłach. Ale ok - to tylko jej słowa. Dużo bardziej do myślenia dają raporty organizacji pozarządowych na temat tego co na granicy się dzieje. Oczywiście, to, że ktoś przedstawia prawdę nie oznacza, że jest obiektywny bo ta prawda może być tylko wycinkiem większej prawdy. Dlatego ani tego filmu nie bronię, ani nie atakuję. Samo to, że Hollnand pokazała nie zawsze niezbędną brutalność naszych służb to dla mnie nie zarzut. O takich rzeczach trzeba mówić. Nie spodziewam, się, że ten film będzie całkowicie obiektywny - raczej, że zwraca uwagę na pewne rzeczy, które nie bardzo przebijają się do opinii publicznej. Co samo w sobie też nie jest jeszcze dla mnie zarzutem. Wszystko zależy jak to łączy się w całość i jaka jest końcowa wymowa tego filmu. Zasadniczą dla mnie kwestią jest to, czy z filmu jasno wynika, że za kryzys na granicy odpowiada przede wszystkim Putin z Łukaszenką. Ponoć - tak. Ale znów - zobaczę ocenię. Cytat: Kłamstwem wyborów się nie wygra.
:D :D :D :D Cytat: Podstawą jest wiarygodność. Opozycja tylko betonuje swój elektorat, a jest więcej niż pewne, że jakieś oficjalne dane nie podlegające dyskusji zostaną w tej sprawie opublikowane. Jeżeli z 300.000 zrobi się 30.000 to będzie to bardzo niepoważnie wyglądać.
Przecież tak się robi politykę. Rzuć oskarżenia - dotrą do miliona ludzi. A ewentualne sprostowanie usłyszy sto tysięcy osób. Do tej pory opozycja była kiepska w te klocki i PIS bił tu ich na głowę. Ale powoli niestety się uczą. Niestety, bo jednak chciałbym aby nie tak wyglądał spór przedwyborczy w Polsce. Na cholerę mi opozycja która działa i myśli tak jak PIS? :( PS. 300 000 to liczba osób które wjechały wg opozycji do kraju z państw islamskich za rządów PIS. W rzeczywistości jest to bardziej 250 000 osób. A te 30 000 to liczba osób, z tych państw które wjechały tylko w 2022 - przynajmniej wg ministerstwa. Cytat: Czekam z niecierpliwością na niemieckie dane dotyczące wiz wydanych przez Polskę imigrantom i ilu jest ich obecnych w Niemczech. Niemcy owszem irytują się bo spora część Ukraińców do nich pojechała. Zdaje się, że sumarycznie około 1 mln osób.
A skąd Niemcy mają mieć niby takie dane? Cytat: Sami Niemcy twierdzą, że większość uchodźców z Polski przedostała się do Niemiec z Białorusi.
Możliwe, że tak jest. Cytat: Słupki w linku pokazują jakie to są ilości. W 2022 r. to było ca. 5.870 osób, a w 2023 r. to 14.808 osób. Normalnie wielki problem.
5000 uchodźców których mieliśmy przyjąć z EU był problemem olbrzymim. A tu 15 000 problemem nie jest? ;) A tak na serio - burzą się wschodnie landy. Nie wiem czy problem dla nich jest obiektywny, czy to jakieś elementy wewnętrznej gry politycznej. Być może chodzi o to, że wg prawa międzynarodowego nielegalnego migranta można na granicy nie wpuścić, ale jak już granicę przekroczy to nie można go za nią cofnąć. Pozostaje oficjalna ścieżka deportacji. A Niemcy to tacy frajerzy, którzy jednak przejmują się takimi idiotyzmami jak prawo.
Edytowany: 24 września 2023 09:24
|
|