PARTNER SERWISU
ztwsflhg
88 89 90 91 92
mir_oslaw
0
Wpisów: 106
Wysłane: 2 stycznia 2010 23:36:47 przy kursie: 14,32 zł
Tak to musi się odbić czasami wielką czkawą i rozmową z wielkim białym uchem blaa... yyyy... eeeee. Ja pracuję w TPSA a SYGNITY (wcześniej Computerland) było dużym kontrahentem. (Głównie KSP Krajowy System Paszportyzacji: PASTEL, ARCTUS-CL, Centrala) Sam współpracowałem z firmą przy tworzeniu PASTELa, który dla tej firmy i pod kątem kontraktu był jednym z kluczowych projektów, umów)
Teraz jestem po stronie kosztów, znam wszystkie umowy TP jakie są podpisane na utrzymanie, dostawy itp.
Dla SYGNITY, WASKO żródło od TP już pomału wysycha i słusznie, że walczą o publiczne projekty. Niestety te istotne przegrywają, bo 112 to nadal branża telekomunikacyjna i projekt publiczny, który powinni byli wygrać i się postarać, ale znowu ktoś dla akconariuszy dał ciała. Nie nauczyli się, że jest konkurencja i muszą dostosowywać ceny do realiów, aby móc wygrać i zarabiać.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 3 stycznia 2010 00:13:40 przy kursie: 14,32 zł
life napisał(a):
Bardziej do mnie przemawia blaa...blaa... niż mocne ręce i uśrednianie w dół :)
Lubie też powiedzenie : to musi odbić :)
Pozdr.

Przepraszam,a co uczyniło pana Buffeta miliarderem,no przecież nie kurczowe trzymanie się trendu i przerzucanie kapitału tam gdzie się coś dzieje.Podejrzewam nawet,że interes życia to zrobił na kupowaniu na dołachblackeye ,a jeśli nawet się pomylił,to miał czas i pieniądze,by uśrednić w dół.A potem już tylko odcinał kupony. :)
Przyjmijmy,że Sygnity to wartość(na polskim rynku).Nie przetrwa sama,to zostanie wchłonięta(czyli przetrwaAngel )wave
"Fortuna favet fortibus"

mir_oslaw
0
Wysłane: 3 stycznia 2010 01:02:11 przy kursie: 14,32 zł
No sorry ale Ty powołujesz się obrót całodzienny. Rynek to nie jest 2-graczy którzy sprzedają między sobą ale setki, tysiące.
Pokuszę się i policzę:
wolumen/liczba transakcji/ obrót w tyś. (obrót podzielę przez 2)
31.12.2009: 42 548 / 191 / (1 218 475)/2
średnia wymiana akcji na jedną transakcję: 223 szt
średnia wartośąć transakcji: 3189 zł

a teraz weźmy Twojego ostatniego pika z wykresu:
przyjmę skumulowany bo wydaje mi się dość wysoki z interwałów 60 minutowych:

29.12.2009: 308 722 / 943 / (8 908 339 ) / 2
średnia wymiana akcji na jedną transakcję: 327 szt
średnia wartośąć transakcji: 4723 zł

14.12.2009: 172 680 / 321 / (4 809 502 )/2
średnia wymiana akcji na jedną transakcję: 537 szt
średnia wartośąć transakcji: 7491 zł

pirwszy przykład skrócona sesja bez roztrzygnięcia i nie wiadoma w którą stronę iść
drugi przykład silny spadek
trzeci przykład zaufanie i wzrost kursu

mir_oslaw
0
Wysłane: 3 stycznia 2010 01:12:20 przy kursie: 14,32 zł
No cóż jak kurs zleci w dół, nie panikuj i posiadaj czas i pieniądz by uśredniać :-)
A zapiszesz się chlubnie w historii inwestorów. Na dodatek tych z najwyższej półki, światowych, amerykańskich i staniesz się przykładem książkowym dla przyszłych inwestorów, który stwierdził, wszystko dzięki strategi Warrena Buftett`a bo ona jest na każdy przypadek uniwersalna i niezawodna.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 3 stycznia 2010 11:43:14 przy kursie: 14,32 zł
zawsze są wyjątki, potwierdzające regułę.

zauważmy jednak że SGN leci w dół od końca 2006,
czyli problem jest w spółce organiczny, a nie tylko wywołany kryzysem.
jak wygląda sprawa restrukturyzacji? co zrobiono poza zwolnieniami załogi?

szooler
0
Wysłane: 3 stycznia 2010 17:39:47 przy kursie: 14,32 zł
Problemy Sygnity (o których wiadomo) są w cenie.W cenie nie ma ewentualnych trupów z szafy,ale o tym najlepiej wie szefostwo spółki,i tam trzebaby kierować zapytania.Są szanse,są i zagrożenia.
Grubasy nie sprzedają,a że nie mają zysków z tej inwestycji,to chyba nie ulega wątpliwości.Nikt tu nie wymaga,żeby być Warrenem Buffetem,każdy chce zarobić,a im szybciej tym lepiej,wiadomo.Najlepsza strategia to własna strategia,a przede wszystkim konsekwencja.Przytoczyłem Buffeta,żeby zasygnalizować pewną kwestię,a mianowicie to,że lepiej wirtualnie tracić na jednym papierze,niż realnie tracić,skacząc ze spółki na spółkę.Emocje wymiotłyby mnie całkowicie z tych akcji na minimum,i pewnie rozgoryczony szukałbym szybkiej możliwości odkucia się na innej spółce.Z jakim skutkiem,wiadomo.Jest strata,choć wirtualna.Jak długo nie sprzedam.
Kto chce kupuje,a kto nie niech czeka.Na lepszy moment.Pełna demokracja.salute

edit.Oby Sygnity w 2010 powtórzyło to co Groclin AD 2009(nie miał najwyższej stopy zwrotu(Immo,Paged),ale jedną z najwyższych,i właśnie wtedy kiedy go miałem,spółka z portfela :))
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 3 stycznia 2010 18:06

szooler
0
Wysłane: 3 stycznia 2010 18:22:13 przy kursie: 14,32 zł
Zagrożenia:powrót recesji-dekoniunktura na giełdzie(to akurat dotyczy bez mała wszystkich spółek),pogłębienie deficytu budżetu,co ogranicza inwestycje w informatyzację,mniejszy popyt na usługi ze strony administracji rządowej.
Szanse:poprawa koniunktury,dywersyfikacja usługobiorców,szukanie nowych rynków,przejęcie lub inwestor strategiczny.Najważniejszym aktywem spółek typu SGN jest wiedza pracowników.
"Fortuna favet fortibus"

summus
0
Wpisów: 241
Wysłane: 4 stycznia 2010 08:25:06 przy kursie: 14,32 zł
szooler napisał(a):
Najważniejszym aktywem spółek typu SGN jest wiedza pracowników.

jeżeli szybko nie znajdą się nowe kontrakty, to kilkaset osób trafi na bruk. w relacji z ostatniej konferencji ktoś 'omyłkowo' wspominał o 400 osobach. w SGN zamrożono pensje, więc w/w 'aktywa' są zagrożone. SGN wciąż zagrożone jest bankructwem ( vide z-score ). wnioski wyciągnij sobie sam.

konik
0
Wpisów: 468
Wysłane: 4 stycznia 2010 09:23:36 przy kursie: 14,35 zł
z score nie mowi wprost o zagrozeniu bankructwem, zscore na odpowiednio niskim poziomie oznacza ze firma nie przetrwa dwoch lat bez pomocy z zewnatrz lub od akcjonariuszy lub przejecia na co wielu z pewnoscia liczy.

kaczmarzyk
0
Wpisów: 53
Wysłane: 4 stycznia 2010 12:00:06 przy kursie: 14,35 zł
przez te dwa lata jeszcze moze sie wiele wydarzyc.
jak ktos ma slabe nerwy to niech sobie da spokoj :D
nie wiem czy z tymi zwolnieniami to prawda i zamrozonymi wyplatami ale
sa tu pracownicy firmy to mogli by sie wypowiedziec.

joint
0
Wpisów: 98
Wysłane: 4 stycznia 2010 14:02:25 przy kursie: 14,35 zł
kaczmarzyk napisał(a):

Ja nic nie słyszałem o jakiś masowych zwolnieniach i zamrożeniu wypłat (bez przesady nikt za darmo nie będzie pracował :D). I jeszcze jakieś czarne scenariusze że spadnie poniżej 12 PLN. Wiadomo firma ma problemy, ale bez przesady, gdyby było wszystko ok to by akcje nie stały po 15 zł tylko kilka razy więcej.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 stycznia 2010 14:13:48 przy kursie: 14,35 zł
joint napisał(a):
kaczmarzyk napisał(a):

Ja nic nie słyszałem o jakiś masowych zwolnieniach i zamrożeniu wypłat (bez przesady nikt za darmo nie będzie pracował :D). I jeszcze jakieś czarne scenariusze że spadnie poniżej 12 PLN. Wiadomo firma ma problemy, ale bez przesady, gdyby było wszystko ok to by akcje nie stały po 15 zł tylko kilka razy więcej.

Chcesz powiedzieć,że nie było w II półroczu 2009 dużych zwolnień...???-Pytam,bo u Waszej konkurencji zwolnień o takiej skali nie było nigdy w historii i na tym nie koniec,choć zwolniono już ok.40% zalogi względem roku poprzedniego.Jak to jest przykre,to nie muszę mówić...

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 4 stycznia 2010 14:26:38 przy kursie: 14,35 zł
pop napisał(a):
joint napisał(a):
kaczmarzyk napisał(a):

Chcesz powiedzieć,że nie było w II półroczu 2009 dużych zwolnień...???-Pytam,bo u Waszej konkurencji zwolnień o takiej skali nie było nigdy w historii i na tym nie koniec,choć zwolniono już ok.40% zalogi względem roku poprzedniego.Jak to jest przykre,to nie muszę mówić...

Sygnity w pierwszej kolejności "podziękowało" podwykonawcom i osobom zatrudnionym na umowę-zlecenie. Znaczna większość etatowych pracowników, która opuściła firmę, odeszła z własnej woli. Niewielu było takich, którym firma wypowiedziała umowy o pracę.
Wypłaty nie zostały zamrożone - zostały na jakiś czas obniżone, wstrzymano naliczanie i wypłacanie premii. W Sygnity nikt nie pracuje za darmo a wypłaty są w terminie. Wbrew temu jakie co niektórzy wyciągają wnioski, pracownicy firm tworzących grupę Sygnity mają co robić, jest bowiem kilka projektów, przy których jest sporo pracy.
Tak więc moim zdaniem nie jest aż tak źle jakby się mogło wydawać. Przypuszczam, że program oszczędnościowy realizowany przez grupę da pozytywne efekty.
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

imbir
0
Wpisów: 29
Wysłane: 4 stycznia 2010 14:45:05 przy kursie: 14,35 zł
A to co znowu?

04.01. Warszawa (PAP) - Analitycy Millennium DM w raporcie z 29 grudnia obniżyli cenę docelową akcji Sygnity do 11,2 zł z 14,8 zł poprzednio i rekomendację dla spółki do "sprzedaj" z "redukuj".
Raport wydano przy kursie akcji Sygnity na poziomie 15 zł, a w poniedziałek o godz. 14.10 kosztowały one 14,64 zł.
"Po tragicznym II kw., stratach w III kw. (zgodnymi z oczekiwaniami),Sygnity powinno pokazać zysk w sezonowo najlepszym IV kw. Wcześniejsze zapowiedzi sugerowały, że w II półroczu EBIT mógłby wynieść ok. 20 mln zł, co sugerowałoby ok. 25 mln EBIT w IV kw. Jednak prezes obniża oczekiwania na wyniki mówiąc, że przesunięcia niektórych kontraktów mogą zmniejszyć planowany EBIT IV kw. o ok. 10 mln zł" - napisano w raporcie.
"Pomimo bardzo wysokich strat spółce udało się utrzymać zadłużenie na zbliżonym poziomie r/r dzięki wysokiej amortyzacji i niegotówkowym charakterze niektórych kosztów. Wprawdzie można oczekiwać, że spółka najgorsze ma za sobą (choć te nadzieje powtarzają się od kilku lat), to trudno znaleźć potencjał do silnego rozwoju spółki. Rok 2010 powinien być lepszy, jednak Sygnity prawdopodobnie ponownie pokaże straty" - dodano.
Analitycy Millennium DM prognozują 59,1 mln zł straty netto Sygnity w 2009 r., a w 2010 r. strata ma się zmniejszyć do 6,4 mln zł.(PAP)

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 4 stycznia 2010 15:03:34 przy kursie: 14,35 zł
Czekamy na rekomendację z ceną docelową 0zł.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

andrzej72
0
Wpisów: 278
Wysłane: 4 stycznia 2010 15:04:50 przy kursie: 14,35 zł
Jakiś czas temu ten sam DM "wróżył" KGHM kurs około 90 zł i krzyczał "sprzedaj". Tymczasem KGHM ma się świetnie i rośnie nadal. Opinia o rekomendacjach tego DM jest w necie często negatywna - ludziska piszą, że ich rekomendacje rzadko trafiają. A rekomendacja to ostatnia rzecz jaką ja osobiście się przejmuję.
Nie wiem, nie znam się...
www.stockwatch.pl/blog/andrzej...

joint
0
Wysłane: 4 stycznia 2010 15:26:58 przy kursie: 14,35 zł
Fakt zwolniono około 200 osób w ramach programu oszczędnościowego, ale to jest mniej niż 10% wszystkich pracowników Sygnity, czyli pod masowe zwolnienie nie podchodzi i na tym chyba koniec (nic nie słychać o dalszych zwolnieniach).

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 4 stycznia 2010 15:34:42 przy kursie: 14,35 zł
joint napisał(a):
Fakt zwolniono około 200 osób w ramach programu oszczędnościowego, ale to jest mniej niż 10% wszystkich pracowników Sygnity, czyli pod masowe zwolnienie nie podchodzi i na tym chyba koniec (nic nie słychać o dalszych zwolnieniach).

Jesli Sygnity nie znajdzie zajecia dla osob zatrudnionych przy projekcie dla TP SA, to beda zwolnienia. Chociaz moga byc mniej zauawazalne przez rynek, poniewaz dla TP SA pracowalo wielu wspolpracownikow.
Te 200 osob zwolniono w ramach programu zwolnien grupowych.

joint
0
Wysłane: 4 stycznia 2010 15:53:48 przy kursie: 14,35 zł
Artur napisał(a):
joint napisał(a):

Jesli Sygnity nie znajdzie zajecia dla osob zatrudnionych przy projekcie dla TP SA, to beda zwolnienia. Chociaz moga byc mniej zauawazalne przez rynek, poniewaz dla TP SA pracowalo wielu wspolpracownikow.
Te 200 osob zwolniono w ramach programu zwolnien grupowych.

Dzięki za sprostowanie :D. To fakt - jeśli chodzi o osoby obsługujące TP SA, ale jeśli w najgorszym wariancie do tego dojdzie to nie na dniach. Firma najpierw zrobi rozeznanie( jakie są perspektywy) bo łatwo ludzi zwolnić tylko później jak coś się ruszy to zwiększenie zatrudnienia jest czasochłonne. Najpierw trzeba ludzi znaleźć, później muszą się wdrożyć itp.
Edytowany: 4 stycznia 2010 16:06

johng
0
Wpisów: 1
Wysłane: 4 stycznia 2010 15:59:52 przy kursie: 14,35 zł
Formułując wnioski należy zwrócić uwagę na fakt, że SGN była wiodącym dostawcą dla dużych firm w kraju. To one w minionym roku z uwagi na całokształt sytuacji ek. oraz przekształcenia praktycznie wstrzymały realizację projektów i w konsekwencji zakupy.
SGN wiodący dostawca - tym samym bardziej wrażliwy na zachowanie swoich duzych klientów i ich sytuacji ekonomiczno/organizacyjnej. Obecnie widać poprawę sytuacji wśród klientów - stąd też szansa SGN na sprzedaż.

Fakt reorganizacji jest jak najbardziej pozytywny.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SYGNITY

88 89 90 91 92

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,476 sek.

sipuxyrd
lvyiijuf
xwtibpxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lpkaborz
uvitgwvd
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat