PARTNER SERWISU
ibpqfglg
1 2 3

jak to jest? pytanie o buy and hold

niedzwiedz
0
Wpisów: 119
Wysłane: 26 sierpnia 2008 14:45:45
Przemyslalem sobie strategie buy and hold. Sprobuje wyluskac z niej co nieco takich filarow. Pytanie do WDoggie :-) na koncu wywodu.

1. Jesli sprzedajesz dopiero po zarobieniu na prowizje za kupno i sprzzedaz to zarobiles.
Chwilowo nie zajmujmy sie tym, czy na obligacjach zarobilbys wiecej. ZAROBILES. To mowi HOLD w strategii buy and hold.

2. Jeśli sprzedajesz jako stop loss, albo mowiac "kurwa nie ma sensu, spada i bedzie spadac" to STRACILES. O stratach strategia buy and hold nic nie mowi.

3. pytanie: czy mozna okreslic prawdopodobienstwo ze stosujac strategie buy and hold i trzymajac powiedzmy kilka(nascie) lat, wejdziesz w punkt 1 a nie 2? WDog bedzie wiedzial, o co pytam. Mysle, ze zna cyferki :-) bo lubi Buffeta :-) tylko czy sie nimi podzieli....

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 26 sierpnia 2008 23:20:22
Cenny temat...
- Strategia ma bardzo wielu zwolenników, bo jest prosta, zrozumiała i zakłada bezczynność (pozwala na uciekanie od trudnych decyzji).
- Jednocześnie ma bardzo wielu krytyków, którzy podkreślają i na wielu przykładach dowodzą, że nie działa.
- Jedni i drudzy mają swoją rację. Strategia jest jak wszystko inne: spełnia swoje zadanie gdy jest zastosowana odpowiednio, a nie życzeniowo i na oślep.

Buffet mówi bardzo prosto: kup akcje dobrej spółki po świetnej cenie i trzymaj je na zawsze.
Tutaj każde słowo jest ważne, a więc:
- dobra spółka -> analiza fundamentalna
- świetna cena -> odpowiedni moment niedowartościowania
- na zawsze -> 20-30 lat

...a i wtedy nie można spać spokojnie, więc bym dodał od siebie:
- inwestuj tylko te pieniądze, z którymi już kompletnie nie wiesz co zrobić, albo zapomniałeś, że je masz.

Jest to nic innego, jak zrobienie z giełdy lokaty, bo długofalowe zyski też nie będą wielkie. Średnio 15-20% rocznie to byłby wynik godny pozazdroszczenia.

Odpowiadając na pytania, strategia nie mówi, kiedy sprzedawać, tylko żeby nigdy nie sprzedawać. To się spełni dopiero wtedy, gdy odrobisz lekcję fundamentalną. Z holdowania Toory nic nie będzie, choćbyś czekał i 200 lat...

Strategia mówi o stratach: trzymaj, odrobisz. Nic dziwnego, że dla Toory nie zadziała.

A najważniejsze co dla mnie mówi ta strategia, to: Kup i zapomnij że istnieje giełda. Szkoda życia i nerwów.
A ja właśnie ją lubię i dlatego coś tam sobie holduję, ale tylko do momentu jak się wyczerpią wzrosty. A to też staram się wyniuchać z połączenia wskaźników z cyklami rynku.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 27 sierpnia 2008 00:30:49
Strategia kup i trzymaj,dobra tylko na końcówkę bessy.
Z tej cytryny zwanej giełdą da się wycisnąć więcej niż te kilkanaście %.
moja strategia jest podobna,nawet pozytywna:)
''Z wyjątkiem kupowania bankrutów na minimach i blue chip'ów na górce,spoko.Cokolwiek byś nie kupił,długoterminowo jesteś zarobiony.''
Cała sztuka w określeniu tej długoterminowości. :angry3:
"Fortuna favet fortibus"

WatchDog
50
Wysłane: 27 sierpnia 2008 00:34:39
I tu jest właśnie ta subtelna różnica: Cokolwiek, ale nie Byle co!

niedzwiedz
0
Wpisów: 119
Wysłane: 27 sierpnia 2008 08:09:20
No tak. Czyli sprowadza sie do tego, co juz nie pamietam kto powiedzial: W odpowiednio dlugiej perspektywie wszyscy bedziemy martwi.

DEX
DEX
0
Wpisów: 184
Wysłane: 1 września 2008 23:40:49
szooler napisał(a):
Strategia kup i trzymaj,dobra tylko na końcówkę bessy.
Z tej cytryny zwanej giełdą da się wycisnąć więcej niż te kilkanaście %.
moja strategia jest podobna,nawet pozytywna:)
''Z wyjątkiem kupowania bankrutów na minimach i blue chip'ów na górce,spoko.Cokolwiek byś nie kupił,długoterminowo jesteś zarobiony.''
Cała sztuka w określeniu tej długoterminowości. :angry3:

No własnie ! Długoterminowo to sie umiera !

szooler
0
Wysłane: 2 września 2008 22:50:26
niedzwiedz napisał(a):
No tak. Czyli sprowadza sie do tego, co juz nie pamietam kto powiedzial: W odpowiednio dlugiej perspektywie wszyscy bedziemy martwi.

Tu Niedźwiedź nie trzeba się powoływać na filozofów,żeby dojść do podobnego wniosku...

Długoterminowość strategii dla każdego co innego znaczy.Dla mnie np długoterminowa inwestycja to 5 lat.Dłużej bym nie wytrzymał z papierem evil4
"Fortuna favet fortibus"

WatchDog
50
Wysłane: 23 października 2008 20:34:39
Jest taki serwis, całkiem niemały, fool.com, ponoć niezależny, ma swoje zasługi i nie raz świetne teksty.
W całości hołduje strategii 'kup i trzymaj'.
A oto wyniki z dzisiaj ze stronki:

kliknij, aby powiększyć

Właściwie cały czas jest świetnie. Wszystkie produkty zielone. Jako porównanie do indeksu... bandhead
Ale na ryzyko systematyczne nic nie poradzili. Straty w ujęciu rocznym od kilkunastu do prawie 30% (a jeden jeszcze gorzej).
Brak cięcia strat...
No i i oczywiście nadal zalecają 'trzymaj' tym co już kupili.
Ważne: dla tego kto cały czas ma akcje, zakładany długi horyzont staje się teraz jeszcze dłuższy.
Niestety, marna pociecha, że można mieć straty mniejsze nawet o 26% od indeksu, skoro straty to po prostu straty.

tadekmazur
9
Wpisów: 1 151
Wysłane: 21 stycznia 2009 06:15:47
Strategia buy and hold obecnie przeżywa najcięższe chwile w swojej historii. Właściwie można powiedzieć że się kompromituje.
Jednak paradoksalnie od dzisiaj można ją spokojnie stosować, choć na pewno nie w przypadku pojedynczej spółki tylko wobec zdywersyfikowanego portfela.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 21 stycznia 2009 09:44:27
strategia tylko dla osoby ktora ma wielka kase i chce objac sporo akcji.
EEX

vega_pl
0
Wpisów: 37
Wysłane: 22 stycznia 2009 23:49:41
Chętnie bym wykonał jakiś sensowny wariant b&h. Konkretnie miałoby to polegać na zajęciu w bessie sporej ilości pozycji i trzymaniu tych z których nie wylecę do upadłego. Aż znowu w tv będą pokazywać że w Indiach masowo powstają Koła Gospodyń Inwestujących.
Tyle plan, a wyjdzie pewnie jak zwykle. Póki co ćwiczę cięcie strat, bo dawniej robiłem to mocno niechętnie. Wręcz uśredniając w dół, na szczęście w sporych odstępach. I tak po bańce internetowej zacząłem kupować i trzymać za wcześnie. Per saldo straszna krzywda mi się nie stała ale w chwili kiedy trzeba było zainwestować konkretniej byłem zbyt zniesmaczony stratami i przespałem moment :angry1:
czasem gorzej dostać po psyche niż kieszeni

btw. witam i pozdrawiam wszystkich.
Podoba mi się tu, gadacie z sensem i nie walicie obrazków z rakietami i wodospadami :)

szooler
0
Wysłane: 22 stycznia 2009 23:53:30
Witaj.

B&H?Ja już zacząłem angel4
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 22 stycznia 2009 23:54

vega_pl
0
Wpisów: 37
Wysłane: 23 stycznia 2009 01:31:07
Ja w zasadzie też, ale to na razie jakie 10% tego co w ehemm.. strategicznych planach. Nawet się nie pokaleczyłem za bardzo, choć dzisiejszej sesji za cholerę nie czułem. I mimo niby przemyślanej taktyki wykonałem jakiś radosny daytrading żeby wyjść z papieru po niższej średniej zakupu.
Już to widzę jak utrzymam papiery latami mając takie ataki przekonania że jestem mądrzejszy od rynku
kliknij, aby powiększyć

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 23 stycznia 2009 08:50:11
szooler napisał(a):
Witaj.

B&H?Ja już zacząłem angel4

swiadomie czy przypadkowo ?:blackeye:

szooler
0
Wysłane: 24 stycznia 2009 00:03:10
Trochę z musu.Ale świadomie.:blackeye:
"Fortuna favet fortibus"

laukas
0
Wpisów: 74
Wysłane: 1 kwietnia 2009 21:50:53
Strategia bliska mojemu sercu, ale łatwo powiedzieć - kupić tanio dobrą spółkę. Nawet Buffet niedawno przekonał się, że taniość i siła spółki są trudne do określenia.
Zakładam jednak, godząc się na ryzyko jak w każdej działalności gospodarczej, że stabilne spółki o wysokim lub średnim ratingu bezpieczeństwa i niskim C/WK (często na poziomie 0,4-0,7 WK lub wyższym ale z dużym portfelem zamówień lub w silnej branży) mają już dziś atrakcyjne ceny na okres 3-5 lat. Jeśli dziś te spółki są drogie, to kiedy miałyby mieć rozsądną cenę? Jak cena dojdzie do 0,1-0,3 obecnej WK? Oznaczałoby to serię niewyobrażalnych strat w całej gospodarce.
Edytowany: 1 kwietnia 2009 22:17

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 10 czerwca 2009 15:46:06
Postanowilem troche odswiezyc watek,bo wydaje mi sie ze dno bessy mamy juz za soba i to niezly okres na budowanie portfela B&H. Moze jakies propozycje konkretnych spolek,ktore bylyby idealne w tej strategii? Dla mnie dobrze wygladaja :KPX,SNS,NBL. Wrzucilbym jeszcze LCC,choc ostatnio wydaje sie byc drogi,to za 3 latka ta cena okaze sie mega promocja. thumbright

Pozdrawiam wszystkich! wave
"Privatize the gains,socialize the losses"

Becket
0
Wpisów: 52
Wysłane: 14 czerwca 2009 18:16:50
Podobnie jak adamos też myśle o LCC. Wszystkie projekty, które spółka ma podane na stronie są narazie w fazach przygotowań. Najbardziej wyczekiwanym jest chyba ten SkyTower. Okres koło 2-3lat, czyli takie fajny dłuższy termin na tę spółkę king tak myśle, że jego realizacja a później oddanie do użytku sprawi, że ceny pójdą w górę...
co o tym myślicie ? Takie realizacje będą mieć wpływa na wycene spółki i ich akcji ?

tak z innej beczki- znajomy wpłacił już zaliczke na jeden apartament w Sky... jak mi powiedział jaki metraż i ile zł/m2 to sie przeraziłem. Metraż to prawie jak dom, a cena to chyba ładnych kilka tyś złblah5

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 14 czerwca 2009 18:44:05
Ja dorzuciłbym Fasing, MOJ, Complex
Z w/w posiadam tylko symboliczną ilość CMX
Jest jeszcze kilka ciekawych spółek, tylko operacyjnie różnie przędą więc na razie wstrzymam się z sugerowaniem którejkolwiek
Tak tylko dodam, że według mnie do strategi b&h dobrze dobierać spółki o znikomym ff

nfs
nfs
1
Wpisów: 127
Wysłane: 17 czerwca 2009 12:04:47
MERCOR
Ma niezłe wskaźniki. Takie same były też wyniki. Kurs jest bliski minimum od debiutu. Myślę, myślę......jeszcze troche poczytam.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,379 sek.

cnjvkswh
rnwksnbs
mrntuufq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ohmhcvis
xhxvikbl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat