PARTNER SERWISU
brgcoczn
3 4 5 6 7
Nestor
30
Wpisów: 200
Wysłane: 26 lipca 2010 16:52:11 przy kursie: 1,80 zł
Mnie zastanawia ten nagly spadek karenu.

W informacji o umowie byly dwa wazne fakty, raz ze bedzie wezwanie do sprzedazy po 2.60 czy 2.8x; a dwa ze nominalna wartosc akcji zostaje obnizona do 0,40pln.

Ktos na onecie zauwazyl ze czesc ludzi pewnie nie potrafi czytac, i stwierdzili ze akcje karenu beda po 0.50, wiec zaczal sie zrzut.

Jesli rzeczywiscie bedzie wezwanie po 2.60, to w chwili obecnej wypada jedynie kupowac masowo i czekac na wezwanie, w koncu to darmowe +30% kapitalu. Czlowiek moglby pomyslec nawet o dzwigni tutaj..

Pytanie, czy to rzeczywiscie jest pewniak, czy znowu jest cos miedzy wierszami. Ja dzisiaj rozszerzylem swoj skromny pakiecik, korzystajac z wyprzedazy, ale jesli ta informacja o przyszlym wezwaniu ma jakiekolwiek solidne podstawy, to bylbym gotow pewnie rozszerzyc ten pakiet dwu-trzy krotnie, bo to wyglada dla nieuzbrojonego oka jak pieniadze lezace na ulicy.. ;-) Pray

matrix_blue
0
Wpisów: 42
Wysłane: 26 lipca 2010 20:23:29 przy kursie: 1,80 zł
Nestor napisał(a):

W informacji o umowie byly dwa wazne fakty, raz ze bedzie wezwanie do sprzedazy po 2.60 czy 2.8x; a dwa ze nominalna wartosc akcji zostaje obnizona do 0,40pln.

Ktos na onecie zauwazyl ze czesc ludzi pewnie nie potrafi czytac, i stwierdzili ze akcje karenu beda po 0.50, wiec zaczal sie zrzut.

Jesli rzeczywiscie bedzie wezwanie po 2.60, to w chwili obecnej wypada jedynie kupowac masowo i czekac na wezwanie, w koncu to darmowe +30% kapitalu. Czlowiek moglby pomyslec nawet o dzwigni tutaj..

Pytanie, czy to rzeczywiscie jest pewniak, czy znowu jest cos miedzy wierszami. Ja dzisiaj rozszerzylem swoj skromny pakiecik, korzystajac z wyprzedazy, ale jesli ta informacja o przyszlym wezwaniu ma jakiekolwiek solidne podstawy, to bylbym gotow pewnie rozszerzyc ten pakiet dwu-trzy krotnie, bo to wyglada dla nieuzbrojonego oka jak pieniadze lezace na ulicy.. ;-) Pray

Piszesz o kwocie 2,6 zł za akcję. Przeczytałem coś takiego:
Komputronik zobowiązał się uregulować zobowiązania wobec Karen, emitując dla tej firmy obligacje o wartości 35 mln zł pomniejszonej o wzajemne rozliczenia handlowe. Obligacje te mają być zamienne na akcje Karenu. Cena emisyjna dłużnych papierów ma wynosić 2,6 zł, a ich wykupu 2,86 zł.

Powiedz mi bo może coś przeoczyłem gdzie pisze że akcje mają kosztować 2.6 ??

z góry dzięki za odpowiedz
"Ludzie winią za wszystko okoliczności. Ci, którzy nie narzekają, wstają rano i szukają takich okoliczności, jakie są im na rękę. Jeśli ich nie znajdują, sami je tworzą. Reszta idzie do pracy”
Edytowany: 26 lipca 2010 20:24

Nestor
30
Wysłane: 26 lipca 2010 21:03:30 przy kursie: 1,80 zł
Cytat:
3. Komputronik i jego podmiotowi zależnemu Contanisimo przysługiwać będzie opcja sprzedaży (opcja PUT), uprawniająca Komputronik do sprzedaży posiadanych przez Komputronik, lub Contanisimo akcji w spółce Karen. Opcja zobowiązująca Inwestorów do zakupu tychże akcji za cenę 2,66 PLN (dwa złote sześćdziesiąt sześć groszy) za jedną akcję, obowiązuje przez okres 2 lat i 20 dni od Dnia Zamknięcia. Komputronik może skorzystać z Opcji PUT, nie wcześniej niż w dniu będącym drugą rocznicą Dnia Zamknięcia.

Takie cos znalazlem, ale najwyrazniej to oznacza ze komputronik bedzie mogl sprzedawac akcje karena po nie mniej niz 2.60 pln.

Cos zle zrozumialem wyrwanego z kontekstu i zagubionego w szumie informacji. Mi scuzi. Silenced

matrix_blue
0
Wpisów: 42
Wysłane: 26 lipca 2010 21:11:58 przy kursie: 1,80 zł
Jak myślicie jak zachowa się jutro kurs spółki Karen ??
"Ludzie winią za wszystko okoliczności. Ci, którzy nie narzekają, wstają rano i szukają takich okoliczności, jakie są im na rękę. Jeśli ich nie znajdują, sami je tworzą. Reszta idzie do pracy”

adamz
0
Wpisów: 26
Wysłane: 26 lipca 2010 23:41:53 przy kursie: 1,80 zł
matrix_blue napisał(a):
Nestor napisał(a):

Piszesz o kwocie 2,6 zł za akcję. Przeczytałem coś takiego:
Komputronik zobowiązał się uregulować zobowiązania wobec Karen, emitując dla tej firmy obligacje o wartości 35 mln zł pomniejszonej o wzajemne rozliczenia handlowe. Obligacje te mają być zamienne na akcje Karenu. Cena emisyjna dłużnych papierów ma wynosić 2,6 zł, a ich wykupu 2,86 zł.

Powiedz mi bo może coś przeoczyłem gdzie pisze że akcje mają kosztować 2.6 ??

z góry dzięki za odpowiedz

Ja bardziej zwróciłem uwage na ten fragment i wytłuszczone słowa:

Cytat:
3. Inwestorzy, w terminie trzech miesięcy od Dnia Zamknięcia ogłoszą wezwanie na sprzedaż wszystkich akcji Spółki, przy czym Komputronik i Contanisimo zobowiązały się nie odpowiadać na rzeczone wezwanie.

Moim zdaniem najważniejsze jest tu słowo "wszystkich" i fakt, iż wedle praw inwestora nie ma obowiązku przystępowania do takiego wezwania o ile np. cena zaoferowana w nim jest wg inwestora nieodpowiednia.

Pytanie tylko czy jeśli nie uda im się skupić wszystkiego to ludzie z papierami nie nadzieją się na "mukę" w postaci emisji tych nowych akcji, do których poboru prawa już nie będą mieli.

Nestor
30
Wysłane: 27 lipca 2010 11:59:48 przy kursie: 1,72 zł
Karen utrzymuje sie na poziomie 1,70 teraz. Wolumen spadl znacznie w stosunku do dnia wczorajszego. Mam nadzieje ze to juz jest koniec zjazdow i zaczniemy piac sie pod gorke niebawem ;-)

jacobz
3
Wpisów: 229
Wysłane: 27 lipca 2010 12:28:28 przy kursie: 1,72 zł
Nestor napisał(a):
Karen utrzymuje sie na poziomie 1,70 teraz. Wolumen spadl znacznie w stosunku do dnia wczorajszego. Mam nadzieje ze to juz jest koniec zjazdow i zaczniemy piac sie pod gorke niebawem ;-)

Niestety, nadzieja nie wystarczy, żeby nadeszły wzrosty. Przydałyby się jakieś nowe konkretne i pozytywne informacje będące podstawą do zmiany kursu w górę

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 27 lipca 2010 13:04:49 przy kursie: 1,72 zł
Komunikat TVN CNBC Biznes dla zainteresowanych:

Cytat:
Karen i Komputronik - spółki, które wciąż budzą duże emocje. Dzisiaj o 17:00 w "Rynkach Dnia" rozmowa z prezesem Komputronika Wojciechem Buczkowskim i prezesem Karen SA Jackiem Piotrowskim. Polecamy!

jacobz
3
Wysłane: 27 lipca 2010 17:35:07 przy kursie: 1,72 zł
Oglądałem wywiad i muszę przyznać, że był dość ciekawy. Wygląda na to, że prezesi obu firm mają wyklarowaną wizję przyszłości firm. Ich odpowiedzi na pytania redaktora były sensowne i na temat. Jak powiedział prezes Karen, w ciągu najbliższych dwóch tygodni mają pojawić się informacje "czym ma być nowy Karen" Ciekawe jak to wpłynie na kurs Think
Gdybym miał wolne środki, chyba zwiększyłbym zaangażowanie wave

Nestor
30
Wysłane: 27 lipca 2010 17:44:39 przy kursie: 1,72 zł
Ciekawym faktem, ktory zauwazyl prezes karen, jest to ze akcje karen zostaly wywindowane w gore w ciagu ostatniego miesiaca. Kurs do 16/06 byl w okolicach 0.65, wiec obecny spadek do 1,7 faktycznie nie jest zatrwazajacy.

Jest on jednak niepokojacy dla osob ktore weszly na poziomie 1,80 - 2,10; jak na przyklad ja ;-)

Wydaje sie ze prezes Karen wie o czym mowi, i jest zadowolony z obecnej sytuacji, wiec spolka moze sie dalej rozwijac. Pytanie czy spadnie do poziomu 1,0 i stamtad zacznie rosnac, czy beda wzrosty od obecnej pozycji?

danek197
0
Wpisów: 317
Wysłane: 27 lipca 2010 18:43:16 przy kursie: 1,72 zł
Będą robić wszystko,działalność developerska,mydło i powidło.Cico mysla o wiekich wzrostach wzrosty zobaczą 2.66,jak świnia niebo.Ale będą mieć amunicji po 1.08 do wywalania w ulicę.Puścił parę,że to czysta spekuła,a drugi szybko próbował wyprostować,żałosne cwaniaczki.
Edytowany: 27 lipca 2010 18:44

Nestor
30
Wysłane: 28 lipca 2010 11:16:50 przy kursie: 1,45 zł
Zastanawiam sie co z tym zrobic, wszedlem po ~1.97, i obecna sytuacja jest mniej niz idealna.

W ciagu nastepnych dwoch tygodni oglosza jakie nieruchomosci dostanie firma, i jaki bedzie nowy profil dzialalnosci.
Wczorajszy wywiad nie tchnal optymizmu w nikogo.

Myslicie ze przy tym nowym info bedzie szansa na jakies odbicie, tak zeby chociaz zminimalizowac straty?

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 28 lipca 2010 11:54:27 przy kursie: 1,45 zł
Nestor napisał(a):
Zastanawiam sie co z tym zrobic, wszedlem po ~1.97, i obecna sytuacja jest mniej niz idealna.

W ciagu nastepnych dwoch tygodni oglosza jakie nieruchomosci dostanie firma, i jaki bedzie nowy profil dzialalnosci.
Wczorajszy wywiad nie tchnal optymizmu w nikogo.

Myslicie ze przy tym nowym info bedzie szansa na jakies odbicie, tak zeby chociaz zminimalizowac straty?

Jak wszedłeś za 10-20% kapitału, to najwyżej będziesz trochę w plecy (cały czas masz szansę na ustawienie psychicznego stop lossa, najlepiej po sesji na spokojnie), jak za więcej to jesteś kamikadze wchodząc bez planu awaryjnego w spółki po blisko 400% wzroście ze względu na mitycznego inwestora z juesej ;-)
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Edytowany: 28 lipca 2010 11:57

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 28 lipca 2010 11:59:43 przy kursie: 1,45 zł
Nestor napisał(a):
Zastanawiam sie co z tym zrobic, wszedlem po ~1.97,

Wg mnie najpowazniejszym błędem jest nie to,że wszedłeś po wzrostach,tylko to,że nie sprzedałeś tuż przed komunikatem lub zaraz po...
Starą zasadą jest:
"kupuj plotki,sprzedawaj fakty" !
Teraz jest problem,bo pamiętam,jak one2one po podaniu rewelacyjnej informacji o gigantycznym kontrakcie spadł potem o polowę.Natomiast rósł wcześniej w setkach procent przed podaniem powyższej informacji.

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 28 lipca 2010 12:05:04 przy kursie: 1,45 zł
pop napisał(a):

Wg mnie najpowazniejszym błędem jest nie to,że wszedłeś po wzrostach,tylko to,że nie sprzedałeś tuż przed komunikatem lub zaraz po...
Starą zasadą jest:
"kupuj plotki,sprzedawaj fakty" !
Teraz jest problem,bo pamiętam,jak one2one po podaniu rewelacyjnej informacji o gigantycznym kontrakcie spadł potem o polowę.Natomiast rósł wcześniej w setkach procent przed podaniem powyższej informacji.

Można bez problemu podać kontrprzykład - Amica i info o Samsungu pojawiło się w okoliach kilkunastu złotych po ponad 400% wzroście. Efekt: rosła dalej (beze mnie crybaby).
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

jacobz
3
Wysłane: 28 lipca 2010 12:09:38 przy kursie: 1,45 zł
Może po prostu trzeba uzbroić się w cierpliwość i zmienić horyzont inwestycyjny Think ...

Jeśli to kogoś pocieszy - ja wyszedłem z Boryszewa przy 2,22 zł (przed ostrą jazdą w górę), po to, żeby kupić Karena za 2,13 zł... bandhead
Edytowany: 28 lipca 2010 12:12

Nestor
30
Wysłane: 28 lipca 2010 12:14:43 przy kursie: 1,45 zł
jacobz napisał(a):
Może po prostu trzeba uzbroić się w cierpliwość i zmienić horyzont inwestycyjny Think ...

Jeśli to kogoś pocieszy - ja wyszedłem z Boryszewa przy 2,22 zł (przed ostrą jazdą w górę), po to, żeby kupić Karena za 2,13 zł... bandhead

Ludzie kupuja akcje po obecnej cenie, to znaczy ze licza na jakies odbicie, niektorzy skupuja bezposrednio z sell orderow. W ciagu dni kurs potrafi zrobic +10 groszy w gore, zeby potem spasc 12..

Szansa na odbicie sie papieru jest, ale niekoniecznie w tym roku..

jacobz
3
Wysłane: 28 lipca 2010 12:37:56 przy kursie: 1,45 zł
Nestor napisał(a):

Ludzie kupuja akcje po obecnej cenie, to znaczy ze licza na jakies odbicie, niektorzy skupuja bezposrednio z sell orderow. W ciagu dni kurs potrafi zrobic +10 groszy w gore, zeby potem spasc 12..

Szansa na odbicie sie papieru jest, ale niekoniecznie w tym roku..

Pewnie sporo daytraderów gra. A co do ponownych wzrostów, to myślę, że nie trzeba będzie tak długo czekać

Nestor
30
Wysłane: 28 lipca 2010 16:14:14 przy kursie: 1,45 zł
Caly czas czekamy na to info ktore ma byc za 2 tygodnie. Ciekawe czy bedzie tu sytuacja odwrotna gdzie przed podaniem info cena spada, a po podaniu gwaltownie wzrosnie.

Jesli nic sie tu nie zmieni, to przy obecnym tempie -15% dziennie, niedlugo bedziemy na poziomie sprzed czerwca. Czego bym sobie nie zyczyl :)

Mnie zastanawia w tym kontekscie troche sytuacja komputronika. Do niedawna sprzedawali glownie wysylkowo, w ciagu ostatnich 2-3 lat w wiekszosci miast pojawilo sie po kilka salonow, a mimo to spolka teraz leci na leb, mimo wyprzedania techmexu. O so chosi?

Nestor
30
Wysłane: 29 lipca 2010 14:14:29 przy kursie: 1,64 zł
Dzisiaj ladne odbicie do 1,60; miejmy nadzieje ze wroci w ciekawe okolice.

Czym jest podyktowany dzisiejszy wzrost? Ciekawym faktem jest to ze wiele spolek, ktore notowaly wczoraj spadki dzisiaj sie ladnie odbilo, np. OIL.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,364 sek.

zwbxknjx
yhfntpuh
otsgcxsu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
arwadlmz
ongshjry
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat