0 Dołączył: 2008-10-03 Wpisów: 1 086
Wysłane:
11 grudnia 2008 19:51:52
przy kursie: 2,08 zł
 kliknij, aby powiększyćKurs uporał się z oporem na 1,87. Następnym oporem jest ograniczenie wynikające z górnego ograniczenia kanału wzrostowego w okolicach 2,60. W przypadku pokonania (wg mnie b. prawdopodobne) możliwe jest uformowanie się przyspieszonego kanału wzrostowego.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-16 Wpisów: 262
Wysłane:
11 grudnia 2008 20:17:23
bossa.pl/analizy/techniczna/el... kliknij, aby powiększyćnie jestem pewien, ale taka formacja świec japońskich to chyba jest spadająca gwiazda co oznacza spadek. Gra pod jutrzejszą konferencję i przyszłotygodniowe wyniki? Pytanie brzmi czy to tylko w ramach kanału wzrostowego będzie czy znowu zawirowanie z kursem? Dzięki yarol za wykresik
Edytowany: 11 grudnia 2008 20:56
|
|
0 Dołączył: 2008-11-20 Wpisów: 4
Wysłane:
11 grudnia 2008 22:36:38
ferit napisał(a):bossa.pl/analizy/techniczna/el... kliknij, aby powiększyćnie jestem pewien, ale taka formacja świec japońskich to chyba jest spadająca gwiazda co oznacza spadek. Gra pod jutrzejszą konferencję i przyszłotygodniowe wyniki? Pytanie brzmi czy to tylko w ramach kanału wzrostowego będzie czy znowu zawirowanie z kursem? Dzięki yarol za wykresik taka formacja, to rzeczywscie spadek,ale przecież nie miało to dzisiaj miejsca. Dzisejsza świca to rising window. Podobnie jak 8. grudnia. Okno hossy pojawia się wtedy, gdy szczyt poprzedniego górnego cienia znajduje się poniżej najniższego punktu dolnego cienia aktualnej świecy. Okno bessy występuje, jeśli poprzednie minimum znajduje się powyżej aktualnego maksimum. Okna są formacjami kontynuacji trendu.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 11
Wysłane:
12 grudnia 2008 12:15:33
przy kursie: 1,93 zł
Alexy yarol dzięki wielkie za odpowiedź kilka dni temu, zapomniałem podziękować
|
|
0 Dołączył: 2008-11-16 Wpisów: 262
Wysłane:
12 grudnia 2008 16:39:59
nie wiem czy się cieszyć (w końcu przewidziałem trafnie spadek) czy martwić - bo na mój gust to takie spadkowe loty kursu mogą potrwać do środy, potem znowu w bok aż do jakiegoś "info" czyli do 18.12 - tu mnie może Alexey poprawić co do terminu... i ciekaw jestem tej strategii z konferencji
Edytowany: 12 grudnia 2008 16:45
|
|
0 Dołączył: 2008-12-01 Wpisów: 11
Wysłane:
12 grudnia 2008 20:54:20
słuchajcie, wiem ze z AT wynika ze spadek miał być, tyle że wydaje mi sie ze powinien on dzisiaj być o ok 1-2 eurocenty, a reszte załatwili spekulanci, korzystając ze strachu wywołąnego ogólnym spadkiem na giełdzie. wiem ze to może zabrzmieć troche jak życzenie ale wydaje mi sie ze w poniedziałek wystartujemy z ok 52 eurocentów. co sądzicie o tym?
|
|
0 Dołączył: 2008-08-01 Wpisów: 489
Wysłane:
12 grudnia 2008 23:19:08
na razie to jakby korekta bo zacnym wzroscie. jestesmy wszak duzo wyzej niz w zeszly piatek. powodow do niepokoju nie widze. jedyna pewna data to 18.XII - sprawozdanie polroczne. strategia ma byc gotowa do gwiazdki, czy zaprezentowana rowniez? mam nadzieje, milczenie byloby zlym sygnalem. zwracam uwage ze polskie fora od 3 dni zyly jakas tajemnicza "konferencja" ktora miala sie niby odbyc dzisiaj, nic takiego nie mialo miejsce, i nie bylo w ogole planowane - wymagana ostroznosc w czytaniu co ludzie pisza (zawsze!), jedyne pewne zrodlo wiedzy to strona firmy i austriackie portale gieldowe. jeszcze o spadkach: 2 dni temu Immofinanz (spolka matka) bez przyczyny znanej mi stracil chyba 15% w czasie jednej sesji, i spadl na 0,44 EUR. dzis zamknal po 0,55. innymi slowy - takie ruchy tu normalne. karty sa wciaz zakryte, gramy w ciemno. zbliza sie jednak wielkie "sprawdzam" In the name of all that which does not suck!
|
|
0 Dołączył: 2008-12-14 Wpisów: 38
Wysłane:
14 grudnia 2008 15:05:31
Witam,
obserwuje forum, ponieważ sam bawię się na Immo od kilku miesięcy. Alexey, konferencja w piątek była. Potwierdzono kontynuację prac nad nowym biznesplanem dla banków, zdementowano plotki o przejęciu (stąd moim zdaniem spadek w piatek po południu). Przeklejam tekst z jakiegoś portalu niemieckojęzycznego:
Die Aktien von Immofinanz und Immoeast sind mittlerweile der 1-Euro-Marke wieder näher als der Null-Linie (Immoeast 0,55 Euro; Immofinanz 0,54 Euro). Das hat wohl mit einem steigenden Optimismus der Anleger hinsichtlich der Fortführung der beiden Unternehmen zu tun. Wie berichtet arbeiten die beiden Immos an einem Business Plan, der den Banken in den kommenden Tagen vorgelegt werden soll. In der Zwischenzeit konnte Immofinanz auch Immobilienverkäufe im Ausmass von 130 Mio. Euro melden.
Nachdem die beiden CEOs Thomas Kleibl (Immofinanz, links im Bild) und Eduard Zehetner (Immoeast) bei einer Pressekonferenz Anfang Dezember auch von Interessenten für die beiden Unternehmen berichtet haben, kursiert am Markt zudem eine gewisse Übernahmefantasie. So berichtet "News" am Donnerstag ebenfalls von Kaufinteressenten und beruft sich dabei auf ungenannte Quellen.
Ohne Klärung der aktuellen Probleme - Intercompany Darlehen der Immoeast an Immofinanz, Forderung der Immoeast gegenüber der Immofinanz Beteiligungs AG, etc. - dürfte eine Übernahme aber eher ein Wunschszenario darstellen.
Może ktoś z Was dokładnie przetłumaczy, bo ja dostałem tylko kilka zdań od kumpla. Generalnie zastanawiam się czy cały wzrost nie był czysto spekulacyjny pod w/w konferencję. Powiem szczerze, że popuściłem troche wodze fantazji i zdziebko za dużo kasy mam w tym papierze bo na Immo gra jest zero-jedynkowa. Bentley albo karton na dworcu.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
14 grudnia 2008 15:13:14
a czy jest moze wiadomo czy raport pojawi sie z rana czy popoludniu 18.12?
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
14 grudnia 2008 15:17:35
"Akcjom IMMOEAST i IMMOFINANZ jest obecnie znowu bliżej do 1 euro niż do zera (IMMOEAST 0,55 euro; IMMOFINANZ 0,54 euro). Wynika to prawdopodobnie z rosnącego optymizmu inwestorów co do kontynuacji działalności przez obie firmy. Obie pracują nad nowym biznes planem, który w najbliższych dniach ma być zaprezentowany bankom. W międzyczasie Immofinance może również pozyskać kwotę rzędu 130 mln euro ze sprzedaży nieruchomości. "
[to nie jest dla mnie jasne] "Jak poinformowali na konferencji prezesi Thomas Kleibl (IMMOFINANZ, po lewej) i Eduard Zehetner (Immoeast), od początku grudnia spotykają się oni z rynkiem i klientami aby rozwiać wątpliwości do co "cudów" pojawiających się w mediach. Tak jak na przykład doniesienia z czwartku, które pochodzą z nieokreślonego źródła.
Bez wyjaśnienia aktualnych problemów - pożyczek między spółkami, oraz ich wzajemnych roszczeń - takie deklaracje stanowią raczej wyraz życzeń niż faktów."
Edytowany: 14 grudnia 2008 15:18
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-12-11 Wpisów: 2
Wysłane:
14 grudnia 2008 16:02:07
asiemie napisał(a):Witam,
obserwuje forum, ponieważ sam bawię się na Immo od kilku miesięcy. Alexey, konferencja w piątek była. Potwierdzono kontynuację prac nad nowym biznesplanem dla banków, zdementowano plotki o przejęciu (stąd moim zdaniem spadek w piatek po południu). Przeklejam tekst z jakiegoś portalu niemieckojęzycznego:
Die Aktien von Immofinanz und Immoeast sind mittlerweile der 1-Euro-Marke wieder näher als der Null-Linie (Immoeast 0,55 Euro; Immofinanz 0,54 Euro). Das hat wohl mit einem steigenden Optimismus der Anleger hinsichtlich der Fortführung der beiden Unternehmen zu tun. Wie berichtet arbeiten die beiden Immos an einem Business Plan, der den Banken in den kommenden Tagen vorgelegt werden soll. In der Zwischenzeit konnte Immofinanz auch Immobilienverkäufe im Ausmass von 130 Mio. Euro melden.
Nachdem die beiden CEOs Thomas Kleibl (Immofinanz, links im Bild) und Eduard Zehetner (Immoeast) bei einer Pressekonferenz Anfang Dezember auch von Interessenten für die beiden Unternehmen berichtet haben, kursiert am Markt zudem eine gewisse Übernahmefantasie. So berichtet "News" am Donnerstag ebenfalls von Kaufinteressenten und beruft sich dabei auf ungenannte Quellen.
Ohne Klärung der aktuellen Probleme - Intercompany Darlehen der Immoeast an Immofinanz, Forderung der Immoeast gegenüber der Immofinanz Beteiligungs AG, etc. - dürfte eine Übernahme aber eher ein Wunschszenario darstellen.
Może ktoś z Was dokładnie przetłumaczy, bo ja dostałem tylko kilka zdań od kumpla. Generalnie zastanawiam się czy cały wzrost nie był czysto spekulacyjny pod w/w konferencję. Powiem szczerze, że popuściłem troche wodze fantazji i zdziebko za dużo kasy mam w tym papierze bo na Immo gra jest zero-jedynkowa. Bentley albo karton na dworcu. to o czym piszesz to artykul a czwartku wsasadzie nie wnosi nic nowego
|
|
0 Dołączył: 2008-07-27 Wpisów: 2 112
Wysłane:
14 grudnia 2008 20:26:34
Pewnie sie trochę obsunie.Spadki może tonizować słaby złocisz polski.Też obserwuję ;) "Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 14 grudnia 2008 20:32
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
15 grudnia 2008 10:38:16
przy kursie: 1,86 zł
Kontrolnie wlazłem, palec na Enter :)
|
|
0 Dołączył: 2008-07-30 Wpisów: 1 169
Wysłane:
15 grudnia 2008 11:12:29
Dojedzie do 2 zyle? ;) Bo nie chce mi się siedzieć przed kompem ;)
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2008 12:02:22
Na podstawie tej informacji: IEA napisał(a):After receiving and reviewing the appraisal report submitted by external valuers, IMMOEAST AG hereby announces that the quarterly results for Q2 2008/09 will be affected by devaluations and writedowns totalling around EUR 1.02 bn.
The revaluation of the real estate portfolio will account for around EUR -465 m. This reflects the negative price developments in the real estate markets as a result of the large reduction in transaction volume compared to previous years. Furthermore, writedowns for real estate inventories and properties under construction will have a negative impact on results of around EUR -350 m; writedowns on accounts receivables and goodwill is around EUR -210 m. Financial results for the second quarter will also be negative at around EUR -510 m.
These effects will also have an impact on IMMOFINANZ AG's results within the scope of the full consolidation of IMMOEAST AG. Whether devaluations are also necessary at the other two regional holdings (IMMOAUSTRIA and IMMOWEST), and the possible scope thereof, is currently being determined as part of the ongoing preparation of the half-year report. zrobiłem proforma bilans i bardzo szacunkowy rachunek wyników. Suma bilansowa spadnie o około 15%, podobnie wartość księgowa. W zależności od struktury zobowiązań oraz sposobu ujawnienia strat i przeszacowań w kapitale własnym, rating spadnie z A- na BBB lub nawet BB. Zaznaczam, że będzie to już czwarty kwartał spadku. Czy o spółkę warto walczyć? Na pewno nie jeden zasadza się, żeby kupić nieruchomości za ułamek ich wartości.
|
|
0 Dołączył: 2008-08-01 Wpisów: 489
Wysłane:
15 grudnia 2008 12:52:44
no, to mamy pare godzin za soba i niezle emocje. do zamkniecia we Wiedniu jeszcze prawie 5 godzin... ogolnie - wyniki b. zle, ale przewidywalne. gra toczy sie na razie o to, czy IEA upadnie, a nie o to czy jest dochodowe. jak na bankruta potencjalnego, trzyma sie niezle, lepiej niz niezle. ja zreszta czytam te ujawnione liczby tak, ze skoro aktualizacja wycen nieruchomosci to 1 mld EUR, a ostateczny wynik o -0,5 mld, to biezaca dzialalnosc dala 0,5 mld do przodu. niemalo... naturalnie nie naganiam na nic. sam na intraday tradingu stracilem dzisiaj -1%, a bylem juz 3% do przodu ;) swoja droga kto sie tak bawi, musi miec notowania online z Wiednia wykupione. dzis ok 10.00 byl moment, ze Wieden wisial juz na dolnych widlach (0,44 EUR czy jakos tak), a u nas na K stalo jeszcze 2,00. wtedy wyszedlem za pierwszym razem, i po niedlugiej chwili odkupilem za 1,83. a potem... potem chcialem byc jeszcze chytrzejszy ;) In the name of all that which does not suck!
|
|
0 Dołączył: 2008-08-27 Wpisów: 99
Wysłane:
15 grudnia 2008 18:33:26
Nowy art. dotyczacy IEA
von Irina Frühmann | 15.12.2008 | 16:17 A- A A+ Drucken Artikel weiterempfehlen zu den Kommentaren Immoeast: Das sagen Analysten zu den radikalen Abschreibungen
Die Analysten von UniCredit und Erste Group sehen die Milliarden-Eingriffe von Immoeast-Chef Eduard Zehetner mit Vorbehalt positiv. WB/Draper
Analysten sehen die Wertberichtigungen von Immoeast-Neochef Eduard Zehetner positiv
Analysten sehen diesen radikalen Schritt positiv, aber mit Vorbehalt: „Die massiven Abwertungen sind sinnvoll, wenn jetzt damit klare Verhältnisse geschaffen werden und es keine weiteren Negativ-Überraschungen gibt. Bei einem sich weiter verschlechternden Marktumfeld werden zwar weitere Anpassungen im Portfolio notwendig sein, diese sollten aber geringer ausfallen“, sagt Gernot Jany, Analyst der Erste Group.
Laut Alexander Hodosi, Analyst der UniCredit, hat Zehetner aus Vorsicht so stark abgewertet: „Das ist gut so, damit dürften die größten Brocken vom Tisch sein“.Hodosi vermutet, dass jetzt unter anderem „vorsichtshalber“ auch der umstrittene, verschwundene Bond abgeschrieben wurde, rund um den sich Constantia Packaging BV und die Immoeast einen Rechtsstreit liefern.
Baustopp in Moskau
Weiters nimt Hodosi an, dass auch bei den Entwicklungsprojekten „aufgeräumt“ wurde und große Entwicklungsprojekte wie etwa ein im Endausbau mit einer Milliarde € konzipiertes Moskauer Shoppingcenter gestoppt wurden. Hodosis Fazit: „Das Insolvenz-Szenario wird immer unwahrscheinlicher. Ich sehe die Entwicklung der Immoeast und auch deren Aktienkurs, der sich seit seinem Tiefstand von 21 Cent mehr als verdoppelt hat, durchaus positiv“. Die UniCredit hat Immoeast auf buy gestuft. Hodosi: „Für Anleger, die sich des Risikos bewußt sind, bietet sich hier eine interessante Chance“.
Zehetner, der früher als Finanzchef des Feuerfestherstellers RHI gemeinsam mit RHI-Chef Draxler Sanierungsgeschick bewies, wird auch von Wilhelm Rasinger, Chef des Interessenverbands für Anleger gelobt. Rasinger: „Das Management hat das einzig Richtige getan, es gibt keine Alternativen, als jetzt klare Verhältnisse zu schaffen“. Wesentlich sei für die weitere Entwicklung, dass die Mieterlöse steigen: „Alles weitere kann man jetzt nur abwarten“, sagt Rasinger.
Insider erwarten, dass am Donnerstag nicht nur die Ergebnisse im Detail präsentiert werden, sondern auch erste Erfolge der Bankengespräche. Ein Analyst dazu: „Wenn die Finanzierung für die kommenden zwölf Monate gesichert ist, wär das schon zufridenstellend“. Gdyby ktoś był tak uprzejmy i strescił w kilku zdaniach ten artykuł to bede wdzieczny:)
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2008 18:45:30
Ogólnie, że analitycy widzą jakieś szanse. Pozytywnie odbierają odpisy, chociaż są dla nich trochę za duże. Spodziewają się kolejnych, już mniejszych. Wstrzymano m.in. budowę w Moskwie, ale spółka ma płynność na 12 miesięcy i nie ma zagrożenia bankructwem. Reszta to lizanie sobie tyłków i gadanie że jak ktoś kupił w dołku to już zarobił.
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2008 19:06:11
Zacząłem kupować w zeszłym tygodniu od 1,46zł i papier mnie tak wciagnał że aż sie boje Szczególnie po tym co zobaczyłem dzisiaj...jak to mówia jazda bez trzymanki:^o ale co zrobili dzisiaj...kurs u nas na małym minusie,Wiedeń na małym plusie a obroty znowu bardzo duże...tutaj jeszcze sie bedzie działo,tylko żeby moje serce to wytrzymało:binky: P.S.WD serdeczne dzieki za jak zwykle szybką pomoc
Edytowany: 15 grudnia 2008 19:07
|
|
Wysłane:
15 grudnia 2008 21:20:41
Nie wiem czy to juz było ale chyba swieże;)
Immofinanz-Gruppe - Ball liegt jetzt bei den Banken Restrukturierungsplan und Fortführungsprognose den Banken präsentiert - Diese prüfen nun "wohlwollend"
Die Immofinanz-Gruppe hat am Montag - genau zur Monatsmitte, wie angekündigt - den sechs Kernbanken ein Restrukturierungskonzept inklusive Businessplan und Fortbestandsprognose präsentiert. Die Vertreter der sechs Banken (Erste, RZB, Bank Austria, WestLB, EuroHypo, HeLaBa) werden den Businessplan als Grundlage für das Restrukturierungskonzept nun "wohlwollend" prüfen, wie das Unternehmen am Abend mitteilt.
"Damit ist es uns plangemäss noch vor Weihnachten gelungen, einen wesentlichen Schritt zur weiteren Stabilisierung der Unternehmensgruppe zu erledigen", kommentiert Immofinanz-CEO Thomas Kleibl (im Bild) die Entwicklungen.
Immoeast-CEO Eduard Zehetner lässt ein bisschen in die Karten blicken. Wesentliche Bestandteile des Restrukturierungskonzeptes seien sowohl die eingeschlagene cash-orientierte Strategie als auch die konsequente Optimierung des Portfolios.
Die für das zweite Quartal angekündigten Wertberichtigungen der Immoeast auf die Entwicklungs-Projekte deuten bereits darauf hin, dass hier weitere Einschnitte erfolgt sind. Das Unternehmen hat in der Früh angekündigt, Wertberichtigungen und Abschreibungen im zweiten Quartal von insgesamt 1 Mrd. Euro vorzunehmen. Das Finanzergebnis wird zudem mit rund einer halben Mrd. Euro negativ sein. (bs) Nie wiem czy dobrze zrozumiełaem ale chyba chodzi o plan restrukturyzacji:-"
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.