Omówienie wyników kwartalnych i rocznych spółki ERG SA.
Dane i wskaźniki są zaktualizowane na stronie:
www.stockwatch.pl/gpw/erg,wykr...Sytuacja przychodowa spółki jest zła: trzeci rok spadku przychodów. Za 2009 r. wypracowano 46 mln zł, spadek o 20% r/d. Działalność handlowa jest niestabilna, patrząc na marżę na sprzedaży widzimy straty od II kw. 2007 do. I kw. 2008, potem bardzo ładne wyniki powyżej 30%, i w IV kwartale 2009 r. spadek do 20%. Po stronie zysku netto jest już przejrzyściej: spore straty przerywane małymi zyskami. Sam IV kwartał przyniósł stratę netto -306 tys. zł, natomiast za cały rok wykazano zysk +955 tys. zł. Poprzedni rok był zamknięty stratą -672 tys. zł. Poprawa? Spółka traciła gdy była większa, zaczęła zarabiać gdy jest mniejsza, za to... chce znowu rosnąć.
Od strony budowania wartości proszę spojrzeć na wartość księgową. Rok do roku urosła tylko o 374 tys. zł, a więc zysk nie pokazuje całości obrazka. Okazuje się, że w wyniku audytu w nabytej spółce Folpak, z WK trzeba było pokryć 1,2 mln zł "korekty błędu podstawowego". To znaczy, że przy nabyciu wprowadzono na bilans zbyt dużo aktywów. Natomiast w omawianym okresie istotną pozycją w wartości księgowej jest też "Ujawnienie prawa wieczystego użytkowania gruntów" w kolumnie "Kapitał z aktualizacji wyceny" w sprawozdaniu ze zmian w kapitale własnym na stronie 28. Dopisano tam 1,1 mln zł z wyceny. Bez tego wartość księgowa spadałaby o jakieś 700 tys. zł.
To wszystko drobne pieniądze. Wprawdzie gotówkowo spółka jest przez ostatnie półtora roku do przodu, jako że częścią kosztów jest niegotówkowa amortyzacja środków trwałych. Ale do jakiegokolwiek budowania wartości jest tu bardzo daleko. Tak zwana strategia, czyli lista pobożnych życzeń rodem z weekendowego poradnika dla biznesmenów, mówi mi tylko jedno: ERG jest na sprzedaż. Nie ma miejsca na wzrost, bo jest za mały i na rynku zbyt słaby. Taki Ergis, spółka o podobnej działalności, generuje rocznie 12x więcej przychodów niż ERG. Nie bez swoich kłopotów, ale duży może więcej i jest pierwszy w kolejce do skupowania wartościowych mniejszych firm, bo ma za co.
ERG startuje po Ośrodek Badawczo-Rozwojowy Przemysłu Rafineryjnego, który utrzymuje się głównie ze sprzedaży paliwa lotniczego. Cel? Być może dywersyfikacja, albo wykorzystanie kompetencji w zakresie przemysłu tworzyw sztucznych. To nie będzie jednak łatwe, bo jak łatwo znaleźć w necie, pracownicy są zbuntowani, chcą w razie czego założyć konkurencyjną spółkę, a sprawę ekspresowej prywatyzacji bada prokuratura. Kąsek jest smaczny, bo spółka jest zyskowna (wynik netto za 2008 r. niecałe 10 mln zł). Nie byłoby więc kłopotu ze sfinansowaniem tego zakupu z kredytu inwestycyjnego. Nie znalazłem tylko nigdzie wyceny, ale spróbowałem sobie poradzić, przy okazji wykrywając, że na stronie spółki jest podany błędny nr KRS
http://www.obr.pl/index/o_firmiePrawidłowy to 0000287699.
Gdyby ktoś chciał przejrzeć pełne dane o tej spółce, proszę o maila na
stockwatch@gazeta.pl - kupiłem je i nie mogę publicznie udostępniać, ale mogę przesłać skrót.
Sama wartość księgowa na koniec 2008 r. to 29,5 mln zł. Przychody roczne 143 mln zł, ogólne zadłużenie 35%, w aktywach prawie 10 mln śr.trwałych, 19 mln należności i 9 mln zł zapasów. Ale uwaga, rok wcześniej przychody wyniosły tylko 25 mln zł, zysk netto 426 tys. zł. A więc w 2008 r. musiała przejść poważna jednorazówka. Kto wie, może prywatyzację przyspieszono zanim będą znane zaudytowane wyniki za 2009 r. Ja wyceniłem ostrożnie sam rok 2007 metodą szwajcarską i wychodzi niecałe 10 mln zł. Ale co się będzie działo ze spółką i jak stoi dzisiaj, nie wiadomo. Ani czym się będzie kierował Skarb Państwa przy sprzedaży.
Wracając do ERG'a, nie mogę przejść do porządku dziennego nad jej poważnym przewartościowaniem. C/WK ponad 2 nie jest uzasadniona ani branżą, ani zyskownością, która w takich wypadkach powinna być wysoka. Wynikowo to najdroższa spółka w sektorze
www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...Majątkowo Plastbox i Radpol są droższe, ale one mają nieco lepszy i trwalszy zysk netto, a także około 3x większe ROE.
Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.