178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
16 lutego 2025 22:23:02
No to teraz tylko czekać jak za pomocą tych zagrożeń wewnętrznych EU zacznie nam bombardować dziecięce szpitale onkologiczne. Przecież Trump i Vance stawiający się w roli obrońców demokracji jak i wolności słowa to jest jakiś żart, niezbyt śmieszny zresztą. Goście plotą co im ślina na język przyniesie a niektórzy doszukują się w tym jakiś wybitnych mądrości. Całe szczęście, że w nowej ekipie Trumpa jest kilka osób mądrzejszych od tej dwójki.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
16 lutego 2025 22:23:11
Cytat:Taki mówił J.D. VANCE w Monachium: „Zagrożeniem, które budzi mój największy niepokój w odniesieniu do Europy, nie jest Rosja, nie są Chiny ani nie jest żaden inny zewnętrzny gracz. Najbardziej obawiam się zagrożenia wewnętrznego – odwrotu Europy od jej fundamentalnych wartości, które dzieli ona ze Stanami Zjednoczonymi. W uzupełnieniu: Cytat: Uderzyło mnie, gdy były europejski komisarz niedawno wystąpił w telewizji i z wyraźnym zadowoleniem mówił o tym, że w Rumunii unieważniono wybory. Ostrzegł, że jeśli sprawy nie potoczą się zgodnie z planem, dokładnie to samo może wydarzyć się w Niemczech. Takie beztroskie wypowiedzi są szokujące. Przez lata słyszeliśmy, że wszystko, co finansujemy i wspieramy, robimy w imię wspólnych wartości demokratycznych. Mówiono, że wszystko, od naszej polityki wobec Ukrainy po cenzurę cyfrową, jest obroną demokracji. Jednak gdy widzimy, jak europejskie sądy unieważniają wybory, a wysokiej rangi urzędnicy grożą unieważnieniem kolejnych, musimy zadać sobie pytanie, czy rzeczywiście stosujemy wobec siebie odpowiednio wysokie standardy. I mówię „o nas”, ponieważ głęboko wierzę, że gramy w jednej drużynie.
wszystkoconajwazniejsze.pl/pep...Nie chodzi o kaganek oświaty, ale o autorytaryzm do jakiego zmierzamy zdaniem USA. U podstaw leży wypowiedź byłego komisarza UE Thierry’ego Bretona. Amerykanie doskonale wiedzę co mówią i jaki efekt ma to wywołać. Te słowa padły i każde następne unieważnienie wyborów staje się wątpliwe, ponieważ stanowiłoby potwierdzenie tezy postawionej przez J.D. VANCE. Temat wydaj się zamknięty.
Edytowany: 16 lutego 2025 22:34
|
|
Wysłane:
16 lutego 2025 22:28:43
Mnie się wydaje, że Vance zastosował tutaj typowy dog whistling i każdy może sobie do tych "wewnętrznych zagrożeń" wsadzić to co mu akurat pasuje.
|
|
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
16 lutego 2025 22:41:26
Grum, odczucia to sprawa wysoce indywidualna. Dla mnie dziwacznym jest pisanie że Vance jest idiotą i udawanie, że w Rumuni nic się nie stało, a w Polsce demokracja kwitnie. Poza tym, gdzie przeczytałeś że intelektualny ucisk ciemnej europejskiej masy jest gorszy niż w Rosji?
|
|
Wysłane:
17 lutego 2025 06:55:01
Owszem od 2015 roku mamy w Polsce pewien problem z naszą demokracją i ja to całe "przywracanie demokracji metodami nie do końca demokratycznymi" nie za bardzo kupuję. Lekarstwo okazało się równie szkodliwe jak choroba. Na temat sytuacji w Rumunii wyrobionego zdania nie mam. Z drugiej strony czemu akurat Rumunia a nie Węgry czy Słowacja niepokoją Trumpa ;) Ale po pierwsze USA nie mają nic do tego, po drugie są ostatnimi, którzy powinni dostrzegać przysłowiową drzazgę w oku bliźniego swego bo ani demokraci ani republikanie zwłaszcza po przejęciu ich przez Trumpistów czystych rączek nie mają. To jest po prostu gra na dalsze rozbijanie jedności EU. USA Trumpa nie chce dla Europy dobrze, dla nich na rękę jest Europa słaba i podzielona - byleby tylko odpowiedni % na obronę wydała (w tym ostatnim akurat mają rację) i oni mieli tu względny spokój z Rosją. A niektóre ich oczekiwania odnośnie Europy są po prostu bezczelne.
Co do nowej administracji USA to należy patrzeć nie na to co mówią a na to co robią. Bo jeżeli na poważnie brać słowa Trumpa że on wierzy Putinowi, że ten chce pokoju bo mu tak powiedział - przecież nie mówiłby tego gdyby pokoju nie chciał - to mamy przesrane. Z jednej strony Trump chce spektakularnego sukcesu z drugiej jak zauważył 1ketjoW zainwestowali w Ukrainę sporo kasy i jej oddanie po prostu ruskim oznaczałoby, że ta kasa została utopiona. Dodatkowo porzucenie Ukrainy w takim stylu jak zrobiono to z Afganistanem byłoby dla Trumpa ogromnym blamażem. Dlatego pomimo, że wszystko to wygląda na chwilę obecną strasznie chaotycznie i mało profesjonalnie czekam jednak co tam z ruskimi wynegocjują. Miejmy nadzieję, że wyjdzie mu to lepiej niż z tymi cłami na Kanadę i Meksyk.
|
|
PREMIUM
101 Dołączył: 2009-03-11 Wpisów: 916
Wysłane:
17 lutego 2025 07:25:06
007 napisał(a):Grum, odczucia to sprawa wysoce indywidualna. Dla mnie dziwacznym jest pisanie że Vance jest idiotą i udawanie, że w Rumuni nic się nie stało, a w Polsce demokracja kwitnie. Poza tym, gdzie przeczytałeś że intelektualny ucisk ciemnej europejskiej masy jest gorszy niż w Rosji? Kolego czytaj ze zrozumieniem. To chyba jest możliwe?
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
17 lutego 2025 09:49:40
szarlej81 napisał(a):Miejmy nadzieję, że wyjdzie mu to lepiej niż z tymi cłami na Kanadę i Meksyk. Wydaję mi się, że pożądany efekt został osiągnięty - zarówno władze Kanady jak i Meksyku zapowiedziały działania, mające na celu wzmocnienie granic.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 lutego 2025 10:22:40
Cytat:To jest po prostu gra na dalsze rozbijanie jedności EU. USA Trumpa nie chce dla Europy dobrze, dla nich na rękę jest Europa słaba i podzielona - byleby tylko odpowiedni % na obronę wydała (w tym ostatnim akurat mają rację) i oni mieli tu względny spokój z Rosją. A niektóre ich oczekiwania odnośnie Europy są po prostu bezczelne. Rozbijanie jedności, której nie ma? Testem "jedności" będzie kryzys gospodarczy. Obawy o wygraną AfD w Niemczech są znaczne. Ostatnie wydarzenia i zabójstwo dziecka oraz matki przez emigranta w Niemczech myślę, że znajdą odzwierciedlenie w preferencjach wyborczych. Scholz spadnie z tronu na dziób. Cytat:Dwuletnia dziewczynka i jej 37-letnia matka zmarły w wyniku obrażeń po czwartkowym ataku w Monachium - poinformował Bawarski Urząd Kryminalny. 24-letni obywatel Afganistanu wjechał tam rozpędzonym samochodem w tłum demonstrujących ludzi. Prokuratura zakłada, że był to zamach motywowany islamistycznie. Podczas przesłuchania mężczyzna przyznał, że działał w pełni świadomie. wydarzenia.interia.pl/zagranic...Nieco wcześniej: Cytat:Dwie osoby, w tym dwuletnie dziecko zginęły, a dwie zostały poważnie ranne w wyniku ataku nożownika w parku w Aschaffenburgu (Bawaria) - poinformował w środę niemiecki dziennik "Bild". Policja zatrzymała podejrzanego mężczyznę pochodzącego z Afganistanu, który ranił grupę przedszkolną. www.pap.pl/aktualnosci/atak-no...Cytat:Dlatego pomimo, że wszystko to wygląda na chwilę obecną strasznie chaotycznie i mało profesjonalnie czekam jednak co tam z ruskimi wynegocjują. Nie bardzo rozumiem jak można ferować takie wyroki na bazie "faktów" prasowych. Podobno Kamala Harris miała zostać prezydentem USA. Jak ten wynik ma się do sondaży wyborczych w USA? Oczywistym jest, że w lewicującej Europie D.Trump będzie miał zawsze niekorzystną prasę. Powodów jest wiele. Od cięcia wydatków przez USA na jakieś "dziwne" fundacje itd, do innego podejścia światopoglądowego. Cytat:Miażdżące zwycięstwo Trumpa. Zdobył Arizonę i ma 312 głosów elektorskich www.bankier.pl/wiadomosc/Miazd...
|
|
Wysłane:
17 lutego 2025 11:29:43
@Krewa Meksyk zaoferował 10 000 żołnierzy na granicę. To samo uzyskała od niego administracja Bidena bez wprowadzania ceł. Wówczas Trump nie pozostawiał suchej nitki na takim "sukcesie". Kanada natomiast już 18 grudnia 2024 roku zadeklarowała 1,3 mld dolarów na wzmocnienie ochrony granicy. Trump zniósł cła gdy dorzuciła kolejne 100 mln . Zresztą porównaj długość granicy USA z Kanadą i Meksykiem z długością granicy polsko-białoruskiej oraz zarówno środkami finansowymi jakie Polska wydała na budowę muru jak i ilością służb jakie tej granicy pilnują. Ciężko te deklaracje uznać, za jakiś istotny sukces amerykańskiej dyplomacji. Być może w Panamie coś im się udało ugrać - tu nie zgłębiałem tego wątku. Ale bardziej wygląda to na pokazówkę przed własnym elektoratem niż działania nastawione na osiągnięcie jakiś realnych rezultatów.
@1kejtoW
To, że nie ma jedności jest właśnie idealnym polem do grania na zwiększanie podziałów i konfliktów w obrębie EU. Jeżeli patrzysz z punktu widzenia amerykańskiego bigtechu, który ma obecnie olbrzymie wpływy na amerykańską władzę EU jest niewygodnym partnerem - dużo łatwiej byłoby im rozgrywać poszczególne państwa niż dostosowywać się do europejskiego prawodawstwa. Zważywszy na ilość danych jakimi dysponują o nas firmy takie jak Google, Meta czy X problem wcale nie jest błahy. Myślę, że próby realizacji interesów tych firm pod pozorem dbania o wolność słowa będą się nasilać.
Dodatkowo widząc nową administrację USA w sposób jawny i świadomy wspierającą AFD czuję pewien dyskomfort, bo jednak naleciałości historyczne sprawiają, że wizja gości, którzy nazywają okolice Wrocławia "Wschodnimi Niemcami" zakładających czapeczki z napisem "Make Deutschland Great Again" nie wydaje mi się zbyt korzystnym dla Polski scenariuszem.
PS. Wyroki wydaję nie na podstawie faktów prasowych a na podstawie oficjalnych deklaracji nowej amerykańskiej administracji. Natomiast proszę zauważyć, że odnośnie tego jaki będzie rezultat tych negocjacji to sprawę uważam za całkowicie otwartą i wciąż liczę, że może miło się zaskoczę.
Edytowany: 17 lutego 2025 11:32
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 lutego 2025 12:40:31
Jeżeli chodzi o Meksyk. Cytat:Meksyk rozpoczął operację rozmieszczania przy granicy z USA żołnierzy i żandarmów. Zgodnie z umową, pomiędzy oboma krajami, mają powstrzymać przemyt fentanylu i nielegalną migrację. businessinsider.com.pl/wiadomo...Informacje na temat administracji Bidena w kontekście tej konkretnej umowy nie są mi znane. Zresztą co to za umowa, która nie weszła w życie? Poza tym zdaje się, że "mur" na granicy z Meksykiem już istnieje. Jeżeli chodzi o Kanadę: Kanada wdrożyła plan ochrony granicy o wartości 1,3 miliarda dolarów kanadyjskich. Wydatki USA na uszczelnienie granicy z Kanadą nie są znane. Nie znam również żadnych informacji na temat strategii amerykańskich firm technologicznych w kontekście Unii Europejskiej. Skąd ta informacja? Pierwsze słyszę aby administracja USA wspierała AfD (może pijesz do Muska). Nie znam również informacji ani wypowiedzi polityków AfD dotyczących okolic Wrocławia ani o czepkach budzących Twój niepokój (dostępnych również w Polsce).
|
|
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 lutego 2025 13:59:43
Widzisz, Mitteldeutschland to oficjalny termin, używany po roku 1945 w odniesieniu do Saksonii i Turyngii. Nie doszukiwałbym się tutaj drugiego dna.
Edytowany: 17 lutego 2025 13:59
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 lutego 2025 14:46:17
Cóż jeżeli wskazanie że nie znam takiej informacji świadczy o bańce informacyjnej to inaczej rozumiemy świat. Pomijam fakt, że odpowiadam na maila i nie miałem czasu aby robić dokładny search w internecie na co wskazuje czas pomiędzy mailem na jaki odpowiadam, a moją odpowiedzią. Trump załatwił dodatkowe 10.000 żołnierzy na granicy z Meksykiem i to jest fakt z publikacji na jaką się powołujesz: Cytat:Mexico did agree to increase and maintain troops in an agreement with the Biden administration in 2021. However, we should note that under Trump's current agreement, an additional 10,000 Mexican troops are being sent to the U.S.-Mexico border to join the thousands already there. Furthermore, Mexico agreed to "maintain" 10,000 troops under Biden, adding more personnel to already existing border security. As such, we rate this claim as true. www.snopes.com/fact-check/mexi...Dodam, że publikacja zawiera informację o tym, że to Trump rozpoczął rozmowy z Meksykiem i że za jego pierwszej prezydentury Meksyk wysłał ma granicę 15.000 żołnierzy kilka tysięcy Gwardii Narodowej. 10.000 meksykańskich żołnierzy załatwił w kilka dni. Skuteczny? Moim zdaniem tak.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 lutego 2025 15:20:48
Co jest wpisane w tabelce. Ostdeutschland (ohne Berlin): x.com/Alice_Weidel/status/1666...Ta Pani już w 2023 r. coś pisała o środkowych Niemczech. Kiedy Trump rozpoczął grę z Kanadą i Meksykiem: Cytat: Trump first threatened to slap tariffs against Canada and Mexico last November if they didn’t heed his demands to stem the flow of fentanyl and its precursor chemicals — as well as illegal immigration — into the US.
Shortly after Trump first issued the threat back in November, Trudeau jetted down to Mar-a-Lago to meet with the then-incoming president, a move that was widely panned by the outgoing PM’s domestic critics as a show of weakness.
nypost.com/2025/02/03/us-news/...Tak więc plan ogłoszony przez Kanadę w grudniu 2024 r. jest odpowiedzią na działania Trumpa z listopada 2024 r. Zresztą rozmowy w sprawie ceł dalej trwają.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 lutego 2025 15:58:24
1ketjoW napisał(a):Co jest wpisane w tabelce. Ostdeutschland (ohne Berlin) Szarlejowi zapewne chodziło o treść wpisu tej damy, w którym użyła ona określenia Mitteldeutschland. Jak już wspomniałem, jest to powszechnie używana, oficjalna nazwa regionu w skład którego wchodzą dwie Saksonie i Turyngia. No chyba, że niemiecka lewica też ma rewizjonistyczne zapędy ;)  kliknij, aby powiększyć @szarlej81, z tym Mitteldeutschland to Twoja interpretacja, czy ktoś zwrócił na to uwagę i rozpowszechnia w social mediach? Jeżeli to drugie, to podaj proszę źródło - ciekaw jestem kto na to wpadł.
Edytowany: 17 lutego 2025 16:02
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 lutego 2025 17:11:11
Myślę, że to rozwiewa wątpliwości, co Pani Wiedel miała na myśli pisząc o Mitteldeutschland: Cytat:Dass die Bundesländer, die 2024 Landtagswahlen abhalten und Brandenburg, Sachsen & Thüringen heißen, zu Mitteldeutschland gehören, wird wahrscheinlich nicht einmal der MDR bestreiten. Warum ausgerechnet die BILD das anders sieht, bleibt unverständlich. x.com/Alice_Weidel/status/1667...Bańka informacyjna?
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
17 lutego 2025 19:01:42
grum napisał(a): Kolego czytaj ze zrozumieniem. To chyba jest możliwe?
Jak chcesz dyskutować na tym poziomie to sugeruję spotkanie z kolegami z przedszkola. szarlej81 napisał(a):... Z drugiej strony czemu akurat Rumunia a nie Węgry czy Słowacja niepokoją Trumpa ;) Wybory w Rumunii to chyba jednak zupełnie inny kaliber niż Węgry (swego czasu za pierwszej kadencji rządów Tuska rynek medialny w Polsce był równie szczelny jak obecnie wygląda to na Węgrzech). W wyborach prezydenckich w Rumunii współrządząca Partia Narodowo-Liberalna widząc, że ma mniejsze szanse na wygraną w drugiej turze promuje kandydata z drugiego szeregu, a że spartolili robotę ich własny kandydat nie dostaje się do drugiej tury. Co gorsza do drugiej tury nie dostaje się też kandydat koalicyjnej Partii Socjaldemokratycznej. W efekcie czego służby specjalne tworzą kontrowersyjny raport na temat wyborów a Sąd Konstytucyjny zmienia swoją decyzję i unieważnia wybory. www.pap.pl/aktualnosci/bardzo-...Cytat: "Decyzja Sądu Konstytucyjnego o unieważnieniu wyborów prezydenckich na dwa dni przed głosowaniem w drugiej turze, pomimo uzasadnień o zagrożeniu dla uczciwości procesu wyborczego, jest niezrozumiała dla wielu Rumunów" – zauważył Oleksy, badacz Rumunii w Instytucie Europy Środkowej oraz wykładowca na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.
Cytat:"W mojej opinii, to, co pokazano w raporcie służb, nie daje mocnego mandatu, żeby anulować wybory. Teraz przed władzami i instytucjami stoi poważne zadanie uzasadnienia tej decyzji i wytłumaczenia jej zarówno Rumunom, z których wielu podejrzewa jakąś niejasną grę, jak i partnerom międzynarodowym. I można to zrozumieć, bo zarówno sposób działania, jak też kalendarz tych działań były, moim zdaniem, mocno kontrowersyjne" – przyznał Oleksy. Teraz zaś były komisarz UE sugeruje że zrobią to samo w Niemczech. Polska następna w kolejce. Grunt pod nieuznanie wyborów jest już przecież przygotowany.
|
|
Wysłane:
17 lutego 2025 19:16:29
@KrewaO widzisz, nie wiedziałem, że Saksonia i Turyngia są tak określane. Z tym, że jest to komentarz do wyników w całych Niemczech Wschodnich (bez Berlina) więc czy to nie trochę tak jakby ktoś całą naszą ścianę wschodnią nazwał "podkarpaciem" ? AFD lubi takie mrugnięcia do swoich wyborców - w razie czego łatwo się z tego wycofać. Co do źródła to było o tym głośno. Nawet ówczesne polskie media państwowe i prawicowe o tym pisały: www.polskieradio.pl/399/7977/a...niezalezna.pl/swiat/unia-europ...
Edytowany: 17 lutego 2025 19:16
|
|
PREMIUM
Wysłane:
17 lutego 2025 19:28:14
W jakich czasach przyszło mi żyć... Cytat:Głos zabrali także m.in. ekspert ds. energetyki Jakub Wiech, czy zajmujący się Niemcami prof. Stanisław Żerko. Rozumiem, że spec od energetyki zabiera głos w tej sprawie, wszak to jego działka. Ale serio, profesor zajmujący się Niemcami nie wie, że tak określa się grupę landów??? Marzenie ściętej głowy - urządzić prasówkę przy porannej kawie bez faktczekingu
|
|
Wysłane:
17 lutego 2025 20:06:38
@Krewa Pytałeś o źródło to podałem źródło, jedno z wielu. Może tego eksperta od Niemiec też zdziwiło określenie mianem zarezerwowanym dla dwóch landów całych Niemiec Wschodnich.
@007 Widziałem akurat zacytowane przez Ciebie opinie i tak jak pisałem wcześniej, nie mam wyrobionego zdania czy wpływ Rosji na te wybory był na tyle duży, że uzasadniał ich unieważnienie czy też nie, mogę się zgodzić, że sprawa jest dyskusyjna. Natomiast chcę zwrócić uwagę. że Trump sam podważał wynik wyborów w których przegrał a jedną z jego pierwszych decyzji było ułaskawienie uczestników zamieszek na tym tle, w których zginęło 5 osób. Więc akurat jego wiarygodność jest tu średnia.
Edytowany: 17 lutego 2025 20:10
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.