PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
11 kwietnia 2025 12:03:46
Polska za to jaką politykę socjalną prowadzą przez Niemcy u siebie nie odpowiada. Ludzie chcą być w Niemczech z uwagi na wysoki socjal. Polska postawiła sama mur na granicy z Białorusią i sama pracowała nad uszczelnieniem tej granicy. Żale, że na coś przymykaliśmy oko są nie na miejscu, skoro nie udzielono nam żadnej pomocy.
Zresztą prawie zawsze można postawić zarzut, że coś nie działa w 100%. W Niemczech sytuacja się zmieniała w związku z poparciem jakiej zyskuje AfD. Wcześniej problem nie był przez elity polityczne uznawany za istotny. Możliwość straty władzy pokazała, że władze w Niemczech mogą zmienić zdanie. Obecna władza w Polsce wspiera w ten sposób rządzących w Niemczech kosztem polskich obywateli. Taki deal polityczny.
Edytowany: 11 kwietnia 2025 12:04
|
|
140 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
11 kwietnia 2025 13:11:08
jak widać niemcy przerzucają problem w coraz większym stopniu do Polski, żeby było śmieszniej Polska albo nie wie albo udaje, że nie wie byleby przed wyborami prezydenckimi słupki poparcia się zgadzały a mocodawcy z niemiec nie byli źli wydarzenia.interia.pl/kraj/new...
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 kwietnia 2025 09:38:38
Rafał podczas wczorajszej debaty zgodnie z oczekiwaniami tj. wstydzi się swoich poglądów. Może wreszcie ktoś to zauważy, że on nie ma kręgosłupa lub jaj pisząc wprost.
Biejat ma większe jaja niż on.
Edytowany: 12 kwietnia 2025 09:45
|
|
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
12 kwietnia 2025 11:44:37
Przeraża mnie, że taki nijaki ktoś może być głową Państwa w najtrudniejszych czasach od 2WŚ. Zresztą Karol to chyba jeszcze gorsza opcja. Upadek państwa z całą pewnością przyspieszy.
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
12 kwietnia 2025 11:46:39
Przeraża mnie, że taki nijaki ktoś może być głową Państwa w najtrudniejszych czasach od 2WŚ. Zresztą Karol to chyba jeszcze gorsza opcja. To już chyba taka polska tradycja, że na prezydenta wybiera się nic nie znaczące, totalne cioty, bez żadnego kręgosłupa i charyzmy. Od Komorowskiego się zaczeło.
Edytowany: 12 kwietnia 2025 11:47
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
12 kwietnia 2025 14:49:22
E tam. Zarówno Nawrocki jak i Trzaskowski mają charyzmę budyniu, więc faktycznie zważywszy zarówno na Dudę jak i Komorowskiego "pasują" na stanowisko, ale też forma debaty nie pozwalała rozwinąć skrzydeł. Bo co mądrego można powiedzieć w 60 sekund? Przecież taki format wręcz wymusza wygłaszanie gładko brzmiących komunałów. Natomiast najciekawszy wniosek z tego wczorajszego podwójnego cyrku jest taki: x.com/DominikSerwacki/status/1...
Edytowany: 12 kwietnia 2025 14:49
|
|
31 Dołączył: 2022-02-20 Wpisów: 92
Wysłane:
12 kwietnia 2025 16:17:30
Tu nie chodzi o to kto jaką ma charyzmę tylko o to kto i co będzie podpisywał. Jeśli chodzi o Trzaskowskiego to kwestii raczej nie ulega, że on będzie w stanie podpisać likwidację państwa w ramach germanizacji. Pardon. Europeizacji. Nie potrafię oprzeć się wrażeniu, że to jest taka powtórka 1792 roku i za jakieś półtora miesiąca okaże się czy zatrzymaliśmy zegar zagłady czy idziemy na 1793...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 kwietnia 2025 16:36:02
Prawda jest taka, że Duda, którego nikt nie znał swobodnie wygrał z Komorowskim, który zawetował mniej ustaw PO niż propisiwski Duda. Jednak to Duda jest partyjny. Dla mnie to hipokryzja.
Cieszy mnie niezmiernie brak jakichkolwiek popartych przykładami krytyk do Nawrockiego. To taka publicystyczna retoryka. Co ona ma wspólnego z urzędem prezydenta
Trzaskowski pokazał dla mnie tyle, że bez problemu zmieni zdanie i schowa swoje poglądy pod blat. Dziś on ma na bronić przed Rosją??? Żart i to nieśmieszny. Jedyne z czego się cieszę, że wreszcie wszyscy mogli to zobaczy, co ja widzę od dawna. Chorągiewka.
Edytowany: 12 kwietnia 2025 16:41
|
|
Wysłane:
12 kwietnia 2025 17:43:00
Czyli standard, zwolennicy PIS rozpaczają co będzie z Polską jak wygra Trzaskowski, bo Targowica i zupełnie się nie nadaje, zwolennicy PO rozpaczają co będzie jak wygra Nawrocki bo Targowica i zupełnie się nie nadaje. A patrząc na to nieco z boku można dostrzec, że ani Trzaskowski ani Nawrocki się nie nadają i stanowiska, które obecnie piastują to raczej szczyt ich kompetencji a być może i nawet są nieco na wyrost. W kwestiach na ten moment istotnych różnią się tym, że Trzaskowski widzi nasze sojusze w NATO z uwzględnieniem USA i nieco silniejszym akcentem na Europę, a Nowogrodzki w NATO z uwzględnieniem USA i nieco słabszym akcentem na Europę - plus coś tam mówił o Watykanie jeszcze ;) Ktokolwiek wygra będzie mniej więcej tak samo - a różnice będą czysto estetyczne i uzależnione od sympatii politycznych. Jedna strona będzie twierdziła, że mamy najlepszego prezydenta ever a druga będzie rozpaczać jaki to naród głupi, że wybrał tego durnia i zdrajcę Całe szczęście, że w pierwszej turze nie muszę wybierać wyłącznie między tą dwójką. A w drugiej się zobaczy - pewnie zagłosuję jak zwykle przeciw komuś a nie za kimś.
Edytowany: 12 kwietnia 2025 17:45
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 kwietnia 2025 19:56:07
Zawsze podziwiałem rozsądnych ludzi.
Powiedz to społeczności LGBT itd. Jak oni teraz się czują wiedząc, że to bratanie się było na pokaz. Rozumiem, że wiesz kiedy Trzaskowski mówi prawdę, a kiedy kłamie. Zdradź nam tajemnice skąd wiesz kiedy mówi prawdę. Jakie on ma poglądy poza tymi jakie wskazują sondaże? Najlepiej pokazuje to akcja, ze zdejmowaniem krzyży w urzędach. Kazał zdjąć, a potem przypomniał sobie, że jednak to ogranicza jego elektorat więc się z tego wycofał. Jak można nie rozumieć tak podstawowych kwestii? To kandydat pierwszego sortu. Jeszcze sporo się dowiemy o nim podczas tej kampanii jestem pewien.
Biejat go załatwiła.
|
|
|
|
Wysłane:
12 kwietnia 2025 20:57:24
Środowisko LGTB to ma chyba całkiem nieźle wyrobione zdanie o Koalicji, skoro po 1,5 roku jeszcze tylko lewica nieśmiało przypomina temat a w praktyce nie ma nawet głupiej ustawy o związkach partnerskich.
Z tym całym LGTB to bardziej PIS grzał tą sprawę niż on się faktycznie bratał. Kilka pokazówek, które akurat opłacały się w Warszawie ale niekoniecznie już opłacają się w wyborach prezydenckich gdzie trzeba być tak bardzo nijakim jak to tylko możliwe, aby nikogo zbytnio nie zrazić a zarazem trzymać się "przekazu dnia" dla twardego elektoratu. Akurat to zarówno Nawrockiemu jak i Trzaskowskiemu wyszło świetnie. Jako jedyne zresztą. Różnica jedynie taka, że Trzaskowskiego załatwiła Biejat a Nawrocki wywracał się o własne nogi przez co nieco uratował totalny blamaż Trzaskowskiego z ogranizacją tej "debaty"
A co do reszty to zupełnie nie rozumiem dlaczego to niby ja mam być tu rzecznikiem pana Trzaskowskiego. Chcesz sobie na niego ponarzekać to narzekaj - nic mi do tego.
Edytowany: 12 kwietnia 2025 21:04
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 kwietnia 2025 21:30:50
Przecież on organizował marsze równości i na nie chodził. To nie jest poparcie. Dobre. Jakaś alternatywna rzeczywistość. Może jeszcze popierał marsze niepodległości.
|
|
Wysłane:
12 kwietnia 2025 21:52:39
No to przecież napisałem, że zorganizował kilka pokazówek w Warszawie. I co z nich wynikło? Jest ustawa o związkach partnerskich czy nie ma? Przecież gość nie jest wyłącznie prezydentem Warszawy ale też jednym z najbardziej wpływowych polityków PO, którego wielu wskazuje jako następcę Tuska. Więc coś do powiedzenia chyba tam ma?
Akurat znam z pierwszej ręki opinie osób ze środowiska LGTB o politykach PO w tym Trzaskowskim i oni od dawna większych złudzeń do nich nie mają. Owszem jak ktoś rozpoznawalny się do nich przyklei to nie wygonią, ale doskonale pamiętają że PO miała władzę przez 8 lat, miała wówczas swojego prezydenta i nie zrobili dla nich absolutnie nic. Trzaskowski uczestniczył w marszach czy też robił jakieś "równościowe" eventy czy też tęczowe pi, nie po to aby zyskać głosy osób LGTB, bo ci ludzie głosują głównie na lewicę, ale aby zyskać głosy osób, które zgadzają się z postulatami osób LGTB a to w Warszawie jest już zauważalny elektorat. Ty się dopiero wczoraj dowiedziałeś po tej debacie jak się robi politykę i dać się ustawić pod przekaz Nawrockiego? :D Po co Trzaskowski miał tą flagą wymachiwać na tej debacie? Przecież osoby LGTB na Nawrockiego i tak nie zagłosują a lewicy w pierwszej turze głosów nie urwie. :)
Edytowany: 12 kwietnia 2025 21:58
|
|
Wysłane:
12 kwietnia 2025 22:29:52
Coś mi się źle wkleiło podczas edycji w końcówce posta: Cytat:Trzaskowski uczestniczył w marszach czy też robił jakieś "równościowe" eventy czy też tęczowe pi, nie po to aby zyskać głosy osób LGTB, bo ci ludzie głosują głównie na lewicę, ale aby zyskać głosy osób, które zgadzają się z postulatami osób LGTB a to w Warszawie jest już zauważalny elektorat. Ty się dopiero wczoraj dowiedziałeś po tej debacie jak się robi politykę i dać się ustawić pod przekaz Nawrockiego? :D Po co Trzaskowski miał tą flagą wymachiwać na tej debacie? Przecież osoby LGTB na Nawrockiego i tak nie zagłosują a lewicy w pierwszej turze głosów nie urwie. :) Miało być: Trzaskowski uczestniczył w marszach czy też robił jakieś "równościowe" czy też tęczowe eventy , nie po to aby zyskać głosy osób LGTB, bo ci ludzie głosują głównie na lewicę, ale aby zyskać głosy osób, które zgadzają się z postulatami osób LGTB a to w Warszawie jest już zauważalny elektorat. Ty się dopiero wczoraj dowiedziałeś po tej debacie jak się robi politykę :D Po co Trzaskowski miał tą flagą wymachiwać na tej debacie i dać się ustawić pod przekaz Nawrockiego? Przecież osoby LGTB na Nawrockiego i tak nie zagłosują a lewicy w pierwszej turze głosów nie urwie. :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 kwietnia 2025 22:53:07
Trzaskowski robił marsze LGBT (obejmował je patronatem i w nich uczestniczył) i był przeciw marszom niepodległości w Warszawie. Nie wiem co myśli o nim całe środowisko LGBT i dlatego Twój komentarz z pierwszej ręki dla mnie niewiele znaczy ( to jak opinia pojedynczego gracza w gamedev-e), ale wiem co ja myślę. Dla mnie jego przekaz jest niespójny nie pierwszy raz - co podczas debaty wytknięto mu wiele razy. Wspiera równościowe podejście ale tęczową flagę chowa. W Sejmie go nie ma więc z tą sprawnością ustawową jest kryty.
Pani Biejat ma u mnie plusa mimo że to inna bajka niż moja. Ma charakter i jest wierną swoim poglądom. Tacy ludzie zasługują na szacunek.
Trzaskowski jest przeciwieństwem Pani Biejat. Chodzi mu tylko o zdobycie poparcia teraz w czasie wyborów. Dla mnie to nieuczciwe podejście i oszukiwanie wyborców. Takiego prezydenta chcemy? Próbuje podobnie jak Hołownia z ludzi zrobić idiotów, co Stanowiski pięknie uwypuklił podczas debaty. Myślisz, że wyborcy to kupią? Trzaskowski pokazał swoje ja. Smutna prawda.
Moim zdaniem ludzie nie lubią być oszukiwani, a Trzaskowski okazał się fałszywy jeżeli chodzi o prezentowane poglądy w powszechnym odbiorze. Nie chodziło o machanie tęczowa flagą Mógł powiedzieć, że np. jest za równouprawnieniem. Schował głowę w piasek. Przestraszył się swoich poglądów? To ma być prezydent. Bez jaj. Pani Biejat dała się ustawić Nawrockiemu? Co to za argument?
On dał się złapać na kłamstwie w debacie publicznej. To bardzo słabe. Aż nie do wiary, że to się wydarzyło. On przegrał bo udawał, że ma poglądy inne niż ma faktycznie. Moim zdaniem stracił wiarygodność, a tego nie da się odbudować.
Edytowany: 12 kwietnia 2025 23:04
|
|
Wysłane:
12 kwietnia 2025 23:07:11
Tak działa polityka. Jednego dnia idziesz w marszu równości bo ich popierasz, drugiego chowasz flagę LGTB bo jednak nie popierasz ich aż tak. :D Jednego dnia krzyczysz, że prawo do złożenia wnosku azylowego jest prawem człowieka drugiego dnia prawo do azylu zawieszasz. Jednego dnia chwalisz się zdjęciem z otwarcia Centrum Integracji Cudzoziemców drugiego dnia jesteś na protestach przeciw ich otwieraniu. Jednego dnia zamieszczasz takie reklamy: https://youtu.be/qS7KlkR_STIdrugiego dnia domagasz się odrzucenia tego co wcześniej reklamowałeś. Miejsce dla ideowców w polityce oczywiście jest. Problem w tym, że zazwyczaj poniżej progu wyborczego :D
Edytowany: 12 kwietnia 2025 23:15
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
12 kwietnia 2025 23:25:13
szarlej81 napisał(a):Tak działa polityka. Możemy się z tym pogodzić, ale nie musimy. I dla naszego dobra nie powinniśmy.
|
|
Wysłane:
12 kwietnia 2025 23:49:02
Dlatego w pierwszej turze nie mam najmniejszego zamiaru patrzeć na tak zwane "szanse kandydata w sondażach". Natomiast zważywszy na to, że po wczorajszej debacie głównym tematem powinno być nie to co kto powiedział, bo nikt nie powiedział nic istotnego, ale to w jaki sposób pan Maciej Maciak zdobył 100 000 podpisów - to jednak żadnych złudzeń odnośnie szans na poprawę klimatu politycznego nie mam.
Edytowany: 12 kwietnia 2025 23:50
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 kwietnia 2025 00:12:33
szarlej81 napisał(a):Tak działa polityka. Jednego dnia idziesz w marszu równości bo ich popierasz, drugiego chowasz flagę LGTB bo jednak nie popierasz ich aż tak. :D Jednego dnia krzyczysz, że prawo do złożenia wnosku azylowego jest prawem człowieka drugiego dnia prawo do azylu zawieszasz. Jednego dnia chwalisz się zdjęciem z otwarcia Centrum Integracji Cudzoziemców drugiego dnia jesteś na protestach przeciw ich otwieraniu. Jednego dnia zamieszczasz takie reklamy: https://youtu.be/qS7KlkR_STIdrugiego dnia domagasz się odrzucenia tego co wcześniej reklamowałeś. Miejsce dla ideowców w polityce oczywiście jest. Problem w tym, że zazwyczaj poniżej progu wyborczego :D Jeżeli tym chcesz usprawiedliwiać oszukiwanie wyborców to źle wybrałeś argument. Myślisz, że ludzie lubią być oszukiwani i tak buduje się polityczne poparcie. Ilu masz znajomych, których oszukałeś i którzy o tym wiedzą?
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
13 kwietnia 2025 00:14:14
1ketjoW napisał(a):..... Trzaskowski okazał się fałszywy jeżeli chodzi o prezentowane poglądy w powszechnym odbiorze. ....
Taki jest i taka jest partia z której się wywodzi. Całość podlana pogardą do wyborców w tym własnych. Ważniejsze jest to jak ktoś mówi a nie to mówi. Mowę ciała dużo trudniej oszukać szczególnie pod presją i stresem tak jak na debacie. Hołownia to samo. Do tego brak meteorytyki, stwierdził że Żabka jest polska. Osoby nie związane z giełdą to nie połapią się, ale nie na tym forum. Debata była porażką demokracji. Trzeba czekać na kolejne paradebaty. Jeśli Trzaskowski ponownie weźmie w tym udział to ponownie dostanie po głowie.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.