PARTNER SERWISU
wuvqtced
59 60 61 62 63

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 13 lutego 2024 15:25:32
Nie wiem dokładnie kiedy zapadła decyzja o rozbiórce elektrowni wiatrowej i rozbudowie elektrowni na węgiel brunatny. Demontaż wiatraków zaczął się w 2023 r.

Cytat:
Decyzja o rozbiórce turbin wiatrowych jest wynikiem ubiegłorocznych negocjacji wicekanclerza Roberta Habecka z Moną Neubaur, minister gospodarki Nadrenii Północnej-Westfalii. W zamian koncern energetyczny RWE miał zgodzić się na wycofanie się węgla już w 2030 roku, czyli 8 lat wcześniej niż początkowo planowano. Jednakże, ostatnie półtora roku wyraźnie pokazały, iż niemiecki sektor energetyczny może być nieprzewidywalny, w związku z czym należy podchodzić do wskazanej daty z pewną dozą ostrożności.

energetyka24.com/gornictwo/wia...

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 13 lutego 2024 16:41:13
2022

W zasadzie nawet wczesniej, ale aktywisci blokowali od dluzszego czasu Lützerath i dopiero na poczatku 2023 policja "posprzatala" teren...

Rozbiorka tych kilku wiatrakow o niczym nie swiadczy...
Tam jest inny problem... Zlikwidowali elektrownie atomowe, zlikwiduja elektrownie weglowe... slonce i wiatr nie wystarczy... sam ciezki przemysl potrzebuje ogromnych ilosci energii i co najwazniejsze w rozsadnej cenie... wsszystkie wczesniejsze dycyzje tzw "Energiewende" robione byly pod "Zielonych" Grüne...
Paranoja... do tego zakaz rejestracji aut spalinowych... efektem jest postepujaca dezidustralizacja Niemiec i najwyzsze ceny energii w EU......
Polska nie powinna brac przykladu z tej samobojczej polityki...

el_ah
31
Wpisów: 92
Wysłane: 16 lutego 2024 00:05:24
Polska wlezie w dokładnie tego typu politykę tylko jeszcze bardziej żeby broń Boże nie mieć tańszej energii i żeby tym samym nie być żadną konkurencją.

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 16 lutego 2024 09:44:58
zysk sektora bankowego za 2023 27 mld!!!!
oczywiscie nie uwzgledniono rezerw na kredyty frankowe
których było - zgaduje 10 mld ???

1. podobno według zwiazku banków polskich (raczej niepolskich) rozwiazywanie problemów frankowych na korzyśc klientów miało spowodowac krach całego sektora....

2. Proponuję powołac komisje sledzcza na temat utraty dochodów przez SP w sektora bankowego. Główni oskarzeni to tusk balcerowicz lewandowski i oskarżenie o utrate dochodów i straty kapitałowe rzedu 200mld poprzez sprzedaz całego sektora bankowego oprócz PKOBP. Wyrok według standardów koalicji 13 grudnia 100lat pudła dla 3 w/w

yanek z hor
168
Wysłane: 16 lutego 2024 22:31:05
proponuje jeszcze inna komisje śledczą.
Zbadanie przejęcia przez PKOBP bank Nordea. bank który był obciązony kredytami frankowymi i nie wnosił nic do portfolio PKOBP w momencie kiedy już było pewne ze kredyty frankowe obciąża bilans kazdego banku który je udzielał. To było kupienie za grube mld kłopotów i tylko naiwniak typu szarlej może doszukiwać się w tej transakcji transparentnsci uczciwości i logiki (chociaz dla szarleja te słowo to obce i niezrozumiałe zjawisko)
Smaczku daje jeszcze fakt ze ekipa Tuska wyprzedała w latach 2007-2015 około 1500 przedsiębiorstw, a kupiła tylko jedno NORDEA bank.... - według mnie komisja bardzo potrzebna i pelna kontrola majatków decydentów

yanek z hor
168
Wysłane: 17 lutego 2024 17:19:16
Sick binky

"Polski rząd przygotowuje się do podjęcia bezprecedensowych działań przeciwko szefowi Narodowego Banku Polskiego. Tusk dał w tej sprawie zielone światło - informuje "Bloomberg". Prof. Adam Glapiński miał m.in. wprowadzić w błąd organy państwa, zapowiadając wpłatę do budżetu rzędu 6 mld zł."

Tusk moze jednak nie zajmuje sie gospodarka bo nie ma o tym pojęcia. Niech swoją energię wykorzystuje na tiktoku i na kolportowaniu jadu. Przeciez chyba dla kazdego jest jasne że jak pln z 4,6 umocnił sie do 4,35 za EURO to NBP wykazuje strate bo wynika to z wyceny rezerw...

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 17 lutego 2024 19:14:51
yanek z hor napisał(a):

Nie uzywaj slowa logika bo w twoich ustach brzmi to jak profanacja...

Napisał człowiek, który w braku argumentów zaczyna bredzić o TVN/WSI.
yanek z hor napisał(a):

Różnicę w egzaminach na sędziego juz tutaj pisałem i w tym momencie mozna stwierdzic że obecni sędziowie są niezależni i kryterium przyjecia jest tylko wiedza a nie przynależnośc i powiazania z sędziami POwskokomunistycznymi.

Teraz jeszcze mieszasz znajomość prawa z niezależnością. Ponawiam pytanie - ilu sędziom udowodniliście udział w jakimkolwiek postkomunistycznym układzie?
Cytat:
Proponuję powołac komisje sledzcza na temat utraty dochodów przez SP w sektora bankowego.

8 lat nie starczyło?
Cytat:
Przeciez chyba dla kazdego jest jasne że jak pln z 4,6 umocnił sie do 4,35 za EURO to NBP wykazuje strate bo wynika to z wyceny rezerw...

Geniusz Glapiński nie zauważył, że złotówka umacnia się od roku i przez najbliższe 6 miesięcy może się dalej umacniać? Jeśli nie widzi tak oczywistych rzeczy, to może praca w banku centralnym nie jest dla niego.

EDIT:
Czy kiedy za 2 lata kadencja obecnej KRS dobiegnie końca i Tusk będzie mógł zgodnie z ustawą powołać piętnastu swoich członków, to nadal będziesz zachwalał reformy Ziobry, czy nagle ci się odwidzi?
Edytowany: 17 lutego 2024 19:20

yanek z hor
168
Wysłane: 18 lutego 2024 09:55:08
Trifolium napisał(a):

Napisał człowiek, który w braku argumentów zaczyna bredzić o TVN/WSI.

boocie - ty nie masz wlasnego zdania tylko jesteś propagatorem tresci z WSITVN.. Nawet nie rozumiesz że ta Twoja krynica demokracji zostala stworzona przez byłe słuzby komunistyczne przez agentów Waltera i W.. za pieniadze z FOZZ. To nie jest jakis wymysł i jest wielce uprawnione nazywac tą stacje WSITVN
Różnicę w egzaminach na sędziego juz tutaj pisałem i w tym momencie mozna stwierdzic że obecni sędziowie są niezależni i kryterium przyjecia jest tylko wiedza a nie przynależnośc i powiazania z sędziami POwskokomunistycznymi.[/quote]
Trifolium napisał(a):
Teraz jeszcze mieszasz znajomość prawa z niezależnością. Ponawiam pytanie - ilu sędziom udowodniliście udział w jakimkolwiek postkomunistycznym układzie?

Masz jakies rozdwojenie - jestem jedną osoba i nie wiem dlaczego piszesz w liczbie mnogiej ?? Paestra sędziowska składa się z sędziów komunistycznych i ich pociotków - do 2015 system powoływania sedziów był zdeterminowany aby nikt z poza układu POkomunistycznego nie wchodził na te stanowiska - nie wiem BOOCIE co mam udowadniac ???

Trifolium napisał(a):
8 lat nie starczyło?

... o tym juz pisałem - ale pewnie nic z tego nie zrozumiałes ??? Moze jednak do ciebie dociera że gdyby banki nie zostały sprzedane to mld pln mogłyby trafic coroku do budżetu - to nie jest trudne zrozumieć

Trifolium napisał(a):
Geniusz Glapiński nie zauważył, że złotówka umacnia się od roku i przez najbliższe 6 miesięcy może się dalej umacniać? Jeśli nie widzi tak oczywistych rzeczy, to może praca w banku centralnym nie jest dla niego.

Gdyby PIS z Konfederacją wygrał to by pln się nie umocnił - to jest PROSTE do zrozumienia. Ja tez byłem zaskoczony bo nie wierzyłem ze w Polsce będzie tyle bootów i nie doceniłem siły mediów

EDIT:
Trifolium napisał(a):
Czy kiedy za 2 lata kadencja obecnej KRS dobiegnie końca i Tusk będzie mógł zgodnie z ustawą powołać piętnastu swoich członków, to nadal będziesz zachwalał reformy Ziobry, czy nagle ci się odwidzi?

Naprawde masz problemy poznawcze - co mnie obchodzi kto będzie zasiadał w KRS ??? Dla mnie to jest bez róznicy - bedzie to wynikało z demokracji. Natomiast istotne jest sposób powoływania sedziów....
Może inaczej żebyś zrozumiał - nie mam nic przeciwko nominatom z PO kiedy zasady egzaminów na sedziego sie nie zmienia - czyli nie powróca egzaminy ustne bez kryteriów gdzie młodzi zdolni niezależni inteligentni byli wycinani aby tępy synek komunisty dostał się do paestry.
PS
Jak tez nominaci z PO zaczną zajmowac stanowiska w spółkach SP i dostawać pensje za prace to tez nie bedę krzyczał że to złodzieje bo nie jestem idiotą

yanek z hor
168
Wysłane: 18 lutego 2024 23:08:49
fabryki Intela nie będzie bo bedzie w Niemczech ???

"Niemiecki serwis mdr.de informuje, że Intel złożył wniosek o budowę dwóch fabryk w Magdeburgu, gdzie produkowane mają być półprzewodniki. Serwis podkreślił, że obecnie jest to największy proces zatwierdzania w urzędzie administracji państwowej. Wniosek dotyczy budowy dwóch fabryk - do tej pory plan Intela zakładał budowę jednej fabryki pod Magdeburgiem, a drugiej pod Wrocławiem. Czyżby oznaczało to, że Polska została wykluczona z inwestycyjnych planów Intela?"

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 19 lutego 2024 07:30:59
od 23.02.2024 r. wniosek o budowę będzie można sobie ściagnąć stąd (teraz jeszcze folder jest pusty).
Edytowany: 19 lutego 2024 07:32

Adagio
48
Wysłane: 19 lutego 2024 08:41:58
yanek z hor napisał(a):
fabryki Intela nie będzie bo bedzie w Niemczech ???

"Niemiecki serwis mdr.de informuje, że Intel złożył wniosek o budowę dwóch fabryk w Magdeburgu, gdzie produkowane mają być półprzewodniki. Serwis podkreślił, że obecnie jest to największy proces zatwierdzania w urzędzie administracji państwowej. Wniosek dotyczy budowy dwóch fabryk - do tej pory plan Intela zakładał budowę jednej fabryki pod Magdeburgiem, a drugiej pod Wrocławiem. Czyżby oznaczało to, że Polska została wykluczona z inwestycyjnych planów Intela?"

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka...
Gdzieś tam dzwoni Yanek, tylko nie wiesz, w którym kościele...

Na miejscu moderacji Stockwatch już dawno bym Ciebie wywalił z tego forum za wprowadzanie ludzi w błąd... na szczęście niewielu to czyta...

W 2022 Intel ogłosił plan budowy dwóch (2) fabryk w Magdeburgu...
Dwóch takich jaka została wybudowana w 2023 w Irlandii w Leixlip...
Te dwie fabryki bedą produkowały chipy, które bedą następnie testowane i można powiedzieć ostatecznie „pakowane” w nowej „fabryce” we Wrocławiu...

Zrozumiałeś Yanek?
Edytowany: 19 lutego 2024 08:44

yanek z hor
168
Wysłane: 19 lutego 2024 09:54:36
Raz ze wpis mój był w formie pytania a nie oznajmienia a po drugie pod tym masz cytat z prasy z taką insynuacja. Jeżeli wiesz lepiej to zacznij prostowac informacje prasowe a nie trac czasu na zamienianie się w duplikat szarleja...

Adagio
48
Wysłane: 19 lutego 2024 11:06:57
yanek z hor napisał(a):
pod tym masz cytat z prasy z taką insynuacja...

Tak Ty jesteś zawsze niewinny... to inni...
Zanim następnym razem „zapytasz” to sam sprawdź źródła... w erze informatyzacji nie powinno być trudne...

„Insynuacją”.. tam nic takiego nie ma, to jakieś fantazje...

2 Fabryki w Magdeburgu mają produkować chipy...
A to co wybudują we Wrocławiu to zupełnie inny zakład... trochę jak pakowalnia...
Jeżeli Intel nie chce budować we Wrocławiu to musialby poszukać innej lokalizacji... w Magdeburgu nie ma miejsca na taki zakład...
Tyle o rzekomych insynuacjach...

genek
PREMIUM
22
Wpisów: 109
Wysłane: 28 lutego 2024 20:47:33
Widzieliście państwo "najwyższej klasy ekspertów", którzy będą audytować inwestycję w CPK?
Tusk wraca do władzy w swoim stylu.
Gówno z kolorowymi frędzlami.

twitter.com/MacVVilk/status/17...

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 28 lutego 2024 21:18:33
Przecież ten przetarg unieważniono.
twitter.com/PolaMatysiak/statu...
www.cpk.pl/pl/aktualnosci-2/in...

A to, że w przetargach publicznych często wygrywa najtańszy a nie najlepszy to nie jest przecież nic nowego.
Edytowany: 28 lutego 2024 21:26

genek
PREMIUM
22
Wpisów: 109
Wysłane: 28 lutego 2024 22:42:12
Z niecierpliwością czekam na kolejnych audytorów Tuska.
Gówno z frędzelkami nami rządzi.

szarlej81
178
Wysłane: 29 lutego 2024 07:24:51
Przecież to nie "gówno z frędzelkami" wybierało firmy, które przystąpiły do przetargu. Ale fakt za poprzedniej światłej i słusznej władzy firma zapewne wybrana byłaby ręcznie a wynik audytu byłby wiadomy już przed jego rozpoczęciem ;)

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 29 lutego 2024 09:24:19
szarlej81 napisał(a):
Przecież to nie "gówno z frędzelkami" wybierało firmy, które przystąpiły do przetargu. Ale fakt za poprzedniej światłej i słusznej władzy firma zapewne wybrana byłaby ręcznie a wynik audytu byłby wiadomy już przed jego rozpoczęciem ;)

Rozumiem że uważasz, że w tym wypadku firma nie została wybrana ręcznie, bo było "postępowanie". Tu już na etapie zgłoszeń do przetargu było wiadomo kto wystartuje i kto wygra.

Przypominam, że EY sporządził raport potwierdzający ekonomiczne uzasadnienie powstania CPK. Jaka firma go być może zakwestionuje? No name.

Dla mnie to co najmniej żałosne postępowanie.

szarlej81
178
Wysłane: 29 lutego 2024 11:04:29
Ja wiedzą kto wystartuje i kto wygra nie dysponowałem. A zważywszy na zaskoczenie tym kto wygrał wśród osób zaangażowanych w projekt CPK po stronie jego zwolenników, które pojawiło się dopiero po ogłoszeniu wynikow przetargu sądzę, że nie była to wiedza powszechnie dostępna. Co też nie dziwi - bo jeżeli ktoś faktycznie dysponował taką wiedzą to chyba powinien zawiadomić o tym prokuraturę. Zwracam uwagę, że do przetargu mógł przystąpić każdy.
Wygrały firma, której doświadczenie faktycznie budzi wątpliwosci - więc słusznie, że unieważniono ten przetarg.

Natomiast audyt ma sprawdzać nie tylko uzasadnienie ekonomiczne, ale głównie to czy wśród podjętych do tej pory działań nie było żadnych nieprawidłowości. Niektóre rzeczy faktycznie wydają się wymagać zbadania - jak chociażby przebieg programu dobrowolnego wykupu.
Edytowany: 29 lutego 2024 11:06

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 29 lutego 2024 11:40:25
Jeśli zamierza się zmienić zakres inwestycji i się ją opóźnia, to jaki jest sens badania harmonogramów w takim przypadku?
Edytowany: 29 lutego 2024 11:40

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

59 60 61 62 63

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,388 sek.

tydvwnjw
bghgnumv
jwqerdok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
syamyqyy
qgegklwl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat