stxzkhom
Advertisement
PARTNER SERWISU
izbjowyv
18 19 20 21 22

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 20 października 2023 14:22:23
Jeszcze się niedługo okaże, że Piotrowicz ten medal od PZPR to dostał za działania na rzecz opozycji solidarościowej :) Jeżeli nie dostrzegasz tu podwójnych standardów - to chyba nic Cię nie przekona.

Ale oddajmy może głos samemu Pikulowi:
www.rp.pl/polityka/art10783621...
Edytowany: 20 października 2023 14:28

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 20 października 2023 15:06:13
szarlej81 napisał(a):
Jeszcze się niedługo okaże, że Piotrowicz ten medal od PZPR to dostał za działania na rzecz opozycji solidarościowej :) Jeżeli nie dostrzegasz tu podwójnych standardów - to chyba nic Cię nie przekona.

Ale oddajmy może głos samemu Pikulowi:
www.rp.pl/polityka/art10783621...

Kluczowe jest poniższe stwierdzenie:

Cytat:
Jak wspominał Antoni Pikul, zgromadzony przeciwko niemu materiał dowodowy był tak słaby, że akt oskarżenia został został odrzucony, a sąd umorzył sprawę z powodu braku dowodów winy.

Sprawa której nie ma. Na jakie fakty ty się powołujesz? Pan Pikul zresztą zdaje się ma określone poglądy polityczne.

Cytat:
W 2013 r. Tomasz Sekielski udowodnił w programie „Po Prostu” w TVP, że Piotrowicz w 1982 r. oskarżał Antoniego Pikula, działacza „Solidarności” z Jasła. Pikul został skazany na trzy miesiące za rozrzucanie ulotek.

Piotrowicz odpowiadał, że aktu oskarżenia nie przygotowywał, tylko go dostał, i że zadawał Pikulowi pytania ułatwiające obronę. Na dokumencie pokazanym w telewizji nie było odręcznego podpisu, co zdaniem Piotrowicza potwierdza jego wersję.

oko.press/piotrowicz-prl-czyni...

Cytat:
"Pan Antoni Pikul po opuszczeniu zakładu karnego ciepło się o mnie wypowiadał - donoszą o tym na portalach internetowych świadkowie tamtego zdarzenia, ściśle współpracujący z panem Antonim Pikulem. (...) Mówił, że jest mi bardzo wdzięczny i wie, że mu pomogłem. Dziś patrzę w twarz prosto panu Antoniemu Pikulowi: panie Antoni, co się stało, że dziś pan zmienił swoje wypowiedzi, co się takiego stało?" - pytał na konferencji Piotrowicz.

www.wnp.pl/parlamentarny/wydar...

Wracając jedna do Czarzastego aby jego temat się nie urwał. Był jest i będzie komunistą i może się nazywać Nową Lewicą dla mnie to stary PZPR-owic.

Co do medalu. Bez znaczenia. Jakiś brąz.

Edytowany: 20 października 2023 15:11

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 15:33:08
szarlej,

Wiesz dlaczego medal jaki dostał jest bez znaczenia. Wtedy medale były rozdawane na kopy. Ojczym mojej mamy był w ZBOWiD. Nie był w PZPR ale mam po nim szufladę różnych medali bo udzielał się społecznie.

Dostał jakieś brązowe odznaczenie. Nie znaczy to kompletnie nic. Pewno taki był przydział dla prokuratorów.

Widać, że masz nikłe pojęcie o PRLu.
Edytowany: 20 października 2023 15:35

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 19:37:12
Adagio napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Czego ma dowodzić jednostkowy przykład z Panią Magdaleną Ogórek? O czym to ma świadczyć.

Nie sadze, ze jest to jednostkowy przyklad. Poslanka Pawlowska...
Dwa lata temu Lewica "nieoczekiwanie" dogadala sie z PIS i poparla go w glosowaniach nad KPO...
To jest cos wiecej niz tylko pragmatyczna decyzja... mentalnie pomimo pewnych roznic Lewicy jest blizej do PIS niz do PO...
To jest dosc skomplikowany temat, szefom Lewicy imponuje styl rzadzenia PISu... z kolei styl rzadzenia PISu wywodzi sie wprost z czasow komunistycznych...
Jest w psychologii taki termin - projekcja - PIS przypisuje innym pewne cechy, ktore w rzeczywistosci sa ich wlasnymi... tak jest zna przyklad z postkomunizmem...
PIS walczy caly czas z postkomunizmem, w rzeczywistosci reprezentuje jednak wszystkie cechy tego systemu... temat rzeka...
Moja "ulubiona" poslanka PISu Joanna Lichocka powiedziala kiedys:
„Ja też najchętniej bym wszystko pozamykała, powsadzała do więzień, zrobiła porządek raz, dwa, trzy i wprowadziła najlepiej jednowładztwo Jarosława Kaczyńskiego. Wtedy byłabym spokojna, że jest dobrze. Ale niestety nie możemy sobie na to pozwolić, bo jesteśmy krajem demokratycznym i obowiązują nas prawa i zasady państw demokratycznych”...
Jeszcze...

Nie sądzę. Podaj więcej przykładów.

Reszta to jakieś teorie poparte wypowiedzią Pani która się kompromituje tym co mówi. Szkoda, że nie skorzystała z prawa do milczenia. Niestety w każdej grupie ludzi trafiają się idioci bądź idiotki.

Tak Lewicy bliżej do PiS niż do PO i dlatego z racji tej bliskości PO i Lewica będą tworzyć koalicję. Fakty pokazują coś innego ale ty widzę jesteś twardy i będziesz twierdził co innego. Kto tworzy koalicję PiS z Nową Lewicą. Pierwsze słyszę.

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 20 października 2023 20:32:04
Ktore partie stworza koalicje jest oczywiste (157+65+26)... innych opcji nie przewiduje..
I zadnych rozmow Lewicy z PIS nie bedzie... nie zrozumiales intencji... chodzilo o mentalnosc Lewicy...
Zapomnij o temacie, nie mamy o czym dyskutowac...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 21:38:09
Cytat:
PSL i PIS dość mocno konkurują ze sobą na obszarach wiejskich. Zwłaszcza w samorządach. Gdyby były jakieś ciągoty działaczy PSL do PISu to już na tym poziomie władzy obserwowalibyśmy jakieś transfery.

Natomiast co do ryzyka rozpadu. Zobaczymy na ile sprzeciw PSL ma oparcie w poglądach a na ile jest elementem zwyczajnych targów przy walce o podział stanowisk. Co do aborcji to o ile się orientuję nawet PSL popiera przywrócenie stanu sprzed wyroku TK. Pozostaje zatem kwestia rozszerzenia tego o aborcję do 12 tygodnia z przyczyn społecznych. Nie wiem jakie są faktycznie realne nastroje w tej partii, bo młodzi działacze mogą mieć tutaj inne poglądy niż stare PSLowe "dziady" Przypominam, że Trzecia Droga chce w tej kwesti referendum - więc dużego konfliktu pomiedzy nią a PSL nie ma.

Nie chodzi o konkurowanie na obszarach wiejskich. Chodzi o kwestie światopoglądowe. Cześć ludzi odejdzie z PSLu jak PSL poprze aborcję.

Zmiana jeżeli chodzi o aborcję nie jest obecnie możliwa z kilku powodów. Nawet gdyby ustawa została uchwalona to nie podpisze jej prezydent. Każdy kto zna Konstytucję wie, że taka ustawa nie jest zgodna z konstytucją.

W sprawie aborcji rozmawiamy ogólnie. Ja osobiście nie życzę nikomu aby dowiedział się że jego dziecko nie żyje.

Fakty są takie, że od chwili zapłodnienia wiadomo jaki kolor oczu, kolor włosów itd.będzie miało dziecko Od 21 dnia zaczyna bić serce.

Podczas ósmego tygodnia ciąży embrion ma już wiele charakterystycznych cech ludzkich, takich jak rozpoznawalna głowa z oczami, uszami, nosem i ustami. Kończyny z palcami są wyraźnie zarysowane, a narządy wewnętrzne, takie jak serce, płuca, wątroba i nerki, zaczynają rozwijać się i przybierać bardziej ludzką formę.

Niektóre kobiety twierdzą że to ich ciało. Trochę to dziwne. Nie znam ludzi z dwoma sercami, głowami itd.

W ekonomii występuje pojęcie kosztu alternatywnego. Zakładając, że jedno na tysiąc takich dzieci jest nadzwyczajnie zdolne łatwo wyobrazić sobie koszt aborcji.

Gdyby nienarodzone dziecko miał nadzwyczajne zdolności, istnieje możliwość, że w przyszłości osiągnąłby wielkie sukcesy w dziedzinach takich jak nauka, sztuka, sport lub inne. Koszty alternatywne obejmowałyby utratę tych potencjalnych osiągnięć.

Nadzwyczajnie zdolne jednostki mogą przyczynić się do postępu i innowacji w społeczeństwie. Aborcja takiego dziecka mogłaby wpłynąć na rozwój nauki, kultury lub innych dziedzin.

Rodzina mogłaby być dumna z nadzwyczajnie zdolnego dziecka i korzystać z jego osiągnięć. Aborcja mogłaby wpłynąć na życie i emocje rodziny.

Ciekawe czy wiedząc, że abortowane dziecko wynalazło by lek na raka zgodzilibyśmy się na jego aborcję.

O kwestiach medycznych takich jak syndrom poaborcyjny nie wspominam.
Edytowany: 20 października 2023 21:39

Ping-Pong
21
Wpisów: 140
Wysłane: 20 października 2023 22:22:46
1ketjoW napisał(a):

Nie chodzi o konkurowanie na obszarach wiejskich. Chodzi o kwestie światopoglądowe. Cześć ludzi odejdzie z PSLu jak PSL poprze aborcję.

O ile sprawa tejże zostanie postawiona podczas nadchodzącej kadencji Sejmu. Kwestia jeszcze w jakim zakresie i formie. Zbyt dużo pytań, zbyt mało odpowiedzi by wysnuwać takie wnioski.

1ketjoW napisał(a):

Zmiana jeżeli chodzi o aborcję nie jest obecnie możliwa z kilku powodów. Nawet gdyby ustawa została uchwalona to nie podpisze jej prezydent. Każdy kto zna Konstytucję wie, że taka ustawa nie jest zgodna z konstytucją.

W scenariuszu uchwalenia takiej ustawy przez Sejm, Prezydent może zawetować i trudno oczekiwać by tego nie zrobił i przy układzie sił w nowym Sejmie taka ustawa by upadła lub mógłby odesłać ją do TK - czyli w zależności czy ktoś wierzy w bezstronność tej instytucji lub nie, werdykt może sobie dopowiedzieć, w mojej opinii raczej wiadomy... Mało tego, nawet jeśli w 2025 roku osoba na stolcu Prezydenta tego kraju zmieni się na bliższą jeszcze obecnej opozycji to i tak poprzez standardową ścieżkę legislacyjną (nie referendum) ta sprawa najwcześniej będzie załatwiona w 2028 roku - bodajże w tymże wymienia się większość członków obecnego TK. Pomijając rzeczy oczywiste, no to skoro mówimy, że taka ustawa byłaby niezgodna z Konstytucją to serdeczna prośba o przedstawienie argumentacji. Zapewne nie tylko ja byłbym ciekaw

1ketjoW napisał(a):

W sprawie aborcji rozmawiamy ogólnie. Ja osobiście nie życzę nikomu aby dowiedział się że jego dziecko nie żyje.

Zaraz, zaraz, jakie dziecko ?
Prośba serdeczna tylko o pominięcie argumentacji, że zarodek jest dzieckiem ;) Blisko 20 lat temu był taki czas, że niektórzy w Sejmie mieli takie pomysły by doprecyzować w Konstytucji, że dziecko to jest od chwili poczęcia. Rozumiem poglądy. Tyle, że nie każdy ma takie. Chyba stronę wcześniej zwróciłem Ci uwagę na zmiany społeczne, które się dokonują w tym kraju. Zadałeś pytanie czy wyborcy PO i Hołowni przejdą do Lewicy. Tak szczerze to nie miałem chęci kontynuować tej dysputy widząc niektóre Twoje wpisy. Teraz dopowiem. Nie tyle, że wyborcy migrują z partii do partii ile wymienia się liczba uprawnionych do głosowania: komuś się umrze, ktoś wchodzi w prawa wyborcze i tak to się toczy.

1ketjoW napisał(a):

Fakty są takie, że od chwili zapłodnienia wiadomo jaki kolor oczu, kolor włosów itd.będzie miało dziecko Od 21 dnia zaczyna bić serce.

Podczas ósmego tygodnia ciąży embrion ma już wiele charakterystycznych cech ludzkich, takich jak rozpoznawalna głowa z oczami, uszami, nosem i ustami. Kończyny z palcami są wyraźnie zarysowane, a narządy wewnętrzne, takie jak serce, płuca, wątroba i nerki, zaczynają rozwijać się i przybierać bardziej ludzką formę.

Niektóre kobiety twierdzą że to ich ciało. Trochę to dziwne. Nie znam ludzi z dwoma sercami, głowami itd.

W ekonomii występuje pojęcie kosztu alternatywnego. Zakładając, że jedno na tysiąc takich dzieci jest nadzwyczajnie zdolne łatwo wyobrazić sobie koszt aborcji.

Gdyby nienarodzone dziecko miał nadzwyczajne zdolności, istnieje możliwość, że w przyszłości osiągnąłby wielkie sukcesy w dziedzinach takich jak nauka, sztuka, sport lub inne. Koszty alternatywne obejmowałyby utratę tych potencjalnych osiągnięć.

Nadzwyczajnie zdolne jednostki mogą przyczynić się do postępu i innowacji w społeczeństwie. Aborcja takiego dziecka mogłaby wpłynąć na rozwój nauki, kultury lub innych dziedzin.

Rodzina mogłaby być dumna z nadzwyczajnie zdolnego dziecka i korzystać z jego osiągnięć. Aborcja mogłaby wpłynąć na życie i emocje rodziny.

Ciekawe czy wiedząc, że abortowane dziecko wynalazło by lek na raka zgodzilibyśmy się na jego aborcję.

O kwestiach medycznych takich jak syndrom poaborcyjny nie wspominam.

A to wyrażenie własnych przekonań pominę milczeniem
Edytowany: 20 października 2023 22:36

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 20 października 2023 22:48:05
PiS i TK w kwestii prawa aborcyjnego powiodło nas na pozycję Rumunii z czasów Causescu. Restrykcyjność i opresyjnosc tego stanu prawnego przyczynia się do pogorszenia naszej demografii bo przy takim prawie strach zajść w ciaże. Nie dziwię się, że Pis w grupie wiekowej 18-29 miał poniżej 15% a jego notowania wśród kobiet też spadły i to widzę jako trend. Okopali się w talibanie i chcą płynąć dalej pod prąd więc zostaną zadeptani przez tłum. No ale Jaro tradycyjnie poprowadzi na zwarcie co będzie bardzo na rękę opozycji.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 23:16:04
Ping-pong

Przepisy regulujące kwestie aborcji:

Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej, w artykule 38, stanowi o ochronie życia. W Polsce, obowiązują przepisy ustawy z dnia 7 stycznia 1993 roku o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży, która określa warunki, w jakich aborcja jest dopuszczalna:

Aborcja jest dopuszczalna, jeśli ciąża stanowi zagrożenie dla życia lub zdrowia kobiety.

W innych przypadkach, aborcja nie jest dopuszczalna i stanowi przestępstwo, chyba że ciąża była wynikiem gwałtu lub kazirodztwa.

Podstawa konstytucyjna tj. Art. 38 stanowi zasadę ochrony życia, a życie poczęte jest uważane za formę życia ludzkiego. Dlatego też przeciwnicy aborcji argumentują, że na podstawie tej zasady konstytucyjnej należy chronić życie poczęte.

.Kontinuum życia: Argumentuje się, że życie ludzkie ma swoje początki od momentu poczęcia, a zasada ochrony życia ma zastosowanie od tego momentu. To stanowisko odnosi się do przekonania, że od poczęcia płód ma potencjał do rozwoju w pełnoprawnego człowieka, a zasada ochrony życia powinna obejmować cały okres od poczęcia do naturalnej śmierci.

Dostosowanie do zmiany obyczajów: Przeciwnicy aborcji argumentują, że interpretacja Art. 38 Konstytucji nie powinna ulegać zmianie w związku z ewolucją społecznych obyczajów. Zasada ochrony życia jest stała i fundamentalna.

Patrząc na wyborców PO i Hołowni nie spodziewam się aby w ich szeregach wymiana elektoratu na skutek demografii była istotna. Zresztą ten proces w przypadku lewicy jak i PiS zachodzi. PO i Hołowni dotyczy on w mniejszym stopniu, co wynika z ich elektoratu i wyników ostatnich wyborów. W tym kontekście uważam oczekiwanie, że poparcie Lewicy wzrośnie za mało nieprawdopodobne.

Kwestie jakie pominąłeś milczeniem w dwóch pierwszych akapitach to fakty medyczne. Chodzi o genetykę i kwestie medyczne związane z rozwojem płodu. Koszt alternatywny jest znany w ekonomii i można z niego skorzystać opisując koszty aborcji. Jeżeli masz jakieś pytania chętnie rozwinę temat.

Jeżeli chodzi o prawo rzymskie. Konstantyn Wielki wprowadził bardziej surowe kary za aborcję i określił ją jako "zabójstwo nienarodzonego dziecka" (foeticidium). Te kary obejmowały konfiskatę mienia i banicję dla osób przeprowadzających aborcję.

W okresie Cesarstwa Rzymskiego uznawano, że dzieci poczęte mają pewne prawa do dziedziczenia, chociaż ich sytuacja prawna była złożona i różniła się w zależności od okresu i prawa rodowego. Ogólnie rzecz biorąc, dzieci poczęte mogły być uwzględniane w spadku, jeśli urodziły się żywe.

Jeżeli prawo rzymskie uznawało prawo do dziedziczenia płodowi (dla mnie dziecku, bo jestem ojcem) to jak to możliwe skoro płud nie jest dzieckiem według Ciebie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 20 października 2023 23:20:36
mihumor napisał(a):
PiS i TK w kwestii prawa aborcyjnego powiodło nas na pozycję Rumunii z czasów Causescu. Restrykcyjność i opresyjnosc tego stanu prawnego przyczynia się do pogorszenia naszej demografii bo przy takim prawie strach zajść w ciaże. Nie dziwię się, że Pis w grupie wiekowej 18-29 miał poniżej 15% a jego notowania wśród kobiet też spadły i to widzę jako trend. Okopali się w talibanie i chcą płynąć dalej pod prąd więc zostaną zadeptani przez tłum. No ale Jaro tradycyjnie poprowadzi na zwarcie co będzie bardzo na rękę opozycji.

Znam kobiety jakie zachodzą w ciążę przy tym prawie. U mnie w pracy dwie koleżanki w tym roku. Znowu stawiasz tezy bez poparcia argumentami. Na jakiej podstawie twierdzisz, że kobiety boją się zachodzić w ciążę że strachu, a nie np. z tego powodu że boją się zostać same z dzieckiem?

Ping-Pong
21
Wpisów: 140
Wysłane: 21 października 2023 00:34:31
1ketjoW napisał(a):

Jeżeli prawo rzymskie uznawało prawo do dziedziczenia płodowi (dla mnie dziecku, bo jestem ojcem) to jak to możliwe skoro płud nie jest dzieckiem według Ciebie.

Zachęcam do wycofania wstawki "...według Ciebie". Zbytnio podchodzi pod ad personam, a takie to polecam sobie darować.

O swoich poglądach w tej kwestii nic nie powiedziałem. Raczej wcześniej zauważyłem, że narzucasz narrację jednostronnie, dopisując prostą teorię ekonomiczną, którą można zastosować np. w ten sposób: matka urodzi dziecko, a więc będzie musiała się nim opiekować co spowoduje, że nie będzie miała czasu by opracować... leku na raka? Wrzuciłeś też interpretację ochrony życia od poczęcia, na co można odpowiedzieć, że płód do pewnego momentu nie jest w stanie przeżyć poza organizmem matki. Stąd moje wpisy. Co prawda nie jestem prawnikiem, lecz chyba w większości krajów Europy znane jest prawo rzymskie?

Ps. nie potrzebuje odpowiedzi
Edytowany: 21 października 2023 00:38

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2023 05:47:47
Adagio napisał(a):
Ktore partie stworza koalicje jest oczywiste (157+65+26)... innych opcji nie przewiduje..
I zadnych rozmow Lewicy z PIS nie bedzie... nie zrozumiales intencji... chodzilo o mentalnosc Lewicy...
Zapomnij o temacie, nie mamy o czym dyskutowac...

Dzięki za wyjaśnienie. Rozumiem, że wypowiedź jednej osoby w tej sprawie wskazuje, że cały PiS tak myśli. Nie wiem tylko dlaczego taki wniosek jest zasadny i uprawniony.

Różnica jest zasadnicza. Ludzie w PiS inaczej postrzegają patriotyzm. Lewica jest bardziej kosmopolityczna. Nie ma wspólnego mianownika.

Poza tym PiS nie jest autorytarny np. w kwestii wyborów do parlamentu. Historia lewicy wskazuje na inne preferencje w tej kwestii. Można oczywiście historię odrzucić ale lepiej moim zdaniem o niej pamiętać i się na niej uczyć.

Ideologia i Wartości: PiS jest partią o orientacji konserwatywno-narodowej, która promuje tradycyjne wartości i kultywowanie polskiej tożsamości narodowej. Lewica natomiast skupia się na kwestiach społecznych, równości i prawach mniejszości.

Ekonomiczne Podejście: PiS często promuje politykę gospodarczą, która kładzie nacisk na wsparcie dla przedsiębiorców, a także programy socjalne. Lewica, w tym SLD i Lewica Razem, skupia się na bardziej interwencjonistycznym podejściu do gospodarki i bardziej zrównoważonym społeczeństwie.

Podejście do Kwestii Społecznych: PiS często promuje tradycyjne wartości i jest krytyczne wobec niektórych kwestii społecznych, takich jak prawa LGBT. Lewica dąży do wzmocnienia praw społecznych i walki z dyskryminacją.

Podejście do Religii: PiS ma bardziej przyjazne dla Kościoła Katolickiego stanowisko i wspiera relacje między państwem a kościołem. Lewica często bardziej oddziela władze państwowe od kościoła i promuje laicyzację.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2023 06:37:06
[
Cytat:
Zachęcam do wycofania wstawki "...według Ciebie". Zbytnio podchodzi pod ad personam, a takie to polecam sobie darować.

O swoich poglądach w tej kwestii nic nie powiedziałem. Raczej wcześniej zauważyłem, że narzucasz narrację jednostronnie, dopisując prostą teorię ekonomiczną, którą można zastosować np. w ten sposób: matka urodzi dziecko, a więc będzie musiała się nim opiekować co spowoduje, że nie będzie miała czasu by opracować... leku na raka? Wrzuciłeś też interpretację ochrony życia od poczęcia, na co można odpowiedzieć, że płód do pewnego momentu nie jest w stanie przeżyć poza organizmem matki. Stąd moje wpisy. Co prawda nie jestem prawnikiem, lecz chyba w większości krajów Europy znane jest prawo rzymskie?

Dobrze nie będę stosował wstawki "według Ciebie". Choć w ten sposób upewniam się, że dobrze Cię zrozumiałem.

Pozwól że skoro wymieniamy poglądy to jednak odpowiem. Mogłem również po swoim wpisie napisać, że nie potrzebuje Twojego komentarza ale taki sposób kończenia wymiany poglądów nie jest w porządku. Nie słyszałem aby ktoś tak kończył wymianę poglądów.

Kobieta nie wychowuje dzieci przez całe swoje życie. Poza tym matki również dziś podejmują pracę zawodową. Z tego powodu nie mogę przyjąć Twojej argumentacji jako zasadnej w tej sprawie. Np. Marii Skłodowskiej-Curie miała dzieci. Jej córka dostała nagrodę Nobla w dziedzinie chemii w 1935 r. To przykład z naszego podwórka.

Czym innym jest możliwość przeżycia poza ciałem kobiety płodu, a czym innym uznanie, że okres płodowy jest okresem życia i rozwoju człowieka, co jest faktem medycznym. Moim zdaniem nie jest możliwe, aby człowieka, rozwinął się bez tego okresu swojego życia i rozwoju. Dlatego dzielenie enumeratywne życia człowieka na okresy przed i po nie bardzo ma logiczny sens, skoro to etap rozwojowy. Bez okresu płodowego człowiek jako taki nie powstanie. Tak samo jak uznawanie, że płud do pewnego okresu jest tylko płodem a od pewnego okresu człowiekiem. Jakie uniwersalne kryteria umożliwiają taki podział? Moim zdaniem zawsze będzie to ocenne, a to dowodzi że podział ten jest sztuczny.

Co do jednostronności moich poglądów. Wymagasz ode mnie aby moje poglądy były wielostronne. Nie rozumiem. Prezentuje swoje poglądy.

Prawo rzymskie można stosować albo nie. Jak widać są obszary prawa rzymskiego które nie są stosowane, podobnie jak zmieniona została przysięga Hipokratesa w przypadku lekarzy.

W trakcie wymiany poglądów o aborcji nie słyszałem aby ktoś stosował teorie kosztu alternatywnego. To że teoria jest prosta przemawia na jej korzyść, a nie powinno być powodem jej deprecjonowania. Proste rzeczy łatwiej zrozumieć i stosować.

Poza tym warto pamiętać o prawie międzynarodowym

Artykuł 6 Konwencji o Prawach Dziecka:
"1. Państwa-Strony uznają, że każdy dziecko ma niezbywalne prawo do życia.

Państwa-Strony w pełni przestrzegają tego prawa od samego początku życia dziecka.

Artykuł 24 Konwencji o Prawach Dziecka:
"1. Państwa-Strony uznają prawo dziecka do osiągnięcia najwyższego osiągalnego standardu zdrowia oraz do korzystania z usług opieki zdrowotnej.

2.1. Państwa-Strony dążą do zagwarantowania, że żadne dziecko nie jest pozbawiane opieki zdrowotnej. Żadne dziecko nie może być pozbawiane życia ani poddawane torturom ani innym okrutnym, nieludzkim lub poniżającym traktowaniom.

Dlatego lekarze leczą dzieci również w okresie życia płodowego jeżeli wiedzą medyczną na to pozwala.

Leczenie stanów patologicznych płodu:

W niektórych przypadkach, jeśli zostanie zdiagnozowany stan patologiczny płodu, lekarze mogą zalecić interwencje, które pomagają w zarządzaniu tym stanem. Mogą to być zabiegi chirurgiczne na płodzie lub leczenie farmakologiczne.

W przypadku ciężkich wad wrodzonych, takich jak wrodzone wady serca, przeprowadzane mogą być zabiegi chirurgiczne na płodzie wewnątrz macicy.

Yaroman
110
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 1 748
Wysłane: 21 października 2023 07:58:44
???bandhead Przejrzałem kilka ostatnich wpisów z tego wątku. OMG d'oh! Czy to jest jeszcze forum inwestorskie?

szarlej81
178
Wysłane: 21 października 2023 08:38:07
1ketjoW napisał(a):

Znam kobiety jakie zachodzą w ciążę przy tym prawie. U mnie w pracy dwie koleżanki w tym roku. Znowu stawiasz tezy bez poparcia argumentami. Na jakiej podstawie twierdzisz, że kobiety boją się zachodzić w ciążę że strachu, a nie np. z tego powodu że boją się zostać same z dzieckiem?

Tu masz badanie na większej grupie niż "dwie koleżanki z pracy" ;)
kobieta.onet.pl/wiadomosci/pol...

Wśród barier które zniechęcają do rodzicielstwa 39% kobiet wymieniło wyrok TK. Wśród mężczyzn było to tylko 12%. Sondaż był przeprowadzony metodą CAWI, więc jego dokładność jest taka sobie - ale w zupełności wystarcza do udowodnienia, że część kobiet obawia się ciąży ze względu na wyrok TK a samo zjawisko istnieje. A w kontekście tragicznej demografii jaką mamy obecnie sprawa wymaga moim zdaniem dokładniejszego pochylenia się nad nią.

Yaroman napisał(a):
???bandhead Przejrzałem kilka ostatnich wpisów z tego wątku. OMG d'oh! Czy to jest jeszcze forum inwestorskie?

Wszystkie pozostałe tematy mają tematykę inwestorską. Ten jeden już w tytule ma ostrzeżenie czego dotyczy ;)
Edytowany: 21 października 2023 08:39

decimus
19
Wpisów: 266
Wysłane: 21 października 2023 08:56:06
Jest dosyć oczywiste że nie da się dojść do konsensusu odnośnie momentu kiedy powstaje człowiek proponuję więc zamknąć jednak ten wątek. Myślę też że juz dawno wszyscy się zgubiliśmy o co się właściwie spieracie. Głównie zdaje się przerzucacie się cytatami.
Edytowany: 21 października 2023 08:57

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 21 października 2023 09:15:17
Jeśli nie rozumiesz wpływu ryzyka na chec podjęcia decyzji to ja nie wiem jak inwestujesz. Prawo jest opresyjne i w przypadku problemów obraca się przeciwko kobiecie a ciąza wiaże sie jednak z pewnym ryzykiem. Można się bać czy też też obawiać. Oczywiście, że nie jest to jedyny i decydujący czynnik problemów demograficznych ale też trzeba zauważać, że to nie pomaga a gra tematem mocno go popularyzuje. Tymczasem w ramach korzyści politycznej przyjęto prawo po myśli środowisk skrajnych odbierając obywatelom możliwość podjęcia decyzji i przenosząc na nich całe ryzyko oraz obarczając ich w pewnych przypadkach złych wielkim ciężarem tylko po to by środowiska skrajne żyły w komforcie sumienia. Blokowanie teraz zmian w tym systemie łagodzących prawo będzie przyjęte przez opinie publiczną jako nie liczenie się z jej zdaniem. To się będzie nasilać. Czekam aż Duda odrzuci pierwsze próby zmian, które z racji różnic w opozycji nie będą rewolucyjne. Temat aborcji w Stanach mocno pognębił w ostatnich wyborach republikanów a Sąd Najwyższy rzucił Demokratom koło ratunkowe. Myślę, że u nas będzie podobnie i to będzie grane.

szarlej81
178
Wysłane: 21 października 2023 09:17:36
decimus napisał(a):
Jest dosyć oczywiste że nie da się dojść do konsensusu odnośnie momentu kiedy powstaje człowiek proponuję więc zamknąć jednak ten wątek. Myślę też że juz dawno wszyscy się zgubiliśmy o co się właściwie spieracie. Głównie zdaje się przerzucacie się cytatami.

Obiektywnie się nie da. Mamy całe spektrum rozwoju pomiędzy zapłodnieniem a porodem i nie da się jednoznacznie stwierdzić, że człowiek zaczyna się np 198 dnia ciąży. Osobiście odrzucam tutaj zdecydowanie wszystkie przesłanki religijne typu płód już po zapłodnieniu otrzymuje duszę. Mogą być one wskazówką dla osób wierzących ale nie powinny stanowić źródła prawa dotyczącego ogółu społeczeństwa. Pozostają zatem przesłanki medyczne. I jak nie uda się tutaj oczywiście stworzyć kryterium które przekona wszystkich - nieprzypadkowo jednak bardzo wiele państw stosuje granicę 12 tygodnia. W argumentację za tym akurat terminem wdawał się nie będę - można bez problemu znaleźć w necie. A dyskusja na ten temat zazwyczaj jest jałowa - bardzo szybko przeradza się w przerzucanie sztuczkami erystycznymi w stylu "mordowanie nienarodzonych dzieci". Więc faktycznie strata czasu.

Dlatego znacznie ciekawszym dla mnie są społeczne konsekwencje określonego prawa aborcyjnego. Z jednej strony mamy bardzo mocne niezadowolenie społeczeństwa z tego jak ono wygląda - zdecydowana większość chce co najmniej przywrócenia stanu sprzed wyroku TK , a drugą wpływ obecnych przepisów na procesy demograficzne. Te są chyba najpoważniejszym problemem przed jakim stoi nasz kraj - dużo poważniejszym niż kwestia uchodźców i cała reszta jaką straszą politycy. A problem ten regularnie zamiatany jest pod dywan.

A przecież sprawa ta dotyka wielu płaszczyzn - przykładowo wciąż wiele osób inwestycję w nieruchomości uważa za pewnik - nie zastanawiając się jaki będzie popyt na te mieszkania za 30 lat. A giełda? Czy wzrost zamożności Polaków zniweluje kurczącą się ich populację zmniejszającą również przecież liczbę aktywnych inwestorów giełdowych ;) ?
Edytowany: 21 października 2023 09:25

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2023 09:33:09
mihumor napisał(a):
Jeśli nie rozumiesz wpływu ryzyka na chec podjęcia decyzji to ja nie wiem jak inwestujesz. Prawo jest opresyjne i w przypadku problemów obraca się przeciwko kobiecie a ciąza wiaże sie jednak z pewnym ryzykiem. Można się bać czy też też obawiać. Oczywiście, że nie jest to jedyny i decydujący czynnik problemów demograficznych ale też trzeba zauważać, że to nie pomaga a gra tematem mocno go popularyzuje. Tymczasem w ramach korzyści politycznej przyjęto prawo po myśli środowisk skrajnych odbierając obywatelom możliwość podjęcia decyzji i przenosząc na nich całe ryzyko oraz obarczając ich w pewnych przypadkach złych wielkim ciężarem tylko po to by środowiska skrajne żyły w komforcie sumienia. Blokowanie teraz zmian w tym systemie łagodzących prawo będzie przyjęte przez opinie publiczną jako nie liczenie się z jej zdaniem. To się będzie nasilać. Czekam aż Duda odrzuci pierwsze próby zmian, które z racji różnic w opozycji nie będą rewolucyjne. Temat aborcji w Stanach mocno pognębił w ostatnich wyborach republikanów a Sąd Najwyższy rzucił Demokratom koło ratunkowe. Myślę, że u nas będzie podobnie i to będzie grane.

Prawo stanowi wyraźnie, że w przypadku zagrożenia życia kobiety aborcja jest dopuszczalna. W Polsce są tysiące patologicznych ciąż, które w zależności od decyzji lekarza lub lekarzy mogą albo być leczone albo może zostać dokonana aborcja. Nie słyszałem o lekarzach, którzy w związku z obowiązującym prawem twierdzą że jest ono opresyjne.

Cytat:

Będą wytyczne dla lekarzy w sprawie aborcji. "Życie matki w hierarchii zawsze stoi wyżej"

www.gazetaprawna.pl/wiadomosci...

W USA SN wypowiedział się w sprawie aborcji. Konstytucyjne prawo do aborcji zostało zniesione.

Cytat:

Sąd Najwyższy USA: Konstytucja nie przyznaje prawa do aborcji

www.gazetaprawna.pl/wiadomosci...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 października 2023 09:42:01
decimus napisał(a):

Medycyna jednoznacznie określa ten moment. Wszystko jest następstwem dojścia do zapłodnienia. To podejście stricte naukowe.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

18 19 20 21 22

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,673 sek.

ozautnwz
yppzirhv
yucwwkko
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kdjrunle
ugqkystm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat