jeśli o mnie chodzi to post nie miał wcale wydźwieku negatywnego Taurusie i wolałbym (pewnie nie tylko ja) byś często dzielił się swoimi wizjami bez sarkazmu :)
ja np. długo nie wierzyłem w zeszłoroczne odbicie, a o zagrożeniach mówiono i pisano nawet tutaj na wątku, możnaby te niedzwiedzie wyliczanki sprzed miesiecy odtworzyc, pewnie lwia czesc z nich jest aktualna (tzn stanowi potencjalne zagrożenie). mnie sie podobały ostatnie wpisy np. L. Tonego, jakoś tak, biła z nich dojrzałość i rzeczowe argumenty, oby sie nie spelnily czarne wizje, aczkolwiek ja niedzwiedzia skore zrzuciłem czasowo, czując tąpniecie vide po upadku lehmana, ale bynajmniej jeszcze nie w tym roku
można gdbyc czy np. miedzy usa a chinami bedzie utrzymane status quo. co dalej z yuanem. rosjanom i chinczykom ostatnio strasznie zalezy by notowac rubla do chinskiego smoka, choc wobec stalejo poziomu smoka do dolca wydaje sie to niepotrzebne.
usa-olrzbymie zadluzenie, przy ktorych PIIGS wydają się szkółką niedzielną,
moze wkrótce zrobią medialny szum zwiazany z problemem amerykanskiej spolecznosci ze splatami kredytow?
zakladajac ze usa i europa dzialaja na podobnych zasadach moze np. w europie dojdzie do kryzysu w nieruchomosciach? czy bez pakietu stymulacyjnego ameryka moze dzwignac gieldy jeszcze np. o 30% ?
może dojdzie do jakiegos niedlugiego, ale gwaltownego tapniecia w efekcie jakichs dzialan militarnych na swiecie? tudziez atakow terrorystycznych?
może kajmanom i innym enklawom w koncu braknac pary za zakup amerykanskich obligow?
niestety trzeba brac pod uwage aspekty stricte polityczne przy wnioskach ekonomicznych.
każdy swoim sterem i żeglarzem.