PARTNER SERWISU
xhemxier
570 571 572 573 574

Kiedy dno bessy?

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 3 czerwca 2010 21:50:48
Taurus80 napisał(a):
Niestety ale tak mi to wyglada :( prosze zobacz i powiedz co o tym myslisz.
dshort.com/charts/SP-Composite...

Wedlug tego patrzac wyglada ze bedzie jeszcze przynajmniej jedna fala spadkowa i przebije ona nawet zeszloroczne dolki jednak nie da sie okreslic czy to nastapi JUZ czy moze zaliczymy cos ala hosse ktora jeszcze potrwa rok czy dwa.

Chcesz wiedzieć co o tym myślę. Ok. Postaram się być jak najbardziej twórczy, pomimo zmęczenia po ciężkim dniu wolnym od pracy.

Na przestrzeni ostatniego stulecia powstały dziesiątki, jeśli nie setki wskaźników makro. Bezrobocie, inflacja, stopy %, indeksy giełd, siła nabywcza, wydajność pracy, indeks Michigan, ble ble ble... Wszystkie czemuś służą. Ale najciekawsze jest to, że chcąc udowodnić jakąś tezę, zawsze znajdziemy w historycznych wartościach takie zestawienie którychś z tych wskaźników, które tą tezę potwierdzi. Jakąś analogię do czasów dzisiejszych. Nawet nie podejmuję się szacować ile przeróżnych teorii dałoby się udowodnić zestawiając jakieś 2 wartości historyczne z chwilą obecną.
W. Białek na swoim blogu tworzy takie rzeczy. Jakoś nie zawsze trafia (równie często jak w kasynie w ruletkę trafiałby np. w liczbę parzystą).

Tak ogólnie, to...
Liczę na hossę. Jeszcze 2-3 lata. Co będzie jej siłą napędową i kiedy się zakończy ani na jakim poziomie boję się wyrokować. Nie wiem. Dopóki jednak prawdopodobieństwo wzrostów w tym przedziale czasowym jest wyższe niż spadków - trzymam akcje.

Pzdr. i do jutra, bo już przysypiam binky

Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

white_eagle
0
Wpisów: 300
Wysłane: 3 czerwca 2010 21:50:52

Taurus a czy w swoich kasandrycznych wizjach dopuszczasz upadek fiat money? :)

pytanie, czy działania FEDu prowadzą w stanach do deja vu japonii czy też może hiperinflacja i megahossa na akcjach.

w sumie wystarczy, że pęknie banka na instrumenatch pochodnych (czy to realne w najblizszych kilku latach?!) i wtedy double dip będzie małym wymiarem kary.

i ciekawe co z walutami, załóżmy że stany będą potrzebowały jeszcze jakiegos pakieciku, przeca na dłuższą metę rozlanie sie pieniedzy w gospodarke zadziala jak sprzezenie zwrotne. euro to brat bliżniak dolca, wiec co? :)

każdy swoim sterem i żeglarzem.

daniel93
0
Wpisów: 469
Wysłane: 3 czerwca 2010 22:00:22
Co myślicie w perspektywie kilku dni?

Czy beznadziejnie słaby Edek nie wpłynie na nas bardziej niż zieleń na S&P?

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 3 czerwca 2010 22:12:27
Powiem wam ze widze MEGA HOSSE na milion piećset sto dziewiećset mysle ze teraz wszystkim pasuje :)
Swoje kasandryczne teorie zostawie tylko dla siebie, wygrywaja zawsze myslacy a kto pyta nie bladzi, jednak widze ze wiekszosci pasuje wizja wiecznej hossy, wiec przylacze sie do was.
Od dzisiaj bede juz tylko pisal jutro wzrosty, spadki bo edek lub DJI lub jeszcze cos innego rosnie lub spada :) idac tym tropem mysle ze jutro niedzwiedzie dostana ostro na open po lapach.

daniel93
0
Wpisów: 469
Wysłane: 3 czerwca 2010 22:20:52
Nie da się ukryć, że giełdy "wolą" rosnąć. Dlatego po spadkach, gdy jest poprawa sytuacji od razu odbijamy. Za to złe informacje powodują panikę, większą lub mniejszą, ale sprawia ona, że spadki trwają znacznie krócej niż wzrosty. Dlatego potencjalna bessa myślę, że nie ma psychologicznej możliwości trwać zbyt długo.

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 3 czerwca 2010 22:50:15
a ja mysle ze po fali wzrostowej w drugiej polowie tego roku, przyjdzie fala spadkowa ktora zniesie Nas do poziomow z lutego 2009 albo i nizej, dlaczego?? bo finanse publiczne wielu krajow leza i kwicza, Europa sie starzeje i system emerytalny nie podola takiemu modelowi spoleczenstwa, nastapi globalne przesuniecie sil, co nie bedzie sprzyjalo niebotycznym wzrostom przychodow i zyskow.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 3 czerwca 2010 22:52:53
Nie ma co kombinować i przewidywać.
Dla mnie istotnym momentem do zmiany pozycji będzie przebicie lini trendu spadkowego. Do tego czasu mam gdzieś to że jutro na open po łapach dostanę.
Na razie jesteśmy średnioterminowo w spadkowym i nie mam zamiaru grać na futach wbrew temu.
Jak patrzę na biednego edka i koperek to żal d... ściska.
Co prawda hossa w dłuższym terminie na naszej GPW trwa nadal, ale sporo innych parkietów światowych budzi w tym względzie moje wątpliwości.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 3 czerwca 2010 22:54:35
Cytat:
Dla mnie istotnym momentem do zmiany pozycji będzie przebicie lini trendu spadkowego. Do tego czasu mam gdzieś to że jutro na open po łapach dostanę.

oo, to i buldi po mojej stronie rynku? nie chwaliłeś się salute

white_eagle
0
Wpisów: 300
Wysłane: 3 czerwca 2010 23:01:44

jeśli o mnie chodzi to post nie miał wcale wydźwieku negatywnego Taurusie i wolałbym (pewnie nie tylko ja) byś często dzielił się swoimi wizjami bez sarkazmu :)

ja np. długo nie wierzyłem w zeszłoroczne odbicie, a o zagrożeniach mówiono i pisano nawet tutaj na wątku, możnaby te niedzwiedzie wyliczanki sprzed miesiecy odtworzyc, pewnie lwia czesc z nich jest aktualna (tzn stanowi potencjalne zagrożenie). mnie sie podobały ostatnie wpisy np. L. Tonego, jakoś tak, biła z nich dojrzałość i rzeczowe argumenty, oby sie nie spelnily czarne wizje, aczkolwiek ja niedzwiedzia skore zrzuciłem czasowo, czując tąpniecie vide po upadku lehmana, ale bynajmniej jeszcze nie w tym roku

można gdbyc czy np. miedzy usa a chinami bedzie utrzymane status quo. co dalej z yuanem. rosjanom i chinczykom ostatnio strasznie zalezy by notowac rubla do chinskiego smoka, choc wobec stalejo poziomu smoka do dolca wydaje sie to niepotrzebne.

usa-olrzbymie zadluzenie, przy ktorych PIIGS wydają się szkółką niedzielną,
moze wkrótce zrobią medialny szum zwiazany z problemem amerykanskiej spolecznosci ze splatami kredytow?

zakladajac ze usa i europa dzialaja na podobnych zasadach moze np. w europie dojdzie do kryzysu w nieruchomosciach? czy bez pakietu stymulacyjnego ameryka moze dzwignac gieldy jeszcze np. o 30% ?

może dojdzie do jakiegos niedlugiego, ale gwaltownego tapniecia w efekcie jakichs dzialan militarnych na swiecie? tudziez atakow terrorystycznych?

może kajmanom i innym enklawom w koncu braknac pary za zakup amerykanskich obligow?

niestety trzeba brac pod uwage aspekty stricte polityczne przy wnioskach ekonomicznych.
każdy swoim sterem i żeglarzem.

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 4 czerwca 2010 00:22:13
Bartosz napisał(a):
a ja mysle ze po fali wzrostowej w drugiej polowie tego roku, przyjdzie fala spadkowa ktora zniesie Nas do poziomow z lutego 2009 albo i nizej, dlaczego?? bo finanse publiczne wielu krajow leza i kwicza, Europa sie starzeje i system emerytalny nie podola takiemu modelowi spoleczenstwa, nastapi globalne przesuniecie sil, co nie bedzie sprzyjalo niebotycznym wzrostom przychodow i zyskow.

I wydaje Ci się, że jeśli nasze spółki będą miały wskaźnik C/Z = 5 to będzie dobrze odzwierciedlało ich wartość? A na lokatach w tym czasie będzie można 5 % rocznie dostać? Ale tak ma być bo finanse publiczne gdzieś kwiczą albo dlatego, że komuś by się dzięki temu ładnie wykres namalował?

Fiszka
0
Wpisów: 57
Wysłane: 4 czerwca 2010 00:34:17
white_eagle napisał(a):

usa-olrzbymie zadluzenie, przy ktorych PIIGS wydają się szkółką niedzielną,
moze wkrótce zrobią medialny szum zwiazany z problemem amerykanskiej spolecznosci ze splatami kredytow?

A propos przyszłości Stanów cytat z CNBC:

Cytat:
Jon Moulton, chairman of private equity company better capital, said the US clearly has more expenditure than income and is on an unsustainable path.
“The US has a lot in its favor, like labor-market flexibility, a dynamic economy and smaller government than Europe,” Moulton said. “However, I have seen analysis that shows every government that has spent $1.40 for every $1 raised since the Second World War has seen their economy collapse into hyperinflation. The US is nearly at that point”

Czyli zaoceaniczny deficyt zbliża się włśnie do krytycznego z historycznego punktu widzenia poziomu co grozi hiperinflacją. Jeśli Fed wreszcie zwiększy stopy, przybliży perspektywę double dip recession. Co zresztą w dłuższej perspektywie zapewne będzie zdrowsze... :(

nocnygracz
0
Wysłane: 4 czerwca 2010 01:15:37
wyborcza.biz/biznes/1,100896,7...

Cytat:

[...]
Unijne rządy zaczęły kwestionować rzetelność analiz agencji. Przykładowo, ratingi Grecji zostały obniżone, zanim rząd w Atenach przedstawił plan naprawczy. W Europie nie potrafiono zrozumieć, dlaczego obligacje greckie są oceniane tak samo jak obligacje Bangladeszu - państwa wiele razy biedniejszego od Grecji. Politycy podkreślali też, że firmy ratingowe nie podlegają praktycznie żadnej kontroli władz. Jeśli się pomylą, klienci, którzy np. nieopatrzne sprzedali źle ocenione obligacje, nie mogą żądać odszkodowania. Po trzecie, europejskim politykom nie podoba się to, że wielka trójka agencji ratingowych (S&P, Moody's i Fitch) to firmy amerykańskie, które nie kwapią się obniżać ratingów rządu amerykańskiego, choć w samym tylko 2009 r. amerykański dług publiczny powiększył się o astronomiczną kwotę 880 mld dol.!

- Bardzo bym sobie życzył, żeby powstała też europejska agencja ratingowa działająca przy Europejskim Banku Centralnym - komentował Jean-Claude Juncker, premier Luksemburga i nieformalny szef Eurogrupy. - To trochę dziwne, że agencje narzekają na zbyt duże zadłużenie rządów, a potem, gdy rządy wprowadzają plany oszczędnościowe, narzekają na to, że wzrost gospodarczy jest tymi oszczędnościami hamowany.

Na początku maja unijny komisarz ds. rynku wewnętrznego Michel Barnier zapowiedział, że przygotuje projekt regulacji prawnych dla branży ratingowej. W środę Komisja Europejska przedstawiła swoje pomysły. Agencje ratingowe działające na europejskim rynku mają odpowiadać nie przed krajowymi regulatorami, ale bezpośrednio przed European Securities and Markets Authority (ESMA - powstająca właśnie unijna agencja ds. rynków finansowych). ESMA będzie miała prawo do przeprowadzania bieżących kontroli w agencjach, sprawdzając, czy ich analizy są prowadzone rzetelnie. W przypadku wykrycia błędów ESMA będzie mogła odbierać firmom licencję, co oznaczałoby dla nich kolosalne straty finansowe.

Propozycje Komisji Europejskiej podobają się nawet liberalnie nastawionym politykom. - Agencjom ratingowym brakuje przejrzystości i kontroli. Faktyczny monopol trzech globalnych firm zablokował konkurencję w tej branży, a ich powiązania finansowe [z bankami] wzbudzają podejrzenie konfliktu interesów - komentował Wolf Klinz, eurodeputowany niemieckiej partii liberalnej FDP (obecnie współrządzącej Niemcami).

Może w dłuższej perspektywie powstanie z tego jakaś europejska konkurencja dla Fitcha, a przydałaby się.
Edytowany: 4 czerwca 2010 01:18

Arkuos
1
Wpisów: 212
Wysłane: 4 czerwca 2010 09:19:24
Wiedziałem, że jak nam dadzą wolne to wzrosty prześpimy :-)

Verion
0
Wpisów: 290
Wysłane: 4 czerwca 2010 10:26:27
Cytat:
Węgierska gospodarka jest w dużo gorszym stanie niż zapewniali socjalistyczni przywódcy, którzy kierowali Węgrami przez osiem lat. Prawdopodobnie Węgry będą musiały ustawić się w kolejce za Grecją - ujawnił podczas forum ekonomicznego w Debreczynie węgierski ekonomista, wiceprzewodniczący rządzącego, prawicowego Fidesu i zarazem szef kancelarii premiera - Mihaly Varga.

I znów coś blackeye.

W dodatku gdzieś wyskoczyło mi komunikat PAP , że odcięcie Grecji od strefy euro w szansach 50/50.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 4 czerwca 2010 10:35:59
Odcięcie Grecji raczej pomoże notowaniom edka.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

nocnygracz
0
Wysłane: 4 czerwca 2010 10:45:08
Verion napisał(a):

W dodatku gdzieś wyskoczyło mi komunikat PAP , że odcięcie Grecji od strefy euro w szansach 50/50.

A to pewnie do samych Greków było głównie, żeby reform nie traktowali sobie zbyt lekko.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 czerwca 2010 11:27:12
Ogólnie rzecz biorąc, jakkolwiek delewarowanie krajów Europy nie wpłynie na giełdę, to cieszę się że to w końcu następuje...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Vox
Vox
297
Wysłane: 4 czerwca 2010 11:56:50
doji wysokiej fali,
duże zlecenia na S (po 50 sztuk w zleceniu).

IMHO ostatni moment na S w dobrej cenie. Jankes nie sforsuje przecież
linii trendu spadkowego która jest już bliziutko.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 4 czerwca 2010 12:03:03
No to pakuj pod korek i bądź konsekwentny w trzymaniu.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Vox
Vox
297
Wysłane: 4 czerwca 2010 12:05:16
ja tam trzymam stare, na nowe środków brak wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

570 571 572 573 574

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,482 sek.

sqgmnvdh
covhsfhx
bpdzjrlg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 329,64 zł +381,65% 96 329,64 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lbqgntud
ygvukyyt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat