zjmrrcbs
Advertisement
PARTNER SERWISU
smhrnhoa
3 4 5
niedźwiedź
70
Wpisów: 637
Wysłane: 15 września 2023 13:54:08 przy kursie: 27,80 zł
Poprawa wyników solidna. Być może to z konsesnusami jest problem, a nie z wynikami spółki.
solidna dywidendowa spółka
to co się wyprawia dzisiaj na akcjach to kompletne oderwanie od realiów spółki

javelin
32
Wpisów: 113
Wysłane: 15 września 2023 15:30:58 przy kursie: 27,80 zł
niedźwiedź napisał(a):
Poprawa wyników solidna. Być może to z konsesnusami jest problem, a nie z wynikami spółki.

to nie temat złych wyników tylko napompowanego kursu. Raport H1 pokazuje zysk netto na akcję całe 1.27 zł. Ludzie zaciskają pasa i nie wydają kasy na głupoty. A może być gorzej, jak od stycznia zostanie przywrócony VAT na żarcie i energię. Sytuacja jest niepewna, dlatego kurs spada. Ja i na tym spadku -20% bym tego nie wziął.

niedźwiedź
70
Wysłane: 15 września 2023 15:40:55 przy kursie: 27,80 zł
ja wykorzystuję okazję
1.27 zł na akcje vs 0.88 w zeszłym roku
ja mam główny portfel dywidendowy i tam mi ta firma pasuje
najlepsze kwartały przed tą firmą
to co się dzisiaj dzieje to tylko emocje
nie widzę tu powodów do spadku, wszyscy je racjonalizują jakimś konsensusem, ale jak na chłodno spojrzeć w raport to jest ładny rozwój firmy

Ammianus
52
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 688
Wysłane: 15 września 2023 16:10:38 przy kursie: 27,80 zł
niedźwiedź napisał(a):

Skąd pewność jaka będzie dywidenda i że będzie taka solidna ?
Co sądzisz o pozycji kosztowej w raporcie?
Jakie będą potrzeby w związku z inwestycjami (budowa magazynu)?

niedźwiedź
70
Wysłane: 15 września 2023 17:16:13 przy kursie: 27,80 zł
Magazyn będzie z kredytu, pewnie uzyskają jakieś wsparcie
skoro rozbudowują centrum logistyczne to mają wizję rozwoju sprzedaży i ekspansji
zwiększyli sprzedaż internetową i coraz dynamiczniej im to idzie
jest postęp, jest progres. Mi to pasuje

Ja generalnie inwestuję w takie spółki, nie gram, nie skaczę, jestem cierpliwy (mam mały portfelik do gry i raczej średnio mi to wychodzi)

Dywidenda zapewne będzie na przyzwoitym poziomie. Przy kolejnych obniżkach stóp procentowych coraz ciężej będzie znaleźć miejsce gdzie uzyska się ponad 5% w skali roku. Jeżeli dywidenda będzie za rok na poziomie 2,5-3 zł to biorę w ciemno.
Co do kosztów to zostało to opisane - pensje, coś tam w chinach z surowcem, różnice kursowe - no ale to normalne ryzyko
ważne, ze poprawili zysk, przychody, przepływy generują gotówkę
aaaa
ja nie liczę na setki procent zysku rocznie
w mojej strategii 10% to punkt docelowy, a 15% to rewelacja w skali roku.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 25 września 2023 14:03:50 przy kursie: 26,50 zł
WITTCHEN - spojrzenie na wykres

Wykres w interwale dziennym. Będzie krótko, gdyż nie ma zbytnio nad czym się pochylać. Kurs akcji spółki znajduje się w silnym trendzie spadkowym. Na wykresie mamy już dwie luki bessy - startową i kontynuacji. Obie powstały na dużym wolumenie, co zapowiada kłopoty z rychłym domknięciem. Na razie przecena wyhamowała w strefie konsolidacji z początku roku, ale nie łudziłbym się, że podaż na tym poprzestanie. Z racji sekwencji dwóch luk, spodziewałbym się trzeciej i dopiero wówczas można byłoby dywagować na temat zmiany sentymentu. Na razie krótkoterminowe odreagowanie oparte o wyprzedanie to maks, na co mogą liczyć byki.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

W tym miejscu znajdowała się analiza spółki, której wątek dotyczy.

Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.

Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.

Już teraz zamów abonament, aby uzyskać dostęp do wszystkich treści serwisu.

niedźwiedź
70
Wysłane: 3 października 2023 17:18:17 przy kursie: 24,20 zł
Mam wrażenie, że reakcje inwestorów na poprawę wyniku jest co najmniej dyskusyjna.

Tomaszmurzyn
15
Wpisów: 61
Wysłane: 3 października 2023 19:30:31 przy kursie: 24,20 zł
Sam zachodzę w głowę co się tutaj dzieje - otoczenie makro co prawda nie pomaga ale fundamentalnie spółka jest bardzo silna, na tle konkurencji nie wyceniona zbyt wysoko a na kursie takie cyrki..

Przemtrad
10
Wpisów: 157
Wysłane: 3 października 2023 21:58:22 przy kursie: 24,20 zł
C/Z nie jest wysoka ale też zależy do czego porównujesz.
Przykładowo taki Unimot (spółka z o wiele większym potencjałem) ma C/Z 2,5 taka Rokita ledwie 3 a JSW nawet nie 1.
A Wittchen to marka wyrobów droższych, nie pierwszej potrzeby i polegająca na dystrybucji obcej. I ma obecnie C/Z 6,6
Edytowany: 3 października 2023 21:59

redhairman
0
Wpisów: 52
Wysłane: 4 października 2023 09:16:48 przy kursie: 24,10 zł
W ABB kto wziął największą paczkę po 35?
Chyba będzie skupował taniej obecnie Think

Tomaszmurzyn
15
Wpisów: 61
Wysłane: 4 października 2023 10:21:29 przy kursie: 24,10 zł
Przemtrad napisał(a):
C/Z nie jest wysoka ale też zależy do czego porównujesz.
Przykładowo taki Unimot (spółka z o wiele większym potencjałem) ma C/Z 2,5 taka Rokita ledwie 3 a JSW nawet nie 1.
A Wittchen to marka wyrobów droższych, nie pierwszej potrzeby i polegająca na dystrybucji obcej. I ma obecnie C/Z 6,6

Porównuję do spółek z tej samej branży jak LPP czy Monnari - wydaje mi się że porównanie Wittchena z producentem węgla koksującego czy spółka paliwową nie ma żadnego sensu. A w dodatku JSW to jeszcze spółka skarbu państwa , więc tutaj dochodzą ryzyka polityczne które głównie decydują o wycenie.

ryhol2
80
Wpisów: 531
Wysłane: 4 października 2023 11:24:05 przy kursie: 24,10 zł
Cytat:
W ABB kto wziął największą paczkę po 35?
Chyba będzie skupował taniej obecnie Think

Naprawdę, istnieją jeszcze tak naiwni akcjonariusze, którzy wierzą, że na górce w ABB uczestniczy jakiś podmiot długoterminowy? Liczne przykłady jak chociażby Mercator, czy TSGAMES niczego nie nauczyły?

Podjęliśmy decyzję o przeniesieniu wszystkich analiz do dedykowanych wątków spółek w nowej sekcji STREFA PREMIUM, którą znajdziecie na głównej stronie forum.

Zmiana ta, ma na celu ułatwić zapoznawanie się z treściami analiz, pozostawiając dotychczasowe wątki spółek jako miejsce do publicznej dyskusji użytkowników.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 sierpnia 2024 16:30:37 przy kursie: 27,00 zł

Wykres w interwale tygodniowym. W maju ubiegłego roku kurs akcji spółki nakreślił ATH i od tamtej pory możemy obserwować zamykanie zyskownych pozycji - sądząc po wolumenie, należą one do większego gracza. Stopniowo jednaj źródełko podażowe wysycha, co również widać po słupkach wolumenu. To daje nadzieję na zakończenie spadków, które mieszczą się w ramach dopuszczalnej korekty. Jeżeli podaż nie zdoła zrzucić notowań poniżej poziomu 24 zł, wzrosną szanse na zmianę sentymentu na pozytywny. Patrząc na dzisiejszy dolny cień świecy dziennej, szanse te nie są znikome.
Wskaźniki techniczne w interwale tygodniowym zachowują się w sposób typowy dla korekty spadkowej w trendzie wzrostowym.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 25 listopada 2024 11:44:32 przy kursie: 22,45 zł

Będzie krótko. Wykres w interwale tygodniowym. Wsparcie na poziomie 24 zł, na które zwracałem uwagę w sierpniowej analizie, padło pod naporem podaży. Słupek wolumenu potwierdza istotność tego poziomu. na którym doszło do zmiany biegunów. Teraz naturalnym kierunkiem dla podaży będzie podążanie do poziomu 20 zł, wzmocnionego zniesieniem 50% hossy. Gdyby i on nie zdołał powstrzymać przeceny, konieczne będzie pogodzenie się z ryzykiem kontynuacji przeceny do poziomu 16,50 zł.

kliknij, aby powiększyć

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE wittchen
  • Wittchen rekomenduje niewypłacanie dywidendy z zysku za 2024 r.
    Wittchen rekomenduje niewypłacanie dywidendy z zysku za 2024 r.

Wittchen, biorąc pod uwagę bieżącą sytuację rynkową, większe zapotrzebowanie na kapitał obrotowy oraz planowaną rozbudowę centrum logistycznego w Palmirach, zarekomendował przeznaczenie zysku netto za 2024 r. w całości na kapitał zapasowy. Jednocześnie intencją zarządu jest, aby w długim terminie Wittchen pozostał spółką dywidendową.

• Wittchen miał 4,2 mln zł zysku netto w I kw. 2025 r.
    Wittchen miał 4,2 mln zł zysku netto w I kw. 2025 r.

Wittchen odnotował 4,22 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w I kw. 2025 r. wobec 4,87 mln zł zysku rok wcześniej.

3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,768 sek.

eeypiidc
vlhbrtyp
lhwdndey
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jqhdwura
apeklier
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat