0 Dołączył: 2010-03-15 Wpisów: 290
Wysłane:
6 sierpnia 2010 20:51:28
Kiedyś ten amerykański sen się skończy z hukiem, pytanie kiedy ? ich zadłużenie sięga prawie 10% aktywów świata, nie potrafią go zahamować tylko ciągle dopompowują kasę ,  mi się chce jak słyszę o ich zakłamanym rządzie , który idiotycznie się uśmiecha i plecie bzdury o ożywieniu gospodarczym, hipokryzja wybija z nich jak siarkowodór przy zniżce barometrycznej. Mówicie o zastrzyku pieniędzy , a co z ich stopami procentowymi? są praktycznie karłami , ile można pchać na rynek pieniądza ? Problem leży w tym , że nie potrafią znaleźć powodu za pomocą , którego mogli by odzyskać pieniądze. Przewaga ich produkcji jest w Chinach! Sami do tego doprowadzili ! Teraz powinni ładować amerykanów w kontenery i znajdować im tam zatrudnienie. Sektor wielkich spółek ogołocił ich z zatrudnienia, likwidując im zakłady , a za to zostawił dług publiczny inflacje bez pokrycia w produkcji! Co temu krajowi zostało tam do produkcji ( pomijając to , że szyby wiertnicze są szczelnie obsadzone) ? hamburgery ? ale ile można otwierać budek z hamburgerami, kto to zje (chociaż..) ? Uważam , że będą teraz szukać dojnej krowy bogatej w złoża (afganistan ? zasoby na 2 bln $) wywloką znów jakiś powód terrorystyczny, zaczną pchać do głów ludziom te bzdury o demokracji, że tak agresywne państwo nie może mieć dostępu do takich złóż bo będzie miało kasę zbuduje bombę i może biały dom się kipnąć na bok.
Edytowany: 6 sierpnia 2010 20:55
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
6 sierpnia 2010 22:13:41
no i wyciągnęli fest. klin, klinem, a wzrosty wzrostami Cytat:ich zadłużenie sięga prawie 10% aktywów świata, nie potrafią go zahamować tylko ciągle dopompowują kasę , puke_l mi się chce jak słyszę o ich zakłamanym rządzie , który idiotycznie się uśmiecha i plecie bzdury o ożywieniu gospodarczym, hipokryzja wybija z nich jak siarkowodór przy zniżce barometrycznej. kolega ma "S"  ?
Edytowany: 6 sierpnia 2010 22:15
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
6 sierpnia 2010 22:18:38
Vox napisał(a):no i wyciągnęli fest. klin, klinem, a wzrosty wzrostami Klin klinem klinuj :) Wzrosty sa juz pod stymulus :) tylko my ploteczki jeszcze o nim nic nie wiemy i po upublicznieu duzi nas ubiora :) www.pb.pl/a/2010/08/06/Goldman...Cytat: Oczekują również, odpowiedzi Fed na wysokie bezrobocie m.in. w postaci kolejnej rundy „niekonwencjonalnego” luzowania polityki monetarnej oraz dalszego zakupu aktywów.
|
|
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2010 22:21:56
EURUSD nie kłamie, liczę przynajmniej na 500 B $
|
|
0 Dołączył: 2008-10-06 Wpisów: 300
Wysłane:
6 sierpnia 2010 22:32:00
ale oni o tym wiedzą. jednak polityka ma z bankową administracją sporo wspólnego. i będą trzymać byka za rogi, tak długo jak się da, to logiczne. od paru miesięcy w wielu miejscach czytam o tym, że bez kolejnego stimulusa nie ma szans na powrót do pionu i trzymanie gardy. z tym ciężko sie nie zgodzić. jak zaczną drukować to możemy mieć 2009 bis i znów wielu będzie zadowolonych, choć to tylko wzmocni przyszłą bessę. ciężko się planuje na pare miesięcy do przodu a co dopiero o horyzoncie na xx lat. jednak jakieś założenia można przyjąć. historia jest powtarzalna, jedynie cały postęp techniki i ogólnie cywilizacji rozciąga jej ramy czasowe. ten cykl pewnie jeszcze potrwa, pewnie do 2012 nawet, jeśli nie - to i tak jesteśmy w czarnej dupie i całe to pisanie na forum może stracic dużo na wartosci. gdybym ja był goldmanem, benkiem czy obamą, to zrobiłbym wszystko, żeby tą agonię przedłużyć. a mają ku temu narzędzia, na jakiś czas jeszcze. każdy swoim sterem i żeglarzem.
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2010 22:33:54
Vox napisał(a):EURUSD nie kłamie, liczę przynajmniej na 500 B $ Smieciuch powoli powraca do wlasciwych wartosci :) a przyczyna tego sa dane gospodarcze ktore juz jasno mowia ze jak FED, Ben czy Nobel nic nie zaczna robic to pogrzebia kraj zywcem :) Paradoksalnie owy stymulus w krotkim terminie moze zadzialac na umocnienie dolara :) i dlatego tez obstawiam 1.35 pozniej zjazd do 1.30 i jazda dalej w gore. Oczywiscie wiadomo jak gieldy zareaguja na stymulusy ale mysle ze to tez bedzie na 1-2 sesje pozniej korekta oscylatory musza pospadac :) wiec jak by nie patrzec WIELKA ostroznosc zalecana :) Ja w wiekszosci mam utopiony kapital przynajmniej do konca roku wiec lotne korekty mnie nie martwia, obecnie ograniczam sie wylacznie do analizy swiatowych danych i kombinacjach umyslowych co z tech danych posklejac :)
|
|
0 Dołączył: 2010-02-08 Wpisów: 24
|
|
Wysłane:
6 sierpnia 2010 22:50:16
Cytat:gdybym ja był goldmanem, benkiem czy obamą, to zrobiłbym wszystko, żeby tą agonię przedłużyć. a mają ku temu narzędzia, na jakiś czas jeszcze. ja natomiast podciągnął bym jeszcze trochę, żeby zrobić krwawy zjazd, a potem niespodziewanie zrobić "V" i kolejny stimulus - giełdową rakietę. oczywiście wszystkie decyzje o stimulusach pod uprzednio zajęte pozycje. To jest Insider Trading na gospodarce światowej
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2010 01:02:13
Vox napisał(a):no i wyciągnęli fest. klin, klinem, a wzrosty wzrostami Cytat:ich zadłużenie sięga prawie 10% aktywów świata, nie potrafią go zahamować tylko ciągle dopompowują kasę , puke_l mi się chce jak słyszę o ich zakłamanym rządzie , który idiotycznie się uśmiecha i plecie bzdury o ożywieniu gospodarczym, hipokryzja wybija z nich jak siarkowodór przy zniżce barometrycznej. kolega ma "S"  ? Nie, ale przegapiłem dziś okazje ustaliłem pkt wejścia w grę (S) 2570 - 2575 , ale zabrakło mi zdecydowania gdyż cała formacja na godzinnym wygląda mi na akumulacje, dodatkowo RSI przemawia za odreagowaniem w górę, dlatego się zawahałem. W powyższym poście chciałem wyrazić antypatie do polityki USA i tylko tyle :/
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2010 01:25:53
Cytat:Ekonomiści banku inwestycyjnego Goldman Sachs Group obniżyli w piątek swoją prognozę wzrostu gospodarczego Stanów Zjednoczonych na 2011 r.
Ich aktualne szacunki zakładają dynamikę PKB na poziomie 1,9 proc. podczas gdy pierwotne prognozy zakładały 2,5-proc. wzrost gospodarczy. Analitycy pod kierownictwem Jana Hatziusa i Eda McKelveya podtrzymali przy tym oczekiwanie średnio 1,5 proc. wzrostu PKB na drugą połowę 2010 r. czyli potężny stimulus jest więcej jak pewny
|
|
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2010 07:32:26
Vox napisał(a):Cytat:Ekonomiści banku inwestycyjnego Goldman Sachs Group obniżyli w piątek swoją prognozę wzrostu gospodarczego Stanów Zjednoczonych na 2011 r.
Ich aktualne szacunki zakładają dynamikę PKB na poziomie 1,9 proc. podczas gdy pierwotne prognozy zakładały 2,5-proc. wzrost gospodarczy. Analitycy pod kierownictwem Jana Hatziusa i Eda McKelveya podtrzymali przy tym oczekiwanie średnio 1,5 proc. wzrostu PKB na drugą połowę 2010 r. czyli potężny stimulus jest więcej jak pewny A no  niestety ale pisalem o tym od paru dni  pytanie zasadnicze na jaka kwote i w jaki sposob bedzie wykozystany??
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
7 sierpnia 2010 09:26:24
Verion napisał(a): Mówicie o zastrzyku pieniędzy , a co z ich stopami procentowymi? są praktycznie karłami , ile można pchać na rynek pieniądza ? Problem leży w tym , że nie potrafią znaleźć powodu za pomocą , którego mogli by odzyskać pieniądze. Przewaga ich produkcji jest w Chinach! Sami do tego doprowadzili ! Teraz powinni ładować amerykanów w kontenery i znajdować im tam zatrudnienie. Sektor wielkich spółek ogołocił ich z zatrudnienia, likwidując im zakłady , a za to zostawił dług publiczny inflacje bez pokrycia w produkcji! Co temu krajowi zostało tam do produkcji ( pomijając to , że szyby wiertnicze są szczelnie obsadzone) ? hamburgery ? ale ile można otwierać budek z hamburgerami, kto to zje
Co im zostało do produkcji...?-Najprościej można odpowiedzieć,że WSZYSTKO!A jedną z najbardziej istotnych części ich produkcji jest sektor high-tech i biotechnologiczny,który -jak wiesz zapewne-należy do najbardziej zyskownych na świecie.W ogóle to pytanie o to "co im zostało do produkcji" oraz o "kontenery Amerykanów" są absurdalne i mocno tu przesadziłeś.Bo jak czytałem ten tekst,to możnaby odnieść wrażenie,że piszesz o jakimś Bangladeszu,czy ewentualnie Rosji,gdzie poza ropą ,gazem i zbrojeniówką nie ma co produkować,chyba,że jakiś szajs. Ameryka była ,jest i będzie potęgą,oni pierwsi zawsze wychodzą z kryzysów,zawsze rozdają karty w gospodarce światowej.Choć być może błędem było aż takie zadłużanie się przy ost.walce z kryzysem,raczej nasz rząd -tak mi się wydaje-postąpił lepiej zaciskając pasa i prywatyzując na maksa.Ale fakt faktem,że Ameryka wychodzi z kryzysu,choć owszem,za kilka lat znowu będzie kryzys,ale mam nadzieję,że chyba słyszałeś coś o tzw.cyklach koniunkturalnych...
Edytowany: 7 sierpnia 2010 09:27
|
|
0 Dołączył: 2010-02-08 Wpisów: 24
Wysłane:
7 sierpnia 2010 10:07:27
Atakujemy 1 bilion pln! czyli Wieloletni Plan Finansowy Państwa 2010 – 2013.Po wielu dniach wreszcie pojawił się WPFP 2010-2013. O tym że nie był on publicznie znany, pomimo komunikowania przez rząd jego założeń, informowano w mediach, np: Gdzie jest dokument o podwyżce VAT? “Nie ma” www.tvn24.pl/1,1668033,druk.ht...Z planu dowiemy się iż rząd planuje de facto podwyżkę podatków PIT, nie wprost, ale jednak, poprzez zamrożenie progów podatkowych do roku 2013.Więcej: stojeipatrze.blogspot.com/2010...
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2010 11:37:21
pop napisał(a):Verion napisał(a): Mówicie o zastrzyku pieniędzy , a co z ich stopami procentowymi? są praktycznie karłami , ile można pchać na rynek pieniądza ? Problem leży w tym , że nie potrafią znaleźć powodu za pomocą , którego mogli by odzyskać pieniądze. Przewaga ich produkcji jest w Chinach! Sami do tego doprowadzili ! Teraz powinni ładować amerykanów w kontenery i znajdować im tam zatrudnienie. Sektor wielkich spółek ogołocił ich z zatrudnienia, likwidując im zakłady , a za to zostawił dług publiczny inflacje bez pokrycia w produkcji! Co temu krajowi zostało tam do produkcji ( pomijając to , że szyby wiertnicze są szczelnie obsadzone) ? hamburgery ? ale ile można otwierać budek z hamburgerami, kto to zje
Co im zostało do produkcji...?-Najprościej można odpowiedzieć,że WSZYSTKO!A jedną z najbardziej istotnych części ich produkcji jest sektor high-tech i biotechnologiczny,który -jak wiesz zapewne-należy do najbardziej zyskownych na świecie.W ogóle to pytanie o to "co im zostało do produkcji" oraz o "kontenery Amerykanów" są absurdalne i mocno tu przesadziłeś.Bo jak czytałem ten tekst,to możnaby odnieść wrażenie,że piszesz o jakimś Bangladeszu,czy ewentualnie Rosji,gdzie poza ropą ,gazem i zbrojeniówką nie ma co produkować,chyba,że jakiś szajs. Ameryka była ,jest i będzie potęgą,oni pierwsi zawsze wychodzą z kryzysów,zawsze rozdają karty w gospodarce światowej.Choć być może błędem było aż takie zadłużanie się przy ost.walce z kryzysem,raczej nasz rząd -tak mi się wydaje-postąpił lepiej zaciskając pasa i prywatyzując na maksa.Ale fakt faktem,że Ameryka wychodzi z kryzysu,choć owszem,za kilka lat znowu będzie kryzys,ale mam nadzieję,że chyba słyszałeś coś o tzw.cyklach koniunkturalnych... Z tego co mi wiadomo to obecnie 90% PKB USA to sektor uslug wiec CO ONI PRODUKUJA ?? I w jakich ilosciach ??? Poprostu produkcja w USA jest kompletnie nieoplacalna ze wzgledu na koszty pracy i z tego wzgledu od przynajmniej 10lat wszystko jest wynoszone do azji  jezeli nie fabryki to poprostu swoje zamykaja a zlecaja produkcje kooperantom przyklad APPLE. A gdzie widzisz ze ameryka z kryzysu wychodzi narazie wszystko sugeruje ze kryzys bedzie mial druga odslone no chyba ze CUD sie zdazy
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2010 13:43:38
Panowie nie zapominajcie że Amerykanie są właścicielami wielu potężnych korporacji, które wytwarzają PKB poza USA. A jak wiadomo zyski płyną do właścicieli, mimo że nie są w statystyce.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
7 sierpnia 2010 14:00:18
stoje_i_patrze napisał(a): [b]Z planu dowiemy się iż rząd planuje de facto podwyżkę podatków PIT, nie wprost, ale jednak, poprzez zamrożenie progów podatkowych do roku 2013.Więcej: stojeipatrze.blogspot.com/2010... A możesz mi wytłumaczyć w jakiż to sposób podwyzka podatków PIT nastepuje poprzez zamrożenie progów podatkowych...?Bo do tej pory myślałem,że de facto podwyższenie podatków PIT przy tych samych oficjalnych stawkach może nastapić tylko wtedy,gdy nastąpi likwidacja ulg...
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
7 sierpnia 2010 14:09:04
pop napisał(a):w jakiż to sposób podwyzka podatków PIT nastepuje poprzez zamrożenie progów podatkowych...? Ponieważ jest inflacja, ludzie dostają podwyżki. Przy tych samych progach podatkowych w kolejnych latach coraz większa część ich pensji jest obciążona wyższą stawką.
Edytowany: 7 sierpnia 2010 14:12
|
|
Wysłane:
7 sierpnia 2010 14:28:07
Vox napisał(a):Panowie nie zapominajcie że Amerykanie są właścicielami wielu potężnych korporacji, które wytwarzają PKB poza USA. A jak wiadomo zyski płyną do właścicieli, mimo że nie są w statystyce. Problem polega na tym ze wlasciciel jest jeden ewentualnie kilku "akcjonariusze" A miliony robotnikow ktorzy na tych produkacjach zarabiaja pochodzi z Azji i tam zwiekszaja PKB.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
8 sierpnia 2010 09:54:33
Ciekawa sytuacja na dolarze Cytat:Wakacyjne wzrosty na rynkach giełdowych przyczyniły się do korekty na dolarze amerykańskim, która w ostatnim czasie przybiera coraz to większe rozmiary. Czy można więc liczyć na przesilenie tej tendencji? Patrząc od strony analizy technicznej można zauważyć, iż obecne spadki są ruchem korekcyjnym ABCD (formacja pattern), a dokładniej mówiąc tworzy się formacja But Pattern. Co prawda formacja nie jest jeszcze skończona, ale technika pozwala już wyznaczyć potencjalny koniec spadków (dno korekty). dzikus.analiza-gieldowa.pl/art...
|
|
Wysłane:
8 sierpnia 2010 11:23:43
pop napisał(a):[quote=Verion] Co im zostało do produkcji...?-Najprościej można odpowiedzieć,że WSZYSTKO!A jedną z najbardziej istotnych części ich produkcji jest sektor high-tech i biotechnologiczny,który -jak wiesz zapewne-należy do najbardziej zyskownych na świecie.W ogóle to pytanie o to "co im zostało do produkcji" oraz o "kontenery Amerykanów" są absurdalne i mocno tu przesadziłeś.Bo jak czytałem ten tekst,to możnaby odnieść wrażenie,że piszesz o jakimś Bangladeszu,czy ewentualnie Rosji,gdzie poza ropą ,gazem i zbrojeniówką nie ma co produkować,chyba,że jakiś szajs. Ameryka była ,jest i będzie potęgą,oni pierwsi zawsze wychodzą z kryzysów,zawsze rozdają karty w gospodarce światowej.Choć być może błędem było aż takie zadłużanie się przy ost.walce z kryzysem,raczej nasz rząd -tak mi się wydaje-postąpił lepiej zaciskając pasa i prywatyzując na maksa.Ale fakt faktem,że Ameryka wychodzi z kryzysu,choć owszem,za kilka lat znowu będzie kryzys,ale mam nadzieję,że chyba słyszałeś coś o tzw.cyklach koniunkturalnych... Sektor o którym piszesz założę się , że zorganizowany jest w ten sposób , że zatrudnia w Ameryce naukowców (pewnie w większości ludzi innych nacji) po dojściu do konsensusu produkcja na dany patent odbywa się właśnie w Chinach , aby obciąć koszty. Są potęgą dlatego z uwagi na złoża i największe przez to aktywa finansowe, ale mimo tego nie dają sobie rady ze swoim długiem, ciągle go tylko zwiększają, nie potrafią pokryć go z nad produkcji. Nie wiem czy wiesz: we wtorek odbędzie się spotkanie FED w jakiej sprawie sprawie ?.....oczywiście że KOLEJNEGO ZASTRZYKU ! oni są już narkomanami długu nie pomagają im niskie stopy ciągle tylko pompują kasę w bańkę ,ekspansja pieniądza w ich gospodarce jest skandaliczna. Rating mają dobry , ale to tylko dla tego, że ich zabezpieczeniem są aktywa , ale sądzisz , że wyprzedali by połowę szybów , armii , aby się dźwignąć ? Piszesz , że oni wychodzą z kryzysu? NIE oni go pogłębiają patrząc w przyszłość. Tworzą kolejne stymulanty, które dają gospodarce pociągnąć rok, dwa a później znów wszystko zdycha, a dług zostaje większy.
Wysokie bezrobocie najbardziej ciąży amerykańskiej gospodarce i skupia uwagę inwestorów. Rozczarowujące dane z rynku pracy tylko wzmocniły obawy, że tempo wzrostu gospodarczego USA spowalnia coraz bardziej i jeszcze w drugiej połowie roku kraj może z powrotem wpaść w recesję. Z tego też powodu rynek czeka teraz z niecierpliwością na posiedzenie Rezerwy Federalnej, która zbierze się w przyszłym tygodniu. Inwestorzy zastanawiają się, czy Fed rozważy wprowadzenie nowych programów, których celem byłoby zwiększenie aktywności pożyczkowej. "Te dane zwiększają presję na administrację Obamy i na Fed, by próbować ożywić wzrost gospodarczy" - powiedziała Nigel Gault, główna ekonomistka IHS Global Insight. Posiedzenie Fed odbędzie się 10 sierpnia.
To jest sposób na wyjście z kryzysu ?
Edytowany: 8 sierpnia 2010 11:26
|
|