0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
5 sierpnia 2009 22:45:43
przy kursie: 3,54 zł
plynacyzrynkiem napisał(a):tak - ze za drogo wydaje mi sie, ze nie wszystko jest zdyskontowane - za 1kw wartosc na jedna akcje w okolicach 2 zl, w 2 kw na pewno byly straty, wiec wartosc ksiegowa pewnie 1 zl, a likwidacyjna mniej zdziwiony jestem az tak duza nieefektywnoscia rynku, czy tak trudno zrobic krotka sprzedac? tutaj tkwi pewnie haczyk Usiłujesz posługiwać się analizą fundamentalną w stosunku do spółki, której tego typu analizowanie już nie dotyczy. Skończyło się. To absolutny, skończony, "klepnięty" przez sąd bankrut, który ze świata realnego, fundamentalnego przeszedł do świata emocji i jakiegoś... ja wiem czego? Szamaństwa, zaklinania i ogólnie - magii :) Po analizę tej spółki należałoby udać się do wróżki. Więc to nie rynek "nieefektywny", tylko ludzie trzymają się jakichś mrzonek jeszcze - wszystko odbyło się po prostu za szybko, nieszczęśliwi posiadacze akcji nie zdążyli się jeszcze pogodzić z myślą, że raczej - kaplica - i trzymają. A jeśli chodzi o "krótką sprzedaż" - w Polsce shorta zrobić się nie da - nie ma takiej możliwości. Chyba, że o czymś nie wiem :)
|
|
0 Dołączył: 2008-11-01 Wpisów: 85
Wysłane:
7 sierpnia 2009 17:42:53
przy kursie: 3,49 zł
jest git  , chyba lokalne denko mamy uklepane, dzisiaj papier wyzbierany wzorcowo, chyba mamy rozdajacego tzw. animatoropiekuna, a ja chyba mam juz strategie na najblizszy tydzien....
|
|
0 Dołączył: 2008-07-28 Wpisów: 403
Wysłane:
8 sierpnia 2009 02:26:25
przy kursie: 3,49 zł
Ciekawy jestem tej strategii, bo swego czasu miałem w obserwowanych i nawet raz obróciłem na dt, a teraz jest jeszcze ciekawiej: „uprawomocniło się postanowienie sądu o ogłoszeniu upadłości obejmującej likwidację majątku spółki”
Ponadto, w związku z zakwalifikowaniem akcji spółki Zakłady Naprawcze Taboru Kolejowego w Łapach S.A. do segmentu LISTA ALERTÓW, Zarząd Giełdy informuje, że na podstawie § 3 ust. 1 Rozdziału VII Szczegółowych Zasad Obrotu Giełdowego, począwszy od sesji giełdowej w dniu 13 sierpnia 2009 r. akcje w/w spółki notowane będą w systemie kursu jednolitego.jest git  po prostu
|
|
|
|
Wysłane:
14 sierpnia 2009 15:51:40
przy kursie: 2,63 zł
jest git  , chociaz myslalem, ze uda sie troche wiecej wyzbierac...
|
|
0 Dołączył: 2009-05-08 Wpisów: 192
Wysłane:
17 sierpnia 2009 19:14:22
przy kursie: 2,65 zł
ciekawe zlecenie pojawily sie na "bankrucie" na 2. fixingu...
ZNT (ZNTKLAPY) - wszystkie zlecenia kupna z 15 min. opóźnieniem
2,65 ......... 42479 ......... 15:14:04 2,65 ......... 1410 .......... 15:19:26 2,65 ......... 4006 .......... 15:22:47 2,65..........700000...........15:23:23 2,51 ......... 301 ........... 13:37:55 2,46 ......... 200 ........... 08:05:17 2,43 ......... 1400 .......... 08:59:59 2,41 ......... 2000 .......... 09:39:44 2,36 ......... 1300 .......... 13:00:30 2,35 ......... 320 ........... 12:15:12 2,27 ......... 1000 .......... 08:00:27 _______________________________________
2,01 ......... 800 ........... 09:23:17 1,00 ......... 500 ........... 11:21:34 0,31 ......... 183 ........... 14:01:30
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
28 sierpnia 2009 19:30:18
przy kursie: 3,40 zł
Sprawozdanie za I półrocze podpisał już syndyk. Nie przejmował się ani wymogami ustawy o rachunkowości ani żadnymi praktykami. Suche sprawozdania plus parę zdań na temat sytuacji, ze szczególnym omówieniem zobowiązań, także tych pozabilansowych. Wartość księgowa spadła do -17 mln zł, aktywa spadły o 11 mln zł. Ruszyła wyprzedaż majątku, na początek udziałów, a uzyskane pieniądze poszły na spłatę kredytów. Zapasów jest jeszcze na 3,5 mln zł, a należności na 1,9 mln zł. O wyniku nie ma co mówić - są jakieś resztki przychodów, do tego zawiązano dużo rezerw. Co ciekawe, zapłacono podatek dochodowy, który dotąd tkwił jako odroczony. Ale zobowiązania wobec budżetu są dużo większe i skarbówka weszła na majątek. Ciekawe, do kiedy będzie trwał obrót akcjami. Kapitalizacja 3,3 mln zł.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 498
Wysłane:
28 sierpnia 2009 19:56:59
WatchDog napisał(a): Ciekawe, do kiedy będzie trwał obrót akcjami.
No tutaj to już chyba same hardcory zostały i się bawią Powoli do celu
|
|
0 Dołączył: 2009-01-09 Wpisów: 878
Wysłane:
28 sierpnia 2009 20:08:10
plynacyzrynkiem napisał(a):t zdziwiony jestem az tak duza nieefektywnoscia rynku, czy tak trudno zrobic krotka sprzedac? tutaj tkwi pewnie haczyk Z ciekawosci zapytam: co konkretnie masz na mysli mowiac o "krotkiej sprzedazy"? Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
|
|
Wysłane:
24 października 2009 19:14:14
przy kursie: 4,00 zł
odświeżam wątek, ciekawe rzeczy się dzieją, 17 listopada NWZ akcjonariuszy, do tego czasu zredukuje się o połowę na tej spółeczce, a z resztą poczekam na rozwój wypadków...
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 listopada 2009 17:02:14
przy kursie: 3,12 zł
Tutaj można powiedzieć tylko tyle, że sprawozdanie potwierdza terminalną sytuację spółki. Zresztą pisała je chyba asystentka, bo wypełniła 1/4 tabelki i dołączyła parę lakonicznych zdań, które nic nie wnoszą. Szalenie interesujące jest natomiast, skąd wzięli ponad 5 mln gotówki na koncie. Nic nie sprzedali, należności nie spłynęły, jest tylko wzrost zobowiązań krótkoterminowych - ale towaru na magazynie nie przybyło. Coś jest kombinowane, choć chyba szkoda wysiłku na śledztwo w tym zakresie.
|
|
|
|
Wysłane:
29 grudnia 2009 17:54:35
przy kursie: 3,65 zł
zntk powoli ruszaja przynajmniej PRowo teraz czas na monnari ;)
|
|
0 Dołączył: 2009-07-07 Wpisów: 10
Wysłane:
30 grudnia 2009 18:16:11
przy kursie: 4,09 zł
JAk myślicie, długo jeszcze będzie rósł?
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 10
Wysłane:
30 grudnia 2009 20:42:39
przy kursie: 4,09 zł
ZNTK Łapy chce wznowić produkcję, ale w tym przypadku samo "chce" może nie wystarczyć. Losy zakładu mają się ważyć na NWZA 21.01.10. Niestety ani PCC, ani CTL nie zamierzają remontować taboru w przyszłym roku. PKP Cargo rozwija własne zaplecze serwisowe. Mogą chcieć wznowić remonty, ale nie będzie czego remontować. Myślę że zabawa w podbijanie kursu potrwa do 21.01.10 ( NWZA ), a potem, gdy okaże się że wznowienie produkcji jednak nie jest możliwe,polecimy ostro w dół.
|
|
0 Dołączył: 2009-04-10 Wpisów: 82
Wysłane:
2 stycznia 2010 23:49:57
przy kursie: 4,39 zł
Prawdziwy bój o przetrwanie nie tylko na giełdzie, ale także na rynku prowadzą ZNTK Łapy. Remontująca kolejowe wagony spółka zrobiła zawrotną karierę na giełdzie tuż przed bessą. Dwa lata temu za akcję płacono aż blisko 133 zł. Obecnie kurs oscyluje wokół 4 zł. Głównym powodem tak dramatycznej przeceny jest upadłość, o którą wnioskował sam zarząd Łap. Spółka wpadła w tarapaty finansowe, bo nie miała zamówień od swojego głównego zleceniodawcy PKP Cargo. Nie spłacała pożyczek, nie wypłacała pensji pracownikom.
Latem sąd ogłosił upadłość likwidacyjną, ale walka o ocalenie spółki, a przede wszystkim miejsc pracy, wcale się nie zakończyła. W jej ocalenie bardzo mocno zaangażowały się władze lokalne w Łapach, bo po zamknięciu cukrowni ZNTK pozostały w 25-tysięcznym mieście jedynym dużym pracodawcą zatrudniającym ponad 700 osób. Nowy zarząd spółki postawił sobie za cel osiągnięcie porozumienia z wierzycielami, pozyskanie nowych kontrahentów. Chce też zamienić upadłość likwidacyjną na układową. Złożył także wniosek do władz warszawskiej giełdy o zmianę rynku notowań z głównego na mniejszy - NewConnect.
Na 21 stycznia 2010 r. zwołano nadzwyczajne walne zgromadzenie akcjonariuszy ZNTK Łapy, które ma podjąć decyzję o emisji nowych akcji, aby spółka zdobyła kapitał. Ale dwa dni wcześniej syndyk zaplanował przetarg ma majątek upadłej spółki: od hal zakładowych do ośrodka wypoczynkowego w Sianożętach. Jak podała PAP, prezes ZNTK Łapy ma nadzieję, że nie zgłosi się nikt chętny do zakupu majątku spółki.
Coraz więcej piszą w prasie o próbie wskrzeszenia ZNTK Łapy. Czy to jest w ogóle możliwe aby nie doszło do sprzedaży majątku drogą przetargu 20 stycznia z powodu braku chętnych? Jakie jest w ogóle prawdopodobieństwo, że sąd zmieni upadłość likwidacyjną na układową? Tym bardziej przed wyprzedażą majątku... Coś mi się wydaje, że znowu znalazła się grupa osób bujająca w chmurach, choć pojawił się nowy akcjonariusz powyżej 5% udziałów... Swoją drogą ciekawe o ile wzrósł by kurs gdyby stało się to faktem?
|
|
0 Dołączył: 2009-06-15 Wpisów: 106
Wysłane:
3 stycznia 2010 01:34:08
Pociągi są przestarzałe. Trzeba wyremontować tabory pod nowoczene, serwisowane itd. Sama spółka chce na New Connect, a nie jest przecież spółką, która działa w rozwojowej, szybko rozwijajacej się branży. Nie jest spółką która chce pozyskać kapitał na dalszy ekspansywny rozwój. Raczej jest spółką, której zarząd chce umiejętnie zarabiać kasę na spekulacji i za wszelką cenę chce istnieć w tym celu na giełdzie czy to giełdzie alternatywnej. Na tej drugiej mniej ograniczeń dla spekulacji.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-16 Wpisów: 97
Wysłane:
3 stycznia 2010 09:26:03
mir_oslaw napisał(a):Pociągi są przestarzałe. Trzeba wyremontować tabory pod nowoczene, serwisowane itd. Sama spółka chce na New Connect, a nie jest przecież spółką, która działa w rozwojowej, szybko rozwijajacej się branży. Nie jest spółką która chce pozyskać kapitał na dalszy ekspansywny rozwój. Raczej jest spółką, której zarząd chce umiejętnie zarabiać kasę na spekulacji i za wszelką cenę chce istnieć w tym celu na giełdzie czy to giełdzie alternatywnej. Na tej drugiej mniej ograniczeń dla spekulacji. Dziwi mnie dlaczego jeszcze nikt nie napisał , że nie ma możliwości prawnej aby Łapy przeszły na NC. Poczatkiem lutego Łapy tak jak ostatnio Krosno zostanie wykluczone z giełdy. Opowiadanie o NC służy tylko i wyłącznie działaniu spekulacyjnemu , ze na NC bedzie można "grać" i nie bedzie ograniczeń fiksów..
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2010 16:35:46
Nikt o tym nie pisze bo możliwość prawna taka jest - odsyłam do regulaminu NC. Ciekawi mnie jak długą sąd może rozpatrywać ewentualną zmianę upadłości z likwidacyjnej na układową od momentu złożenia wniosku? Wie ktoś może - bo nie chce mi się tego sprawdzać? Pozdrawiam.
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2010 20:19:39
Ekspert napisał(a):Nikt o tym nie pisze bo możliwość prawna taka jest - odsyłam do regulaminu NC. Ciekawi mnie jak długą sąd może rozpatrywać ewentualną zmianę upadłości z likwidacyjnej na układową od momentu złożenia wniosku? Wie ktoś może - bo nie chce mi się tego sprawdzać? Pozdrawiam.
na NC na pewno nie przyjmą spółki w likwidacji a co do pytania o sąd to pewnie "niezwłocznie" po zapoznaniu sie z dowodami za i przeciw.. czyli jest to niewymierne...
Edytowany: 3 stycznia 2010 20:20
|
|
Wysłane:
3 stycznia 2010 22:38:18
gradac napisał(a):Ekspert napisał(a):Nikt o tym nie pisze bo możliwość prawna taka jest - odsyłam do regulaminu NC. Ciekawi mnie jak długą sąd może rozpatrywać ewentualną zmianę upadłości z likwidacyjnej na układową od momentu złożenia wniosku? Wie ktoś może - bo nie chce mi się tego sprawdzać? Pozdrawiam.
na NC na pewno nie przyjmą spółki w likwidacji a co do pytania o sąd to pewnie "niezwłocznie" po zapoznaniu sie z dowodami za i przeciw.. czyli jest to niewymierne... Wszystko co piszesz nie jest poparte argumentacją źródłową tylko indywidualną subiektywną oceną a więc, w tym przypadku, informacja ta nie jest nic warta - ile ludzi tyle ocen można znaleźć. Na NC ZNTK Łapy teoretycznie mogą być przyjęte - pisałem, że odsyłam w tej sprawie do regulaminu NC, gdzie jest wyraźnie napisane: § 3 1 W przypadkach uzasadnionych interesem uczestników obrotu, Organizator Alternatywnego Systemu może wprowadzić do obrotu w alternatywnym systemie instrumenty finansowe emitenta, w stosunku do którego toczy się postępowanie, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 3), jeżeli instrumenty finansowe objęte wnioskiem były przedmiotem obrotu na rynku regulowanym. § 3 ust. 1 pkt 3 - dotyczy postępowania upadłościowego lub likwidacyjnego wobec spółki.
|
|
Wysłane:
6 stycznia 2010 08:07:41
Ekspert napisał(a):gradac napisał(a):Ekspert napisał(a):Nikt o tym nie pisze bo możliwość prawna taka jest - odsyłam do regulaminu NC. Ciekawi mnie jak długą sąd może rozpatrywać ewentualną zmianę upadłości z likwidacyjnej na układową od momentu złożenia wniosku? Wie ktoś może - bo nie chce mi się tego sprawdzać? Pozdrawiam.
na NC na pewno nie przyjmą spółki w likwidacji a co do pytania o sąd to pewnie "niezwłocznie" po zapoznaniu sie z dowodami za i przeciw.. czyli jest to niewymierne... Wszystko co piszesz nie jest poparte argumentacją źródłową tylko indywidualną subiektywną oceną a więc, w tym przypadku, informacja ta nie jest nic warta - ile ludzi tyle ocen można znaleźć. Na NC ZNTK Łapy teoretycznie mogą być przyjęte - pisałem, że odsyłam w tej sprawie do regulaminu NC, gdzie jest wyraźnie napisane: § 3 1 W przypadkach uzasadnionych interesem uczestników obrotu, Organizator Alternatywnego Systemu może wprowadzić do obrotu w alternatywnym systemie instrumenty finansowe emitenta, w stosunku do którego toczy się postępowanie, o którym mowa w § 3 ust. 1 pkt 3), jeżeli instrumenty finansowe objęte wnioskiem były przedmiotem obrotu na rynku regulowanym. § 3 ust. 1 pkt 3 - dotyczy postępowania upadłościowego lub likwidacyjnego wobec spółki. ZNTKLAPY Temat dotyczy przeniesienia notowań na New Connect Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe Treść raportu: W dniu 04.01.2010r. na ręce Prezes Zarządu wpłynęło pismo ze strony Giełdy Papierów Wartościowych informujące o tym, iż w tym samym dniu tj. 04.01.2010r. wchodzi w życie zmieniony regulamin Alternatywnego Systemu Obrotu zwanego New Connect, który wyklucza notowanie akcji spółki znajdującej się w upadłości likwidacyjnej powyżej okresu 6 miesięcy od uprawomocnienia się postanowienia sądu w przedmiocie ogłoszenia upadłości likwidacyjnej. W związku z powyższym akcje spółki ZNTK Łapy w upadłości likwidacyjnej S.A. mogłyby być przedmiotem obrotu w ASO w zakresie zbieżnym z notowaniami na rynku regulowanym tj. do dnia 05.02.2010r. włącznie. Zarząd informuje, że w dniu wczorajszym odbył w siedzibie GPW w Warszawie rozmowy w powyższej sprawie i uzyskawszy jednoznaczne podtrzymanie stanowiska wyrażonego w piśmie do Prezes Zarządu, rozważa alternatywny sposób powrotu Spółki na rynek giełdowy, jaki postawiła przed Zarządem uchwała NWZA z dnia 17.11.2009r.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.