PARTNER SERWISU
dizjlgxm
1 2 3 4
JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 16 kwietnia 2009 19:28:43 przy kursie: 10,42 zł
Wróble ćwierkają że Bomi jest na sprzedaż. A chętni znajdą się. Eurocash w zeszłym tygodniu pozyskał Społem. Jest tez kilka firm poza giełdą które intensywnie rozwijają się. Konsolidacja w branży nieunikniona.

yasio
0
Wpisów: 3
Wysłane: 19 kwietnia 2009 11:29:29 przy kursie: 9,76 zł
JAG napisał(a):
Wróble ćwierkają że Bomi jest na sprzedaż. A chętni znajdą się. Eurocash w zeszłym tygodniu pozyskał Społem. Jest tez kilka firm poza giełdą które intensywnie rozwijają się. Konsolidacja w branży nieunikniona.

TO RZECZYWISCIE CHYBA WROBLE CWIERKAJA ... JAKI JEST SENS SPRZEDAZY FIRMY, KTORA JEST W PROCESIE KONSOLIDACJI PO DUZYM PRZEJECIU I DOPIERO MUSI POKAZAC EFEKTY SYNERGII I KONKRETNE KORZYSCI DLA AKCJONARIUSZY Z TEJ AKWIZYCJI ?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 19 kwietnia 2009 12:15:54 przy kursie: 9,76 zł
Teoretycznie? Sens jest tylko jeden: dalsza konsolidacja to dalsza synergia. Nie wiadomo czy BOMI poradzi sobie z zarządzaniem z poziomu GK bo nie ma w tym doświadczeń. A np. wspomniany Eurocash jak najbardziej. W tym biznesie trzeba ciąć koszty, codziennie.

Niedzwiadek
0
Wpisów: 162
Wysłane: 19 kwietnia 2009 12:20:33 przy kursie: 9,76 zł
A ja uparcie bede twierdzil, ze jest to spolka ciagle przewartosciowana, pomimo duzego (choc nie az tak duzego!) spadku. Aby C/Z bylo 10 musza zarobic 38 milionow! Czy wzrosna tak, aby przyniesc 80 milionow!? 38 jest w zasiegu moze nawet nieco wiecej, ale ile! Pomijajac techniczny wyglad spolki, fundamentalnie jakos mi nie lezy. Skupowaie akcji dla kadry menadzerskiej jakos tez nie widze pozytywnie - to im dobrze nie placa czy co! Ale to moze moje prywatne odczucia. I pomimo tego pewnie powaznie wzwosnieAngel

WatchDog
50
Wysłane: 16 maja 2009 14:10:50 przy kursie: 13,55 zł
Jedno słowo: ładnie! Dwuipółkrotny wzrost przychodów, ładny zysk operacyjny, ładny zysk netto. Tłuściutka jaskółka poprawy. Sytuacja jest nadal napięta, ale strategia zaczyna działać. Czy na dłużej, tego nie wiadomo. Rynek ostrożnie wycenia spółkę, wiedząc że konsumpcja spada, a delikatesów jest jakoś za dużo jak na nasz ciągle niebogaty kraj. Jest co obserwować i kibicować, natomiast fanom detalu spożywczego polecam najpierw analizę porównawczą z Almą i Emperią.

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 16 maja 2009 14:50:55 przy kursie: 13,55 zł
WatchDog napisał(a):
Jedno słowo: ładnie! Dwuipółkrotny wzrost przychodów, ładny zysk operacyjny, ładny zysk netto. Tłuściutka jaskółka poprawy. Sytuacja jest nadal napięta, ale strategia zaczyna działać. Czy na dłużej, tego nie wiadomo. Rynek ostrożnie wycenia spółkę, wiedząc że konsumpcja spada, a delikatesów jest jakoś za dużo jak na nasz ciągle niebogaty kraj. Jest co obserwować i kibicować, natomiast fanom detalu spożywczego polecam najpierw analizę porównawczą z Almą i Emperią.

Bardzo ciekawa jest sytuacja Bomi.
Zastanawiam się z czego wynikają tak dobre wyniki vs Almy, która pokazała dosyć dużą stratę w 1Q. Zresztą Emperia też ma dużo gorsze wyniki a jedynie Eurocash je poprawił ale akurat tutaj głównie zadział efekt skali.

Jeśli to jest efektem zmiany zarządzania to Bomi poszybuje w górę ale jeśli to jest tylko one-off to kurs będzie się kisić na poziomie 10-15 PLN.

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 26 maja 2009 00:26:21 przy kursie: 12,59 zł
Dom Maklerski IDMSA ponownie zalecił kupowanie akcji handlowej spółki. Cenę docelową pozostawił bez zmian, czyli na poziomie 15,5 zł.

Tak dla ciekawości... bo 4 sesje czerwono świeci. Pewnikiem tradycyjnie polecają jak już wszyscy siedzieli zapakowani ;)
Te rekomendacje ;)
Poobserwuje od ile się odbije, nie mam jakoś ochoty na "delikatesy"

lucjansowa
0
Wpisów: 7
Wysłane: 24 czerwca 2009 17:11:01 przy kursie: 12,80 zł
Witam,
Radze dobrze obserwowac wyniki za kolejny kwartał. Byłem ostatnio w nowym BOMI w CH OLIWA - jednym słowem dramat. Sklep na piętrze, długa droga, lokalizajca dramatyczna - w niedziele była czynna 1 kasa i 2 osoby w kolejce.

To juz kolejny sklep w Trójmieście z nietrafioną lokalizacją. Powinno to byc widoczne w w kolejnym raporcie. Dynamika przyrostu kosztów nad przeychodami....

WatchDog
50
Wysłane: 2 września 2009 23:16:45 przy kursie: 15,90 zł
A tu proszę - wyniki spłatały sympatycznego psikusa.
Duży wzrost przychodów, równy poziom w poszczególnych kwartałach półrocza. Przepiękna marża handlowa, dobre zyski mimo skokowego wzrostu kosztów ogólnych. To detal tak kwitnie - Bomi ma większe ceny na większość produktów i nareszcie generuje sensowne zyski. Hurt nie jest też daleko w tyle, wprawdzie robi mniejszą marżę, ale ma mniejsze koszty obsługi.
Wykazany zysk jest zdrowy i częściowo potwierdzony przepływami. Trwały inwestycje i kawałek gotówki poszedł na zakupy - mało jej zostało, ale ten biznes jest gotówkogenny. Mimo rozrostu kredytowanie nie rośnie, a ogólne zadłużenie grupy też pozostaje nieduże (32%). Spółka ma jednak ponad 550 mln zł w wartościach niematerialnych i prawnych - jest to 74% wartości księgowej - z czego trzeba będzie przez ładnych parę lat generować zyski, by pokryć inwestycję w rozwój. Na razie jednak wszystko idzie zgodnie z planem.

pabla69
0
Wpisów: 104
Wysłane: 3 września 2009 09:26:11 przy kursie: 16,30 zł
Biorąc pod uwagę powyższe (a rekomendacja WD ważna rzecz3some ) i to w jaki sposób zachowuje się walor
przy ogólnej zwale a trzyma się całkiem nieżle jak dla mnie może coś z tego być.

Spółka zdecydowanie dla cierpliwych. Pakiecik kontrolny zakupionybinky

WatchDog
50
Wysłane: 3 września 2009 09:47:41 przy kursie: 16,30 zł
Hm, to nie była rekomendacja; nie taki jest cel mojej pisaniny. Spółka jest ciut przewartościowana patrząc na wyniki historyczne, wycenowo i wskaźnikowo - cenę do zysku operacyjnego ma jedną z najwyższych w sektorze:
www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...
To jednak detal, który ma szansę zarabiać bez opętańczego wzrostu skali. Co ważne, znają się na robocie.

pabla69
0
Wpisów: 104
Wysłane: 3 września 2009 11:32:05 przy kursie: 16,30 zł
Wydaję mi się, samą rekomendacją jest ich raport i zawsze czekam na to czy ktoś wyszuka niuansów w raporcie bo sam zbyt głęboko się nie zagrzebuje (brak kompetencji, czasu i wiedzy binky )

Fakt, że wysoko marżowe produkty odpowiednio podane znajdują klientele może świadczyć o tym, że promocje w marketach dla co zasobniejszych porfeli juz nie są tak atrakcyjne nie wspominając o jakości tych towarów.

Ale pożyjemy, zobaczymy...

tomcio55
0
Wpisów: 163
Wysłane: 3 września 2009 17:53:57 przy kursie: 16,30 zł
Ja wziąłem bo podoba się mi pomysł przejęcia Bacpola, w zasadzie większą część Polski i kawałek Irlandii (Bacpol ma/miał tam sieć sklepów) będą mieli pokryte.

tomcio55
0
Wpisów: 163
Wysłane: 16 września 2009 19:25:54 przy kursie: 16,49 zł
Dzisiaj przetasowania w akcjonariacie, ciekawe kto był po jakiej stronie.

WatchDog
50
Wysłane: 12 października 2009 09:04:48 przy kursie: 14,01 zł
Cytat:
Beata Jarosz i Adam Maciejewski trafili do wąskiego grona „wybranych” klientów domu maklerskiego IDMSA. Oboje nabyli z pomocą IDMSA w transakcjach niepublicznych akcje spółki Rabat Pomorze, które następnie zamieniono na walory giełdowego Bomi. Wątki poboczne tej sprawy prowadzą do „afery stoczniowej”. Bomi zataiło bowiem w prospekcie emisyjnym, że Jan Woźniak, jeden z członków rady nadzorczej, jest wspólnikiem spółek Euro-Guard i Europlazma Serwis, których prywatyzacją – jak teraz podają media – interesuje się Centralne Biuro Antykorupcyjne (CBA) w związku z podejrzeniem wyprowadzania majątku ze Stoczni Gdynia.(...)

Długi tekst pełen pikantnych szczegółów:
ngi24.pl/article/451/kontrower...

Sam już nie wiem, czy to dobrze czy źle - zaczynam się gubić, bo ciągle wierzę w jakieś zasady, podstawy, ale to co widzę, nieustannie im przeczy.

WatchDog
50
Wysłane: 17 listopada 2009 18:03:07 przy kursie: 13,50 zł
Wskaźniki będa zaktualizowane dopiero za dwie godziny, bo mamy huk roboty:
www.stockwatch.pl/gpw/bomi,wyk...

Nie czuję tej spółki, a konkretnie jej pomysłu na życie. Mam wrażenie, że rozrost przebiega w sposób raczej przypadkowy, bez większego planu. Komunikacja marketingowa jest toalnie niespójna, co widać już po pierwszej stronie raportu: znaki graficzne są od sasa do lasa, pomijam estetykę, ale po prostu kilka przypadkowych znaczków, które nic nie łączy - ani graficznie, ani w naszych głowach nie tworzy to spójnej całości.
Mam wrażenie, jakbym patrzył na Eurocash przed trzema laty.
Nie trzeba mówić, że z tym lekko chaotycznym rozrostem wiążą się mocno poplątane transakcje na akcjach, z dużym udziałem IDMu, opisywane zresztą tu i tam w sensacyjnym tonie, czego nie zamierzam komentować.

Interesuje mnie tylko biznes, jaki robi spółka. Wiodąca marka jest oczywiście świetna, osobiście wolę Bomi niż Almę czy Piotra i Pawła, bo daje w moim odczuciu najlepszy stosunek ceny do jakości. (Chociaż raz mi sprzedali wstrętne skisłe stare pecorino.)
Trudno jest prześwietlić sam kwartał, gdyż tylko niektóre dane są wyodrębione za ten okres, natomiast większość tabelek w raporcie obejmuje narastająco pierwsze 9 miesięcy roku. Najbardziej mnie interesująca struktura segmentów operacyjnych pokazuje niestety tylko 2009 rok i nie ma do czego porównać. Nie podoba mi się takie raportowanie. W każdym razie widać, że BOMI, które postrzegamy jako operatora detalu i przypisujemy mu duże marże, 44% przychodów uzyskuje z handlu hurtowego. Marża w tym segmencie jest 15%, w porównaniu do marży 30% z detalu. Jest to poprawne strategicznie, gdyż integruje poziomo stykające się działalności, natomiast jest też kapitałochłonne. Grupa jednak ładnie balansuje kapitałem obrotowym i wykorzystuje kapitał dostawców (ujemny kapitał obrotowy), stosunkowo niewiele kredytów bo 128 mln zł i jej ogólne zadłużenie to tylko 32%. Skup i umorzenie akcji pomoże zwiększyć ten wskaźnik, który wydaje się nieco zbyt mały; Alma ma 58%, a Eurocash 74% ogólnego zadłużenia.

III kwartał natomiast nie wyszedł korzystnie przepływowo. Wynik też jest na granicy rentowności, z tym że na szczęście po dobrej stronie. Na koniec jeszcze zauważam coś, co dla mnie nigdy nie jest źródłem komfortu: aż 77% wartości księgowej to wartości niematerialne i prawne.

honza
0
Wpisów: 170
Wysłane: 18 listopada 2009 17:42:33 przy kursie: 13,58 zł
Dzięki WatchDog za tak szybką analizębook
Na razie nie będę sprzedawał bo przy tak spadającym rynku kurs nie spadł.
A to oznacza że nikt za bardzo nie myśli o sprzedaży.
Ma dobre rekomendacje to może wzrośnie thumbup

Echinos
0
Wpisów: 70
Wysłane: 13 stycznia 2010 23:26:17 przy kursie: 12,78 zł
Witam,

To mój pierwszy zamieszczony wykres, więc proszę o wyrozumiałość i ewentualne wskazówki.

kliknij, aby powiększyć

ADMIN: poprawione - wyedytuj posta i sprawdź jak powinno wyglądać.

W ciągu ostatnich sesji MACD, RSI oraz STS wygenerowały sygnał zakupu. Na dzisiejszej sesji pojawił się młoteczek, co prawda na niedużych obrotach ale zawsze.

W dniu wczorajszym zakupiłem mały pakiecik po 12,51 PLN. Stop Loss ustawiłem trochę poniżej dołka z 2009-12-30.

Dobrze by było gdybyśmy jutro zamknęli się powyżej 12,78 PLN.

Liczę, przynajmniej krótkoterminowo, na wzrosty.
Edytowany: 13 stycznia 2010 23:30

WatchDog
50
Wysłane: 23 stycznia 2010 18:16:26 przy kursie: 13,30 zł
Prasa spekuluje:

Cytat:
Szwedzki fundusz, który niedawno przejął HTL Strefę, chce zainwestować m.in. w dystrybucję wyrobów szybko zbywalnych (FMCG). Mówi o czołowym graczu w tej branży. Analitycy typują Bomi.

gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,...

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 23 stycznia 2010 18:30:25 przy kursie: 13,30 zł
świetnie się składa. jeszcze tylko test ostatniego dołka, przebicie 13,50 i mamy nowy trendzik Angel

kliknij, aby powiększyć

EEX

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,132 sek.

yyvxflnj
hpmmzrrp
rhnytscu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tzabdkcv
coujeofs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat