1.Mam tu (IKE) do dyspozycji trochę wolnej gotówki. Spływają kupony. Mam też przygotowane środki w wysokości limitu IKE 2025 (będzie wpłata 26019 zł) ale szczerze powiedziawszy będę miał problem co kupić.
2.Akcje.
Moja aktualna i ewentualna przyszła ekspozycja na zagranicę to ETFSPX. Alu tu jest już drogo więc jeżeli coś dokupię to w niewielkiej ilości.
Ewentualne spadki w USA uderzą też (jak zawsze) w nasz rodzimy rynek. U nas niby jest dość tanio, ale nawet dobre akcje od wielu miesięcy nie za bardzo chcą rosnąć.
Generalnie na 2025 zakładam marazm na rynku akcji polskich - coś w rodzaju trendu bocznego. Będę się chyba rozglądał za okazjami (zakup przy „dolnej bandzie” z krótkim stopem) i spółkami z potencjałem dywidendowym. Planowane zaangażowanie w akcje w portfelu, jak już od kilku lat, w okolicach 20%
3.Obligacje skarbowe rynkowe i korporacyjne stałoprocentowe. Będę obserwował rynek, i jak pojawi się szansa na trwałe spadki inflacji i spadki stóp procentowych NBP planuję tu jakieś niespieszne zakupy. Obecnie perspektyw dla spadków inflacji i stóp nie widzę

Najwcześniej w 2026r. Ale i to nie jest oczywiste. Inflacja lubi być uporczywa (przyzwyczajamy się, obecnie to już chyba 4 lata).
4.Wychodzi na to, że w kolejnym roku będą tu znów dominować obligacje korporacyjne zmiennoprocentowe. Te które posiadam, a większości są to długie serie, czekają do wykupu. A dodatkowo będę nadal kupował. Z kuponów w ciągu roku będzie systematycznie spływać gotówka. Przy średniej, zakładanej rentowności 8% będzie to nominalnie całkiem spora kwota. I ta kasa będzie chyba przeznaczana na okazyjne zakupy akcji
5.18 miesięcy zajęło mi zwiększenie wartości portfela o 100000. Przy obecnej wysokości dopłat w limicie IKE i obecnej strukturze portfela wzrost o kolejne 100000 za kolejne 18 msc raczej nie będzie jakimś nadzwyczajnym wyczynem. Magia procentu składanego
6.Wczorajsze wydarzenie dnia, z przełożeniem na mój portfel. Trailer W4. Dla mnie jest super. Jest duch Sapkowskiego i poprzednich serii gier. Świetna jakość. Emocje. Mi osobiście nie przeszkadza zmiana głównej postaci. Uważam, że zmiana postaci na wyrazistą bohaterkę z uniwersum przyciągnie kolejnych graczy i przełamie rutynę w przypadku starych. Ja osobiście, po trailerze, na tym etapie jestem zachwycony
Jestem fanem Sapkowskiego (głównie książki) i prawie nie jestem graczem. A na W4 już czekam. Kupię i będę grał
Obecnie 2% mojego portfela to akcje CDR kupione w okolicach 100zł. Planuję dokupić, czekam na odpowiedni sygnał techniczny. Ideałem byłoby pogłębienie korekty. Druga wersja (lub kolejna paczka do kupienia) po trwałym przebiciu 200zł. Na tym poziomie jest ewidentny istotny opór.