Witam serdecznie

. To ja się wcisnę w dyskusję z omówieniem raporciku za 3q2009.
Na wstępie muszę powiedzieć, że informacja dodatkowa zawiera mnóstwo info o instrumentach finansowych, opcjach i tego typu kwiatkach. Dla zainteresowanych jest całe 10 stron.
Z kolejnego ciekawego tematu, to mowa jest o planowanym połączeniu spółek grupy i restrukturyzacji. Połączenie będzie zorganizowane w drodze wydania akcji za majątek spółek.
Przychody ze sprzedaży wzrosły nieznacznie w porównaniu do 2q2009 o 7%. Za to w porównaniu do 3q2008 aż o 16%. W tym czasie – w sensie od roku – praktycznie nie zmieniła się rentowność przychodów: od 2 do 6%. Struktura segmentowa przychodów uległa nieznacznym zmianom w porównaniu do poprzedniego roku. Zdecydowanie wzrosło znaczenie segmentów chemia i budownictwo podczas gdy spadło znaczenie produkcyjnego. Takiego poziomu rentowności raczej nie można uznać za zadowalający.
W aktywach nie widzę nic ciekawego. Struktura oraz poszczególne wartości nie zmieniły się istotnie w porównaniu do półrocza 2009. Wartość należności praktycznie nie zmieniła się w odniesieniu do poprzedniego kwartału. To dobrze nawet przy wzroście sprzedaży, bo oznacza, że sprzedajemy do bezpiecznych klientów.
W kapitałach własnych to samo. Spółka wyliczyła rozwodnienie zysku przypadającego na 1 akcję z 26 na 22 grosze. Sam powód wyliczenia rozwodnienia nie został dokładnie opisany. Wspomniano o potencjalnych akcjach. Jako że jestem trochę nie w temacie (nie śledzę na bieżąco komunikatów ze spółki), to nie wiem, co może je rozwadniać – program opcji menedżerskich, opcje na akcje czy jeszcze coś innego. Opcje menedżerskie w grupie są. Ale zastanawiam się po prostu, czy nie ma jeszcze jakiegoś czynnika.
Bardzo istotna jest wartość zobowiązań handlowych – sięga prawie wartości aktywów trwałych i równa się kwartalnym przychodom ze sprzedaży. W mojej ocenie to jest bardzo wysoki poziom. Może to oznaczać, że grupa ma bardzo długie okresy kredytowe (to pozytyw) lub po prostu słabo spłaca (to gorzej).
Przepływy netto z działalności operacyjnej są ujemne. Zysk ponad 150 baniek został skonsumowany przez kapitał obrotowy. W samym 3q2009 te przepływy są dodatnie. Przepływy z inwestycyjnej ponownie ujemne – za kwotę ponad 200 baniek grupa zakupiła środki trwałe i wnip. W bilansie nie widać tego wzrostu ale może to wynikać z bardzo wysokiego poziomu amortyzacji i umorzeń lub odpisów. W samym 3q2009 te przepływy też były ujemne. Jeżeli chodzi o działalność finansową, to przepływy netto były dodatnie. Jest to wynikiem zaciągnięć kredytów i emisji obligacji. W samym 3w2009 też dodatnie. W sumie cash flow istotnie ujemny, co nie napawa optymizmem.
Przykro mi ale nie mogę napisać nic więcej. SF jest pełne informacji finansowej i księgowej ale niewiele mięsa biznesowego i odniesienia się do trendów.