PARTNER SERWISU
qxztobtu
105 106 107 108 109
joint
0
Wpisów: 98
Wysłane: 23 kwietnia 2010 16:23:15 przy kursie: 16,80 zł
Co myślicie o tym wzroście? Według mnie to teraz czyste spekulacje, analogicznie jak spekulacje na przetarg na numer 112, gdzie kurs urosł z 13 do 16,20. Ja wysiadłem przy 16.15 i poczekam sobie teraz spokojnie aż będziemy z powrotem testować EMA200.

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 23 kwietnia 2010 16:38:23 przy kursie: 16,80 zł
Może tak.. te wzrosty posiadaczom SGN się należały blah5
Wszystkie badziewia rosły w 2009/10 a to spadało. Ja niestety wymiękłem jakiś czas temu i braklo refleksu, żeby pojawić się ponownie d'oh!.
Wzrosty na SGN wyglądają (przynajmniej dla mnie) podobnie jak w grudniu 09, czy wykres będzie bardzo podobny do tego poprzedniego zobaczymy, spodziewałbym sie po wzrostach też analogicznego ciągu dalszego jak poprzednio... to tyle z fusów blackeye
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

Artur
0
Wpisów: 418
Wysłane: 23 kwietnia 2010 16:53:25 przy kursie: 16,80 zł
joint napisał(a):
Co myślicie o tym wzroście? Według mnie to teraz czyste spekulacje, analogicznie jak spekulacje na przetarg na numer 112, gdzie kurs urosł z 13 do 16,20. Ja wysiadłem przy 16.15 i poczekam sobie teraz spokojnie aż będziemy z powrotem testować EMA200.

Tez mysle, ze to ruch spekulacyjny. Takie ruchy w ciagu ostatnich 2 lat zdarzaly sie co jakis czas. Dotychczas po takich wzrostach byly spadki. Ostatnie wzrosty sa mocno zbiezne z publikacja komunikatu o wygranej Sygnity razem z TP SA w przetargu dla GUS. Ostatnio sklonnosc do ryzyka wzrosla na gieldzie. Jest tez mozliwe, ze ktos cos wie, ale nie bardzo sobie wyobrazam co mogloby to byc. Raczej nie jest to granie pod raport za I kwartal, bo ciezko sobie wyobrazic, ze bedzie on dobry. Ja sie w kazdym razie nie podlacze. Na tej spolce jestem wyjatkowo ostrozny.
Moim zdaniem decyzja o sprzedazy byla dobra.
Edytowany: 23 kwietnia 2010 16:55

White_Wolf
0
Wpisów: 134
Wysłane: 24 kwietnia 2010 11:12:22 przy kursie: 16,80 zł
Odnalazłem post z 7 lipca 2009r
Joker napisał(a):

... czarny scenariusz, to poziom 11,50 ...

Porównując to z wykresem, najniższa wartość kursu w cenach zamknięcia to 11.49 zł
Jestem pod wrażeniem z jaką precyzją to przewidziałeś notworthy

Don't worry life is only temporary :D

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 25 kwietnia 2010 17:55:10 przy kursie: 16,80 zł
Artur napisał(a):
Co do bezpieczenstwa i dochodowosci spolki, to nie bylbym taki pewny. Obserwuje ja od prawie 4 lat, jeszcze od czasu gdy nie nazywala sie Sygnity tylko Computerland. Bylem pracownikiem grupy Sygnity, wiec znam troche sytuacje od srodka. Stracilem tez bardzo duzo pieniedzy na tej spolce, wiekszosc tego co stracilem na gieldzie. Miedzy innymi dlatego, ze bylem zbyt optymistycznie nastawiony do spolki. Wystarczy spojrzec na wykres z ostatnich 3 lat, a klopoty Computerlandu siegaja o wiele dalej. Z tych powodow pozwole sobie byc ostrozny.

Hej,Artur.salute
Sam mam kilka nietrafionych inwestycji (nie ma róży bez kolców),ale póki nie zamykam pozycji,nie ma straty.
Zamknięcie pozycji to godzenie się ze stratą.I co dalej,szukanie innych lepszych okazji?Bez gwarancji,że na kolejnej spółce nie będzie powtórki.Giełda to nie koncert życzeń,a twarda szkoła.Nikt Ci nie zagwarantuje,że na tej konkretnej spółce odrobisz wszystko,ale jaka jest alternatywa?Przy 30-50% stracie kapitału gracz staje się niechcący inwestorem długoterminowym.Jednak zamrożenie kapitału to jeszcze nie jego utrata.
Tu od kilku tygodni powtarzam to sobie jak mantrę,spokojny stabilny wzrost.Może to tylko zbiór pobożnych życzeń,może samospełniająca się przepowiednia.Coś czuję,że charakter ostatnich wzrostów jest nieco inny niż było do tej pory,z naciskiem na stabilność.Oczywiście,najlepiej krótkoterminowo na tym interesie wychodzą ci,co kupili w dołku.Około tych 12-stu złotych.W dłuższej perspektywie,zwycięzcami są prawie zawsze długoterminowi trzymacze.
I tak mi się powoli napisał post o inwestowaniu w wartośćbinky .Sygnity z racji wielkości i statusu mieści się w tej kategorii.Nawet w przypadku bankructwa,nie zupełnie byłoby to bankructwo,heh.Raczej przejęcie przez inny większy podmiot,polski albo zagraniczny.Wszystko najgorsze raczej jest już w cenie.
Pozdrawiam wszystkich za i przeciw.
"Fortuna favet fortibus"

Artur
0
Wysłane: 25 kwietnia 2010 22:19:33 przy kursie: 16,80 zł
szooler napisał(a):

Hej,Artur.salute
Sam mam kilka nietrafionych inwestycji (nie ma róży bez kolców),ale póki nie zamykam pozycji,nie ma straty.
Zamknięcie pozycji to godzenie się ze stratą.I co dalej,szukanie innych lepszych okazji?Bez gwarancji,że na kolejnej spółce nie będzie powtórki.Giełda to nie koncert życzeń,a twarda szkoła.Nikt Ci nie zagwarantuje,że na tej konkretnej spółce odrobisz wszystko,ale jaka jest alternatywa?Przy 30-50% stracie kapitału gracz staje się niechcący inwestorem długoterminowym.Jednak zamrożenie kapitału to jeszcze nie jego utrata.
Tu od kilku tygodni powtarzam to sobie jak mantrę,spokojny stabilny wzrost.Może to tylko zbiór pobożnych życzeń,może samospełniająca się przepowiednia.Coś czuję,że charakter ostatnich wzrostów jest nieco inny niż było do tej pory,z naciskiem na stabilność.Oczywiście,najlepiej krótkoterminowo na tym interesie wychodzą ci,co kupili w dołku.Około tych 12-stu złotych.W dłuższej perspektywie,zwycięzcami są prawie zawsze długoterminowi trzymacze.
I tak mi się powoli napisał post o inwestowaniu w wartośćbinky .Sygnity z racji wielkości i statusu mieści się w tej kategorii.Nawet w przypadku bankructwa,nie zupełnie byłoby to bankructwo,heh.Raczej przejęcie przez inny większy podmiot,polski albo zagraniczny.Wszystko najgorsze raczej jest już w cenie.
Pozdrawiam wszystkich za i przeciw.

Ja wlasnie po to obserwuje Sygnity, aby kupic akcje gdy okaze sie ze nastapilo odbicie od dna. Nie wiem moze to juz sie stalo. Wole mniej zarobic niz ponownie stracic. Ja swoje akcje Sygnity sprzedalem w sierpniu. Od tego czasu obserwuje. Poczekam do raportu za I kwartal wtedy wiele sie wyjasni. Chcialem tylko napisac, ze trzeba byc ostroznym. Ja Ciebie rozumiem szooler, ze zdecydowales sie trzymac akcje. Kazdy ma swoja wytrzymalosc, moja dla tej spolki juz sie skonczyla. Pewnie rozumiesz dlaczego. Zeby odzyskac wszystkie stracone pieniadze musialbym kupic akcje i trzymac je dopoki spolka nie wroci do poziomu okolo 80 PLN. Sam przyznasz, ze to bylby nadmiar optymizmu.
Ja sie po prostu wyleczylem z poczucia, ze musze cos koniecznie odrobic. Za duzo mnie to kosztowalo.
Edytowany: 25 kwietnia 2010 22:28

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 25 kwietnia 2010 22:37:06 przy kursie: 16,80 zł
Artur,ja Cię rozumiem,że kupując za x,i jesli strata przekracza ponad 50% zainwestowanego kapitału,to jest to sytuacja nie do wytrzymania,psychiki człowiekowi wysiada.
Pewnie po tej nauczce zmieniłeś strategię,zacząłeś używać stop lossów,wyciągnąłeś wnioski....
To co się stało już się nie odstanie.Miałem podobną stratę na Groclinie,ale była to tylko cząstka zainwestowanego kapitału,nigdy wszystko w jedną spółkę.Shame on you
W poprzednim poście chciałem Ci tylko zasygnalizować,że czasami siedzenie na jednej stratnej pozycji pozwala uniknąć jeszcze większej straty-gdy chcemy na siłę się odkuć na czym innym.
"Fortuna favet fortibus"

Artur
0
Wysłane: 25 kwietnia 2010 22:52:49 przy kursie: 16,80 zł
szooler napisał(a):
Artur,ja Cię rozumiem,że kupując za x,i jesli strata przekracza ponad 50% zainwestowanego kapitału,to jest to sytuacja nie do wytrzymania,psychiki człowiekowi wysiada.
Pewnie po tej nauczce zmieniłeś strategię,zacząłeś używać stop lossów,wyciągnąłeś wnioski....
To co się stało już się nie odstanie.Miałem podobną stratę na Groclinie,ale była to tylko cząstka zainwestowanego kapitału,nigdy wszystko w jedną spółkę.Shame on you
W poprzednim poście chciałem Ci tylko zasygnalizować,że czasami siedzenie na jednej stratnej pozycji pozwala uniknąć jeszcze większej straty-gdy chcemy na siłę się odkuć na czym innym.

Tak, duzo sie nauczylem. W 2009 roku staralem sie inwestowac madrzej. Juz sie nie odkuwam na sile. Zastanawiam sie jak zbudowac potfel spolek na dluzszy czas. Stalem sie jednak zbyt ostrozny, co spowodowalo, ze zarobilem zdecydowanie mniej od lutego 2009 niz mozna bylo przecietnie na rynku. No ale wszytko zgodnie z zasada, ze mniejsze ryzyko to mniejszy zysk.
Sygnity jest niewatpliwie spolka ktora moze niezle dac zarobic w perspektywie kilku lat. Moze latwiej byloby podejmowac mi decyzje, gdybym nie pracowal w grupie Sygnity, ale pracowalem i ciagle sie jeszcze zastanawiam ile trupow wypadnie z szafy. Spadek przychodow jest tym co najbardziej dokuczalo spolce. Na razie widze pozytywne zmiany wizerunkowe, nowe kontrakty, chce wierzyc ze im sie uda. Spolka ograniczyla dosc znacznie poziom kredytow, jednak bez powstrzymania spadku przychodow, to niewiele da.
Edytowany: 25 kwietnia 2010 22:57

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 26 kwietnia 2010 08:10:58 przy kursie: 16,80 zł
Panowie zainwestowałem w Sygnity w styczniu dlaczego?

1. IT - perspektywiczna branża
2. Firma o niskiej wycenie
3. Firma przechodząca restrukturyzację kosztową poparta później zmianą prezesa, który jest znakomitym Controllerem a co za tym idzie umie planować strategicznie.
4. Firma posiada więcej kasy niż kredytów - a wyceniana jest jak bankrut.

Ja kupuję przyszłość - nie kupuję najbliższego raportu a już na pewno poprzednich raportów.
Plan o czerwcowej strategii Sygnity tylko potwierdzają moją decyzję

WALDI1988
0
Wpisów: 170
Wysłane: 26 kwietnia 2010 12:43:19 przy kursie: 17,52 zł
Widać jak pokolei wszyscy sie wlaczaja w spolke i jest skup.. lekki spadek i znowu . Kto przestraszony to latwo oddaje papier. Ja uzbieralem go po 14. Mysle ze 20 zl wystarczy nastawiajac sie krotkoterminowo oczywiscie. Pozdrawiam

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 26 kwietnia 2010 12:51:27 przy kursie: 17,52 zł
no tak. to jest to na co czekalem. siedze na SGN od grudnia. glownie usrednialem w dol na tym pierwszym duzym zjezdzie. ze srednia cena 13,62 czuje sie bardzo dobrze.
musze w ciagu paru tygodni czesciowo zredukowac zaangazowanie w GPW i okolice 20.00 wydaja sie sensowne do tego celu. natomiast autentycznie wydaje mi sie ze SGN jest sensowna dlugoterminowa inwestycja w wartosc - jak to ladnie napisal Szooler.

In the name of all that which does not suck!

Artur
0
Wysłane: 26 kwietnia 2010 13:06:24 przy kursie: 17,52 zł
Sygnity bedzie wykonywalo kolejny kontrakt dla GUS. Tym razem wartosc 18 mln. Na tym zarobia wiecej niz na sprzecie. Na wytwarzaniu oprogramowania sa wieksze marze.

link
Edytowany: 26 kwietnia 2010 13:17

SunTzu
0
Wpisów: 74
Wysłane: 27 kwietnia 2010 09:27:58 przy kursie: 17,35 zł
Tak w zasadzie to podziwiam SGN... Średnia kontraktów to 1/miesiac. Wartość około 20mln.... Mało kontraktów nie zapowiada dobrze firmie. Skąd taki wzrost akcji? Chyba tylko spekulacja. Bo nic dobrego się tam nie dzieje. I kwartał nie zapowiada się czarująco, a jednak mamy piękny wzrost.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 27 kwietnia 2010 09:28:51 przy kursie: 17,35 zł
Jak spadki to "ktoś celowo zaniża", jak wzrosty to "spekulacja".
Jakie masz zdanie na temat wartości wewnętrznej Sygnity?

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 28 kwietnia 2010 10:44:51 przy kursie: 17,22 zł
Silne wsparcie na 16.20-16.25. wydaje mi sie, ze bedzie za tyle do kupienia w tej korekcie, chocby przez chwile. i podstawie koszyk :)
In the name of all that which does not suck!

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 28 kwietnia 2010 11:11:43 przy kursie: 17,22 zł
Ale mnie korci żeby znowu po staremu tu zawitać.
Ech, żeby chociaż lukę postanowili domknąć na 15,03, ale wątpie.
Wsparcia wyrysowane, pierwsze tam gdzie Ty to widzisz. Niech no tylko pierwsza jaskółka się na GPW pojawiPray - nieomieszkam nie skorzystać.
Edytowany: 28 kwietnia 2010 11:12

White_Wolf
0
Wpisów: 134
Wysłane: 28 kwietnia 2010 11:18:19 przy kursie: 17,22 zł
Pytania do spółki SYGNITY

Cytat:
2010-04-26 Witam. Zgodnie z planami akcjonariusze mieli dowiedzieć się w zeszłym tygodniu o partnerze z branży energetycznej. Czy informacja na ten temat zostanie ogłoszona(jeśli tak, to kiedy), czy zostanie zachowana w tajemnicy?

Witam. Niestety przedłuża się proces akceptacji informacji o współpracy ze strony naszego partnera, światowej korporacji informatycznej. Zgodnie z ostatnimi informacjami "zza oceanu" będziemy w stanie poinformować o naszej współpracy w ciągu paru najbliższych dni, Z poważaniem Michał Michalski Dyr. Biura PR/IR

notowania.pb.pl/pytania/PLCMPL...

Nowy Prezes ostro się bierze do pracy thumbright

Don't worry life is only temporary :D

Ravel
0
Wpisów: 46
Wysłane: 29 kwietnia 2010 13:18:12 przy kursie: 17,95 zł
A ja mam pakiecik jeszce po 19 i czekam aby go zbyc.

Artur
0
Wysłane: 29 kwietnia 2010 13:23:57 przy kursie: 17,95 zł
szooler napisał(a):

...
Coś czuję,że charakter ostatnich wzrostów jest nieco inny niż było do tej pory,z naciskiem na stabilność.Oczywiście,najlepiej krótkoterminowo na tym interesie wychodzą ci,co kupili w dołku.Około tych 12-stu złotych.W dłuższej perspektywie,zwycięzcami są prawie zawsze długoterminowi trzymacze.
I tak mi się powoli napisał post o inwestowaniu w wartośćbinky
....

Wyglada na to, ze miales racje i ten ruch moze byc czyms wiecej niz tylko spekulacja. Kurs trzyma sie ostatnio bardzo mocno. Ciekawi mnie co go spowodowalo ? Czy zmienilo sie postrzeganie spolki na rynku ? Czy moze sklonnosc do ryzyka wzrosla i ludzie przestali sie przejmowac ewentualna strata ?
Zastanawiam sie nad zakupem, ale obecnie akcje za bardzo poszly w gore. Wskazniki musza sie jeszcze wychlodzic i z checia zobaczylbym raport za I kwartal.

Powoli zmieniam swoj sposob myslenia i zaczynam sie nastawiac na dlugoterminowe inwestycje, bo pozwalaja wiecej zarobic i powoduja mniejszy stres. Oczywiscie zakladam, ze jak bedzie bessa, to w ktoryms momencie sprzedam akcje i bede stal z boku.
Edytowany: 29 kwietnia 2010 13:27

lordsith
0
Wpisów: 10
Wysłane: 29 kwietnia 2010 13:36:49 przy kursie: 17,95 zł
Gracze chyba zaczynają wierzyć w SGN. Wizerunek firmy się poprawia. Kardach odszedł, a nie da się ukryć, że był on bardzo źle oceniany jako prezes. Sygnity dostaje coraz to nowe zlecenia, startuje w przetargach i to na wet z sukcesami. Raport za I kwartał może nie być rewelacją, ale pewnie powieje optymizmem i widać będzie że spółka wychodzi na prostą.
Moim zdaniem są podstawy do wzrostów, ale dynamika tych wzrostów w ostatnim tygodniu trochę zastanawia, czy jest to tylko jakieś sztuczne pompowanie czy rzeczywiście coś się mocno ruszyło.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SYGNITY

105 106 107 108 109

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,361 sek.

wqnmwkji
adzvktii
xvnxhnkg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ydusthyv
gucaojdn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat