PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
5 lutego 2024 22:42:23
przy kursie: 67,20 zł
Spory krok do zakończenia inwestycji: Cytat: Nowa elektrociepłownia z Grupy PGE została przyłączona do sieci
Cytat: Pierwsza z rozdzielni należy do spółki Tauron - dystrybutora energii elektrycznej w województwie dolnośląskim i to z niej popłynęła energia elektryczna do drugiej rozdzielni należącej do Kogeneracji i zlokalizowanej już na terenie nowej EC Czechnica-2. Do tej czechnickiej przyłączone zostaną generatory dwóch turbin gazowych, generator turbiny parowej oraz transformator potrzeb własnych.
www.wnp.pl/energetyka/nowa-ele...
|
|
48 Dołączył: 2020-06-08 Wpisów: 99
Wysłane:
6 lutego 2024 00:22:10
Masz dwie jednostki. Wiesz, że jedna dostała premie 56PLN/MWh, druga 44PLN/MWh. Oprócz tego wiesz, że dotowane będzie 17.965 mln MWh energii na kwotę (w cenach z roku wnioskowania) 936,36 mln zł, czyli średnia dopłatą będzie równa 52.12 PLN.
Możesz z tego zrobić układ równań. X to udział jednostki z premią 44pln/MWh, Y to udział jednostki z premią 56pln/MWh. Robimy układ równań:
44x+56y=52.12 x+y=1 (bo 17.965x+17.965y=17.965).
Zwykły układ równań z 2ma niewiadomymi. Proporcje w latach gdzie oby dwie jednostki pracują cały rok powinny właśnie tak wyglądać. W pierwszym roku i zapewne w przedostatnim są inne zapewne przez różną datę otwarcia jednostki. Ostatni, to pewnie tylko dotyczy jednej z tych dwóch jednostek.
Jeśli chodzi o newsa, to wygląda na to, że jeśli nie będzie problemów, to całe drugie półrocze jednostka powinna pracować.
Edytowany: 6 lutego 2024 00:29
|
|
PREMIUM
Wysłane:
6 lutego 2024 01:25:46
No popatrz podstawówka. :)
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
6 lutego 2024 17:04:20
przy kursie: 66,40 zł
KOGENERACJA - spojrzenie na wykres Szybko poszło. Grudniowe wybicie rozwinęło się i kurs akcji spółki szybko osiągnął poziomy docelowe, wskazane w poprzedniej analizie technicznej. Wygląda na to, że nadeszła pora na odpoczynek. Impet wzrostów uległ wytraceniu, słupki wolumenu skurczyły się znacząco, pojawiła się negatywna dywergencja - trudno o lepszy podkład pod korektę. Ta zaś nie powinna sięgnąć niżej niż do poziomu 52 zł. Reasumując - korekta tak, jak najbardziej zasłużona, natomiast nie ma podstaw, by wieszczyć koniec nadrzędnego trendu wzrostowego .  kliknij, aby powiększyćPowyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 lutego 2024 18:16:35
przy kursie: 62,00 zł
Ciekawe co Kogeneracja zrobi z ludźmi jacy pracują w EC Czechnica w kontekście poniższego cytatu ? Bardzo ciekawa dla mnie jest informacja o niższych kosztach remontów. Ewentualna rezerwa na odprawy może mieć istotny wpływ na wynik 4q23 r. Cytat:W elektrowni gazowej o mocy 500 MW może pracować kilkadziesiąt osób, a w węglówce o porównywalnej mocy kilkuset ludzi (w polskich warunkach nawet więcej). W dodatku odpadają koszty remontów, które w przypadku węglówek są niezbędne i pochłaniają sporo pieniędzy. wysokienapiecie.pl/85387-energ...
Edytowany: 15 lutego 2024 18:18
|
|
Wysłane:
15 lutego 2024 19:48:14
Nah. W Kogeneracji SA pracuje nieco ponad 400 osób. Biorąc pod uwagę skalę czechnicy i EC Wrocław, ludzi z zarządu, ludzi zajmujących się sieciami itp., to do zwolnienia może pójść maks 50 osób. Daj im po 50k odpraw (koszt całkowity), to masz 2.5 mln PLN.
Co w Q4 będzie ważne to zrealizowane ceny energii elektrycznej. Niby w Q4 w Polsce ceny energii średnio wynosiły nieco ponad 720PLN/MWh, co implikuje jeszcze sporo większe wartości z tych co były kontraktowane forward (bo spoty były średnio w Q4), ale w Q3 zrealizowane ceny energii przez Kogeneracje sa były dziwnie bliskie spotówką. Tutaj różnica między 720 a 500 tam gdzie to ma znaczenie (Wrocław), to ~75mln PLN. W negatywnym scenariuszu może być nawet tak, że będzie yoy gorzej. Z drugiej strony jak wcześniej pisałem w 2025 nie spodziewam się takich 'dziwnych' różnic między cenami w PGE dla ciepłownictwa, a cenami dla energetyki konwencjonalnej.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 lutego 2024 21:59:44
EC Czechnica to bardzo stara elektrociepłownia. Nie wiem ile osób tam pracuje.
Bardziej mnie interesują koszty remontów i napraw. Nowa jednostka będzie objęta gwarancją przez kilka lat. Koszty napraw czy remontów wyniosą więc zero. To jest dla mnie ważne.
Zresztą tu wynik finansowy poprawi premia kogeneracyjna i dużo niższe koszty CO2. Emisja CO2 ma spaść o 622 tys. ton rocznie. To bardzo dużo.
Edytowany: 15 lutego 2024 22:05
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 lutego 2024 11:53:16
przy kursie: 67,80 zł
Milko,
mam jedno pytanie. Założyłeś, że nowa elektrociepłownia w Czechnicy wyprodukuje 1.254 MWh energii elektrycznej i 2.018 GJ ciepła w swojej prognozie.
Porównałem sobie moce zainstalowane w EC Zielona Góra z EC Nowa Czechnica. Moce zainstalowane są porównywalne tj. nominalnie Czechnica ma ca.10% mniejszą moc zainstalowaną elektryczną i 4,3% większą zainstalowaną moc cieplną.
Różnica w produkcji energii elektrycznej jest około 10% na korzyść EC Zielona Góra tj. zgodne z mocą zainstalowaną. Mam problem z prognozą dotyczącą ciepła. Moc zainstalowana jest większa o 4,3% w EC Nowa Czechnica, ale w modelu zakładach, że ta EC wyprodukuje aż 61,4% więcej ciepła. Czy możesz napisać, skąd wynika to założenie?
|
|
Wysłane:
20 lutego 2024 12:58:39
przy kursie: 67,80 zł
Hej EC Zielona Góra, ma sprawność produkcjie nergi elektrycznej na poziomie ~50%, całkowita sprawność jest sporo większa, bo dochodzi ciepło. Niemniej jednak, rynek ciepła w ZG jest dużo mniejszy niż potencjał produkcyjny. Dlatego sporo ciepła - w lato zdecydowana większość - idzie w 'gwizdek' Czechnica z założenia ma rynek dużo większy. Stara Czechnica sprzedawała ponad 3000 TJ ciepła do swoich odbiorców, (Wrocław, Citronex + Siechnice i okolice), a rynek ciepła dla EC ZG to ~1250 TJ. Obecność dużego rynku zbytu ciepła to jeden z kluczy, dlaczego będzie to taka kaszowa krowa. Efektywna sprawność (to co idzie do sprzedaży) w czasie produkcji może być średnio ~85%. ZG, przez mały rynek ciepła to nieco ponad 60%. Pod względem marż, to jest przepaść.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
21 lutego 2024 11:28:16
przy kursie: 66,40 zł
Przyjrzałem się sprawie bliżej i moim zdaniem wzrost zysku będzie istotny z poniższych powodów:
Brak Funduszu Wypłaty Różnicy ceny ca. 440 mln zł za 2023 r. (9 miesięcy 365 mln zł). Brak pozycji w 2024 r.
Zgodnie z publikacjami związanymi z otwarciem EC Czechnica roczna emisja CO2 ma się zmniejszyć o 622 tys. ton (w 2024 r. zakładam 50% mniej, bo nowa EC zacznie działać zapewne pełną parą w 2 połowie 2024 r. i 80% od tej kwoty z ostrożności). Podobnie w przypadku EC w Zawidowie roczna emisja CO2 ma się zmniejszyć o 14 tys. ton. Z tym, że w tym wypadku instalacja została uruchomiona w grudniu 2023 r. więc oszczędność oceniam ostrożnie na 80% podanej wartości w 2024 r. Przy średniej rocznej cenie za certyfikat na poziomie 65 EUR daje to oszczędność w kwocie ca 74,4 mln zł w 2024 r. Do tego dochodzi premia kogeneracyjna w wysokości ca 74 zł, za MWh w 2024 r. 500.000 MWh x 74 zł = 37 mln zł. Razem daje to potencjalną kwotę 551,4 mln zł na poprawę wyniku brutto w 2024 r. względem 2023 r.
Powyższe dywagacje zupełnie nie uwzględniają zysku na sprzedaży prądu i ciepła w 2024 r. (wpływ na plus na wynik) oraz amortyzacji nowej EC Czechnica (wpływ na minus na wynik - btw: Milko myślę, że szacunek amortyzacji na ca. 100 mln zł rocznie jest poprawny). Kapitalizacja spółki to około 1 mld zł.
Na minus na wyniki zadziałają niższe ceny energii w 2024 r. niż w 2023 r., ale na ile skompensują one negatywny efekt wpływu Funduszu Wypłaty Różnicy na wyniki spółki za 2023 r. w 2024 r.? Oto jest pytanie.
Edytowany: 21 lutego 2024 12:56
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 marca 2024 10:29:34
przy kursie: 63,60 zł
Zgodnie z oczekiwaniami zapowiadane są kolejne inwestycje do 2030 r: Cytat:Na terenie Kogeneracji – należącej do PGE Energia Ciepła z Grupy PGE – do 2030 roku uruchomione zostaną nowe urządzenia produkcyjne w technologiach nisko- i zeroemisyjnej, podała spółka. W tym celu spółka wykorzysta nieeksploatowane obecnie historyczne budynki produkcyjne dawnej elektrowni, wybudowane na początku XX wieku, które znajdują się na terenie funkcjonującej EC Wrocław. Działania te nie tylko pozytywnie wpłyną na środowisko naturalne, ale też zagwarantują bezpieczeństwo dostaw energii do odbiorców na najbliższe lata. ecoekonomia.pl/2024/02/27/koge...Ciekawe czy spółka opublikuje dokładne plany realizacji powyższej inwestycji aby było wiadomo kiedy zostanie zrealizowana. Inwestycje mają zamiar realizować w istniejących budynkach, które mają już swoje lata. Czy ktoś wie jaką powierzchnię ma grunt na jakim znajduje się obecna EC Wrocław? Na mapie widać, że to spory grunt przy rzece, więc to ciekawa lokalizacja z developerskiego punktu widzenia.
|
|
Wysłane:
1 marca 2024 10:39:09
przy kursie: 63,60 zł
1ketjoW napisał(a):Zgodnie z oczekiwaniami zapowiadane są kolejne inwestycje do 2030 r: Cytat:Na terenie Kogeneracji – należącej do PGE Energia Ciepła z Grupy PGE – do 2030 roku uruchomione zostaną nowe urządzenia produkcyjne w technologiach nisko- i zeroemisyjnej, podała spółka. W tym celu spółka wykorzysta nieeksploatowane obecnie historyczne budynki produkcyjne dawnej elektrowni, wybudowane na początku XX wieku, które znajdują się na terenie funkcjonującej EC Wrocław. Działania te nie tylko pozytywnie wpłyną na środowisko naturalne, ale też zagwarantują bezpieczeństwo dostaw energii do odbiorców na najbliższe lata. ecoekonomia.pl/2024/02/27/koge...Ciekawe czy spółka opublikuje dokładne plany realizacji powyższej inwestycji aby było wiadomo kiedy zostanie zrealizowana. Inwestycje mają zamiar realizować w istniejących budynkach, które mają już swoje lata. Czy ktoś wie jaką powierzchnię ma grunt na jakim znajduje się obecna EC Wrocław? Na mapie widać, że to spory grunt przy rzece, więc to ciekawa lokalizacja z developerskiego punktu widzenia. Na prezentacji inwestorskiej sugerują, że w tym roku powinni opublikować plan ramowy jak będą te inwestycje wyglądać. Krótki komentarz do wyników: Milko napisał(a): (mi wychodzi, że powinno być ~40mln więcej yoy, ale tutaj dużo zależy od tego jaką zrealizują cenę sprzedaży E.E.)
Także trafiłem dość ładnie - jak się oczyści wynik z odpisu w Q4 to wychodzi ~50mln upsidu yoy. To ile ZG zapłaciła podatku na fundusz wypłaty różnicy ceny pokazuje, że zrealizowane ceny w q4 były sporo wyższe niż w q2-q4. Bardzo ładne wyniki. Sam odpis na 92 mln normalnie powinien się pojawić w 2024, także w 2023 uwzględnili to za 2 lata. Co więcej, najprawdopodobniej - jak wynika to z ustawy KDT i cen gazu dla ZG i węgla obecnie, spółka za 2024 powinna otrzymać pieniądze od URE. No ale zaksięgowali to teraz, także wtychodzi Q4 yoy niżej, IMHO nie ma wielkiego zrozumienia wyników. Ja jestem mocno bulish i to co policzyłem wyszło prawie w punkt i jestem mocno zadowolony. Ci co sprzedają najwyraźniej nie ;). Q1 ma szanse być nieco wyżej yoy, więc zobaczymy jaki wtedy będzie sentyment, Q2 i do końca roku już powinien być sporo wyżej, ZWŁASZCZA jeśli Czechnica będzie otwarta bez problemów. IMHO cena bardzo atrakcyjna do zakupów.
Edytowany: 1 marca 2024 10:39
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 marca 2024 10:36:24
przy kursie: 62,60 zł
Milko,
Czy możesz zaktualizować swoje wyliczenia jakie przedstawiłeś 26 stycznia 2024 r. na forum? Skoryguj również kwestię premii kogeneracyjnej.
|
|
Wysłane:
5 marca 2024 19:57:28
przy kursie: 64,60 zł
Jestem na wakacjach i z tego powodu oczywiście nie mam czasu. Tabelka w każdym razie dość prosta do zrobienia. Z mwh gazu jest ~0.2 tony CO2. Sprawność czechnicy z elektryczności to 60%, z ZG 50%. Ilości ciepła do produkcji podane, także można liczyć i na bieżąco updatować spready na podstawie danych TGE i cen CO2. Na pewno dobre ćwiczenie i pomaga cierpliwie trzymać akcje :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 marca 2024 15:25:32
przy kursie: 65,60 zł
Dzięki za podanie szczegółów do Twoich wyliczeń Cena energii w dół: Cytat:Coraz taniej na rynku terminowym
W lutym średnia cena energii elektrycznej w ramach kontraktu rocznego z dostawą pasmową w roku 2025 (BASE_Y-25) spadła w stosunku do średniej ceny ze stycznia o 81,14 zł/MWh – do poziomu 342,27 zł/MWh. www.gramwzielone.pl/trendy/201...
|
|
Wysłane:
11 marca 2024 14:23:34
1ketjoW napisał(a):Dzięki za podanie szczegółów do Twoich wyliczeń Cena energii w dół: Cytat:Coraz taniej na rynku terminowym
W lutym średnia cena energii elektrycznej w ramach kontraktu rocznego z dostawą pasmową w roku 2025 (BASE_Y-25) spadła w stosunku do średniej ceny ze stycznia o 81,14 zł/MWh – do poziomu 342,27 zł/MWh. www.gramwzielone.pl/trendy/201... Nie no, aż tak nie spadła, tam coś im się przy pisaniu pokićkało, średnio ponad 400 PLN/MWh na base było. W każdym razie liczą się spready, a te cały czas są dość stabilne na dzisiaj ~90 PLN, MWh dla Nowej Czechnicy - wyżej niż np na koniec stycznia w mojej tabelce. Zrobiłem sobie tabelkę jak mogą wyglądać zyski dla EC wrocław z ich jednostek kogeneracyjnych. Z prezentacji inwestorkiej wiemy, że będą stawiać silniki gazowe. Przy ich skali najprawdopodobniej 10MW Jenbacherki. Biorąc pod uwagę zapotrzebowanie, w kogeneracji nie będą mieli pewnie ~200MWt, reszta inne technologie, gdzie produkuje się tylko ciepło. Także zobaczmy jak to wygląda:  kliknij, aby powiększyć . Oczywiście to jest zysk brutto, trzeba od tego odjąć koszty stałe, amortyzacje (łącznie pi razy oko 150 mln) i podatek. Jak się popatrzy jak elastyczne to są źródła (rozruch w kilka minut) to tam mogą nieźle wyciskać optymalizacje jak ceny spotowe będą korrzystne. Także zmiana technologii to szansa, nie przepalacz pieniędzy. Kluczowa jest dużo wyższa (nie tak jak w Nowej Czechnicy, ale cały czas) sprawność elektryczna. Spółka będzie stabilnie miała największe przychody z energii elektrycznej i różnica może być dość znaczna w stosunku do przychodów z ciepła. Oczywiście oni będą te jednostki stawiać stopniowo z wyłączaniem kolejnych jednostek węglowych - tutaj można sobie popatrzeć w raporcie na kontrakty mocowe, żeby mniej więcej wiedzieć kiedy to będzie robione.
Edytowany: 11 marca 2024 14:24
|
|
PREMIUM
Wysłane:
11 marca 2024 15:29:47
Jak dla mnie 2030 r. to za zbyt odległy okres, aby coś miarodajnie prognozować, ale dzięki za wyliczenia. Do 2030 r. sporo może jeszcze się wydarzyć imho, a to powoduje, że prognozowanie jest bardzo niepewne dla tak odległego okresu.
|
|
Wysłane:
11 marca 2024 15:50:20
Ja nie mówię że tak będzie, to tylko takie ćwiczenie. Jednak sprawa jest prosta - z tymi silnikami mamy sprawność prawie jak w ZG, a rynek ciepła taki, że się ciepło nie będzie marnować. W ZG sprawność elektryczność + ciepło mamy w 2023 na poziomie 64%, we wrocławiu to będzie easily ponad 80% średniorocznie. To jest clue sprawy i to się nie zmieni. W wyliczeniach widać, że sama produkcja energii elektrycznej jest na granicy opłacalności. Biorąc pod uwagę jak to wygląda w innych jednostkach produkujących samą e.e tutaj nie ma za dużego potencjalu, żeby te spready szybko spadły.
Timeline kiedy co i jak będzie stawiane powinnien być wiadomy już w tym roku. Biorąc pod uwagę kontrakty na moc to w 2027 już jakieś jednostki nowe powinny być postawione.
A jeśli chodzi o 2030 rok jako taki - to nas to może nie obchodzić, ale profesjonaliści patrzą na to czego się powinno spodziewać w dłuższym terminie. Jak już ktoś konkretny do tego siądzie, to jest must do zrobienia. Jak już zyski w nadchodzących dobrych kwartałach będą zdyskontowane, to właśnie perspektywy długoterminowe powinny mieć kluczowy wpływ na to gdzie cena się zatrzyma.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
11 marca 2024 16:02:10
Cytat:A jeśli chodzi o 2030 rok jako taki - to nas to może nie obchodzić, ale profesjonaliści patrzą na to czego się powinno spodziewać w dłuższym terminie. Jak już ktoś konkretny do tego siądzie, to jest must do zrobienia. Jak już zyski w nadchodzących dobrych kwartałach będą zdyskontowane, to właśnie perspektywy długoterminowe powinny mieć kluczowy wpływ na to gdzie cena się zatrzyma. Nie napisałem, że mnie to nie obchodzi. Chodzi o to, że na dziś powyższe prognozy są obarczone dużą niepewnością, a to implikuje znaczne dyskonto gdybyś robił wycenę firmy według DCF. W pierwszej kolejności na wycenę będzie miała wpływ EC Nowa-Czechnica. Reszta, nie mając terminu realizacji inwestycji, nie jest możliwa do miarodajnej wyceny, moim zdaniem na chwilę obecną. Za dużo założeń.
|
|
91 Dołączył: 2019-11-24 Wpisów: 830
Wysłane:
12 marca 2024 07:36:29
Widzę, że strategia inwestowania w spółki bardzo nisko wyceniane w dłuższym terminie przynosi dobre efekty.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.