PARTNER SERWISU
kxjugzas
82 83 84 85 86
mkk
mkk
0
Wpisów: 477
Wysłane: 5 grudnia 2009 22:04:37 przy kursie: 13,77 zł
Alexey napisał(a):
owner napisał(a):

co innego przebicie np wierzchołka z 12 listopada chociaż nawet w cenie zamknięcia i to się nie stało.

nie umiem tego autorytarnie zanegowac. tamta kreska miala 3 podparcia, ta ma 9. tamta trwala 4 miesiace, ta 9. to moze calkiem nic nie znaczyc, albo wiele znaczyc. po jednym dniu - zapewnie nic nie znaczy. cala AT to wszak rowniez probabilistyka, kazdy sygnal nie oznacza PEWNOSCI ze cos zajdzie, oznacza zaledwie prawdopodobienstwo. popatrz, za tydzien od teraz o ile bedziemy madrzejsi... salute

Kilka uwag metodologicznych. Zbiorę je tu do kupy w odpowiedzi na Twoje wątpliwości :)

1. Kreski rysuję namiętnie od stycznia 2007, bo mniej więcej wtedy z dziennikarza gospodarczego zaczynałem się stawać bardziej giełdowym :) Nie prezentowałem wcześniej moich dokonań bo uważałem, że bardziej u nas pasują moje uwagi "fundamentalne", ale skoro lubimy AT, to czemu nie.
2. Nie podoba mi się Twoja linia, bo ufam klasykom. John J. Murphy w swojej biblii dla każdego pisze (strona 62 polskiego wydania z 1999 roku "Prawidłowe wytyczenie linii trendu powinno uwzględniać cały zakres dziennych wahań cen" i dalej "Czasami przełamanie linii trendu w ciągu dnia nastręcza analitykowi wykresów wątpliwości, czy dotychczasowa linia nadal obowiązuje, czy też należy wyznaczyć nową. Pewnym kompromisem może tu być zachowanie dotychczasowej linii i dodanie na próbę nowej, do czasu, kiedy będzie więcej danych na temat tego, która z tych linii jest bardziej istotna." Koniec cytatu. Moim zdaniem i mówi mi to też doświadczenie, kreślenie linii trendu tak, jak to zrobiłeś, kasując kawałek świecy z 20 sierpnia choć dopuszczalne, jest ryzykowne...
Jeszcze większe ryzyko błędu popełniasz, pisząc o 9 punktach podparcia. Na Twoim wykresie nie ma ich tylu - podparcie to podparcie, a nie przejście linii trendu powyżej świecy. Możesz mieć 9 punktów podparcia w Twojej wersji, ale wtedy obcinasz kolejne świece - czyli mówiąc inaczej myślisz coraz bardziej życzeniowo.
Mój nauczyciel wykresów, a niezły był, to nie żart, mówił jak rysowałem takie zajebiste linie, które wszystko wyjaśniały, że są piękne, PODPIERAJĄ WYKRES, ale trendu nie pokazują... Podkreślam to moje zdanie - mogę się mylić... :)
3. Dlatego, że najlepsi traderzy korzystający z AT osiągają współczynnik sukcesu na poziomie gdzieś pod 70 proc. :) Formacje AT nie inaczej... :) i z analizą fundamentalną nie jest inaczej... Co potwierdza nasza zabawa w portfele budowane wg różnych wycen...

Giełda to niepewność.

I dlatego to piszę i rysuję wykresy. Dzielę się wątpliwościami i tyle. To powyżej nie chcę być odebrał jako złośliwość i pieniacką krytykę. Może dzięki twórczej wymianie poglądów więcej się nauczymy... :)

PS: I zgadzam się z Ownerem - i w kwestii obrotów i w kwestii analizy jakościowej świec. Ale wyjście ponad moją czerwoną linię, może również oznaczać próbę jej testowania potem od góry. Raju tu nie widzę absolutnie.

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 5 grudnia 2009 22:30:11 przy kursie: 13,77 zł
MKK szanowny, jak chodzi o cytaty ze slawnej 62. strony Murphy'ego, to badzmy precyzyjni i kompletni. Ja dopisze to co ty pominales ;)
"Ogolnie przyjeta regula mowi, ze kiedy przelamanie linii jest nieznaczne i dokonuje sie w ciagu dnia, a cena zamkniecia wraca do pierwotnej linii trendu, wowczas nalezy sie trzymac dotychczasowej linii, i nie zwracac uwagi na przelamanie"
Otoz tu mamy doczynienia DOKLADNIE z tym przypadkiem. Szerzej odpisze jutro, dobranoc!
In the name of all that which does not suck!

mkk
mkk
0
Wysłane: 5 grudnia 2009 22:42:34 przy kursie: 13,77 zł
Alexey napisał(a):
MKK szanowny, jak chodzi o cytaty ze slawnej 62. strony Murphy'ego, to badzmy precyzyjni i kompletni. Ja dopisze to co ty pominales ;)
"Ogolnie przyjeta regula mowi, ze kiedy przelamanie linii jest nieznaczne i dokonuje sie w ciagu dnia, a cena zamkniecia wraca do pierwotnej linii trendu, wowczas nalezy sie trzymac dotychczasowej linii, i nie zwracac uwagi na przelamanie"
Otoz tu mamy doczynienia DOKLADNIE z tym przypadkiem. Szerzej odpisze jutro, dobranoc!

Ależ ja to wiem i mówię, cytując inny kawałek powyżej o kompromisie. Możesz mieć rację - ja tylko mówię, że rzetelność nakazuje pokazanie innych scenariuszy w tym wypadku, bowiem Twoja kreska nie jest jednoznaczna. Tylko, albo aż tyle.

Aha i jeszcze jedno - bardzo ważne - narysujcie sobie linie trendu na wykresie tygodniowym. To ciekawe doświadczenie :)
Edytowany: 5 grudnia 2009 23:07

Morpheus
0
Wpisów: 5
Wysłane: 6 grudnia 2009 15:01:18 przy kursie: 13,77 zł
mkk napisał(a):
Alexey napisał(a):

Ależ ja to wiem i mówię, cytując inny kawałek powyżej o kompromisie. Możesz mieć rację - ja tylko mówię, że rzetelność nakazuje pokazanie innych scenariuszy w tym wypadku, bowiem Twoja kreska nie jest jednoznaczna. Tylko, albo aż tyle.

Aha i jeszcze jedno - bardzo ważne - narysujcie sobie linie trendu na wykresie tygodniowym. To ciekawe doświadczenie :)

Panowie, umówcie się na kawę gdzieś i porozmawiajcie sobie. Bo to mi przypomina trochę dyskusje akademickie, tylko, że tu nie ma przed kim się popisywać. A może okaże się, że któryś z was jest dużo starszy od drugiego i tym samym zyska sobie automatycznie należny szacunek :-)

Nie znam się na AT tak dobrze, żeby się mądrzyć na ten temat. Zresztą z moich uwaznych obserwacji dotychczasowych analiz publikowanych wszem i wobec Syg. nie raz wyglądało jak rakieta z opóźnionym zapłonem, ale niestety AT na tym papierze jak do tej pory niewiele wnosi, bo za dużo się papierem spekuluje. Póki co skłaniam się ku analizie fundamentalnej na tym papierze. Z tego punktu widzenia na szybkę poprawę wyników nie ma co liczyć, chyba, że której z podanych ostatnio info rozstrzygnie się na korzyść spółki. Wówczas byłbym spokojny o moje pieniądze. Albo kontrakt, albo strategiczny inwestor branżowy może tu coś zmienić. Obawiam się jednak niestety, że nadzieje na jedno i drugie moga okazać się płonne. Mam ten papier od 2 lat i tyleż go obserwuję. Do tej pory nie miałem wyjścia - zostałem długofalowym inwestorem. Teraz przez chwilę chciałem dokupić papier, ale wciąz nie jestem do końca przekonany.

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 6 grudnia 2009 15:33:55 przy kursie: 13,77 zł
Morpheus ma racje; ta dyskusja nic nie wnosi. W zasadzie to moje dotychczasowe wszystkie dyskusje z mkk nic nie wniosly. Totez meska decyzja: zaprzestaje ich. mkk drogi: over and out. salute
In the name of all that which does not suck!

tasior
0
Wpisów: 22
Wysłane: 6 grudnia 2009 16:31:45 przy kursie: 13,77 zł
Ja dodam tylko do waszych powyzszych dywagacji -bo zostało to pominięte albo wspomniane tylko pobieżnie- że w sierpniu br. mieliśmy największe obroty miesięczne w historii (3,413mln)-licząc od października 1995- w ubiegłym miesiącu (listopad), byly to 4 najwyższe obroty w historii (2,024 mln) w tym miesiącu po -4 dniach sesyjnych- mamy 0,909mln czyli jak tendencja sie utrzyma mówiąc kolokwialnie idziemy na maxa. Jesli to będzie max na białej świecy miesięcznej i udało by sie wyjśc pierwszy raz od lutego 2007 powyżej ParSAR na wykresie miesięcznym... technicznie będzie pięknie Whistle sporo w tym gdybania i przypuszczeń to co jest pewne to obroty które tutaj mieliśmy a one pokazują ze nie mamy doczynienia z drobinicą na tym papierze (przynajmniej nie tylko ;) ) widzę tutaj "Szanse na sukces" ale z bliskimi/mądrymi stopami...

danek197
0
Wpisów: 317
Wysłane: 6 grudnia 2009 19:38:58 przy kursie: 13,77 zł
Pismaki z PArkietu podgrzaly atmosfere i jak zawsze okazalo sie ze to ploty :) czekam na domkniecie luki

mkk
mkk
0
Wysłane: 7 grudnia 2009 13:51:45 przy kursie: 14,85 zł
Alexey napisał(a):
Morpheus ma racje; ta dyskusja nic nie wnosi. W zasadzie to moje dotychczasowe wszystkie dyskusje z mkk nic nie wniosly. Totez meska decyzja: zaprzestaje ich. mkk drogi: over and out. salute

Dla mnie wniosły - widzisz niektóre rzeczy inaczej i to twórcze jest - przynajmniej dla mnie :)

anre
0
Wysłane: 7 grudnia 2009 14:21:10 przy kursie: 14,85 zł
Jedziemy z kursem do góry, ciekawe na ile to jest stały trend. hello1

kaczmarzyk
0
Wpisów: 53
Wysłane: 7 grudnia 2009 14:26:03 przy kursie: 14,85 zł
??
do gory????
na razie to nie wiele ale spadlo...

anre
0
Wysłane: 7 grudnia 2009 14:29:04 przy kursie: 14,85 zł
Już jest 14 zł. Dzisiaj zarobek 50 gr na akcji.

wkm3
0
Wpisów: 468
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:07:07 przy kursie: 14,85 zł
dobrze że zatrzymałem długoterminowo:) miałem farta że fundy też chyba czasem patrzą na fundamenty, pozycję rynkową i dłuższy horyzont...salute

KrzysztofJerzy
0
Wpisów: 114
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:27:12 przy kursie: 14,85 zł
wkm3 napisał(a):
dobrze że zatrzymałem długoterminowo:) miałem farta że fundy też chyba czasem patrzą na fundamenty, pozycję rynkową i dłuższy horyzont...salute

Ja przepraszam bardzo, ale skąd ten wzrost??? (który nie ukrywam, jest dla mnie sporym zaskoczeniem)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:27:24 przy kursie: 14,85 zł
wkm3 napisał(a):

A o jakich "fundamentach" mówisz,powiec coś więcej...

mame
0
Wpisów: 4
Wysłane: 7 grudnia 2009 15:54:39 przy kursie: 14,85 zł
Maniek napisał(a):
Spółka jest tania jak barszcz.... i to wystarczy. Ci co kupują liczą że tańsza już nie będzie, i że wyjdzie na prostą. A jak ktoś liczy że kupi super spółkę z super fundamentami bez ryzyka w cenie C/WK = 0,5 to musi albo cofnąć się w czasie o kilka miesięcy, albo mieć nadzieję że znów zaatakuje ostra bessa.
salute

Zgadzam się z przedmówcą chociaż sądziłem ze nastąpi to troszkę później - tzn bliżej ogłoszenia wyników za IV kwartał...

joint
0
Wpisów: 98
Wysłane: 7 grudnia 2009 16:00:03 przy kursie: 14,85 zł
Zgadzam się również z Mankiem i dzisiaj też wszedłem. Też mnie to zaskoczyło, że tak ostro poszło w górę, ale znaczniej taniej chyba nie będzie już, a każda nawet plotka ostro pcha kurs do góry.

kaczmarzyk
0
Wpisów: 53
Wysłane: 7 grudnia 2009 16:10:19 przy kursie: 14,85 zł
hello1 elegancko :)
jeszcze w piatek wszyscy straszyli ale warto bylo to przetrzymac ;)
ladnie dzis poszlo :) cieszy mnie to...

mirekadam74
0
Wpisów: 43
Wysłane: 7 grudnia 2009 16:14:15 przy kursie: 14,85 zł
wkm3 napisał(a):

W przypadku tej spółki o fundamentach to raczej trudno mówić w pozytywach.Warto zerknąć na ostatni raport albo prościej-odsyłam do komentarza szanownego WD z 12.11 lub 13.11

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 7 grudnia 2009 16:24:23 przy kursie: 14,85 zł
pop napisał(a):

Spółka przestaje tonąć, jest wystarczająco duża, żeby w przypadku powrotu koniuktury zbierać kase z dużych przetargów.
CWK najniższe w sektorze (pomijam Techmexy i inne wynalazki). FF>50% a w akcjonariacie fundy, które muszą w końcu zacząć kupowac inne papiery niż W20.
Gdyby C/Z było dodatnie, takiej promocji by nie było.

Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 7 grudnia 2009 16:34:53 przy kursie: 14,85 zł
iktorn napisał(a):
pop napisał(a):

Spółka przestaje tonąć, jest wystarczająco duża, żeby w przypadku powrotu koniuktury zbierać kase z dużych przetargów.
CWK najniższe w sektorze (pomijam Techmexy i inne wynalazki). FF>50% a w akcjonariacie fundy, które muszą w końcu zacząć kupowac inne papiery niż W20.
Gdyby C/Z było dodatnie, takiej promocji by nie było.

Dzieki za chociaż jedną profesjonalną odpowiedź,pomijając,czy się zgadzam,czy nie ,ale sensowniej to brzmi,niż porównanie do barszczu czerwonego jak wczesniej...wave .
Natomiast tym co koniecznie chcą odniesień do barszczu,to mogę wymienić jeszcze tańsze spółki-np.Kolastynę,IBsystem,Swarzędz...-Tam też jest i niska cena i niskie C/WK...:)
A tak na serio,jesli ktoś ma nowe ciekawostki fundamentalne,to wpisujcie,ja nic nowego nie wiem(poza tą dziwną plotką w piątek),choć trzeba obiektywnie przyznać,że technicznie w piątek był rzeczywiście sygnał kupna,mniej lub bardziej klarowny,ale był...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE sygnity

82 83 84 85 86

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,379 sek.

etcmyjmq
mdkajwhv
oxccjzqu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jinnpeue
xkhzfabq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat