PARTNER SERWISU
ukuoripi
76 77 78 79 80
krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 22 sierpnia 2024 19:06:31 przy kursie: 62,03 zł
Ricordare napisał(a):
Obajtek był prezesem Orlenu od 2018r i w tym czasie spółka miała zawsze zysk roczny.

Ok, czyli jeżeli za punkt wyjścia weźmiemy 2017. Nie przeszkadza Ci, że ten zysk aż do roku 2021 konsekwentnie spadał?

HayateX
0
Wpisów: 2
Wysłane: 22 sierpnia 2024 20:11:52 przy kursie: 62,03 zł
Przecież to wszystko było wiadome argue ...i tak jak było na 24Q1 powiedziane by nie oceniać po q1/2/3 - czas oczyszczania. Q1/2 odpisy/trupy z szafy i inne żyrafy.director Teraz czas na lepszą porę roku q3/q4. Rachunki za gaz i prąd UP ~20% , brak odpisów i drugie półrocze uratowane i czas na FanFARYBoo hoo! hello1

norbert80
17
Wpisów: 461
Wysłane: 22 sierpnia 2024 21:53:42 przy kursie: 62,03 zł
HayateX napisał(a):
Przecież to wszystko było wiadome argue ...i tak jak było na 24Q1 powiedziane by nie oceniać po q1/2/3 - czas oczyszczania. Q1/2 odpisy/trupy z szafy i inne żyrafy.director Teraz czas na lepszą porę roku q3/q4. Rachunki za gaz i prąd UP ~20% , brak odpisów i drugie półrocze uratowane i czas na FanFARYBoo hoo! hello1

Masz 100% rację ele potężny obrót na spadku sugeruje że sprzedawali dużi inwestorzy którzy nie potrafią czytać wyników, który ewidentnie wynikał z polityki i mrożenia cen prądu

Ricordare
219
Wpisów: 253
Wysłane: 23 sierpnia 2024 06:48:56 przy kursie: 62,03 zł
krewa napisał(a):
Ricordare napisał(a):
Obajtek był prezesem Orlenu od 2018r i w tym czasie spółka miała zawsze zysk roczny.

Ok, czyli jeżeli za punkt wyjścia weźmiemy 2017. Nie przeszkadza Ci, że ten zysk aż do roku 2021 konsekwentnie spadał?

Zysk spadł w 2019. 2020 ze względu na pandemię i lockdown,
Wszyscy wiemy że Obajtkowi zarzuca się niegospodarność i wręcz działania na niekorzyść spółki. Czym zatem jest obniżka cen na stacjach Orlenu poniżej 6zł, taka właśnie jest cena od początku wakacji od -35 do -45gr na aplikację KDR, jak nazwać takie działania, promocja ? :)

Ja tu nikogo nie bronie, pokazuje tylko że każda władza i zarząd są podobne, a ci co krzyczą najbardziej są dokładnie tacy sami

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 23 sierpnia 2024 07:02:04 przy kursie: 62,03 zł
angry3 ....tu nie warto wdawać się w racje, bo każdy ją ponoć ma. Na rynku kapitałowym ważne są intencje i wzajemne zaufanie a potem prawo. A co nam się wyłania od strony czynnika rządowego?- JSW -okoń, PKN - klapa. Ktoś tu mówi; cytuje (dużi inwestorzy którzy nie potrafią czytać wyników, który ewidentnie wynikał z polityki i mrożenia cen prądu), ano zgoda !, ale jeśli ktoś ma klej na rękach to potrzeby zawsze się znajdą, sektor energetyczny, atom -to w przyszłości kanał potrzeb bez dna i prawo się znajdzie, a naiwność to ponoć nie grzech a raczej głupota.
Jak na tym etapie dobrych intencji nie widzę, a zaufania od lat tu brak. Nie ma zmian. Szkoda, ponoć rynek kapitałowy to nerw całej gospodarki. U nas zasłona dymna, czarne chmury - czyżby brak edukacji ekonomicznej, czy wrogie działania?

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 23 sierpnia 2024 07:33:38 przy kursie: 62,03 zł
Ricordare napisał(a):

Zysk spadł w 2019. 2020 ze względu na pandemię i lockdown,
Wszyscy wiemy że Obajtkowi zarzuca się niegospodarność i wręcz działania na niekorzyść spółki. Czym zatem jest obniżka cen na stacjach Orlenu poniżej 6zł, taka właśnie jest cena od początku wakacji od -35 do -45gr na aplikację KDR, jak nazwać takie działania, promocja ? :)

Ja tu nikogo nie bronie, pokazuje tylko że każda władza i zarząd są podobne, a ci co krzyczą najbardziej są dokładnie tacy sami

Promocja na aplikację weszła na okres wakacyjny. Więc nie miała żadnego wpływu na wyniki w drugim kwartale. Ponadto należy pamiętać, że praktycznie każda licząca się sieć stacji w Polsce ma podobna promocję, więc z punktu widzenia Orlenu była konieczna aby nie stracić klientów.

W samym drugim kwartale Detal wyglądał następująco:

Cytat:

Segment Detal
Wzrost przychodów ze sprzedaży w segmencie Detal wyniósł 2 821 mln PLN (r/r) i wynikał głównie ze wzrostu popytu jak również ze
wzrostu wolumenów sprzedaży w związku z zakupem lokalnej sieci stacji paliw w Austrii. Wolumen sprzedaży wzrósł o 18%: głównie
olej napędowy o 18% i benzyn o 18% . Wzrost kosztów działalności operacyjnej w segmencie Detal wyniósł (2 619) mln PLN (r/r) i wynikał głównie ze wzrostu kosztów funkcjonowania stacji paliw.

Czyli ten segment był na plus rok do roku zarówno jeżeli chodzi o przychody jak i zyski.

Ogólnie jak komuś nie chce się przeglądać całego raportu to niech zerknie na stronę 16 i 17. To powinno wystarczyć aby wyrobić sobie ogólne pojęcie dlaczego wyniki wyglądają tak a nie inaczej. W dużym skrócie działalność pierwotna nie licząc rafinerii czyli petrochemia i detal na plusie. Cała reszta w którą Orlen obrósł w ostatnich latach - na minusie jeżeli chodzi o przychody. Złośliwy mógłby napisać, że wina Obajtka który ze spółki typowo paliwowej zrobił enrgetycznego molocha - ale fakt jest taki, że po prostu takie było otoczenie rynkowe.
Edytowany: 23 sierpnia 2024 07:39

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 23 sierpnia 2024 08:36:03 przy kursie: 62,03 zł
Przypominam, że nowy prezes chciał racjonalizować wydatki na inwestycje w Olefiny III na tym etapie realizacji projektu i z zawartymi umowami.

Możliwości są dwie: 1) rozpoczął temat z powodów politycznych; 2 ) nie mial pojęcia o czym mówił.

Dla mnie od tego momentu jest spalony. To nie manager tylko polityk. Gaz i prąd podrożały to wyniki się poprawią. Tyle że to nie będzie jego zasługa.

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 23 sierpnia 2024 09:27:35 przy kursie: 63,06 zł
1ketjoW napisał(a):
Przypominam, że nowy prezes chciał racjonalizować wydatki na inwestycje w Olefiny III na tym etapie realizacji projektu i z zawartymi umowami.

Możliwości są dwie: 1) rozpoczął temat z powodów politycznych; 2 ) nie mial pojęcia o czym mówił.

Dla mnie od tego momentu jest spalony. To nie manager tylko polityk. Gaz i prąd podrożały to wyniki się poprawią. Tyle że to nie będzie jego zasługa.

Proszę wyjaśnij mi dlaczego racjonalizacja wydatków jest taka zła? Co prawda przymiotniki do domena głupców, ale ten nie ma pejoratywnego zabarwienia.
Dlaczego człowiek, który chce racjonalizować wydatki jest dla ciebie .... politykiem? Trochę żyję na tym świecie i jeszcze nie słyszałem o polityku, który zracjonalizował jakiekolwiek wydatki.
I jeszcze jedno .... co wy macie z tym gazem i prądem? Kolejna zmiana na regulowanym rynku i Spółka wstanie z kolan? Korzystając z głębokich pokładów ironii na forum Spółki ... pozwolę sobie stwierdzić "argument nie do zbicia. To naprawdę świadczy o efektywności Spółki".

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 sierpnia 2024 09:56:01 przy kursie: 63,06 zł
Po pierwsze, Olefiny III to projekt strategiczny o długoterminowych implikacjach dla spółki. Na jego realizację zostały już zawarte umowy z kluczowymi partnerami i dostawcami. Każda zmiana budżetowa w trakcie zaawansowanej fazy projektu może wiązać się z kosztownymi opóźnieniami, renegocjacją umów i przede wszystkim karami umownymi. Redukcja wydatków na tym etapie może obniżyć jakość realizacji projektu, a w dłuższej perspektywie narazić Orlen na znacznie wyższe koszty operacyjne i problemy techniczne związane z opóźnieniami w jego realizacji.

Po drugie, jeśli inwestujemy mniej w projekt, to narażamy się na problemy operacyjne, które mogą znacząco wpłynąć na rentowność całej inwestycji.

Co do wspomnianych przez Ciebie polityków, nie chodziło mi o deprecjonowanie samego aktu racjonalizacji, ale o zwrócenie uwagi na fakt, że „racjonalizacja” w kontekście politycznym często jest wykorzystywana do populistycznych działań. W biznesie liczy się nie tylko cięcie wydatków, ale także umiejętne zarządzanie nimi, zwłaszcza w ramach projektów o wysokim stopniu skomplikowania inżynieryjnego, a Olefiny III niewątpliwie do takich projektów należą. W przypadku tego projektu istotne umowy na jego realizację masz zawarte. Co chcesz racjonalizować w takiej sytuacji?

Regulacje rynkowe mają spory wpływ na działalność spółki. Ich wpływ na konkurencyjność Spółki jest oczywisty, dlatego wszelkie sugestie, że zmiany na rynku nie mają znaczenia, nie znajdują pokrycia w rzeczywistości.

Co do prezesa z Pcimia. Zmienił Orlen w dużo większy podmiot z dużo większymi możliwościami inwestycyjnymi. To niezaprzeczalny fakt.

Poza tym zapominasz albo nie chcesz pamiętać, że do 2015 r. nielegalny import paliw do Polski był istotny, co miało wpływ na wyniki finansowe Orlenu i Lotosu.
Sugeruję poczytać jak zmieniła się oficjalna wielkość rynku paliw po 2015 r., to może zrozumiesz z jakiś pieniędzy był okradany budżet przed 2015 r., co spowodowało np. nacjonalizację części środków na kontach OFE.

Edytowany: 23 sierpnia 2024 09:57

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 23 sierpnia 2024 10:31:03 przy kursie: 63,06 zł
angry3 .....hm, ...jeśli mi tu ktoś wyraźnie lobbuje i wciska wątpliwe aspekty stronnicze (typu "Narcyz z Pcimia") a jednocześnie głośno głosi, że odcina się od polityki rozumianej opacznie, to dla mnie staje się mało wiarygodny odnośnie biznesu dotyczącego PKN.
Edytowany: 23 sierpnia 2024 10:32

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 sierpnia 2024 10:37:57 przy kursie: 63,06 zł
le rom napisał(a):
angry3 .....hm, ...jeśli mi tu ktoś wyraźnie lobbuje i wciska wątpliwe aspekty stronnicze (typu "Narcyz z Pcimia") a jednocześnie głośno głosi, że odcina się od polityki rozumianej opacznie, to dla mnie staje się mało wiarygodny odnośnie biznesu dotyczącego PKN.

Posłużyłem się frazeologią z forum. Zresztą na marginesie. To charakterystyczne w obecnych czasach aby deprecjonować kogoś z kim się nie zgadzasz, ale jednocześnie walczyć z mową nienawiści oraz walczyć o prawa mniejszości. Wszystko w imię szacunku do drugiego człowieka.

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 23 sierpnia 2024 11:15:21 przy kursie: 63,06 zł
1ketjoW - za dużo przymiotników w tym wszystkim, i to przymiotników co do których nie można się odnieść, bo zarówno Ty jaki i Ja nie mamy w tym zakresie wiedzy. Faktem jest Olefiny III - niedoszacowano budżetu, zakładając brak zmian innych zmiennych - skutkuje spadkiem rentowności inwestycji. Żadne przymiotniki tego nie zmienią, nawet "strategiczny", "długoterminowy", "kluczowy" etc.
Konkurencyjność do zdolność Spółki do funkcjonowania na rynku. To nie rynek ma się dostosowywać do Spółki, a Spółka do rynku.

Co do tzw. Prezesa... Śmiem twierdzić, że skala sama w sobie jest bez znaczenia. Liczy się efektywność. Napychanie bilansu nie wzbogaca akcjonariusza, a tym bardziej może nie zwiększać możliwości inwestycyjnych. Patrz: koreańskie czebole

Nielegalny import paliw - to co piszesz jest przekłamaniem, zwłaszcza w kontekście daty. Import zawsze był legalny. Nielegalne było to co potem z tym paliwem robiono. Zbytnio nie rozumiem tej daty do 2015 r. tak jakby coś się zmieniło. Po 2015 r. np. barwienie paliwa czy też karuzele też były. Najpierw moda była na złomie, potem była moda na elektronikę.... Taki urok obrotu towarowego. Przyswoiłeś sobie jakąś dziwną narrację oderwaną od rzeczywistości.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 sierpnia 2024 11:49:20 przy kursie: 63,06 zł
Jeżeli inwestycja z takiem budżetem nie jest strategiczna i długoterminowa, to jaka jest według Ciebie. Pytanie retoryczne.

W każdej korporacji dokonywane są analizy zanim podejmie się inwestycję. Zapewne były wykonane analizy rynkowe, analizy konkurencji, analiza kosztów rentowności i analiza ryzyka. To standard. Zresztą gdyby takich analiz nie było to prezes Obajtek powinien zostać pozwany przez SP jako dominującego akcjonariusza za działanie na szkodę spółki. Gdzie ten pozew? Pytanie retoryczne.

Przed rozpoczęciem projektu Olefiny III, PKN ORLEN przeprowadził kompleksowe analizy rynkowe i strategiczne, które były kluczowe do jego zatwierdzenia przez Radę Nadzorczą. Informacje na ten temat są w internecie. Mówił o tym prezes Obajtek:

Cytat:
Decyzja o inwestycji oparta była na analizach międzynarodowych firm doradczych i miała uwzględniać rozwój petrochemii oraz wydłużenie życia rafinerii

Wzrost kosztów czy polityka? Pytanie retoryczne.

Cytat:
W przygotowanym Programie Budowy Wartości Petrochemii założono rozwój petrochemii jako mocnego filaru koncernu, co miałoby także wpływ na rozwój rafinerii. Koszt tego programu, a nie samej inwestycji rozbudowy Olefin, to 25 mld zł — dodał.

businessinsider.com.pl/gielda/...

Ja nielegalne sprowadzenie paliw do Polski nazywam nielegalnym importem.

Na podstawie raportów Polskiej Organizacji Przemysłu i Handlu Naftowego (POPiHN) można przeczytać, że:

Produkcja benzyny:
W 2014 roku wyniosła 4,5 mln m³.
W 2018 roku wyniosła 5,2 mln m³.

Produkcja oleju napędowego (ON):
W 2014 roku wyniosła 10,9 mln m³.
W 2018 roku wyniosła 12,1 mln m³.

Przykłady projektów mniejszej skali jakich budżety wzrosły:

Projekt Origin Materials (USA) - Koszt budowy drugiej komercyjnej fabryki wzrósł z początkowych 1,07 miliarda dolarów do 1,6 miliarda dolarów, co oznacza wzrost o około 50%. Projekt ten koncentruje się na produkcji surowców odnawialnych do wytwarzania biofuels oraz komponentów do produkcji tworzyw sztucznych takich jak PET​.

Przekształcenie rafinerii Phillips 66 w San Francisco (USA) - Koszty związane z konwersją rafinerii na produkcję paliw odnawialnych wzrosły z początkowo planowanych 850 milionów dolarów do 1,25 miliarda dolarów, co oznacza wzrost o 47%​.

No ale trzeba jechać po Obajtku, bo taka jest polityka (Sorry, taki mamy klimat - niezapomniany cytat), to jedziemy.

Generalnie polecam weryfikację informacji jakie podają media. Łatwiej rozeznać, gdzie jest manipulacja, a gdzie nie.

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 23 sierpnia 2024 13:02:37 przy kursie: 63,06 zł
1ketjoW - Ja nie neguje żadnego z tych przymiotników. Może być sobie strategiczna, długoterminowa, ba nawet boska. Nie bawię się w ubarwianie rzeczywistości. Olefiny III będą miały mniejszą dochodowość niż zakładano bo niedoszacowano budżetu - TO FAKT. I ten fakt nie zmieni żaden najbarwniejszy przymiotnik.
Szkoda że posypałeś tymi przykładami niedoszacowań inwestycji ówczesnemu Prezesowi - może by nie podjął takiej decyzji.
Odnośnie tego nielegalnego importu - szkoda mojego czasu. Z krótkiego mojego wczesnego wpisu każdy między wierszami wyczytałby, że na jakimś etapie życia zawodowego z tym "obrotem" miałem do czynienia. Trzymaj się dalej tej swojej narracji. Każdy ma prawo do WIARY nawet kosztem logiki i doświadczenia życiowego.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 sierpnia 2024 14:31:30 przy kursie: 63,06 zł
grum napisał(a):
1ketjoW - Ja nie neguje żadnego z tych przymiotników. Może być sobie strategiczna, długoterminowa, ba nawet boska. Nie bawię się w ubarwianie rzeczywistości. Olefiny III będą miały mniejszą dochodowość niż zakładano bo niedoszacowano budżetu - TO FAKT. I ten fakt nie zmieni żaden najbarwniejszy przymiotnik.
Szkoda że posypałeś tymi przykładami niedoszacowań inwestycji ówczesnemu Prezesowi - może by nie podjął takiej decyzji.
Odnośnie tego nielegalnego importu - szkoda mojego czasu. Z krótkiego mojego wczesnego wpisu każdy między wierszami wyczytałby, że na jakimś etapie życia zawodowego z tym "obrotem" miałem do czynienia. Trzymaj się dalej tej swojej narracji. Każdy ma prawo do WIARY nawet kosztem logiki i doświadczenia życiowego.

W odpowiedzi zamiast podważać konkretne liczby czy przykłady, stosujesz ogólne stwierdzenia bez przedstawienia konkretów. I Ty piszesz o WIERZE. Moja argumentacja nie ma nic wspólnego z wiarą, bo popieram ją danymi lub przykładami w przeciwieństwie do Ciebie.

To, że ktoś ma doświadczenie zawodowe w jakiejś dziedzinie, nie zawsze przekłada się na pełne zrozumienie wszystkich aspektów, szczególnie jeśli mówimy o tak złożonym projekcie jak Olefiny III. Tak jak osoba z prawem jazdy niekoniecznie jest dobrym kierowcą, tak samo doświadczenie w jednej części branży nie oznacza pełnego obrazu całej sytuacji.

Jeśli chodzi o niedoszacowania budżetów projektów, warto pamiętać, że w projektach długoterminowych takich jak Olefiny III zmieniające się okoliczności gospodarcze i rynkowe często prowadzą do zmian w budżecie. Przykłady np. z branży budowlanej w Polsce pokazują, że nawet najlepsze planowanie nie jest w stanie przewidzieć wszystkich zmiennych. Zdarza się to zarówno w sektorze prywatnym, jak i publicznym i nie jest to unikalna cecha projektu Olefiny III.

W Polsce w latach 2014-2018 nastąpił również znaczący wzrost importu paliw, zarówno benzyny, jak i oleju napędowego (ON). W 2014 roku import benzyny wynosił około 1,4 miliona ton, a w 2018 roku wzrósł do ponad 1,7 miliona ton​. W przypadku oleju napędowego, import wzrósł z około 7,3 miliona ton w 2014 roku do ponad 10 milionów ton w 2018 roku​.

Oczywiście można podnieść argument, a nawet trzeba (czego nie zrobiłeś), że znacznie wzrosła liczba samochodów (w tym, źle zarządzanym kraju), bo jak powszechnie wiadomo posiadanie samochodu jest synonimem ubóstwa (sarkazm). Zapewne w części wyjaśnia to wzrost produkcji i importu paliw, ale trochę to dziwne przy mniej więcej stałej liczbie kierowców w Polsce w tym okresie.

Chyba, że będziemy bronić tezy, że do 2015 r. wszystko szło świetnie i ludzie mieli mało samochodów, a po 2015 r. im się pogorszyło i zaczęli kupować samochody i to spowodowało wzrost produkcji i importu paliw. To byłaby WIARA w Twoim rozumieniu.

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 23 sierpnia 2024 14:50:24 przy kursie: 63,06 zł
Luka Vat-owska była przed 2015 i po 2015 też była - tylko przyduszona narracją ówczesnych polityków - stała się w mainstreame mniejsza. Niestety tylko w mainstreamie. Żeby ciebie uspokoić po 2024 roku też będzie luka, bo to wynika z samej konstrukcji podatku VAT. Zważywszy jakie dane liczbowe przytaczasz - nie masz najmniejszego pojęcia o tym co piszesz.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 sierpnia 2024 15:15:19 przy kursie: 63,06 zł
grum napisał(a):
Luka Vat-owska była przed 2015 i po 2015 też była - tylko przyduszona narracją ówczesnych polityków - stała się w mainstreame mniejsza. Niestety tylko w mainstreamie. Żeby ciebie uspokoić po 2024 roku też będzie luka, bo to wynika z samej konstrukcji podatku VAT. Zważywszy jakie dane liczbowe przytaczasz - nie masz najmniejszego pojęcia o tym co piszesz.

To chyba nie ten wątek kolego. Proszę wykasować mój wpis.

Poczytaj o JPK, split payment, pakiecie paliwowym itd. oraz o tym kiedy zostały wprowadzone.

Przed 2015 rokiem szacowano, że szara strefa w branży paliw sięgała nawet 25-30% rynku. W wyniku wprowadzenia reform, do 2018 roku ta szara strefa została istotnie ograniczona,. Jej udział zmniejszył się do około 10%. Zapewne świadczy to o nieudacznictwie.

Problem luki VAT-owskiej nie zniknie oczywiście całkowicie, ale systematyczne uszczelnianie systemu podatkowego pomaga minimalizować lukę. Na obecny wzrost luki VAT mogą mieć wpływ: spowolnienie gospodarcze, wzrost szarej strefy, zmiany fiskalne (np. zmniejszenie stawki VAT w branży beauty), inflacja itd.
Osobiście mam nadzieję, że obecna władza doprowadzi do wzrostu gospodarczego i że będziemy wtedy w stanie ocenić, czy zmiany w wysokości luki VAT mają związek z koniunkturą gospodarczą i jaki jest to wpływ.
Edytowany: 23 sierpnia 2024 15:15

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 23 sierpnia 2024 16:50:14 przy kursie: 63,06 zł
Prace nad JPK rozpoczęły się na długo przed 2015 r., wdrożenie od 2016 r. Pamiętam dokładnie, miałem przyjemność być obserwatorem tego. Przecież tego typu instrumenty, ich wdrożenie było niezależne od tego kto rządził.
Edytowany: 23 sierpnia 2024 16:57

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 23 sierpnia 2024 17:55:23 przy kursie: 63,06 zł
grum napisał(a):
Prace nad JPK rozpoczęły się na długo przed 2015 r., wdrożenie od 2016 r. Pamiętam dokładnie, miałem przyjemność być obserwatorem tego. Przecież tego typu instrumenty, ich wdrożenie było niezależne od tego kto rządził.

Rozumiem, że chcesz zaznaczyć kto był inicjatorem wprowadzenia plików JPK. Po ilu latach rządzenia?

Z tym długo przed 2015 r. to trochę Cię poniosło. Publikacja "Program Uszczelnienie Systemu Podatkowego – jednorodny plik kontrolny" została opublikowana 28 marca 2014 r. Realnie zapewne jakieś testy nad wprowadzeniem JPK były prowadzone pod koniec 2014 r.

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 23 sierpnia 2024 19:08:04 przy kursie: 63,06 zł
1ketjoW napisał(a):
grum napisał(a):

Rozumiem, że chcesz zaznaczyć kto był inicjatorem wprowadzenia plików JPK. Po ilu latach rządzenia?

Z tym długo przed 2015 r. to trochę Cię poniosło. Publikacja "Program Uszczelnienie Systemu Podatkowego – jednorodny plik kontrolny" została opublikowana 28 marca 2014 r. Realnie zapewne jakieś testy nad wprowadzeniem JPK były prowadzone pod koniec 2014 r.

Czytaj ze zrozumieniem. TEGO TYPU INSTRUMENTY POWSTAWAŁY I ROZWIJAŁY SIĘ NIEZALEŻNIE OD TEGO KTO RZĄDZIŁ.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PKNORLEN

76 77 78 79 80

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,170 sek.

vovaxwfu
tmiguvrx
ityqchmh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvnaknmo
norznjqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat