jqalaeer
Advertisement
PARTNER SERWISU
qjdkvkun
45 46 47 48 49

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 10 stycznia 2024 07:27:41
1ketjoW napisał(a):
To tylko interpretacja prawna. Przepis w Konstytucji można rozumieć również inaczej. Pierwsze zdanie to zasada ogólna obejmująca abolicję indywidualna. Drugie zdanie to wyjątek od tej reguły.

Nie jest wcale bezsensowne ułaskawienie kogoś kto nie został skazany przed TS. Można bowiem wyobrazić sobie taką sytuację polityczną, w której TS skarze przeciwnika politycznego w procesie politycznym przed TS. Wtedy abolicja przed wyrokiem TS byłaby jak najbardziej zasadna, gdyż wyrok TS byłby niesprawiedliwy.

Co znaczy "polityczny"... ?
Jeszcze jeden maly kroczek i jestesmy w Rosji...
Moze trzeba jeszcze zapisac w konstytucji, ze politycy bedacy u wladzy sa nietykalni, bo wszystko co robia, robia dla dobra spoleczenstwa i panstwa i nie podlega zadnej ocenie, nawet gdy jest niezgodne z prawem...

Adagio
48
Wysłane: 10 stycznia 2024 07:30:23
krewa napisał(a):
007 napisał(a):
Łapówkarze wychodzą z więzień, a w ich miejsce pakują osoby, które z nimi walczyły.

Oko za oko, zegarek za ... pardon, ząb za ząb

Wiesz jaka jest roznica miedzy tymi dwoma obozami...
za zegarek gosc podal sie dy dymisji...
Z drugiej strony niezaleznie od skali afery zadnych dymisji nie bylo...

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 10 stycznia 2024 07:50:09
Wyrok na Kamińskiego i Wąsika jest jawny ???
jestem ciekawy na czym "niezależny sąd" oparł wyrok stwierdzajac że robienie prowokacji jest nielegalne i zagrozone 2 latami więzienia. To będie przestroga dla służb antykorupcyjnych czego nie mogą dotykać....
Nie wiem czy jest jakiś kraj w UE gdzie nie mozna robić prowokacji...

Mogę dac tutaj pare przykładów kilku wałków które odbyły się w legalizacji budowy albo "cudownym" zamianie urzytkowania gruntów gdzie np własciciel nie mógł tego zrobic ale jak sprzedał odpowiedniej osobie to stał sie CUD. Wiadomo kto podejmuje decyzje - tym momencie trzeba byc biernym ???

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 10 stycznia 2024 07:59:41
Adagio napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
To tylko interpretacja prawna. Przepis w Konstytucji można rozumieć również inaczej. Pierwsze zdanie to zasada ogólna obejmująca abolicję indywidualna. Drugie zdanie to wyjątek od tej reguły.

Nie jest wcale bezsensowne ułaskawienie kogoś kto nie został skazany przed TS. Można bowiem wyobrazić sobie taką sytuację polityczną, w której TS skarze przeciwnika politycznego w procesie politycznym przed TS. Wtedy abolicja przed wyrokiem TS byłaby jak najbardziej zasadna, gdyż wyrok TS byłby niesprawiedliwy.

Co znaczy "polityczny"... ?
Jeszcze jeden maly kroczek i jestesmy w Rosji...
Moze trzeba jeszcze zapisac w konstytucji, ze politycy bedacy u wladzy sa nietykalni, bo wszystko co robia, robia dla dobra spoleczenstwa i panstwa i nie podlega zadnej ocenie, nawet gdy jest niezgodne z prawem...

To znaczy, że większość parlamentarna likwiduje jednostki np. PAP po wecie Prezydenta jakie nie są finansowane na podstawie ustawy okołobudżetowej i łamie w ten sposób ewidentnie prawo. Dla mnie niestety te wszystkie działania odbija się czkawka gdy PiS wróci do władzy.

W komisjach sejmowych obecnie opozycja ma mniej przewodniczących i wiceprzewodniczących niż poprzednio. Poza tym nie ma wicemarszałka ani w Sejmie ani w Senacie.

Nie jestem ekspertem ale z tego co słyszałem abolicja na każdym etapie postępowania jest możliwa np. USA, UK czy Francja.
Edytowany: 10 stycznia 2024 08:04

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 10 stycznia 2024 08:09:12
yanek z hor napisał(a):
jestem ciekawy na czym "niezależny sąd" oparł wyrok stwierdzajac że robienie prowokacji jest nielegalne i zagrozone 2 latami więzienia. To będie przestroga dla służb antykorupcyjnych czego nie mogą dotykać....

Sygn. akt X Ka 613/23
bip.warszawa.so.gov.pl/attachm...

W skrócie tu nie chodzi o samą prowokację, ale o jej przeprowadzenie z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa. Jakich konkretnie jest wymienione w wyroku.

Edytowany: 10 stycznia 2024 08:14

Adagio
48
Wysłane: 10 stycznia 2024 08:13:42
yanek z hor napisał(a):
Nie wiem czy jest jakiś kraj w UE gdzie nie mozna robić prowokacji...

Mogę dac tutaj pare przykładów kilku wałków które odbyły się w legalizacji budowy albo "cudownym" zamianie urzytkowania gruntów gdzie np własciciel nie mógł tego zrobic ale jak sprzedał odpowiedniej osobie to stał sie CUD. Wiadomo kto podejmuje decyzje - tym momencie trzeba byc biernym ???

oko.press/zobacz-na-wlasne-ocz...
Cytat:
Oskarżony Mariusz Kamiński
i w tym celu zlecił zainicjowanie na podstawie podrobionych dokumentów przeprowadzenie postępowania administracyjnego, którego przedmiotem miało być wyrażenie zgody na zmianę przeznaczenia na cele nierolnicze i nieleśne 39,75 ha gruntów rolnych położonych w gminie Mrągowo, a osobą zainteresowaną miał być działający „pod przykryciem” funkcjonariusz CBA Andrzej Sosnowski oraz

w celu jego uwiarygodnienia, nie będąc organem uprawnionym do sporządzenia dokumentów uniemożliwiających ustalenie danych identyfikujących funkcjonariuszy oraz środków, którymi posługują się przy wykonywaniu czynności służbowych oraz w sytuacji braku podstaw prawnych dających prawo funkcjonariuszom CBA do sporządzania, wydawania i posługiwania się podrobionymi dokumentami, których wytworzenie narusza prawa osób trzecich zlecił podrobienie szeregu dokumentów urzędów administracji rządowej i samorządowej (lista 9 podrobionych dokumentów poniżej

milej lektury salute

Adagio
48
Wysłane: 10 stycznia 2024 08:30:34
1ketjoW napisał(a):

Nie jestem ekspertem ale z tego co słyszałem abolicja na każdym etapie postępowania jest możliwa np. USA, UK czy Francja.

Abolicja tak, ale nie ulaskawienie...

Mieszasz pojecia - abolicje moze uchwalic parlament w drodze ustawy, polega na odstąpieniu od ścigania określonej kategorii przestępstw...
Ulaskawienie to w pewnym sensie akt indywidualnej abolicji w stosunku do osob prawomocnie skazanych...

Slowo klucz "prawomocnie" skazanych...
Jezeli prezydent ulaskawia kogos przed wyrokiem sadu, to wchodzi w kompetencje sadu, ktorych prezydent z mocy prawa nie ma...

Edytowany: 10 stycznia 2024 08:33

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 08:32:29
. i funkcjonariuszem CBA działającym „pod przykryciem”
przedstawiającym się jako A.S. w sytuacji, gdy w ramach realizowanej
kombinacji operacyjnej dochodziło do wręczenia lub usiłowania
wręczenia korzyści majątkowej:
a. w dniu 5 czerwca 2007 roku w pokoju hotelu „(…)” w W.;
b. w dniu 6 lipca 2007 roku w pokoju hotelu „(…)” w W.,
czym działał na szkodę interesu publicznego albowiem naraził urzędy
administracji rządowej i samorządowej na utratę zaufania
,

trochę to smieszne...
To całe falszowanie dokumentów polegało na uwiarygodnieniu prawa własnosci do gruntu
To był zestaw dokumentów na podstawie których można było dokonac przekształcenia...
Jezeli słuzby antykorupcujne sa za to karane to tylko mozna podsumowac że coś takiego
moze sie tylko odbywac w państwie z dykty..

Adagio
48
Wysłane: 10 stycznia 2024 08:36:48
yanek problem polega na tym ze przestepstwa nie bylo a mialo byc dopiero wykreowane... tam nie bylo nawet checi popelnienia przestepstwa.. to byla czysta polityczna akcja majaca na celu wyeliminowanie Leppera i Samoobrony z zycia politycznego... zadne dzialania antykorupcyjne...
W ten sposob mozna "skorumpowac" prawie kazdego...

el_ah
31
Wpisów: 92
Wysłane: 10 stycznia 2024 08:37:51
vladinho napisał(a):
i znowu wracam do poprzedniego linka, w którym SN wydał interpretację, a tu masz analizę, a nie "widzimisię":
web.swps.pl/strefa-prawa/artyk...

Cytat:
Biorąc pod uwagę powyższe wnioski, stwierdzić trzeba, że w świetle obecnie obowiązujących przepisów prezydenckie prawo łaski nie może przejawiać się w formie abolicji indywidualnej, zaś nad przestrzeganiem prawa w tym zakresie czuwają sądy, w tym zwłaszcza Sąd Najwyższy.

No ale przecież każdy Polak wie lepiej, nie będzie mu jakiś "wykształciuch" tłumaczył jak działa konstytucja...

Interpretacja jak każda inna. Szczególnie "wesoła" w kontekście odwołań do monarchów i "republikanizmu". Równie dobrze można napisać, że prezydenckie prawo łaski jest reminiscencją Konstytucji kwietniowej w ramach której Prezydent (jak to się mówiło) był odpowiedzialny jedynie przed "Bogiem i historią".
Z sądami obecnie niestety trzeba uważać - lubią wydawać wyroki w zależności od swoich sympatii politycznych.

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 08:42:55
Adagio napisał(a):
yanek problem polega na tym ze przestepstwa nie bylo a mialo byc dopiero wykreowane... tam nie bylo nawet checi popelnienia przestepstwa.. to byla czysta polityczna akcja majaca na celu wyeliminowanie Leppera i Samoobrony z zycia politycznego... zadne dzialania antykorupcyjne...

Inaczej jednak rozumiemy praworzadnośc transparentnośc.
Jeżeli ktoś do mnie by przyszedł z propozycją korupcyjna to bym to od razu zgłosił to na Policje
Tutaj zupełnie było cos innego - ustalanie kwoty pare spotkan i umówienie sie na odbiór łapówki.
Teraz wyobrax sobie że to składa taka propozycje ktoś inny niz CBA - tolerujesz takie państwo ?
Dla mnie ten test urzednik nie zdał....

Adagio
48
Wysłane: 10 stycznia 2024 08:45:10
1ketjoW napisał(a):

To znaczy, że większość parlamentarna likwiduje jednostki np. PAP po wecie Prezydenta jakie nie są finansowane na podstawie ustawy okołobudżetowej i łamie w ten sposób ewidentnie prawo. Dla mnie niestety te wszystkie działania odbija się czkawka gdy PiS wróci do władzy.

.

PIS rozwalil system prawny i mamy tego skutki...
Nowy rzad jedzie po bandzie, ale nie ma chyba innego wyboru, inaczej nie da sie tej patologii szybko naprawic..

Cytat:
„Wojtek, czy mógłbyś dać jakiegoś sprytnego dziennikarza, aby przeprowadził bardzo pilnie wywiad z panem prezydentem ws. funduszu [medycznego] – narracja jest gotowa, tylko trzeba ładnie to wszystko ująć i poprzecinać pytaniami” – miała brzmieć wiadomość od Morawieckiego.

„Działamy, pytania są już gotowe” – miał odpowiedzieć szef PAP na wiadomość Mateusza Morawieckiego w marcu 2020.

oko.press/cenzura-w-pap-byla-f...

Adagio
48
Wysłane: 10 stycznia 2024 08:49:50
yanek z hor napisał(a):
Adagio napisał(a):

Inaczej jednak rozumiemy praworzadnośc transparentnośc.
Jeżeli ktoś do mnie by przyszedł z propozycją korupcyjna to bym to od razu zgłosił to na Policje
Tutaj zupełnie było cos innego - ustalanie kwoty pare spotkan i umówienie sie na odbiór łapówki.
Teraz wyobrax sobie że to składa taka propozycje ktoś inny niz CBA - tolerujesz takie państwo ?
Dla mnie ten test urzednik nie zdał....

System powinien wylapywac takich urzednikow i odpowiednio karac, sprawa jest jasna...
Ale w tej konkretnej sprawie jest drugie dno i ono jest stricte polityczne...

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 09:02:21
Adagio napisał(a):
[quote=yanek z hor ][quote=Adagio]
System powinien wylapywac takich urzednikow i odpowiednio karac, sprawa jest jasna...
Ale w tej konkretnej sprawie jest drugie dno i ono jest stricte polityczne...

Polityczne to sa wyroki wiezienia - nic więcej
i przestroga dla nastepnych którzy beda mieli czelnośc walczyć z korupcją
Ciekawe czy wróci upychanie kamienic za 50pln
czy wrócą wyroki karno skarbowe za wałek na 10mld z VATu

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 10 stycznia 2024 09:10:09
yanek
chodzi o to, że oni mają ścigać przestępców a nie ich tworzyć

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 09:14:35
W kwietniu będzie test wyborczy...
Zastanawiam sie co zrobia wyborcy 2050
ktorzy głosowali bo mieli juz dośc wojny Polsko-Polskiej
Cały czas się zastanawiam co robi w tym wszystkim PSL ....

Oczywiscie TUSK schowany a wystawiony został
co moge tu z duzym przekonaniem napisać frajer Hołownia

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 09:20:21
_olo_ napisał(a):
yanek
chodzi o to, że oni mają ścigać przestępców a nie ich tworzyć

Tutaj przedstawiasz ciekawy modus operandi
Jak dostajesz propozycję łapówki od CBA
to automatycznie jestes przestepca i CBA ciebie stworzyla.
Tak samo pewnie działa gdy nie jest to CBA ?????????

Jeżeli urzednik nie potrafi zglosić takiego faktu na Policje
tzn ze jest skorumpowany a nie ze ktoś z niego zrobił przestepce
Ciekawe co by na to powiedział Skandynaw ???

Adagio
48
Wysłane: 10 stycznia 2024 09:21:13
System prawa zadzialal... skazani prawomocnym wyrokiem sadu zgodnie z nowelizacja kodeksu karnego dokonanego na wniosek Zbigniewa Ziobry i uchwalonego przez PIS w 2023 musza zostac doprowadzeni przez policje do zakladu karnego i tak tez sie stalo...
Pileczka po stronie prezydenta...

Prezydent powinien skonczyc teraz ta szopke i skorzystac ze swoich uprawnien ulaskawiajac przestepcow i bedzie po temacie...

I nie powtarzajcie, ze juz ich ulaskawil... ulaskawil niewinnych, teraz sa prawomocnie skazani, czy sie to AD podoba, czy nie taki jest stan faktyczny i wyjsciem z tego bylo by teraz ulaskawienie osob skazanych... tylko chyba przeszkadza mu jego ego...

Albo moze o to chodzi Pisowi, zeby miec meczennikow... i pretekst do protestow...
Edytowany: 10 stycznia 2024 09:25

gokur
0
Wpisów: 11
Wysłane: 10 stycznia 2024 09:22:18
1ketjoW napisał(a):
To tylko interpretacja prawna. Przepis w Konstytucji można rozumieć również inaczej.

interpretacja - słowo klucz. Jak to w polskim sadownictwie: ta sama sprawa, dwa różne sądy, trzy różne wyroki. A że środowisko prawnicze, sędziowskie mamy w PL spolaryzowane, to i politycy grają środowiskiem prawniczym na emocjach suwerena. I tak to się kręci. Idąc za Sienkiewiczem: "Nienawiść wzrosła w sercach i zatruła krew pobratymczą." Z inwestycyjnego, gospodarczego itp punktu widzenia martwi mnie, ze po obecnych zawieruchach politycznych bedziemy przez zagraniczny kapital postrzegani jeszcze gorzej niz bylismy. Poglebiajacy sie kryzys legislacyjny, polaryacja spoleczna, zawiedzione oczekiwania kapitalu wobec liberalno demokratycznej koalicji, polityczny rewanzyzm gorojacy nad realnymi problemami... To wszystko nie sprzyja przyciaganiu kapitalu. A ten im wiekszy do zainwestowania, tym awersja do ryzyka mocniejsza.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 10 stycznia 2024 09:29:59
Adagio napisał(a):
Wiesz jaka jest roznica miedzy tymi dwoma obozami...
za zegarek gosc podal sie dy dymisji...
Z drugiej strony niezaleznie od skali afery zadnych dymisji nie bylo...

Dymisja? A z jakiegoż to stanowiska zrezygnowała ta osoba? Ja nie mam na myśli sytuacji z lat 2013-2015. Ja piszę o zarzutach postawionych przez NABU w roku 2020. To wtedy słynny wolontariusz N. został aresztowany. I teraz jest zwykła zemsta - wspomniane oko za oko.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

45 46 47 48 49

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,354 sek.

muyeznvz
aqnqikpl
ctdhkhgz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ustghvkk
eekjrorm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat