[
Cytat:Zachęcam do wycofania wstawki "...według Ciebie". Zbytnio podchodzi pod ad personam, a takie to polecam sobie darować.
O swoich poglądach w tej kwestii nic nie powiedziałem. Raczej wcześniej zauważyłem, że narzucasz narrację jednostronnie, dopisując prostą teorię ekonomiczną, którą można zastosować np. w ten sposób: matka urodzi dziecko, a więc będzie musiała się nim opiekować co spowoduje, że nie będzie miała czasu by opracować... leku na raka? Wrzuciłeś też interpretację ochrony życia od poczęcia, na co można odpowiedzieć, że płód do pewnego momentu nie jest w stanie przeżyć poza organizmem matki. Stąd moje wpisy. Co prawda nie jestem prawnikiem, lecz chyba w większości krajów Europy znane jest prawo rzymskie?
Dobrze nie będę stosował wstawki "według Ciebie". Choć w ten sposób upewniam się, że dobrze Cię zrozumiałem.
Pozwól że skoro wymieniamy poglądy to jednak odpowiem. Mogłem również po swoim wpisie napisać, że nie potrzebuje Twojego komentarza ale taki sposób kończenia wymiany poglądów nie jest w porządku. Nie słyszałem aby ktoś tak kończył wymianę poglądów.
Kobieta nie wychowuje dzieci przez całe swoje życie. Poza tym matki również dziś podejmują pracę zawodową. Z tego powodu nie mogę przyjąć Twojej argumentacji jako zasadnej w tej sprawie. Np. Marii Skłodowskiej-Curie miała dzieci. Jej córka dostała nagrodę Nobla w dziedzinie chemii w 1935 r. To przykład z naszego podwórka.
Czym innym jest możliwość przeżycia poza ciałem kobiety płodu, a czym innym uznanie, że okres płodowy jest okresem życia i rozwoju człowieka, co jest faktem medycznym. Moim zdaniem nie jest możliwe, aby człowieka, rozwinął się bez tego okresu swojego życia i rozwoju. Dlatego dzielenie enumeratywne życia człowieka na okresy przed i po nie bardzo ma logiczny sens, skoro to etap rozwojowy. Bez okresu płodowego człowiek jako taki nie powstanie. Tak samo jak uznawanie, że płud do pewnego okresu jest tylko płodem a od pewnego okresu człowiekiem. Jakie uniwersalne kryteria umożliwiają taki podział? Moim zdaniem zawsze będzie to ocenne, a to dowodzi że podział ten jest sztuczny.
Co do jednostronności moich poglądów. Wymagasz ode mnie aby moje poglądy były wielostronne. Nie rozumiem. Prezentuje swoje poglądy.
Prawo rzymskie można stosować albo nie. Jak widać są obszary prawa rzymskiego które nie są stosowane, podobnie jak zmieniona została przysięga Hipokratesa w przypadku lekarzy.
W trakcie wymiany poglądów o aborcji nie słyszałem aby ktoś stosował teorie kosztu alternatywnego. To że teoria jest prosta przemawia na jej korzyść, a nie powinno być powodem jej deprecjonowania. Proste rzeczy łatwiej zrozumieć i stosować.
Poza tym warto pamiętać o prawie międzynarodowym
Artykuł 6 Konwencji o Prawach Dziecka:
"1. Państwa-Strony uznają, że każdy dziecko ma niezbywalne prawo do życia.
Państwa-Strony w pełni przestrzegają tego prawa od samego początku życia dziecka.
Artykuł 24 Konwencji o Prawach Dziecka:
"1. Państwa-Strony uznają prawo dziecka do osiągnięcia najwyższego osiągalnego standardu zdrowia oraz do korzystania z usług opieki zdrowotnej.
2.1. Państwa-Strony dążą do zagwarantowania, że żadne dziecko nie jest pozbawiane opieki zdrowotnej. Żadne dziecko nie może być pozbawiane życia ani poddawane torturom ani innym okrutnym, nieludzkim lub poniżającym traktowaniom.
Dlatego lekarze leczą dzieci również w okresie życia płodowego jeżeli wiedzą medyczną na to pozwala.
Leczenie stanów patologicznych płodu:
W niektórych przypadkach, jeśli zostanie zdiagnozowany stan patologiczny płodu, lekarze mogą zalecić interwencje, które pomagają w zarządzaniu tym stanem. Mogą to być zabiegi chirurgiczne na płodzie lub leczenie farmakologiczne.
W przypadku ciężkich wad wrodzonych, takich jak wrodzone wady serca, przeprowadzane mogą być zabiegi chirurgiczne na płodzie wewnątrz macicy.