bB86 napisał(a):
Dlatego np. swego czasu pewne rzeczy, pewne myki Kolańskiego przy powiększaniu swojego pakietu, które zauważyłem w raportach Jutrzenki, spowodowały moje wyjście..
A czy tu aby nie mamy właśnie do czynienia z "pewnym mykiem"?
Nie miałem w sobie zbyt wiele entuzjazmu gdy Lotos emitował akcje dla Skarbu Państwa po 22,07 zł., ale jakże dżentelmeński był tamten kurs ze strony SP w porównaniu z obecnym zachowaniem Czechowicza. Jak byśmy się czuli, gdyby w swoim czasie na walnym Lotosu, które odbyło się 30 czerwca i na którym przegłosowano emisję dla Skarbu Państwa ustalono kurs tejże emisji na poziomie średniej ceny z ostatnich 3 miesięcy?
Zaintrygowała mnie ta liczba "3". Dlaczego Czechowicz ustalił dla siebie cenę wyliczoną ze średnich cen zamknięcia dla właśnie 3 ostatnich miesięcy (a nie np. 1, 2 czy 4)?
Uznałem, że najprawdopodobniej wziął sobie do serca sławetny cytat:
Cytat:[...] policzysz do trzech. Ani mniej, ani więcej. Trzy jest liczbą do której policzysz, a liczbą twojego liczenia będzie trzy. Nie policzysz do czterech, ani do dwóch, chyba, że w czasie liczenia do trzech. Pięć jest wykluczone.
Gdy doliczysz do trzech, które będzie trzecią liczbą z kolei [...]
, który znajdziemy gdzieś pod koniec filmiku:
www.wykop.pl/link/165189/monty...Szczerze wątpię, by motywacje prezesa były inne, ale dla przyzwoitości dodam tylko, że gdyby średnia zostałaby ustalona na podstawie kursów zamknięcia z innego (niż 3 miesięczny) okresu przed podpisaniem umowy, byłaby inna. I tak dla:
- 1 miesiąca wyniosłaby 5,63 zł.
- 2 miesięcy = 5,22 zł.
- 3 miesięcy (okres przyjęty za wiążący) =
5,18 zł.- 4 miesięcy = 5,27 zł.
Dopiero dla dłuższych okresów kurs robi się niższy niż przyjęty w tej emisji (5,11 zł. dla 5 miesięcy).