yodyod napisał(a):To bardzo ciekawy czas dla kursu spółki. Wszyscy zagorzali fani spółki przekonują o jej długoterminowym potencjale i jak to fajnie było wziąć dywidendę (nigdy nie jest fajnie gdy Państwo zabiera Ci 19% tego samego dnia) - trudno odmówić im racji w sprawie potencjału spółki
Tylko jak długi będzie ten longterm? W przypadku medtech, biotech w sumie jest się skazanym na FOMO. Więc albo należysz do zakonu albo nie. Mnie jednak fascynuje, że wszyscy longtermisci zapomnieli, że ta spółka, tak - to samo SCP w styczniu tego roku kosztowało na giełdzie 200 PLN, tak, można było brać w tej cenie ile tylko fabryka daje, każda ilość, przypomnę to było po sprzedaży CD, kiedy było wiadomo jaka będzie minimalna dywidenda, ostatecznie wypłacona była o 2 PLN wyższa niż minimalna. Potem się zaczął hype...
IMHO inwestorzy długoterminowi nie mają wątpliwości, jaką strategię tu przyjąć. Taką, która opłaciła się im do tej pory. Większą niewiadomą są dla mnie dywidendowi turyści (pytanie, czy już jednak nie sprzedali) i popyt oraz podaż instytucjonalna.
Kwestia reinwestycji środków z dywidendy to już inna sprawa, bo pojawia się np. kwestia wielkości pozycji w portfelu czy jego koncentracja.
Ale jej reinwestycja też jest kusząca, bo przy założeniu, że Bacteromic może zostać skomercjalizowany później, ale za np. podwójną cenę, to akcje po obecnym kursie zostaną w całości spłacone z przyszłej dywidendy.
Sam nastawiam się mimo wszystko na to, że będzie duża zmienność, bo na rynku jedną z pewnych dla mnie rzeczy jest niecierpliwość inwestorów. I uleganie pokusie skakania na inne kwiatki w celu odnalezienia kolejnego Scope ;)