PARTNER SERWISU
dcmjuznl
15 16 17 18 19

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 18 października 2023 13:54:32
krewa napisał(a):
Pozwolę sobie na krótki cytat i link do wspomnianego komentarza. Bold mój
Cytat:
Jaka będzie przyszłość pana premiera? Widzę ją dość słabo. Do roli eksperta powrotu nie ma. W partii też pewnie rozumieją, że jest zgraną kartą. Za chwilę bardziej niż politycznym aktywem stanie się dla PiS obciążeniem wizerunkowym. W kręgach opozycji jest persona non grata. I pewnie stanie się obiektem brutalnych rozliczeń. Przynajmniej materialnie sobie poradzi. Tego możemy być pewni.

Krewa,

Morawieckiego wypromował Kaczyński. Jeżeli moje twierdzenie jest słuszne, to reszta dywagacji jest zbędna. Ten artykuł wskazuje na to, że Morawiecki jest niewygodny i chętnie pozbyliby się go z polityki. Dla mnie w ciągu kliku lat Kaczyński ogłosi, kto go zastąpi.

Popatrz jak Kaczyński załatwił kwestię rozliczeń za porażkę w kampanii wyborczej. Kaczyński wziął na siebie całą winę za porażkę. To ucina dyskusje prasowe na ten temat i kwestii rozliczeń. W tym kontekście twierdzenie o zgranej kwarcie jest bezsensu.

mihumor ,

Co do wyborów to zapewne tak jest że ludzie poszli na wybory, bo męczyła ich agresywna agitacja.
Edytowany: 18 października 2023 14:01

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 18 października 2023 14:17:49
Nie wiem czy kwestia rozliczeń jest załatwiona i czy to będzie decyzja Kaczyńskiego i kropka. Dużo zależy od tego jaką cenę za to zapłaci obóz i gdzie pokierują się żale. Kaczyński poprzednie porażki rozliczał gdy zasadniczo nikt nie tracił albo raz gdy tracili ale jeszcze nie bardzo zdążyli się umościć i odpowiednio rozbudować system klientystyczny. Teraz sytuacja może być drastycznie inna, inne zobowiązania i inne rachunki krzywd. Zapewne też jest tu pewne wypalenie choć to zupełnie przeciwny przypadek niż spektakularny upadek PO 8 lat temu gdy z partii całkowicie uszło powietrze i po porażce na własne życzenie Komorowskiego, utracie przywódstwa zupełnie się poddali.
Myślę, ze ta analiza Chraboty jest celna i nie jest efektem procesu odpalenia Mateusza, Morawiecki miast budować PIS bliżej centrum i merytokracji poszedł w stronę pozycji radykalnych i stał się jednym z wielu inkwizytorów ale niestety niewiarygodnym stąd też dopracował się wśród ludu ksywki Pinokio. Ksywki niestety mają to do siebie, że zwykle przerysowują pewną cechę i jeśli to celne przerysowanie to przywierają. Trochę szkoda bo miał potencjał na dobrego technokratę ale ten wybór drogi to już dokonał dawno temu wiec to raczej proces niż przypadek i doszedł tam gdzie teraz stoi.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 18 października 2023 15:00:20
mihumor napisał(a):
Myślę, ze ta analiza Chraboty jest celna i nie jest efektem procesu odpalenia Mateusza, Morawiecki miast budować PIS bliżej centrum i merytokracji poszedł w stronę pozycji radykalnych i stał się jednym z wielu inkwizytorów ale niestety niewiarygodnym stąd też dopracował się wśród ludu ksywki Pinokio. Ksywki niestety mają to do siebie, że zwykle przerysowują pewną cechę i jeśli to celne przerysowanie to przywierają. Trochę szkoda bo miał potencjał na dobrego technokratę ale ten wybór drogi to już dokonał dawno temu wiec to raczej proces niż przypadek i doszedł tam gdzie teraz stoi.

Myślę, że Morawiecki bez ustaleń z Kaczyńskim żadnej polityki samodzielnie nie prowadził. Dlatego nie uważam aby w tym punkcie analiza była celna. Przecież ten sposób prowadzenia kampanii był widoczny dość długo. Gdyby to nie było ustalone z Kaczyńskim dano by to skorygował.
Edytowany: 18 października 2023 15:01

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 18 października 2023 15:26:50
Czyli stawiasz tezę, że został wysłany jako komandos na tereny politycznej groteski? Taka daleka eskapada musiałaby być dla niego osobistym dramatem. Ja go nie widzę jako bohatera tragicznego w tej sytuacji, myślę, że zgubił gdzieś układ odniesienia. To zresztą działo się często wśród np. polityków republikańskich w Stanach, którzy latami migrowali z politycznego centrum na pozycje, które jeszcze kilka lat wcześniej sami i tylko przez grzeczność nazwali by przesadnie radykalnymi.
Cytując Vaclava Havla - "Wszystko się tak szybko zmieniło, że nawet nie zdążyliśmy okazać zdziwienia".
Z drugiej strony to jeśli tak mu kazał działać Kaczyński to by go jako politycznego mistrza kompromitowało bo dobrego zawodnika do zajmowania pozycji centrowych przesunął na pozycje, na których miał wielu lepszych do tego zadania zawodników. Czyżby ocenił, że o centrum grać nie warto i to centrum też się radykalizuje? Osobiście nie sadzę by tak było. Czy pchanie Premiera do politycznej nawalanki miało sens? Braki kadrowe?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 18 października 2023 15:50:18
mihumor napisał(a):
Czyli stawiasz tezę, że został wysłany jako komandos na tereny politycznej groteski? Taka daleka eskapada musiałaby być dla niego osobistym dramatem. Ja go nie widzę jako bohatera tragicznego w tej sytuacji, myślę, że zgubił gdzieś układ odniesienia. To zresztą działo się często wśród np. polityków republikańskich w Stanach, którzy latami migrowali z politycznego centrum na pozycje, które jeszcze kilka lat wcześniej sami i tylko przez grzeczność nazwali by przesadnie radykalnymi.
Cytując Vaclava Havla - "Wszystko się tak szybko zmieniło, że nawet nie zdążyliśmy okazać zdziwienia".
Z drugiej strony to jeśli tak mu kazał działać Kaczyński to by go jako politycznego mistrza kompromitowało bo dobrego zawodnika do zajmowania pozycji centrowych przesunął na pozycje, na których miał wielu lepszych do tego zadania zawodników. Czyżby ocenił, że o centrum grać nie warto i to centrum też się radykalizuje? Osobiście nie sadzę by tak było. Czy pchanie Premiera do politycznej nawalanki miało sens? Braki kadrowe?

Stawiam tezę, że za dużo czytasz książek sensacyjnych.Angel Zresztą nie pierwszy raz.

Co do partii republikańskiej to polecam poniższy żart:

Niedawno, kiedy pracowałem w ogródku, moi sąsiedzi, wracający ze spaceru, zatrzymali się na pogawędkę. Podczas rozmowy zapytałam ich córeczkę, kim chciałaby być, gdy dorośnie. Powiedziała, że chce zostać prezydentem. Jej rodzice oboje są postępowymi demokratami, zapytałam więc, "Gdybyś była prezydentem, co zrobiłabyś w pierwszej kolejności?" Odpowiedziała, "Dałabym jedzenie i domy wszystkim bezdomnym ludziom." Jej rodzice nie kryli dumy! "Cóż za szczytny cel! - powiedziałam - Ale nie musisz zwlekać, aż zostaniesz prezydentem, by to uczynić!". "Jak to?" zapytała. Odpowiedziałam jej, "Możesz przyjść do mnie, skosić mój trawnik, powyrywać chwasty i przyciąć żywopłot, a ja zapłacę ci 50 dolarów. Potem będziesz mogła pójść pod supermarket, gdzie kręci się bezdomny i dać mu te 50 dolarów, by odłożył na jedzenie i dom." Dziewczynka zastanowiła się przez chwilę, po czym spojrzała mi prosto w oczy i zapytała, "A dlaczego ten bezdomny nie przyjdzie do pana i nie zrobi tych wszystkich rzeczy, a pan po prostu jemu da te pieniądze?" Powiedziałem "Witaj w Partii Republikańskiej". Jej rodzice już się do mnie nie odzywają.d'oh!

Za mojego życia USA nie miały lepszego prezydenta niż Ronald Regan.

Ludzie na starość się radykalizują. Taka prawda.
Edytowany: 18 października 2023 15:51

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 18 października 2023 17:09:52
1ketjoW napisał(a):
....
Jak widać, tego typu koalicję nie są zbyt trwałe. Czy w Polsce będzie inaczej? Może, zależy od skali kompromisów.

W tej nowej koalicji problemem jest tylko lewica, grupa oszołomów z takimi gwiazdami jak Żukowska [lewy odpowiednik Korwina]. PSL bezideowy tak samo jak PO - oni spokojnie się dogadają, kwestia podziału synekur. Wierzgać będzie, a w sumie już robi, lewica. Bo po PiSie to oni są największym przegranym [nie Konfederacja]. To lewica utraciła masę mandatów w sejmie.
Trzeba poczekać, jak będą przepływać posłowie.
Tak się nadal zastanawiam czy jednak Kamysz nie zostanie premierem do spółki z PiS - nie bez przyczyny PSL ma 100% zdolność koalicyjną blackeye

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 18 października 2023 17:31:01
Z Kosiniaka to taki rolnik jak ze mnie. SLD na bank będzie chciało wprowadzić jakieś lewicowe pomysły społeczne, a Kosiniak jest przeciw, bo dla niego to strata poparcia. Obstawiam w dłuższym terminie, że SLD zostanie połknięte przez PO. Hołownia z PSLem może się ostanie, bo obecnie są dość duzi, ale nie wiem co dalej, bo były już projekty partyjne, które miały spore poparcie, a potem poparcie spadło. Jeżeli tak będzie w jego przypadku to PO też przejmie Hołownię. Stawiam w dłuższym terminie na rozpad PSL-u. Oni stanowią ideowo najsłabsze ogniwo w tej układance. Zupełnie nie rozumiem dlaczego Sawicki nie jest na czele PSL-u - to prawdziwy rolnik.

PiS nawet jeżeli dogadałby się z PSL-em (około 30 posłów), będzie miał za mało posłów. PSL natomiast powinien grać tą kartą, aby uzyskać jak najwięcej w koalicji.
Edytowany: 18 października 2023 17:55

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 18 października 2023 20:16:28
Nieco śmieszne są obawy o dzialania tzw lewicy po latach ultralewicowego dzialania Pisu i to w formacie czy się stoii czy się leży.
Co do czytania to faktycznie, dużo czytam. To w Polsce bardzo nietypowe bo większość Polaków nie przeczytała w życiu żadnej książki. Stąd zapewne słabe zasięgi o jakich wcześniej wspominałeś tak znakomitych produktów jak prasa prawicowa. Problem ich polega na tym, że grupa docelowa do której jest kierowany ten produkt nie czyta i czytania nie uznaje za cnotę czy wartość. Z lektury wiem też, że dzisiejsza Partia Republikanska, która zapewne podziwiasz z tą samą ogromną dozą bezkrytycyzmu co lewicowo prawicowy PiS, ma tyle wspólnego z Republikanami z czasów Regana co Kosiniak z uprawą rzepaku. Poleciłbym tu pozycje Rozklad Piotra Tarczyńskiego, rzecz o kryzysie demokracji w USA niemniej omawia także dosyć obiektywnie zmiany w czasie na scenie politycznej i historię i zmiany w partiach politycznych.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 18 października 2023 22:38:44
PSL z SLD już się tłuką jeżeli chodzi o kwestie światopoglądowe. Poszło nawet szybciej niż myślałem.

Balcerowicz i Petru za prywatyzacją Orlenu.

Petru twierdzi, że części 100 punktów PO nie da się zrealizować w krótkim terminie a była mowa o 100 dniach.

Co do czytania. Nie zrozum nie źle. Może czytasz dużo i wartościowe pozycje. Problem leży w czym innym. Wymyślasz jakieś tezy, które są takie, że nie wiadomo jak je komentować. Dlatego lepiej nie pisać nic, bo szkoda bić pianę. Raz już odniosłem się do tezy którą sam postawiłeś i w której napisałeś, że jest bezdyskusyjna. Raz wystarczy. Jeżeli nie dało Ci to do myślenia to trudno. Ja nie lubię walczyć z wiatrakami. Interesuje mnie rzeczowa wymiana argumentów z podaniem źródeł.

Dziś napisałeś o demografii w Czechach to było ciekawe.

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 19 października 2023 07:34:03
1ketjoW napisał(a):
(...)i Petru za prywatyzacją Orlenu.

na początku chce zmniejszyć udział w rynku hurtowym, tak powiedział wczoraj w RMF (ok 15:04) .

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 19 października 2023 08:20:28
Ciężko powiedziec, że się tłuką, jak narazie to kilka wypowiedzi medialnych. Ale faktycznie mogliby to załatwiać po cichu a nie na twitterach. Ostrzej może pójść gdy dojdzie do podziału ministerstw. Z przecieków można podejrzewać, że PO Lewicy chce dać mniej znaczące ministerstwa takie jak ministerstwo kultury podczas gdy ta chce dla siebie ministerstwa edukacji i zdrowia. Ponoć do MEN PO chce z powrotem dać Krystynę Szumilas. Która mi osobiście, mimo, że była już ministrem w MEN - nie kojarzy się absolutnie z niczym.

Ogólnie opozcycja ma problem bo sporo naobiecywali a w wielu tych kwestiach sprawa jest dość skomplikowana ze względu na pozostałe wpływy PIS w instytucjach i urzędach. To nie bedzie takie proste. Z drugiej strony każda z partii będzie miała bądź co bądź sensowną wymówkę, że nie rządzi sama i musiała pójść na kompromisy bo koalicjant się nie zgadzał. To, że sporej liczby obietnic nie uda się zrealizować w 100 dniach jest oczywiste. Ważne dla nich jest aby rzucili coś spektakularnego. Sprawdziło się to w przypadku PIS gdzie po zrealizowanej obietnicy 500+ mało kto pamiętał o tych obietnicach, których nie zrealizowali.

Edit: Duda zaprasza właśnie opozycje na konsultacje. Ciekawe czy to po prostu zagranie wizerunkowe, czy też coś z niego wyniknie. Tak się zastanawiam co byłoby gdyby Duda zaproponował tworzenie rządu Kosiniakowi tak aby uniemożliwić Tuskowi zostanie premierem? Albo wygrzebał z PSL jakąś najbardziej zatwardziałą konserwę obyczajową krzyżując szynki zarówno KO jak i Lewicy. Tylko czy to PISowi się opłaca? Tusk jako premier to wygodny przeciwnik, można by przez kolejne lata grać "winą Tuska". Tym razem dla odmiany zasadnie.
Edytowany: 19 października 2023 08:40

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 19 października 2023 10:33:52
Właśnie dlatego, że załatwiają to w mediach napisałem, że się tłuką.

SLD jest mocno zdeterminowane, aby realizować swój program społeczny po tylu latach posuchy. PSL ma na to średnią ochotę pisząc delikatnie z uwagi na swój elektorat.

Pod względem światopoglądowym PO, Hołowania i SLD mają znacznie więcej punktów stycznych niż z PSL-em. Choć moim zdaniem w przypadku Hołowni nie jest to takie oczywiste, bo po skręcie PO w lewo, Hołowania zagospodarował moim zdaniem sporo ludzi jacy nie chcieli głosować ani na PIS ani PO.

Większość kwestii gospodarczych to kwestie ustawowe. Większość sejmowa wystarczy do ich realizacji. Tak spektakularnego programu jak 500+ nie ma. Zakładam się, że argumentacja za brakiem realizacji obietnic będzie zła sytuacja budżetu. Sytuację poprawi KPO i uzyskanie tych środków to będzie sukces opozycji. Pytanie tylko o koszt uzyskania tych środków. Chodzi o ustępstwa na jakie będzie trzeba się zgodzić, aby te środki uzyskać.

Wielka koalicja to wielkie oczekiwania, bo było wielkie zwycięstwo. Obietnice wyborcze jakie nie są realizowane nie świadczą zbyt dobrze o obiecującym.
Wybory to właściwie jedyny moment, w którym jest demokracja i przyszli rządzący składają oferty (obietnice) co będą realizować. Nie realizujesz obietnic - znaczy, że oszukiwałeś. Wymawianie się złą sytuacją budżetu, koalicją itd. nie będzie zbyt wiarygodne, ponieważ od dawna było wiadomo, że będzie koalicja partii opozycyjnych po wyborach tj. że żadna z partii opozycyjnych nie będzie miała większości, aby rządzić samodzielnie. Natomiast jeżeli nie znasz sytuacji budżetu to wypada robić takie zastrzeżenie, bo to uczciwe podejście do tematu.

Pamiętam HGW i kwestię spalarni śmieci na Białołęce. Obiecała w kampanii wyborczej, że spalarni nie będzie. Po wyborach powiedziała, że nie wiedział jak dalece jest zaawansowany proces realizacji i że spalarnia jednak powstanie. Brak profesjonalizmu. Co obchodzą wyborców obietnice wyborcze jakie nie zostały zrealizowane i powody braku ich realizacji. Fakt jest jeden - brak realizacji obietnic. Reszta to kwestia ocena czy tłumaczenie o braku realizacji obietnic jest wiarygodne czy nie.

szarlej81
178
Wysłane: 19 października 2023 10:56:20
Dlatego obstawiam, że 60 tysięcy kwoty wolnej, babciowe oraz podwyżki dla budżetówki jakoś wcisną. Tak aby ludzie, że poczuli, że coś dostali. Co do reszty zacznie się kombinatoryka. Najgorzej bedzie w kwestiach światopoglądowych i ustrojowych. Aborcji nie ruszą raczej w inny sposób niż przez referendum.
No chyba, że zaryzykują powrótkę z 2015 i odbijanie instytucji metodą "po trupach do celu". Ale to ryzykowne - bo mam wrażenie, że jak ich wyborcy będą w stanie im wybaczyć niezeralizowanie części obietnic to powrotu do politycznej naparzanki na ostre już mogą nie przełknąć. Cały czas mam bowiem wrażenie, że koalicja wygrała nie ze względu na obietnice ale ze względu na zmęczenie społeczeństwa stylem polityki uprawianej przez PIS.

PS. Czy nie sądzisz, że określanie Nowej Lewicy mianem SLD to nie jest tak, jakby ktoś nazwyał obecny PIS mianem Porozumienia Centrum. Ze starego SLD zostało tam jeszcze mniej niż z PC w obecnym PISie ;)
Edytowany: 19 października 2023 10:57

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 19 października 2023 11:47:29
szarlej81 napisał(a):
Dlatego obstawiam, że 60 tysięcy kwoty wolnej, babciowe oraz podwyżki dla budżetówki jakoś wcisną. Tak aby ludzie, że poczuli, że coś dostali. Co do reszty zacznie się kombinatoryka. Najgorzej bedzie w kwestiach światopoglądowych i ustrojowych. Aborcji nie ruszą raczej w inny sposób niż przez referendum.
No chyba, że zaryzykują powrótkę z 2015 i odbijanie instytucji metodą "po trupach do celu". Ale to ryzykowne - bo mam wrażenie, że jak ich wyborcy będą w stanie im wybaczyć niezeralizowanie części obietnic to powrotu do politycznej naparzanki na ostre już mogą nie przełknąć. Cały czas mam bowiem wrażenie, że koalicja wygrała nie ze względu na obietnice ale ze względu na zmęczenie społeczeństwa stylem polityki uprawianej przez PIS.

PS. Czy nie sądzisz, że określanie Nowej Lewicy mianem SLD to nie jest tak, jakby ktoś nazwyał obecny PIS mianem Porozumienia Centrum. Ze starego SLD zostało tam jeszcze mniej niż z PC w obecnym PISie ;)

Legalizacja aborcji wymaga zmiany Konstytucji. PiS ma wystarczającą liczbę głosów aby te zmiany zablokować.

Nie sądzę aby zmiana nazwy w przypadku SLD na Nową Lewicę coś merytorycznie zmieniała. Czarzasty był członkiem PZPR i to w latach 80, czyli w okresie np. Stanu Wojennego lub został członkiem PZRP zaraz po Stanie Wojennym.

Nowa Lewica (NL) – polska partia polityczna o charakterze lewicowym, powstała w wyniku połączenia Sojuszu Lewicy Demokratycznej (31.930 członków) i Wiosny (4.271 członków). Popatrz na proporcje.

Gdybym nazywał ich PZPR to mógłbyś mieć uwagi.
Edytowany: 19 października 2023 11:50

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 19 października 2023 12:01:04
Nie muszą realizować realnie obietnic tylko klepać ustawy i wrzucać Dudzie do wetowania lub do TK. Nie muszą nic rozdawać a jedynie dać lewicy by wywalczła pozostawienie tego co dal PIS , może z kryterium dochodowym i mechanizmami waloryzacji. Z tego co już było dane wycofać się nie da ale zawsze można to pokazać jako działanie i modernizację. Takie działanie i dalsze pogłębianie konfliktu poprzez pokazywanie tego, że PIS blokuje wszystko bo zawlaszczył Panstwo wbrew glosowi suwerena daje opcje wygrania w wyborach prezydenckich i wtedy mają już z górki. Karmienie podziału nie będzie trudne a czas minie szybko. Jeśli PIS nie pokaże ludzkiej twarzy a nie pokaże to nadal będzie tracił a wszystkie słabości z teraz pognębią w kampanii Szydło czy kogo oni tam wytypują. Dodatkowo emeryci i inni nadal będą brać tą samą kasę i cześć może zakuma jak ich okłamywano strasząc Tuskiem, Niemcem i Ukraincem na koniec. Zawsze też jest opcja, że Jarkowi skończą się baterie, buldogi pogryzą sie pod dywanem i pozostanie tylko wspomnienie ze Zjednoczonych. Tymczasem PIS trzyma większość instytucji i tak to będzie trwać więc sytuacja by tu wiele zmienić jest trudna co może powodować spory wq... oraz pogłębiać frustrację.

szarlej81
178
Wysłane: 19 października 2023 12:07:58
Aborcja wymaga albo zmiany konstytucji albo podważenia legalności wyroku TK. Wiem, że wg Ciebie jest on w pełni legalny, ale są prawnicy i konstytucjonaliści, którzy twierdzą przeciwnie. Nie jestem prawnikiem - więc nie rozstrzygam.

Natomiast są tutaj jeszcze dwa ciekawe rozwiązania. Pierwsze to referendum pytające o to czy prawo do aborcji powinno być zagwarantowane przez wpis do konstytucji. Druga - całkowita depenalizacja aborcji w określonych przypadkach na przykład ciężkich rozwojowych wad płodu. Czyli aborcja byłaby nielegalna ale za jej przeprowadzenie nie groziła by żadna kara. Rozwiązanie bardzo nieeleganckie, niezadawalące nikogo ale załatwiało by trochę problemów, które powstały po wyroku TK w tej kwestii.

A określanie Nowej Lewicy mianem SLD jest po prostu nieprecyzyjne, bo gdy tak piszesz nigdy nie wiem czy chodzi Ci o całą Nową Lewicę, czy tylko frakcję związaną z SLD. Zwłaszcza, że w tej kadencji zwiększyła się liczba posłów startujących z list Razem a SLD ma mniejszość w porównianiu do całkowitej liczby posłów Lewicy.

Cytat:

W nowym Sejmie znajdzie się więc 12 posłów i posłanek Sojuszu Lewicy Demokratycznej, 7 Wiosny i 7 Lewicy Razem. Razem i Wiosna wprowadziły do Sejmu po 5 posłanek i 2 posłów, SLD 10 posłów i 2 posłanki.
Edytowany: 19 października 2023 12:17

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 19 października 2023 15:01:09
szarlej81 napisał(a):
Aborcja wymaga albo zmiany konstytucji albo podważenia legalności wyroku TK. Wiem, że wg Ciebie jest on w pełni legalny, ale są prawnicy i konstytucjonaliści, którzy twierdzą przeciwnie. Nie jestem prawnikiem - więc nie rozstrzygam.

Wyrok TK dotyczy tylko aborcji eugenicznej i zapadł w 2021 r. Przedtem wykonywano około 1 tys. zabiegów aborcji rocznie. SLD chce nie tylko takiej zmiany.

W sprawie referendum wypowiedział się już Donald Tusk:

Cytat:
Referendum nie stanowi w Polsce prawa. Może być symboliczne, informacyjne, może prowadzić do zobowiązania władzy, ale w Polsce prawo stanowi ustawa” – mówił Donald Tusk przekonując, że nie zniechęca nikogo do głosowania w referendum 15.10.

oko.press/na-zywo/wybory-na-zy...

Liczba posłów nie ma nic do rzeczy. Nowa Lewica jako partia to głównie SLD. SLD w Nowej Lewicy w chwili połączenia to ca. 88% członków reszta to 12%. Kto z kim się połączył Twoim zdaniem?
Edytowany: 19 października 2023 15:02

szarlej81
178
Wysłane: 19 października 2023 15:17:56
1ketjoW napisał(a):

Wyrok TK dotyczy tylko aborcji eugenicznej i zapadł w 2021 r. Przedtem wykonywano około 1 tys. zabiegów aborcji rocznie. SLD chce nie tylko takiej zmiany.

Nie tylko SLD ale również PO, Wiosna, Razem oraz znacząca część polskiego społeczeństwa. Samo chcenie jednak nie zmienia problemów prawnych które czekają każdego kto będzie chciał ugryźć ten temat.

Cytat:

W sprawie referendum wypowiedział się już Donald Tusk

Art. 67 Ustawy o referendum sugeruje, że pan Donald Tusk mylił się w tej kwestii.

Cytat:

Liczba posłów nie ma nic do rzeczy. Nowa Lewica jako partia to głównie SLD. SLD w Nowej Lewicy w chwili połączenia to ca. 88% członków reszta to 12%. Kto z kim się połączył Twoim zdaniem?

Dla mnie nie jest istotne kto z kim się połączył ale to, że już ta partia nie nazywa się SLD tylko właśnie Nowa Lewica. I obecnie jeżeli chodzi o posłów to pozostałe partie mają większą liczbę posłów niż samo SLD. Ale ok - jakoś przeżyję to, że gdy piszesz SLD to w sumie nie wiadomo o czym tak na prawdę piszesz i czy chodzi Ci akurat o całą Nową Lewicę czy też jej część ;)
Edytowany: 19 października 2023 15:20

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 19 października 2023 16:02:35
Moje wpisy w sprawie aborcji dotyczą SLD. Popatrz na moje wpisy.

Jakie są konsekwencje za to, że Art 67 ustawy o referendum nie zostanie dotrzymany? Z tego co się orientuje żadne prawne konsekwencje nie grożą.
Swoją drogą nie znałem tego przepisu. To stawia wypowiedź Tuska w nowym świetle.

Cytat:
Dla mnie nie jest istotne kto z kim się połączył ale to, że już ta partia nie nazywa się SLD tylko właśnie Nowa Lewica. I obecnie jeżeli chodzi o posłów to pozostałe partie mają większą liczbę posłów niż samo SLD. Ale ok - jakoś przeżyję to, że gdy piszesz SLD to w sumie nie wiadomo o czym tak na prawdę piszesz i czy chodzi Ci akurat o całą Nową Lewicę czy też jej część ;)

Jaka to Nowa Lewica?Zmiana nazwy powoduje, że lewica jest nowa? Zrobili rebranding albo lifting jak wolisz, aby pokazać, że pojawiła się nowa siła na scenie politycznej. Czarzasty wiemy skąd się wywodzi. Taka jest ta nowość.

Rebranding - to najogólniej rzecz ujmując zmiana wizerunku firmy.

Face lifting – modernizacja modelu samochodu polegająca zazwyczaj jedynie na kosmetycznych zmianach w jego wyglądzie.

To, że zmienię koło w samochodzie nie znaczy, że mam nowy samochód. Nowa Lewica?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 19 października 2023 16:21:03
1ketjoW napisał(a):
Jakie są konsekwencje za to, że Art 67 ustawy o referendum nie zostanie dotrzymany? Z tego co się orientuje żadne prawne konsekwencje nie grożą.

Trybunał stanu. Wyniki referendum, frekwencja na którym >50% są wiążące - tak wynika z Konstytucji

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

15 16 17 18 19

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,388 sek.

binrztpm
oiowgyoc
fkokdbme
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kkdyrhsn
mrkhwulj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat