0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
26 sierpnia 2009 11:12:54
przy kursie: 0,93 zł
jeszcze a propos sklepow widzialem wyzej, ze byla mowa
jest taki sklep, kolo pl. konstytucji w wawie, wlasciwie miedzy pl. konstytucji a pl. zbawiciela pod arkadami nie bylem tam juz ladna chwile, ale w zadnym sklepie w Polsce nie spotkalo mnie wczesniej nic tak profesjonalnego opis scenki: wchodze do sklepu, od razu pojawia sie sprzedawca - taki w srednim wieku, co pewnie juz 20 lat w tym sklepie pracuje - i tylko pyta na jaka okazje - praca, slub czy cos innego; po czym bez zbednej dyskusji zniknal na 3 moze minuty i wrocil z paroma garniturami w moim rozmiarze; nie musze dodawac, ze nawet o te wymiary nie spytal, po prostu miarka w oku. 2x tam bylem i za kazdym razem taka sama scenka byla, ja to bylem urzeczony. najgorsze, ze naprawde juz tam chcialem cos kupic i sie nie udalo...a w koncu sprzedaz sie liczy a nie potencjal pracownikow w kazdym razie z takim profesjonalizmem nigdzie wczesniej ani pozniej sie nie spotkalem; to byl oczywiscie salon bytomia
zdazylo mi sie natomiast w innym sklepie, ze pracownik nie chcial mi czegos sprzedac, i musialem zadzwonic do centrali firmy (akurat torun) zeby sie "cudownie znalazlo" i "bylo mozliwe". natomiast mysle, ze ludzie bardziej cenia wygode, i tacy pracownicy jak ten z bytomia to dla firmy skarb i normalnie powinien byc czescia wartosci niematerialnych i prawnych ;)
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
26 sierpnia 2009 11:37:06
odnosnie produktow to ujme to tak - musialem sprawic sobie nowy garnitur, wiec w pierwszej kolejnosci uderzylem do Bytomia, przeszedlem przez Vistule i cos tam jeszcze, a skonczylem Sunset Suits (po raz kolejny). co z tego, ze maja garnitury z fajnych jakosciowo materialow i ze kolorostyka jest rowniez ok, skoro problem jest z krojem i obsluga. ze sklepu Bytomia wyszedlem zaraz po tym, gdy sprzedawczyni na moja uwage, ze spodnie sa za luzne, odpowiedziala powaznie 'to Pan se paskiem scisnie'. podobnie w kolejnych sklepach - nie potrafia sensownie doradzic, skompletowanie garka z roznych kompletow nie wchodzi w rachube - byle wcisnac produkt, a przynajmniej takie od lat mam doswiadczenie z tymi sklepami. dlatego po raz kolejny kupilem w SS - podpowiedzi na co zwrocic uwage, co dobrac, co wchodzi na rynek a co zen wychodzi, nie ma problemu z rozkompletowaniem, czy zwezeniem spodni/marynarki - nie czulem sie, jakby ktos na sile chcial mi cos wcisnac, lecz faktycznie chcial mi pomoc w dobrym wyborze. ostatnio nawet sie dowiedzialem, ze poszerzanie/zwezanie jest dozywotnie. no i cena. moze przypadek (kilka razy?) a moze za duzo wymagam - dopoki nie zmieni sie nic w kwestii podejscia do klienta to dobrze nie bedzie, zwlaszcza ze czasy 'czego? grzecznie pytam.' juz sie koncza. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 299
Wysłane:
31 sierpnia 2009 13:15:04
przy kursie: 0,97 zł
Jakas jazda sie na Bytomiu zaczela, moze juz wynik ktos zna
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-08-24 Wpisów: 4
Wysłane:
31 sierpnia 2009 13:26:38
przy kursie: 0,97 zł
moj kolega kupil ponad 100 tysi w pakietowach...mowie jak najbardziej powaznie...................
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
1 września 2009 19:11:16
Raport to mały dramacik. Spółka utraciła zyskowność operacyjną i od 3 kwartałów jest na dużym minusie. Skonsumowała już 15 mln zł wartości księgowej, tak szybko to idzie. Z tej racji rating spadł jej na nieprzyjemny poziom CCC+, który zwiastuje kłopoty. W II kwartale spólka redukowała zapasy, czyli mniej kupowała niż sprzedawała, odzyskując 2 mln zł gotówki operacyjnej, czym podratowała się na bardzo krótko. Przychody to nawet tak szybko nie spadają, a nawet korzystnie przesunęły się z hurtu do detalu. Jednak mimo niezłej marży, spółka traci pieniądze - pisze że to z powodu niekorzystnych kursów walut w imporcie, ale to koszty sprzedaży wzrosły w ciągu roku o prawie 50%, do 16 mln zł (29% przychodów) - pochodząc ze wzrostu czynszów w centrach handlowych, gdzie bazą cennikową jest euro. W raporcie nie widzę pomysłów na wyjście z tej sytuacji. A samo się nie polepszy - spółka zaczyna się podduszać.
|
|
6 Dołączył: 2008-10-24 Wpisów: 213
Wysłane:
15 września 2009 22:42:43
Dostali prestiżowy kontrakt... www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...Ciekawe jak tam idzie przebudowa, czy budowa "biurowca"
|
|
0 Dołączył: 2009-06-01 Wpisów: 48
Wysłane:
15 września 2009 23:12:57
dzisiaj spekulacyjny wzrościk... a na koniec tygodnia cena wróci do 0,80... wchodzenie teraz w akcje firm odzieżowych mija się z celem...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-14 Wpisów: 9
Wysłane:
22 września 2009 00:02:35
przy kursie: 0,91 zł
Zejście ceny do 0,80 to raczej życzenie a nie analiza. Firma zdobywa prestiż, a z rynku znikają firmy konkurencyjne, lub się dławią. Myślę że Bytom może to wykorzystać. Obecnie jest to trudny okres dla firm odzieżowych, ale poziomy z przed kilku miesięcy będą prawdziwą okazją.
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 187
Wysłane:
11 października 2009 18:45:19
przy kursie: 0,91 zł
Inwestorsi chca objac nowa emisje akcji ... ciekawe, jeszcze kilka tygodni temu, nie byli chetni na obligacje zamienne, ktorych wielkosc mniej wiecej odpowadala zapowiadanej emisji dla Investrosow ... wtedy nie chcieli odsetek i relatywnego bezpieczenstwa obligacji a teraz obejmuja akcje ... co sie zmienilo? jak dobry Samarytanin chca wesprzec spoleczke w ciezkich czasach? widza ukryta wartosc? wola dolozyc i niz ryzykowac strate utraty watrosci 25% udzialow? - a moze chca dostac wiecej za pakiet kontrolny ? wycena 50 mln za kogos kto nie zarabia jest i tak dosc wysoka. ciekawe ...
|
|
0 Dołączył: 2009-05-19 Wpisów: 29
Wysłane:
9 listopada 2009 08:37:45
przy kursie: 0,88 zł
Jak myślicie czy to coś zmieni w Bytomiu to czyli podjęcie uchwały o podwyższeniu kapitału zakładowego Spółki w drodze emisji nie więcej niż 4.500.000 Akcji na okaziciela serii M z wyłączeniem prawa poboru dla dotychczasowych Akcjonariuszy, o wartości nominalnej 1,00 (jeden) złoty każda w drodze subskrypcji prywatnej, (…W dniu 3 listopada 2009 roku zostało zawarte „Porozumienie określające zasady objęcia akcji Zakładów Odzieżowych Bytom S.A.”, w którym Inwestors Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych S.A. wyraziło zainteresowanie objęciem całej emisji akcji serii M w kwocie 4.500.000 zł,) - podjęcie uchwały o podwyższeniu kapitału zakładowego Spółki poprzez emisję 4.600.000 Akcji serii N z prawem poboru dla dotychczasowych akcjonariuszy Spółki, o wartości nominalnej 1,00 (jeden) złoty każda (Za każdą posiadaną akcję, Akcjonariuszowi przysługuje jednostkowe prawo poboru, przy czym do objęcia jednej Akcji serii N uprawnia posiadanie 10 jednostkowych praw poboru. Cena emisyjna akcji serii N wynosi 1,00 (jeden) złotych) (po ostatnich emisjach z prawem poboru to niezbyt dobrze to widzę) - podjęcie uchwały w sprawie zmiany liczebności Rady Nadzorczej Spółki obecnej kadencji, (może zmniejszą liczebność rady albo dodadzą swych ludzi z Inwestors) - podjęcie uchwał w sprawie zmiany składu osobowego Rady Nadzorczej Spółki obecnej kadencji (nastąpi wymiana na członków Inwestor?) - podjęcie uchwały w sprawie zmiany wynagrodzenia Członków Rady Nadzorczej Spółki. Na pewno Inwestors wzmacniają swe wpływy można powiedzieć że zaczynają dyktować warunki. Bardzo mnie ucieszyło to „w oparciu o pozytywną rekomendację odnośnie perspektyw Z.O. "Bytom" S.A. wydaną przez analityków Domu Inwestycyjnego Investors S.A „ ale czy to co dobre dla Inwestors będzie dobre dla drobnicy czyli dla nas i o jaką perspektywę chodzi ? Czy to chodzi o rok dwa albo 10 lat. Dzięki za wszelkie przemyślenia Wasze spojrzenie może rzuci mi trochę światła na tą spółkę.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-25 Wpisów: 19
Wysłane:
10 listopada 2009 17:43:36
przy kursie: 0,89 zł
Uprzejma prosba do Watchdoga....  Dalbys rade zerknac na ostatni raporcik? Tak jak pisales we wrzesniu - chyba "dramacik"?
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
10 listopada 2009 23:50:15
Sytuacja na koniec kwartału - bardzo zła, gorsza niż była: www.stockwatch.pl/gpw/bytom,wy...Wszystkie ważne wskaźniki i wielkości ekonomiczne dla spółki poszły w niekorzystną stronę. Trudno wyłonić jeden najgorszy, może trzykrotny spadek sprzedaży produktów w ujęciu kwartalnym - już nie handluje swoimi, tylko cudzymi, co swoją drogą głupie nie jest. Ale czy wystarczy? Spółka wręcz niknie w oczach. Nawet zmiany w kapitale, odpisy na upadające spółki, nie są tak ważne jak dramatyczne pogorszenie się działalności handlowej. Plusem jest przedłużenie linii kredytowej, z tym że zastawione są udziały w spółce zależnej. Bytom żyje chyba tylko nadzieją na zyski z kontraktu dla UEFA. Pewnie na to konto dostanie zastrzyk kapitałowy od Investorsów, którzy dorzucą 4,6 mln złotych rozwadniając kapitał o około 10% (bardzo podobnie jak IDM na Kolastynie). Zarząd twierdzi, że to właśnie koniec kłopotów, wszystkie koszty restrukturyzacji władowane są w III kwartał, z sukcesem zakończył sie plan oszczędnościowy i teraz będzie tylko lepiej. No to sprawdzę za kwartał.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
12 listopada 2009 11:14:45
dzieki WD za komentarz ! ostatni kwartal rzeczywiscie byl slaby, tym bardziej ze zwykle trzeci kwartal dla tej spolki jest najlepszy w roku ... jak sprawy sie nie poprawia, to spolka moze miec klopoty z zakupem materialow na Euro 2012, zostaly jeszcze co najmniej 2 lata ... mnie ciekawi ruch Investorsow, dolozenie kapitalu + zmiany w radzie nadzorczej  moze to pierwszy krok do zmiany zarzadu lub zmian wsrod akcjonariatu. przyzam sie ze aktywnosc Investorsow korci mnie by wejsc w spolke ale z 2giej strony fundamenty odstraszaja i kaza traktowac akcje bardziej jak opcje call.
Edytowany: 12 listopada 2009 11:15
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
18 listopada 2009 16:56:25
moze zamiast garniturow bytom powinien zajac sie handlem ziemia? najwyrazniej niezle im idzie - cena 430 zl za metr w okolicy poznania + zarobek 25% w ciagu roku zastoju w nieruchomosciach - szacun normalnie 18.11. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 46/2009 napisał(a):Zarząd Z.O. "Bytom"S.A. informuje, iż w dniu 18.11.2009r. zawarł umowę zbycia nieruchomości - niezabudowanej działki o powierzchni 1237 m2, położonej w Sadach (gmina Tarnowo Podgórne, powiat Poznań). Stroną nabywającą jest Gospodarczy Bank Wielkopolski Spółka Akcyjna z siedzibą w Poznaniu. Cena zbycia działki wynosi 532.787 zł netto. Z.O. "Bytom" S.A. nabyły działkę w Sadach w dniu 25.02.2008r. za kwotę 425.000 zł netto. Nie istnieją powiązania pomiędzy Emitentem i osobami zarządzającymi i nadzorującymi Emitenta a nabywającym działkę.
|
|
Wysłane:
4 grudnia 2009 10:09:20
przy kursie: 0,86 zł
Był ktoś na walnym zgromadzeniu które odbyło się wczoraj tj. 03.12.2009. Jak tak to proszę o jakieś przemyślenia z walnego. Z góry dziękuje i pozdrawiam ps co myślicie o Pan Sławomir Ziemski który zwiększa zaangażowanie ps mam nadzieje że w końcu po tych "wszystkich kosztownych ruchach" Bytom zacznie przynosic zyski
|
|
0 Dołączył: 2009-11-07 Wpisów: 6
Wysłane:
5 grudnia 2009 21:36:37
przy kursie: 0,86 zł
Na co mają być spożytkowane pieniądze z prywatnej emisji akcji? Czy uważacie, że istnieją jakieś racjonalne przesłanki na zmianę nieciekawej sytuacji spółki? Może to nie jest czas na spółki odzieżowe
|
|
Wysłane:
7 grudnia 2009 14:39:46
przy kursie: 0,83 zł
pieniadze mają być na "na poprawę płynności finansowej Z.O. „Bytom” S.A. oraz dofinansowanie spółek zależnych Dolwis S.A. i Intermoda Fashion sp. z o.o. " ps czytał ktoś raport 51/2009 ale była "bitwa o władze" (raport dostępny na stronie Bytomia) Czy według was gdyby Inwestorsi mieli większy wpływ na społke to na plus czy na minus dla nas akcjonariuszy? Bo to że pozyskali lub pozyskają dodatkowe pieniadze z emisji to chyba na plus choć zwiąkszy się ilosć akcji?
|
|
0 Dołączył: 2009-08-11 Wpisów: 444
Wysłane:
15 lutego 2010 20:07:10
przy kursie: 0,77 zł
Czy ma ktoś papiery Bytomia? Ja dziś pobrałem po 0,66 zł mam nadzieje , ze troche odbicia sie należy
Jak technicznie to wyglada ? Prosze o pomoc
|
|
0 Dołączył: 2009-08-11 Wpisów: 444
Wysłane:
15 lutego 2010 21:54:35
przepraszam 0,76
|
|
PREMIUM
Wysłane:
16 lutego 2010 21:04:04
mam sentyment do tej spolki, byly czasy ze dawala sporo okazji do zarobku zwlaszcza po przyjsciu prezesa Sarapaty to spolki i pozniej gdy w spolke angazowal sie ING) - ale to bylo bardzo dawno temu ... kilka razy korcilo mnie by wejsc ale to co mnie powstrzymuje: - wydaje mi sie ze Bytom, glowna spolka stanela w miejscu, dotychczasowa siec pozwala sie utrzymac na powierzchni ale duzych wplywow gotowki nie widac ... - zakupiony Dolwis nie przynosi spodziewanych rezultatow, kiedys w dobrych czasach spolka organizowala cykilczne 1-2 razy w roku spotkania z inwestorami - pamietam ze myslala ze Dolwis moze byc wprowadzony na gielde w 2010 - na razie nic o tym nie slychac wiec wnioskuje ze nie szybko bedzie sie chwalil dobrymi wynikami - Intermoda ma wejsc na New Connect - mialem nadzieje, ze po Intermodzie pozostanie tylko siec sprzedazy, marka, brand manager i moze brand designer a cala reszta kosztow zostanie obcieta - widac zarzad wybral inna droge  zobaczymy - planowane wykupienie Cotton International - generalnie dobty ruch, przejmowana firma ma ok 30mln przychodow (nie pamietam dokladnej wartosci) i jak mowil prezes w Parkiecie - jest wysoce rentowna - i wlasciciel Cotton International zadowoli sie 10% pakietem akcji Bytomia .... - argument za to kreatywnosc (dobrze rozumiana) po przejeciu sterow przez Sarapate, to czego brakuje spolce to przekucie dobrych i smialych pomyslow na przynoszacy gotowke biznes Na razie Investorsi dokladaja do spolki, uwazam ze po jakims czasie beda chcieli ja sprzedac, lub beda szukali partnera branzowego ... - wtedy moze byc ciekawie. tyle z przemyslen :-) pozdrowienia
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.