PARTNER SERWISU
rlcyavih
17 18 19 20 21

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 20 października 2023 09:26:10
szarlej81 napisał(a):

Czyli kilka nazwisk komuchów w Nowej Lewicy świadczyłoby, że Nowa Lewica to komuchy, ale kilka nazwisk komuchów z PIS już o niczym nie świadczy? ;)

A tak na marginesie, ja nie pytałem o kilka nazwisk tylko o to jaki odsetek nazwisk z listy zarządu Nowej Lewicy, którą wcześniej wkleiłem to tzw. resortowe dzieci.

Adagio napisał(a):
TVP wróży „możliwą” koalicję PIS z PSL...

Próba zaklinania rzeczywistości. Dlaczego niby PSL po dobrym wyniku wyborczym miałoby popełniać polityczne samobójstwo?

TVP może takie informacje podawać. Zapewne mimo wszystko jest w PSLu jakaś frakcja która byłaby zainteresowana taką koalicją. Poza tym tego typu informacje wzmacniają pozycję PSL w koalicji opozycyjnej.

W przypadku "Nowej Lewicy" gdy ona powstawała 88% jej członków stanowiło SLD. Ty abstrahujesz od tego faktu. Jest to dość wygodne.
Pokazuje to też różnice o jakiej piszesz. W przypadku "Nowej Lewicy" nie chodzi o klika osób tak jak w przypadku PiS. Różnica jest wiec widoczna na pierwszy rzut oka.

Natomiast co do osób jakie wymienił np. mihumor. Sugeruję poczytać ich życiorysy nieco dokładniej wtedy różnica również będzie wyraźnie widoczna.

Co do Piortowicza na Wikipedii jest wszystko opisane:

Cytat:
W 1976 rozpoczął pracę w Prokuraturze Rejonowej w Dębicy, następnie w 1980 został przeniesiony do Prokuratury Wojewódzkiej w Krośnie[1]. Według własnej relacji z 2007, po wprowadzeniu stanu wojennego miał odmówić prowadzenia śledztw o charakterze politycznym, w związku z czym przeniesiono go do krośnieńskiej Prokuratury Rejonowej[1]. Od 1978 należał do Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej[2]. Był członkiem egzekutywy PZPR w Prokuraturze Wojewódzkiej i Rejonowej w Krośnie[3], a także kierownikiem szkolenia partyjnego i społecznym inspektorem pracy[4]. Podczas stanu wojennego był autorem aktu oskarżenia przeciwko działaczowi opozycji Antoniemu Pikulowi, oskarżonemu o kolportaż wydawnictw drugiego obiegu[5][6]. W treści aktu napisano m.in.: „W świetle materiałów dowodowych wyjaśnienia oskarżonego nie brzmią przekonywająco. Dokonane ustalenia pozwalają stwierdzić, że Antoni Pikul, podczas obowiązywania stanu wojennego, dopuścił się przestępstwa [...]. Skierowanie aktu oskarżenia przeciwko Antoniemu Pikulowi należy uznać za zasadne”[7][8]. Po upublicznieniu tej sprawy w 2013 Stanisław Piotrowicz stwierdził, że dążył do umorzenia tego postępowania[2]. Według relacji Stanisława Piotrowicza, po tym, gdy trafiła do niego sprawa opozycjonisty Antoniego Pikula, nawiązał on współpracę z obrońcą oskarżonego Stanisławem Zającem i wspólnie mieli ustalić taką linię działania, by była ona najkorzystniejsza dla oskarżonego. Wskutek tych działań sprawa miała wrócić do prokuratury w Jaśle, natomiast tam zdecydowano przekazać ją prokuraturze wojskowej w Rzeszowie, gdzie sprawę umorzono, a Stanisław Piotrowicz jest do dziś przekonany, że znaczny wpływ miał na to protokół, który wcześniej sporządził[9]. Stanisław Zając po upublicznieniu tej sprawy już nie żył, więc nie mógł potwierdzić relacji Stanisława Piotrowicza, natomiast głos związany z tą sprawą zabrał też Aleksander Bentkowski, który jako minister sprawiedliwości w rządzie Tadeusza Mazowieckiego powołał Stanisława Piotrowicza w 1990 na szefa prokuratury rejonowej w Krośnie. Wspominając kulisy owego powołania, Aleksander Bentkowski ujawnił, że w związku z tym zasięgnął opinii Stanisława Zająca właśnie, który o Stanisławie Piotrowiczu miał wyrażać się pozytywnie i powiedzieć, że spokojnie można go powołać na to stanowisko, twierdząc, że to porządny człowiek[10]. Sam Antoni Pikul w 2015 stwierdził, iż Stanisław Piotrowicz wobec niego zachowywał się przyzwoicie (tj. biernie i nie agresywnie), jak na komunistycznego prokuratora, działającego w stanie wojennym, a jego mowa oskarżycielska na rozprawie sądowej bardziej przypominała mowę obrońcy[8][11], a w 2016 powiedział, że Stanisław Piotrowicz w jego sprawie palcem nie kiwnął[12]. Także inni byli działacze „Solidarności” z rejonu Krosna wykluczyli jakąkolwiek pomoc ze strony prokuratora Piotrowicza na rzecz opozycjonistów[13].

pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C...

Można abstrahować od tych faktów, a można się z nimi zapoznać i przestać powielać nieprawdziwe informacje.
Edytowany: 20 października 2023 09:31

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 09:50:26
Cytat:
A tak na marginesie, ja nie pytałem o kilka nazwisk tylko o to jaki odsetek nazwisk z listy zarządu Nowej Lewicy, którą wcześniej wkleiłem to tzw. resortowe dzieci.

Podaj mi konkretne imiona i nazwiska o kogo Ci chodzi.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 20 października 2023 09:50:26
1ketjoW napisał(a):

Podałeś kilka nazwisk i niby czego to dowodzi Twoim zdaniem?

Ty nawet nie rozumiesz, że nie dyskutuje o elektoracie.

Nikogo nie piętnuje tylko zwracam uwagę na fakt jakie lewica ma korzenie.

Była rzeczniczka SLD pani Żukowska twierdzi że mężczyźni mają macicę i rodzą dzieci. Tacy ludzie sami się piętnują. Ja nie tylko nie muszą tego robić ale nie chcę.

To dowodzi, ze narracja tworzona przez PIS jest mocno wyssana z palca, że wpisywanie się w linię jedynych prawych i naprawdę walczących z komuną to brednia i manipulacja. Żyłem za komuny i nie miałem do siebie przyklejonych żadnych tych literek ale dosyć młody tez byłem i załapałem się co najwyżej na strajki studenckie, agonalne zadymy na ulicach, bojkoty, okupacje studium wojskowego i inne takie jazdy po osłabionej komunie gdy już za to mocno nie bili . Raczej nie stałem tam gdzie stało ZOMO.
Lewica w Polsce ma obciążenie historyczne i spory problem - to fakt. Wydaje mi się jednak, ze większość lewicy to młodzi ludzie i powiązania z komuną mają mniejsze niż wielu ww., których przeszłość w PZPR nie przeszkadzała PIS ustawić ich na eksponowanych stanowiskach państwowych. Mi to, że taki Łopiński czy Czabański kiedyś byli w Partii nie przeszkadza ale zgrzyta to w tej budowanej narracji i jeśli chce się kogoś oskarżać z takich pozycji to wypadałoby mieć czysta kartę bo trochę groteskowe. Przesadą jest jednak nominowanie ludzi typu Piotrowicz do TK bo tu już tą całą narracje trudno nawet uznać za groteskową.
W Polsce lewicy w zasadzie nie ma niemniej ona się wykreuje jako reakcja na skrajnie prawicowe odchylenie - to już było widoczne w tych wyborach, nie w wyniku lewicy oczywiście.
Co do posłów gadających głupoty to w PISie czy KOnfie też są tacy harcownicy co przekraczają granice przyzwoitości, kultury i dobrego smaku. Oni też sami się piętnują i jakoś Ci to nie przeszkadza i nie grzmisz. Mnie oszołomy w po lewicy czy prawicy co najwyżej śmieszą i żenują ale już gdy Premier w kapani daje tego typu występy to śmieszne nie jest.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 20 października 2023 09:57:22
1ketjoW napisał(a):

W przypadku "Nowej Lewicy" gdy ona powstawała 88% jej członków stanowiło SLD. Ty abstrahujesz od tego faktu. Jest to dość wygodne.
Pokazuje to też różnice o jakiej piszesz. W przypadku "Nowej Lewicy" nie chodzi o klika osób tak jak w przypadku PiS. Różnica jest wiec widoczna na pierwszy rzut oka.

Nie interesuje mnie co było kiedyś interesuje mnie co jest teraz. Wśród wiceprzewodniczących znalazłem zaledwie 2 osoby, które były w PZPR. Wśród całego zarządu osoby, które w 1989 roku były pełnoletnie stanowią zdecydowaną mniejszość. Więc jak nazywanie starego SLD "komuchami" jak najbardziej miało sens, to w przypadku Nowej Lewicy nie ma to oparcia w faktach, bo ponad 75% członków zarządu, przed 1989 rokiem nawet głosować w wyborach jeszcze z kwestii wieku nie mogło.

Cytat:

Można abstrahować od tych faktów, a można się z nimi zapoznać i przestać powielać nieprawdziwe informacje.

Można prościej. Jak jakiś komuch jest w PIS od razu uznać, że to dobry komuch ;) Bo wiesz oni wszyscy od Piotrowicza po Kryże tylko służyli Polsce, a że kogoś tam z opozycji solidarnosciowej skazali - no to wypadek przy pracy i to się zupełnie nie liczy.

1ketjoW napisał(a):
Cytat:

Podaj mi konkretne imiona i nazwiska o kogo Ci chodzi.

Tu masz listę nazwisk
lewica.org.pl/wladze/czlonkowi...
Edytowany: 20 października 2023 09:59

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 20 października 2023 09:59:15
szarlej81 napisał(a):

Adagio napisał(a):
TVP wróży „możliwą” koalicję PIS z PSL...

Próba zaklinania rzeczywistości. Dlaczego niby PSL po dobrym wyniku wyborczym miałoby popełniać polityczne samobójstwo?

Z ta koalicja to sarkazm..
Druga czesc wypowiedzi byla kluczowa..
Cytat:
PiS-owi bliżej by było faktycznie do lewicy niż do PSL...
Ogórek już mają... albo się Miller pomylił, albo mentalnie nie ma tam aż tak dużej różnicy...

Jak widac mozna plynnie przejsc z SLD do PIS...

ps imo nie bedzie zadnych koalicji z PIS... to tylko taka gra pod publiczke PISu i kupowanie czasu... musza sprobowac poukrywac rozne sprawy... niszczarki dokumentow grzeja sie...
Edytowany: 20 października 2023 10:02

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 10:03:54
Cytat:
To dowodzi, ze narracja tworzona przez PIS jest mocno wyssana z palca, że wpisywanie się w linię jedynych prawych i naprawdę walczących z komuną to brednia i manipulacja. Żyłem za komuny i nie miałem do siebie przyklejonych żadnych tych literek ale dosyć młody tez byłem i załapałem się co najwyżej na strajki studenckie, agonalne zadymy na ulicach, bojkoty, okupacje studium wojskowego i inne takie jazdy po osłabionej komunie gdy już za to mocno nie bili . Raczej nie stałem tam gdzie stało ZOMO.
Lewica w Polsce ma obciążenie historyczne i spory problem - to fakt. Wydaje mi się jednak, ze większość lewicy to młodzi ludzie i powiązania z komuną mają mniejsze niż wielu ww., których przeszłość w PZPR nie przeszkadzała PIS ustawić ich na eksponowanych stanowiskach państwowych. Mi to, że taki Łopiński czy Czabański kiedyś byli w Partii nie przeszkadza ale zgrzyta to w tej budowanej narracji i jeśli chce się kogoś oskarżać z takich pozycji to wypadałoby mieć czysta kartę bo trochę groteskowe. Przesadą jest jednak nominowanie ludzi typu Piotrowicz do TK bo tu już tą całą narracje trudno nawet uznać za groteskową.
W Polsce lewicy w zasadzie nie ma niemniej ona się wykreuje jako reakcja na skrajnie prawicowe odchylenie - to już było widoczne w tych wyborach, nie w wyniku lewicy oczywiście.
Co do posłów gadających głupoty to w PISie czy KOnfie też są tacy harcownicy co przekraczają granice przyzwoitości, kultury i dobrego smaku. Oni też sami się piętnują i jakoś Ci to nie przeszkadza i nie grzmisz. Mnie oszołomy w po lewicy czy prawicy co najwyżej śmieszą i żenują ale już gdy Premier w kapani daje tego typu występy to śmieszne nie jest.

Uciekam od przerzucania się ogólnikami, które poza tym, że są ogólnikami niczego nie dowodzą z racji swojej ogólności.

Cytat:
To dowodzi, ze narracja tworzona przez PIS jest mocno wyssana z palca, że wpisywanie się w linię jedynych prawych i naprawdę walczących z komuną to brednia i manipulacja.

Czabański zanim powstało PiS był po stronie opozycji.

Cytat:
W 1980 wstąpił do NSZZ „Solidarność”. W 1981 był redaktorem „Tygodnika Solidarność”, a po wprowadzeniu stanu wojennego publikował w prasie podziemnej: „Tygodniku Wojennym”, „Przeglądzie Wiadomości Agencyjnych”, „Vacacie”.

pl.wikipedia.org/wiki/Krzyszto...

W sprawie Piotrowicza już podałem źródło informacji. Groteskowe to jest abstrahowanie od faktów. To niestety u Ciebie się powtarza jak w przypadku wyroku TSUE w sprawie powołania sędziów.

Od Łopińskiego zupełnie nie wiem czego chcesz. Dzień po wprowadzeniu stanu wojennego wypisał się z PZPR. To o czymś świadczy.

Cytat:
Absolwent III Liceum Ogólnokształcącego w Gdańsku[1]. W 1972 ukończył filologię polską na Uniwersytecie Gdańskim. W 1971 wstąpił do PZPR, był członkiem tej partii do 14 grudnia 1981. Pracował jako dziennikarz „Głosu Wybrzeża” (1974–1977) oraz tygodnika „Czas” (1977–1981). W stanie wojennym redagował „Solidarność – Pismo Regionu Gdańskiego”. Publikował także w prasie emigracyjnej – „Kulturze”, „Zeszytach Historycznych” i „Kontakcie”. W 1984 razem z Mariuszem Wilkiem i Zbigniewem Gachem napisał książkę Konspira. Rzecz o podziemnej „Solidarności”.

W 1988 uczestniczył w strajkach w Stoczni Gdańskiej. W tym samym czasie był członkiem Regionalnej Komisji Koordynacyjnej „Solidarności” w Gdańsku, a w latach 1989–1990 zasiadał w jawnym Tymczasowym Zarządzie Regionu Gdańskiego NSZZ „Solidarność”.

pl.wikipedia.org/wiki/Maciej_%...

Popatrzy dla odmiany na życiorys Pana Czarzastego:

Cytat:
Absolwent studiów na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego. W latach 80. był działaczem studenckim, pełnił funkcję przewodniczącego Rady Uczelnianej Zrzeszenia Studentów Polskich UW, wiceprzewodniczącego Rady Okręgowej ZSP w Warszawie oraz wiceprzewodniczącego ZSP. Należał do Socjalistycznego Związku Studentów Polskich[4]. W latach 1983–1990 był członkiem Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej[5], a następnie Ruchu Obywatelskiego Akcja Demokratyczna[6]. W wyborach parlamentarnych w 1997 bez powodzenia kandydował z ramienia Sojuszu Lewicy Demokratycznej do Sejmu[7]. Został jednym z liderów Stowarzyszenia „Ordynacka”, w 2006 wybrany na przewodniczącego tej organizacji[8]. Pełnił tę funkcję do kwietnia 2017[9]. Został również członkiem Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków[5].

szarlej81
178
Wysłane: 20 października 2023 10:12:49
Kogo skazał lub komu zaszkodził przed 1989 roku pan Czarzasty? Czy ciążą na nim jakiekolwiek zarzuty poza tym, że był w PZPR co jest powszechnie znanym faktem?
Edytowany: 20 października 2023 10:14

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 10:17:12
Szarlej,

ja również w koalicję PIS z PSL-em nie wierzę. Pisałem że moim zdaniem PSL się rozpadnie z powodów światopoglądowych. Kosiniak to widzi i stąd jego mocne stanowisko w tej sprawie w umowie koalicyjnej. PSL pod tym względem zupełnie nie pasuje do PO, SLD i Hołowni (w jakiejś części).

Czego ma dowodzić jednostkowy przykład z Panią Magdaleną Ogórek? O czym to ma świadczyć.

szarlej81
178
Wysłane: 20 października 2023 10:21:41
1ketjoW napisał(a):
Szarlej,

ja również w koalicję PIS z PSL-em nie wierzę. Pisałem że moim zdaniem PSL się rozpadnie z powodów światopoglądowych. Kosiniak to widzi i stąd jego mocne stanowisko w tej sprawie w umowie koalicyjnej. PSL pod tym względem zupełnie nie pasuje do PO, SLD i Hołowni (w jakiejś części).

PSL i PIS dość mocno konkurują ze sobą na obszarach wiejskich. Zwłaszcza w samorządach. Gdyby były jakieś ciągoty działaczy PSL do PISu to już na tym poziomie władzy obserwowalibyśmy jakieś transfery.

Natomiast co do ryzyka rozpadu. Zobaczymy na ile sprzeciw PSL ma oparcie w poglądach a na ile jest elementem zwyczajnych targów przy walce o podział stanowisk. Co do aborcji to o ile się orientuję nawet PSL popiera przywrócenie stanu sprzed wyroku TK. Pozostaje zatem kwestia rozszerzenia tego o aborcję do 12 tygodnia z przyczyn społecznych. Nie wiem jakie są faktycznie realne nastroje w tej partii, bo młodzi działacze mogą mieć tutaj inne poglądy niż stare PSLowe "dziady" Przypominam, że Trzecia Droga chce w tej kwesti referendum - więc dużego konfliktu pomiedzy nią a PSL nie ma.
Edytowany: 20 października 2023 10:25

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 10:27:43
szarlej81 napisał(a):
Kogo skazał lub komu zaszkodził przed 1989 roku pan Czarzasty? Czy ciążą na nim jakiekolwiek zarzuty poza tym, że był w PZPR co jest powszechnie znanym faktem?

A kogo skazał np. Pan Piotrowicz?

Czarzasty wtedy gdy wprowadzono Stan Wojenny dalej był w PZPR, zdaje się że aż do jej rozwiązania przez Rakowskiego. Mam przypomnieć jaką działalność prowadziła PZRP w PRL-u. Dlaczego się z PZPR nie wypisał? Chciałbym to wiedzieć. Popierał linię PZPR czy nie? Czy zgadzał się z ich polityką?

Pewnego dnia w latach 90-tych obudził się socjaldemokratą i walczy teraz o demokrację. Powstanie partii Nowa Lewica było konieczne. Bez tego w życiu politycznym lewica by nieistniała. Odwlekają to co nieuchronne. W następnych wyborach zakładam, że nie wejdą do Sejmu. Demografia ich wykończy.

Ja widzę różnicę między tymi, którzy byli w PZPR i się wypisali przed 1989 r. a tymi którzy tego nie zrobili. Jedni to kontynuacja starej linii, a drudzy nie. Różnica dość wyraźna.
Edytowany: 20 października 2023 10:31

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 20 października 2023 10:53:57
1ketjoW napisał(a):

Czego ma dowodzić jednostkowy przykład z Panią Magdaleną Ogórek? O czym to ma świadczyć.

Nie sadze, ze jest to jednostkowy przyklad. Poslanka Pawlowska...
Dwa lata temu Lewica "nieoczekiwanie" dogadala sie z PIS i poparla go w glosowaniach nad KPO...
To jest cos wiecej niz tylko pragmatyczna decyzja... mentalnie pomimo pewnych roznic Lewicy jest blizej do PIS niz do PO...
To jest dosc skomplikowany temat, szefom Lewicy imponuje styl rzadzenia PISu... z kolei styl rzadzenia PISu wywodzi sie wprost z czasow komunistycznych...
Jest w psychologii taki termin - projekcja - PIS przypisuje innym pewne cechy, ktore w rzeczywistosci sa ich wlasnymi... tak jest zna przyklad z postkomunizmem...
PIS walczy caly czas z postkomunizmem, w rzeczywistosci reprezentuje jednak wszystkie cechy tego systemu... temat rzeka...
Moja "ulubiona" poslanka PISu Joanna Lichocka powiedziala kiedys:
„Ja też najchętniej bym wszystko pozamykała, powsadzała do więzień, zrobiła porządek raz, dwa, trzy i wprowadziła najlepiej jednowładztwo Jarosława Kaczyńskiego. Wtedy byłabym spokojna, że jest dobrze. Ale niestety nie możemy sobie na to pozwolić, bo jesteśmy krajem demokratycznym i obowiązują nas prawa i zasady państw demokratycznych”...
Jeszcze...
Edytowany: 20 października 2023 10:55

szarlej81
178
Wysłane: 20 października 2023 10:55:30
1ketjoW napisał(a):

A kogo skazał np. Pan Piotrowicz?

Pisząc o skazaniu piłem akurat do pana Kryże. A z Piotrowiczem to dobrze wiesz o co chodzi.

Cytat:

Czarzasty wtedy gdy wprowadzono Stan Wojenny dalej był w PZPR, zdaje się że aż do jej rozwiązania przez Rakowskiego. Mam przypomnieć jaką działalność prowadziła PZRP w PRL-u. Dlaczego się z PZPR nie wypisał? Chciałbym to wiedzieć. Popierał linię PZPR czy nie? Czy zgadzał się z ich polityką? Pewnego dnia w latach 90-tych obudził się socjaldemokratą i walczy teraz o demokrację.

A dlaczego pan Piotrowicz, nie wypisał się z PZPR aż do 1989 roku. W 2005 roku obudził się demokratą i zaczął walczyć o prawo i sprawiedliwość w Polsce?:)

Cytat:

Ja widzę różnicę między tymi, którzy byli w PZPR i się wypisali przed 1989 r. a tymi którzy tego nie zrobili. Jedni to kontynuacja starej linii, a drudzy nie. Różnica dość wyraźna.

A ja widzę, że masz dziwne filtry, że nie dostrzegasz, że Piotrowicz ma bardziej spaprany życiorys niż Czarzasty.

Cytat:

Powstanie partii Nowa Lewica było konieczne. Bez tego w życiu politycznym lewica by nieistniała. Odwlekają to co nieuchronne. W następnych wyborach zakładam, że nie wejdą do Sejmu. Demografia ich wykończy.

Niedobitki z PZPR będące w Nowej Lewicy faktycznie wykończy demografia. Ale zważając na to, że w poprzednim parlamencie Lewica to była najmłodsza wiekowo po Konfederacji partia a w obecnych wyborach w grupie wiekowej 18-29 lat Lewica była na drugim miejscu osiągając wyższy wynik niż TD, Konfederacja czy też PIS to raczej demografia jej nie zaszkodzi.

Po prostu nie zauważyłeś, że poza Twoją własną bańką informacyjną, percepcja Nowej Lewicy jest zupełnie inna bo i partia znacznie się zmieniła od czasów Oleksego.

Edytowany: 20 października 2023 11:04

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 11:22:10
Co do Pana Kryże.

Cytat:
Pisząc o skazaniu piłem akurat do pana Kryże. A z Piotrowiczem to dobrze wiesz o co chodzi.

Cytat:
Od lat 80. brał udział w szkoleniu aplikantów i asesorów sądowych oraz w komisjach egzaminacyjnych na stanowiska sędziowskie[2]. Od listopada 2005 do maja 2006 był z ramienia Prawa i Sprawiedliwości sekretarzem stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości w okresie, kiedy urząd ministra sprawiedliwości sprawował Zbigniew Ziobro. Od maja 2006 do listopada 2007 był podsekretarzem stanu w Ministerstwie Sprawiedliwości. Był członkiem Komisji powołanej przez ministra sprawiedliwości do opracowania projektu nowego Kodeksu karnego w latach 2000–2001. W latach 2001–2005 brał udział jako ekspert w pracach sejmowej Komisji Nadzwyczajnej do spraw zmian w kodyfikacjach (NKK)[2]. W 2007 minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro przedstawił kandydaturę Andrzeja Kryżego, który jako podsekretarz stanu zachowywał tytuł sędziego Sądu Okręgowego[5], do powołania na stanowisko sędziego Sądu Apelacyjnego w Warszawie. Krajowa Rada Sądownictwa odrzuciła ten wniosek. Później Zbigniew Ziobro mianował Andrzeja Kryżego prokuratorem Prokuratury Krajowej. Odwołany ze stanowiska podsekretarza stanu 5 listopada 2007 przez Jarosława Kaczyńskiego[6].

Błąd został naprawiony czy nie? Faktem jest, że nie powinien mieć miejsca.

Cytat:
A dlaczego pan Piotrowicz, nie wypisał się z PZPR aż do 1989 roku. W 2005 roku obudził się demokratą i zaczął walczyć o prawo i sprawiedliwość w Polsce?:)

Jeżeli przerwa w polityce od 1990 r. do 2005 r. dla Ciebie to jeden dzień, to mogę tylko pokiwać głową z uznaniem, nad umiejętnością naginania faktów.

Cytat:
A ja widzę, że masz dziwne filtry, że nie dostrzegasz, że Piotrowicz ma bardziej spaprany życiorys niż Czarzasty.

W czym to spapranie życiorysu się przejawia? Trudno mi się odnieść do stwierdzeń popartych niczym.

Cytat:

Niedobitki z PZPR będące w Nowej Lewicy faktycznie wykończy demografia. Ale zważając na to, że w poprzednim parlamencie Lewica to była najmłodsza wiekowo po Konfederacji partia a w obecnych wyborach w grupie wiekowej 18-29 lat Lewica była na drugim miejscu osiągając wyższy wynik niż TD, Konfederacja czy też PIS to raczej demografia jej nie zaszkodzi.

Po prostu nie zauważyłeś, że poza Twoją własną bańką informacyjną, percepcja Nowej Lewicy jest zupełnie inna bo i partia znacznie się zmieniła od czasów Oleksego.

Proponuję spojrzeć na liczbę oddanych głosów na tzw. Nową Lewicę i na wybory w 2019 r. Spadek liczby oddanych głosów jest wyraźny mimo tego że lewica się zjednoczyła.

SLD w 2019 r. - 2 319 946 głosów
Nowa Lewica w 2023 r. - 1 859 018 głosów

Ja widzę wyraźny spadek w przypadku tej formacji i to mimo połączenia sił. Jeżeli tendencja się utrzyma, widzimy lewicę jako samodzielną formację ostatni raz w Sejmie. Dlatego twierdzę, że połączą się z PO. PO będzie bardziej lewicowa. Zresztą ten kierunek już obrała i dlatego Gowin się ewakuował.

Edytowany: 20 października 2023 11:23

MrBlue2
91
Wpisów: 830
Wysłane: 20 października 2023 11:22:50
Faktyczny rozkład mandatów po wyborach.

PIS 194
Suwerenna Polska 18
Kukiz15 - 5
Partia Republikańska 4

KO 157
Nowoczesna 6
Incjatywa Polska 3
Zieloni 3
Agrounia 1

Trzecia Droga 65
Polska 2050 - 33
PSL - 32

Lewica 26
Nowa Lewica 19
Lewica Razem 7

Konfederacja 18
Narodowcy 8
Nadzieja Mentzena 6
Korona Browna 4

Ping-Pong
21
Wpisów: 140
Wysłane: 20 października 2023 11:46:41
1ketjoW napisał(a):

Proponuję spojrzeć na liczbę oddanych głosów na tzw. Nową Lewicę i na wybory w 2019 r. Spadek liczby oddanych głosów jest wyraźny mimo tego że lewica się zjednoczyła.

SLD w 2019 r. - 2 319 946 głosów
Nowa Lewica w 2023 r. - 1 859 018 głosów

Ja widzę wyraźny spadek w przypadku tej formacji i to mimo połączenia sił. Jeżeli tendencja się utrzyma, widzimy lewicę jako samodzielną formację ostatni raz w Sejmie. Dlatego twierdzę, że połączą się z PO. PO będzie bardziej lewicowa. Zresztą ten kierunek już obrała i dlatego Gowin się ewakuował.

Pomijając argument strachu przed powtórką z 2015 roku, tyle że tym razem w wykonaniu TD, nie Lewicy, proponuję zerknąć na rozkład wyborców względem wieku głosującego...
Po drugie, nie tak dawno odbył się spis powszechny, który pokazał bardzo szybkie laicyzowanie się społeczeństwa (16 p.p. w ciągu 10 lat). No.... niech nawet będzie, że ostatnie lata rządów prawicy nie dorzuciły tutaj swoich paru groszy, to jednak ani PIS, ani nikt po prawej stronie sceny politycznej nie jest atrakcyjny dla znacznej części młodego pokolenia pod kątem światopoglądowym. Poparcie rozłoży się więc między Lewicą a KO.

szarlej81
178
Wysłane: 20 października 2023 12:04:00
1ketjoW napisał(a):

Błąd został naprawiony czy nie? Faktem jest, że nie powinien mieć miejsca.

Przeczytaj list Krzysztofa Króla, jednej z ofiar do pana Kryże i sam oceń czy on uważa, że błąd został naprawiony czy też nie. Ja tam nie czuję się moralnie upoważniony do wypowiadania w takich kwestiach.

A tak przy okazji co sądzisz o postawie pana Ziobry w tej sprawie, który jeszcze nie dawno publicznie lubiał innym wyszukiwać rodziców w PZPR? Jak myślisz, pan Ziobro w 2007 roku nie wiedział kim był ojciec pana Kryżego, Roman czy też wiedział a dopiero później "komunizm genetyczny" zaczął go uwierać ?

Cytat:

Jeżeli przerwa w polityce od 1990 r. do 2005 r. dla Ciebie to jeden dzień, to mogę tylko pokiwać głową z uznaniem, nad umiejętnością naginania faktów.

Ale mi przecież chodzi o to, że Piotrowicz był członkiem PZPR od 1978 do 1989 roku i nie było tu żadnej przerwy. Nawet w 1981 działał aktywnie :)

Cytat:

W czym to spapranie życiorysu się przejawia? Trudno mi się odnieść do stwierdzeń popartych niczym.

Gość został prokuratorem w czasach PRL, gdy wiadomo było, że ta posada moralnie śmierdzi. Podczas stanu wojennego był autorem oskarżenia wobec Pikula, a jego tłumaczenia, że przygotował to oskarżenie bo chciał pomóc z litości przemilczę. Wystarczyło przecież umożyć sprawę! Był aktywnym członkiem PZPR w latach 1978-89 i to nie jakimś tam szeregowym bo należał do ezgekutywy PZPR wojewódzkiej w prokuraturze w Krośnie. Podczas stanu wojennego, gdy wielu rzucało legitymacjami on dalej robił karierę zarówno w prokuraturze jak i w PZPR. I to skuteczną bo zaraz po stanie wojennym w 1984 roku został odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi.

Jak czytamy w uzasadnieniu:
"W organach prokuratury PRL pracuje od października 1976 r. jest pracownikiem pilnym i zdyscyplinowanym, ambitnym i wydajnym. Powierzone mu obowiązki wykonuje prawidłowo. Poczynione ustalenia wykorzystuje do wszechstronnej działalności profilaktycznej. Wiele uwagi poświęca popularyzacji prawa zwłaszcza w środowiskach młodzieżowych. Aktualnie uczestniczy w pracy organizacji partyjnej i radzie pracowniczej, pełniąc między innymi funkcję kierownika szkolenia partyjnego i społecznego inspektora pracy"

Pomijam już jego wybryki po 1989 roku i to dlaczego złośliwi nazywają go Stanisław "DajCiumka" Piotrowicz.

Resumując, nie wiem jak można jednocześnie aktakować Czarzastego, który formalnie w stanie wojennym nie należał do PZPR i bronić Piotrowicza - ale jak widać dla chcącego nic trudnego.

Edytowany: 20 października 2023 12:22

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 12:08:28
Cytat:
Pomijając argument strachu przed powtórką z 2015 roku, tyle że tym razem w wykonaniu TD, nie Lewicy, proponuję zerknąć na rozkład wyborców względem wieku głosującego...
Po drugie, nie tak dawno odbył się spis powszechny, który pokazał bardzo szybkie laicyzowanie się społeczeństwa (16 p.p. w ciągu 10 lat). No.... niech nawet będzie, że ostatnie lata rządów prawicy nie dorzuciły tutaj swoich paru groszy, to jednak ani PIS, ani nikt po prawej stronie sceny politycznej nie jest atrakcyjny dla znacznej części młodego pokolenia pod kątem światopoglądowym. Poparcie rozłoży się więc między Lewicą a KO.

Popatrzmy jak w 2023 r. zagłosowali młodzi ludzie i jak rozłożyły się głosy.

Czy Ty twierdzisz, że młodzi ludzie, którzy zagłosowali na PO i Hołownię zmienią zdanie?

Zresztą możemy dywagować dalej. Jaka będzie reakcja młodych wyborów jeżeli wielka koalicja zawiedzie nadzieje tych, którzy na nich zagłosowali?
Do tego może zmienić się układ sił w Parlamencie Europejskim. To oczywiście proces, ale postępuje. AfD zyskuje wyraźnie w Niemczech.

Ping-Pong
21
Wpisów: 140
Wysłane: 20 października 2023 12:14:58
1ketjoW napisał(a):

Czy Ty twierdzisz, że młodzi ludzie, którzy zagłosowali na PO i Hołownię zmienią zdanie?

Raczyłem dodać trochę szerszego kontekstu.

Pozdrawiam

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 12:31:11
Cytat:
Przeczytaj list Krzysztofa Króla, jednej z ofiar do pana Kryże i sam oceń czy on uważa, że błąd został naprawiony czy też nie. Ja tam nie czuję się moralnie upoważniony do wypowiadania w takich kwestiach.

A tak przy okazji co sądzisz o postawie pana Ziobry w tej sprawie, który jeszcze nie dawno publicznie lubiał innym wyszukiwać rodziców w PZPR? Jak myślisz, pan Ziobro w 2007 roku nie wiedział kim był ojciec pana Kryżego, Stanisław czy też wiedział a dopiero później "komunizm genetyczny" zaczął go uwierać ?

Błąd w tym sensie został naprawiony, że Pan Kryże został zwolniony z posady. To znaczy, że nie ma poparcia dla tego typu osób. To fakt.

Cytat:
Ale mi przecież chodzi o to, że Piotrowicz był członkiem PZPR od 1978 do 1989 roku i nie było tu żadnej przerwy. Nawet w 1981 działał aktywnie :)

Twój wpis:

Cytat:

Czym innym jest płynne przejście z PZRP do Ruchu Obywatelskiego Akcji Demokratycznej.

W sprawie Piotrowicza abstrahujesz od poniższych informacji.

Cytat:
Stanisław Zając po upublicznieniu tej sprawy już nie żył, więc nie mógł potwierdzić relacji Stanisława Piotrowicza, natomiast głos związany z tą sprawą zabrał też Aleksander Bentkowski, który jako minister sprawiedliwości w rządzie Tadeusza Mazowieckiego powołał Stanisława Piotrowicza w 1990 na szefa prokuratury rejonowej w Krośnie. Wspominając kulisy owego powołania, Aleksander Bentkowski ujawnił, że w związku z tym zasięgnął opinii Stanisława Zająca właśnie, który o Stanisławie Piotrowiczu miał wyrażać się pozytywnie i powiedzieć, że spokojnie można go powołać na to stanowisko, twierdząc, że to porządny człowiek[10]. Sam Antoni Pikul w 2015 stwierdził, iż Stanisław Piotrowicz wobec niego zachowywał się przyzwoicie (tj. biernie i nie agresywnie), jak na komunistycznego prokuratora, działającego w stanie wojennym, a jego mowa oskarżycielska na rozprawie sądowej bardziej przypominała mowę obrońcy[8][11], a w 2016 powiedział, że Stanisław Piotrowicz w jego sprawie palcem nie kiwnął.

Osoby zamieszane w "wątpliwą" sprawę wypowiadały się pozytywnie o Piotrowiczu. Można oczywiście tego nie widzieć, albo negować. Co to znaczy, że działał aktywnie? Poczytaj dokumenty z tamtego okresu i zobaczysz, że to standard, a nie laurka.

W przypadku Czarzastego nie ma wątpliwości. Popierał PZPR od A do Z.

Dla mnie to jeszcze gorzej jeżeli ktoś po Stanie Wojennym przystąpił do PZPR-u. To tylko potwierdza, że popierał Stan Wojenny i działania PZPR. Zresztą Stan Wojenny formalnie został zniesiony w lipcu 1983 r. nie wiem kiedy dokładnie wstąpił do PZPR-u.

Pominę litościwie jego udział w aferze Rywina.i powiązania z biznesem wydawniczym.

Edytowany: 20 października 2023 12:33

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 13:06:37
Jeszcze jedno. Jeżeli ktoś chciał być prokuratorem w PRL-u to musiał należeć do PZPR, ZSL lub SD.
Jakie miał przekonania to zupełnie inna kwestia.

Czarzasty wstąpił do PZPR zgodnie ze swoimi przekonaniami.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

17 18 19 20 21

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,407 sek.

zcruwlou
eqicrqym
bpwupitx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
swgbzgbd
vkpyzcgd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat