KNF to "teoretyczna" instytucja, w każdej kwestii w której do nich pisałem odpowiedź była wymijająca lub przerzucająca do innej instytucji [UKNF, KDPW, M.FIN.] z uwagi na brak kompetencji, zasobów, itp.
Co do akcji na rachunku to widzę tu podobieństwo do kasy na lokacie w banku czy koncie oszczędnościowym, dopóki wszyscy klienci nie zechcą wypłacić każdy będzie widział i miał dostęp.
Z akcjami jest podobnie, DM ma informacje o puli akcji, które posiada na własny rachunek i tych które są na rachunkach jego klientów, dzięki temu jako animator jest wstanie dopasować ofertę jako MM i jako pożyczający.
Jeśli ilość akcji na rachunkach klientów spada [odpowiednio ilość depozytów w banku] poprzez wrzucenie ich do karnetu, zmniejsza się pula dostępna do pożyczenia [odpowiednio środki na akcję kredytową].
O ile mam nadzieję, że obracane są tylko akcje z puli własnej w przypadku DM to już w przypadku brokerów wiem, że akcje mogą być pożyczane i Ci mają problem co z resztą jest widoczne poprzez ograniczenia krótkiej dla detalistów u tychże.
Możemy pójść jeszcze dalej, pożyczający będący MM może jako warunek postawić konieczność prowadzenia rachunku we własnej instytucji. W teorii jest to nie do pomyślenia, ale skoro KDPW nie wie co się dzieje z papierami to nawet nie sprawdzi czy pożyczający MM gra do jednej bramki ze swoim grubym klientem, przeciwko drobnym czy nie, a gdy do zamknięcia pozycji grubego klienta potrzebna jest dodatkowa podaż, generowane są [np. krzyżowo] rekomendacje skierowane do drobnicy.
Wzrost średniego wolumenu obrotów nie bierze się z masowych transakcji wielu osób/instytucji a z procesu "mielenia" dużych podmiotów.
Nie zastanawia was, że jawna pozycja krótka jest niemal identyczna w dwóch funduszach ?
Cytat:
1 Qube Research & Technologies Limited JSW PLJSW0000015 1.02% 2024-06-10 2024-06-11
2 Marshall Wace LLP JSW PLJSW0000015 0.98% 2024-06-10 2024-06-11
Przewalali z wora do wora zbijając cenę i tak to się odbywa pod "ślepym okiem" KNFu.