PARTNER SERWISU
byndxhtt
867 868 869 870 871
KapitanM
12
Wpisów: 36
Wysłane: 11 października 2024 08:44:34 przy kursie: 264,00 zł
Dołek dołków nastąpi jak się wysypią, że P8 to meaningfulny symulator chodzenia w świecie frostpunka XD to trochę żart z mojej strony, ale też trochę educated guess

MarekPtrl
24
Wpisów: 68
Wysłane: 11 października 2024 09:59:57 przy kursie: 278,00 zł
P8 w 2019 miał wychodzić z fazy prototypu... czym jest, to chyba nikt nie wie.

Rozbawił mnie jedynie slogan, z jakim promowali ten kilkusekundowy teaser...

Będąc w potrzebie, niechaj świątynia odpowie na wasze modlitwy

hal80
PREMIUM
27
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 95
Wysłane: 11 października 2024 10:14:36 przy kursie: 278,00 zł
A psycholog kliniczny potrzebny do czego w tej świątyni?

www.gry-online.pl/newsroom/pro...

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 11 października 2024 10:18:28 przy kursie: 278,00 zł
GRAF78 napisał(a):
sledzik007 napisał(a):
Wystarczy że się sprzeda 500 tyś po 60 zł od sztuki i ...

... mamy 30 mln straty bo jesli sie nie mylę roczne koszty działalności to ok 60 mln

Angel
rozbawiłeś mnie
chyba pomyliłeś spółki albo czytałeś raport z innej spółki.
600 osób lub więcej to będą mieli z kilka lat jeśli będzie ich stać na produkcję 3 gier w tym projektu AAA. Naet przy 600 osobach koszty mogą nie sięgnąć 60mln. Zobacz jak to wygląda w CDP ... a może tamten raport czytałeś ... Angel
Jedno mogę przyznać, że doczekasz wymarzonych 250 ... pytanie czy to będzie już dołek ?

Pytał któs czy to okazja - może warto przypomnieć sobie premierę FP - było niemal wytnij - wklej.
Reszta do przemyśleń.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)
Edytowany: 11 października 2024 10:20

sledzik007
54
Wpisów: 442
Wysłane: 11 października 2024 22:27:57 przy kursie: 278,00 zł
Z forum inwestorskiego o P8
Cytat:
Dzień dobry,

Problemy z "Projektem 8", do których Pan nawiązuje, to temat z wiosny zeszłego roku. Temat zamknięty. Od tego czasu produkcja wróciła na właściwe tory a zespół skutecznie zamyka kolejne kamienie milowe.

kojo
42
Wpisów: 227
Wysłane: 12 października 2024 09:23:44 przy kursie: 278,00 zł
Cytat:
Naet przy 600 osobach koszty mogą nie sięgnąć 60mln. Zobacz jak to wygląda w CDP ... a może tamten raport czytałeś ... Angel

Baks kłania się brak podstawowej wiedzy z zakresu rachunkowości.
Poziom kosztów wynagrodzeń w spółkach w których mamy do czynienia z wysokim udziałem kapitalizacji prac rozwojowych zależny jest od etapu na którym dane prace się znajdują, tj. prace badawcze, rozwojowe, ulepszenia itp. (innymi słowy liczba zatrudnionych nie jest jedynym wyznacznikiem poziomu kosztów wynagrodzeń).

I tak, w tym momencie koszty wynagrodzeń - tak przynajmniej zakładam - będą wyższe w 11Bit aniżeli przed oddaniem FP2, bo część pracowników zostanie oddelegowana do nowych prac badawczych, inni będą naprawiać, a jeszcze inni zostaną oddelegowani sam nie wiem do czego. ). Tym samym, % zatrudnionych których prace moga i będą kapitalizowane ulegnie zmniejszeniu wg stanu na dziś vs przed premierą FP2, co oznacza że poziom kosztów wynagrodzeń ulegnie zwiększeniu przy jednoczesnym rozpoczęciu amortyzacji poniesionych nakładów w trakcie prac rozwojowych. I tak samo przy Alters a później przy P8.

Zatem porównanie do CDP gdzie obecnie zdecydowana większość zatrudnionych pracuje już na etapie prac rozwojowych i wyciąganie wniosków z ichniejszego poziomu kosztów jest błędne.

Jeżeli chcesz zobaczyć ile w rzeczywistości tego typu spółki przepalają na wynagrodzenia musisz patrzyć na CF a nie RW. To jedyny sposób, bo radosna twórczość i motywacja tego typu podmiotów w dążeniu do jak największego udziału kapitalizacji w bilansie nie zna granic.
Edytowany: 12 października 2024 09:27

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 12 października 2024 10:31:57 przy kursie: 278,00 zł
hal80 napisał(a):
A psycholog kliniczny potrzebny do czego w tej świątyni?

www.gry-online.pl/newsroom/pro...

do leczenia inwestorów po premierze

sledzik007
54
Wysłane: 12 października 2024 18:00:59 przy kursie: 278,00 zł
A czy ktoś się zastanowił kim ta osoba jest. W ogóle Pani jest z Bułgarii. To już samo w sobie jest trochę dziwne. Pani pracowała od 2022 do kwietnia 2024 w 11 bit jak konsultant

Cytat:
In March 2022 I started as an independent consultant for 11 bit studios, in a cooperation for their new Project 8. I'm trying to use my knowledge in psychology and clinical practice, in order to help with the creation of a special video game. It's something very different from what I've been doing, but again - my training in psychology and my ability to read between the lines, help me to find the intersection points between my expertise and the game designers' point of view.

Cytat:
I’ve never taken before, in an effort to support the team of P8 on a journey through the labyrinth of emotions and behavior

2 lata pracy znaczą że coś tam chyba robiła, a bardziej skupiała się na pomocą przy fabule. No chyba że leczyła pracowników, lub przygotowywała ich do negatywnych opinii po FP2 (żart)

Nie znalazłem jednak czym Pani zasłynęła i dlaczego ją wybrali

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 12 października 2024 18:55:53 przy kursie: 278,00 zł
Może być Bułgarka, Rumunka, Kenijka. Ważne, żeby nie nazywała się Kim Belair, bo wtedy biada Wam, akcjonariusze i gracze.
A pani psycholog jest kluczową postacią przy tworzeniu gier - bez niej nie da się stworzyć spójnych psychologicznie postaci. A bez tego gra leży. Więc masz do wyboru - albo dotacja na 17 mln na tworzenie spójnych psychologicznie postaci, albo Bulgarka. Ponieważ Miechowski to nie Tokarczuk, to stanęło na Bułgarce

sledzik007
54
Wysłane: 12 października 2024 19:42:03 przy kursie: 278,00 zł
krewa napisał(a):
Może być Bułgarka, Rumunka, Kenijka. Ważne, żeby nie nazywała się Kim Belair, bo wtedy biada Wam, akcjonariusze i gracze.
A pani psycholog jest kluczową postacią przy tworzeniu gier - bez niej nie da się stworzyć spójnych psychologicznie postaci. A bez tego gra leży. Więc masz do wyboru - albo dotacja na 17 mln na tworzenie spójnych psychologicznie postaci, albo Bulgarka. Ponieważ Miechowski to nie Tokarczuk, to stanęło na Bułgarce

Ja nic nie mam do jej narodowości Dla mnie mogła nawet z Marsa przylecieć Tesla muska.A tak serio to zastanawiam się dlaczego akurat ona.Myślałem że ma jakieś szczególne doświadczenia, umiejętności czy kwalifikacje ,napisane książki i nic nie znalazłem

GRAF78
93
Wysłane: 12 października 2024 20:25:29 przy kursie: 278,00 zł
sledzik007 napisał(a):
A czy ktoś się zastanowił kim ta osoba jest. W ogóle Pani jest z Bułgarii. To już samo w sobie jest trochę dziwne. Pani pracowała od 2022 do kwietnia 2024 w 11 bit jak konsultant... Nie znalazłem jednak czym Pani zasłynęła i dlaczego ją wybrali

jak dziwne? Pań umilających prace w biurze nigdy za mało, bez nich robota nie idzie a z nimi wiadomo

baks
152
Wysłane: 12 października 2024 22:29:49 przy kursie: 278,00 zł
kojo napisał(a):
Cytat:
Naet przy 600 osobach koszty mogą nie sięgnąć 60mln. Zobacz jak to wygląda w CDP ... a może tamten raport czytałeś ... Angel

Baks kłania się brak podstawowej wiedzy z zakresu rachunkowości.
Poziom kosztów wynagrodzeń w spółkach w których mamy do czynienia z wysokim udziałem kapitalizacji prac rozwojowych zależny jest od etapu na którym dane prace się znajdują, tj. prace badawcze, rozwojowe, ulepszenia itp. (innymi słowy liczba zatrudnionych nie jest jedynym wyznacznikiem poziomu kosztów wynagrodzeń).

Gratuluję samopoczucia .... ale spółkę znam nieco dłużej (od 2010).
Oczywiście masz po części rację ale najwyraźniej nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi nie porównywałem wprost spółek tylko podważałem poziom kosztów. Nie znamy w jaki dokładnie sposób są opłacani pracownicy. Tu mogą się wypowiedzieć dokładni badacze raportów. Bez wątpienia przy sugerowanych 60mln i 300 osobach wyszłoby ok 20tyś na etat. Rozumiem, że to był argument na zasadzie nie znam się a wypowiem się.
Aż tak dobrze w branży jeszcze nie ma i prędko nie będzie aby średnia wyraźnie przekraczała 10 tyś. Oczywiście są koszty na pracownika i pozostałe koszty pracodawcy. Jednak takich kosztów spółki typu 11bit nie sfinansowaliby przy produkcji dość niszowych gier.
Niestety koszty pracy dość szybko rosną i chociażby z tego powodu spółka musi nieco zmienić typy produkcji. Samo powielanie zespołów zwielokrotni przychody jednak nie zapewni solidnego wzrostu zysków.
Wszystko pokazuje na to, że spółka rozwija swoje zdolności w bardziej różnorodnych produkcjach co powinno dać większe produkcje. Pytanie czy spółka w końcu zrozumie, że grami typu FP nie przebije sufitu.
Rynek nasyca się pracownikami w branży. Raczej nie ma możliwości aby większość spółek przetrwała z braku finansowania.
Nie raz już pisano o tym. Albo część spółek trafi do PLW albo w całości lub w części zostanie przejęte np. przez takie spółki jak 11bit (patrz FT). Spółki przejęte przez PLW prędzej czy później zostaną skonsolidowane. Samo PLW przyznaje, że większość spółek nie zarabia. To wymusi konsolidacje i na rynku pojawi się więcej pracowników co zmniejszy presję na płace.
Mnie ciekawi jaką grą będzie P8 i czy spółka chce wyjść z gier typu meaningful i zwiększyć znacząco przychody i zyski czy dalej chcą tworzyć gry dla geeków i balansować na granicy opłacalności. Ostatnie lata były trudne dla całej branży.
Płace poszły drastycznie w górę a ceny gier dość symbolicznie.
Spółka w przyszłym roku pokaże czy będzie małym CDP czy raczej drugim CIG. Myślę, że kluczem będzie P8 - ale czy na pewno ?
Edytowany: 12 października 2024 22:30

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 13 października 2024 23:21:41 przy kursie: 278,00 zł
jutro odbicie techniczne do poziomu ~300 możliwe.

W dłuższej perspektywie, raczej spadki.
Wycena porównawcza nie uzasadnia obecnej kapitalizacji (wciąż).

GRAF78
93
Wysłane: 14 października 2024 00:45:33 przy kursie: 278,00 zł
FP2 zaliczył doskonały weekend sprzedażowy widziano go nawet w TOP80 więc odbicie się jak najbardziej należy blackeye

Ricordare
219
Wpisów: 253
Wysłane: 14 października 2024 13:48:52 przy kursie: 283,00 zł
@krewa jaki jest zasięg odbicia?

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 14 października 2024 15:45:12 przy kursie: 283,00 zł
Przeceniasz moje umiejętności. Ja jedynie mogę wskazać strefę obfitującą w podaż - ujęcie 1H, wolumen na osi wartości. Im dłuższy słupek wolumenu, tym większy opór. Na razie zwyżka zatrzymała się na pierwszym oporze.

kliknij, aby powiększyć

Ricordare
219
Wpisów: 253
Wysłane: 14 października 2024 18:15:58 przy kursie: 283,00 zł
@krewa uważam że znasz się bdb na tym co robisz, już nie raz się o tym przekonałem
Dzięki

baks
152
Wysłane: 14 października 2024 18:50:57 przy kursie: 283,00 zł
krewa napisał(a):
baks napisał(a):
Chyba nie tylko moim zdaniem nie powinno być możliwe tego typu zagrywki jak pożyczanie akcji w celu grania na spadki. To czysta spekulacja w celu zaszkodzenia innym uczestnikom rynku.

Skoro oceniam, że akcje są drogie i wkrótce mogą ulec przecenie, to czemu nie mogę pożyczyć je od kogoś, sprzedać i później odkupić? Jest też druga strona medalu - mogłem się pomylić w ocenie sytuacji, sprzedać pożyczone akcje a ich cena w dalszym ciągu rośnie. Naturalnie, odkupuje je po wyższej cenie, tworząc dodatkowy popyt i windując cenę. Rozumiem, że wówczas nie miałbyś do mnie pretensji?
Przypomnę, że POŻYCZONO zaledwie 1,3% free float w celu sprzedaży. Taka liczba akcji powinna być wciągnięta nosem na śniadanie i nie będzie miała żadnego wpływu w normalnych warunkach.

baks napisał(a):
Nie mam nic przeciwko swobodnej grze rynkowej ale działanie celowe w celu destabilizacji sytuacji i narażania na straty innych uczestników gry rynkowej tylko w celu zlewarowania własnych zysków jest chore i powinno być doregulowane.

Jeżeli posiadam pakiet akcji i jestem zawiedziony premierą oraz dostrzegam ryzyko głębszej przeceny i sprzedaje swoje akcje, to przyczyniam się do destabilizacji?

baks napisał(a):
Chyba sam przyznasz, że wydawanie rekomendacji które służą interesom tylko danej instytucji jest szkodliwe. Sam o tym pisałeś.

Wystarczy nie sugerować się rekomendacjami.

baks napisał(a):
Tak samo powinno być zabronione celowe granie na spadki.

Jeszcze raz - czym jest celowe granie na spadki? Sprzedaż posiadanych przeze mnie akcji, bo dostrzegam przesłanki ku przecenie, a więc w razie czego będę mógł odkupić je taniej?

Panowie, najwyższa pora przestać obwiniać wszystkich dookoła za własne porażki. To nie chciwość spekulantów do tego doprowadziła i nie gra na krótko. Przecena jest konsekwencją działań spółki. Rynek to dostrzegł i wydał ocenę działaniom. Koniec.

Miałem odpisać dłuższym komentarzem podważając wszystkie argumenty ale mi przeszło.
W tym wszystkim istotne jest to, że akcje zostały kupione tylko po to aby stworzyć lawinę. Nie jest tajemnicą, że część inwestorów stosuje stopy co na takich spółkach może być stryczkiem.Choć teraz mogło się opłacić sprzedając na otwarciu po 350 można było odkupić poniżej 300.Często jest jednak tak jak w piątek zjazd i podbitka .... a wielu zostaje bez akcji.
Widzieliśmy to już przy okazji Wiedźmina, CP i wiele innych.Uważam, że takie pożyczanie to celowe działanie na szkodę inwestorów.
Tutaj akurat zbiegło się z falą inspirowanych złych opinii co wywołało nieco panikę a zbyt długie myślenie przez weekend spowodowało falę zleceń PKC.
Jeśli zostało zainicjowane bawet takim 1,3% akcji to zainicjowało niekontrolowaną lawinę.Ludzie sądzili, że wyjdą na zboczu a porwał ich nurt.
Taka spekulacja niewiele różni się od piramid Getback i innych. Jedno i drugie ma na celu spekulacyjne wzbogacenie się kosztem innych. Często pieniądze na pożyczenie akcji są z jakiś funduszy emerytalnych a zyski płyną tylko do spekulantów. Oni ryzykują ich a nie swoimi pieniędzmi. Pieniędzmi nieświadomych ludzi, którzy nic z tego nie mają. Dlaczego sami nie pożyczą i nie zagrają ?
Tylko, że gdyby sami mieli kupić te akcje to cena by wzrosła a tak teoretycznie nie wzrasta a tylko spada.
Dla mnie to działanie całkowicie niemoralne.....ale cóż tu mówić o moralności jeśli byli a nawet niektórzy obecni ministrowie oszukują i kombinują wyłudzając różne benefity.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 14 października 2024 19:23:28 przy kursie: 283,00 zł
baks napisał(a):
Często pieniądze na pożyczenie akcji są z jakiś funduszy emerytalnych a zyski płyną tylko do spekulantów

Wybacz, tego nie da się czytać. Co znaczy, że pieniądze na pożyczenie akcji pochodzą z OFE?

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 15 października 2024 01:23:40 przy kursie: 283,00 zł
@krewa
napisałeś: „Przypomnę, że POŻYCZONO zaledwie 1,3% free float w celu sprzedaży.”

Skąd to wiesz? W rejestrze krótkiej sprzedaży nie ma 11b wcale. Pewny jesteś, że poza ortexem nie ma już nic?

Ps. Posiadacze akcji- wystawiajcie zlecenia na posiadane przez siebie akcje z długim terminem realizacji i wyższą od aktualnej rynkowej ceną - to uniemożliwia obrót nimi i granie przeciwko Wam.
Edytowany: 15 października 2024 01:28

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE 11BIT

867 868 869 870 871

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,215 sek.

rwlrcjqg
srqnwaby
vvsbyvxd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
uuilmkun
pvtdufsh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat