sdqkbrlt
Advertisement
PARTNER SERWISU
enxtujbw
610 611 612 613 614
tomhead
27
Wpisów: 69
Wysłane: 25 grudnia 2024 16:12:55 przy kursie: 187,30 zł
Dix, wykrzykniki zadziałały bo przeczytałeś więc może coś z tego zostanie :)

A Ci analitycy to rozumiem, że Ci którzy pasują do Twojej wersji? Bo informację od Ipopemy o premierze w 2026 jednak zignorowałeś.

Jeśli nie wierzysz, że dowiozą to sprzedaj papier i żyj spokojnie :)

Gry pracownikom źle się pracuje to jest rotacja, jeśli jest rotacja to nowe zatrudnienia i wdrażanie ludzi którzy na początku będą popełniać błędy. Tych nowych ludzi ktoś musi wdrażać więc regular i senior jest oddelegowany na jakiś czas do tego działania. I cały proces się wydłuża.
Jeśli jest crunch to również pojawiają się błędy które trzeba poprawiać i wtedy pojawiają się nowe. To nie praca na taśmie, tylko praca twórcza i stan psychiczny pracownika ma duży wpływ na jego wydajność. Pisałem również, że organizacja jest lepsza, ale to też zignorowałeś bo Ci nie pasowało do koncepcji.

Już mi pisano, że się zdziwie jak w sierpniu mówiłem, że coś będzie na TGA i jednak moje przeczucie się sprawdziło :)

1mld w 2025 nie jest realny, więc dla spełnienia planu motywacyjnego potrzebują czegoś w 2026. Oprócz W4 pamiętaj też, że będą rozszerzenia fabularne które też jakiś zysk przyniosą. W1Remake - chyba nigdzie nie padła informacja ile dostanie CDPR?
Edytowany: 25 grudnia 2024 16:14

tgolik
PREMIUM
248
Wpisów: 1 258
Wysłane: 25 grudnia 2024 16:20:53 przy kursie: 187,30 zł
W przypadku W1 Remake, pytanie powinno brzmieć:
Ile Redzi zapłacą Fools Theory za zrobienie tego rimejka. I czemu tak mało.
Zakładam, że nie będzie to wiele drożej niż gdyby grę zrobili sami.

tomhead
27
Wysłane: 25 grudnia 2024 16:34:19 przy kursie: 187,30 zł
tgolik, nie do końca. Redzi maja prawo do IP. FT robi produkt na ich licencji więc Redzi jako właściciele marki dostaną jakiś % od sprzedaży. Fools Theory też wyjdzie na swoje dzięki sprzedaży znanej marki.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 25 grudnia 2024 17:42:04 przy kursie: 187,30 zł
@tomhead
Zdziwiłeś mnie pisząc, że Redzi udzielili licencji FT na Wiedźmin Remake - wręcz gdyby to się potwierdziło uznałbym takie działanie za sabotaż.
Wg mojej wiedzy (a śledzę wszystkie informacje od REDów) FT produkuje Wiedźmin Remake, pod nadzorem i na zlecenie CD Red i z wykorzystaniem oprogramowania i assetów będących własnością Redów. To zbyt duża marka, żeby Redzi musieli kogokolwiek obdarowywać setkami milionów zysku.

Redzi zapowiadali udzielanie licencji ale na gry mobilne, nie na swoim podwórku (czyli PC).
Edytowany: 25 grudnia 2024 17:43

aircanada15
PREMIUM
289
Wpisów: 1 947
Wysłane: 25 grudnia 2024 19:21:09 przy kursie: 187,30 zł
Wiedźmin 1 remake będzie produkowany na koszt CDR, oni tez wydadzą grę. Podobnie też Redzi wezmą na siebie całe ryzyko projektu. Nie tak działa licencjonowanie.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 25 grudnia 2024 20:32:44 przy kursie: 187,30 zł
zwykły outsorcing, work for hire.
upraszczając zapłacą za robociznę FT i to by było na tyle.

zobaczcie na ile wyceniane są studia robiące cudze gry na zlecenie i pod nadzorem, np INCUVO czy PCF
a na ile te co mają własne tytuły.

co do samego remake mam wątpliwości. FT nigdy jeszcze nie zrobiło gry z sensownym system walki,
a to podstawa rozgrywki w wiedźminie.
Edytowany: 25 grudnia 2024 20:34

rudygonzalez
11
Wpisów: 19
Wysłane: 26 grudnia 2024 13:58:29 przy kursie: 187,30 zł
Jestem czytelnikiem tego forum od kilku lat, jak również jestem zaangażowany w spółkę. Jednakże w chwili obecnej zauważyłem bardzo niemiłą tendencję przez niektóre osoby do rozmijania się z prawdą lub celowego unikania jej w ramach zapewnienia sobie za wszelką cenę spokoju ducha. Jako, że mamy okres świąteczny, to każdy z nas powinien poświęcić przynajmniej krótką chwilę nad zastanowieniem się nad swoimi obecnymi lub przyszłymi pozycjami w sposób jak najbardziej obiektywny, zważywszy na to co może przynieść dla naszej giełdy przyszły rok w związku ze zmianą prezydentury i całej narracji w USA.

Kolega @Dix22 w sposób obiektywny i niestety również dosyć druzgocący przedstawia fakty, dotyczące aktualnego przewartościowania spółki pod kątem możliwych przychodów w nadchodzącym roku (a może i dwóch) latach. Są tutaj przytaczane daty, że gra może powstać w 2026r. Czy którakolwiek z ostatnich produkcji CDPROJEKT w ogóle dotrzymała jakiejkolwiek oryginalnej daty wydania? Osobiście odnoszę wrażenie, że prawie każda produkcja w ostatnim czasie była bliżej bądź dalej odsunięta w czasie celem dopracowania przed wydaniem. Czy nie byłoby uczciwe założyć nawet rocznego marginesu przeciągnięcia premiery zważywszy na to, że W4 jest "być albo nie być" dla spółki i muszą go dopracować w taki sposób, że będzie śmigał bez błędów nawet na Thermomixie? To rzeczywiście mogłoby zdecydowanie zmienić dotychczasową narrację już rozpoczynającej się rzekomej akumulacji pod premierę (którą sam uplasowałbym właśnie gdzieś w 2027r.). Więc głębokie korekty mogą być jak najbardziej na miejscu na tym walorze.

Z racji wolnego miałem chwilę żeby zatopić się w naszym forum spółki 11 Bit, gdzie ww. kolega również się udzielał i patrząc z perspektywy czasu jego głos był przed całym galimatiasem negatywnych wydarzeń jednym z niewielu głosów logiki i rozsądku, bo bazował na sztywnych danych i porównaniach wartości wyceny firmy. Niektórzy do samego końca wierzyli w nieomylność i sukces firmy, mimo druzgocącej klęski FP2. Wiadomo, nikt nie spodziewał się konia trojańskiego pod postacią kompletnego odpisu P8 ale wiele rzeczy "rysowało się na niebie." dużo wcześniej. Kolega na naszym forum CDPR również dzieli się wskazówkami i żelazną logiką dotyczącą wyceny i uważam, że jak najbardziej warto rozważyć jego teorie a nie w tani sposób odwracać kota ogonem, udając że nasza perła jest jedyna, wyjątkowa i puszczać kompletnie wodze fantazji z porównaniami jej do Coca Coli.

Bardzo istotnym ryzykiem jest to, że cały proces preprodukcji odbywał się w czasie, gdy królowała ideologia DEI oraz "woke" i pytanie w jaki sposób REDzi w nowej grze rzeczywiście będą implementować te aspekty (a będą na pewno). Szczęście w nieszczęściu, że Phantom Liberty również produkowane w trudnych dla gamingu czasach jest raczej wolne od ideologicznego nacechowania DEI. Olbrzymia klęska Dragon Age jako sąsiada z RPGowego podwórka może zadziałać skutecznie jako straszak na twórców W4. Odnoszę wrażenie, że rzeczywiście świat będzie patrzeć na ręce CDR. Like/dislike ratio na trailerze W4 wynosi około 90/10, co jest OK ale jest też dalekie ideału (porównując np. do starych trailerów W3, Kingdom Come 2 lub Black Myth Wukong).

Niewątpliwym plusem ostatniego roku jest przyjęcie Black Myth Wukong przez graczy i potencjalny wpływ tego wydarzenia na projekcje sprzedaży W4. Cyberpunk jako nowe (ale też wybitnie oczekiwane) IP miał peak 1mln, Wukong z kolei oszałamiające 2,5mln. Gdzie w takim razie na tym piedestale może uplasować się wyjątkowo oczekiwana, wielokrotnie ogrywana znana marka Wiedźmina? Jeżeli W4 byłby na podobnym poziomie, co Wukong, to rzeczywiście można zacząć rozsmakowywać się w kalkulacjach odnośnie kolejnych części trylogii i remake'ów. Niestety, jak to kolega Dix22 napisał we wcześniejszym poście: "Za dużo tego gdybania" przynajmniej na obecną chwilę.

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku forumowicze
Edytowany: 26 grudnia 2024 14:04

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 26 grudnia 2024 14:26:28 przy kursie: 187,30 zł
rudygonzalez napisał(a):

Niewątpliwym plusem ostatniego roku jest przyjęcie Black Myth Wukong przez graczy i potencjalny wpływ tego wydarzenia na projekcje sprzedaży W4. Cyberpunk jako nowe (ale też wybitnie oczekiwane) IP miał peak 1mln, Wukong z kolei oszałamiające 2,5mln. Gdzie w takim razie na tym piedestale może uplasować się wyjątkowo oczekiwana, wielokrotnie ogrywana znana marka Wiedźmina? Jeżeli W4 byłby na podobnym poziomie, co Wukong, to rzeczywiście można zacząć rozsmakowywać się w kalkulacjach odnośnie kolejnych części trylogii i remake'ów. Niestety, jak to kolega Dix22 napisał we wcześniejszym poście: "Za dużo tego gdybania" przynajmniej na obecną chwilę.

Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku forumowicze

Dzięki za ciekawą wypowiedź.
Muszę zwrócić tylko uwagę na sprawę WuKong. Ta gra absolutnie nie jest reprezentatywna dla całego rynku gdyż tylko 15% egz. kupiły inne nacje niż Chińczycy. Na rynkach, w które celuje CDR z Wiedźminem 4, WuKong sprzedał się przeciętnie. Natomiast Chińczycy nie kupują innych gier tak masowo jak swojej dumy narodowej.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 26 grudnia 2024 15:15:47 przy kursie: 187,30 zł
rudygonzalez napisał(a):
Kolega @Dix22 w sposób obiektywny i niestety również dosyć druzgocący przedstawia fakty...

Niestety, ta obiektywność ma dość wybiórczy charakter i niekiedy bliżej jej do manipulacji. O ile w kwestii wyceny bazującej na oczekiwanych zyskach trudno dyskutować, tak w przypadku pisania o linii trendu czy posługiwanie się rekomendacjami DM jest mocno dyskusyjne.
Owszem, można powiedzieć, że linia trendu biegnie na poziomie 116 zł, tylko wypadałoby również nadmienić, że ma zaledwie dwa punkty styczne. Natomiast bardziej stroma linia wzrostów ma 4 punkty styczne (co czyni ją bardziej istotną) i aktualnie znajduje się w okolicy 161 zł.
Podobnie wygląda sprawa z rekomendacjami. Pisząc o rekomendacji Ipopemy, obiektywizm nie pozwoliłby na zaznaczanie na wykresie cenowym daty wydania rekomendacji mBanku - ale w przeciwnym wypadku efekt wizualny byłby mniej dramatyczny.

Nie są to pierwsze z brzegu nadużycia - wcześniej podobne miały miejsce na wątkach JSW, TEN i Izostalu.

Edytowany: 26 grudnia 2024 16:32

Dix22
143
Wpisów: 743
Wysłane: 26 grudnia 2024 23:41:01 przy kursie: 187,30 zł
krewa napisał(a):
Niestety, ta obiektywność ma dość wybiórczy charakter i niekiedy bliżej jej do manipulacji. O ile w kwestii wyceny bazującej na oczekiwanych zyskach trudno dyskutować, tak w przypadku pisania o linii trendu czy posługiwanie się rekomendacjami DM jest mocno dyskusyjne.

Dla mnie rekomendacje są same w sobie formą próby manipulacji na rynku. Obecnie cała nasza polska giełda jest jedną wielką manipulacją i "urabianiem" drobnych. Bardzo dobrych firm na giełdzie brakuje, a te, które są słabe są przedmiotem manipulacji. Aby jak najwięcej nakupić akcji i sprzedać w jak najwyższym miejscu. Ze szkodą dla drobnych. Czasami mam dobre spostrzeżenia (z perspektywy czasu). Oczywiście wszystko co piszę to moja opinia, nie żadna rekomendacja. Nie musicie się zgadzać. Nic co piszę nie jest formą manipulacji, zwłaszcza na jakimś małym forum na dostęp do którego ma może kilkadziesiąt osób.

CDR dla mnie to bardzo dobrą firmą, lecz obecna wycena jest kuriozalna i to próbuję przedstawić. W tej wycenie masz zawarte marzenia i to na grubo kilka lat przed premierą. Myślisz, że jak to się skończy? Anxious

Nieistotne, czy IPOPEMA zrobiła rekomendację wcześniej a mbank ciut później. Te wyceny były wyssane z palca w 2020 i to jest coś na co wskazuję. W takim
razie dlaczego przy spadku wyceny lub chwilę przed dawali takie absurdalne rekomendacje? A dlaczego wskazałem na IPOPEMĘ? Ponieważ to oni zaczęli teraz rekomendować KUPNO, jak dobrze pamiętam - dlatego na nią skierowałem moją uwagę.

Jednak te 20-30% akcjonariuszy CDR to jednak ULICA, która ma być beneficjentem drogich akcji. Krewa - to co widzisz na wykresie, lub to co słyszysz od analityków to jest kierowane właśnie do ulicy. Przypomnij sobie 11BIT sprzed kilku miesięcy, na którym OSTRZEGAŁEM przy ok. 600 zł, że jest bardzo duże ryzyko. W konsekwencji w ciągu 3 miesięcy inwestorzy stracili -75% (sic!)

Czy byłem inwestorem CD PROJEKT? Nie.
Czy jestem inwestorem CD PROJEKT? Nie.
Czy jestem zaangażowany w instrumenty LONG / SHORT z CD Projekt? Nie.

Po prostu nie interesują mnie takie drogie aktywa, zwłaszcza na takim rynku jak jesteśmy - WIG20 w trendzie spadkowym, popyt jest ekstremalnie słaby. Z kolei giełda amerykańska po dużych wzrostach, z ryzykiem mocniejszej korekty? Jak tam coś się wydarzy (co prognozuję w najbliższych tygodniach). To jak myślisz - jak zachowa się nasz rynek i CD Projekt?

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 27 grudnia 2024 00:29:25 przy kursie: 187,30 zł
Niezależnie od tego co się stanie w USA, w przyszłym roku CDR bardziej zareaguje na kolejną cenotwórczą informację, ważną dla fundamentów firmy. Np. zapowiedź Cyberpunka na Switcha 2 lub serialu anime. Gdyby obie te rzeczy miały miejsce w przyszłym roku nie zdziwiłby mnie wynik netto za 2025 r po raz kolejny o 100 mln zł wyższy od prognoz analityków.
Edytowany: 27 grudnia 2024 00:31

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 27 grudnia 2024 11:31:56 przy kursie: 190,55 zł
krewa napisał(a):
rudygonzalez napisał(a):
Kolega @Dix22 w sposób obiektywny i niestety również dosyć druzgocący przedstawia fakty...

Owszem, można powiedzieć, że linia trendu biegnie na poziomie 116 zł, tylko wypadałoby również nadmienić, że ma zaledwie dwa punkty styczne. Natomiast bardziej stroma linia wzrostów ma 4 punkty styczne (co czyni ją bardziej istotną) i aktualnie znajduje się w okolicy 161 zł.
Podobnie wygląda sprawa z rekomendacjami. Pisząc o rekomendacji Ipopemy, obiektywizm nie pozwoliłby na zaznaczanie na wykresie cenowym daty wydania rekomendacji mBanku - ale w przeciwnym wypadku efekt wizualny byłby mniej dramatyczny.

Nie są to pierwsze z brzegu nadużycia - wcześniej podobne miały miejsce na wątkach JSW, TEN i Izostalu.

Nieśmiało zapytam czy takie wpisy powinny być tolerowane, skoro team uznaje je za manipulację? I czy są one zgodne z regulaminem forum ?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 27 grudnia 2024 12:36:51 przy kursie: 190,55 zł
Moderatorzy przy usuwaniu wpisów w całości lub ich fragmentów, kierują się przede wszystkim regulaminem. W skrajnych przypadkach, kiedy nie ma cienia wątpliwości co do charakteru wpisów, blokują użytkownika. Widocznie w konkretnym przypadku nie było ku temu przesłanek.

Ja wypowiadam się na takich samych zasadach, jak każdy z użytkowników forum i ocenę zarówno moich komentarzy, jak i komentowanych wpisów, pozostawiam użytkownikom.

tomhead
27
Wysłane: 27 grudnia 2024 14:58:52 przy kursie: 190,55 zł
rudygonzalez napisał(a):

Kolega @Dix22 w sposób obiektywny i niestety również dosyć druzgocący przedstawia fakty, dotyczące aktualnego przewartościowania spółki pod kątem możliwych przychodów w nadchodzącym roku (a może i dwóch) latach. Są tutaj przytaczane daty, że gra może powstać w 2026r. Czy którakolwiek z ostatnich produkcji CDPROJEKT w ogóle dotrzymała jakiejkolwiek oryginalnej daty wydania? Osobiście odnoszę wrażenie, że prawie każda produkcja w ostatnim czasie była bliżej bądź dalej odsunięta w czasie celem dopracowania przed wydaniem. Czy nie byłoby uczciwe założyć nawet rocznego marginesu przeciągnięcia premiery zważywszy na to, że W4 jest "być albo nie być" dla spółki i muszą go dopracować w taki sposób, że będzie śmigał bez błędów nawet na Thermomixie? To rzeczywiście mogłoby zdecydowanie zmienić dotychczasową narrację już rozpoczynającej się rzekomej akumulacji pod premierę (którą sam uplasowałbym właśnie gdzieś w 2027r.). Więc głębokie korekty mogą być jak najbardziej na miejscu na tym walorze.

Jeśli przytaczamy historyczne wydarzenia spółki to warto wspomnieć, że premiera Widma Wolności odbyła się w zaplanowanym czasie, bez opóźnień i bez znaczących błędów w grze, ten fakt wg mnie świadczy o tym, że spółka wyciągnęła wnioski, z premiery CP2077.
Wiem, że się powtarzam, ale spółka jest w zupełnie innym miejscu niż była w 2020 roku. Ma znacznie zmienioną organizację pracy i strukturę co bardzo wpływa na proces produkcyjny. Nie bez powodu scrum/kanban jest znacznie powszechniejszy w tworzeniu softu niż waterfall. Nowa metodologia pracy została przetestowana przy produkcji WW z bardzo dobrym skutkiem.

Obecnie najbliższą grą Wiedźminowi moim zdaniem można uznać STALKERa2. Gra powstająca z wieloma problemami, mniejszym zespołem w ciągu maksymalnie 2 lat pełnej produkcji - premiera UE 5.1 odbyła się w listopadzie 2022 roku. Tak, gra miała problemy ale w znacznej mierze wynikały z wczesnej wersji silnika, to samo dotyczy SH2R. A skoro więc przywołujemy inne projekty jako przykłady to jeśli STALKER2 mniejszym zespołem, budżetem i wsparciem był w stanie coś takiego stworzyć w mniej niż 2 lata to czemu Redzi nie mogą wydać W4 w ciągu takiego samego czasu, mając znacznie lepsze zaplecze? Nie chcę się na takim porównaniu zbytnio opierać, bo każdy projekt rządzi się swoimi prawami, bardziej opierałbym się na planach motywacyjnych które bez premier nie są w żaden sposób do spełnienia. CP2077 na Switcha2 czy na MACa nie są w stanie dać takich zysków, moim zdaniem bardziej pokryją koszty portów. Ponadto podczas ostatnich telco zarząd wspominał o okresach jakie planują na poszczególne etapy developmentu, np. 4-5 lat na pełną produkcję, która rozpoczęła się w q1 2022, co by dawało możliwą premierę nawet w q1 2026, realniej w q4 2026 (czyli ponad 4,5 roku pełnej produkcji).
W1Remake jest dalej niż W4, a Panowie wyżej wspomnieli że CDPR płaci za jego wykonanie to znaczy, że spółka poniesie do czasu premiery dodatkowe koszty które dopiero w dalszej przyszłości przyniosą zyski - moim zdaniem postać Geralta przyciągnie kupujących.

tomhead
27
Wysłane: 27 grudnia 2024 15:47:02 przy kursie: 190,55 zł
tomhead napisał(a):

Ponadto podczas ostatnich telco zarząd wspominał o okresach jakie planują na poszczególne etapy developmentu, np. 4-5 lat na pełną produkcję, która rozpoczęła się w q1 2022, co by dawało możliwą premierę nawet w q1 2026, realniej w q4 2026 (czyli ponad 4,5 roku pełnej produkcji).

Oczywiście miałem na myśli 4-5 lat na preprodukcję i produkcję.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 27 grudnia 2024 17:02:23 przy kursie: 190,55 zł
Chyba miałeś na myśli fazę koncepcyjną preprodukcję i produkcję.

rudygonzalez
11
Wpisów: 19
Wysłane: 27 grudnia 2024 17:17:23 przy kursie: 190,55 zł
tomhead napisał(a):

W1Remake jest dalej niż W4, a Panowie wyżej wspomnieli że CDPR płaci za jego wykonanie to znaczy, że spółka poniesie do czasu premiery dodatkowe koszty które dopiero w dalszej przyszłości przyniosą zyski - moim zdaniem postać Geralta przyciągnie kupujących.

Czy mógłbym prosić o więcej informacji na temat faktu, iż remake jest w bardziej zaawansowanym stadium niż W4? Odnoszę wrażenie, że wielokrotnie informowali, że remake wyjdzie po Polarisie, więc jaki miałby być sens tak szybkich prac rozwojowych nad remake? Chcą go zrobić i wstrzymywać do czasu 1-2 lat po Wiedźminie 4? Chyba, że przeoczyłem coś naprawdę bardzo istotnego, bo na takowe by wyglądało, jeśli to co mówisz, jest prawdą.

tgolik
PREMIUM
248
Wysłane: 27 grudnia 2024 17:32:51 przy kursie: 190,55 zł
Koledze chodziło o to, że W1Remake jest na osi czasowej dalej, czyli później niż W4.
Edytowany: 27 grudnia 2024 17:41

tomhead
27
Wysłane: 27 grudnia 2024 18:23:43 przy kursie: 190,55 zł
tgolik napisał(a):
Chyba miałeś na myśli fazę koncepcyjną preprodukcję i produkcję.

Zarząd podał 4-5 lat na wydanie od rozpoczęcia preprodukcji oraz padło 5-6 lat od rozpoczęcia prac koncepcyjnych. Prace koncepcyjne rozpoczęły się zdaje się w 2020 roku.

Tak, chodziło mi o to, że W1R ma zaplanowaną premierę później niż W4. Chcieliby pewnie go umiejscowić w 2027 na rocznicę wydania W1.

cobithree
3
Wpisów: 13
Wysłane: 30 grudnia 2024 23:58:39 przy kursie: 191,45 zł
Dix22 napisał(a):
krewa napisał(a):

Dla mnie rekomendacje są same w sobie formą próby manipulacji na rynku. Obecnie cała nasza polska giełda jest jedną wielką manipulacją i "urabianiem" drobnych. Bardzo dobrych firm na giełdzie brakuje, a te, które są słabe są przedmiotem manipulacji. Aby jak najwięcej nakupić akcji i sprzedać w jak najwyższym miejscu. Ze szkodą dla drobnych. Czasami mam dobre spostrzeżenia (z perspektywy czasu). Oczywiście wszystko co piszę to moja opinia, nie żadna rekomendacja. Nie musicie się zgadzać. Nic co piszę nie jest formą manipulacji, zwłaszcza na jakimś małym forum na dostęp do którego ma może kilkadziesiąt osób.

CDR dla mnie to bardzo dobrą firmą, lecz obecna wycena jest kuriozalna i to próbuję przedstawić. W tej wycenie masz zawarte marzenia i to na grubo kilka lat przed premierą. Myślisz, że jak to się skończy? Anxious

Nieistotne, czy IPOPEMA zrobiła rekomendację wcześniej a mbank ciut później. Te wyceny były wyssane z palca w 2020 i to jest coś na co wskazuję. W takim
razie dlaczego przy spadku wyceny lub chwilę przed dawali takie absurdalne rekomendacje? A dlaczego wskazałem na IPOPEMĘ? Ponieważ to oni zaczęli teraz rekomendować KUPNO, jak dobrze pamiętam - dlatego na nią skierowałem moją uwagę.

Jednak te 20-30% akcjonariuszy CDR to jednak ULICA, która ma być beneficjentem drogich akcji. Krewa - to co widzisz na wykresie, lub to co słyszysz od analityków to jest kierowane właśnie do ulicy. Przypomnij sobie 11BIT sprzed kilku miesięcy, na którym OSTRZEGAŁEM przy ok. 600 zł, że jest bardzo duże ryzyko. W konsekwencji w ciągu 3 miesięcy inwestorzy stracili -75% (sic!)

Czy byłem inwestorem CD PROJEKT? Nie.
Czy jestem inwestorem CD PROJEKT? Nie.
Czy jestem zaangażowany w instrumenty LONG / SHORT z CD Projekt? Nie.

Po prostu nie interesują mnie takie drogie aktywa, zwłaszcza na takim rynku jak jesteśmy - WIG20 w trendzie spadkowym, popyt jest ekstremalnie słaby. Z kolei giełda amerykańska po dużych wzrostach, z ryzykiem mocniejszej korekty? Jak tam coś się wydarzy (co prognozuję w najbliższych tygodniach). To jak myślisz - jak zachowa się nasz rynek i CD Projekt?

Co to znaczy wycena jest kuriozalna? Przecież wycena to zwyczajnie wypadkowa popytu i podaży, które są realne. Zatem wycena jest jak najbardziej realna.
Zakładam, że chodzi Ci o oderwanie wyceny od fundamentów, ale w praktyce czy nie o to chodzi? Gdyby wyceny spółek miały być przywiązane do ich fundamentów to by było za łatwo, mielibyśmy konkurs kto pierwszy otworzy sprawozdanie i wyceni spółkę po wynikach.
Prawdziwa zabawa to antycypowanie przyszłości, nie tylko fundamentów, ale przede wszystkim zachowania inwestorów.
Być może chciałbyś kupić CDR, gdy będzie bliżej premiery i większa szansa, że opowieści się sprawdzą. Ale widocznie znalazła się duża grupa inwestorów, którzy mają nieco szerszy margines czasowy i zajęli pozycje już wcześniej. Czy to duży problem poczekać rok czy dwa, żeby wyciągnąć 100%?
Ja osobiście nastawiam się na inny scenariusz tym razem, otóż na CDR (moim zdaniem) należało otwierać pozycję przez ostatnie 12 i kolejne 12 miesięcy.
A to dlatego, że nie wiadomo czy inwestorzy (zwłaszcza więksi gracze) nie zaczną realizować zysków jeszcze przed premierą.
Premiera to stosunkowo duże ryzyko (zwłaszcza CDR lubi spadać po premierach i wynikach, pomimo że dobrych), dlatego wiele podmiotów (w tym hedge fundów) może zacząć dystrybucję, jeszcze zanim fundamenty się ziszczą.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDPROJEKT
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

610 611 612 613 614

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,413 sek.

mnuxypeb
niucbwgy
tebxpvni
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dnmmnaqv
xopmqcic
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat