PARTNER SERWISU
ekqkpnjz
1 2 3
szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 8 stycznia 2009 22:54:27 przy kursie: 2,65 zł
Power Media
Mała spółeczka,dopiero pół roku na GPW.Eksperyment o nazwie ifirma,to jest to na czym zawiesiłem oko na dłużej,bo wydaje się najbardziej obiecujący.Debiut w trudnych czasach,ale...tak hartuje się stal.
edit.Tylko spólka jest niewielka,niezbyt płynna, nie nadaje się na DT.
Jak ktoś jest bardziej cierpliwy,tak.o:)
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 9 stycznia 2018 12:33

szooler
0
Wysłane: 9 stycznia 2009 23:56:32 przy kursie: 2,49 zł
Trudno tu cokolwiek kupić,(sprzedający powie to samo o sprzedaży:blackeye: ).Bardzo duży spread,zmienność cen.Równie dobrze może wzrosnąć o 10 % lub tyle samo spaść w ciągu sesji,a dzień zakończyć na zerze.:blackeye:
Spółka jest droga.Minimum juz dawno zaliczyła,na 1.56.Spóźniłem się ale nie żałuję i mam ją..... na oku. ;)
Powinna sie zachowywać lepiej niż rynek,na spadkach.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 10 stycznia 2009 12:14

szooler
0
Wysłane: 13 stycznia 2009 18:47:32 przy kursie: 2,37 zł
Wyszperałem tę spółkę w Almanachu Parkietu i dopisalem do mojej listy obiecujących spółek do powolnej akumulacji:-$ .Watchdog,jak tylko czas znajdzie,pewnie co nieco napisze na temat. ;)
p.s. Ciekawostka:widziałem reklamę ifirma.pl w t.v.fucyc
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 14 stycznia 2009 23:34

xavi
0
Wpisów: 17
Wysłane: 13 stycznia 2009 21:47:10 przy kursie: 2,37 zł
Firma wyjątkowo ciekawa jak na polski rynek IT. Stara się w jakiś sposób dywersyfikować swoją działalność w sektorze IT, jeżeli można mówić o dywersyfikacji opierając się na jednym sektorze.

Przeglądając chociażby pracuj.pl znalazłem dość sporo ogłoszeń przez nich wystawionych więc widać, ze dział zajmujący się rekrutacją i outsourcingiem IT ma co robić.

Swoje oprogramowanie też jakieś tam tworzą, może nie są to jakieś wielkie projekty patrząc po dziale case studies na stronie www, jednakże wykorzystują ciekawe technologie, a i projekty pomimo, że nie są one pokroju informatyzacja ZUS'u to z tego co przeczytałem są całkiem ambitne.

Kwestia serwisu ifirma.pl, pomysł ciekawy choć nie są sami na rynku takich usług. Przeszukując internet znalazłem jeszcze 3 podobne serwisy: wfirma.pl, biurowdomu.pl, szybkafaktura.pl. Nie porównywałem ich funkcjonalności jednakże na pierwszy rzut oka uznałem serwisy za substytucyjne.

Warto natomiast zauważyć ze marketingowo ifirma wyprzedza pozostałe znacząco. Odpytując Googla, praktycznie każde zapytanie związane z księgowością internetową zwracało masę informacji związanych z ifirmą(sporo opinii, artykułów itp.), natomiast żeby znaleźć informację o pozostałych serwisach trzeba było poszukać znacznie głębiej. Oczywiście trzeba również pamiętać, że taki marketing kosztuje sporo i mam nadzieje, że w biznesplanie jakoś mają to przemyślane kiedy to się zwróci.

Poza marketingiem w internecie widoczni są też w telewizji, a więc widać, że zainwestowali sporo w ten projekt i wiążą z nim spore nadzieje.

Światowym potentatem w dziedzinie SaaS jest salesforce.com i jego przykład pokazuje, że zarobić na tym można to raz, a dwa że SaaS to jedna z najdynamiczniej rozwijających się gałęzi IT.

Moim prywatnym zdaniem natomiast projekt ten nie odniesie sukcesu ale jest to moje prywatne zdanie, o którym chętnie mogę podyskutować jeżeli znajdą się chętni :) co nie zmienia faktu ze Power Media jako całość prezentuję się bardzo ciekawie w dłuższej perspektywie czasowej.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 14 stycznia 2009 22:21:18 przy kursie: 2,39 zł
Przeorałem sprawozdania oraz przyjrzałem się głównemu przyszłościowemu produktowi, czyli ifirma.pl, i mam garść uwag fundamentalnych:

1. Firma jest maciupeńka i młodziuteńka. Sprawozdania robi naiwne jak przedszkolak, takie finansowe kulfony, rozczulić się można ;)
2. Większość przychodów uzyskuje z usług informatycznych, czyli rzeźbienia na zamówienie różnych customowych rozwiązań, interfejsów i innych kawałków softu dla większych firm - bardzo fajna nisza "małego integratora", który może sobie działać tam, gdzie duży nie wejdzie bo dla niego pieniądze są śmieszne.
3. Przychody 12 mln zł to na główny rynek GPW trochę mało. Wiem, są mniejsze firmy, ale popatrzmy chociaż na koszty audytów, ładu korporacyjnego, relacji inwestorskich - na to wszystko trzeba zarobić z tej chudziutkiej marży operacyjnej.
4. Przyszłość to oczywiście ma być ifirma.pl i oderwanie się od ziemi prosto w niebiosa. Idę o zakład, że zainspirował ich np. Quicken, ale daleko, daleko im jeszcze do tego standardu, jaki miał Quicken gdy zaczynał zdobywać obłędną popularność.
W każdym razie założenie rozwoju tej usługi jest bardzo słuszne, bo rynek SaaS będzie się na pewno rozwijał i to bardzo szybko, już teraz jest w Polsce kilka projektów nakierowanych na małe i średnie firmy właśnie z tą usługą.
Ja widzę jednak dwa problemy: pierwszy to bardzo optymistyczne założenie dobicia do 20 tys klientów usługi w 2009 roku, co może być trudne; drugi to niestety brak gospodarki magazynowej w tym systemie, co wyklucza korzystanie zeń przez sklepy internetowe i inne wszelkiego rodzaju sklepy - to odcina ogromną część rynku bo cały e-commerce oraz normalny handlel - zostają usługi, a tutaj można w zasadzie tylko celować w nowe firmy, bo z tych istniejących każdy coś ma, na przykład biuro rachunkowe za 300 zł, gdzie nosi co miesiąc faktury i dostaje na kartce jakie ma podatki zapłacić. A jedyne, czego się boi taki mały przedsiębiorca, to kontrola - więc jak sobie kontrola przychodzi do tego biura za 300 zł to jest spokój i relaks, i za to właśnie się płaci.
Dobrze kombinują, ale nie są sami, no i działają w Polsce (pogięte i często zmieniające się przepisy, niska kultura matematyczno-fizyczna w społeczeństwie, brak samodzielności oraz podstawowej wiedzy w sprawach finansowych, do tego ogólny brak nawyków systematyczności, ładu i porządku). No i brak gospodarki magazynowej, a o braku takich przydatnych kwiatków jak integracja z platformami sprzedaży (Allegro, SOTE itd.) już nie wspomnę. System zakłada pracę ręczną i to mi najbardziej tutaj wadzi.
5. Ja na strukturę kosztów spółki to w ogóle nie patrzę. Ta firma jest na giełdzie tylko po jedno: po spekulacyjny kapitał na burst'owy rozwój ifirmy. Jak się uda, będzie bonanza. Taka mała bonanza, ale będzie: bo produkty cyfrowe nie mają kosztów zmiennych, stałe są pokrywane z obecnej działalności, więc cała uzyskana marża będzie zyskiem brutto. Możliwe? Rynek sądzi, że tak: po wskaźnikach sądzę, że one już dyskontują dwukrotny, jak nie trzykrotny wzrost przychodów.

Kurczę, wychodzi, że jestem na 'nie'.

szooler
0
Wysłane: 14 stycznia 2009 22:50:44 przy kursie: 2,39 zł
Dobrze kombinują, ale nie są sami, no i działają w Polsce (pogięte i często zmieniające się przepisy, niska kultura matematyczno-fizyczna w społeczeństwie, brak samodzielności oraz podstawowej wiedzy w sprawach finansowych, do tego ogólny brak nawyków systematyczności, ładu i porządku).

I tu właśnie szansę widzę dla tej firemkiangel4 .Swoim serwisem starają sie trafić w zapotrzebowanie rynku,wielu przedsiębiorców z miłą chęcią zapomni o całym koszmarze biurokracji,latania po urzędach skarbowych,łamania sobie głowy zawiłościami polskich przepisów.Oni to wezmą na siebie.Oczywiście odpłatnie.
Ocena spółki surowa ale ...sprawiedliwa.Business as usual. ;)
"Fortuna favet fortibus"

xavi
0
Wpisów: 17
Wysłane: 14 stycznia 2009 23:55:14 przy kursie: 2,39 zł
szooler napisał(a):
I tu właśnie szansę widzę dla tej firemkiangel4 .Swoim serwisem starają sie trafić w zapotrzebowanie rynku,wielu przedsiębiorców z miłą chęcią zapomni o całym koszmarze biurokracji,latania po urzędach skarbowych,łamania sobie głowy zawiłościami polskich przepisów.Oni to wezmą na siebie.Oczywiście odpłatnie.
Ocena spółki surowa ale ...sprawiedliwa.Business as usual. ;)

Jak dla mnie to nie do końca jest to trafienie w zapotrzebowanie rynku.

Wgłębiając się w prowadzenie księgowości w mikroprzedsiębiorstwach wygląda to mniej więcej tak, że powiedzmy zbiera się faktury
i powiedzmy do 10-go każdego miesiąca dostarcza się je do biura rachunkowego i na tym z naszej strony praca się kończy.
Powiedzmy, że 15-go dostajemy informacje ile mamy zapłacić do urzędu skarbowego, a ile do ZUS'u za następny miesiąc.
Miejsce przechowywania dokumentacji księgowej mamy podane biuro rachunkowe, więc nie musimy się zajmować przechowywaniem faktur, ksiąg, itp. W przypadku kontroli, zakładając, że wszystko jest prowadzone jak należy, to możemy nawet nie widzieć, że takowa miała miejsce. W praktyce można powiedzieć, że ktoś za 200 czy 300pln zajmuję się całkowicie wszystkimi sprawami związanymi
z księgowością.

W przypadku serwisu ifirma wszystko musimy sami wpisywać i mieć chociaż podstawową wiedzę co jak się księguje. Więc na starcie musimy założyć, że będziemy wszystko kontrolować sami, dla jednych jest to może plus ale wymaga poświecenia czasu.
Kolejna kwestia to prawne uregulowanie miejsca przechowywania dokumentacji księgowej. Patrząc na stronie www nie widzę, żeby oferowali możliwość przechowywania dokumentacji u nich, a jedynie można przez nich przesłać elektronicznie dokumentu do US czy ZUS. Próbowałem kilkukrotnie skontaktować się z konsultantem online aby to potwierdzić, ale niestety wszyscy byli zajęci więc kolejny minus jeżeli chodzi o kontakt. Zakładając więc, że nie oferują takiej możliwości, wszystkimi kontrolami, przechowywaniem faktur musimy zajmować się sami, w związku z czym tracimy niepotrzebnie czas na rzeczy, które ktoś inny mógłby za nas zrobić za nie duże pieniądze.

Z mojego punktu widzenia dla sporej części mikroprzedsiębiorstw nie będą konkurencyjni w stosunku dla zwykłych biur rachunkowych, nawet zważywszy na niższą cenę.

szooler
0
Wysłane: 15 stycznia 2009 00:12:27 przy kursie: 2,39 zł
xavi napisał(a):
Patrząc na stronie www nie widzę, żeby oferowali możliwość przechowywania dokumentacji u nich.

Ciekawe i istotne zagadnienie.Mi,po szybkim przejrzeniu ich serwisu, się zdawało,że taką możliwość oferują.Jest mowa o bezpieczeńswie,klient użytkownik nie musi martwić się o ksiegowość, PWRMedia zadba o to wszystko.Warto by to wyjaśnić.
edit.Przejrzałem jeszcze raz serwis.Jednak przechowują!
ifirma
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 7 lutego 2009 00:10

WatchDog
50
Wysłane: 16 lutego 2009 21:11:54 przy kursie: 1,88 zł
W IV kwartale mimo nie zmienionych przychodów, wyszli na małą stratę.
Mają jeszcze zapas gotówki, co przy ich skali daje długi czas spokoju, ale z produktami internetowymi jest tak, że albo zdobywają popularność bardzo szybko, albo wcale jej nie zdobędą (nawet mimo agresywnej reklamy). Wie to Nasza-Klasa.pl, wie też Ahoj.pl tudzież Arena.pl, Poland.com, Portal.pl i wiele innych, w które poszły setki milionów złotych bezskutecznie. Użytkownicy woleli co innego.
Trzymam kciuki za kolegów po fachu (choć ich nie znam) i wyceniam spółkę metodą szwajcarską na 62 gr za akcję.

szooler
0
Wysłane: 16 lutego 2009 23:11:32 przy kursie: 1,88 zł
Może być,cena giełdowa robi się atrakcyjna......
A dyskontowanie przyszłości?!salute ;)
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 16 lutego 2009 23:12

WatchDog
50
Wysłane: 4 maja 2009 23:21:54 przy kursie: 1,77 zł
Power Media ostro walczy, ale miała słabiutki kwartał, najgorszy od debiutu. Ma jeszcze duże zapasy gotówki i bardzo ją oszczędza, toteż nie obawiam się niespodzianek, natomiast ten biznes trzeba wreszcie ruszyć z miejsca. Wprawdzie sam bym chciał mieć 2 do 3 mln zł kwartalnych przychodów, ale nie chciałbym mieć tak jak oni ostatnio, koło miliona zł straty. Muszą podwoić skalę, inaczej będzie tak jak jest, czyli byle jak.

empel
0
Wpisów: 242
Wysłane: 22 maja 2009 13:28:12 przy kursie: 2,27 zł
Powermedia dostanie dofinansowanie z UE na serwis ifirma.pl. Za tydzien podejma decyzje o skupie akcji wlasnych po cenie 5 do 6 zl (czyli po tyle za ile sprzedali akcje na rynku pierwotnym (5zl)). Faktycznie wyniki finansowe nie pokazuja potencjalu tej firmy, lecz potencjal takowy posiada.

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 22 maja 2009 14:33:51 przy kursie: 2,27 zł
empel napisał(a):
Powermedia dostanie dofinansowanie z UE na serwis ifirma.pl. Za tydzien podejma decyzje o skupie akcji wlasnych po cenie 5 do 6 zl (czyli po tyle za ile sprzedali akcje na rynku pierwotnym (5zl)). Faktycznie wyniki finansowe nie pokazuja potencjalu tej firmy, lecz potencjal takowy posiada.

Zdradz skad masz takie wiadomosci?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 22 maja 2009 17:33:00 przy kursie: 2,27 zł
no to wiadomo skąd dzisiejsze +22%. Niektórzy pewnie wiedzieli wcześniej blackeye

empel
0
Wysłane: 22 maja 2009 18:02:13 przy kursie: 2,27 zł
SlawekW napisał(a):
empel napisał(a):

Zdradz skad masz takie wiadomosci?

szczegoly tutaj:

www.bankier.pl/static/att/emit...

SlawekW
0
Wysłane: 22 maja 2009 18:35:00 przy kursie: 2,27 zł
To znalazlem, ta perspektywa 5 lat troche zaskakujaca.

Cytat:
Walne Zgromadzenie upowa3nia i zobowiazuje jednoczesnie Zarzad do nabycia akcji własnych
zwykłych Spółki Power Media S.A. zgodnie z ust. 1 niniejszego paragrafu, w ilosci nie
wiekszej ni3 5% (piec procent) zarejestrowanego kapitału zakładowego Spółki. Upowa3nienie
mo3e byc wykorzystane jednorazowo lub w nieograniczonej ilosci razy w okresie 5 lat od daty
wejscia w 3ycie niniejszej Uchwały

Ale gdzie to o wspolfinansowaniu UE?
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....
Edytowany: 22 maja 2009 18:36

SlawekW
0
Wysłane: 22 maja 2009 18:41:16 przy kursie: 2,27 zł
Pozwole sobie na "forward looking statement": MEGA SCIEMA!

empel
0
Wysłane: 23 maja 2009 07:50:49 przy kursie: 2,27 zł
12.05.2009 Zmiany w strategii działania.
Strategia związana z marketingiem serwisu ifirma.pl będzie oparta na następujących filarach:

* umowach marketingowych z podmiotami internetowymi rozliczanych na zasadach revenue share lub zbliżonych,
* aktywizacji użytkowników serwisu jako emisariuszy nowoczesnego rozwiązania wśród przedsiębiorców,
* włączania w serwis ifirma.pl kolejnych usług i produktów oferowanych przez firmy trzecie na zasadach revenue share.

Ifirma.pl z serwisu księgowości internetowej stanie się hubem łączącym różne usługi z których mogą skorzystać drobni przedsiębiorcy. Dodatkowo zostanie przygotowane API serwisu umożliwiające integrację różnych serwisów typu e-commerce z serwisem ifirma.pl, tak aby maksymalnie ograniczyć nakład pracy użytkowników serwisu przy obsłudze transakcji handlowych. API będzie używane też do komunikacji z partnerami oferującymi swoje usługi i produkty w ramach serwisu ifirma.pl.
Rozwój oprogramowania serwisu będzie prawdopodobnie sfinansowany z funduszy UE w ramach PO IG 8.2. Spodziewamy się rozstrzygnięcia tematu finansowania w ciągu 2-3 miesięcy.
Nowa strategia serwisu ifirma.pl oznacza:

* radykalne zmniejszenie kosztów promocji serwisu, które obciążyły na wyniki IV kw. 2008 i I kw. 2009,
* dodatkowe przychody od użytkowników z tytułu prowizji za sprzedane produkty firm trzecich w ramach serwisu,
* otworzenie systemu księgowości internetowej na integrację z dowolnymi systemami e-commerce używanymi przez małe przedsiębiorstwa.

Równocześnie trwają prace nad nowymi produktami oferowanymi przez Power Media. Mamy nadzieję, że szczegóły będziemy mogli ujawnić w najbliższym czasie.

szooler
0
Wysłane: 24 maja 2009 23:30:14 przy kursie: 2,27 zł
Tak się zastanawiam,które spółki rosłyby wbrew rynkowi.Z pewnością bez(lub -mało)obrotowe PWR.Eh?
"Fortuna favet fortibus"

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 27 maja 2009 11:34:02 przy kursie: 2,70 zł
Raport bieżący 12/2009
Zarząd Power Media S.A. informuje, że do Spółki wpłynęło
zawiadomienie o transakcji na akcjach Power Media S.A. od osoby
zobowiązanej do przekazywania informacji w trybie Art. 160
ustawy o obrocie instrumentami finansowymi.
Informacja dotyczy sprzedaży przez Członka Zarządu Power Media
S.A., w dniu 25.05.2009 r., 103.581 szt. akcji Power Media S.A.
w obrocie sesyjnym na GPW w Warszawie po średniej cenie 2,85 zł
za akcję.

Korzystają chłopaki z dobrych cen Shame on you

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ifirma

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,434 sek.

zhhjfzzs
kwkzqxcy
bnevddwf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qcvwxekp
pnlecxry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat