6 Dołączył: 2024-05-30 Wpisów: 23
Wysłane:
4 czerwca 2024 18:25:46
przy kursie: 29,30 zł
Dodatkowo dzis na spadajacym rynku, KGHM prawie -4%, WIG20 polecial, a tutaj mamy wzrost JSW. Niewielki ale to kolejna sesja na plusie.
|
|
6 Dołączył: 2024-05-30 Wpisów: 23
Wysłane:
4 czerwca 2024 18:57:06
Moderator:Poświęć chwilę na lekturę regulaminu forum
Edytowany: 4 czerwca 2024 19:05
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
4 czerwca 2024 19:19:06
Czy wydarzenia z 30 mają mają jakikolwiek wpływ na notowania ?  kliknij, aby powiększyćCytat:Podczas wizyty marszałek Szymon Hołownia zapoznał się z działalnością zakładu i całej Jastrzębskiej Spółki Węglowej, która produkuje węgiel koksowy - surowiec wpisany na listę surowców krytycznych dla UE, niezbędny do wytopu stali.
– Nie przyjechałem tutaj, żeby przedstawiać plany, snuć wizję. Przyjechałem posłuchać, zobaczyć górniczą rzeczywistość. To, czego dzisiaj się od was dowiedziałem, będzie pomocne w mojej pracy. Dziękuję, że ten czas mogłem spędzić z wami. Mam nadzieję, że to nie nasze ostatnie spotkanie. Słyszałem już nieśmiałe zaproszenia związane z Barbórką, jeżeli zostaną podtrzymane, to oczywiście się zobaczymy – dodał na koniec marszałek Sejmu.
nettg.pl/gornictwo/205677/gorn...Pewnie nie, ale dziwnym trafem 3-cią sesję po wizycie kurs się jakoś trzyma a na Ortexie utilization pomału zbliża się do 100.
|
|
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
5 czerwca 2024 01:16:02
 ...Oj,oj .JSW wielce zaszczycona, bowiem gościła Najwyższą Władzę... ..ponoć osobiście Marszałek Sz. Hołownia zjechał w Budryku na 1250 m i przy tem. 50oC. -Rzec można - tak turystycznie i nie na okoliczność Barbórki! To już jest poza moją percepcją skojarzeniową. Czy ktoś potrafi logicznie wyjaśnić to poświęcenie ?. A kurs akcji w krańcowych opałach. Nowy prezes R. Janta bezradnie milczy zaklęty przez PFR. Nagle takie info, wprost jak w kabarecie. Widocznie wszystko tu może się zdarzyć. Oprócz zwolnień zbiorowych, przynajmniej do grudnia.
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
5 czerwca 2024 08:31:19
Ale jeżeli jakiś podmiot ktory posiada akcje zdecyduje się pożyczać je na krótko to rozumiem że utylization może się pomniejszyć?? Przykładowo GS jak powiekszyl pakiet to cały ten pakiet jest ujęty w tym utylization czy np mogła być tylko jego połowa???
Edytowany: 5 czerwca 2024 08:37
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 czerwca 2024 08:43:16
Wtedy utilization się zwiększy. Co istotne - sam fakt nabycia akcji przez GS nie zwiększy % utilization, tylko wystawienie tych akcji jako dostępnych do pożyczki. Jeżeli teraz utilization mamy przykładowo 100% i GS nabywa jakiś pakiet, to utilization pozostaje bez zmian. Natomiast jeśli GS wystawi ten pakiet jako dostępny do pożyczki, to utilization spadnie.
Podobnie z wystawionymi już pakietami - wystarczy, żę GS pomniejszy wystawiony pakiet (bo np zechce opylić trochę) to utilization wzrośnie (a jednocześnie nie doszło ani do pożyczenia, ani do krótkiej sprzedaży)
Edytowany: 5 czerwca 2024 08:51
|
|
103 Dołączył: 2020-10-09 Wpisów: 422
Wysłane:
5 czerwca 2024 13:20:01
przy kursie: 28,03 zł
Different day, same shit. Bez rozwiązania tematu shortujących funduszy, można pisać analizy jak to należy zrobić, ile sesji na odkupienie, ale jeśli ktoś nie powie „sprawdzam” to nic te analizy nie dadzą. A ewidentnie ten papier do aberracja, a tylko dzięki temu, że jest płynny.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
5 czerwca 2024 13:44:28
yellowshadow napisał(a): Bez rozwiązania tematu shortujących funduszy, ? Bez rozwiązania kosztów w spółce nie będzie poprawy. Wtedy i short się sam rozwiąże. Do tego daleka droga. ba nawet nie ma sygnałów ze społki, że walczymy o wydajność, redukcję kosztów. NIC Nie wiem jak to jest planowo, ale kilka dni temu pytałem przy jakiej cenie węgla zarząd sięgnie po kasę z FIZ. mamy na rynku cenę 250USD(nie mało) i już mamy podebranie kasy z FIZ. Nie wiem, czy ktoś to tak tutaj zakładał. Chyba nie. Wiem, że trzeba inwestować, ale wydatki inwestycyjne, odtworzeniowe oj biją po oczach, gdzie przepływy z biznesu? Jak wcześniej, nie martwiłbym się o shorty a o biznes.
Edytowany: 5 czerwca 2024 13:56
|
|
Wysłane:
5 czerwca 2024 14:42:11
Na koniec 1Q cash netto to 300 mln zł + FIZ? Aktywa rzeczowe 14+ mld zł. Spółka wyceniana na 3,3 mld zł. Można rozwiązać biznes, zwolnić ludzi, i z 80% dyskontem sprzedać aktywa trwałe (sprzęt) za granicę do Afryki, a ziemię oddać ludziom. Do tego wszystkiego nadal będzie upside na wycenie. O jakich wynikach mówimy? Wycena to żart, a kurs sterowany jest przez krótkie pozycje. Wyniki krótkoterminowe w DCF nie mają znaczenia.
|
|
20 Dołączył: 2016-08-03 Wpisów: 288
Wysłane:
5 czerwca 2024 14:52:41
Czy ktoś się orientuje do kiedy ma istnieć pożyczka preferencyjna z PFR?
|
|
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
5 czerwca 2024 15:02:09
aktywa rzeczowe na poziomie 14 mld w tej spółce to dla mnie argument, że spokojnie zarząd jak będzie chciał to zrobi odpisy na utratę wartości.
Spółki upadają nie z braku zysków tylko z utraty płynności finansowej. Tutaj do tego daleko, wiadomo, ale samo hasło dobrania się do FIZu gdy ceny surowca są bardzo wysokie na pewno rodzi pytania. Przynajmniej u mnie.
nie wierzę, że akcjonariusze przechodzą obok tego faktu obojętnie.
Edytowany: 5 czerwca 2024 15:04
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
5 czerwca 2024 15:47:02
 ..... tu Bartosz Świderski musi wygrać zaskarżoną uchwałę WZA a całość Akcjonariatu oprócz SP musi stanąć murem za jego racjami. Są w Gliwicach a potem (jeśli nie On to wyżej) musi zapaść sprawiedliwe rozstrzygnięcie, a mianowicie zadośćuczynienie pokrzywdzonym Akcjonariuszom przy podziale zysku z 2022r. Wtedy dopiero można mówić, że rynek kapitałowy w Polsce ma sens!!. www.sii.org.pl/16799/ochrona-p...Sasin i Cudny naważyli bigosu i ktoś to musi wyprostować. Ostatnia rata pożyczki z PFR to wrzesień 2024r. Tu można znaleźć wiele wariantów naprawienia szkody. Powinno to nastąpić dobrowolnie (ugodowo), albo poprzez przymus sądowo. To tyle w tym temacie. Brawo Panie Bartoszu!. Gorzej ze strony Sądu, działanie na przeczekanie?- Nie mamy Prokuratury Gospodarczej , aby takie sprawy przyspieszyć.
|
|
43 Dołączył: 2009-04-14 Wpisów: 603
Wysłane:
5 czerwca 2024 16:01:42
Dzięki krewa za wyjaśnienie
Le Rom, problem jest tego typu że sprawa się będzie ciągnąć prawdopodobnie latami i Spółka może być wtedy w zupełnie innej sytuacji finansowej niż była rok czy dwa lata temu konia z rzędem temu kto będzie w stanie sprawiedliwie te sprawę rozwiązać....zarząd jak widać przyjął polityke dodawania zapisków o nie rekomendowaniu dywidendy do chyba każdej umowy która podpisuje , wiec sprawa jest jasna póki nie będzie woli politycznej żeby wrócić do wypłaty dywidendy to nikt jej nie zobaczy bo jak pokazał rok poprzedni kasę można wyprowadzać inaczej ....
Swoją drogą wie ktoś czy statut spółki ma jakąś wartość prawna bo podpisywanie takich umow nijak ma się do tego co sprzedawali ludziom w IPO
Edytowany: 5 czerwca 2024 16:04
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
5 czerwca 2024 16:03:17
Ciekawe, że Bogdanka wcale nie zachowuje się od pewnego czasu dużo lepiej, mimo kolejnej całkiem sporej dywidendy za miesiąc. Szukając wspólnych cech obu spółek trudno nie zatrzymać się na jednej która nazywa się węgiel.
|
|
Wysłane:
5 czerwca 2024 16:10:18
ryhol2 napisał(a):Ciekawe, że Bogdanka wcale nie zachowuje się od pewnego czasu dużo lepiej, mimo kolejnej całkiem sporej dywidendy za miesiąc. Szukając wspólnych cech obu spółek trudno nie zatrzymać się na jednej która nazywa się węgiel. Nie no już proszę was, zamek znajdziesz w drzwiach jak i na historycznym wzgórzu. Czy tak ciężko zrozumieć, że z jednego węgla robisz stal a drugim palisz w piecu? Ile można powtarzać tę samą historię?
|
|
80 Dołączył: 2018-05-13 Wpisów: 531
Wysłane:
5 czerwca 2024 16:15:07
yellowshadow napisał(a):ryhol2 napisał(a):Ciekawe, że Bogdanka wcale nie zachowuje się od pewnego czasu dużo lepiej, mimo kolejnej całkiem sporej dywidendy za miesiąc. Szukając wspólnych cech obu spółek trudno nie zatrzymać się na jednej która nazywa się węgiel. Nie no już proszę was, zamek znajdziesz w drzwiach jak i na historycznym wzgórzu. Czy tak ciężko zrozumieć, że z jednego węgla robisz stal a drugim palisz w piecu? Ile można powtarzać tę samą historię? Tylko, że z różnych instrumentów to kurs Bogdanki jest najlepiej skorelowany z kursem JSW. Nie notowania ACF2, czy stali.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
5 czerwca 2024 18:25:52
addison napisał(a):aktywa rzeczowe na poziomie 14 mld w tej spółce to dla mnie argument, że spokojnie zarząd jak będzie chciał to zrobi odpisy na utratę wartości.
Spółki upadają nie z braku zysków tylko z utraty płynności finansowej. Tutaj do tego daleko, wiadomo, ale samo hasło dobrania się do FIZu gdy ceny surowca są bardzo wysokie na pewno rodzi pytania. Przynajmniej u mnie.
nie wierzę, że akcjonariusze przechodzą obok tego faktu obojętnie. Pociągnięcie środków z FIZ-u może mieć związek z negocjacjami z górnikami w sprawie wynagrodzeń. Pytanie tylko co ma na celu, czy obniżenie ich żądań, czy zapewnienie środków na podwyżki. Może jedno i drugie po części. Temat wydaje się ciężki Cytat: W zakładach spółki JSW Koks w Dąbrowie Górniczej, Radlinie i Zabrzu w czwartek 6 czerwca odbędzie się strajk ostrzegawczy. Związkowcy domagają się dialogu na temat polityki płacowej, którego - w ich ocenie - unika zarząd spółki. - Mamy już dość lekceważenia - mówi przewodniczący Solidarności.
www.money.pl/gospodarka/gornic...
Edytowany: 5 czerwca 2024 18:33
|
|
20 Dołączył: 2016-08-03 Wpisów: 288
Wysłane:
5 czerwca 2024 18:44:41
W komentarzach napisane jest że chodzi nie o górników tylko o koksownie - oraz że źle sprawa jest opisana.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
5 czerwca 2024 20:38:13
optimafinanse napisał(a):W komentarzach napisane jest że chodzi nie o górników tylko o koksownie - oraz że źle sprawa jest opisana. Nawet w artykule jest napisane, że nie chodzi o podwyżki tylko o dodatki. Problem w tym, że jeżeli zarząd raz pęknie, to już będzie pękał. Jeżeli raz coś dadzą inni też wyciągną ręce. Tu konflikt dopiero być może się rozkręca.
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
5 czerwca 2024 21:50:37
W komunikacie dot. umorzenia jest też informacja o celu: Cytat:Środki uzyskane z tytułu umorzenia certyfikatów FIZ zostaną wykorzystane zarówno na cele związane z bieżącą działalnością Spółki jak i na realizację działalności inwestycyjnej. I tu skupiłbym się na tej drugiej części. Pytałem o bardziej efektywne zagospodarowanie środków w FIZ podczas konferencji wynikowej jak i na czacie SII, nie padła jednak jednoznaczna odpowiedź. Spółka podała natomiast, że rozgląda się za inwestycjami w OZE, co byłby znacznie efektywniejszym wykorzystaniem pieniędzy z FIZ. Czy byłby to zakup farmy foto czy wiatrowej to już mniej istotne, chodzi o kierunek. Dziś jednak sentyment wokół spółki jest tak fatalny, że wszem i wobec wyciąga się tylko negatywne scenariusze nie patrząc, że za pieniądze z FIZu można by postawić odrębne przedsiębiorstwo średniej wielkości.
Edytowany: 5 czerwca 2024 21:51
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.