PARTNER SERWISU
cclqpyni
108 109 110
StaryLis
55
Wpisów: 116
Wysłane: 16 października 2025 14:14:28 przy kursie: 67,30 zł
1ketjoW napisał(a):
Chciałbym wiedzieć, czy na wszystkich transakcjach zarobiłeś.

To przecież oczywiste, że na dłuższą metę nie da się zarobić na wszystkich transakcjach (tu chyba Avocado nawet nie musi odpowiadać). Ważne, żeby zarobić więcej, niż się straciło. Satysfakcja w rodzaju "a nie mówiłem" jest gratis. Psychicznie "najzabawniejsze" do poradzenia sobie są sytuacje, w których miało się rację, ale w pozycję weszło się zbyt wcześnie i rynek postanowił najpierw wykonać dalszy absurdalny ruch w kierunku sprzecznym z Twoim rozumowaniem, jakby tylko po to, aby Cię z pozycji wyrzucić.

Moje inwestycje: Portfel StaregoLisa
Edytowany: 16 października 2025 14:16

StaryLis
55
Wysłane: 16 października 2025 14:24:41 przy kursie: 67,30 zł
Avocado napisał(a):
StaryLis napisał(a):
jedna klasa aktywów, na której CFDekach regularnie ponad połowa klientów XTB zarabia.

ooo ciekawe - moze nie doczytalem - o ktora chodzi?

CFD na akcje.

1ketjoW
PREMIUM
953
Wpisów: 5 381
Wysłane: 16 października 2025 15:02:12 przy kursie: 67,30 zł
StaryLis napisał(a):
1ketjoW napisał(a):

To przecież oczywiste, że na dłuższą metę nie da się zarobić na wszystkich transakcjach (tu chyba Avocado nawet nie musi odpowiadać). Ważne, żeby zarobić więcej, niż się straciło. Satysfakcja w rodzaju "a nie mówiłem" jest gratis. Psychicznie "najzabawniejsze" do poradzenia sobie są sytuacje, w których miało się rację, ale w pozycję weszło się zbyt wcześnie i rynek postanowił najpierw wykonać dalszy absurdalny ruch w kierunku sprzecznym z Twoim rozumowaniem, jakby tylko po to, aby Cię z pozycji wyrzucić.

Więc nie ma sensu podawać jednej wybranej transakcji na poparcie swojej tezy. To chciałem pokazać.

Avocado
26
Wpisów: 491
Wysłane: 17 października 2025 14:44:30 przy kursie: 67,20 zł
1ketjoW napisał(a):

nie - z moich obserwacji wynika, iz to pytanie nie ma zadnego znaczenia juz od okolo 1 transakcji dziennie (buy lub sell), a jest kompletnie bez sensu przy wiekszej czestotliwosci. jak pewnie wiesz sa rozne techniki tradingu, wiekszosc z nich zaklada znaczny nawet % pojednyczych transakcji na minus. wazne jest to, zeby te na plus zarobily na te na minus i jeszcze cos gorka. generalnie uwazam, ze przyzwyczajanie sie do swoich decyzji podjetych w przeszlosci i proba ich obrony w przyszlosci, co jest typowe dla amatorow zarabiania na wszystkich transakcjach, w szczegolnosci w sytuacji zmiany na rynku, jest irracjonalne.

podany wynik byl po zamknietym okresie wg prostego wzoru (wyplacona_kasa - wplacona_kasa) / wplacona_kasa

Avocado
26
Wysłane: 17 października 2025 14:47:13 przy kursie: 67,20 zł
StaryLis napisał(a):
CFD na akcje.

tego akurat nie probowalem, a widac warto. na razie mam tylko jakies mikro doswiadczenie z akcjami na wprost (np. XTB), ale przede wszystkim indexy i towary.

grum
PREMIUM
104
Wpisów: 975
Wysłane: 17 października 2025 15:34:06 przy kursie: 67,20 zł
Spółka powoli zaczyna się zachowywać lepiej od rynku. ;-)

krawędź
15
Wpisów: 167
Wysłane: 21 października 2025 20:10:54 przy kursie: 68,54 zł
Opowiem Wam historię nie z tej Ziemi - to może uświadomi niektorych jak XTB kroi klientów.
Kupiłem 0,84 lota na gaz - pozycja długa. Kupiłem bo poniekąd byłem zmuszony...
Miałem pozycję 7 dni - nie była ona duża 0,84 lota. Za SAMO utrzymywanie pozycji zapłaciłem 517 pln !!!
Gdybym trzymał 35 dni to koszt wyniósł by ponad 2500 pln !!!

Uważacie że to jest normalne ????
Znacie jakieś inne BM które funduje swoim klientom takie atrakcje ?

StaryLis
55
Wysłane: 21 października 2025 22:10:30 przy kursie: 68,54 zł
Tak, uważamy, że to jest normalne. Koszty są przecież z góry znane i różnią się w zależności od tego, na czym grasz, a przy zajmowaniu pozycji krótkich są zwykle wielokrotnie mniejsze (najczęściej kilkudziesięciokrotnie mniejsze), czasem nawet zerowe. Kiedy zajmuję jakąkolwiek pozycję zawsze zwracam na nie uwagę. Jeśli są dla ciebie zbyt wysokie, graj intraday.

StaryLis
55
Wysłane: 21 października 2025 23:12:01 przy kursie: 68,54 zł
krawędź napisał(a):

Skoro byłeś poniekąd zmuszony to jak rozumiem potraktowaleś CFD jako ubezpieczenie. Bo do grania nikt nikogo poniekąd nie zmusza. Za 500 zł. dostałeś ubezpieczenie na tydzień, a teraz narzekasz, że drogo, może PZU dałoby lepszą ofertę?

Avocado
26
Wysłane: 22 października 2025 06:39:07 przy kursie: 68,54 zł
krawędź napisał(a):
Kupiłem 0,84 lota na gaz - pozycja długa.

ale w zasadzie to co cie zdziwilo? u innych brokerow tez bys zaplacil, ale byc moze w innej formie/czasie. w xtb masz rolowanie co miesiec i swapy codziennie - wszystko jest w miare przejrzyscie opisane.

jesli szukasz tanszych i bardzo plynnych instrumentow - polecam CFD na indeksy (us100, de30) i waluty (np. EURUSD) oraz na towary zloto i rope w szczegolnosci.

zupelnie inna sprawa jest sam natgas, ktory doluje od 2 lat - na gazie oplacalo sie grac jak ceny byly rzedu 6-8k - teraz tak sobie, ale jak masz przymus wewnetrzny, to kto ci zabroni...

krawędź
15
Wysłane: 22 października 2025 08:39:41 przy kursie: 68,54 zł
StaryLis napisał(a):
krawędź napisał(a):

Skoro byłeś poniekąd zmuszony to jak rozumiem potraktowaleś CFD jako ubezpieczenie. Bo do grania nikt nikogo poniekąd nie zmusza. Za 500 zł. dostałeś ubezpieczenie na tydzień, a teraz narzekasz, że drogo, może PZU dałoby lepszą ofertę?

Byłem zmuszony bo przerzucenie kapitału na NORMALNY rachunek zajeło by 2-3 dni

krawędź
15
Wysłane: 22 października 2025 08:46:30 przy kursie: 68,54 zł
Avocado napisał(a):
krawędź napisał(a):
Kupiłem 0,84 lota na gaz - pozycja długa.

ale w zasadzie to co cie zdziwilo? u innych brokerow tez bys zaplacil, ale byc moze w innej formie/czasie. w xtb masz rolowanie co miesiec i swapy codziennie - wszystko jest w miare przejrzyscie opisane.

jesli szukasz tanszych i bardzo plynnych instrumentow - polecam CFD na indeksy (us100, de30) i waluty (np. EURUSD) oraz na towary zloto i rope w szczegolnosci.

zupelnie inna sprawa jest sam natgas, ktory doluje od 2 lat - na gazie oplacalo sie grac jak ceny byly rzedu 6-8k - teraz tak sobie, ale jak masz przymus wewnetrzny, to kto ci zabroni...

Jeżeli nie podasz brokera który tak samo robi to bedzie oznaczało ze zwyczajnie kłamiesz.

Nie wiem na czym to polega - XTB kroi klientów a jest grupa zaślepionych fanatyków XTB którzy bedą temu zaprzeczac i wymyślać jakies fntasyczne historie. Jeszcze nie rozumieja dlaczego u innych BM jest SWAP. Wiec tłumaczę - SWAP jest po to aby wyrównać pozycję klienta i jest on NEUTRALNY dla klienta!!! To jest proste łatwe do zrozumienia i nie jest argumentem przeciwstawnym dla XTB. W XTB SWAP kroi klienta
SWaP jeszcze jest na walutach ale tam niweluje różnice na stopach procentowych określonych krajów - to też nie jest wymysł jakiegoś BM

To są podstawy inwestowania na CFD którego nie rozumieją fanatycy XTB

krawędź
15
Wysłane: 22 października 2025 08:49:52 przy kursie: 68,54 zł
StaryLis napisał(a):
krawędź napisał(a):

Mistrzu to teraz powiedz gdzie mozna kupić fizycznie gaz w Henryhub, aby trzeba go było zabezpieczać CFD i to jeszcze na pozycję DŁUGAbinky binky binky binky
Twój wpis jest totalną kompromitacja tylko ty nawet tego nie rozumiesz

krawędź
15
Wysłane: 22 października 2025 08:58:42 przy kursie: 68,54 zł
EDUKACJA

SWAP - jest to działanie aby spowodować wyrównanie wartości pozycji i jest dla KLIENTA NEUTRALNE - klient nie traci i nie zyskuje.
CFD są terminowe i mają taka niespodziewana prawidłowość że wygasają o miesiąc albo 3 miesiace

Przykład GAS - kontrakty terminowe miesieczne - co miesiąc wygasaja i na drugi dzień wchodzą następne z nastęnego miesiąca

Masz pozycje długą za 3,0 - kontrakt majowy wygasa i na drugi dzien wchodzi czerwcowy ktory kosztuje 3,5 - w tym momencie masz zysk 0,5, ale jest SWAP który jest różnica między tymi kontraktami i wynosi on -0,5 aby klient nic nie zarobił ani też stracił

masz pozycje krótką za 3,0 wchodzi kontrakt 3,5 - tracisz 0,5 ale SWAP tobie wyrównuje 0,5 pln aby zmiana kontraktów dla klientów była neutralna

SWAP na waluty - Zimbabwe stopy 250% Japonia 1%
Jeżeli kupujesz walute zimbabwe to trzymając rok tracisz 250% na SWAPIE, a na jenie tracisz 1%

SWAP to nie są OPŁATY jak w XTB - to jest wyrównywanie neutralizacja dla klienta

StaryLis
55
Wysłane: 22 października 2025 09:33:18
krawędź napisał(a):
StaryLis napisał(a):
krawędź napisał(a):

Mistrzu to teraz powiedz gdzie mozna kupić fizycznie gaz w Henryhub, aby trzeba go było zabezpieczać CFD i to jeszcze na pozycję DŁUGAbinky binky binky binky

Chłopcze, jestem w stanie wymyślić wiele teoretycznych sytuacji, w których jako zabezpieczenie można potraktować taką długą pozycję. Ale wszystkie są teoretyczne, a tu raczej nie ma sensu teoretyzować. Co za absurd. Jak już się nauczysz w szkole, co to korelacja dowiesz się przy okazji, że takie "ubezpieczenie" mogłoby dotyczyć również czegoś innego niż "gaz w Henryhub".
Sorry, ale przez chwilę myślałem, że rozmawiam z kimś odrobinę bardziej rozgarniętym, zapomniałem się.

MODERATOR
81
Wpisów: 216
Wysłane: 22 października 2025 09:38:13
Przypominam jedną z podstawowych zasad forum: rozmawiamy o spółce, nie o użytkownikach portalu.

krawędź
15
Wysłane: 22 października 2025 09:56:46
StaryLis napisał(a):
krawędź napisał(a):
StaryLis napisał(a):
krawędź napisał(a):

Chłopcze, jestem w stanie wymyślić wiele teoretycznych sytuacji, w których jako zabezpieczenie można potraktować taką długą pozycję. Ale wszystkie są teoretyczne, a tu raczej nie ma sensu teoretyzować. Co za absurd. Jak już się nauczysz w szkole, co to korelacja dowiesz się przy okazji, że takie "ubezpieczenie" mogłoby dotyczyć również czegoś innego niż "gaz w Henryhub".
Sorry, ale przez chwilę myślałem, że rozmawiam z kimś odrobinę bardziej rozgarniętym, zapomniałem się.

Napisałem konkretna sytuację do ktorej się odniosłeś. Nie wiem po co teraz takie "fikołki"

Jeszcze mi zacznij udowadniać ze CFD słuzy do zabezpieczania pozycji a nie jest zwykłym lewarem do grania w dwie strony hello1 hello1 hello1

StaryLis
55
Wysłane: 22 października 2025 10:13:58
Nie trzeba było kłamać:
Cytat:
Kupiłem bo poniekąd byłem zmuszony

W moim świecie takie stwierdzenie oznacza coś zupełnie innego niż "chciałem sobie pograć na lewarze". Nie chcę już tracić czasu na te jałowe pogaduszki, nie będę ci więcej odpowiadał.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość, Rif
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE xtb
  • Awaria w XTB po starcie sesji na Wall Street
    Awaria w XTB po starcie sesji na Wall Street

XTB zalicza kolejną dużą awarię. W poniedziałek po starcie sesji na Wall Street aplikacja popularnego brokera nie działa.

• Asseco Poland ciągnie w dół mWIG40, w grze KGHM, CD Projekt i XTB
    Asseco Poland ciągnie w dół mWIG40, w grze KGHM, CD Projekt i XTB

Przedpołudniowa część piątkowej sesji na giełdzie w Warszawie upływa pod znakiem spadków. Szczególnie mocno traci mWIG40, któremu ciąży kolejna przecena na akcjach Asseco Poland. Z tej spadkowej tendencji rano próbował wyrwać się WIG20, ale realizacja zysków na akcjach KGHM i CD Projekt sprowadziła byki do parteru.

108 109 110

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,347 sek.

bybptyxt
kmtgazue
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 849,75 zł +384,25% 96 849,75 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +57 011,41 zł 241,54% 124 772,41 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 578,99 zł 22,80% 24 699,73zł
xrokgssz
tgqlxxpp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat