PARTNER SERWISU
meaghvjs
48 49 50 51 52

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 10 stycznia 2024 19:33:18
@yanek

Niekoniecznie wszystko odmienne od prawd objawionych i do wierzenia podanych w TV Republika to brednie. Weź Ty może lepiej przeczytaj ten wyrok sądu skazujący Kamińskiego i Wąsika to może wreszcie zrozumiesz, za co oni faktycznie zostali skazani. I nie jest to "walka z korupcją" ani "przeprowadzenie prowokacji"

Problem nie polega na tym, że przeprowadzono prowokację wobec Kryszyńskiego i Ryby bo tutaj było uzasadnione podejrzenie popełnienia przez nich przestępstwa i tu do pewnego momentu wszystko było ok. Ostatecznie Kamiński i Wąsik zostali skazani oni za fałszowanie dokumentów oraz przekroczenie uprawnień a jednym ze stawianych im zarzutów było iż celem prowokacji "nie było sprawdzenie uzyskanych wcześniej wiarygodnych informacji o popełnionym przestępstwie, a nakłonienie go (Kryszyńskiego - dopisek mój) do przyjęcia korzyści majątkowej, a tym samym zachęcenie do dalszych działań zgodnych z zaplanowaną operacją specjalną oraz uwiarygodnienie działającego pod przykryciem funkcjonariusza CBA" co sąd w tym wyroku potwierdził.

Najnowszy wyrok Ci już wkleiłem. Tu masz ten pierwszy:
https://orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/154505300001006_II_K_000784_2010_Uz_2015-03-30_001
(długie ale korzystając z opcji wyszukiwania w dokumencie można to ogarnąć)

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 10 stycznia 2024 19:36:02
Własnie przetrawiłem TVPINFO w nowej lepszej demokratycznej nie szczujacej wersji jakby to napisał szarlej

Byla ekspertka z ONET sedzia z chyba Iusticji i jeszcze jakies osoby "eksperci"
Narracja Wąsik Kamiński powinni siedzieć i akcja aresztowania była standardowa i peknie przeprowadzona przez profesionalistów - i ze wreszcie Policja zajmuje się łapaniem przestepców a nie pałowaniem kobiet na marszach Think
Oczywiście prezydent nie zna się na prawie i ułaskawienie nie działa bo tak jest napisane w Konstytucji - ... drugiej strony nie widziałem... - czyli mozna powiedzieć standard - była PISowska TV teraz jest POwska TV ... Niby to samo
...ale jest jednak zasadnicza róznica w TVP PIS byli zapraszani politycy z opozycji - rozmowy po wiadomosciach były z 2 osobami - rząd i opozycja, była strefa starcia rząd i opozycja 1na 1 ,mineła 8 i mineła 20 gdzie było % na 50% i kazdy mógł się swobodnie wypowiadac.....
Teraz tego nie ma - jak sa politycy to tylko z obecnej koalicji

szarlej to jest TV demokratyczna czy moze jednak totalitarna ???
masz coś madrego do powiedzenia czy znowu bedziesz bredził jak to TVP za PIS
była reżimową TV ???

szarlej81
178
Wysłane: 10 stycznia 2024 19:44:39
Odcinka nie widziałem więc się nie wypowiem. Jeżeli pójdzie to faktycznie w stronę jednostronnej narracji to nie mam zamiaru tego bronić.
Natomiast proszę nie robić sobie jaj i nie twierdzić, że za TVPIS każda partia miała takie same szanse się wypowiedzieć:

twitter.com/FlasH_vikop/status...

genek
PREMIUM
22
Wpisów: 109
Wysłane: 10 stycznia 2024 19:48:12
yanek z hor napisał(a):

Byla ekspertka z ONET sedzia z chyba Iusticji i jeszcze jakies osoby "eksperci"
Narracja Wąsik Kamiński powinni siedzieć i akcja aresztowania była standardowa i peknie przeprowadzona przez profesionalistów

TVP jest rządowa.
A co do ułaskawień, to jak Kwaśniewski ułaskawiał bankiera PZPR (Peter Vogel) jeszcze przed postawieniem zarzutów, to wszystko było OK.
Ford ułaskawił Nixona przed wszczęciem jakiegokolwiek dochodzenia.

No ale Polska jest demokratycznym państwem prawników, których pokazuje się w stacjach TV.
A prawnicy mówią to, co chcą usłyszeć red-aktorzy jednej, czy drugiej strony.

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 19:50:18
szarlej81 napisał(a):
@yanek

Niekoniecznie wszystko odmienne od prawd objawionych i do wierzenia podanych w TV Republika to brednie. Weź Ty może lepiej przeczytaj ten wyrok sądu skazujący Kamińskiego i Wąsika to może wreszcie zrozumiesz, za co oni faktycznie zostali skazani. I nie jest to "walka z korupcją" ani "przeprowadzenie prowokacji"

iż celem prowokacji [i] "nie było sprawdzenie uzyskanych wcześniej wiarygodnych informacji o popełnionym przestępstwie, a nakłonienie go (

To był artykuł z interii - więc nie kłam

Juz Tobie napisałem na czym polega istota łapówkarstwa
Coś zrozumiałes. ??
Chyba wyrok nie opisuje całej otoczki - pokazał tylko interpretację POwskich sedziów

Walka z korupcją polega na prowokacjach podsłuchiwaniu nagrywaniu - to jest zwykła gra operacyjna aby złapać łapówkarzy
tak jest w kazdym normalnym kraju - tylko ze POwska Polska nie jest normalnym krajem...

Za chwile się dowiem ze zakup kontrolowany narkotyków badx sprzedaż hurtowej parti powoduje ze z kogoś robi się przestępce. Za chwile bedziesz tutaj wypisywał że kupił 50kg koki bo zostal do niego nakłoniony - wtedy ten kupujacy by chodził po wolnosci a prowokator np z CBA by dostał 2 lata paki

Ciekawe czy ten casus nie mozna wykorzystywac w obronie przez przestepców - policja mnie nakłoniła, policja mnie zmusiła, policia mnie sprowokowała...

szarlej81
178
Wysłane: 10 stycznia 2024 19:53:40
Czyli dalej nie masz zamiaru sprawdzić za co Wąsik i Kamiński zostali skazani? Twoja sprawa, nie będę Cię przekonywał.

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 19:55:08
genek napisał(a):

TVP jest rządowa.

.. i to tak jest było i bedzie
ale robienie z tego powodu ataków personalnych na dziennikarzy, mowieniem ze sa reżimowymi, ze bedą siedzieć, czy tez nie wpuszczanie na konferencje jest TYLKO dziełem PO ... podobno demokratyczne..

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 19:56:37
szarlej81 napisał(a):
Czyli dalej nie masz zamiaru sprawdzić za co Wąsik i Kamiński zostali skazani? Twoja sprawa, nie będę Cię przekonywał.

compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress

juz to napisałem kilka razy
..ale niezrozumiałeś... pytanie dlaczego ???

compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress

yanek z hor
168
Wysłane: 10 stycznia 2024 20:11:11
szarlej81 napisał(a):
Odcinka nie widziałem więc się nie wypowiem. Jeżeli pójdzie to faktycznie w stronę jednostronnej narracji to nie mam zamiaru tego bronić.
Natomiast proszę nie robić sobie jaj i nie twierdzić, że za TVPIS każda partia miała takie same szanse się wypowiedzieć:

twitter.com/FlasH_vikop/status...

Przecież wielokrotnie pisałem że to jest TVP PISowska. Natomiast razi mnie obłuda którą ty tez prezentujesz że TVP stanie sie TV demokratyczną - mam na mysli demokratyczna w rozumieniu przez normalnych ludzi a nie Tuska i jego akolitów.

Nie wiem czy jedną rzecz zrozumiesz ale nie sądzę - w TVPPIS był pokazywany rząd Polski - nie pisowski tylko Polski i dlatego wszelkie konferencje czy wypowiedzi rządowe zostały zaliczone do czasu antenowego dla PIS. I tak 25% czasu dla opozycji to jest mega duzo - bo teraz jest 1% nie no moze 3% bo była wypowiedx prezydenta a przecież to PISowiec nie szarlej ??

Zastanawiam się kiedy zmadrzejesz ???
jest taka mozliwość ??

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 10 stycznia 2024 20:49:24
yanek z hor napisał(a):
Trifolium napisał(a):

Ignorancja to siła jak mawiał Orwell.
Ubzdurałeś sobie, że Unia odblokowała KPO, bo PiS przegrał, chociaż nawet sam PiS twierdzi, co innego. Wiesz lepiej niż członkowie twojej ukochanej partii?
Ja tak nie twierdzę, ale skoro zarzucasz Szarlejowi powtarzanie propagandy TVN, więc ci podałem to samo z "patriotycznego" źródła.

Silenced Shhh
Co to znaczy ukochana partia ??? co sobie ubzdurałem ???
Potrafisz stwierdzić rzeczywistośc taka jaka ona jest ??? Czy moze potrzebujesz WSITVN abyś wiedział co mysleć ???

Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Potrafisz napisać coś od siebie, czy tylko powtarzać wyświechtane slogany o złym TVN?

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 10 stycznia 2024 21:41:07
1ketjoW napisał(a):
Cytat:
Dowodzi tylko tego, że w międzyczasie zmienił się skład Sejmu.

Konkluzja częściowo prawidłowa. Skoro zmienił się skład Sejmu to oczywistym jest jaka jest wola wyborców co do tego kto ma rządzić i decydować o tym kto jest powoływany na stanowiska.

To nadal nie uprawnia do unieważnienia głosowania, jeżeli samo głosowanie było przeprowadzone prawidłowo (powód: poprzedni Sejm też był z woli ludu na pełne 4 lata). A nawet posłowie PiSu nie mieli w tej kwestii zastrzeżeń i o dziwo aż do dnia wyborów nie żądali reasumpcji.
Natomiast przyjęcie zasady: wola ludu>prawo stwarza kilka istotnych problemów. Po pierwsze dajesz KO świetny argument do naginania prawa. W końcu oni też rządzą, bo ludzie tak chcieli. Po drugie powstaje kuriozalna sytuacja, w której legalność danej decyzji zależy od tego, ile czasu zostało do końca kadencji.
Już nie mówiąc o tym, że sama kwestia "woli ludu" jest dyskusyjna. PiS nic bowiem nie mówił w kampanii o przyszłej wymianie sędziów. A gdyby mówił zapewne część ludzi (np. ja) zagłosowałaby wtedy inaczej.

Cytat:

Widać, że masz mało kontaktów z sądami. Kwestie proceduralne formalne są dla sędziów bardzo ważne. Bardzo często decydują o umorzeniu postępowań.
Innymi słowy możesz mieć rację i z powodów formalnych nie móc nic zrobić. Wyrok jaki został wydany z naruszeniem wymogów formalnych nie obowiązuje inaczej te wymogi nie miałby racji bytu.

Owszem, rzadko bywam w sądach. Ale to ty podważasz wyroki raz za razem stwierdzające, że powołanie sędziego można kontrolować.

Cytat:

Wcześniej sędziów kontrolowała Krajowa Rada Sądownictwa tj. sędziowie sami się kontrolowali. O ile pamiętam to chyba żaden sędzia nie został wydalony ze stanu sędziowskiego. Nie znam władzy, która efektywnie sama by się kontrolowała.

KRS nigdy ich nie kontrolowała. Ona ich tylko powołuje, a od decyzji rady zawsze przysługiwało odwołanie. Co do odwołanych sędziów to dwa przykłady z czasów rządów PO:
www.prawo.pl/prawnicy-sady/sad...
tvn24.pl/poznan/sedzia-z-pozna...

Cytat:

Nie prawda. Skoro sędziowie nie zostali zaprzysiężeni etap ich wyboru nie został zakończony, bo nie spełnione zostały warunki formalne dla objęcia urzędu.

Sejm zrobił, co do niego należało. W odniesieniu do trójki sędziów nie stwierdzono nieprawidłowości, więc rola Parlamentu w tym momencie się kończy. Instytucje państwowe nie mogą zmieniać ani anulować własnych decyzji na zasadzie kaprysu. Muszą mieć ku temu powód mający oparcie w prawie.

Cytat:

Wyrok TK na jaki się powołujesz dotyczył ustawy o Radzie Mediów Narodowych przed jej nowelizacją. Po nowelizacji wyroku o niezgodności ustawy z Konstytucją nie było.

W związku z nowelizacją część postępowania została umorzona (str. 11 uzasadnienia do wyroku). Dalej jednak TK stwierdza, że kompetencji KRRiT nie można ustawą przekazać nikomu.

Cytat:

Żadnej kolizji nie ma. Wcześniej KRRiT a obecnie RMN wybierają członków zarządu i rad nadzorczych aby uniezależnić media od polityków.

Skoro dwie strony się powołują na dwie obowiązujące ustawy to jest kolizja. Dziś właśnie rozstrzygnął sprawę na korzyść starych władz TVP przy okazji mawiając kwestię obu ustawa i zahaczając o wspomniany wyrok.

Cytat:

Cytat:
Jak też zgłosił sprzeciw wobec proponowanych zmian traktatowych.

Co nie zmienia faktu, że zmiany mogą być dalej procedowane. Wydaj mi się, że nie widzisz różnicy między aktami politycznymi a decyzjami które realnie zmieniają rzeczywistość.

To chyba ty nie rozumiesz, że wszystkie akty prawne najpierw są procedowane, a dopiero ewentualnie potem wchodzą w życie. A póki co nie mogą wejść bez zgody wszystkich zainteresowanych państw.

szarlej81
178
Wysłane: 10 stycznia 2024 22:10:30
yanek z hor napisał(a):

Przecież wielokrotnie pisałem że to jest TVP PISowska. Natomiast razi mnie obłuda którą ty tez prezentujesz że TVP stanie sie TV demokratyczną - mam na mysli demokratyczna w rozumieniu przez normalnych ludzi a nie Tuska i jego akolitów.

Nie wiem czy jedną rzecz zrozumiesz ale nie sądzę - w TVPPIS był pokazywany rząd Polski - nie pisowski tylko Polski i dlatego wszelkie konferencje czy wypowiedzi rządowe zostały zaliczone do czasu antenowego dla PIS. I tak 25% czasu dla opozycji to jest mega duzo - bo teraz jest 1% nie no moze 3% bo była wypowiedx prezydenta a przecież to PISowiec nie szarlej ??

Zastanawiam się kiedy zmadrzejesz ???
jest taka mozliwość ??

Z ciekawości oglądnąłem dzisiejsze wiadomości w TVP i po prostu mijasz się z prawdą. Jest tutaj przedstawione zarówno stanowisko rządu jak i opozycji i prezydenta.

Materiał o Kamińskim zaczyna się po upływie 1,5 minuty programu od zacytowania stanowiska Dudy w tej kwestii, następnie aż do 3:45 mamy wprowadzenie w temat. Następnie wypowiedzi polityków PIS, które zajmują 2 minuty od 3:45 do 5:45. Opozycja i prawnicy podzielający jej zdanie dostaje czas od 5:45 do 7:20 potem znowu jest do 7:35 czas dla Dudy. Potem do 9:00 jest neutralny komentarz, następnie do 9:30 znowu mamy czas dla polityków PIS i ich zwolenników. Następnie aż do 10:00 są cytaty z wypowiedzi Kierwińskiego, Szydło, Izabeli Bodnar, Błaszczaka w Internecie. Równo 50:50. Potem znowu mamy czas dla polityków PIS w tym wypowiedzi Kaczyńskiego, Czarnka i Gilińskiego, trwają one minutę aż do 11:00. Dalej jest 10 sekund na wypowiedź Stępnia którą możemy przypisać do strony prorządowej. Od 11:30 mamy opinie Wałęsy, Kwaśniewskiego i Komorowskiego - każdy dostaje około 30 sekund. Opozycja i prezydent oraz ich zwolennicy mają w tym materiale łącznie około 3 minut i 45 sekund, strona prorządowa około 3 minut i 15 sekund.

Następnie jest streszczenie relacji światowych mediów na ten temat. Tu faktycznie nie ma wypowiedzi jakoś specjalnie sprzyjających PIS. Nie wiem czy je pominięto czy po prostu takich relacji nie było. Potem zajmują się już zupełnie innymi tematami takimi jak kwestia budżetu oraz przesłuchanie Gowina.

Każdy może przekonać się sam jak to wyglądało:
vod.tvp.pl/informacje-i-public...

Bardzo bym prosił abyś w przyszłości jednak nie zmyślał w kwestiach które można łatwo zweryfikować

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 10 stycznia 2024 22:27:25
Adagio napisał(a):
... niestety tylko symboliczna kara...

Prawie trafiłeś. Nie kara jest symboliczna tylko ten wyrok. Ten wyrok to symbol obecnych rządów. To symbol upadku demokracji i utworzenia w jej miejsce bandytokracji. To symbol rządów Bandy Rudego. Kamiński to jeden z uczciwszych posłów w obecnym sejmie. Osoba która tworzyła CBA i z racji tego nacisnęła na odcisk niejednemu bandycie, a teraz ma za to zapłacić. Sam proces zaś to jedna wielka skandaliczna ustawka sprokurowana przez szefa bandy.

Szarlej81, nie kłam że wyrok dotyczy nakłaniania do przyjęcia korzyści majątkowej. Są dwa zarzuty tj. tworzenie dokumentów i podsłuch w hotelu. Można więc zapytać jak uwiarygodnić próbę bez przedstawienia dokumentów i jak udowodnić przyjęcie łapówki bez nagrywania? Kamiński wyjaśnił na czym polega absurdalność tych zarzutów np. w tym wywiadzie. Warto posłuchać.

szarlej81
178
Wysłane: 10 stycznia 2024 22:57:41
007 napisał(a):

Szarlej81, nie kłam że wyrok dotyczy nakłaniania do przyjęcia korzyści majątkowej

Przecież ja po prostu wkleiłem dosłowny cytat z uzasadnienia pierwszego wyroku z 2015 roku. Sygn. akt II K 784/10 do którego wcześniej podałem link.

W tym drugim już prawomocnym masz podane konkretne paragrafy jakie zostały wg sądu złamane i tu faktycznie jest mowa o fałszowaniu dokumentów i nagrywaniu, które były wg sądu przeprowadzone niezgodnie z prawem. To nie samo fałszowanie dokumentów czy podsłuchy są przyczyną skazania ale sposób w jaki je przeprowadzono. Oczywiście można wszystko wrzucić na "Bandę Rudego" i "jego" sędziów ale taka krytyka z ust osób które spały sobie przez ostatnie 8 lat i żadnego łamania prawa nie widziały a teraz krzyczą o upadku demokracji jest średnio wiarygodna. Owszem mamy burdel prawny i pewnego rodzaju kryzys demokracji w Polsce, nie podoba mi się to co się obecnie dzieje, ale to nie zaczęło się 13 grudnia 2023 roku tylko dużo wcześniej.

Nie mam zamiaru tutaj wgłębiać się bardziej się w dyskusje, czy Kamiński chciał faktycznie zwalczać korupcje, czy też jego główną intencją było zebranie haków na Leppera motywowane politycznie, ale nawet w tym pierwszym przypadku zwalczanie przestępczości przez służby musi odbywać się zgodnie z prawem oraz przepisami ustawy określającymi zakres działania tych służb.
Edytowany: 10 stycznia 2024 22:58

genek
PREMIUM
22
Wysłane: 10 stycznia 2024 22:59:10
szarlej81 napisał(a):

Czy ktoś tam wspomniał o fakcie ułaskawienia pospolitego bandyty, jakim jest Peter Vogel, przed postawieniem mu zarzutów?
Oglądanie telewizji ogłupia.

Peter Vogel jest swój człowiek, a Wąsik i Kamiński to są źli ludzie. Taka idzie teraz narracja.
Bo nie przypominam sobie, żeby ktoś kwestionował prezydenckie prawo łaski tylko dlatego, że jakiś tam wolny sąd nie wydał prawomocnego wyroku. Ten bandyta powinien gnić w pierdlu za zabójstwo + ucieczkę, ale został cudownie ułaskawiony przez Kwaśniewskiego przed postawieniem mu zarzutów.
Ale on robił za bankiera PZPR, więc to było praworządne i demokratyczne. Ciemny lud to kupuje.
Edytowany: 10 stycznia 2024 23:00

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 10 stycznia 2024 23:07:26
007 bandytyzm to jest to co zrobiono z szefem Altusa... podobnych przypadków jest dużo więcej i to jest patologia stworzona przez takich właśnie „uczciwych” o których piszesz...
Zadaniem dla nowej władzy jest rozliczenie wszystkich afer PiS i skierowanie spraw do sądów...
Nie trzeba ich od razu zamykać w areszcie śledczym, jak to robił bezprawnie PiS...
Edytowany: 10 stycznia 2024 23:15

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 10 stycznia 2024 23:11:06
Dwójka dziennikarzy prawicowych ułaskawiona ... skazani byli za pomówienie...

genek
PREMIUM
22
Wysłane: 10 stycznia 2024 23:14:56
Adagio napisał(a):
Dwójka dziennikarzy prawicowych ułaskawiona ... skazani byli za pomówienie...

W sprawach cywilnych chyba nie ma ułaskawienia.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 10 stycznia 2024 23:17:52
Szarlej, ten zarzut całkowicie odpadł w drugiej instancji więc jak go cytujesz jako uzasadnienie skazania to najzwyczajniej w świecie manipulujesz.

Skąd wiesz czy ktoś śpi przez osiem lat czy nie? Jak mi się coś nie podobało w rządach PIS’u to o tym pisałem, ale nigdy nie było takiego łamania prawa jak dzisiaj i nigdy nie było zamachu na CBA, a walka z korupcją jest dla mnie podstawą państwa demokratycznego. PIS to nie moja bajka. Nie podoba mi się natomiast wsadzanie zasłużonych dla Polski ludzi do więzienia na podstawie politycznych procesów.

Adagio, nie znam sprawy Altusa. Czy Kamiński albo Wąsik mieli coś wspólnego z tą sprawą?
Edytowany: 10 stycznia 2024 23:23

szarlej81
178
Wysłane: 10 stycznia 2024 23:25:02
@genek

Coś pomieszałeś z cytowaniem- to nie ja napisałem. Ale sprawdziłem i Vogel był skazany prawomocnym wyrokiem w latach 70 tylko uciekł z Polski podczas przepustki. Pod koniec lat 80 wystawiono za nim list gończy z tego powodu aresztowano go w latach 90 ale nie wrócił do odsiadywania reszty kary bo ułaskawił go Kwaśniewski. Powiązania Vogela ze środowiskiem ówczesnego SLD śmierdzą na kilometr. Ale przecież w sprawie tego ułaskawienia toczyło się śledztwo prokuratury a Ziobro chciał nawet stawiać Kwaśniewskiego za to przed Trybunałem Stanu.

Prezydenta Dudy nikt nie chce oskarżać o nic w kwestii ułaskawienia Kamińskiego i Wąsika a strona rządowa nawet twierdzi, że jeżeli pan Duda jest absolutnie przekonany o niewinności skazanych to niech wyda ułaskawienie odnosząc się tym razem już do praworządnego wyroku sądu i sprawa będzie zamknięta.

To co obserwujemy to jest po prostu polityczny cyrk w którym każda strona liczy, że coś dla siebie ugra. Problem w tym, że ten cyrk może zaprowadzić państwo polskie w naprawdę niezbyt ciekawe obszary.

007 napisał(a):
Jak mi się coś nie podobało w rządach PIS’u to o tym pisałem, ale nigdy nie było takiego łamania prawa jak dzisiaj i nigdy nie było zamachu na CBA, a walka z korupcją jest dla mnie podstawą państwa demokratycznego.

A kto łamie tu prawo? ci, którzy przyznają rację SN, że Duda nie miał prawa ułaskawić bez prawomocnego wyroku, czy ci co przyznają rację TK, który twierdzi, ze miał. Jest prawomocny wyrok sądu w tej sprawie, jest zasądzona kara. No i jest spór prawny, którego korzenie sięgają niewykonaniu przez rząd PIS wyroku TK z 2016 roku. Z drugiej strony rządzi obecnie PO i mogli jednak załatwić to inaczej, załatwienie tej kwestii nie było kluczowym problemem stojącym przed państwem polskim. Nie wygląda to ładnie, i może mieć bardzo złe konsekwencje, ale dla mnie na przykład dużo grubszą aferą była ta z podsłuchiwaniem opozycji za pomocą Pegausa podczas poprzedniej kampanii wyborczej.
Edytowany: 10 stycznia 2024 23:35

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

48 49 50 51 52

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,705 sek.

uslhfnly
mfraikon
jhkbjdvw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vwothjji
bjnfqgxu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat