PARTNER SERWISU
rtaeveco
56 57 58 59 60

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 31 stycznia 2024 09:27:38
No przecież już pisałem, że każdy zarzut stawiany ludziom PIS przez kogokolwiek spoza samego PIS z automatu będzie zarzutem niewiarygodnym. I takie właśnie będą reakcje betonowego elektoratu.

W sprawę Lotosu się nie wgłębiałem, poczekam z opinią na ewentualne postawienie zarzutów. Wówczas się okaże, czy to zwykłe bicie piany czy coś jest na rzeczy.
Edytowany: 31 stycznia 2024 09:29

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 31 stycznia 2024 09:33:53
szarlej81 napisał(a):
Tu akurat Ci wierzę. Jeżeli tak wyglądają standardy uczciwości w PIS, że "teraz my u koryta i cała kasa dla naszych bo co nam zrobisz" to już rozumiem dlaczego uważasz ich za kryształowo uczciwych.

Oczywiscie nie przeszkadza tobie ze Trzaskowski Jaskowiak itd daja dotacje w 99% swoim ??? a organizacje prawicowe zwalczaja nie dając im np lokali z niskim czynszem ?(może stąd te dotacje do lokali) Jakbys byl bardziej pojetnym to byś moze ocenił to w ten sposób ze organizacje prawicowe to nie jest gorszy sort które nie maja prawa dostawać dotacji i na szczeście PIS jakoś próbował równoważyc te proporcje ??
Zastanawiam sie też dlaczego to odbierasz w ramach uczciwości ??? Robisz jakis parytet ze jak lewactwo daje swoim to jest to zgodne z wszelkimi normami a w momencie kiedy Pis dał organizacjom prawicowym to ty bedziesz rozstrzygal czy to jest afera,czy to jest uczciwe i czy trzeba sciagac to prawnie ??? Masz tak zdefraudowany swiatopoglad przez TVNWSI ze mnie to autentycznie przeraza. Zdaję sobie sprawę że takich bezmyslnych bootów są miliony w Polsce

yanek z hor
168
Wysłane: 31 stycznia 2024 09:36:22
szarlej81 napisał(a):
No przecież już pisałem, że każdy zarzut stawiany ludziom PIS przez kogokolwiek spoza samego PIS z automatu będzie zarzutem niewiarygodnym. I takie właśnie będą reakcje betonowego elektoratu.

W sprawę Lotosu się nie wgłębiałem, poczekam z opinią na ewentualne postawienie zarzutów. Wówczas się okaże, czy to zwykłe bicie piany czy coś jest na rzeczy.

wreszcie coś sensownego napisałeś - ty nie bedziesz się wgłebiał zrobi to za ciebie WSITVN to bedziesz tylko kolportował treść

szarlej81
178
Wysłane: 31 stycznia 2024 09:40:38
Co do Trzaskowkskiego wkleiłem Ci miejsce gdzie można sprawdzić na co idą te dotacje, jakie były kwoty ich przyznania, wszystko jest przejrzyste łącznie z ofertami konkursowymi na podstawie których te dotacje przyznano. Więc już nie wymyślaj bajek z mchu i paproci, że 99% idzie do swoich.

Natomiast jeżeli muszę Ci tłumaczyć dlaczego przyznawanie środków publicznych wyłącznie dla swoich kolesi nie jest uczciwe - to nie mamy po prostu o czym gadać.
Edytowany: 31 stycznia 2024 09:40

yanek z hor
168
Wysłane: 31 stycznia 2024 09:46:01
idziesz dalej w zaparte. Dawanie dotacji przez PIS dla organizacji prawicowch to jest dla kolesi. Dawanie dotacji przez Trzaskowskiego dla lewactwa to transparentne uczciwe dotacje. Cały czas nie widzisz tutaj sprzecznosci ????

szarlej81
178
Wysłane: 31 stycznia 2024 09:51:10
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem i nie wymyślaj chochołów. Gdyby Trzaksowski przydzielał dotacje wyłącznie dla lewactwa a potem dodatkowo okazywało się, że właścicielami fundacji są osoby z nim powiązane to nie byłoby w tym nic transparentnego.

A tak na marginesie. Poproszę o podobne do tego co wkleiłem źródło w którym każdy łatwo może sprawdzić jakie kwoty i na podstawie jakich kryteriów dotacje przydzielał pan Czarnek czy też pan Ziobro. Łącznie z ofertami konkursowymi - bo przecież musiały być jakieś konkursy! Bo szukam i jakoś nie mogę znaleźć.
Edytowany: 31 stycznia 2024 09:55

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 31 stycznia 2024 09:53:36
Yanek nie rozumie i nie zrozumie, bo nie chce tego rozumiec... ale przez kolejne 4 lata bedzie mial okazje co nieco sie dowiedziec, co nowe "elity" z obozu PIS robily na panstwowych posadach i z panstwowa kasa...

Trzeba by zaczac od dolu...

Kwintensencja pisowskiego zarzadzania - Stadnina Koni w Janowie Podlaskim
Przez dziesiatki lat stadnina i polskie araby byly marka uznawana na calym siwecie, do 2015 roku stadnina byla tez w dobrej kondycji finansowej...
No i przyszedl PIS...
2015-2023
8 lat - 8 prezesow i kondycja finansowa jak i prestiz w ruinie...

To co wydarzylo sie w tej firmie jest symbolem tej wladzy... TKM i BMW... i bylo w praktycznie wszystkich spolkach SP... policzcie ilu prezesow "rotacyjnych" mialy panstweowe spolki za PIS...
Gdzie szla kasa bedzie w przyszlosci wyjasniac prokuratura... niestety w przyszlosci bo ta obecna pod kierownictwem kolegi Zbigniewa nikogo z tej "elity" nie tknie...

yanek z hor
168
Wysłane: 31 stycznia 2024 09:55:35
nie chce mi się kontynuowac tematu bo dla mnie nie stanowi problemu ze Trzaskowski czy PIS daje wybranym fundacjom dotacje które reprezentuja okreslony swiatopoglad, bo to jest jakby w ramach demokracji. Natomiast irrytuje mnie prostacka tepa hipokryzja.
Masz na co ida pieniadze abyś może przestał bredzic

2. Dofinansowane przez warszawski samorząd
organizacje pozarządowe, które propagują m.in.
ideologię LGBT i otrzymują dotacje z m. st. Warszawy.
1. FES – Fundacja Edukacji Społecznej
2. Fundacja Polityki Społecznej PREKURSOR
3. Sex Work Polska
4. SIN – Społeczna Inicjatywa Narkopolityki
5. Stowarzyszenie Program STACJA
6. Zjednoczenie Pozytywni w Tęczy
7. Fundacja ReFForm Na Rzecz Promocji zdrowia,
Budowania Więzi Społecznych Oraz Przeciwdziałania
Wykluczeniom i Dyskryminacji
8. Stowarzyszenie Bears Of Poland
9. Fundacja Ocalenie
10. Społeczny Komitet ds. AIDS (SKA)
11. Lambda Warszawa
niezalezna.pl/polityka/opozycj...

yanek z hor
168
Wysłane: 31 stycznia 2024 10:01:37
powiedz mi jakie kryterium wygrało ze dotacji do chyba wigili w warszawie nie było a były dla organizacji które wymieniłem ??
Powoływanie się na transparentność to jest żałosne. Transparentnśc konczy sie w momencie kiedy urzędnik lewak przy biurku decyduje który projekt jest bardziej "transparentny'. Naiwny nic nie rozumiejacy szarleju....

szarlej81
178
Wysłane: 31 stycznia 2024 10:32:11
Jeżeli Twoim zdaniem lista przedstawiona przez nie(zależna)pl przedstawia jakiś istotny odsetek organizacji OPP dotowanych przez miasto Warszawa to tylko pogratulować umiejętności weryfikacji informacji zamieszczanych w mediach :)

Co do przejrzystości to kryteria są proste.
1. Publicznie ogłoszony konkurs
2. Kryteria przyznawania w których tak katolicki Caritas jak i organizacja wspierająca osoby LGTB mają szansę pozyskać środki
3. Publicznie ogłoszone informacje co kto dostał i na jakiej podstawie
4. Kontrola wykorzystania środków
5. Dokładne sprawozdanie finansowe obdarowanej fundacji.

Gdzie mogę znaleźć takie informacje w przypadku Czarnka i Ziobry?

Co do Wigilii której "chyba nie było" to wpisz w pierwsze okienko słowo Wigilia kliknij szukaj i nie zawracaj głowy
witkac.pl/Offer/OffersApiSearc...

Edit:

Lol. Właśnie znalazłem że lewaccy urzędnicy Trzaskowskiego dali ponad 400 000 złotych na "parafiady" organizowane przez księży :D
Edytowany: 31 stycznia 2024 10:44

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 31 stycznia 2024 10:53:08
szarlej81 napisał(a):
Jeżeli Twoim zdaniem lista przedstawiona przez nie(zależna)pl przedstawia jakiś istotny odsetek organizacji OPP dotowanych przez miasto Warszawa to tylko pogratulować umiejętności weryfikacji informacji zamieszczanych w mediach :)

Co do przejrzystości to kryteria są proste.
1. Publicznie ogłoszony konkurs
2. Kryteria przyznawania w których tak katolicki Caritas jak i organizacja wspierająca osoby LGTB mają szansę pozyskać środki
3. Publicznie ogłoszone informacje co kto dostał i na jakiej podstawie
4. Kontrola wykorzystania środków
5. Dokładne sprawozdanie finansowe obdarowanej fundacji.

Gdzie mogę znaleźć takie informacje w przypadku Czarnka i Ziobry?

Co do Wigilii której "chyba nie było" to wpisz w pierwsze okienko słowo Wigilia kliknij szukaj i nie zawracaj głowy

Edit:

Lol. Właśnie znalazłem że lewaccy urzędnicy Trzaskowskiego dali ponad 400 000 złotych na "parafiady" organizowane przez księży :D

Gdzie trafiają pieniądze Warszawiaków?

Cytat:
W spocie reklamowym znajduje się inscenizacja imitacji gejowskiego seksu oralnego lekarza z pacjentem.
Fundacja Edukacji Społecznej (FES), w ramach Projektu Test, zorganizowała wydarzenie pt. „Walentynki z Projektem Test”. Projekt był współfinansowany przez Urząd Miasta Warszawy, a w tym przypadku również przez Querr sex shop Kinky Winky, co widać na oficjalnej grafice, że obok logo Miasta jest umieszczone logo queer sex shopu.

s.tvp.pl/repository/attachment...

Ja widzę różnicę. A ty?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 31 stycznia 2024 11:21:23
szarlej81 napisał(a):

A o co jest spór z Wigilią? Bo ja widzę ostatnią przyznaną dotację z roku 2020.

szarlej81
178
Wysłane: 31 stycznia 2024 11:34:40
1ketjoW napisał(a):

Ja widzę różnicę. A ty?

No widzę różnice. W Warszawie szanse na dotacje ma zarówno akcja mająca promować testy na wirusa HIV wśród osób LGTB i zwracać uwagę na zagrożenia wynikające z ryzykownego seksu jak i Klub Inteligencji Katolickiej. U Czarnka wystarczało, że w zarządzie fundacji zasiadali politycy PIS aby otrzymać kilka baniek na nieruchomość, którą po 5 latach można będzie używać w dowolnym celu - również komercyjnym. I czasem nawet negatwna opinia ministerialnej komisji konkursowej nie była tutaj przeszkodą aby tą dotację uzyskać.
Edytowany: 31 stycznia 2024 11:40

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 stycznia 2024 12:04:08
Cytat:
No widzę różnice. W Warszawie szanse na dotacje ma zarówno akcja mająca promować testy na wirusa HIV wśród osób LGTB i zwracać uwagę na zagrożenia wynikające z ryzykownego seksu jak i Klub Inteligencji Katolickiej. U Czarnka wystarczało, że w zarządzie fundacji zasiadali politycy PIS aby otrzymać kilka baniek na nieruchomość, którą po 5 latach można będzie używać w dowolnym celu - również komercyjnym. I czasem nawet negatwna opinia ministerialnej komisji konkursowej nie była tutaj przeszkodą aby tą dotację uzyskać.

Rozumiem. Według Ciebie wszystko należy dotować, bo to jest "pluralizm". Właśnie z tym mam problem tj. z treściami jakie się dotuje i tym co te treści prezentują (patrz powyższy przykład). Poczytaj proszę o ekstensywnej edukacji seksualnej jaka jest na zachodzie o tym jak rośnie liczba aborcji, zachorowań na choroby weneryczne czy wirusów HPV czy HSV i wtedy przekonasz się, że "edukacja" czytaj wiara, że zagrożenia wynikające z ryzykownego seksu da się zminimalizować "edukując" jest wbrew faktom.

Poza tym to jest epatowanie ryzykowanymi zachowaniami seksualnymi wśród młodzieży. To, że ktoś nadużyje zaufania, ukradnie coś itd. dotyczy konkretnie tej jednostki i jest ścigane przez odpowiednie organy państwa (zobaczymy czy ktoś zostanie skazany). To nie są porównywalne kwestie. "Edukując" w kierunku jaki wspiera Trzaskowski, to wpływanie na zachowanie młodych ludzi podatnych na manipulacje.
Edytowany: 31 stycznia 2024 12:05

szarlej81
178
Wysłane: 31 stycznia 2024 12:15:13
Źle rozumiesz. Nie uważam, że wszystko należy dotować bo jest pluarizm. Jeżeli jednak jakaś organizacja spełnia warunki jakie musi spełniać organizacja OPP to nie może być dyskryminowana dlatego, że władza przyznająca dotację wyznaje inną ideologię. Ponadto to, że Czarnek i Ziobro przyznali kasę "samym swoim" to tylko część problemu.

Tu masz przykład pytań jakie były stawiane w związku z tym konkursem:
www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/Inte...
Edytowany: 31 stycznia 2024 12:27

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 31 stycznia 2024 12:21:30
Przyznaję, że np. Cieszyński nie spisał się przy respiratorach bandhead , ale za to daję mu +:
Cytat:
Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa – Państwowy Instytut Badawczy (w skrócie NASK – PIB) oraz Fundacja Rozwoju Informatyki (w skrócie FRI) zawarły porozumienie w sprawie powołania "Programu Stypendialnego Olimpiady Informatycznej" skierowanego do laureatów Olimpiady Informatycznej, medalistów międzynarodowych olimpiad informatycznych, medalistów Akademickich Mistrzostw Świata w Programowaniu Zespołowym oraz wybitnych nauczycieli pracujących z uczniami uzdolnionymi informatycznie. Program powstał z inicjatywy pana Janusza Cieszyńskiego, sekretarza stanu i Pełnomocnika Rządu ds. Cyberbezpieczeństwa. W ramach programu NASK – PIB przekaże bezpośrednio w formie stypendiów i nagród wskazanym przez FRI laureatom i nauczycielom, według następujących kategorii:

1. stypendia dla laureatów Olimpiady Informatycznej:
laureaci I miejsca – 30 000 zł (3 000 zł miesięcznie, co najwyżej 8 laureatów I stopnia),
laureaci II miejsca – 20 000 zł (2 000 zł miesięcznie, co najwyżej 24 laureatów I i II stopnia),
laureaci III miejsca – 15 000 zł (1 500 zł miesięcznie, co najwyżej 48 laureatów, I, II i III stopnia).(...)

5. stypendia za osiągnięcia w finałach Akademickich Mistrzostw Świata w Programowaniu Zespołowym:
drużynowy złoty medal – 90 000 zł (do podziału pomiędzy 3 zawodników),
drużynowy srebrny medal – 75 000 zł (do podziału pomiędzy 3 zawodników),
drużynowy brązowy medal – 60 000 zł (do podziału pomiędzy 3 zawodników).

wiem, że to i tak nie z jego prywatnych, ale zawsze, ktoś dzieciaki docenił.
A nic by się nie stało, gdyby obecni mogliby tak samo dofinansować OM.
Edytowany: 31 stycznia 2024 12:28

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 stycznia 2024 13:14:53
szarlej81 napisał(a):
Źle rozumiesz. Nie uważam, że wszystko należy dotować bo jest pluarizm. Jeżeli jednak jakaś organizacja spełnia warunki jakie musi spełniać organizacja OPP to nie może być dyskryminowana dlatego, że władza przyznająca dotację wyznaje inną ideologię. Ponadto to, że Czarnek i Ziobro przyznali kasę "samym swoim" to tylko część problemu.

Tu masz przykład pytań jakie były stawiane w związku z tym konkursem:
www.sejm.gov.pl/sejm9.nsf/Inte...

De facto wychodzi tak jak napisałem mimo, że twierdzisz inaczej. Ktoś przychodzi promuje chłam - mam inne zdanie, ale jeżeli spełnia warunki to dotacje dostanie.

Jaka jest odpowiedź na Interpelacja nr 38827?

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 1 lutego 2024 08:56:27
Fragment takiego jednego artykułu dot. walki informacyjnej i ingerencji w amerykańskie wybory:
Cytat:
Według pułkownika Manojło głównym celem operacji informacyjno-psychologicznych „jest doprowadzenie do podziałów i polaryzacji społeczeństwa, rozerwanie go na strzępy i fragmenty, a następnie sprawienie, aby te fragmenty naprawdę się znienawidziły. Wówczas należy je zwrócić przeciwko sobie, inicjując walkę o samozniszczenie lub połączyć ich agresję w jeden strumień i ukierunkować przeciwko legalnemu rządowi”[47]. Metodologia tworzenia i prowadzenia takich operacji opera się na powstałej w środowisku sowieckich cybernetyków wojskowych i KGB w latach 60. XX w. (...)

chciaż nasi politycy sami też się nakręcają.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 4 lutego 2024 20:40:46
To jest ciekawa informacja w kontekście portu kontenerowego w Świnoujsciu oraz pośrednio tego tego czy CPK ma sens czy nie.

Cytat:
Według danych ministerstwa infrastruktury polskie porty w latach 2015-2022 przyniosły ponad 3-krotny wzrost należności celno-podatkowych (VAT, akcyza i cła), a dochody budżetowe z tego tytułu wzrosły z 17,1 mld zł w 2015 roku do 58,3 mld zł w 2022 (w 2023 roku należy spodziewać dalszego ich wzrostu, ale nie ma jeszcze ostatecznych danych).

wpolityce.pl/gospodarka/680661...

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 6 lutego 2024 21:36:56
Wygląda na to, że fabryka Intela też im nie pasuje.

Intel nie rozpocznie budowy fabryki

Nie będzie inwestycji infrastrukturalnych, nie będzie procesorów, przemysł drzewny zarżniemy wstrzymując wycinkę. Z inwestycji zostaje inwestycja w podwyżki pensji dla nauczycieli. Tylko po co inwestować w nauczycieli skoro fizyki i chemii też ma nie być. W gruncie rzeczy lepiej to zastąpić czymś w rodzaju ZPT ze szczególnym uwzględnieniem przystosowania do pracy przy taśmie. Historię też się wymieni na język niemiecki. W końcu najważniejsze to dobrze przygotować młode pokolenie do pracy.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

56 57 58 59 60

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,249 sek.

dcvlmzlv
tjavpivf
stwazyje
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qpasokqg
psnxrvfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat