PARTNER SERWISU
wuvqtced
103 104 105 106 107

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 28 maja 2025 15:09:22
szarlej81 napisał(a):
@1kejtoW
Czy Nawrocki to przestępca? No cóż, sam się przyznał do świadomego i celowego złamania dwóch paragrafów z Kodeksu Karnego. Myślę, że gdyby ktoś go tak nazwał a on go pozwał to raczej sprawy by nie wygrał.

Co do WhasingtonTimes to zwracam uwagę, że jest to gazeta o określonym profilu polityczno-światopoglądowym. Natomiast to, że jakiś gość związany ściśle z PIS powtórzył tam opinię prezentowaną przez PIS tylko, że po angielsku to dowód dość marnej jakości.

Wyraźnie napisałem, że spotykanie się ze złodziejem nie czyni ze mnie złodzieja. O ile wiem, o tym czy ktoś jest winny decyduje sąd, a nie Ty szarlej. Rozumiem, że w tym wypadku na wyrok sądu nie trzeba czekać. Nie wiem tylko dlaczego jesteś sędzią?

Napisali w gazecie może to samo, ale to nie znaczy automatycznie, że kłamią jak sugerujesz. Gdybyś szukał w polskim internecie wypowiedzi to nawet byś wiedział kto potwierdził z administracji Trumpa to co powiedział Nawrocki w sprawie chipów.
Edytowany: 28 maja 2025 15:15

janiołek
PREMIUM
20
Wpisów: 62
Wysłane: 28 maja 2025 17:39:21
Jeszcze się kampania wyborcza nie skończyła a już członek ekipy Nawrockiego czyli Kurski zapowiedział powrót do TVP. Przypominam Bosakowi i innym ortodoksom, że to ten sam Kurski, który was do TVPis NIE WPUSZCZAŁ A zaprzeczenia Nawrockiego to można między bajki włożyć bo to Kaczyński o wszystkim będzie decydował. ( Stare wróci ??? ) Konfederaci pomożecie ??

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 28 maja 2025 18:24:37
Który dziennikarz dzisiaj w Teleexpresie puścił informacje o pewnej firmie dronowej/antydronowej bez oznaczenia, że jest to materiał sponsorowany (8:23)?

Zrobił jej dobrze za frico?

Czyżby nie było ich w 24 kwietnia 2025 r. w 1. Warszawskiej Brygadzie Pancernej w Wesołej?
Edytowany: 28 maja 2025 18:36

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 28 maja 2025 18:33:28
1ketjoW napisał(a):

Wyraźnie napisałem, że spotykanie się ze złodziejem nie czyni ze mnie złodzieja.

To nie byli tylko złodzieje przecież :)
wiadomosci.wp.pl/karol-nawrock...
Ale fakt. Spotykanie się z bandziorami nie czyni jeszcze z kogoś bandziora. Tylko, że normalni, przyzwoici ludzie raczej unikają takiego towarzystwa. Swoją drogą nieco dziwne, że pan Naworcki przyzwyczajony do takiego towarzystwa jak wyżej tak strasznie boi się tych migrantów. Ta "jego" ekipa od ustawek zdaje się stwarzać jednak większe zagrożenie ;)

Cytat:

O ile wiem, o tym czy ktoś jest winny decyduje sąd, a nie Ty szarlej. Rozumiem, że w tym wypadku na wyrok sądu nie trzeba czekać. Nie wiem tylko dlaczego jesteś sędzią?

Skoro Nawrocki sam twierdzi, że prawo odnośnie tych dwóch paragrafów Kodeksu Karnego złamał to ja nie mam powodu aby mu nie wierzyć. Ludzie rzadko kłamią aby się niesłusznie obciążyć.

Cytat:

Napisali w gazecie może to samo, ale to nie znaczy automatycznie, że kłamią jak sugerujesz. Gdybyś szukał w polskim internecie wypowiedzi to nawet byś wiedział kto potwierdził z administracji Trumpa to co powiedział Nawrocki w sprawie chipów.

Salman ibn Abd al-Aziz nie dał rady w pół roku nic zrobić, Netanyahu nic w pół roku nie zdziałał. Około 100 państw na to nalegało. A Nawrocki w 6 godzin załatwił. I nie tylko dla siebie tylko dla połowy świata. Wystarczyło, "że wyraził obawy" jak piszą źródła o których piszesz. Kto chce wierzyć niechaj wierzy :)
Edytowany: 28 maja 2025 18:43

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 28 maja 2025 20:29:15
grum napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

Ze złych wiadomości. Zielony Ład jednak jest.

Wojciechowski z PIS-em wrócił do władzy???? 1ketjoW - powiedz komu chcesz ten kit sprzedać??

Zawsze mnie intrygowało te krętactwo PIS w kwestii Zielonego ładu, ale też upór sympatyków PIS, w próbie powiązania ZIELONEGO ŁADU z obecnym rządem pomimo ewidentnych faktów, które na tym forum niejednokrotnie przypominano (patrz: WOJCIECHOWSKI z PIS). Kontynuując ten wątek chciałbym przytoczyć kilka wpisów 1ketjoW na wątku spółki COLUMBUS ENERGY SA. Jednak nawet Zielonym Ładem i programami w jego ramach można się fascynowac, ba nawet ..... zarobić. (mam nadzieje 1ketjoW, że na akcjach Spółki zarobiłes ;-)

(6 września 2024) "Przymus wymiany startych pieców na nowe: Pogram Czyste powietrze przyspieszył. Do wymiany jest 3 mln starych pieców. Około 25% będzie pewnie wymienione na pompy ciepła to daje około 750 tys. pomp ciepła. Wymiana starych pieców będzie rywala lata. Jest spora szansa, że ten program jest i będzie game changerem dla spółki."
(9 września 2024) "Jedziemy dalej. Dane od WFOŚiGW w Lublinie. [...] Rekordowe zainteresowanie programem "Czyste powietrze”. Wydłużył się proces oceny wniosków [...] Wartość wniosków złożonych przez ostatnie osiem miesięcy stanowi 34 proc. wartości wszystkich złożonych wniosków przez sześć lat wdrażania programu" - porównał rzecznik."
(9 września 2024) "Prawie po moim prądzie 6.0, a nabór wniosków rozpoczął się 2 września br. [...]Mamy najświeższe doniesienia z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej (NFOŚiGW)! Szósta edycja programu Mój Prąd właśnie weszła w decydującą fazę. Po dokładnie tygodniu od uruchomienia naborów nie ma już 80% przewidzianego budżetu."
(19 września 2024) "Ostatni wywiad z Prezesem Dawidem Zielińskim. Na temat przyszłości spółki wypowiadał się bardzo ostrożnie. Powiedziałbym wręcz, że jak na niego studził nastroje. Mnie zaciekawiły wypowiedzi dotyczące finansowania programu Czyste powietrze (5-7 lat według Zielińskiego) i jego zasięgu oraz informacje dotyczące inteligentnego zarządzania domami i energią w domu. Nowy produkt, który będzie miał swoją premierę w październiku 2024 r. Z wywiadu wynika dla mnie, że idą w obsługę w after sale, bo ona daje ponad przeciętne marże. [...] Fotowoltaika, magazyny energii a transformacja energetyczna | Dawid Zieliński, Columbus Energy."
(30 września 2024) " Nic dodać nic ująć: [...] To znaczy, że wartość brutto nowych umów z programu Czyste Powietrze rośnie średnio o 100 mln zł miesięcznie. [...]
9 października 2024 "Rozpoczął się marketing Columbus Intelligence: Columbus Energy wprowadza usługę Columbus Intelligence służącą do synchronizacji urządzeń energetycznych. Spółka zapewnia, że jej zastosowanie przyspieszy zwrot z inwestycji w domowy magazyn energii o około 20-40 proc. [...]
16 października 2024 "Czekamy na ogłoszenie szczegółów [...] Komisja Europejska zatwierdza polski program pomocy państwa o wartości 1,2 mld euro, który ma wspierać inwestycje w magazyny energii elektrycznej, by wspomagać przechodzenie na gospodarkę o zerowej emisji netto. Czy powstaną jeszcze podobne programy dla większych magazynów energii? Zobaczymy.
29 listopada 2024 "Wczoraj informacja o zawieszeniu przyjmowania wniosków do programu "Czyste powietrze". Dziś reakcja Zielińskiego. Nie wiem czy timing jest przypadkowy czy nie ale widać, że spółka jest przygotowana na różne możliwości i szuka zleceń. Mnie zainteresowały poniższe informacje z publikacji: W takich okolicznościach do akcji postanowił wkroczyć Columbus Energy, który dotychczas pozyskał ponad 8,2 tys. umów w ramach programu Czyste powietrze o łącznej wartości przekraczającej 1 mld zł brutto. Spółka przedstawiła właśnie ofertę swoim konkurentom. [...]
[u]30 listopada 2024[/u "Wielkie elektrownie OZE w jakie inwestuje PGE i mikro instalacje przy domach czym zajmuje się głównie Columbus. Duże magazyny energii powstaną, bo muszą powstać aby stabilizować sieć. [...]
30 listopada 2024 "W przypadku paneli nie ma płaczu. Panele są bezobsługowe chyba że Ci falownik padnie. Inaczej sytuacja wygląda w przypadku pomp ciepła. Ten rynek gdyby był net metering byłby niesamowity. Wystarczyło zamontować panele o odpowiedniej mocy, produkować w lecie energię do sieci i następnie w zimie ja odbierać po potrąceniu 20% czy 30% dla instalacji powyżej 10 kW. Net metering to rozwalił i dlatego Columbus ze swoim programem Columbus Intelligence ma unikalny produkt w Polsce

Pozwoliłem sobie zacytować tylko część wpisów.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 28 maja 2025 21:07:53
szarlej81 napisał(a):
No tak. Bo wydobycie węgla energetycznego wcale nie jest oparte w Polsce na systemie dopłat :) Tylko ciekawe czemu lobby węglowe do obliczania ceny prądu z węgla aby wykazać jaki to on jest tani, używa kwot jakie za węgiel płacą elektrownie a nie ile realnie kosztuje jego wydobycie. Jak różnicę pokrywa podatnik to owszem na rachunku za prąd bezpośrednio tego nie widać ale przecież i tak podatnik za to płaci.

Produkcja prądu z węgla i wydobycie to dwa różne biznesy. Jeżeli kopalnie są nierentowne to można przecież produkować prąd z węgla importowanego. Poza tym są lepsze i gorsze kopalnie. Bogdanka w Q1 wypracowała 344 mln EBIT przy sprzedaży po 380 zł za tonę. Z tego wynika że koszt wydobycia jest w okolicach 225 PLN za tonę. Ze spalania jednej tony węgla mamy ok. 2,4 tony CO2 który aktualnie w ETS’ach kosztuje 732 zł. A zatem przy spalaniu każdej tony węgla z Bogdanki koszty opłat z tytułu emisji są 3,3 razy wyższe od kosztów wydobycia surowca.

janiołek napisał(a):
2Słyszałem, o wpływie wiatraków na otoczenie. Podobno: ( kury nie nieso jajków, koguty nie piejo, krowy mlika nie dajo i cały czas ich łep boli ")

Tego typu wypowiedzi są typowe dla „warszawki” mającej w pogardzie ludzi mieszkających na wsi. Nie idź tą drogą. To że ktoś w życiu nie widział na żywo krowy nie oznacza, że jest w jakiś sposób przez to lepszy od innych osób. Nie wybudują Ci wiatraka w środku osiedla na Mokotowie, a szkoda, bo może wtedy przeciętny Warszawiak zrozumiałby co to znaczy mieć brzęczący wiatrak nad głową.

bginvest napisał(a):
Głosuję na lewaka. Jeśli zacznie przeginać pałę z Tuskiem, mój głos za dla 2 lata w wyborach parlamentarnych powędruje do Konfederacji i mam nadzieję, że KO zaliczy wtedy K.O., a bez Konfederacji nie będzie możliwości stworzenia rządu.

K.O. dla KO jest kwestią czasu. Przegrana lewaka przyspieszy proces rozkładu z korzyścią dla Polski. Już teraz po raptem 1,5 roku od wyborów ten rząd partaczy ma fatalną opinię.

wpolityce.pl/polityka/730811-n...

Cytat:
Z majowego badania Centrum Badania Opinii Społecznej, wynika, że w tym miesiącu wciąż przeważa negatywny stosunek do rządu. Poparcie dla rządu deklaruje obecnie 32 proc. Polaków (spadek o 2 pkt proc. w stosunku do kwietnia), negatywny stosunek do rządu deklaruje 44 proc. respondentów (wzrost o 4 pkt proc.). 20 proc. badanych stwierdziło, że ich stosunek do rządu jest obojętny (spadek o 2 pkt proc.).

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 28 maja 2025 21:49:04
A tak wygląda upadek Łgarza. Czas już ze sceny zejść.

Premier powołuje się na Jacka Murańskiego. Autorytet na miarę Tuska. Skoro służby specjalne, które już teraz otwarcie zaangażowały się w tę kampanię wyborczą, nie są w stanie podstawić bardziej wiarygodnego „świadka/oskarżyciela” to co to oznacza dla jakości tej całej gównoburzy wymierzonej w Nawrockiego?

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 28 maja 2025 22:10:36
007 napisał(a):
[...] Skoro służby specjalne, które już teraz otwarcie zaangażowały się w tę kampanię wyborczą [....]

No chłopie... [...] Zanudzasz już tymi spiskami.
Edytowany: 28 maja 2025 22:27

MODERATOR
80
Wpisów: 211
Wysłane: 28 maja 2025 22:21:11
Proszę bez wycieczek osobistych

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 28 maja 2025 22:57:35
bginvest napisał(a):
grum,

Jestem z Torunia, mieszkam 200 metrów od Mentzena, nie jestem jego fanem, aczkolwiek zdarza mi się z nim pogadać.
Uwierz, że niezbyt lotny osiłek to było najdelikatniejsze określenie jakie Mentzen mógł użyć wobec Nawrockiego.

Co tu się dzieje że niezbyt lotny osiłek został poparty przez Mentzena? Jaki poziom musi reprezentować R. Trzaskowski w takim razie?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 28 maja 2025 23:08:13
Szarlej,

Cytat:

Salman ibn Abd al-Aziz nie dał rady w pół roku nic zrobić, Netanyahu nic w pół roku nie zdziałał. Około 100 państw na to nalegało. A Nawrocki w 6 godzin załatwił. I nie tylko dla siebie tylko dla połowy świata. Wystarczyło, "że wyraził obawy" jak piszą źródła o których piszesz. Kto chce wierzyć niechaj wierzy :)

To słaby argument bo nie wiesz czy Polska była pierwotnie na liście czy nie. Oczywistym jest że gdyby USA nie chciała mu udzielić wsparcia to by go nie udzieliła, a udzieliła i spotkanie w Białym Domu to potwierdza. Pomysł z Obamą Rafałowi nie wypalił - pech.

Cytat:

Ale fakt. Spotykanie się z bandziorami nie czyni jeszcze z kogoś bandziora. Tylko, że normalni, przyzwoici ludzie raczej unikają takiego towarzystwa. Swoją drogą nieco dziwne, że pan Naworcki przyzwyczajony do takiego towarzystwa jak wyżej tak strasznie boi się tych migrantów. a "jego" ekipa od ustawek zdaje się stwarzać jednak większe zagrożenie ;)

Normalni przyzwoicie ludzie. Ta definicja jest bardzo pojemna w dzisiejszym świecie.Angel

Zawsze podziwiam ludzi, którzy uważają, że jak ktoś był w zakładzie penitencjarnym to będzie się tym chwalił lub że ma to wypisane na czole. Ja odwiedziłem kiedyś więźnia w więzieniu. Jakiś znamion czy stygmatów nie widziałem. Ty masz pewnie inne doświadczenia. Jak ich rozpoznajesz? Zdradź mi tajemnicę.

Wiem, że patrzenie na świat przez swoje okulary powoduje, że nie widać potrzeb innych ludzi. Nawrocki jak widać jest inny i widzi obawy innych ludzi.

Liczylem na coś lepszego.

Cytat:

Skoro Nawrocki sam twierdzi, że prawo odnośnie tych dwóch paragrafów Kodeksu Karnego złamał to ja nie mam powodu aby mu nie wierzyć. Ludzie rzadko kłamią aby się niesłusznie obciążyć.

Podaj źródło nawet z litości.

Grum,

Widzę, że dokładnie przeczytałeś moje wpisy na forum na innych wątkach. Dziękuję za zainteresowanie. Wzruszyłem się, że zaczynasz nowy wątek.

Poczytaj proszę jeszcze o Zielonym Ładzie, bo spot z Wojciechowskim to za mało.

Edytowany: 28 maja 2025 23:22

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 maja 2025 03:05:42
Szarlej,

Natknąłeś mnie tym bezpieczeństwem. Popatrzyłem na Warszawę.
Cytat:

Takiej liczby wakatów nie było od wielu lat". Szef KSP o kłopotach kadrowych, zmianach w garnizonie i przestępczości w stolicy.

Na dziś mam 2 600 wakatów. Są jednostki, w których jest to poziom 30 procent. Natomiast tak naprawdę większość – jeżeli chodzi o braki – oscyluje w granicach 25 procent. Oczywiście mówię o wartości maksymalnej, bo w niektórych komórkach te liczby są mniejsze” – powiedział w rozmowie z InfoSecurity24.pl komendant stołeczny Policji inspektor Dariusz Walichnowski.

infosecurity24.pl/sluzby-mundu...

Czy Warszawa to dalej bezpiecznie miasto?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 maja 2025 03:29:58
W sprawie chipów.
Cytat:

Podczas swojej wizyty Nawrocki wyraził zaniepokojenie przepisami dotyczącymi rozpowszechniania sztucznej inteligencji wprowadzonymi za czasów prezydentury Bidena, w tym zaklasyfikowaniem Polski jako kraju drugiej kategorii. Powołując się na negatywny wpływ tych ograniczeń na innowacje w dziedzinie AI, inwestycje i relacje dyplomatyczne, Nawrocki przekazał pilną potrzebę uchylenia tych regulacji. Administracja Trumpa ceni sobie szczere rozmowy i dąży do wzmocnienia relacji amerykańsko-polskich poprzez jednoczenie się wokół wspólnych celów” – rzecznik Rady Bezpieczeństwa Narodowego James Hewitt.

x.com/michalrachon/status/1922...

Oczywiście kłamie jak napiszesz. Tylko czy on nie przeprowadził wywiadu z Donaldem Trumpem w 2024 r.

Cytat:

Co więcej, portal wPolityce.pl otrzymał również potwierdzenie ze strony administracji Donalda Trumpa! „Podczas swojej wizyty Nawrocki wyraził obawy (…) przekazał pilną potrzebę uchylenia tej regulacji” - przekazał w odpowiedzi na nasze pytania rzecznik Rady Bezpieczeństwa Narodowego James Hewitt.

wpolityce.pl/polityka/729472-n...

Wystarczy?

szarlej81
178
Wysłane: 29 maja 2025 06:53:58
007 napisał(a):

Produkcja prądu z węgla i wydobycie to dwa różne biznesy. Jeżeli kopalnie są nierentowne to można przecież produkować prąd z węgla importowanego. Poza tym są lepsze i gorsze kopalnie. Bogdanka w Q1 wypracowała 344 mln EBIT przy sprzedaży po 380 zł za tonę. Z tego wynika że koszt wydobycia jest w okolicach 225 PLN za tonę. Ze spalania jednej tony węgla mamy ok. 2,4 tony CO2 który aktualnie w ETS’ach kosztuje 732 zł. A zatem przy spalaniu każdej tony węgla z Bogdanki koszty opłat z tytułu emisji są 3,3 razy wyższe od kosztów wydobycia surowca.

A widzisz, importowanie węgla to zupełnie inna bajka. Opierając się wyłącznie na węglu importowanym oraz tym z rentownych kopalni można by w prosty sposób obniżyć ceny prądu pomimo systemu ETS. Natomiast nie po to lobby górnicze przez ostatnie 20 lat zwalczało transformację energetyczną aby teraz związkowcy tracili pracę. Wyobrażasz sobie co by się działo gdyby jakikolwiek rząd powiedział "zamykamy większość kopalń, będziemy węgiel importować" ? Jak to szło? "łapy precz od polskiego węgla" ?

A co do obliczeń 1 MWH to około 0,5 tony węgla. Różnica na surowcu to (900-225)/2 = 337 złotych. Cena jednej tony CO2 w ETS to obecnie około 71 Euro czyli około 300 złotych Skoro z połowy tony węgla mamy 1,2 tony CO2 daje to 360 złotych. Czyli bazując na węglu w tej cenie udałoby się ograniczyć wpływ ETS na cenę o ponad 90% co praktycznie rozwiązuje problem.

1ketjoW napisał(a):

Oczywiście kłamie jak napiszesz. Tylko czy on nie przeprowadził wywiadu z Donaldem Trumpem w 2024 r.

Oczywiście będziesz udawał, że "wyrażenie zaniepokojenia" i "przekazanie obaw" a przekonanie do zmiany decyzji to jest jedno i to samo :)
Natomiast nie wykluczam, że dla administracji Trumpa wygodniejszy byłby rząd PIS niż PO, ponieważ łatwiej byłoby USA w tej sytuacji realizować swoje własne interesy. Które jak przypominam nie zawsze są tożsame z interesem Polski. Po co mieć partnera skoro można mieć wasala?

Cytat:

Normalni przyzwoicie ludzie. Ta definicja jest bardzo pojemna w dzisiejszym świecie

Za takich uznaję wszystkich z mojego dalszego i bliższego otoczenia. Nikt kogo znam nie może się pochwalić takimi znajomościami jakie miał/ma pan Nawrocki.

Co więcej doskonale pamiętam lata 90 i początek lat 2000 w moim mieście. Człowiek bał się wyjść wieczorem na ulicę, bo można było dostać w mordę tylko za to że nie jest się na "swoim" osiedlu. Kumplowi te "małe misie czy tygryski" jak to Duda określił, nowe buty bezpośrednio na ulicy ukradli, byłem tego świadkiem - wracał do domu w samych skarpetkach. A Nawrocki należał do grupy zrzeszającej jeszcze większą patologię. To ja już na prawdę migrantów wolę od takich kolesi. Ja w tym przypadku w żadne odkupienie win, czy głęboką zmianę mentalności nie wierzę. Przecież sam sztab przekazał, że pan Nawrocki się nie wstydzi. Wiec myśl, że ktoś taki zostanie prezydentem uważam po prostu za naplucie na powagę urzędu Prezydenta RP. Taka moja subiektywna opinia.
Edytowany: 29 maja 2025 07:12

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 maja 2025 08:02:13
Twoje osobiste doświadczenia o niczym nie świadczą ponieważ nie ty wybierałeś środowisko w jakim się urodziłeś i żyłeś i podobnie Nawrocki, który wykonał w rozwoju olbrzymi krok. Czynienie z tego zarzutu, że część z jego znajomych skoro była w więzieniu to znaczy, że ma kontakty ze światem przestępczym jest niepoważne. Dlaczego nie piszecie o jego innych uczciwych znajomych? Akcja oczerniania i tyle.
Ewidentnie Twojej ocene daleko jest do obiektywizmu.

Cytat:

Oczywiście będziesz udawał, że "wyrażenie zaniepokojenia" i "przekazanie obaw" a przekonanie do zmiany decyzji to jest jedno i to samo :)
Natomiast nie wykluczam, że dla administracji Trumpa wygodniejszy byłby rząd PIS niż PO, ponieważ łatwiej byłoby USA w tej sytuacji realizować swoje własne interesy. Które jak przypominam nie zawsze są tożsame z interesem Polski. Po co mieć partnera skoro można mieć wasala?

Polska w UE ma słaba pozycję i ostatnia podróż D. Tuska to potwierdza. Można mieć silnego partnera jakim jest USA albo można być traktowanym jak D. Tusk. Ty wybierasz to drugie. Ja to pierwsze. Wasalem to było PRL wobec ZSRR bo wydaje się, że pamiętasz te czasy, więc powinieneś widzieć różnice i to jak Twoja ocena jest tendencyjna.

Widać, że sprawa chipów stanowi dla USA instrument albo nacisku na kraje ( podobnie jak cła) albo instrument poparcia. Jednych to boli, a drugich nie. Oczywiście, że USA chce mieć partnerów z jakimi jej się lepiej współpracuje. EU blokując środki finansowe Polsce robiła dokładnie to samo tylko w innym wymiarze. Brak reakcji na jawne łamanie prawa przez rząd D. Tuska to również wyraz tego poparcia. Jednak wszyscy wiemy jakie ten rząd ma poparcie w społeczeństwie, co jasno wskazuje, że słabo rządzi.

Cytat:

Jeżeli chcemy mieć prezydenta o mocno lewicowych przekonaniach (patrz działania w Warszawie), to wybór jest prosty.

Nie widzę również aby król Arabii Saudyjskiej robił podobne zabiegi w sprawie chipów co premier Izraela.
Edytowany: 29 maja 2025 08:03

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 29 maja 2025 09:17:11
1ketjoW napisał(a):
[...] Twoje osobiste doświadczenia o niczym nie świadczą ponieważ nie ty wybierałeś środowisko w jakim się urodziłeś i żyłeś i podobnie Nawrocki, który wykonał w rozwoju olbrzymi krok. [...]

1ketjoW - ewidentnie w tym wszystkim się pogubiłeś. Najpierw sugerowałeś, że Nawrocki to kolejne wcielenie Matki Teresy wspierający "bezinteresownie" biednego emeryta w potrzebie (Dancing pozbycie się jego jedynego mieszkania komunalnegoDancing ), potem sugerowałeś, że mamy do czynienia z ... geniuszem biznesu (abstrahując od ohydnych okoliczności tego "biznesu") bo jak to nazwać przytulenie mieszkania komunalnego za ułamek jego wartości. A teraz mamy z do czynienia z twoje wersją "od pucybuta do milionera".

Powiem Ci w skrócie. Tak jak nikt nigdy nie pójdzie już z Nawrockiem w biznesu "ala biedy pan Jerzy" tak nikt nie uwierzy w twoją kolejną wersję. Ludzie na tym forum są zbyt dojrzali swoją wiedzą i swoim doświadczenie życiowym, aby takie historyjki kupować.

Edytowany: 29 maja 2025 09:18

szarlej81
178
Wysłane: 29 maja 2025 09:45:52
Taaaaaa. Winne teraz środowisko. Gość w wieku 26 lat, pracujący w IPN, będąc już zamężnym mężczyzną posiadającym dziecko nie rozumiał kim są ludzie z którymi ramię w ramię nielegalne burdy urządzał. Przypominam też że pan Karol obecnie ma 42 lata i nadal "się nie wstydzi".

A w to, że goście biegający w polskim Sejmie w czapeczkach MAGA będą w stanie prowadzić podmiotową politykę wobec USA również między bajki włożę. Nie abym wierzył w jakąś ogromną asertywność drugiej strony w tej kwestii, tradycje "robienia laski" amerykanom wciąż są żywe, ale różnica jednak jest.

Tak w ogóle jeżeli chodzi o te kwestie to USA coraz wyraźniej dają do zrozumienia, że nie są w stanie jednocześnie walczyć z Rosją i Chinami a jeżeli będą musieli wybierać to ich priorytetem jest jednak Pacyfik. To nie zaczęło się wcale za Trumpa już Biden dawał takie sygnały. Stąd naciski Białego Domu na rozwijanie możliwości obronnych EU w celu odstraszania Rosji. Tymczasem polityka PIS sprowadza się aby z jednej strony oprzeć nasze bezpieczeństwo wyłącznie na USA a z drugiej próbują torpedować każdą europejską inicjatywę obronną tylko dlatego, że stali się niewolnikami własnej antyeuropejskiej retoryki. Jest to krótkowzroczne i dla Polski skrajnie niebezpieczne.

Trzaskowski wyróżnia się tu z PO na plus bo faktycznie nie ma w swojej historii różnych debilnych wpisów na temat obecnego prezydenta USA. Wyczuł moment kiedy warto było siedzieć cicho., więc ma czystą kartę aby rozmawiać zarówno z Amerykanami jak i Europą. Jeżeli miałbym pomijając oczywiste jego wady wskazać jakąś jedną jego zaletę to byłaby to właśnie ta kwestia.

Natomiast najlepszym dowodem na słabą pozycję obecnego rządu w EU jest przyjęcie w środę przez Komisję Europejską zmian do programu SAFE, które nie tylko pozwalają na włączenie do niego Borsuka i Kraba i praktycznie wszystko co jest produkowane w naszej zbrojeniówce, ale rozszerzają ten program, o komponent morski co pozwoli nam sfinansować z niego jakże potrzebną "Orkę".

Edytowany: 29 maja 2025 09:58

grum
PREMIUM
101
Wysłane: 29 maja 2025 09:50:22
szarlej81 napisał(a):
Taaaaaa. Winne teraz środowisko. Gość w wieku 26 lat, pracujący w IPN, będąc już zamężnym mężczyzną posiadającym dziecko nie rozumiał kim są ludzie z którymi ramię w ramię nielegalne burdy urządzał. Przypominam też że pan Karol obecnie ma 42 lata i nadal "się nie wstydzi".

Ależ pan Karol Nawrocki wykonał w rozwoju olbrzymi krok. Zwłaszcza miedzy 26 rokiem życia a 42 rokiem życia. Tam gdzie kroczy blady strach pada na emerytów, zwłaszcza tych z mieszkaniami komunalnymi hello1

Przekaz PIS się trochę zmienił. Teraz mamy faceta prosto "z ludu".... robotnicza rodzina etc.
Edytowany: 29 maja 2025 09:51

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 29 maja 2025 10:09:35
szarlej81 napisał(a):

A w to, że goście biegający w polskim Sejmie w czapeczkach MAGA będą w stanie prowadzić podmiotową politykę wobec USA również między bajki włożę. Nie abym wierzył w jakąś ogromną asertywność drugiej strony w tej kwestii, tradycje "robienia laski" amerykanom wciąż są żywe, ale różnica jednak jest.

Tak w ogóle jeżeli chodzi o te kwestie to USA coraz wyraźniej dają do zrozumienia, że nie są w stanie jednocześnie walczyć z Rosją i Chinami a jeżeli będą musieli wybierać to ich priorytetem jest jednak Pacyfik. To nie zaczęło się wcale za Trumpa już Biden dawał takie sygnały. Stąd naciski Białego Domu na rozwijanie możliwości obronnych EU w celu odstraszania Rosji. Tymczasem polityka PIS sprowadza się aby z jednej strony oprzeć nasze bezpieczeństwo wyłącznie na USA a z drugiej próbują torpedować każdą europejską inicjatywę obronną tylko dlatego, że stali się niewolnikami własnej antyeuropejskiej retoryki. Jest to krótkowzroczne i dla Polski skrajnie niebezpieczne.

Trzaskowski wyróżnia się tu z PO na plus bo faktycznie nie ma w swojej historii różnych debilnych wpisów na temat obecnego prezydenta USA. Wyczuł moment kiedy warto było siedzieć cicho., więc ma czystą kartę aby rozmawiać zarówno z Amerykanami jak i Europą. Jeżeli miałbym pomijając oczywiste jego wady wskazać jakąś jedną jego zaletę to byłaby to właśnie ta kwestia.

Natomiast najlepszym dowodem na słabą pozycję obecnego rządu w EU jest przyjęcie w środę przez Komisję Europejską zmian do programu SAFE, które nie tylko pozwalają na włączenie do niego Borsuka i Kraba i praktycznie wszystko co jest produkowane w naszej zbrojeniówce, ale rozszerzają ten program, o komponent morski co pozwoli nam sfinansować z niego jakże potrzebną "Orkę".

Ach, oczywiście! Trzaskowski, ten nieskazitelny mąż stanu o żelaznych i stałych poglądach i krystalicznie konsekwentnej biografii. Człowiek, który wywodzi się z salonów, gdzie Che Guevara byłby witany oklaskami — dziś objawił się jako jedyny w PO z “czystą kartą” w kontaktach z USA. Cóż za wygodna metamorfoza!

Wspierający lewicową agendę z zapałem, dziś milczeniem lub ukłonami w prawą stronę buduje sobie pozycję globalnego mediatora. Geniusz! Bo przecież wiadomo, że brak stanowiska to też stanowisko — najlepiej płynne, zależne od sondażu.

I ten heroiczny kontrast z “czapkami MAGA”. Bo, jak rozumiem, sam fakt że ktoś krytykuje Bidena na Twitterze przekreśla mu prawo do prowadzenia suwerennej polityki zagranicznej? W przeciwieństwie do Trzaskowskiego, który prowadzi ją tylko wtedy, gdy Unia pozwoli, a Berlin zaakceptuje. Taka niezależność, że aż duma rozpiera.

No i jeszcze IPN. Bo przecież wiadomo — jak ktoś w młodości poszedł na demonstrację i nie spalił flagi USA, to już do końca życia nie ma prawa głosu. Ale spokojnie, jak Trzaskowski kiedyś zmieni zdanie, to z pewnością powiemy, że “wyczuł moment”.

Nie rozumiesz też co znaczy to że kogoś znasz od lat. Wtedy rozumiem, że "uczciwy człowiek" odcina złe znajomości i nie ma kłopotu, i że każdy przestępca trąbi o tym że był w więzieniu, a Trzaskowski - cóż robię sobie zdjęcia z tysiącami ludzi w tym z pedofilem - i mówi nie wiedziałem - sprawa załatwiona - to są podwójne standardy. Czy nie lepiej pokazywać takim ludziom, że można żyć inaczej. W Twojej definicji "uczciwego człowieka" nie i to jest kolejna różnica między nami.

Tak, zdecydowanie – przyszłość Polski to milczenie, oportunizm i ciągłe balansowanie między własnym PR-em a redakcją „Le Monde”. To się nazywa polityka zagraniczna XXI wieku.

Twierdzenie, że PiS „torpeduje każdą europejską inicjatywę obronną”, jest zwyczajnie nieprawdziwe.

Po drugie, rząd PiS aktywnie wspierał Fundusz Wsparcia Ukrainy, działania w ramach PESCO (stała współpraca strukturalna w obszarze obronności), a także inicjatywy związane z europejską mobilnością wojskową. Początkiem stałej współpracy strukturalnej w dziedzinie obrony i bezpieczeństwa była notyfikacja podpisana 13 listopada 2017 r. - również przez Polskę.

Oparcie się na sojuszu z USA nie wyklucza równoczesnej współpracy w Europie. PiS, co więcej, wielokrotnie podkreślał, że nie ufa retoryce “europejskiej autonomii strategicznej”, gdy sprowadza się ona do osłabienia NATO i amerykańskiej obecności. To nie jest torpedowanie, tylko wyraz realistycznej polityki — opartej na faktach, że to USA są jedynym państwem zdolnym dziś do realnego odstraszania Rosji.

Równie dobrze można by powiedzieć, że część polityków PO „torpedowała” NATO, skoro przez lata otwarcie wzywali do „europejskiej armii” alternatywnej wobec NATO. Merytorycznie to żaden argument.
Edytowany: 29 maja 2025 10:21

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 29 maja 2025 10:19:48
Panowie! Apeluję o dbałość o nasz język ojczysty. Zamężne to bywają kobiety a mężczyźni to bywają żonaci. Toteż ówczesny magister Karol Nawrocki będąc żonatym i dzieciatym 26-letnim facetem z pełną świadomością popełnił przestępstwo biorąc udział w bójce (pewnie niejednej) a terez bez żenady się tym chwali. Co do środowiska/pochodzenia z ludu rzeczonego kandydata na najwyzszy urząd w państwie. A to piękny potrójny axel z lądowaniem na głowie. Jestem na tyle stara że pamiętam jak bodajże 18 (?) lat temu mój (niestety ciągle) sąsiad z Zoliborza czyli Jarosław Kaczyński publicznie pogardliwie wytknął Donaldowi Tuskowi 'podwórkowe wychowanie' podkreślając własną elitarność. Wtedy to on pochodzący z warstwy społecznej od ponad 100 lat rządzącej Polską czyli postszlacheckiej inteligencji było OK a Tusk z podwórka był emanacją gorszego sortu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

103 104 105 106 107

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,855 sek.

tydvwnjw
bghgnumv
jwqerdok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
syamyqyy
qgegklwl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat