Wskaźniki będa zaktualizowane dopiero za dwie godziny, bo mamy huk roboty:
www.stockwatch.pl/gpw/bomi,wyk...Nie czuję tej spółki, a konkretnie jej pomysłu na życie. Mam wrażenie, że rozrost przebiega w sposób raczej przypadkowy, bez większego planu. Komunikacja marketingowa jest toalnie niespójna, co widać już po pierwszej stronie raportu: znaki graficzne są od sasa do lasa, pomijam estetykę, ale po prostu kilka przypadkowych znaczków, które nic nie łączy - ani graficznie, ani w naszych głowach nie tworzy to spójnej całości.
Mam wrażenie, jakbym patrzył na Eurocash przed trzema laty.
Nie trzeba mówić, że z tym lekko chaotycznym rozrostem wiążą się mocno poplątane transakcje na akcjach, z dużym udziałem IDMu, opisywane zresztą tu i tam w sensacyjnym tonie, czego nie zamierzam komentować.
Interesuje mnie tylko biznes, jaki robi spółka. Wiodąca marka jest oczywiście świetna, osobiście wolę Bomi niż Almę czy Piotra i Pawła, bo daje w moim odczuciu najlepszy stosunek ceny do jakości. (Chociaż raz mi sprzedali wstrętne skisłe stare pecorino.)
Trudno jest prześwietlić sam kwartał, gdyż tylko niektóre dane są wyodrębione za ten okres, natomiast większość tabelek w raporcie obejmuje narastająco pierwsze 9 miesięcy roku. Najbardziej mnie interesująca struktura segmentów operacyjnych pokazuje niestety tylko 2009 rok i nie ma do czego porównać. Nie podoba mi się takie raportowanie. W każdym razie widać, że BOMI, które postrzegamy jako operatora detalu i przypisujemy mu duże marże, 44% przychodów uzyskuje z handlu hurtowego. Marża w tym segmencie jest 15%, w porównaniu do marży 30% z detalu. Jest to poprawne strategicznie, gdyż integruje poziomo stykające się działalności, natomiast jest też kapitałochłonne. Grupa jednak ładnie balansuje kapitałem obrotowym i wykorzystuje kapitał dostawców (ujemny kapitał obrotowy), stosunkowo niewiele kredytów bo 128 mln zł i jej ogólne zadłużenie to tylko 32%. Skup i umorzenie akcji pomoże zwiększyć ten wskaźnik, który wydaje się nieco zbyt mały; Alma ma 58%, a Eurocash 74% ogólnego zadłużenia.
III kwartał natomiast nie wyszedł korzystnie przepływowo. Wynik też jest na granicy rentowności, z tym że na szczęście po dobrej stronie. Na koniec jeszcze zauważam coś, co dla mnie nigdy nie jest źródłem komfortu: aż 77% wartości księgowej to wartości niematerialne i prawne.