PARTNER SERWISU
eqhubkfs
574 575 576 577 578

Kiedy dno bessy?

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 4 czerwca 2010 23:16:49
Wypłata w znaczeniu poborów,wpłata na poczet kupna akcji.O to mi szło. ;)
A odnośnie szybkiego grania,odradzam obecnie akcje.Presja czasu narzuca inwestorowi nieprzemyślane decyzje,popełnia ich coraz więcej,brnie...Dochodzą emocje.Katastrofa za rogiem.blackeye
edit.Jeszcze tylko odniosę sie do dzisiejszego raportu z amerykańskiego rynku pracy.Nowych etatów poza rolnictwem 431 tys(prognoza 500tys),w tym 410 tys to ludzie zatrudnieni do przeprowadzenia spisu powszechnego,a więc żadnej rewelacji,mydlenie oczu.Prawdziwym barometrem rynku pracy jest sektor prywatny,a tam przybyło tylko 30 tys etatów.W kwietniu,dla porownania,ponad 200tys.
Dodatkowo,nowe problemy Węgier osłabiły euro(a przecież ich tam nie ma ,tak jak nasAnxious ),co przełożylo się na wieczorną wyprzedaż za Oceanem.Hmm,straszna słabość rynku.
Gruby konsekwentnie na Eskach,dołączaja inni? Eh? (Goldman )musi zapłacić karę,a nie chce.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 4 czerwca 2010 23:33

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 5 czerwca 2010 02:32:14
Ja już w sumie nie wiem co dalej, 50:50, rozum mówi hossa, serce mówi uciekaj. Mam coraz większe wrażenie że dojdzie do testu 1000 pkt, jednak zakończy się on równie nieoczekiwanie jak macanie dna w lutym. Silny zjazd poniżej 1040 (może nawet zamknięcie?), potem panika, otwarcie na 1000 pkt. i rajd w górę. Zobaczymy.

A komentarz do dzisiejszej sesji: ale urwał! blackeye

Ciekawe czy urwie następnemu? king
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 5 czerwca 2010 13:02:09
mathu napisał(a):
Ja już w sumie nie wiem co dalej, 50:50, rozum mówi hossa, serce mówi uciekaj. Mam coraz większe wrażenie że dojdzie do testu 1000 pkt, jednak zakończy się on równie nieoczekiwanie jak macanie dna w lutym.

Nie sądziłem,że kiedykolwiek stanę za twoją racją, ale scenariusz jaki preferujesz jest zbieżny z moim tzn wzrostowy i się z tobą tutaj zgodzę. Wg mnie rynek jest prawie gotowy do ruchu wzrostowego. Kilka postów wyżej ktoś napisał, że ostatnio były brane akcje z wigu20 (podobno ma teraz stratę?), vox wspomniał w piątek, że leciały większe zlecenia S na kontraktach (po 50 szt w 1 zleceniu) - jak dla mnie to "gruby" widzi trend i te zakupione akcje były pozabezpieczane S-kami (na bardzo krótki termin-może na czas "dokończenia" tej korekty). Ja obecną sytuację opisałem tak: (wkleję tak dla przypomnienia jak ktoś chce, bo już to było ostatnio)

Cytat:
„Miało spadać a rośnie” – tak powie każdy niedźwiedź, który liczył, że obecna korekta przerodzi się w coś większego i potwierdzi jego przekonanie o powrocie do bessy. Zwłaszcza, że przy spadkach pojawiły się większe obroty (Wig20 znalazł się nawet poniżej SMA200, która kilka razy była dla niego ratunkiem). Jak się później okazało była to pułapka i indeks szybko wrócił ponad tę średnią.

dzikus.analiza-gieldowa.pl/art...
Edytowany: 5 czerwca 2010 13:03

bullit
0
Wpisów: 15
Wysłane: 5 czerwca 2010 13:23:58
W sprawie Węgier już uspokajają:
Cytat:
Unijny komisarz ds. gospodarczych i walutowych Olli Rehn zaprzeczył w sobotę, by Węgrom groziło bankructwo. Jego zdaniem, gospodarka tego kraju jest na dobrej drodze do ozdrowienia.

www.pb.pl/2/a/2010/06/05/Wizja...

Tyle, że informacje tym razem nie płyną z Węgier a z Brukseli. Czyżby lepiej byli poinformowani od samych zainteresowanych?

Fiszka
0
Wpisów: 57
Wysłane: 5 czerwca 2010 15:07:46
Pomimo że pod koniec w piątek puściłam niestety wszystkie eski (poza symbolicznym hedgingiem okrojonych już akcji) - po świątecznych środowo-czwartkowych wyskokach zdecydowanie należał mi się spokojny weekend zamiast nerwowego zerkania na usejową końcówkę(:- , to w perspektywie najblizszych miesięcy nastawiam się wciąż na spadki.
Za dużo ostatnio negatywnych informacji destabilizujących rynki, a przechylanie się szafy z trupami powoduje puszczanie zamków na kolejnych drzwiczkach, mimo gorączkowych prób ich domknięcia...Anxious

Szczerze mówiąc koncepcja zwiększania konsumpcji za wszelką cenę zawsze wydawała mi się niezdrowa. I jeśli, najprawdopodobniej nieuniknione, tzw. zaciskanie pasa ograniczy absurdy typu np. promowanie zakupu na kredyt nowego modelu telewizora co parę miesięcy to wydaje mi się to całkiem uzasadnione. Think

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 5 czerwca 2010 15:16:08
Spadki w USA i już na forum niedźwiedzio się zrobiło...

Na pocieszenie dla byków:
http://stooq.pl/q/?s=swig80

Ten wykres nie wygląda wcale tak tragicznie.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 5 czerwca 2010 15:34

MicOch
0
Wpisów: 76

Frog
13
Wysłane: 5 czerwca 2010 16:06:33
MicOch napisał(a):

Ciekawe co z tego będzie... nie zdziwiłbym się jakby do końca weekendu ktoś zanegowałby te informacje. Eh?

Sprawdź 3 posty wyżej blackeye
Follow me on Twitter
Edytowany: 5 czerwca 2010 16:16

MicOch
0
Wysłane: 5 czerwca 2010 16:12:03

kliknij, aby powiększyć

Uploaded with ImageShack.us

Takie moje rysunki king WIG20 w układzie miesięcznym... wydaje mi się że dobre wsparcie mamy wave

A węgry mogą być okazją do złapania lepszych pozycji :)

bullit
0
Wpisów: 15
Wysłane: 5 czerwca 2010 16:16:00
Ciekawa opinia dot. syt. na Węgrzech:
Cytat:
Mamy więc trzy możliwości. Pierwsza: rzecznik rządu zagalopował się w walce politycznej. Druga: węgierski rząd próbuje słownie zdewaluować forinta by poprawić konkurencyjność węgierskiego eksportu, na którym opiera się w dużym stopniu naddunajska gospodarka. Trzecia: wypowiedzi rzecznika rządu są elementem negocjacji z Komisją Europejską, w których węgierski rząd dąży do złagodzenia oszczędności budżetowych (tak sugeruje Parkiet – ale ta hipoteza nie ma większego sensu ponieważ wypowiedzi Szijjarto wskazują na konieczność cięć budżetowych).

źródło: blog Trystero
blogi.ifin24.pl/trystero/2010/...

MicOch
0
Wysłane: 5 czerwca 2010 16:18:58
Jeżeli wsparcie nie wytrzyma... spodziewałbym się dojścia do lutowych dołków, ale POZYTYWNE MYŚLENIE DROGĄ DO SUKCESU king więc trzymajmy się raczej obliczania zasięgu wzrostów thumbright

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 5 czerwca 2010 19:28:53
co do Wegrow to ciekawe jest to ze w latach 2003-2006 (moge sie myslic o rok) deficyt finansow publicznych byl ok 9-10% PKB. i co? i rosło, wiec ja te spadki odbieram jako pretekst do korekty. mozemy testwoac na SP500 1040 pkt, moze nawet zdazy sie zamkniecie ponizej, ale mysle ze jeszeli tak sie staine, to bedzie to fałszywe wybicie.

krzem78
0
Wpisów: 197
Wysłane: 5 czerwca 2010 23:11:44
cholibcia chyba dowcip na tym polega, ze zamkniecie poniżej jakiegoś tam poziomu ( dla Ciebie 1040 na Sp500) może byc fałszywym wybiciem w dół (pytanie kiedy przestaje być tym falszywym). No i pytanie o jaki poziom chodzi: wybicie z trendu np. przełamanie dołka, ze sredniej kroczącej pytanie jakiej, jakichś wskaźników czy czegoś jeszcze innego...)

Może się okazać że wierząc we wszystkie z tych danych AT na wszystkich rynkach okaże się, że wszystkie z nich na większości rynków dadzą sygnał sprzedaży i wtedy..
No własnie co wtedy. Wtedy powiemy sobie że wszystkie sygnały sprzedaży zostały wygenerowane i ci co wierzyli w sygnały At sprzedaży już sprzedali, więc chyba czas rosnąć bo innych sygnałów sprzedaży AT nie będzie i długoterminowo mamy hossę.
Kółko się zamyka... Co robić.

Ta cała AT to łańcuszek sygnałów biegnący na pn lub pd. Biegnie sobie i biegnie aż w pewnym momencie zygnały się odwracają w drugą stronę i zaczyna biec w drugą.
Pzdr.

Początkujący amator AT
Moja rzeczywistość subiektywna - to wszystko to, co istnieje. Rzeczywistość obiektywna to twór syntetyczny dotyczący hipotetycznej uniwersalizacji licznych rzeczywistości subiektywnych. Philip Dick.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 5 czerwca 2010 23:18:52
Cytat:
Może się okazać że wierząc we wszystkie z tych danych AT na wszystkich rynkach okaże się, że wszystkie z nich na większości rynków dadzą sygnał sprzedaży i wtedy..

i wtedy będzie zjazd wynikający z wysokości formacji. Formacja ta to klin zwyżkujący.
oczywiście o ile wierzymy w AT. Anxious
bo jeśli uważamy ją za wróżenie z fusów, to nie będzie się czym przejmować.
Edytowany: 5 czerwca 2010 23:19

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 6 czerwca 2010 08:12:56
mowie o falszywym wybiuciu bo teoretycznie przebicie tego poziomu dawaloby pole do kolejnej fali spadkowej, a na podstawie danych makro/wyprzedzajacych itd. stawiam hipoteze ze czeka Nas w najbliższym czasie nowa fala wzrostowa. ot i cala historia :)

Zed
Zed
0
Wpisów: 22
Wysłane: 6 czerwca 2010 16:51:49
po Węgrach, którzy już się wycofują z apokaliptycznych wizji dołozyli sie Irańczycy:
wyborcza.biz/gieldy/1,101260,7...

W tym globalnym "grajdołku" chyba każdy chce wydymać każdego...

serpico
0
Wpisów: 1 335
Wysłane: 6 czerwca 2010 18:05:13

nadszedł kluczowy moment. albo zaczynamy jechać dół, aż zlecimy na sam pysk, jak szwagier na poprawinach, albo rynki się wybronią i będą kluczyły w jakiejś konsoli, bo w nowe szczyty już nie wierzę.

moim skromnym zdaniem zrobimy pierwszy wariant i zlecimy. technicznie wygląda to na zjazd, ale ostatnio to duzi gracze, zwani dalej Grubasami, wyprawiają z rynkami co im się żywnie podoba. jednego dnia w górę +3%, następnego -3% i tak kilka razy, mając za nic fundamenty i technikę.

warto spojrzeć na dr ekonomii, miedź, która już wybiła dużego rgra i szykuje się do dalszego zjazdu, a wiadomo co to oznacza dla gpw.

co do walut, to obawiam się, iż mamy do czynienia z wojną amerykańsko-europejską, z tą tylko różnicą, że kiedyś walczyło się na miecze o kasę, a teraz na rynkach o kasę. moim zdaniem, jest to atak usa na europę. walący się kraj, popadający w ruinę (czyt. usa) zaatakowało jeden z najbogatszych monolitów gospodarczych EU. chcą zniszczyć jedynego konkurenta na rynku, jedyne zagrożenie jakim jest EU. chińczyków nie mają się co obawiać, trzymają ich w szachu, jak im upchnęli obligacji za mld dolarów, a teraz straszą, że jak będą niegrzeczni, to je wykupią za dodrukowane nic nie warte dolary.

wracając do UE, siła europejskiej gospodarki, siła euro, była zbyt mocna i stąd ten atak. wyciąganie jakiejś grecji, węgier i innych, to nic innego jak sianie paniki wśród inwestorów i przekaz, by uciekać od euro, że tylko amerykańskie obligacje trzeba kupować i dolary, bo tylko to jest pewne. zapewne pamiętacie, jak spora część bogatych krajów chciała wymieniać rezerwy na euro, chcieli przejść na rozliczanie ropy w euro (co zrobił iran) to byłby gwóźdź do trumny gospodarki usa.

w chwili obecnej euro i unia chwieje się na nogach i wygląda jak andrzej gołota w 10 rundzie. usa jest blsiko osiągnięcia swojego celu, zniszczyć jedynego konkurenta i świat będą mieli w kieszeni, bo prócz dolara i obligacji amerykańskich, nic nie będzie pewne. najpierw wygrali wojnę z zsrr, jeśli teraz wygrają z silną unią europejską, to innego tak wielkiego gracza na rynku nie będzie prócz usa

osobiście uważam, że dobiją euro, tak by się nie podniosło, a potem świadomie obniżą wartość dolara, bo taniej im będzie wykupować swój dług, a ich gospodarka będzie bardziej konkurencyjna. także, za jakiś czas czeka nas jazda w drugą stronę

a co do giełd, w ameryce 1040 raczej nieuchronne, a i tak myślę, ż pierwsza poważna obrona nastąpi w okolicach 1000, a o nas nawet nie piszę, bo i tak będzie jak chce Gruby

del-20130531
0
Wpisów: 757
Wysłane: 6 czerwca 2010 18:55:52
serpico napisał(a):

nadszedł kluczowy moment. albo zaczynamy jechać dół, aż zlecimy na sam pysk, jak szwagier na poprawinach, albo rynki się wybronią i będą kluczyły w jakiejś konsoli, bo w nowe szczyty już nie wierzę.

a co do giełd, w ameryce 1040 raczej nieuchronne, a i tak myślę, ż pierwsza poważna obrona nastąpi w okolicach 1000, a o nas nawet nie piszę, bo i tak będzie jak chce Gruby

a co myślisz o tym? Tak to widzę.
Cytat:
Jeżeli rynek wybierze wariant 2 i zejdzie jeszcze trochę w dół to wsparcia upatruję w oknie hossy z 26 maja (tutaj też znajduje się zniesienie fibo 78.6 ostatniego ruchu wzrostowego 25-31 maj 2010) oraz znajduje się tu bardzo istotna linia wsparcia pociągnięta po dołkach lutowych.

dzikus.analiza-gieldowa.pl/art...

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 6 czerwca 2010 19:06:44
Ta cała sytuacja z Węgrami mnie bawi. Najbardziej bawi mnie reakcja Olli'ego Rehna. To tak jakby staruszek (Węgry) narzekał na swój stan zdrowia, a jego rodzinka (UE) bagatelizowała sprawę żeby oszczędzić na kosztach leczenia.

Nie rozumiem dlaczego cały świat drży o losy dwóch małych państewek Europy. Wg mnie jest to pretekst do korekty, która wkrótce się skończy. Im niżej tym trudniej będzie dołować indeksy. Rynek obrał kurs rok temu i nie da się zmylić byle pretekstami.

Deprecjacja eur wobec dolara jest dla nas korzystna, o ile idzie w parze z osłabieniem złotówki wobec powyższych. Wyniki eksporterów powinny zaskoczyć in plus. Większość prognoz na 2010 była oparta na kursie euro poniżej 4zł. Ropa tanieje, będzie to miało wpływ na koszty transportu. Obserwujcie..
Aktualnie: MRB(100%)

Frog
13
Wysłane: 6 czerwca 2010 19:22:50
Serpico,

Naprawdę bardzo ciekawa teoria spiskowa. Myślę że nawet pradwopodobna, ale oznaczałoby to, że wszystkie instytucje finansowe, ratingowe i rządowe USA są rządzone przez jeden ośrodek władzy. Inaczej nie dałoby się przeprowadzić tej "akcji" w tak skoordynowany sposób.
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

574 575 576 577 578

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,102 sek.

vebtzjnz
cbebaadp
zpuovtio
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ppszqwxn
wstaiivp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat