178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
13 kwietnia 2025 07:22:31
Niczego nie usprawiedliwiam, zwracam jedynie uwagę, że Trzaskowski nie jest jedyny w tym "doborowym" towarzystwie. Zazwyczaj się jednak okazuje, że oszukują ci drudzy. A nasi z uzasadnionych powodów po prostu "zmienili zdanie" albo "to był po prostu żart" :D
A co do ludzi owszem po obu stronach barykady są tacy, co zagłosują na swoich niezależnie od ich działań - ale większość po prostu wybiera mniejsze w ich mniemaniu zło. W polityku X może im wiele przeszkadzać, ale w polityku Y przeszkadza im jeszcze więcej. Nieprzypadkowo polityk to jeden z najmniej poważanych zawodów w społecznej percepcji.
Edytowany: 13 kwietnia 2025 07:40
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 kwietnia 2025 09:00:00
szarlej81 napisał(a):... w jaki sposób pan Maciej Maciak zdobył 100 000 podpisów Już Ci tłumaczę. Jak zsumujesz wszystkie głosy oddane na Maciaka od roku 2006 i założysz, że nikt nie oddał na niego głosu dwukrotnie, łącznie z rodziną, to już będziesz miał 10k potencjalnych dawców podpisów. A jak następnie doliczysz do tego subskrybentów z YT to będzie brakować raptem 23 tysięcy do wymaganych 100k  A te 23k podpisów bez problemu można nabyć w dowolnym sklepie z podpisami. TUTAJ masz rozpoznawalność marki Maciaka w ujęciu lokalnym - imponujące 0,24%
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 243
Wysłane:
13 kwietnia 2025 09:45:00
szarlej81 napisał(a):Niczego nie usprawiedliwiam, zwracam jedynie uwagę, że Trzaskowski nie jest jedyny w tym "doborowym" towarzystwie. Zazwyczaj się jednak okazuje, że oszukują ci drudzy. A nasi z uzasadnionych powodów po prostu "zmienili zdanie" albo "to był po prostu żart" :D
A co do ludzi owszem po obu stronach barykady są tacy, co zagłosują na swoich niezależnie od ich działań - ale większość po prostu wybiera mniejsze w ich mniemaniu zło. W polityku X może im wiele przeszkadzać, ale w polityku Y przeszkadza im jeszcze więcej. Nieprzypadkowo polityk to jeden z najmniej poważanych zawodów w społecznej percepcji. W debacie publicznej jest zdecydowanie na przedzie jeżeli chodzi o brak wiarygodności. Poza tym jeżeli byłbym jego wyborcą zastanowił bym się czy mnie również nie wystawi do wiatru gdy będzie mu to pasować. To nazywa się utrata wiarygodności kandydata na prezydenta, bo głosujesz na kandydata nie na partię. Od samego początku relatywizujesz postępowanie Trzaskowskiego. Pokaż więc który z kandydatów na prezydenta popełnił taki lapsus jak on. Żaden. Moim zdaniem głosowanie na partię to co innego niż głosowanie na konkretną osobę. A osoba Trzaskowskiego jest niewiarygodna i tyle. Zawsze możesz nie iść na wybory niż mieć kaca, że ponownie zostałeś oszukany. Trzeskowski w Głogowie tylko mnie utwierdził że nie dorasta do tej funkcji. Te teksty o ogórkach i wafelkach. To jakiś product placement. Nie ma nie poważnego do powiedzenia?
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 kwietnia 2025 10:17:21
Dziwi mnie, że inwestorzy nie wyciągają wniosków, chociaż są grupą, która jak żadna inna wie czym grozi niesłowność decydenta. Więc będziemy mieli kolejne Petrolinvesty, Mercatory, MCI i Serinuse, ale tym razem w polityce
|
|
Wysłane:
13 kwietnia 2025 19:20:23
1ketjoW napisał(a):
Od samego początku relatywizujesz postępowanie Trzaskowskiego. Pokaż więc który z kandydatów na prezydenta popełnił taki lapsus jak on. Żaden. Moim zdaniem głosowanie na partię to co innego niż głosowanie na konkretną osobę. A osoba Trzaskowskiego jest niewiarygodna i tyle.
Nawrocki zachwalający samego siebie jako Batyr lub twierdzący, że Hordokę poznał podczas wykładu w areszcie w Gdańsku podczas gdy nigdy tam żadnego wykładu nie prowadził. Metzen, którego część pomysłów sprzed kilku lat okazała się "takim żartem" bo nagle zorientował się, że to co było dobre w walce o przekroczenie 5% przeszkadza w drodze na 20%? Dobrowolny ZUS Hołowni, który okazał się wakacjami od ZUS? Na każdego da się coś znaleźć. Problem leży jak mi się wydaje z tym, że jesteś na tyle mocno skupiony na politycznym przekazie strony, której popierasz, że będziesz po prostu większą wagę przywiązywał do zarzutów odnośnie jej przeciwników jednocześnie bagatelizując zarzuty odnośnie jej samej. Co bym tu nie napisał to i tak się okaże, że tamto to jakieś drobiazgi a Trzaskowski zaliczył mega wtopę. Więc niech Ci będzie - ja się przecież nawet zgadzam, że idiotycznie to rozegrał. Ja na jego miejscu bym zrobił coś w stylu, że osoby LGTB to tacy sami Polacy jak pan czy ja i te dwie flagi się ze sobą nie kłócą. Ale podejrzewam, że sztabowcy, którzy jak sam twierdzi przewidzieli to zagranie (co nie było trudne) woleli zagrać na podkreślaniu obsesji prawicy na punkcie gejów. I może nawet by to wyszło, gdyby Biejat nie popsuła mu zabawy. Natomiast oczywiście teraz prawica będzie to grzała aż do znudzenia - i ja im się nie dziwię. Sam im się podłożył - takie jej zbójeckie prawo. krewa napisał(a):Dziwi mnie, że inwestorzy nie wyciągają wniosków, chociaż są grupą, która jak żadna inna wie czym grozi niesłowność decydenta. Więc będziemy mieli kolejne Petrolinvesty, Mercatory, MCI i Serinuse, ale tym razem w polityce W myśl tej ideii inwestorzy zasadniczo nie powinni w ogóle głosować, bo nie znam żadnego polityka, który były całkowicie słowny. Natomiast wielu inwestorów trzyma się z daleka od SSP - więc jakiś tam swój rozum jednak mają.
Edytowany: 13 kwietnia 2025 19:32
|
|
83 Dołączył: 2013-05-08 Wpisów: 1 586
Wysłane:
13 kwietnia 2025 21:55:28
flesz napisał(a):Przeraża mnie, że taki nijaki ktoś może być głową Państwa w najtrudniejszych czasach od 2WŚ. Zresztą Karol to chyba jeszcze gorsza opcja. To już chyba taka polska tradycja, że na prezydenta wybiera się nic nie znaczące, totalne cioty, bez żadnego kręgosłupa i charyzmy. Od Komorowskiego się zaczeło.
Prezydent ma podpisywać papierki. Im głupszy tym łatwiejszy do sterowania. Jak coś pójdzie nie tak to odpowiedzialność spada na prezydenta, a nie na faktycznego decydenta. Proste?
Edytowany: 13 kwietnia 2025 22:01
|
|
10 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 121
Wysłane:
13 kwietnia 2025 22:25:40
1ketjoW napisał(a):Kakarotto napisał(a):Największym błędem jest przyjmowanie za pewnik że wróg / osoba której nie lubimy jest głupia, idiotą itp. To jest bardzo niebezpieczne założenie dla osoby która tak myśli. Ależ skąd. Tak buduje się swoje ego. Tylko jeżeli ktoś tak robi, to jak to o nim świadczy. Np. pani Harris przegrywa wybory prezydenckie lub jak Joe Biden się z nich wycofuje. Jaki poziom trzeba reprezentować sobą aby przegrać z kretynem? Pytanie retoryczne. Ci którzy przegrywają zapominają o tym, że przegrana z kimś kogo deprecjonują publicznie ich deprecjonuje jeszcze bardziej. Piłeś chyba do mnie, nieprawdaż? To teraz może się odnieś do tego co ten nie-kretyn zrobił w temacie ceł. Tematy do podjęcia: - dlaczego nie-kretyn wycofał się z ceł na wszystkich na 90 dni? - dlaczego nie-kretyn i pod czyim wpływem cofnął cła na półprzewodniki, chipy, smartphony i resztę elektroniki? - czy ta amerykańska administracja jest głupia sama w sobie czy po prostu uprawia insider-trading?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
13 kwietnia 2025 22:40:59
Szarlej,
Pytałem o przykłady podczas debaty. Zresztą to nie jedyny przykład po stronie Trzaskowskiego. Jak to jest że szanuje wszystkich, a do Nawrockiego mówi, że jest tchórzem. Kolejny przykład niekonsekwencji.
Co do Nawrockiego i wykładu nie masz prawdziwych danych. Sprawdź to.
Mówienie, że mam kompleksy, ponieważ nie popieram tego co proponuje Trzaskowski jest po prostu głupie. Homoseksualiści mają statystycznie dużo więcej partnerów seksualnych niż osoby heteroseksualne. Proponuję więc prowadzenie takiego stylu życia uznać za normę. Seks grecki jest niebezpieczny dla zdrowia. Wystarczy poczytać o florze bakteryjnej w układzie pokarmowym i pochwie, aby to wiedzieć. Trzaskowski w tej sprawie ma braki edukacyjne i to ja jestem zakompleksiony. Lepiej niech się doedukuje.
Mówi o Tarczy Wschód i armii europejskiej ale nie mówi, że to jedynie rezolucja, podobno bez mocy prawnej. Ustalili coś w tej sprawie? Nic. A on mówi o tym jak o czymś co się zdarzy. Albo więc realizacja rezolucji jest już przesadzona, albo Trzaskowski nie wie o czym mówi. W żadnym wypadku nie jest to dobre dla Polski.
Fundusz kościelny. Jest to instrument rekompensaty za przymusowe przejęcie przez państwo (PRL) majątku kościelnego (głównie ziemi i nieruchomości), który należał do Kościołów i innych związków wyznaniowych. Mówienie o tym, że to jakieś ekstra pieniądze od Państwa jest zwykłym ordynarnym nadużyciem. Kościół Katolicki z tego tytułu nie widzi fizycznie prawie żadnych pieniędzy, ponieważ środki z tego funduszu służą pokryciu składki zdrowotnej księży i sióstr zakonnych. Innymi słowy środki dostaje fizycznie ZUS. Rocznie mówimy o około 275 mln zł dla wszystkich kościołów. Fizycznie na konto Kościoła katolickiego wpływa jakieś 11 mln zł na remonty oraz działalność charytatywno opiekuńcza.
Mówi że coś realnie załatwił w sprawie paktu migracyjnego. Przecież wiadomo, że Polska jest stroną paktu migracyjnego i można z łatwością odszukać wypowiedzi urzędników europejskich w tej sprawie. Wiadomo, że za pieniądze z UE powstają obecnie centra migracyjne w Polsce. Wiadomo, że Niemcy przywożą do Polski migrantów. Na co on się nie zgodzi w tej sytuacji? Bajki z mchu i paproci.
Trzaskowski to bajki opowiada, co przy weryfikacji jaką zaproponował Stanowiski jest oczywiste, a czego dowody są powyżej.
Dlatego po tej weryfikacji. Trzaskowski równa się zero wiarygodności.
Każdy kandydat który w najmniejszym stopniu spełnia moje oczekiwania jest w tej sytuacji lepszy niż on. Wybacz ale nie lubię być oszukiwany i nie zgadzam się, że taka jest lub musi być polityka. Jestem świadomy, po 8 latach rzędu PiS że premier i prezydent nie powinni być z tej samej opcji politycznej ponieważ nie jest to w interesie Polski i tylko taki układ polityczny gwarantuje eliminowanie radykalnych pomysłów większości sejmowej.
Edytowany: 13 kwietnia 2025 22:43
|
|
110 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
14 kwietnia 2025 05:56:45
Spojrzenie szarego, szeregowego czytelnika zainteresowanego tematyką inwestorską. Czasem, zazwyczaj przez przypadek zajrzę na ten wątek. Nie czytam, rzucam okiem i uciekam. Jest to nie do przeczytania w takiej dawce „treści” i propagandy różnej maści. Tak sobie myślę, czy forum Stockwatch to jeszcze forum inwestorskie. Raczej polityczno, plus ostatnio sportowe. Wszystko fajnie, póki byłyby zachowane sensowne proporcje, ale nie są. Coraz mniej chce się tu zaglądać.
|
|
30 Dołączył: 2014-05-08 Wpisów: 690
Wysłane:
14 kwietnia 2025 08:23:20
Zełeński zaprosił Trump na Ukrainę i:Cytat:Jak przyznał, USA przekazały jego krajowi 175 mld dolarów, z czego większość pokryła koszty produkcji amerykańskiej broni.
Edytowany: 14 kwietnia 2025 08:23
|
|
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2025 09:24:09
@1kejtoW
Nigdzie nic o kompleksach nie napisałem i kompleksów Ci nie zarzucałem. Jeżeli tak odebrałeś coś z moich tekstów to odebrałeś to błędnie.
Co do reszty ja piszę o ogólnym całokształcie tego co prezentują kandydaci. Jak coś było poza debatą to się nie liczy? Gdyby to debata decydowała o tym kto zostanie prezydentem to byłby nim Hołownia lub Stanowski. Lub nie daj Boże Senyszyn bo też błyszczała swoim trollowaniem. Oni wypadli najlepiej. Główna dwójka pretendentów nie zabłysnęła niczym - ogólnie mizeria bez ogórków. Twoje opinie na temat Trzaskowskiego, seksu greckiego, flory bakteryjnej pochwy, Tarczy Wschód, Funduszu Kościelnego i Paktu Migracyjnego (wybacz jak czegoś nie wymieniłem) przyjmuję do wiadomości. Niestety dla Ciebie masz tylko jeden głos - ostatecznie zadecydują wyborcy. Podejrzewam, że w drugiej turze około 50% z nich i tak będzie miało inną opinię niż Ty. Co do Trzaskowskiego oczywiście. ;)
Edytowany: 14 kwietnia 2025 09:32
|
|
PREMIUM
Wysłane:
14 kwietnia 2025 09:49:33
Napisałem Ci z jakich powodów nie zagłosują na Trzaskowskiego na podstawie debaty.
Nie pisałem o wszystkim (sama debata pokazuje jasno o co mi chodzi), a jest tego więcej np. kwestia zakupu drzew z Brandenburgii. Kupił drzewa, ponieważ polskie szkółki nie miały drzew jakie chciał kupić. To znaczy, że warunki przetargowe były takie, że eliminowały polskich przedsiębiorców. Czy to jest w porządku i jest to zgodne z ustawą o zamówieniach publicznych? Gdyby chciał mógł się zwrócić w tej sprawie do Lasów Państwowych. Obecnie w Polsce wycina się lasy (gospodarka leśna) i spokojnie można było zorganizować dostawę drzew z polskich lasów. Trzeba tylko odrobiony dobrej woli i chęci, aby coś załatwić nieco większym wysiłkiem niż zrobienie przelewu.
Edytowany: 14 kwietnia 2025 09:50
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
14 kwietnia 2025 12:08:19
Chłopaczki od Trumpa wycofały się z potyczek celnych z podkulonym ogonkiem. Od początku wyglądało to na próbę naprawy zegarka za pomocą cepa. Teraz będą clili Chińczykom tylko kosze z wikliny, przetykacze do kibli ale za to na pierdylion %. Ale to na pewno dopiero była pierwsza runda. Może teraz czas na coś w rodzaju taktyki i myśli przewodniej bo gadki o całowaniu w tyłek to dosyć niskich lotów treści i robią może wrażenie na znacznej części elektoratu co to niby ma te dobrze płatne stanowiska w przemyśle objąć niemniej jako całość to wszystko wygląda na koncept mocno wątpliwy.
|
|
Wysłane:
15 kwietnia 2025 07:26:03
Cytat:Steve Witkoff ocenił też, że uważa iż, "znajdują się na skraju czegoś, co mogłoby być bardzo ważne dla świata".
- Ponadto uważam, że istnieje możliwość przekształcenia rosyjsko-amerykańskich relacji poprzez pewne bardzo przekonujące okazje handlowe, które, moim zdaniem, dają regionowi prawdziwą stabilność - nadmienił. Stabilizowanie regionu przez handel z Rosją. Skąd my to znamy?
Edytowany: 15 kwietnia 2025 07:27
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 kwietnia 2025 07:49:53
Istnieje możliwość zdaniem Steva Witkoffa. Rozmawiają. Rozumiem, że to źle. Ciekawe na czym się skończy. Oczywiście każda ze stron rozumie, że nie jest to decydujący element ewentualnego porozumienia. Cytat:istnieje możliwość przekształcenia rosyjsko-amerykańskich relacji poprzez pewne bardzo przekonujące okazje handlowe, Mentzen wczoraj bardzo nerwowo. Szkoda.
Edytowany: 15 kwietnia 2025 07:57
|
|
15 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
15 kwietnia 2025 09:14:36
Panowie tutaj sporo o geopolityce. Mam takie pytanie - możecie polecić jakichś rosyjskich autorów lub naukowców piszących o strategii geopolitycznej Rosji. nie chodzi mi o powierzchowne teksty propagandzistów w stylu Sołowiowa czy nawet Dugina albo polityków (Naryszkina, Uszakow), ale jakieś pogłebone analizy, najlepiej specjalistów. Kogo warto czytać? Jakie ośrodki, albo uniwersytety zajmują się tymi zagadnieniami? Mile widziane odnośniki.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 kwietnia 2025 09:30:22
Istnieje magazyn, wydawcą którego jest fundusz badań polityki światowej https://globalaffairs.ru/ Berliński ośrodek Carnegie, badający Rosję i Eurazję Dużo prac znajdziesz na stronie uniwersytetu MGIMO i https://dipacademy.ru/
|
|
15 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
15 kwietnia 2025 09:52:52
|
|
Wysłane:
15 kwietnia 2025 10:05:22
1ketjoW napisał(a):Istnieje możliwość zdaniem Steva Witkoffa. Rozmawiają. Rozumiem, że to źle. Ciekawe na czym się skończy.
Miejmy nadzieję, że skończy się inaczej niż wtedy gdy Europa z mocnym naciskiem na Niemcy również zaangażowała się w "bardzo przekonujące okazje handlowe" z Rosją. :)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
15 kwietnia 2025 15:38:13
USA coś Rosji zaproponowała, ale nie wiadomo na co Rosja miałby się zdecydować i za co przyjąć tę ofertę. USA może licytować wysoko, aby oderwać Rosję od Chin. Realnie szanse na to, że coś takiego dojdzie do skutku oceniam jako niskie.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.