jvpewweh
Advertisement
PARTNER SERWISU
lpshuelh
42 43 44 45 46

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 4 stycznia 2024 20:37:11
1ketjoW napisał(a):
. Nie bardzo rozumiem dlaczego ograniczasz się tylko do TVP? Zarówno TVN jak i Agora wspierali dawną opozycję i moim zdaniem w wielu przypadkach było im daleko od obiektywizmu czy elementarnego warsztatu rzetelności dziennikarskiej (pracowali pod z góry przyjęte tezy) np. w kwestii kupowania wiz w Ugandzie czy bariery elektronicznej na granicy.

Ale ja przecież nigdzie nie twierdzę, że TVN czy Agora są obiektywne. Oczywiście, że nie są i tą tendencyjność widać. Chociaż jakieś tam granice jeszcze trzymają bo nie kojarzę aby posunęli się do czegoś takiego jak TVP z Brejzą gdzie jej pracownicy pocięli jego wypowiedzi przejęte przez Pegausa, gdzie po prostu tak zmontowano jego różne wypowiedzi do różnych osób, że praktycznie wykreowano nową "rzeczywistość" (za co zresztą mają zapłacić 200 tysięcy kary). TVN nie oglądam - mimo, że to nie jest tak siermiężne jak TVP to mnie jednak odrzuca. Do Wyborczej owszem - czasem zajrzę, głównie ze względu na reportaże. Tu akurat trzymają jako taki poziom, pod warunkiem, że nie zahacza to o politykę.

Natomiast czepiam się głównie TVP ponieważ jest ona finansowana ze środków publicznych. Natomiast media prywatne takie jak TVN, Agora, TVRepublika czy Gazeta Polska mogą sobie jak dla mnie być nieobiektywne w którą stronę im się tylko mają ochotę. Nie podoba mi się to, ale bez wprowadzania cenzury nic tu nie da się zrobić.
Edytowany: 4 stycznia 2024 20:37

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 stycznia 2024 20:37:36
@szarlej81
a mógłbyś wyjaśnić co konkretnie Cię oburzyło w słowach Pietrzaka? Możliwe, że ja mam zupełnie inną wrażliwość lub jestem jej całkowicie pozbawiony i nie rozumiem o co ten cały raban.

Wg rzecznika prokuratury, rozchodzi się o art. 257 kk. Jedyną narodowością, wymienioną przez Pietrzaka w tej wypowiedzi, są Niemcy.

szarlej81
178
Wysłane: 4 stycznia 2024 21:01:28
@ Krewa

Jak dla mnie żarty z Oświęcimia, Treblinki, Majdanka czy Katynia są niedopuszczalne ze względu na kontekst historyczny tych miejsc. Pan Pietrzak chce w tych barakach umieszczać uchodźców? Nie wie w jakim celu umieszczali tam "gorszy sort" ludzi Niemcy? Chyba jednak wie bo sam nazwał swój "żart" okrutnym.
Ja rozumiem, że w czasach pogoni za klikalnością, oglądalnością i szeroko pojętym zasięgiem ludzie się przyzwyczaili, że można wrzucić dowolne gówno w wentylator, bo i tak znajdą się tacy, którzy po tym stwierdzą że całkiem ładnie im to pachnie ale mi te Tik-tokowe klimaty po prostu nie pasują.

W tych miejscach zamordowano około 2 mln ludzi w większości obywateli Polski i takie instrumentalne odwoływanie się ich symboliki bo ktoś chciał sobie zabłysnąć w imię politycznej naparzanki to jest po prostu prostactwo i tyle. Czy to co powiedział Pietrzak podpada pod jakiś paragraf nie wiem i nie za bardzo mnie to obchodzi. Po prostu to co sobą zaprezentował to jest dno.
Edytowany: 4 stycznia 2024 21:09

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 4 stycznia 2024 21:45:31
Nie wszyscy zrozumieli, albo raczej nie chcą zrozumieć, że Pietrzak powiedział to co powiedział, nie po to żeby trzymać kogoś w barakach, tylko po to żeby nikogo w tych ani innych barakach/obozach nie trzymać.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 4 stycznia 2024 21:49:47
szarlej81 napisał(a):
@ Krewa
Jak dla mnie żarty z Oświęcimia, Treblinki, Majdanka czy Katynia są niedopuszczalne ze względu na kontekst historyczny tych miejsc.

Ok.
szarlej81 napisał(a):
Pan Pietrzak chce w tych barakach umieszczać uchodźców?

Odnoszę wrażenie, że zapoznałeś się z maglowaną na potęgę skróconą wersją jego wypowiedzi.

Reasumując - żart faktycznie był okrutny, a raczej okrutnie prymitywny. Należy jednak przyznać, Pietrzak trzyma poziom, bo przez ostatnie 30 lat tylko takie żarty i uprawiał. Mnie zaś w tej całej historii przeszkadza, że poddaje się ocenie zmanipulowaną, bo pociętą wypowiedź. I mam dziwne podejrzenie graniczące z pewnością, że w całej tej aferze nie chodzi o Pietrzaka, tylko o TV Republika. No bo grzech nie wykorzystać takiej okazji i nie uderzyć w ostatnią tubę telewizyjną PiS. Sądząc po deklaracjach reklamodawców, cel został w dużej mierze osiągnięty.

Przypomnijmy sobie case Daukszewicza (atak na którego w mojej prywatnej ocenie był zupełnie nieuzasadniony) - wówczas reklamodawcy nie wykazywali się taką wrażliwością i poprawnością polityczną.

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 4 stycznia 2024 21:57:40
szarlej81 napisał(a):

Zresztą Lis wyskoczył przecież kiedyś na twitterze z "komorą dla Kaczora" i chociaż aluzja do obozów zagłady była tu mniej oczywista niż u Pietrzaka nie zostawiono na nim suchej nitki. I słusznie.

aha....
chociaz w sumie racja - bo przekaz był jasny zeby zabic Kaczynskiego
bo chyba nie chodziło o komore od silnika ????
ale nie martw sie kazdy absurd mozna podciągnąć jako performens artystyczny
np patroszenie biskupa czy wiersz czytany przez Tuska aby prezydent się powiesił
ale rozumiem - to nie jest oczywiste ,tak jak to ze nie ma lokum dla pontoniarzy w Polsce
bo przecież to był tylko ŻART bo przecież ty szarlej kupiłes juz 5 mieszkań dla pontoniarzy oraz całe miasteczko wilanów juz jest przygotowne na utrzymywanie emigrantów. Takze wszystkie hotele przygotowały najlepsze pokoje aby emigrantów utrzymywac

compress compress compress compress compress

yanek z hor
168
Wysłane: 4 stycznia 2024 22:22:35
szarlej81 napisał(a):

Teraz tylko czekać jak Pietrzaki/politycy będą sobie żartować że uchodźców można by gazować w sumie cyklonem B bo przecież Niemcy pozostawili po sobie do tego stosowną infrastukturę.

.

Sięgasz dna z logika...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 4 stycznia 2024 23:37:44
Cytat:

Natomiast czepiam się głównie TVP ponieważ jest ona finansowana ze środków publicznych. Natomiast media prywatne takie jak TVN, Agora, TVRepublika czy Gazeta Polska mogą sobie jak dla mnie być nieobiektywne w którą stronę im się tylko mają ochotę. Nie podoba mi się to, ale bez wprowadzania cenzury nic tu nie da się zrobić.

Albo nie widzisz albo nie chcesz zobaczyć mariażu obecnej władzy i niektórych mediów.

Popatrz na wyniki finansowe koncernu Agora za rządów PO do 2015 r. i po 2015 r. Potem przypomnij sobie finansowanie stadionu Legii której wtedy właścicielem było ITI przez M.ST.
Warszawa z nadania Pani Prezydent HGW. To samo ITI jakie posiada TVN.

Widać mariaż władzy i niektórych mediów i niektóre media doskonale rozumieją swój interes ekonomiczny. Poparcie TVN u czy Agory nie jest za darmo.

Przypomnij sobie jak powstała GW i jak Wałęsa się wściekł że nie ma na nią wpływu. O korzeniach TVN sam poszukaj informacji.

Zawsze mnie to dziwiło, że w Polsce nikt kto ma pieniądze nie chciał zrobić kolejnej telewizji. Konkurencja bardzo ograniczona. Nie chciał - a może nie mógł. Ale to pewnie plotki.
Edytowany: 4 stycznia 2024 23:39

szarlej81
178
Wysłane: 5 stycznia 2024 07:27:21
Ależ dostrzegam ten mariaż. I mi się on nie podoba. Tylko to wciąż są media prywatne. Natomiast jeżeli chodzi o pompowanie kasy np z reklam to jest to ciężka sprawa do ugryzienia. SPP mają prawo się reklamować i nie za bardzo sobie wyobrażam jak stworzyć takie zasady ustalające, gdzie to mogą robić aby pasowały one wszystkim. Zresztą identycznie zachowywała się poprzednia władza, za której strumień kasy płynącej do mediów związanych z PIS był nawet większy niż ten kierowany do Agory za poprzedniego PO.

Jak masz jakiś pomysł jak weryfikować która reklama SPP jest zasadna a która stanowi wsparcie dla zaprzyjaźnionych mediów to chętnie się zapoznam. Mi nie przychodzi tu nic sensownego do głowy.

@krewa

Pietrzaka oceniam na podstawie całości jego wypowiedzi a nie medialnych skrótów. I tak, zdaje sobie sprawę że to nie była prawdziwa propozycja aby tych ludzi zamykać w tych barakach. Nie zmienia to w mojej ocenie nic.

@Yanek z hor.

Komora w języku polskim ma wiele znaczeń.
www.synonimy.pl/synonim/komora...

Mnie jak byłem mały gdy byłem niegrzeczny babcia straszyła zamykaniem w komorze przez co rozumiała schowek na narzędzia.

Co nie zmienia tego że Lis powinien wiedzieć, że może się to kojarzyć z komorami gazowymi. I absolutnie nie powinien tego pisać. Różnica taka, że on chociaż przeprosił.
Edytowany: 5 stycznia 2024 07:45

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 5 stycznia 2024 09:19:12
Cytat:
Ależ dostrzegam ten mariaż. I mi się on nie podoba. Tylko to wciąż są media prywatne. Natomiast jeżeli chodzi o pompowanie kasy np z reklam to jest to ciężka sprawa do ugryzienia. SPP mają prawo się reklamować i nie za bardzo sobie wyobrażam jak stworzyć takie zasady ustalające, gdzie to mogą robić aby pasowały one wszystkim. Zresztą identycznie zachowywała się poprzednia władza, za której strumień kasy płynącej do mediów związanych z PIS był nawet większy niż ten kierowany do Agory za poprzedniego PO.

Jak masz jakiś pomysł jak weryfikować która reklama SPP jest zasadna a która stanowi wsparcie dla zaprzyjaźnionych mediów to chętnie się zapoznam. Mi nie przychodzi tu nic sensownego do głowy.

Skoro dostrzegasz ten mariaż to dlaczego uważasz, że kupowanie poparcia mediów prywatnych jest bardziej moralnie poprawne od posługiwania się telewizją publiczną do upubliczniania przekazu jaki zdaniem władzy jest właściwy. Ja rozumiem, że Twoim zdaniem poprawny jest stan w którym jedna z władz współfinansuje prywatne media, a druga która nie ma takiej możliwości, bo nie rządziła, aby to stworzyć takie media, ma zapewniać obiektywizm mediów publicznych, gdy inne rodzaje mediów nie są obiektywne. Ja w tym logiki nie widzę.

Z jednym mogę się zgodzić. Nachalna propaganda przynosi skutek odwrotny od zamierzonego.

Co do reklam. Nie ma takiego klucza. Natomiast nie jestem pewny czy ministerstwa, urzędy, agendy rządowe itd muszą prenumerować GW. Nie wydaje mi się to konieczne, a tak było przed 2015 r.

Co do tego kto finansował GW w znacznej części i jaka była ich efektywność finansowa:

Cytat:
Adam Michnik: zmiana władzy straszliwie walnęła „Gazetę Wyborczą” po kieszeni, nie stać nas na oddziały regionalne i korespondentów

www.wirtualnemedia.pl/artykul/...

Proszę również o odsłuchanie wypowiedzi prof. Legutko w sprawie roli Niemców w UE:

www.youtube.com/watch?v=ppneOj...
Edytowany: 5 stycznia 2024 09:30

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 stycznia 2024 09:21:25
szarlej81 napisał(a):
Pietrzaka oceniam na podstawie całości jego wypowiedzi a nie medialnych skrótów. I tak, zdaje sobie sprawę że to nie była prawdziwa propozycja aby tych ludzi zamykać w tych barakach. Nie zmienia to w mojej ocenie nic.

Sądząc po tym co piszesz - oceniasz skrót. Wypowiedź Pietrzaka nie dotyczyła emigrantów, inaczej nie byłoby później wzmianki o art 257 kk. Wypowiedź Pietrzaka dotyczyła Niemców. Niemców, chcących prowadzić politykę emigracyjną opartą na własnych interesach, z pominięciem interesów pozostałych członków UE, w konkretnym wypadku Polski. Niemców, którzy sami rozważali umieszczenie uchodźców na terenie dawnego obozu koncentracyjnego.

yanek z hor
168
Wysłane: 5 stycznia 2024 10:31:34
szarlej81 napisał(a):

Mnie jak byłem mały gdy byłem niegrzeczny babcia straszyła zamykaniem w komorze przez co rozumiała schowek na narzędzia.

komora komórka
... widac ze dla ciebie nie ma zadnej roznicy...

to teraz wytłumacz wiersz Tuska który "zalecał" aby prezydent sie powiesił
zrób jakąs gimnastyke intelektualna
nie bede przytaczał oracji Palikota...

compress compress compress compress compress compress

szarlej81
178
Wysłane: 5 stycznia 2024 14:48:11
1ketjoW napisał(a):

Skoro dostrzegasz ten mariaż to dlaczego uważasz, że kupowanie poparcia mediów prywatnych jest bardziej moralnie poprawne od posługiwania się telewizją publiczną do upubliczniania przekazu jaki zdaniem władzy jest właściwy. Ja rozumiem, że Twoim zdaniem poprawny jest stan w którym jedna z władz współfinansuje prywatne media, a druga która nie ma takiej możliwości, bo nie rządziła, aby to stworzyć takie media, ma zapewniać obiektywizm mediów publicznych, gdy inne rodzaje mediów nie są obiektywne. Ja w tym logiki nie widzę.

No to źle rozumiesz. Pisałem, że karmienie przyjaznych mediów przez reklamy SPP praktykowane zarówno przez PIS jak i PO mi się nie podoba ale nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić. Natomiast jeżeli chodzi o telewizję publiczną to mówimy tu o kwestii skali. To nie jest kilkadziesiąt/kilkaset milionów przez kilka lat ale prawie 3 miliardy rocznie. Nie może być tak, że jakaś partia wykorzystuje media publicze wyłącznie do zwalczania swojej politycznej konkurencji. Pełnej obiektywności pewnie nie da się tam wprowadzić, ale jakiś umiar być musi.

Tak na marginesie zazwyczaj nie oglądam telewizji, ale będąc w święta oglądałem pod rząd zarówno i9:30 jak i Fakty na TVN. I muszę przyznać, że i9:30 wygląda znacznie lepiej niż to co pokazują na TVNie. Idealnie nie jest, ale gdyby PIS w Wiadomościach tak traktował opozycję to problem byłby dużo mniejszy.

Cytat:

Co do reklam. Nie ma takiego klucza. Natomiast nie jestem pewny czy ministerstwa, urzędy, agendy rządowe itd muszą prenumerować GW. Nie wydaje mi się to konieczne, a tak było przed 2015 r.

A muszą prenumerować Gazetę Polską bo tak było po 2015 roku? Najlepiej byłoby gdyby mogły prenumerować wyłącznie czasopisma branżowe związane z ich obszarem dzialalności.

yanek z hor napisał(a):

komora komórka
... widac ze dla ciebie nie ma zadnej roznicy...

W opisywanej przeze mnie sytuacji dokładnie rzecz biorąc było to "kumora" ;)

Cytat:

to teraz wytłumacz wiersz Tuska który "zalecał" aby prezydent sie powiesił
zrób jakąs gimnastyke intelektualna
nie bede przytaczał oracji Palikota...

compress compress compress compress compress compress

To nie był wiersz Tuska tylko fragment wiersza Miłosza. Analizy się nie podejmę bo nie czuję się na siłach, tu możesz coś znaleść:

www.bryk.pl/wypracowania/jezyk...
https://klp.pl/milosz/a-6254.html

Edytowany: 5 stycznia 2024 14:55

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 5 stycznia 2024 15:08:22
Cytat:
A muszą prenumerować Gazetę Polską bo tak było po 2015 roku? Najlepiej byłoby gdyby mogły prenumerować wyłącznie czasopisma branżowe związane z ich obszarem dzialalności.

Gazeta Polska??? Przecież ich sprzedaż spadła w trakcie rządów PiSu na pysk. W 2021 r. to było 10 tys. egz wydrukowanych egzemplarzy. Ten poziom to jakiś plankton w porównaniu do GW.

Co to telewizji. 3 mld zł to chciała wydać koalicja na TVP.

Poza tym twierdzenie, że całe środki z budżetu idą na realizację celów PiS w telewizji jest mniej więcej tak prawdziwe jak to, że 800+ jest finansowane tylko z Twoich podatków. A wydatki na służbę zdrowia, armię, edukację są finansowane z podatków innych osób. W TVP nie ma i nie było wyłącznie programów politycznych. Natomiast z tego co widzę, to inny przekaz medialny zalazł mocno za skórę obecnej większości.

Według mnie trzeba się pogodzić z tym że tzw. publiczne media mniej lub bardziej będą prorządowe. Twierdzenie, że było/jest/będzie inaczej to iluzja.

Edytowany: 5 stycznia 2024 15:15

szarlej81
178
Wysłane: 5 stycznia 2024 15:20:58
3mld na TVP było zapisane w budżecie Morawieckiego na 2024. Wcześniej szło 2,5 miliarda. Natomiast co do Gazety Polskiej i całej reszty "planktonu" to poszukaj sobie ile kasy pośrednio dostali od władzy przez ostatnie 8 lat. Nie chcę skłamać bo nie mam tych liczb przed sobą ale z tego co pamiętam było to kilkaset milionów złotych.

I masz rację, że media publiczne pewnie będą mniej lub bardziej upolitycznione. Kwestia aby to było raczej mniej niż bardziej.
Edytowany: 5 stycznia 2024 15:27

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 5 stycznia 2024 16:34:21
szarlej81 napisał(a):
3mld na TVP było zapisane w budżecie Morawieckiego na 2024. Wcześniej szło 2,5 miliarda. Natomiast co do Gazety Polskiej i całej reszty "planktonu" to poszukaj sobie ile kasy pośrednio dostali od władzy przez ostatnie 8 lat. Nie chcę skłamać bo nie mam tych liczb przed sobą ale z tego co pamiętam było to kilkaset milionów złotych.

I masz rację, że media publiczne pewnie będą mniej lub bardziej upolitycznione. Kwestia aby to było raczej mniej niż bardziej.

Weź nie czaruj, przecież ustawę okołobudżetową zawetował Duda a tam był budżet na TVP na 3 mld zł na 2024 r.

Ale nie za prenumeratę tylko z reklam. Poza tym trzeba porównywać dane roczne. Gazeta Polska z tego co czytałem dostawał rocznie kilka milionów.
Edytowany: 5 stycznia 2024 16:44

yanek z hor
168
Wysłane: 5 stycznia 2024 16:53:30
szarlej81 napisał(a):

To nie był wiersz Tuska tylko fragment wiersza Miłosza. Analizy się nie podejmę bo nie czuję się na siłach, tu możesz coś znaleść:

www.bryk.pl/wypracowania/jezyk...
https://klp.pl/milosz/a-6254.html

Przecież Tusk wierszy nie pisał - sam sobie tłumaczysz że to był wiersz Miłosza a nie Tuska ?
Nie wiem po co mi jakies 'bryki' wklejasz co mnie zupełnie nie interesuje - wystarczy że
słyszałem co Tusk mówił i wjakim momencie to się odbywało

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 5 stycznia 2024 18:10:04
Po przejęciu władzy w 2015 media publiczne były w 100% upolitycznione przez PiS... Gorzej już nie będzie...

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 5 stycznia 2024 21:03:52
krewa napisał(a):
@szarlej81
a mógłbyś wyjaśnić co konkretnie Cię oburzyło w słowach Pietrzaka? Możliwe, że ja mam zupełnie inną wrażliwość lub jestem jej całkowicie pozbawiony i nie rozumiem o co ten cały raban.

Wg rzecznika prokuratury, rozchodzi się o art. 257 kk. Jedyną narodowością, wymienioną przez Pietrzaka w tej wypowiedzi, są Niemcy.

Nie przepadam za poważniejszymi dysputami politycznymi bo prawda jest taka jak w wierszy "każda pliszka swój ogonek chwali" i nie da się przekonać do innych poglądów. Dlatego uważam to za przeciwskuteczne.
Nie wiem czy słuchałeś co mówił rzeczony gostek. Otóż wyrażał się o imigrantach czyli wielu narodowościach. Kim są imigranci wiemy z przekazów jednego "małego Napoleonka" rzekoma mających roznosić "szkodliwe coś"
Nie można abstrachować od połączeń tych faktów bo są całością. Jakie są poglądy ludzi spamowanych "wolnym TVP" na imigrantów wiemy. Wiemy także jakie są inne wypowiedzi "pana satyryka". Dziwię się, że człowiek który powinien coś pamiętać z wojny tak skrajnie skręcił na prawo. Czyż to nie ze skrajnej prawicy wywodzili się najwięksi mordercy w historii. Może na wschodzie nie nazywano tego prawicą. Czy jest dziwne, że z tych kręgów skrajnych patologii (ludzie z UB to uczniowie NKWD) doprowadzili do zbiorowych morderstw. Tam także piętnowano niektóre nacje. Nie można tylko zrzucać na traumę powojenną bo to nieprawda.
Stosunek do innych nacji można mieć różny nie trzeba innych kochać, ale nie można mówić o nich z taką pogardą. Cała wypowiedź i poglądy nie okazują miłości ani nawet neutralności. Dziwne, że Polacy gdy muszą gdzieś wyjechać oczekują sympatii a sami lubią wynajdować wrogów - nawet wśród własnych krajan. Nie wiem czy to "wada genetyczna" czy coś innego.
Zobaczcie jak jest wśród Żydów. Tam między sobą rywalizują ale w relacjach z innymi zawsze się wspierają. Czemu Polacy działają przeciwnie zwa;czając się zawsze ?
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 5 stycznia 2024 21:07:38
baks napisał(a):
Nie wiem czy słuchałeś co mówił rzeczony gostek.

Ty to tak zupełnie poważnie napisałeś?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

42 43 44 45 46

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,552 sek.

wfbdubhv
bnowopzp
plpyinzu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eqfvbkhd
jsrdtkln
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat